Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #5350 üzenetére

Bocs, nem tudtam befejezni...

Az amazon egyben a legesélyesebb és a legkevésbé esélyes is. Valahogy összerakták a gravitont. Biztosan készül már a graviton 3 is a V1 v N2 magokra építve.

Annál persze a zen2+50% biztosan jobb. Ha jól emlékszem, akkor már a A77 elérte a x86 magok IPC-jét, csak nem éri el az 5GHz-et. Szerverben viszont épp azért versenyképes, mert ott minden 3-3.5GHz-et megy.

Ehhez képest az M1 alacsonyabb frekvencián versenyképes az 5GHz-es x86 magokkal.

Ez a zen2+50% elég jól.hangzik ma. De 2023-ban?
    Azért számoljunk.
    Zen2-höz képest a zen3 +15%. Jövő évben kijön a zen4, ami remélhetőleg rátesz a zen3-ra 15-20%-ot. És ott van még a v-cache is, ami itt-ott szintén jelenthet 15%-ot.
    Tehát a peak performance előrelépés éppenséggel x86 oldalról is meglehet.
    Viszont a fogyasztás egy érdekes kérdés.
    A gyári Arm magok esetén szerintem nem igazán tapasztalható az, hogy lényegsen jobb fogyasztással rendelkezne az arm. Az M1 viszont igen erős. Nyilván mert annyival alacsonyabb frekvencián hozza.
    Nyilván a Nuvia is széles designnel oldja meg.

Szóval az a kérdés, hogy a TSMC 5nm-e vajon milyen előrelépést hozhat, illetve hogy nem viszi-e el a töbv tranzisztor.
    Abu valahol mintha említette volna, hogy legnagyobb jelentősége annak van, hogy full EUV.

A verseny mindenképpen örömteli.

Közben az Intel sem tétlenkedik. Elsők között lesznek megrendelői a TSMC 3nm-nek. Az szerintem 2023.
    Amúgy ha már itt tartunk, meglepne, ha a nuvia chipeket 2023-ban nem 3nm-en gyártanák. És akkor az már lehet, hogy meg is magyarázza a fogyasztást. Persze én arra számítok, hogy az x86 magok picit mindig többet fognak.fogyasztani, mint az arm magok.

Új hozzászólás Aktív témák