Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11501) akos3 válasza aclandiae (#11500) üzenetére


akos3
addikt

Ok, köszi.
Arra lettem vna kiváncsi, h vki csinálta-e és hogyan, de ezeszerint ez egy új technika erre felé :D

(#11502) orion1025 válasza Formaster (#11498) üzenetére


orion1025
őstag

Általában raknak a reaktorba valamilyen anyagot (műanyag labda, szúnyogháló), hogy összetörje a CO2 bubikat.Persze több fajta cső csatlakoztatási lehetőség is van, az amit én használok nem a legjobb a műanyag labdákkal és a csövek elhelyezésével, de így is 100%-s a beoldás.Mivel hivatalosan belső reaktor, így az oldalain van a be és kifolyó ág, a külsőknél általában felül és alul, így ezért nem látni buborékokat.A szúnyogháló a legjobb közeg megtörő ilyen téren, ott lehet látni CO2 bubikat.Összességében egy reaktorral maximális beoldás elérhető, mert a gáz nem tud hova menni, így kénytelen beoldódni még ha nem is látszik a folyamat.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11503) mdk01 válasza SSJmeszes (#11494) üzenetére


mdk01
addikt

Amit még eltudok képzelni az az hogy maga a reaktor ereszt.

(#11504) Motion_Blur


Motion_Blur
félisten

üdv!

Sajnos az algásodás olyan mértékben felütötte a fejét az akváriumomban hogy újra kell indítanom az egész rendszert. Mondjuk az algásodás is azóta van mióta teljesen kitakarítottam a medencét, kifőztem a köveket is stb... (csigák miatt). Bár az lehet azért is mert két zsír új fénycsövet is vettem, szerintem az volt sok az egyébként nagyon világos talajnak és a kevés növénynek.

Úgyhogy most teljes restart lesz. Ez alatt azt értem, hogy teljesen új aljzat + növények + talán még a belső szűrőt is kicserélem (abból se lehet teljesen kitakarítani a csigapetéket).

A legfontosabb kérdésem az lenne hogy milyen jó minőségű talajt tudtok ajánlani? Lehetőleg minél sötétebb (pl. barna) színben. 112L-es az akvárium, belső szűrő jelenleg: Eheim Aquaball 2210, érdemes lenne cserélni?

Előre is köszi!

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#11505) mdk01 válasza Motion_Blur (#11504) üzenetére


mdk01
addikt

A talajhoz nem tudok mit hozzászólni, de ha a körülményeken nem változtatsz akkor 6hónap múlva sajnos megint újra kell majd indítanod.
Ha nem tudod biztosra a problémát én a helyedben lehet addig próbálkoznék a mostani aksival míg rá nem jövök.

(#11506) Racze válasza BiriBum (#11491) üzenetére


Racze
tag

Köszi szépen, majd figyelem. Az "ésszel" etetés az kb mit takar? Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, csak nekem anno azt mondták, h nem kell minden nap etetni, jó lesz 2-3 naponta, nehogy túl sok felesleges táp maradjon a vízben.

****

(#11507) Garold válasza Racze (#11506) üzenetére


Garold
senior tag

Én naponta 1x szoktam etetni a növendék guppiknál, napi 2-3x a nagy akinál, annyit amit 2-3 perc alatt teljesen elfogyasztanak.
Heti 1x diétás napot is szoktam tartani.

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11508) Motion_Blur válasza mdk01 (#11505) üzenetére


Motion_Blur
félisten

Köszi!

Pár napja volt egy 50%-os vízcsere + szűrőtisztítás + a növényekről illetve az üvegről is eltávolítottam az alga pamacsok nagy részét. Meg kell nézni hogy mennyi idő alatt térnek majd vissza és mekkora mennyiségben. De remélem hogy a fénycsövek már veszítettek erejükből és minden ok lesz.

Külső szűrőt megérné nettó 90-95 liter vízhez venni? Konkrétan erre gondoltam: [link]

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#11509) farkas26 válasza Motion_Blur (#11508) üzenetére


farkas26
tag

Szerintem megéri én a 72l aksihoz vettem egy JBL CristalProfi E 901 szűrőt,bár azért vettem ekkorát,hogyha aksit cserélek jövőre akkor ne keljen újból szűrőt keresgélni.
[link]

"A jövő sem a régi"

(#11510) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Egyáltalán nem vagyok megelégedve a CO2 vel még.. Szerintem valami nem oké továbbra sem.
Tegnap vízcserénél amikor engedtem lefele a vizet, bubiztak mint az állat. Lehetséges, hogy több fényt kaptak és ezért kezdtek el bubizni? Majd csinálok egy videót az áramlásról meg mindenről. Igaz a CO2 beoldás Péntek óta megy. Viszont a növények és növénytápozás már szerda óta megy. Szerintetek?

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11511) Formaster válasza SSJmeszes (#11510) üzenetére


Formaster
addikt

Mármint a növények bubiztak? Mert a növények a co2-ből oxigént csinálnak, és elvileg az normális, ha a levelek bubiznak. Szerintem ...

(#11512) SSJmeszes válasza Formaster (#11511) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Igen a növények bubiztak. Persze, hogy normális lenne, erre várnék, de hiába..!
Ma elmaradt.. tegnap vízcsere közben kezdtek el bubizni, ahogy engedtem lefele a vizet, és még villanykapcsolás után is engedték.. ( magyarul egész nap szinte engedték ) Ma egy egy csöppet se,,.

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11513) orion1025 válasza Racze (#11506) üzenetére


orion1025
őstag

Nyugodtan adhatsz nekik mértékkel naponta.Régen volt pár guppym, este kaptak normális mennyiséget, nap közben meg csipegettek apróbb alga darabkákat is, a dániók szintúgy közbe-közbe levadászgattak az algából.Éhen nem haltak, sőt a srác aki elvitte őket meg is jegyezte, hogy tóba nem nőnek ekkorára mint nálam :)

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11514) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Márpedig a reaktorig 100%, hogy bemegy, mert amikor elindul a co2 maga a reaktornak más hangja van, az az hangosabb lesz. Maga az akváriumban látnom kell valami jelenséget, hogy beold vagy nem?

Az nagy baj a növényeknek, ha nagy az áramlás?

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11515) farkas26


farkas26
tag

Segítséget szeretnék kérni tőletek,hogy milyen szűrő anyagot rakjak a szűrőmbe jbl e901,vagyis melyiket cseréljem ki a gyáriból,mire érdemes?
A gyári szűrő anyagok előszűrőanyag:habszivacs T-profil 10ppi
vízterelési és mechanikai/biológiai szűrőanyag:kerámiagyűrűk
biológiai főszűrőanyag:2db habszivacs szőnyeg 20ppi
mechanikai/bilógiai szűrőanyag.habszivacs szőnyeg 30ppi
ppi pórus/coll 1 coll=2,54cm

Én jbl márkájura gondoltam ami passzol bele,de kiváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére is.

"A jövő sem a régi"

(#11516) orion1025 válasza farkas26 (#11515) üzenetére


orion1025
őstag

Én személy szerint durvább szivacs, kerámiagyűrű, siporax vagy matrix együttesét használnám.Esetleg még bactoball is mehetne bele, lehet kapni már elég olcsón.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11517) mdk01 válasza SSJmeszes (#11514) üzenetére


mdk01
addikt

Nem kell látnod semmit az akváriumba. Azért vannak a drop checker-ek hogy megtudd mennyi a beoldott co2.

Egyébként nem értem mert most vagy szivatsz itt minket ezekkel a kérdésekkel vagy nagyon felületesen kezeled ezt a co2 dolgot és ha így van akkor ebből sírás lesz.
Ezeknek már rég a co2 rendszer kialakítása előtt utána kellett volna nézni.

Az áramlást meg pl. az ecsetalga szereti főleg ha ez rendes tápozással társul. A növényeknek nem gond az az áramlás amit te egy szűrővel tudsz csinálni.

[ Szerkesztve ]

(#11518) SSJmeszes válasza mdk01 (#11517) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Inkább úgy mondanám, hogy kicsit tartok ettől, hogy nem oldódik be, ahogy kell. Mert ugye ilyen olyan növény nem kap megfelelő CO2 az előbb utóbb meghal. Utána olvasgattam dolgoknak, a DC éppenséggel nem a megfelelő még. Kicsit savasítanom kell a vizet, hogy lime zöld legyen. Majd ma még van időm megmérem máshol is az aki CO2 szintjét. Nem csak az akvárium végén.
A szűrő mellé betettem egy úgy mond ideiglenesen egy 700l/h belső pumpát. Tehát nem egyedül van a szűrő. Viszont azt is látom egyre jobban, hogy valóban nem lesz elég egy szűrő. Tudom mondtátok, de meg akartam tapasztalni. Vagy mire ténylegesen letisztulna addigra jönnek a vízcserék és egyebek.

A baj ezzel az áramlással, hogy az aki bal oldalát elég erősen áramoltatja, míg a jobb oldalát amerről a szűrők tolják a vizet szinte kis túlzással szinte egyáltalán.

u.i.: Nem egy esetről olvastam, hogy a DC nek egyáltalán nem mindig kell hinni. Tehát sokaknak van úgy, hogy pl kék szín a jó. Mert máskülönben adják a CO2 mint a fél őrült, hogy lime zöldet kapjanak és lealgásodnak ahogy elő van írva! DC mellett érdemes mérni is a vízparamétereket én is így fogok tenni.

szerk.: A reaktoros témára tehát a tartályos bubikról nem egy videót néztem ahol 5 ből 5 bubizott.. ezért is aggódtam a beoldás miatt, hogy valahol lehet szivárog.

[ Szerkesztve ]

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11519) orion1025 válasza SSJmeszes (#11518) üzenetére


orion1025
őstag

A DC egyáltalán nem pontos, és nem olyan tényező, amire nyugodtan lehet támaszkodni.Dísznek meg körülbelüli behatárolásra jó, másra nem nagyon való.A megfelelő dózist az élőlények és a növények jelezni fogják.Mikor voltak garnéláim, élesztős CO2-val egyszer-kétszer majdnem sikerült túlvilágra küldenem őket, mert a checker alacsony szintet jelzett, és a növények sem bubiztak.Kicsit ráadva a garnélák már pörögtek-forogtak, olyanok voltak mint akik egy jól sikerült szombat estén vannak túl, tehát ezt is ki kell tapasztalni.Két ilyen alkalom után már megtaláltam az ideális szintet mind a garnélák, mind a növények számára.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11520) orion1025 válasza SSJmeszes (#11518) üzenetére


orion1025
őstag

Az előbb lőttem ezt a képet.A pirossal bekarikázott részen volt egy kósza buborék, máshol semmi, pedig alá világítottam a reaktornak.A gázoszlop magassága este is ugyanennyi mint most, pedig nagyjából 2-3 bubi/sec közötti tempóban megy a gáz.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11521) SSJmeszes válasza orion1025 (#11519) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Így van! Legalábbis így olvastam, nem tapasztaltam. Szerintem MAJD beszerzek a biztonság kedvéért egy digitális PH mérőt az a biztos.
Én nagyon sajnálom, hogy garnélát nem nagyon tudok majd tenni az akváriumba.. diszkoszok miatt..
Pedig jópofa lények!:)) És a felett hasznosak is. Így maradnak algatakarításra az Oto k!

szerk.: Köszönöm a képet orion1025!
Így azért megnyugtatóbb a dolog, hogy másnál is van így. Házi készítmény a reaktor?

[ Szerkesztve ]

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11522) orion1025 válasza SSJmeszes (#11521) üzenetére


orion1025
őstag

Bolti a reaktor, csak mivel gyárilag belső, így meg kellett ragasztgatni.Most már a jó isten sem szedi szét, de hát filléres tétel volt, így nem is érdekelt :) Takarítás terén remélem nem fog lerakódni benne ez-az, de ha igen és nem tudom kitakarítani valami löttyel, akkor veszek egy másikat.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11523) SSJmeszes válasza orion1025 (#11522) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Te/Ti, hogy bírtok a meleggel?
Én nem nagyon 29-30°C a víz.. ami már sok..:-(( És még a lámpa sem kapcsolódott fel.
Panel!... Lehet nem való ez a hal rész az akiknak..! Kicsit szeret ide beszorulni a meleg.

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11524) aclandiae válasza akos3 (#11501) üzenetére


aclandiae
senior tag

Így például.

Motion_Blur: egy kép (nem mobilos!) sokat segítene, hogy most hol van a hiba!
Talajnak semmi értelme sötétet használni, a mosott sóder teljesen jó. Abban többféle színű és formájú elem van, egyáltalán nem zavaró. A szűrőt belemerítheted egy tálba/vödörbe, és annyi ecetet öntesz rá (20%-ost) hogy ellepje. Esetleg kitakarítod és kiteszed száradni a napra, a peték több napig nem bírják szárazon (most semmi extra fajra nem gondolok, hanem a barna tányércsigára és a maláj tornyosra). Így a petéktől megszabadultál. Sok fény + kevés növény = algák, mert nincs más ami felhasználja a tápanyagot, és a fényt. Kérhetsz kagylótutajt, ami a felszínen úszó növény, és jól árnyékol. Könnyen szaporodik, és olcsó is. Arra kell csak vigyázni, hogy víz ne cseppenjen a levelére, mert elrothad.

Az akvarista.hu-n pont árul valaki (sajnos nem én ;] ) egy külső szűrőt, ami pont neked jó lenne!
mdk01- (#11505)-es hsz-ével egyetértek!

Racze: én heti 6 napot etetnék, 3x élővel, 3x szárazzal. Lehet egy nap többször is, ahogy Garold is írja (#11507)

farkas26: én benne hagynám, amit adnak hozzá. Majd ha elhasználódik, lehet cserélgetni sorban.

SSJmeszes: jégakku a fagyasztóba, és be a medencébe. Lehet arra fordítani egy ventillátort is. Cserélhetsz vizet is (20-30%) max 5 fokkal hidegebbre.

(#11525) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Amúgy itt egy kép az akiról.
A növények még hadilábon.. és még lesz is benne több növény.. sziklák közé is teszek egyet kettőt.
A folyó nem így nézett ki.. sokkal jobb volt csak csak feltöltésnél volt egy kis baki, és annyi lett az egésznek.. Majd kieszelek neki valamit.

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11526) Motion_Blur válasza aclandiae (#11524) üzenetére


Motion_Blur
félisten

Erre gondolsz, csak 25K-ért?

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#11527) orion1025 válasza SSJmeszes (#11523) üzenetére


orion1025
őstag

Nálam ilyen gond nincs, 22-23 fok környékén van a víz.Persze ha nem armatúrám lenne, akkor már fortyogna a víz úgy melegítenek a mostani izzóim.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11528) SSJmeszes válasza orion1025 (#11527) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Pedig nálam is armatúra van!:D

Amúgy a bubi számlálóban hogy a fenébe lehet megszámolni a bubit, hogy mennyi megy ki?
Szinte lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11529) Grillo válasza Motion_Blur (#11504) üzenetére


Grillo
senior tag

Ne adjak inkább csigaevő csigát?

(#11530) orion1025 válasza SSJmeszes (#11528) üzenetére


orion1025
őstag

Addig kell állítani a tűszelepet, hogy 2-3 bubi legyen másodpercenként.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11531) SSJmeszes válasza orion1025 (#11530) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Igen ezt tudom.. de, hogy tudom megszámolni? Hogy nézzem egyszerre a bubit és a másodpercet?:D

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11532) orion1025 válasza SSJmeszes (#11531) üzenetére


orion1025
őstag

Ha úgy állítod be, hogy mire felér az első buborék a számláló vízében, akkor induljon a következő.De persze ez is vízoszlop függő.Számolj magadban, aztán látni fogod.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11533) SSJmeszes válasza orion1025 (#11532) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

Kitaláltam egy nagyon potosat!:D:D Felveszem videóra és aztán premiere pro ban léptetem kockánként!:D:D

A csepegtetős teszteknek mennyire lehet hinni?

[ Szerkesztve ]

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11534) mdk01 válasza SSJmeszes (#11531) üzenetére


mdk01
addikt

Miért gondolom hogy sz...tsz minket?:U
Mekkora az akváriumod?

[ Szerkesztve ]

(#11535) SSJmeszes válasza mdk01 (#11534) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

De miből szűröd ezt most ki, hogy én itt szívatok bárkit?
Nettó 430L! = Bruttó 350L!

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11536) mdk01 válasza SSJmeszes (#11535) üzenetére


mdk01
addikt

Igen ezt tudom.. de, hogy tudom megszámolni? Hogy nézzem egyszerre a bubit és a másodpercet?

Felveszem videóra és aztán premiere pro ban léptetem kockánként!

Hát csak ezekből....

A litert meg fordítva írtad.
Ezt gondolom növényesnek szánod, igaz?

[ Szerkesztve ]

(#11537) farkas26 válasza SSJmeszes (#11523) üzenetére


farkas26
tag

Én most üzemeltem be 2db pc ventilátort az akiba.

"A jövő sem a régi"

(#11538) SSJmeszes válasza mdk01 (#11536) üzenetére


SSJmeszes
senior tag

:D:D Igen ebben volt egy kis vicc is, de volna igazság alapja a dolognak..!
Hát inkább úgymond vegyesnek, de nagy szerepet játszik a növény is.
Tehát a terv annyi, hogy elől gyep, közép kő, és néhány kisebb növény. és hátul magasra növő növények!
plusz majd hal is megy bele.

Amúgy az előbb mértem KH t, és meglepően jó eredményt kaptam csepegtetős tesztel. az amúgy 12 KH s csapvíz, most az akiban 6KH t mértem. Ph t csepp tesztet is beszerzek majd jó volna tudni, hogy is állhatok. Ezzel a csík tesztel nem nagyon vagyok kibékülve.

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11539) farkas26


farkas26
tag

Tengerből hozott kavicsot szabad-e akváriumba rakni?

"A jövő sem a régi"

(#11540) akos3 válasza farkas26 (#11539) üzenetére


akos3
addikt

átmosás után igen. de tényleg jól mosd át, ne legyen rajta semmi tengeri herkentyű.

[ Szerkesztve ]

(#11541) orion1025 válasza farkas26 (#11539) üzenetére


orion1025
őstag

Szabad, ha előtte alaposan letakarítod.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11542) farkas26 válasza orion1025 (#11541) üzenetére


farkas26
tag

Köszi a válaszokat.
Még előtte ki is akarom főzni,biztos ami biztos.

"A jövő sem a régi"

(#11543) akos3 válasza farkas26 (#11542) üzenetére


akos3
addikt

ó, ugy már bőven jó lesz akkor:K

(#11544) Garold


Garold
senior tag

Van valakinek tapasztalata ezzel a webshoppal?
Kinéztem egy Tetratec EX1200 szűrőt, ami a legtöbb helyen 35-40k, itt 32,4k. Túl szép hogy igaz legyen...
És a kiszállítás infónál az található hogy 21k felett ingyenes a kiszállítás, de egy ilyen is szerepel: "Az E-shopban található árak 20 % Áfával adottak." :F

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11545) Formaster válasza Garold (#11544) üzenetére


Formaster
addikt

Érdekes, 27%-az áfakulcs :DDD Felhívnám őket.

(#11546) Garold válasza Formaster (#11545) üzenetére


Garold
senior tag

A weboldal szerint szlovák a cég...lehet hogy náluk ennyi az áfa. :F

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11547) Motion_Blur válasza Garold (#11546) üzenetére


Motion_Blur
félisten

Pontosan.

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#11548) orion1025 válasza Garold (#11544) üzenetére


orion1025
őstag

Igen Szlovákok, én már rendeltem tőlük.Néha viszont meghülyül az oldal és keverednek a nyelvek.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11549) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Jézusom..
Hazajövök melóból.. 31°C a víz.:oooo Viccnek is rossz ez a sz*r panel..
Szerintem örülhetek, ha túlélik a növények ezt a meleget, nem hogy fejlődjenek majd.

[ Szerkesztve ]

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11550) albert8 válasza SSJmeszes (#11549) üzenetére


albert8
addikt

Nálam is ez a helyzet...

Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.