Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Ajánljatok nekem valami power head-félét, megfizethető áron.
Épített külső szűrő üzemeltetéshez, ami tartalmaz:
Kb. 6 l-es tartályban: krumplis zsák-ot, 2 féle szivacsot, siporaxot, agyag cserép darabokat, minimális ( 1 réteg ) perlon vattát.
Akvárium: 200 l, vegyes halakkal.
A tartály az aksi mellett van. A tartály teteje és az akksi teteje közt kb 30 cm van az akksi javára.
A leendő pumpa be lesz építve a tartályba. Beömlő és kiömlő csövek 20-as kertészeti műanyag cső, hozzávaló csapokkal, legkisebb belső átmérő: kb. 12 mm.
A lényeg, hogy bírja teljesítménnyel, nem akarok mellé még külön áramoltatót is, lehetőleg alacsony zajszinttel.
És ismétlem: megfizethető kategóriában. ( max. 6-7K )
Jöhet privi is, link is.
Előre is köszi a segítségeteket. -
sellerbuyer
őstag
Srácok vkinek maradt meg pár kg fehér kavics aljzata, amitől megválna szívesen esetleg a XV.-ben v. környékén?
-
akos3
addikt
Köszi a válaszokat!
-
mdk01
addikt
Ha megnézed akülönböző étkek tartalmát láthatod miket tartalmaz. Pl. az ancik emésztésekhez kell a farost ezért is szipkázzák többek között a fákat. Ha nincs fa az akváriumban(de ha van sztem akkor is) kell rendes harcsa kaját adni mert abban van pl. égertoboz,spirulina stb. ami jó nekik. A garnikkal ue. a helyzet az ő kajájukban is van többek között égertoboz mert az ő emésztésükhöz is kell amivel a tebang levelet vmelyest lehet pótolni.
-
akos3
addikt
válasz
farkas26 #12090 üzenetére
Szabályozható, de semmi rés nincs körülötte. Egyedül a kiömlő nyíláson férne be, ha nagyon akarna, de kétlem, h bementek volna. Meg tegnap szét is szedtem.
( Egyébként ilyen van)Amúgy ti adtok az anciknak külön eleséget ami lesüllyed(het) az aljára? Mert én csak lemezest adok, aminek a 80%-át egyből megeszik más fajok a felszinen. Nem lehet h éhenhalnak ily módon szerencsétlenek?
Bár több éve tartok ancit és ez az eltüésdi csak most jelentkezett. A körülmények pedig ua. (kaja, szürő, fedő stb nem változott.)
-
v.attis
őstag
-
akos3
addikt
Sziasztok!
Kösz a válaszokat, egyben reagálnék.Jól záródó teteje van, így a kimászást kizárnám. (mellesleg megnéztem és nem találtam az akvárium környékán összeaszodt ancit...
)
Belső szűrőm van, de viszonylag kicsi, így nem hinném, h bement volna. De azért megnéztem, szét szereltem, sehol semmi
A többi hal nem tűnik el, az akvárium berendezése sem olyan kesze kusza, h ne lehetne észrevenni.
Mikor esetleg meghal egy más fajta, akkor azokat észre szoktam venni. (szóval nem falják fel pár óra alatt a társak..)Ráadásul korábban ezen a 2-n kívül már eltűnt egy. Nem értem mi van ezzel a fajjal
-
mdk01
addikt
-
akos3
addikt
Most már nem az eslő eset, így leírom, hátha van vkinek magyarázata rá
Eltűnnek az akváriumból nyom nélkül az ancik!
2 algaevőm volt, először csak az egyiknek veszett nyoma, majd rá 1-2 hétre a másiknak is. Az akváriumot rendszeresen figyelem, ellenőrzöm napi szinten, így nem értem, hogy ha meg is haltak volna, a tetemük hová tűnt.
Azért is különös az eset, mert ők a legfiatalabbak és más hal nem tűnt el nyomtalanul.. -
mdk01
addikt
-
v.attis
őstag
Nem teljesen nulláról lett indítva, mert a szűrő betétet soha nem mostam ki, semmiben, csakis használt akváriumi vízben nyomkodtam meg kicsit, hogy a nagyobb darabos maszatok lejöjjenek. Így történt ez 4 hete is, és ma is. A régi akváriumi víz szintén fel lett használva majdcsak teljes egészében. Akkor csupán a berendezés lett új, minden más régi volt. A szűrő soha nem lett még kiírtva, mert még csak baktopurt, vagy más baktérium ölőt sem használtam soha ezzel a szűrővel. Valamikor tavasszal vettem, azóta nem volt fertőtlenítve, de még meleg, vagy hideg vízben mosva sem. Áramszünet sem volt soha, max 10 perc, tehát a benne lévő baktériumok kaptak vizet, oxigént folyamatosan.
Tápozást írtam, 20-20 csepp CO2 és növénytáp naponta, igaz nem márkás, Neptun készítmény, de a növények nőnek tőle gyorsan. Mondjuk ebbe nem akarok nagyon belemerülni, Easy life lesz helyettük, csak bementem a nagyvárosba a halas boltba és kiderült, hogy nem forgalmaznak. Marad a netes rendelés.
Megfogadom. Mondjuk most alapból, saját szakállamra (illetve olvasgatás után) 10 órára vettem vissza a világítást, fénycsövek maradtak, műnövényt kiszedtem. Tettem a szűrőszivacsra néhány csepp nitrivecet, de tényleg nem sokat. Egyébként a szűrő nem kicsi, Eheim 2010-es. Jó, jó belső szűrő, de szándékosan nagyobbat vettem, mint az ajánlás, mert ha megtanulom a "szakmát" akkor szeretnék nagyobb akváriumot. Dolgozik szépen az 50 lityiben, van olyan sodrás, hogy a halak raftingolni szoktak: odaúsznak közel a kiömlő nyíláshoz és beleúsznak a sodrásba, majd előlről. Főleg a fekete molly-k szeretik, de még a vitorlások is néha.
-
mdk01
addikt
válasz
v.attis #12075 üzenetére
Vissza néztem a hsz.-at.
Ez egy 3-4hete indított akvárium ami baromira nincs beállva. Min 2hónap sztem mire vmi következtetést letudsz majd vonni a jelekből, most minden probléma előjön bármitől . A barna alga tipikusan ebben az időszakban jön elő és ahogy jön úgy megy ha jók a fénycsövek.
A második bubizós levegőztetős megoldás sztem teljesen rendben van.
A világításod is a minimum de működhet ennyi hal és szűrés mellett.
Tápozásról még mindig nem írtál semmit.
No3-ot mértél legalább?
Ha cserélgeted a csövet meg a világítás időtartamát csak rontasz a helyzeten mert a világítás megváltoztatására reagálnak azonnal a növények és algák.
Ha a szivacsot meg fertőtleníted és kimosod klóros vízben akkor olyan mintha most indítottad volna megint az akváriumot és ketyeg az óra az elejéről.Apukám 54literese most indult 1,5-2hónapja tudom miről bezsélek. A 22W-os gyári világítás meg lett először tunningolva +18W-tal mikor is látványos változás történt de ebből a 18W-os 4000K-es volt így nem volt tökéltes. Villanyszerelő lévén tett bele 2db 36W-os power kompaktot eltolva egymástól amiket külön tud kapcsolni. Mindegyik 6500K-es és kb. 6-6órát világítanak. Na igazán ettől jó a helyzet, bár ez kicsit sok mert a hygrophila level halványpiros, a HM meg szinte a kavicsba dugja a hajtásait, de a többől mindig lehet vissza venni.
Állítsd be 11órára mondjuk a világítást cserélj 20litert hetente,mérj egy no3 és várj vele 2-3hetet hogy mi történik úgy hogy nem állítasz el semmit.
-
v.attis
őstag
A két videó közt jól látható szerintem a különbség, az első esetben nincs buborék, csak fodrozik a víz teteje, a másodikban meg minimális buborék befújás van. Ennél kisebb bubi bevitelre nem tudom állítani, mert akkor megáll teljesen. Melyik a nyerő a kettő közül?
Továbbá, a másodikon jól látható, hogy mi a tulajdonképpeni gond: ami nem algás, az azért nem az, mert megtakarítottam, az aljzatot meg átforgattam tisztítóval. Jól látható, ahol nem fértem hozzá, hogy milyen ronda barna volt az egész. Meg láthatjátok a hínárokon is, hogy szegények hajtanak jól és elég gyorsan is, de mivel rátelepszik a barnaság, pusztuló félben is vannak. Az üveg is olyan volt, csak lekapartam. A világítást tudom külön is működtetni, tehát egy mozdulat és csak az egyik fénycső világít, így tudok a színhőmérséklettel játszani, igaz akkor a fényerő is feleződik.
Ja, mégvalami: amint látjátok a hínároknak van gyökere a hajtásnál, az már alkalmas szaporításra? Vagy hagyjam egyelőre?1
-
v.attis
őstag
válasz
sepsi0 #12073 üzenetére
Nem, eddig nem ezek a csövek voltak, hanem egy hagyományos t8-as philips fénycső, de meleg fényű. Viszont attól meg a növények döglődtek. Most a növények úgy hajtanak, mint a vesztés, de az alga is.... Az átokhínáron 3 centinként van hajtás és nő is, csahogy mire eléri az 5-8 cm-et már el is barnul, mivel ellepi a barna trutyi. Mindjárt teszek fel videókat, azon sokkal jobban látható minden.
-
sepsi0
őstag
válasz
v.attis #12071 üzenetére
Hááát, akkor nem nyert matricát.....
Én pár csepp metílkékkel öltem meg pár halamat 72l-es akiban..... azóta egyetlen vegxszert sem használok. Szerintem ha fertőtleníteni akarod valamennyire a'szivacsot, akkor a jó kis klóros csapvíz is megteszi. Nekem most a nagx akiban az segített az alga ellen, hogy a nem növényes csövet nem használom. Eddig is ezek a csövek voltak és nem volt alga? Esetleg vízcserénél használj valamilyen vízkezelőt. Talán ,ég a halkaja is rásegíthet, én nemrég a tubiflextől kaptam egy kis férges fertőzést, meg is szünt az aki, meg vagy 10l hipó is fogyott.
Vagy még a sok tápozástól is lehetséges lehet szerintem az alga, de ez csak az én véleményem. -
v.attis
őstag
Na, meglátjuk, valamire döntök. Ma vízcserénél kiveszem a műnövényt, megpucolom a szűrő tetejét, picit kiöblítem a betétet is. Nem tudom, hogy ilyenkor nem tenne jó, ha kis nitrivecet tennék a betétre? Úgy általánosságban nem tesz jót az akváriumnak? Tényleg nem sokra gondoltam, néhány csepp, elszórva a szivacson.
-
sepsi0
őstag
válasz
v.attis #12067 üzenetére
Szia!
Nálam az alga egy bizonyos csötől jön elő...
Milyen fénycsövet használsz? Nekem van itthon hagyományos és növényes. A nagy akiban (300l) használok növényest és volt benne egy 2700K-es, na ennek az elektronikája elromlott. Volt itthon kisebb T8-as (ettől a régi akimon megjelentek a barna algák, de én a kis méretre fogtam) Osram universal white, ez ment a növényes mellett. Egy héten belűl megjelen a barna alga.....
Azóta csak növényessel világítok. Most fogom ledre cserélni.
Tehát szerintem a fény minőségével lesz a baj. A kisebbik akiban (200l, osram cool white T5) egy darab 21w-os fénycső van, tökéletes, igaz alacsony igényű növények vannak benne, de azokból rengeteg, köszönik jól vannak. Nem is értem ez az 1W/l dolgot...... ez igazán csak a T8-as csövekre lehet igaz de még oda is túlzás.
Ha van lehetőséged próbálj meg egy hidegebb fényű csövet kb. egy hétig... -
myk74
senior tag
válasz
v.attis #12067 üzenetére
Mi lenne ha első körben visszavennéd a világítást max 8 h-ra!
Én az 54 literre világítottam 36 wattal 7h-t,és bevált,[link]minimális alga volt csak.Eleinte nekem is volt sok barna algám,de ahogy beérett az aki magától elmúlt!
Most 48 wattal világítom meg az 54 literest de 10cm-re van a felszíntől és így megy 7,5 h-t. -
mdk01
addikt
válasz
v.attis #12067 üzenetére
Tápozást nem feltétlen kell csökkenteni nem írtad miből mennyit adsz, a víz fodrozódhat.
A buborékozást nem tudom milyen de pl. azzal co2 is juttatsz a vízbe az oxigénen kívül. Sokan csak arról beszélnek hogy bubiztatással kivan hajtva a vízből az oxigén de ez így ebben a formában nem feltételen igaz vagyis nem ennyire egyoldalú a dolog.
Vmit változtass, de CSAK egy vmit hogy tudd mitől mi változik és várj egy hetet.
Algaölőd meg felejtsd el mert az csak bezavar a változásba. -
v.attis
őstag
Ezek mind megvoltak, úgyértem rendszeres a vízcsere, rendszeres a tápozás, rendszeres a világítás, rendszeres az etetés (és figyelem, hogy ne legyen sok) valamint havonta egyszer öblítem akvavízben a szűrőbetétet is. Táptalaj nincs, folyékony táp és folyékony CO2 van. Mindkettő cseppes adagolás, naponta 20 csepp mindkettőből.
Akkor konklúzió: levegőt csökkenteni, fodrozást növelni, esetlegesen tápozás mennyiségét is csökkenteni.
Jól gondolom?És ez segít a megszűnésben is? Mert igaz van algaölőm, de egy hét alatt (akkor tettem bele) csak több lett az algából, igaz a tápozás a növényeknek megmaradt, szóval abból lehet jól éltek. Elsősorban az zavar, hogy a hínárom nagyon hajt, de az új hajtásokat ellepi a barnaság. Meg szeretném menteni.
-
aldebaran
addikt
válasz
v.attis #12064 üzenetére
Igazából én mindig is olyan akvákat kerestem, amire nem kell üveg. De szerintem az se gond, ha van üveg. Nem kell a bubi, mozogjon a víz felszín, legyen áramlási útvonal és sok növény. Nekem ez bevált. A buborék a sügéres akváriumba kell, ahova nem tudsz növényt tenni egy darabot se, csak sziklákat.
Ha a talajod alatt nincs növényi talaj -nekem a kisebbik akva talaja alatt nincs-, akkor tökmindegy szerintem, felkavarhatod és legalább hetente 15l-t cserélj és a szűrőt is mosni kell.
-
mdk01
addikt
válasz
v.attis #12064 üzenetére
Nekem sincs levegőztetőm és nekem is van üveglap viszont mozog a vízfelszín.
Mikor gondok vannak nálam akkor vagy elhanyagolom a vízcserét vagy a tápozás rendszeressége marad el.Nálad nem a levegőztető a probléma hanem hogy lehet nincs még beállva, vagy felhalmozódott a tápanyag a kevés vízcsere folytán vagy az egyoldalú tápozásból kifolyólag stb.
Olvasgasd a netet és próbálj meg rájönni a gondra.
Mielőtt meg felkavarod a talajt ezt érdemes elolvasni....nekem is új volt.
Nem egyszerű hobbi ez és sok türelem meg kitartás kell hozzá. -
v.attis
őstag
válasz
aldebaran #12063 üzenetére
Holnap úgyis vízcsere és kényszerű takarítás. Van aljzat tisztítóm, kicsit átkavarom vele az aljzatot. Akkor azt javaslod, hogy emeljem feljebb a szűrőt, hogy jobban fodrozzon a víz teteje és teljesen zárjam el a levegőt? De nekem van egy üveglap az eki tetején, igaz két átellenes sarka le van vágva, de azért annyira nem szellőzhet, szerintem. Ezért is nyomok bele levegőt, mert az meg az akváriumon kívülről jut bele.
-
aldebaran
addikt
-
v.attis
őstag
válasz
aldebaran #12060 üzenetére
Na várjál, mert egyszer ( hónapokkal ezelőtt ) elfehéredett az egész akvárium, akkor valami egysejtűt vagy mit gyanúsítottunk, ami az oxigénhiány miatt szaporodott el. Akkor meg épp azt javasolták, hogy több bubi kell! És igaz ami igaz, minden akváriumban nagy "sugárban" mennek a buborékok. Az esőztető is belekever a vízbe nem keveset... (nem nálam, hanem úgy általában, nekem nincs). Mi köze egyébként a bevitt levegőnek az algákhoz?
Növény valóban nem sok, de szegények szaporodnának ezerrel, csak hát teljesen ellepi őket ez a szar.
1 kicsi műnövény van, le volt mosva rendesen behelyezés előtt. -
Pikkolo^^
addikt
Pár napja jeleztem, hogy betegek a halaim. Kedden sót raktam a vízbe, de a biztonság kedvéért a halasnál elmondtam mi a gondom és adott Parakill turbo-t melyet szerda este raktam bele a vízbe. Csütörtök reggelre egy lány guppi elhalálozott, viszont a többieknél javulás jeleit láttam. Ma már egyáltalán nem kék a víz és már csak egy halon látom, hogy beteg lenne. Úgy néz ki használt a só és a parakill. Az akvárium vizét mikor és mennyire cseréljem le?
-
v.attis
őstag
Hát nagyjából 3-4 hete történt a fullos átalakítás, kénytelen voltam megejteni a feketeség miatt. Akkor az aljzat, a teljes dekoráció, a növényzet cserélve lett és a fényforrások is.
Egy befőttes üvegben vannak még növényeim egy kis szűrővel. Karantén a régi akváriumi berendezés növényeiből. A feketeség múlóban van rajtuk, a növények kezdenek magukhoz térni. A jelenlegi használt akváriumi vízből pótolom az elpárolgott vizet a növényeken, így a baktériumok is átkerülnek szép lassan a kis szűrőbe is. Kristálytiszta víz, alga egy szem se, pedig a déli fekvésű ablakban van az üveg! Egész nap süti a nap! Ennek nem pont fordítva kellene működnie? A napsütötte "akvárium" kellene algás legyen...elméletileg...
-
v.attis
őstag
Érdekes problémával szembesültem. Megint.
Régebben, a munkahelyről összeszedett t8-as neoncsővel világítottam, 1 db franc tudja milyen színű (inkább meleg fényű) csövet hajtottam meg 20W-al a 18 helyett. Alga gond szinte alig volt. Viszont volt helyette a feket fertőzés, vagy ki tudja mi.
Sok olvasgatás után kicseréltem a neonokat t5-re, 2db van belőlük összesen 28W-al világítanak. Az egyik 6500, másik 8000 kelvines. Feketeség hála istennek eltűnt (nem a világítás hatására, hanem nagytakarítás volt), viszont annyi algám van, hogy őrület! Főként barna, de itt-ott felüti fejét a zöld is.
Kb. 30 cm-es vízoszlop, aki tetején üveglap és afölött van a világítás. Vannak növények is, remélhetőleg most azok is megmaradnak, kapnak naponta CO2-t és tápot is, hajtanak is szegények, de azokat is ellepi az alga néhány nap alatt. Pedig van átokhínárom is, állítólag az valami alga elleni anyagot is termel.
Mit csinálok rosszul? Tegyem vissza a hagyományos, talán 3-4000 kelvines csövet? Az meg lehet a növényeket csinálja majd ki...
Most 12 órát világítok, 11-ről növeltem a barna alga miatt, de nem, hogy nem múlik, még jobban szaporodik.
Szóval mi a szart csináljak?(Esküszöm, disznót könnyebb tartani!
)
Ja, 50 liter, tehát több, mint fél watt/liter és hetente kb 10 liter vizet cserélek egy alkalommal. Jó ez 20% csupán, de sokak még ennyit sem...
-
sellerbuyer
őstag
válasz
v.attis #12052 üzenetére
Semmi ilyesmi. Reszelés elkoszolja a vizet/szűrőt, apróra vágva meg nem is annyira szeretik.
A kígyóubit és hasonlókat pl. simán, késsel felkarikázom akár vastagabb karikákra, leforrázom és ennyi. Imádják tépkedni a halovicsok és hát az anci mit leművel vele, azt nem tudom elmondani.
Imádja a közepét kicuppogni, majd az így kialakult karikát belülről eszegetni úgy, hogy belebújik, átbújik rajta és úgy körbecuppogja. Nekik ez játék is egyben tulajdonképpen.
A héjat nyugodtan rajta lehet hagyni, majd amikor végeztek vele (1-2 nap is lehet, halmennyiségtől függően), akkor ki lehet venni szépen, egyben. Egy vastag karika elég általában egyszerre még nagyobb halállomány esetén is. Először még új nekik, nem biztos, hogy azonnal rácuppannak, érdemes először tovább bent hagyni a cuccot. Aztán pedig ki lehet kísérletezgetni, hogy mit szeretnek jobban. A kígyóubival jómagam még soha nem nyúltam mellé.
-
v.attis
őstag
válasz
sellerbuyer #12051 üzenetére
És reszeled, vagy apróra vagdosod nekik?
-
sellerbuyer
őstag
válasz
v.attis #12050 üzenetére
Nm, de ne párold! Csak forrázd le és mehet bele! Ha pároltat raksz bele, elszínezi/rongálja a vizedet!
Én vízforralóval forralok vizet, majd leforrázom a zöldségeket egy kis, halazós edénykében. Mikor hűlt már egy kicsit, mehet az akiba. Csak annyira kell ez, hogy picit megfonnyadjon a cucc, hogy könnyebben meg tudják enni. Vigyázni kell mert vannak olyan zöldségek, amiknél gond lehet, pl. a saláta eléggé megosztó, nem mindenki meri etetni. Én ezt is nyomtam nekik forrázva, nem volt semmi gond belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest