- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Garold
senior tag
válasz
sellerbuyer #11948 üzenetére
15l-es nano akváriumos tapasztalataimat tudom leírni:
Led világítással is elvoltak a növényeim, de nem voltak olyan élénkek a színeik, és alig nőttek.
Mióta lecseréltem compactra ég és föld a különbség, gyönyörűek és úgy nőnek hogy alig győzöm nyírni - ennek viszont nem feltétlen örülök, időhiányban szenvedek
-
aldebaran
addikt
válasz
sellerbuyer #11948 üzenetére
Ilyen világítás mellett:
Ilyen az akvárium:
-
sellerbuyer
őstag
A növényeseket kérdezem: jól értelmeztem, hogy a növényeknél a LED-es fénycsövek teljesen felejtősek? Mármint vegyes akiba, nem növényesbe, de nem fejlődnek tőle a növények rendesen? Kipróbálta már ezt valaki effektíve, vagy csak leírogatják itt-ott?
Mégegy kérdés: ezek a normál fénycsöveket kiváltó LED-es T8-as csövek hagyományos gyújtóval is mennek, vagy elektronikus előtét kell hozzájuk feltétlenül?
-
orion1025
őstag
válasz
v.attis #11945 üzenetére
Az egy nem vízben őshonos valami, amolyan penész féleség.Nekem a külső szűrő csövezésére rakódott le, ott is csak azon a részen, ahol napfény érte.Alig tudtam kisikálni belőle, de utána többet vissza sem jött.Igazából semmi köze a víz minőségéhez, ez igazából higiéniai okokra vezethető vissza.Az a cső amit használtam, csak hömbölgött a lomosunkban, nagy figyelmet nem fordítottam a takarítására.Gondolom nálam is bejutott volna a vízbe, ha nem lépek előtte.
Akváriumnál mindig élő növényeket használj, sokat segítenek a víz egyensúlyát fenntartani.Rengeteg igénytelen faj van, amik mindenféle táptalaj nélkül is prímán tarthatók.Sagittaria fajok között is nézegethetsz, tejesen jó előtéri és közép zónás növénynek, bárhol beszerezhető olcsón, és még tápozást sem igényel a normális ütemű vízcserék mellett.De ott van a limnophila sessiliflora.Szintén kevésbé igényes, és gyorsan növő faj, de mégis nem hínár formájú.Bár kezdésnek hínár és sagittaria kombót javasolnék, mert igénytelen növények.
A mulm dolog elég szubjektív, nálam akvárium robbantásnál szintén orbitális retek került elő akkor is, mikor csak növényeket tartottam.Ezért is jó az apró szemű sóder, mert aljzat tisztítóval elég jól le lehet takarítani, és a könnyű szemeket kicsit átforgatja.
-
v.attis
őstag
Igen, biztos lesz még igazítgatás, de egyelőre a halaknak is tetszik. Azért nem akartam elfektetni a téglát, mert így magasabbak a lukak és élvezik a kisebb halak.
Tudod ironikus ez a dolog: majd idővel szeretnénk egy profi falba épített akváriumot, ezért gondoltuk, hogy veszünk egy kicsit a gyereknek, legalább megtanuljuk az akvarisztika alapjait. Erre az összes létező probléma előjött, pedig csak hivatalos helyről vettem a halakat, a növényeket, volt víz előkészítés és a tartozékokat sem én szereztem, hanem azok is gyári, új cuccok voltak. Erre volt már mérgezésem, úszórothadás, hasvízkór, 2 féle alga, opálos víz, meg ez a fekete izé. Ebben a hsz-ben szerepel az előző berendezés és a probléma, a fekete nyavaja, ami nem alga, mert az algaölő nem tisztította ki. Nem is szöszös, inkább, mint a korom. Megtelepedett az élő és mű növényeken, az aljzaton, a szűrőn. Az üveg részeken egyáltalán nem. Gőzöm sincs mi ez, de másnak sem igazán. "orion1025" szerint egy baktérium és csak teljes takarítás segít. Ez most megtörtént. A régi, fertőzött alkatrészek dél óta áztak viszonylag erős hippós vízben, most estére teljesen tiszták lettek, szóval nem is olyan egyszerűen múlt el a feketeség róluk.
Jó lenne tele ültetni az akit valami fűfélével, de ez a feketeség, meg a kvarc homok igencsak kinyírta mindet. Amit még életképesnek láttam, azt most karanténba tettem, ezeknek a gyökere hosszú és erős, de levelük majdcsak átlátszó, semmi élet nincs bennük.
Továbbá még tanulnom kell a takarításról. Ahogy most kiszedtem a régi aljzatot, eszméletlen mennyiségű mulm rakódott le rajta, nem hittem a szememnek. Szóval még valami aljzat tisztítót is vennem kell.
Ha nem jön össze az élő növények megmentése, akkor egyelőre le is teszek róluk és megmaradok a műnövényeknél, abból van itthon elég. De nagyon írtózok ettől a feketeségtől. Mi a szar lehet az? Még hasonlót sem láttam soha, sehol. Interneten sem. Van itthon algagátló, de valami baktérium elleni szert is akarok venni, meg akkor már víz "javítót" is. Miest felüti a fejét megint, valamelyikkel kezelni akarom, hátha sikerülne megfogni. -
Racze
tag
Én is gondolkodom már egy ideje, h valami rejtekhelyet ki kellene kialakítani, és olyan kérdésem van, ha kígyófűzet akarnék berakni az akváriumba, arra milyen a fertőtlenítési eljárás? Gondolom a nyers fa magában nemigen higiénikus.
-
v.attis
őstag
Na, ilyen lett. Az egyszerűség gyönyörködtet elvén, semmi csicsa.
Minden alkatrész neomagnollal fertőtlenítve, az az egy szem műnövény zsír új. Kavics (aljzat) bóti, ennek ellenére kb 40 léről kimosva (fúróba való keverőszárral), ebből legalább 10 lé meleg-forró víz. Téglák csiszolva, sterimóval átmosva, kifőzve, majd közel 24 órán át áztatva hideg-meleg vízben egyaránt.A növényeimet meg kivettem egy 5 lteres befőttes üvegbe, szűrővel, ablakba téve (algagátlóm van). Aljzat van és folyékony táp lesz nekik adva, meglátom akarnak-e élni. Az a fekete szutyok teljesen rátapadt mindenre, a jávai moha szálai olyanok tőle, mint a drót. A bakopa leveleit azonnal ellepi a feketeség és nem kapnak fényt, ezért pusztulnak. Nem mertem visszatenni őket az akiba. Ha így helyrejönnek, jó, ha nem, akkor részemről ennyi a növényezés. Sajnálom, mert egy időben olyan szép volt a nagy hosszú vallisneriákkal, de ez a fekete szar kinyírt majdnem mindent.
-
orion1025
őstag
válasz
v.attis #11931 üzenetére
A belső pórusokból a mosó sem mosna ki mindent.De ez egy olyan dolog, hogy saját környezetükben sincsenek a halak teljesen steril vízben.Sok helyen olvasni, hogy vannak akik a dekorációt nem mossák le, esetleg uszadékfát úgy ahogy szedték, be is dobják az akváriumba.Ez persze felelőtlenség, de ha magasnyomásúval leküldöd, meg esetleg megrottyantod forró vízben, úgy nem lehet benne semmi probléma okozó.Bár azt nem tudom, hogy idővel a tégláról por formájában tud-e pizsleni a felső réteg folyamatos nedvesség hatására.
-
v.attis
őstag
válasz
Gabesz11 #11934 üzenetére
Olvastam egy angol fórumon, hogy főzzem, áztassam egy éjjen át. Addig kell fűzni amig már nem festi meg a vizet. Hát ez nekem nagyon hamar összejött, most az áztatás történik épp. Fél napja ázik és ha meg is mozgatom, akkor is kristálytiszta a víz a vödörben. Remélem nem lesz gond.
Más. Régebben tettem be fotókat, ilyen feketeség lepte el az akváriumot. Akkor azt a megállapítást kaptam, hogy valami baktérium és csak teljes nagytakarítással lehet elintézni. Holnap ezt csinálnám. Aljzat és dekoráció zsír új van, de a növényekről és esetlegesen a halakról (mert gondolom ők is hordozók), a vízből, hogy takarítsam ki? Van itthon neomagnol, valamikor olvastam, hogy egy ilyen szeres fürdő a növényekről letakarítja. Ez még mindíg fél megoldás. A vizet sem kellene teljesen cserélni, azért a teljes vízmennyiség cseréje nemigen tenne jót a halaknak. Gondolom...
-
v.attis
őstag
A vörös válaszfaltégla szépen megpucolva mehet akváriumba? Állítólag kémiailag semleges.
Arra gondoltam, hogy csinálok egy kis torony szerűséget, a tetején egy terasz szerűséggel és abba teszek növényeket. Mivel a téglában jó nagy jukacsok vannak, még bújkálónak is jó lenne. -
Grillo
őstag
válasz
_seth_ #11924 üzenetére
Nekem két 40literes van, legalább 30-40 darab van mindkettőben. Egyikben nincs mellettük hal, csak egy csiga, a másikban már csak egy páncélos harcsa, meg egy neon, a többi a másfél év alatt kihalt sajnos, de nem is pótolom, maradnak a rákok.
Mindkettőben egész nap aktívak a rákok, mászkálnak, úszkálnak.
Nálad a nagy raj miatt gondolom óvatosabbak. -
orion1025
őstag
válasz
sellerbuyer #11918 üzenetére
A platán és a barackfa elég mutatós.
-
_seth_
veterán
135 literes akváriumba 25 db neonhal mellé van 5 red cherry garnélám de mivel kevesen vannak kissé félénkek és jellemzően csak egy kb 3 centis példányt lehet látni a többi kicsit szinte egyáltalán nem. Mennyi garnélát rakhatok még be, hogy bátrabbak legyenek?
Milyen halat rakhatok még melléjük? Jelenleg van benne még 3 db nagyobbacska alganyaló amiből csak egy marad benne (gibbiceps marad benne egy, még kb csak 10 centi, ha nagyobb lesz majd párom 200 literesébe kerül, ha azt is kinövi majd máshova
).
Valamilyen páncélosharcsát is szeretnék tenni bele, abból milyet lenne érdemes? -
v.attis
őstag
válasz
Stylewars_kp #11921 üzenetére
És ezzel elérted, hogy cirkuláljon a víz az aljzatban?
Nekem most kvarc homok van, de totál bedöglött, mivel nincs olyan jószágom, ami mozgatná. Levegő (vagy valami gáz) buborékok álnak meg a homokban, tele van az aki és homok réteg közös felületén.
Nálad akkor ilyesmi nincs?
Szerintem a növényeimnek is ez a baja, a homok olyan tömör, hogy nem megy bele a tápos víz. -
Gabesz11
tag
Szőlőtőke is jol mutat
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
v.attis #11871 üzenetére
Szia!
A túlságosan nagy sem jó, mert beesik közé a kaja és nem tudják megenni a halak, az ott lebomolódik az ürülékkel együtt. Ezekből meg lesz egy barnás massza, ha nem kering jól a talaj közelébe a víz. Aztán csak koszolódik a víz. Nekem alul vannak töltésként 1-2 cm méretűek rajta meg apróbbak, 1-3 mm köztiek. Bevált a nővényeknek is.
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Szerintetek ez [link] jó lesz akváriumi aljzatnak? Elvileg ugyan az mint a Jbl Manado csak jóval olcsóbb. Gyögy kavicsot akarom ezzel leváltani a növények miatt. Növényes akváriumban tarthatok egy kb 15 cm-es ancit, meg 5 db páncélos harcsát? Nem tudom, hogy kiturják e a növényeket.... -
myk74
senior tag
válasz
sellerbuyer #11918 üzenetére
Közelben Duna?
Uszadékfa ,jól kifőzve!
-
sellerbuyer
őstag
Lehet, fura kérdés:
Egy 400l-es akváriumba milyen fát tudnátok ajánlani, ami nem kerül csillió Ft-okba (mint a red moor, meg a vasfa) és mégis mutatós, akár víz nélkül is (terráriumként történő felhasználás)?
Ha esetleg sima, egyszerű fát szeretnék, pontosabban egy darabot belőle, azt hol tudom megvenni Pesten? Sajnos vidéki ismerősöm nincs, aki vágna nekem ilyet valahol.
-
v.attis
őstag
Melyik a jó algaölő szer?
Azt hittem a Sera termékeke jók, de olvastam itt múltkor, hogy a sera az nem növénytáp. És az algovec-e?
Nem kell sok, igazából nekem a 100 forintos kis panzi is elég lenne, csak ne okozzon bajt a halak között.
Egy kevéske barna algám van az aki elülső falán. Megjegyzem most lesz kész az új 2 fénycsöves tető amivel megduplázódik a fényerő. Lehet az is elég? -
sellerbuyer
őstag
Keresek red moor-t, és/vagy vasfát normális áron (nem kereskedői) XV. ker.-ben, vagy közvetlen környékén.
Nem szükséges nagyon nagy méret, kb. 30cm körüli megfelel.
Ettől nagyobb is érdekelhet, értelmes áron.Jól látható fotót, kb. méretet és elfogadható árat is küldj plíz privátban! Köszönöm!
-
jegenye77
addikt
Halhálóval szedegetem én is csak én az utolsó darabig próbálom kiszedni és így eltart egy ideig amíg végzek.
-
orion1025
őstag
Van maradék növénytápom ha valakit érdekel pár aprósággal.
-GA Macro 300ml majdnem teljes flakon /1500Ft/
-Tropica Plant Nutrition (micro) 100ml amiben még van ~70ml /500Ft/
-EasyCarbo 500ml ~3/4-e van még meg /1500Ft/-AlgExit 250ml lényegében full flakon /1000Ft/
-Sera Co2 reagens 15ml amiben van még 10-12ml /750Ft/ -
jegenye77
addikt
Hemianthus callitrichoides Cuba nyírása után vagy 20 percig szedegetem a kis leveleket a vízből.De még 1 óra múlva is látok úszkáló kis darabokat.
Van valami trükk,hogy ez egyszerűbb legyen?Ne kelljen utána ennyit pepecselnem vele! -
mdk01
addikt
válasz
SSJmeszes #11906 üzenetére
Jah értem.
Hát amiket írtál azok valóban szeretik a fényt.
Számold ki hosszú távon megéri-e ez a pár növény miatt a +100W-ot fizetni villanyszámlába vagy inkább keresel más hasonló külalakú növényeket. Én biztosan nem fizetnék, annyi szép növény van.
Itt van pl. ez ami most én próbálok nevelgetni/szoktani az akváriumomhoz és úgy néz ki megmarad.
Echinodorus-tenellus -
SSJmeszes
senior tag
Az Anubiast pont ezért raktam árnyékos helyre, ahol nem kap közvetlen nagy fényt.
Gondolok itt a parvula növényre( tudom nem igényes, de nagy fényben egyértelműen jobban szaporodna/ terülne )
Rotola, Alternanthera reineckii Pink, Limnophila hippuridoides, Ludwigia sp. Ezeknek is nagyon jól jönne a + fény biztos vagyok benne. Nem beszélve a pogostemon ról. -
Grillo
őstag
válasz
sellerbuyer #11901 üzenetére
Nem panelban lakom, és természetesen nem kánikulában probléma fenti dolog.
-
mdk01
addikt
válasz
farkas26 #11883 üzenetére
és mégegy:
Gázembólia
Tipikusan akkor okoz bajt, ha egy meleg nyári napon hideg vizet adunk a kerti tóhoz, ami felmelegedve kevesebb gázt képes oldott formában tartani. A fölösleges mennyiség buborékok formájában válik ki. A nyomás alól frissen kiszabadult csapvízből is létrejöhetnek a buborékok. Ez szerencsétlen esetben a hal keringési rendszerében történik meg. A buborék elzárja a vér útját, a hal pedig elpusztul. Ha a vízcsere után nagy mennyiségű buborék figyelhető meg a növényeken és a tereptárgyakon, akkor fennál az embólia veszélye is. Szerencsére ritkán fordul elő akváriumban.
Tünetek: Látszólag ok nélküli halpusztulás vízcsere vagy szállítás után. Fokozott kopoltyúmozgás, imbolygó halak. Az úszók belsejében apró buborékokat figyelhetünk meg. Kisméretű hólyagok jönnek létre a bőrön, tipikusan a fejen és a szem környékén. A hólyagok ki is fakadhatnak, apró sebeket hagyva maguk után.
Kezelés: A víz erős átmozgatása megelőzi a többi hal pusztulását. A csapvizet felhasználás előtt pihentessük negyed órát, akkor is, ha vízelőkészítőt használunk. Ha palackozott vizet adunk az akváriumhoz, felhasználás előtt fél órával öntsük ki egy vödörbe. Ne öntsünk szénsavas ásványvizet vagy szódát az akváriumba, tévedés, hogy jót tesz a növények CO2 szükségletének.
Tehát a vízelőkészítés sem megoldás mindenre.
Úgy gondolom hogy a víz hőmérsékletet lehet kompenzálni a cserélt víz menyiségével, tehát nagy hőmérséklet különbségnél kevesebb vizet szabad csak cserélni. -
SSJmeszes
senior tag
válasz
sellerbuyer #11901 üzenetére
Na nehogy azt hidd majd télen ér a lámpa valami fűtésileg.. Semmit az ég világon. Itt szélen egyedül egy oldalról kapjuk a fűtést az is a lépcsőház felül. Alattunk hideg garázs és a több 3 oldalt tud érni a hideg minket.
Nálunk szerintem nem lesz tabu a víz fűtése.' Mondjuk nem nagyon értem, minek ekkora brutális világítás, hogy utána meg arra költse a pénzét, hogy lehűtse az általa magas költségen brutálisan felfűtött akit, de ez az ő dolga. Mindenki úgy dobja ki a pénzét, ahogy akarja, joga van hozzá, megkereste.
Szerintem ennyi világítással az akiját az űrből is lehet majd látni! '
Ezt remélem csak viccből írtad!
-
sellerbuyer
őstag
válasz
Grillo #11900 üzenetére
Egy panelban a vízmelegítő megmondom neked mennyit dolgozik: semmit. Csak halbetegség esetén használatos max. Egyébként totálisan ki is lehet akár kapcsolni, sőt inkább kivenni a fenébe, mert nincsen semmi értelme, csak összegyűjti az algát a vízből.
Én pl. nem is használok egyáltalán és nem is használtam, de hidd el, sokan vagyunk így ezzel panelosok, akinek már van egy kis tapasztalata.
Egy panelban nyáron az átlagos vízhőmérséklet 26-30 között ingadozik magától, mindenféle fűtés nélkül! Nekem a csúcs 34 fok volt, ha jól emlkészem, ide is megírtam. Télen van fűtés, tavasszal meg ősszel a panel ontja magából a meleget.
Na jó, tavasszal kicsit hűvösebb van, de annyit a világítás simán befűt, amennyire kell és ha jól olvastam, barátunknak 200W-os
világítása van (és 300W-ban gondokodik
). Ennyi világítással a szobát is befűti, nem hogy az akit, pláne hogy nyitott... Nála a hűtés a gond, nem a fűtés.
Mondjuk nem nagyon értem, minek ekkora brutális világítás, hogy utána meg arra költse a pénzét, hogy lehűtse az általa magas költségen brutálisan felfűtött akit, de ez az ő dolga. Mindenki úgy dobja ki a pénzét, ahogy akarja, joga van hozzá, megkereste.
Szerintem ennyi világítással az akiját az űrből is lehet majd látni!
Na jó, belátom, a növényeknek kell a fény.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Kugoo Kirin G1
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest