Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7520) Kernel válasza Imy (#7515) üzenetére


Kernel
nagyúr

Lehet, a maximális értékre rosszul emlékszem, vagy valami mással keverem, de a -dU elven működő töltőkkel azt is meg lehet csinálni, hogy két részletben tölteni egy nagyobb kapacitású cellát, amennyiben az egy belső védelem miatt (biztonsági időzítő, vagy az IPC esetében kapacitásmérő) túl hamar lekapcsol.

Vagyis a töltés leállása után egyszerűen indítani egy másik töltést, ami befejezi a folyamatot. De azért nem árt úgy intézni (megsaccolni), hogy a második szakaszra is jusson vagy 20-30 % feladat, hogy a töltő megbízhatóan tudja detektálni a visszahajlási pontot.

Ha ugyanis az első töltés felnyomja véletlenül 95-98 %-ra, akkor a második töltési szakaszon már nehézkesebb lehet az észlelés, emiatt esetleg nem fog leállni a töltés.

Más kérdés, hogy szerintem egy 4500 mAh kapacitású akkuban 500 mA töltőáram (ami még kb. C/10-nek elmegy) nem nagyon tud kárt okozni, még akkor sem, ha nem állna le időben. Ezt nagyon jól lehet érzékelni a hőmérsékleten, hogy egyszerűen nem bírja megizzasztani, de egyébként a 700 mA sem. Legalábbis én az akkus csavarhúzó celláinál tapasztaltam, pedig az kisebb kapacitású, igaz Ni-Cd, vagyis kisebb a belsőellenállás. Ehhez jön a mechanikai méret nagysága, amin jobban eloszlik a hő, így alig melegszik.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.