Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8951) Dluinet válasza neooen (#8950) üzenetére


Dluinet
nagyúr

" Hol marad a fokozatossá?"
nem hol, hanem ki

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8952) neooen válasza Dluinet (#8951) üzenetére


neooen
aktív tag

Ezt vegyem úgy, hogy ez teljesen normális? Telefonoknál, fényképezőnél még sohasem halt meg így nálam az akksi, ott szépen fokozatosan veszített az erejéből. Azért kérdezem, hogy nem-e lejátszó haldoklik vagy valami ilyesmi, mert akkor nem vennék bele új akksit (spéci kell bele...).

Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.

(#8953) Dluinet válasza neooen (#8952) üzenetére


Dluinet
nagyúr

várd meg mások válaszát is,
szerintem ilyen egy régi akkunál simán előfordulhat

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8954) And válasza neooen (#8950) üzenetére


And
veterán

(Az azért érdekes lehet, hogy milyen fajtájú / kémiájú az az akku, és ha pakk, akkor hány cellából áll. NiMH-ban még én sem láttam ilyesmit - persze ettől más még találkozhatott hasonló jelenséggel, mint te -, viszont például lítium-ion vagy -polimer akkuk belső reteszáramköre is okozhat ilyesmit a félvezetős kapcsoló vagy a hőszenzor hibája miatt. Szóval ez nem feltétlenül az akku hibája, bár a védőáramkör annak a házában van. Meg ugyan a valószínűsége elég kicsi, de elvi lehetőség még arra is van, hogy nem az akku oldalán jelentkezett a probléma, hanem a táplált készülék áramfelvétele nőtt meg valamilyen hiba következtében.)

(#8955) neooen válasza And (#8954) üzenetére


neooen
aktív tag

Most látom, hogy tényleg, nem írtam, Lithiumos akksi. Hirtelen felindulásból szét is kaptam [link] ezt pedig venném bele [link] , az enyémen a harmadik az a föld kábel ugye?!

Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.

(#8956) And válasza neooen (#8955) üzenetére


And
veterán

Hogy van benne retesz- (meg még ki tudja, mire szolgáló) áramkör, az elég jól kivehető a fotón.
"az enyémen a harmadik az a föld kábel ugye?!"
Egy akkunak nincs 'földje', csak negatív és pozitív pólusa. A harmadik vezeték az általában akkutípus / kémia azonosítására szolgál (legalábbis régebbi mobilokban, ez meg nem mobiltelefoné), egy fix értékű ellenállás a negatív pólushoz képest. De lehet hőszenzor, változó (pl. NTC) ellenállás is, vagy egyéb spec célt is szolgálhat. A csere-esélyesként belinkelt példányon mindenesetre csak két vezeték látható..

(#8957) neooen válasza And (#8956) üzenetére


neooen
aktív tag

A lényeget értem és köszönöm :).
Akkor nem kellene erőltetni azt a 2 kábeles akksit, hiányozna neki, ha csak kettővel lenne bekötve :)) ?! Más ilyen 3,7 voltos 340mAh-ásat nem találtam.

Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.

(#8958) And válasza neooen (#8957) üzenetére


And
veterán

"Akkor nem kellene erőltetni azt a 2 kábeles akksit, hiányozna neki, ha csak kettővel lenne bekötve"
Ezt én innen nem fogom tudni megmondani neked. Ha letisztázható, hogy mire való a harmadik ér, vagy hová megy a belső nyákon, akkor esetleg. Egyes mobiltelefonok sem indulnak el, ha csak tápot adsz rájuk az akku felől, de szakadást látnak a harmadik (vagy negyedik) vezetéken, mivel valamilyen határozott értéktartományú ellenállást várnak az utóbbi(ak)ra. Lehet akár kommunikáció is, bár ez egy ilyen kis akkunál (meg egyetlen vezetékkel, ami nem lehetetlen) már eléggé erőltetett feltételezés.
"Más ilyen 3,7 voltos 340mAh-ásat nem találtam."
Ha a kapacitása nem pontosan egyezne a gyári eredetiével, az nem jelentene feltétlenül gondot. Az alakja, mérete, illetve a harmadik pólus szerepe már sokkal érdekesebb lehet.

(#8959) neooen válasza And (#8958) üzenetére


neooen
aktív tag

Értem, köszönöm a segítséget. Esetleg tudsz ajánlani valami boltot, ahol meg tudják mondani, hogy lehet-e még ezzel kezdeni valamit, ergo vágják a harmadik kábel szerepét? Amúgy egy RCA s2501 mp3 lejátszóról van szó és az én szívemnek kedves...

Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.

(#8960) Janoo_07


Janoo_07
aktív tag

Sziasztok!
Most vettem egy Nikon Coolpix L820-as digitális fényképezőgépet. Egy probléma van vele, hogy nincs beépített akkumulátora, mezei elemekkel működtetni pedig egy vagyon lenne. Milyen akkumulátort és töltőt ajánlotok a készülékhez?
Segítséget előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#8961) And válasza neooen (#8959) üzenetére


And
veterán

Nem tudok ilyen boltot, és szerintem manapság nem is várható el egy üzlet személyzetétől, hogy ilyen szintű információkat ismerjenek (a gyártótól sem, hogy kérésre megmondja). A legegyszerűbb módszer, ha multiméterrel - ellenállásméréssel - rámérsz a harmadik vezeték és az akku negatív pólusa közé. Ha szerencséd van, ellenállást találsz ott, ami lehet fix, vagy hőre változó értékű. Utóbbi kiderül, ha az akku / belső panel szigetelt burkolatát megfogod, és a kéz melegére szignifikánsan változik (NTC jelleg esetén csökken) a mérhető ellenállás. Ha nincs szerencséd, másra szolgál ez a vezeték.
Azzal is próbálkozhatsz, hogy egy tápegységről 4..4,2V-ot (vagy három sorosan kötött AA-elemet) adsz a lejátszó + és - pólusai felé, mintha azt töltött akku adná. Ha megy úgy is, akkor tök mindegy, mire való az ismeretlen vezeték.

(#8962) Kernel válasza Janoo_07 (#8960) üzenetére


Kernel
nagyúr

4 db AA Ni-MH akku kell bele, ha jól látom, többivel kapcsolatban olvass vissza, általában eneloop a favorit, töltőből több lehetőséget is látsz. Igényfüggő, hogy érdekel a kapacitásmérő képesség is, vagy nem.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8963) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

Van egy Duracell CEF-20 típusú töltőm, 2 db Duracell 2450 mAh-s NiMH akkuval.

A gyári adatok szerint a töltő esetében az "Outage 1,4 Volt = 280 mAh/slot

Kaptam 2 db használt 2500 mAh-s NiMH "VARTA Rechargable Power Accu"-t, amelyekre az van ráírva, hogy "1,2 Volt Charge 15 h - 250 mA - Quick Charging possible".

(Megjegyzem, a töltőhöz adott Duracell akkukra is az van írva, hogy 1,2 V.)

Fentiek alapján a Duracell töltőmmel használhatom, tölthetem ezt a két VARTA akkut is?

Köszönöm előre is!

Üdv: Piftuka

"Aquila non captat muscas."

(#8964) PHM válasza Piftuka (#8963) üzenetére


PHM
addikt

Nyugodtan használhatod a töltőt bármilyen Ni-MH cella töltésére.
Az 1,2V az akku névleges feszültsége, míg az 1,4V a töltési végfeszültség.

Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

(#8965) And válasza Piftuka (#8963) üzenetére


And
veterán

"(Megjegyzem, a töltőhöz adott Duracell akkukra is az van írva, hogy 1,2 V.)"
Mivel minden létező NiMH és NiCd cella névleges feszültsége 1,2V-os.
"A gyári adatok szerint a töltő esetében az "Outage 1,4 Volt = 280 mAh/slot"
Ez az adatlap alapján elírás vagy más weboldal részéről a szokásos figyelmetlenség eredménye, ugyanis a cellafészekre sosem kapacitást (mAh vagy Ah) adnak meg, hanem áramot (mA vagy A), mert utóbbinak van értelme. A CEF20-as töltő tehát AA-méretű akkut 280mA-es árammal tölt egy vagy két töltőfészekben. Itt a megadott 1,4V-nak nem sok jelentősége van, a töltő mindenképp áramgenerátoros jellegű, vagyis az áramot tartja állandó értéken. Ehhez szükséges az említett 1,4V körüli feszültség, de az nem állandó, a töltés végére ennél pár tizedvolttal magasabb is lehet. Amúgy ez egy feszültség-visszahajlást figyelő (automata lekapcsolású) töltő, időzítővel és hővédelemmel, tehát tölthető benne bármilyen AA- vagy AAA-méretű NiMH-akku. Az más kérdés, hogy az adatlapon említett 6-8 óra helyett 2500 mAh-s akkukat inkább 10-11 óra alatt fog teljesen feltölteni.

[ Szerkesztve ]

(#8966) Piftuka válasza PHM (#8964) üzenetére


Piftuka
veterán

"Nyugodtan használhatod a töltőt bármilyen Ni-MH cella töltésére.
Az 1,2V az akku névleges feszültsége, míg az 1,4V a töltési végfeszültség."

Köszönöm a választ!

Milyen jelentősége van a "névleges feszültségnek"? Olvastam itt korábban a topic-ban, amikor arról beszélgettetek, hogy a profi töltők használatakor a töltési feszültséget is állítjátok bizonyos akkuk töltésekor.

Ennek mi a szerepe?

"Aquila non captat muscas."

(#8967) Piftuka válasza And (#8965) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszönöm a választ! ;)

"Ez az adatlap alapján elírás vagy más weboldal részéről a szokásos figyelmetlenség eredménye[..]"

Természetesen véletlen elírás, mégpedig az én részemről. :)

"Amúgy ez egy feszültség-visszahajlást figyelő (automata lekapcsolású) töltő, időzítővel és hővédelemmel, tehát tölthető benne bármilyen AA- vagy AAA-méretű NiMH-akku.

A legszebb az egészben, hogy eddig nem is gondoltam rá, hogy AAA akkut is tud tölteni. ;) Igaz, eddig ilyenem nem volt, de jó tudni mindezt.

Az más kérdés, hogy az adatlapon említett 6-8 óra helyett 2500 mAh-s akkukat inkább 10-11 óra alatt fog teljesen feltölteni."

Érdekes dolog ez. A hozzá adott gyári Duracell aksikra "245 mA for 16 h" töltési idő van írva. Ennek ellenére jellemzően ~5-6 órás töltési idő után vált pirosról zöldre a kis, töltöttséget jelző LED a töltőn.

Mégpedig lemerített akkuk esetében, amiket csak és kizárólag a digitális fényképezőgépemhez használok. Akkor szoktam tölteni, amikor már rövid idő után mindig lekapcsol használatuk közben a fényképezőgép.

Szóval elvileg "teljesen" le vannak merítve. Mégsem kellett soha fél napokat várnom a teljes töltésig.

Kíváncsi vagyok, hogy vajon a VARTA akkukat mennyi idő alatt fogja feltölteni!

"Aquila non captat muscas."

(#8968) neooen válasza And (#8961) üzenetére


neooen
aktív tag

Nem ilyen "szabvány" boltra gondoltam, hanem ilyen kis mindenes, számítógépes, tv-s, rádiós, forrasztgatós old school boltra, ilyen pincéből kinőtt fajtájúra :). Jók az ilyen helyek, ahol kb mindenhez értenek, de mivel nem vagyok pesti, itt nem ismerek e félét. Kipróbálom a tippedet, de ha jó is úgy, forrasztgatni kell majd, azt meg inkább bíznám hozzá értőhöz.

Semleges értékelés oka: Az eladott vidokártyán a HDMI bemenet miniHDMI volt, amit én soha nem használtam és fel sem tűnt, hogy az nem a "hagyományos". Ezt nem jeleztem, ami a vevőnek kellemetlenséget okozott.

(#8969) Janoo_07 válasza Kernel (#8962) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Köszi! Utána nézek az eneloop aksiknak. A kapacitásmérő képesség számomra szerintem fölösleges, elég ha egy zöld led jelzi hogy végzett. Viszont milyen márkában érdemes gondolkozni?

(#8970) #67544576 válasza Janoo_07 (#8969) üzenetére


#67544576
törölt tag

LIDL-ben kapható TRONIC töltő a javasolt. :K

(#8971) And válasza Piftuka (#8967) üzenetére


And
veterán

"Érdekes dolog ez. A hozzá adott gyári Duracell aksikra "245 mA for 16 h" töltési idő van írva. Ennek ellenére jellemzően ~5-6 órás töltési idő után vált pirosról zöldre a kis, töltöttséget jelző LED a töltőn. [..]"
"Szóval elvileg "teljesen" le vannak merítve. Mégsem kellett soha fél napokat várnom a teljes töltésig."
Ha a töltési idő csupán 5..6 óra, akkor az a 280 mA-es állandó töltőáram mellett kb. 1400..1700 mAh bevitt töltésmennyiséget jelent. Vagyis azokból az akkukból semmiképp nem láthatsz viszont 1,3..1,5 Ah-nál nagyobb kapacitást kisütéskor. Ennek az az oka, hogy a cellák elöregedtek, lecsökkent a kapacitásuk, vagy az, hogy a fényképező nem képes kisütni teljesen azokat az akkukat, és jelentős mennyiségű töltés marad vissza bennük, mikor a fényképezőgép végleg kikapcsol. Esetleg mindkettő egyszerre.
#8969: "A kapacitásmérő képesség számomra szerintem fölösleges, elég ha egy zöld led jelzi hogy végzett."
A kapacitásmérés ugyan lehet, hogy feleslegesnek hangzik, de többek között az előbb vázolt probléma deríthető fel a segítségével: a felhasználó sokszor abban a tévhitben él, hogy a cellái normálisan működnek, teljes kapacitással, holott már a töltéskor bevitt töltésmennyiség - ami az állandó töltőáram és a töltési idő szorzataként egyszerűen számítható, kapacitásmérés sem kell hozzá - sem éri el a névleges kapacitás 60..70 %-át, pedig annál legalább 10..20 %-kal nagyobbnak kellene lennie. Az is kideríthető a "lemerült" cellában visszamaradt töltésmennyiség megmérésével, hogy a fényképező mennyire képes kihasználni az akkuban tárolt töltést, végső soron energiát (két darab AA-akkuval működő gépek sok esetben jelentős töltést 'hagynak benne' az akkupakkban, ha az hagyományos NiMH-cellákból áll).

(#8972) Gezakekazeg


Gezakekazeg
csendes tag

sziasztok !

keresgéltem egy ideig, de azt hiszem Ti vagytok a hozzáértők :)
A helyzet az, hogy mostanában tettem szert egy imax b6 töltőre.
Mivel NIMH és LiIon akksiaim is vannak, ez tűnt jó "megoldásnak".

A kérdésem:
Lehetséges az, hogy a 2000mAh-s GP green akssimat 0.1A-val töltve, 2 óra alatt feltöltötte ?
Elvileg az akksi "üres" volt, mert 1db-ot használok belőle 1 ledes lámpában.
Vagy már ilyen "gyenge" a kapacitása az akksinak ? Hogy tudnék meggyőződni, hogy hol a "hiba" ?

Van itt valaki aki használ ilyen töltőt ?!

segítségeteket előre is köszi
üdv
Gezakekazeg

(#8973) Janoo_07 válasza #67544576 (#8970) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Köszönöm! Elég jó dolgokat írnak róla, egy próbát megér és nem is vészesen drága.

(#8974) Kernel válasza Gezakekazeg (#8972) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha ez az a fajta lámpa, ami 1 db AA akkuval működik, az nem meríti le teljesen az akkut, vagyis 0,9 V-ig, mert már hamarabb kialszik. A LED nem tud működni túl kis feszültségről.

Már az is nagy eredmény, hogy a mostani korszerű LED-ek 1 db akkuról egyáltalán működni tudnak. Márpedig a linkelt, egyszerű lámpa működik, feszültségnövelő elektronika nélkül. Bár én csak a piacon láttam egy eladónál, de elektronikát nem láttam benne, olcsó árába bele sem férne.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8975) Janoo_07 válasza #67544576 (#8970) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Most nézem hogy csak 1mA-rel tölt a Tronic, én viszont 2000 mAh-s akksit akarok venni, tehát jó lenne egy 2mA-es töltő. Tehát Tronicon kívül mi jöhet még szóba ilyen paraméterekkel?

(#8976) Dluinet válasza Janoo_07 (#8975) üzenetére


Dluinet
nagyúr

hol olvastál ilyen az értékeket?

az erősebb töltés nem jobb, sőt rossz

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8977) Gezakekazeg válasza Kernel (#8974) üzenetére


Gezakekazeg
csendes tag

szia.

Ilyen

illetve az imax-ot ráküldtem, hogy merítse le 0.9-ig... nem lehet az, hogy előbb eléri az akksi a max feszültséget és lekapcsol a töltő ? vagy ez az akksi öregedésére utal ? ha 2db akksit teszek egy mezei töltőbe, akkor több órán keresztül világít, hogy tölti...

(#8978) Janoo_07 válasza Dluinet (#8976) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Itt olvasgattam a Tronic töltőről. Valamint ismerősömtől hallottam hogy 2mA kellene neki, de ezekszerint tévedett. Inkább rátok kellene hagyatkozok ezekszerint. Egyébként Itt árulnak Eneloop akksit, honnan tudhatom hogy eredeti? Ahogy néztem boltban ennek 2 és félszerese az alapár.

Szerk.: Bár azokhoz jár töltő is, lehet szettben veszem mégis :F

[ Szerkesztve ]

(#8979) Dluinet válasza Janoo_07 (#8978) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Az oldalon 1000mA írnak, és kevés olyan akku van ami tolerálná az ennél erősebb töltést, sőt még ez is soknak számít

Eneloop akksit vételben olvas vissza (keress rá), de van hasonló akku más márkában jóval olcsóbban

asszem most a lidl-ben varta

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8980) Janoo_07 válasza Dluinet (#8979) üzenetére


Janoo_07
aktív tag

Köszönöm a segítséget! :K Igen nem mA-t hanem simán A-t akartam írni :DDD . Viszont akkor elkezdem bújni a fórumot és megtudni mivel is járnék a legjobban.

(#8981) Kernel válasza Gezakekazeg (#8977) üzenetére


Kernel
nagyúr

Az egy Cree LED lámpa, ami AA méretű ceruzaelemről és Li-ion akkuról egyaránt működik, ilyen LED pedig 3V felett kezd igazán dolgozni, legalábbis ezt látom a netes doksik alapján.

1,2V akkuról ez csak úgy működhet, hogy feszültségnövelő elektronika kell hozzá, ami egyúttal kiegyenlíti a kétfajta akku közötti eltérést is. De az elektronika sem tud elindulni akármilyen kis feszültségről, így simán előfordulhat, hogy ezt az akkut nem tudja teljesen lemeríteni a lámpa.

Mezei töltőnél meg nagyon nem mindegy, hogy egyszerű időzítős, ami csak "vakon" tölt, vagy pedig -dU áramkörrel ellátott, ami érzékeli a túltöltést, csak akkor áll le.

A túltöltés pedig nem abszolút értékre megy ezeknél (nincs egy meghatározott szint), hanem egy ponton telítődik az akku, belül gyorsabban kezd emelkedni a hőmérséklet, emiatt a feszültség kicsit visszaesik. Ezt a kis különbséget érzékeli a töltő és leáll. Az áram fix értékre van stabilizálva, mert ez szükséges a pontos detektáláshoz.

De ne keverjük össze Li-ion töltéssel, ami más téma, adott szintig megy korlátozott (stabilizált) áramon, utána csökkenő stb.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8982) Gezakekazeg válasza Kernel (#8981) üzenetére


Gezakekazeg
csendes tag

köszi. akkor valószínű, hogy a töltőnek van igaza :)

(#8983) Blue Eagle válasza Kernel (#8981) üzenetére


Blue Eagle
őstag

Megoldás: NiZn akku. Az nem esik 1,4 volt alá, csak ha már totál süket. [link]

(#8984) Psytróger válasza #67544576 (#8970) üzenetére


Psytróger
tag

Most 2590 forint a sima ledes, de pár hete láttam lcd kijelzőst is 4000-ért.

>> www.FlyEagles.hu << >> http://www.photobucket.com/rataccess <<

(#8985) Kernel válasza Kernel (#8974) üzenetére


Kernel
nagyúr

Helyesbítenék, mert végül a zseblámpás topikban azt mondták, hogy még ebben az olcsó lámpában is van egy kis elektronika, csak mivel a piacon én nem szedtem szét annyira, így nem láttam.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8986) szőröscica


szőröscica
addikt

Most tesztelem a fiók mélyén talált, legalább 3 éve nem használt Energizereket. Eddigi eredmények, 250 mA-es kisütés mellett:
2005 márciusi 2000mAh-asok: 1797, illetve 1779 mAh
2007 augusztusi 2000mAh-sok: 1605 és 1540 mAh.
Szerintem elég korrekt, tekintve, hogy mennyire elhanyagoltak voltak.

A 2650-esekre leszek kíváncsi, azok sokkal rosszabb állapotúnak tűntek az előzetes próbák és tronicos töltögetés után.

(#8987) DeFranco válasza szőröscica (#8986) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nincs kedved esetleg pár pana akksit is tesztelni? :B Jó pár évesek már, de szerintem elvileg jónak kellene legyenek.

[ Szerkesztve ]

(#8988) szőröscica válasza DeFranco (#8987) üzenetére


szőröscica
addikt

Szívesen megnézném, de nem hiszem, hogy akkora értéket képviseljenek, hogy leküzdjük a Miskolc-Budapest távolságot értük. :DDD

Esetleg kérj meg valakit, aki pesti és van neki megfelelő töltője hozzá.
Nyár közepétől már én is odaköltözöm egyébként.

(#8989) Dluinet válasza szőröscica (#8986) üzenetére


Dluinet
nagyúr

500mAh-val teszteld, akkor közelebb leszel a reális eredményhez

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8990) DeFranco válasza szőröscica (#8988) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ráér :D Vegyük majd fel a kapcsolatot akkor :)

[ Szerkesztve ]

(#8991) szőröscica válasza Dluinet (#8989) üzenetére


szőröscica
addikt

Az IPC-1L nem csak 350-et tud legfeljebb? :F

(#8992) Dluinet válasza szőröscica (#8991) üzenetére


Dluinet
nagyúr

ja de,
csak az IPC-1 tud 500mAh-val kisütni (ebből a sorozatból),

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#8993) kugyu21 válasza DeFranco (#8987) üzenetére


kugyu21
senior tag

hsz 8934

(#8994) kaposznyak


kaposznyak
aktív tag

Sziasztok.

Megjött az ipc-1l töltőm.
Kérdés: Refresh illetve Teszt üzemmódban első töltéskor történik valami "látványos"?

Mode gombot nyomogatva beállítottam refresh-en a töltőáramot. Csak várnom kell míg kiírja, hogy Full?

Teszt üzemmódban meg kiírná, hogy "Error", egyébként meg szimplán tölti?

(#8995) szőröscica válasza kaposznyak (#8994) üzenetére


szőröscica
addikt

Teszt üzemben először feltölti, majd lemeríti és kiírja, hogy mennyi áramot nyert ki belőle. Utána feltölti újra, aztán írja, hogy full.

Refreshben nem tudom. Ott szerintem sokszor feltölti és kisüti.
De adtak hozzá használati utasítást, abban talán benne van.

[ Szerkesztve ]

(#8996) kaposznyak válasza szőröscica (#8995) üzenetére


kaposznyak
aktív tag

Kösz.
A használati utasítás csak azt írja, hogyan kell a funkciót és a töltő/kisütő áramot kiválasztani. Hogy mi történik, kb. mennyi ideig tart vagy milyen értéket kell majd a végén figyelni, azt nem.

(#8997) Kernel válasza kaposznyak (#8996) üzenetére


Kernel
nagyúr

Refresh addig ismétli a ciklusokat, amíg nem nő tovább a kisütött kapacitás értéke, utána Full jelzés. Főleg kis áramon ez akár napokig is tarthat.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#8998) szőröscica válasza kaposznyak (#8996) üzenetére


szőröscica
addikt

Azt írták itt korábban, hogy a refresh az nagyon hosszú ideig, napokig is tarthat.

Most én is elkezdtem két akku refreshelését, mert siralmas eredmény jött ki a 350mA-s teszten: 288, illetve 284 mAh kapacitás. :DDD

Majd a végén felteszek egy excel táblát ide, csak érdekességképpen. Régi, elhanyagolt fos akkukkal akarok csodát művelni. :)

Egyébként érdekességként mondom, hogy sokkal jobb állapotban vannak azok, amik csontig lemerülve voltak 3-4 éven keresztül a fiók mélyén, mint azok, amiket egérben és billentyűzetben használtam és szépen fel voltak töltve mindig.

(#8999) kaposznyak válasza Kernel (#8997) üzenetére


kaposznyak
aktív tag

Akkor érdemes egy tesztet csinálni előbb és ha szükséges, csak akkor refresh-elni?

Ha megállítom a refresh-t a vége előtt, az gondolom nem árt az akkuknak.

(#9000) Kernel válasza kaposznyak (#8999) üzenetére


Kernel
nagyúr

Vagy egy kisütés / töltés alapján is már lehet következtetni.

Tesztfunkció hátránya, hogy rátöltéssel indít, ami feltöltött akkunál egy kis kínzással jár, ilyenkor töltés végének érzékelése is nehézkesebb lehet, emiatt sokáig melegítheti az akkut, feleslegesen. Ha kisütött akkut tesztelünk, akkor ez persze nincs.

Refresh megszakítható, hogy mikor, az más kérdés. Vagy a kisütés utáni töltés kezdeténél (vagy mondjuk 0-50% között), utána egy külön töltést indítani, ezzel lezárni a folyamatot. Vagy kisütés közben megszakítani, utána egy külön kisütés / töltéssel befejezni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.