Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenWRT topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

OpenWrt topic

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13801) Alteran-IT válasza Alteran-IT (#13800) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Sőt nem, szar a logikám, mert nem kellett volna osztani, meg ilyesmi és ha jól nézem, akkor kerek a 131584-ig kell, a következő "sor" már nem, ott újra kezdődik, hogy TP-LINK Tech ... gondolom azt már nem kell.

(#13802) woodworm válasza Alteran-IT (#13800) üzenetére


woodworm
veterán

Frhed portable program van a gépen, abban meg lehet adni, hogy pontosan mennyit akarok vágni.

[ Szerkesztve ]

(#13803) Alteran-IT


Alteran-IT
őstag

Közben kicsit merész voltam és ki is próbáltam azzal, amit csináltam a HxD-vel és sikerült, visszaállítottam, már csak az a kérdés, hogy most átflasheljem-e a gyárival, ami tartalmazza az uboot-ot, mielőtt ráraknám normálisan a LEDE-et, vagy most egyből próbáljam meg, vagy hagyjam inkább, mert nem fog rendesen működni, legalább is az újabb verzióval és próbáljak meg inkább egy régebbit? Bár AP-ként használnám, de a kiokosítás már csak azért is jól jönne, mert így távolról el tudnám érni anélkül, hogy bejelentkeznék valamelyik számítógépre, ugyanis a gyári szoftverben LAN-on keresztül nincs GW beállíthatósági lehetőség, így nem tud kifele kommunikálni ha portot nyitok neki, vagyis ugrik a menedzselhetőség távolról, csak LAN-ról megy, ez meg kicsit gáz.

[ Szerkesztve ]

(#13804) woodworm válasza Alteran-IT (#13803) üzenetére


woodworm
veterán

Nem kell bootos fw, mehet a factory.bin a felrakandó openwrt/lede verzióból.

(#13805) Alteran-IT válasza woodworm (#13804) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Már közben megcsináltam, de ugyan azt csinálja a factory.bin-es is, valószínűleg itt az fw a problémás, ha nagy nehezen sikerül megint visszaraknom a gyárit és nem b@szom el végleg, akkor kereshetek egy stabilabb kisebb hw igényű fw-t, de ha esetleg van valakinek ötlete, akkor azt szívesen meghallgatom, mert annyira nem vagyok ott ilyen cfw téren.

Amúgy az Openwrt és a LEDE fejlesztőinek is az anyjuk picsáját, hogy mielőtt kiadnak valami szart, előtte nem tesztelik le rendesen, hogy most működik-e vagy nem.

[ Szerkesztve ]

(#13806) amstro555


amstro555
tag

Sziasztok!

Kérnék egy kis segítséget! Egy TP-Link Archer C7 AC1750 v5 routerre próbálom felheggeszteni az OpenWRT-t. A hagyományos módszerrel nem sikerül: advanced/system tools/firmware update/manual update hibaüzenet: invalid file type. Itt találtam egy kis segítséget, de nem teljesen értem:

"Installation of TP-Link Archer C7 V5

(Updated and tested on November 2018 by mac_low)

Download OpenWrt. Also see tables above for links.
Rename to for instance ArcherC7v5_tp_recovery.bin
Set TFTP server under IP:192.168.0.66 with this ArcherC7v5_tp_recovery.bin on the root
Turn off the router
Press and hold Reset button
Turn on router with the reset button pressed and wait 5-10 seconds
Release the reset button and after a short time the firmware should be transferred from the tftp server
Wait ~30 second to complete recovery

I used European TP-Link original firmware when I did the update."

Köszönöm előre is a segítséget!
(1.0.4 Build 20180425 rel.72768)

(#13807) fpeter84


fpeter84
senior tag

Az ilyen minimál hardverre érdemes lehet imagebuilder-el saját firmware-t gyártani amiből elhagysz mindent ami felesleges és memória pazarló - pl ipv6 valószínűleg nem kell, stb...

Illetve elméletben lehet memóriát duplázni is - én az MR3220 V1 vasamon meg több MR3020-on is megcsináltam már a múltban: kell egy 512MB-os DDR1-es laptop modul amin megfelelő lábszámú csippek vannak, hőlégfúvóval lekapni a modulról és az alaplapról is őket majd a 64-est felforrasztani a routerre.

Illetve ha már úgyis úgy belejött az ember, a 4MB-os flash-t is le lehet cserélni mondjuk 16-ra, de persze ez is mélyvíz mert bootloader-t kell rá tenni valamilyen módon és az ART partíciót is át kell menteni rá a régi flash-ről. Kihívás szinten érdekes projekt, de nem biztos hogy megéri abban a világban ahol annyiért lehet kapni a xiaomi termékeket amennyiért... :))

(#13808) amstro555 válasza fpeter84 (#13807) üzenetére


amstro555
tag

Ezt nekem írtad? :)

(#13809) fpeter84 válasza amstro555 (#13808) üzenetére


fpeter84
senior tag

sorry nem, alteran95 féle WR740N V4-re értettem

a Te kérdésedre, én úgy értelmezem hogy fix 192.168.0.66 -ra kell állítanod a hálókártyád ipv4 címét, pl egy tftpd32-t futtatva és a munka könyvtárába berakva és átnevezve a firmware fájlt elindítod a routert úgy hogy közben nyomva tartod a reset gombját és akkor magára hívja tftp-n keresztül az új firmware-t és telepíti is magától

(#13810) Alteran-IT válasza amstro555 (#13808) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Ja, ilyen minimal hardverre mint ami neked van nem fog felmenni az Openwrt, szóval ne is próbáld meg, főleg ha már ketten mondjuk :DDD

(#13807) fpeter84: Köszi, bár egy nagy bajom van csak ezzel az imagebuilder-el, hogy ez is csak linux-os verzióban van meg, legalább is ha jól láttam, egyébként már rátaláltam és én is elgondolkoztam azon, hogy érdemes lenne vele személyre szabni egy cfw-t, csak ugye Windows-al nehéz, vpc-vel meg nincs időm most szarakodni sajnos.

Láttam egyébként videót arról, hogy 740/741N(D) (bár lehet 841 volt, a lényegen mondjuk nem változtat) cseréltek memóriát, nem egy nagy kunszt, nem is ezzel van a baj, hanem hogy itt inkább a flash a kevés, annak a cseréje meg kicsit maceránsabb, sőt inkább úgy mondom hogy én hülye vagyok hozzá, idő meg megint nincs sok hogy szarakodjak vele, illetve hogy kitanuljam.
Xiaomi routereket szintén néztem, nincsenek rossz árban, bár azoknak meg nem ismerem a szoftverét, ahogy pedig a LEDE-t nézem, még nincs rá, legalább is az MT7621A-ra, ha jól láttam, pedig maga a router jó, főleg az a változat, amelyikben a 128 MB ROM mellé 256 MB RAM van és nem kerül sokkal többe az alapváltozatnál, mármint annál amelyikben csak 128 MB RAM van, legalább is a kínai piacon, sőt ahogy elnézem most akció keretében a 256-os változat olcsóbb mint a 128-as :DDD

[ Szerkesztve ]

(#13811) amstro555 válasza Alteran-IT (#13810) üzenetére


amstro555
tag

Ezt komolyan írtad? És mi a vicces benne?

(#13812) amstro555 válasza fpeter84 (#13809) üzenetére


amstro555
tag

Köszönöm! :R

(#13813) Alteran-IT válasza amstro555 (#13811) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Az a vicces benne, hogy nem komoly, látszik hogy komolyan vetted azt, amit nem kellett volna :D

(#13814) fpeter84 válasza Alteran-IT (#13810) üzenetére


fpeter84
senior tag

A flash cseréhez nem árt egy USB-s flash író - pár $ kínából, a flash csipp is jöhet onnan vagy itthon a chipcad-nél lehet pl pesten kapni. bootloader-ből pl a pepe2k-félét érdemes betenni az elejére, a végére pedig át kell hozni a gyári flash végéről az ART partíciót (afféle kalibrációs információ a wifi hardveréhez, minden példányé egyedi, ha nem a sajátját kapja akkor lehet problémás/gyatra tőle a wifi). Ami még kérdéses, hogy az adott router flash terület kiosztása hogyan is van definiálva a platform fájlokban - dinamikus vagy fix - lehet ezt is át kell írni és úgy fordítani hozzá saját firmware-t. Ezért mondtam hogy kihívásnak remek projekt - főleg ha van időd - de elég melós mire minden információt összecsipegetsz hozzá...

A Mi Router 3 se rossz hardver, de ahhoz nincsen kész openwrt - most így fejből meg nem mondom, keresgélni kell, de találtam hozzá megfelelő patch-et amivel tudtam hozzá saját firmware-t fordítani, vagy a padavan keretrendszer is lehet jó kiindulási alap hozzá. Viszont a Mi Router 3G alig drágábban jóval erősebb hardvert nyújt és ahhoz van hivatalos openwrt támogatás is!

szerk: a linux kérdésre, ha van elég vinyó helyed akkor egy ubuntu percek alatt felhúzható egy Oracle Virtualbox-ba pl és annyi - a legtöbb dolgot én is így intézem el

[ Szerkesztve ]

(#13815) woodworm válasza Alteran-IT (#13810) üzenetére


woodworm
veterán

"ahogy pedig a LEDE-t nézem, még nincs rá, legalább is az MT7621A-ra, ha jól láttam"

Valamit rosszul néztél, vagy rossz helyen nézted. Megtörtént az egyesülés, újra openwrt néven kell keresni. Megtalálható mind a stabil, mind a fejlesztői ágon a letölthető fw.

(#13816) Alteran-IT válasza fpeter84 (#13814) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Hát szerintem inkább kihagyom ezt a flash cserét, úgy sem árt egy nagyobb sebességű gigabites portokkal rendelkező AP, főleg ha tudok rajta vlan-okkal is szórakozni, csak ugye ahhoz normális szoftver támogatottság is kell.

Én is a 3G-s 256 MB-os változatot néztem és ahhoz néztem LEDE-t, de ezek szerint be néztem, főleg ha már ketten is mondjátok.
Egyébként itt néztem:
https://downloads.openwrt.org/releases/18.06.1/targets/mediatek/

A linux-al ugye pont az a bajom, hogy se elég vinyó helyem nincs, se proci kapacitás jelenleg (ne is kérdezd miért, plusz a torrent miatt eléggé töredezettek a vinyók, így nem lenne túl fürge róla egy rendszer), tervezek linux-nak majd egy kisebb teljesítményű külön PC-t építeni, amit RDP-vel elérek és akkor nem kell állandóan a jelenlegit elbaszni Oracle, Vmware meg hasonló megoldásokkal, vagy éppen HyperV-vel, mert ugye azt is lehet aktiválni Windows-on belül.

Szerk.: Nem próbálkozom már tovább vele, már próbáltam egy régebbi LEDE verziót is, ugyan azt csinálja, próbáltam egy Julia nevű változattal is, az is szintén zenész, egyébként kinézetre nem sokban különbözik, egyedül csak azt venni észre, hogy kevesebb erőforrást használ, bár ennek ellenére ez is huszadjára indul el csak normálisan, amit nem értek, de mindegy, visszament rá a gyári és nem kísérletezek tovább, így is örülök hogy ma már vagy a 10. flashelést túlélte és nem lett tégla.

[ Szerkesztve ]

(#13817) woodworm válasza Alteran-IT (#13816) üzenetére


woodworm
veterán

Itt kell keresni.
Topik a segítséghez.

(#13818) Alteran-IT válasza woodworm (#13817) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Aha, köszi, bár ez is mekkora egy ökörség, pedig az mt7621 értelemszerűen a mediatek alá menne, na de mindegy.

(#13819) woodworm válasza Alteran-IT (#13818) üzenetére


woodworm
veterán

Eltérő architectura, a broadcom és qualcomm soc-k sincsenek egy helyen.

(#13820) fpeter84 válasza Alteran-IT (#13816) üzenetére


fpeter84
senior tag

kereszt felvásárlások voltak a mediatek-ralink és a qualcomm-atheros között is, így sokminden átcímkéződött, de az architektúra árulkodik hogy valójában honnan is jött

(#13821) amstro555 válasza Alteran-IT (#13813) üzenetére


amstro555
tag

Most, hogy így jól kinevettük magunkat (Te engem), tudnál ajánlani esetleg egy hasonló tudású és áru, de egyszerűbben telepíthető TP-Link routert? :)

(#13822) Alteran-IT válasza amstro555 (#13821) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Nem nevettelek ki, csak kicsit vicces, ha nem teszek oda nevetős smile-t, akkor az sokkal komorabb, inkább kioktató jellegű hozzászólás lett volna, mint így, szóval így lényegében jobban sült el (igen, egyébként nem kellett volna hozzászólni a témához, de vicces hogy egy C5-ös routert gyengének vettél mondjuk az enyémhez képest, amire ugye ment az a hsz :D).
Egyébként a kérdésedre térve, cfw-vel egyszerűbben telepíthető TP-Link routert szerintem már nem igen fogsz találni, sőt olyat se amit eset téglásítás után még viszonylag könnyen helyre tudsz hozni komolyabb szétbarmolás nélkül, egyébként meg ahhoz képes ez a router egész könnyen telepíthető tftp segítségével, legalább is ezerszer könnyebben mint mondjuk egy Cisco router rommon mód alól, kb. maximum 5 perc, ha kicsit gyakorlatlan vagy még a témában, akkor kb. 10 perc, de több nem nagyon.
Kérdés inkább az, hogy melyik része nem megy, akkor talán többet tudok segíteni.

(#13823) fpeter84 válasza amstro555 (#13821) üzenetére


fpeter84
senior tag

igazából tényleg nagyon egyszerűnek tűnik a telepítése:

- állítsd be a hálókártya címét fix 192.168.0.66-ra [link]
- telepíts fel egy tftp progit, pl tftpd64
- a firmware-t másold be ArcherC7v5_tp_recovery.bin néven a tftp program telepítési könyvtárába (nálam legalábbis ez az alap workdir)
- kösd össze a router egyik LAN portját a hálókártyáddal
- úgy indítsd el a routert hogy taposod a reset gombját folyamatosan - ha sikerült, akkor a tftp programon is látod az aktivitást hogy éppen valaki letölt rajta keresztül és magától megcsinálja a frissítést a vas

ha így mégsem működik, akkor neki kell futni újra, esetleg lehet hogy a win tűzfalat kell ideiglenesen letiltani, vagy rossz a leírás :)

[ Szerkesztve ]

(#13824) Alteran-IT


Alteran-IT
őstag

Mivel sürgős lenne, így itt is feltenném az openwrt-vel kapcsolatos, viszont router specifikus kérdésemet, hátha tud valaki segíteni.
Ugye bár szarakodtam a 740N-es routerrel, de főként azért hogy eléggé kitapasztaljam rajta a LEDE-t, mielőtt az úgymond "fő" routerre kerülne, bár nem nagyon sikerült, meg ugye így kicsit szegényes, de gondolom azért vannak rá a különböző csomagok, csak egy ilyen routeren nem nagyon fogom tudni kipróbálni őket, na de mindegy.
Egy 1043ND V4-es routerre szeretném felrakni, ugye az már világos, hogy a factory firmware-el kell frissíteni, itt viszont az is kérdés, hogy simán webes felület alól, vagy itt is van valami trükk? Meg ugye kérdés, hogy ha esetleg problémám lenne vele, mármint funkcionalitásban pl. nem tudná azt amit a gyári (pl. az Access Control-t kellő egyszerűséggel, bár remélem valamilyen módon akár még kiegészítéssel is tudja), akkor hogy tudom visszarakni a gyári fw-t? Mert v4-esre egyáltalán nem találtam sehol sem stripped firware-t és ahogy elnéztem a gyárit, nem lenne érdemes ugyan annyi bájtnál levágni, mert nem egészen olyan a felépítése.
Egyébként mielőtt azt mondaná valaki, hogy minek cserélném le, egyrészt azért, mert több szempontból is szar a gyári szoftvere, egyrészt a hardware NAT az, ami egy katasztrófa, sőt inkább úgy fogalmazok, hogy egy kalap szar, ha pedig az be van kapcsolva, akkor sok minden más is, mint pl. a Wifi, a sávszélesség szabályzás meg egyebek, viszont hardware NAT nélkül meg a nagyobb sebességeket nem igen tudja átvinni, mondjuk azzal se nagyon, de mindegy, lényeg hogy ezért szeretném lecserélni LEDE-re és ugye akkor már a fast-patch-re, hogy egy jó 6-700 Mbit/s-t simán át tudjon NAT-olni, persze azért jó lenne ha a gyári firware-t is bármikor vissza tudnám rá rakni, ha esetleg úgy adódik.

[ Szerkesztve ]

(#13825) Imi91


Imi91
aktív tag

Sziasztok!

Erre esetleg valaki? :)

Eladó!!!: ----> <----és----> <----NÉZZ BE!! :)

(#13826) xabolcs válasza Hakkuuuh (#13782) üzenetére


xabolcs
őstag

Szia!

En hasznalok egy GL-B1300-at, de csak AP modban illetve multiroom audio resztvevokent.

PPPoE NAT sebesseget DIGI 1000 hianya miatt csak a tesztkornyezetemben tudnek merni vele, de nem is biztos, hogy ki tudnam hajtani.

Nyers erovel el van latva, de szerintem HWNAT-ot nem tud, mint az egyes Qualcomm (pl. az az Archer is, amit hivatkoztal) es MediaTek SoC-ok:

Board : GL.INET-GL-B1300
Firmware : OpenWrt 18.06.1 r7258-5eb055306f
SoC : Generic DT based system
Core(s) : 4

1) Timing, lower is better:
Started 1 process(es)
Elapsed time: 6.09 sec

Started 2 process(es)
Elapsed time: 6.12 sec

Started 3 process(es)
Elapsed time: 6.16 sec

Started 4 process(es)
Elapsed time: 6.18 sec

2) Counting, greater is better:
Started 30s counting with date (0->)
6350

Started 30s counting with sleep (0->)
947718

Gigabites NAT sebesseghez jatszani kell az irq-kal! Reszlet egy ilyen SoC-ot hasznalo masik board commitjabol:
"Wirespeed NAT can be achieved with spreading rx interrupts over different cores."

Van rajta USB3 csatlakozo is, de ugy tunik nekem, hogy ez is szenved az USB3 kontra 2.4G Wifi problemajatol: ha a periferiakat (pl: hangartya) USB3-as hub-on keresztul csatlakoztatom, akkor alig van a 2.4G Wifi-bol ... pedig az OpenWrt log nem mutat semmi furcsat.
Mihelyst lecserelem 2.0-s hub-ra, vagy kihagyom az USB3-as hub-ot, rogton stabilan hasznalhato lesz a 2.4G Wifi.
Persze lehet, hogy csak a satnya USB3-as hub-om ennyire inkompatibilis a routerekkel! :B

A 2.4G Wifi-je 400Mbps-t tud, az 5G Wifi-je 867Mbps-t.

A masik hatrany esetleg a LAN portok szama lehet: osszesen 2 LAN port van rajta ... de ha melleteszed a regi 1043-asat, 5 portos switch-kent, akkor maris nem szamit! ;)

256M memoria es 32M hattertar ... bar gondolom extroot lesz a vege!

A gyari GL-INET szoftver OpenWrt alapu, csak kiegeszitettek egy egyszerusitett felulettel, illetve a QCA SDK-t hasznalja, ami esetleg jobb teljesitmenyt jelenthet.

En AP-kent stabil OpenWrt-vel (jelenleg 18.06) hasznalom, nagy megelegedessel.
Az atteres (es visszaallas) gyari es OpenWrt kozott kenyelmes es zokkenomentes.

Egyebkent hamarosan kaphato lesz "fekete szinben" is: GL-S1300 (Convexa-S)
Igen, az mar egy bovitett kiadas lesz, opcionalis bluetooth-szal es 8GB (!) hattertarral.
En szemely szerint a GL-S1300 helyet inkabb valamilyen ODROID-ot vennek. :))

Ha eleg neked a 2 LAN port, es szeretsz buheralni, akkor probat tehetsz a Xiaomi Router 3G-vel (fontos a G kiegeszites). Az egy picit gyengebb processzorban, de mar tud HWNAT-ot OpenWrt alatt is.

Az Archer C7 (amit csak OpenWrt TOH es WikiDevi oldalakon lattam), az gyari szoftverrel biztosan tudja a HWNAT miatt a DIGI 1000 internetet, OpenWrt alatt viszont HWNAT nelkul, de flow-offload-dal talan elerheti.

A mindenfele raaggatando funkcio miatt en az erosebb, tobb memoriaval biro GL-B1300-at ajanlom.

[ Szerkesztve ]

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#13827) woodworm válasza xabolcs (#13826) üzenetére


woodworm
veterán

Az n400 nem szabványos sebesség, az open source driver is kezeli?

(#13828) xabolcs válasza woodworm (#13827) üzenetére


xabolcs
őstag

Nekem csak 300M eszkozeim vannak, a honlapjuk meg 400-at ir: "400Mbps(2.4G) + 867Mbps(5G) high speed".

Nem hiszem, hogy kezeli. Hogyan tudnam kideriteni?

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#13829) Hakkuuuh válasza xabolcs (#13826) üzenetére


Hakkuuuh
tag

Köszi! Király válasz, csekkolom a Xiaomi-t is. Szerintem a mostani routeremhez képest a minimum +4MB ROM és 2* annyi memória egy megváltás lesz :)

Hardcore4Life

(#13830) xabolcs válasza Hakkuuuh (#13829) üzenetére


xabolcs
őstag

Ha a GL-B1300 melett dontesz, akkor probald meg az amazon.de-rol rendelni, hatha olcsobbra jon ki mintha HK-bol kuldenek: $89 + $21 szallitas + 27% AFA (a $110-ra) + 5990 Ft-os DHL szolgaltatas: ~ 46e HUF volt nekem anno!

[ Szerkesztve ]

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#13831) suste válasza xabolcs (#13830) üzenetére


suste
veterán

46e HUF volt nekem anno

hát ez elég drága volt :Y

(#13832) woodworm


woodworm
veterán

Az asusokról ritkán esik szó, pedig van qualcomm soc-re épülő (ac58u/ac1300G+), árban pedig megfizethetőbb. Igaz, fele ram van benne, mint ebben a miniben, de a flash viszont 128MB.

(#13833) Hakkuuuh válasza xabolcs (#13830) üzenetére


Hakkuuuh
tag

Xiaomi Mi WiFi Router 3G-t rendeltem. 9+E Ft-ért ilyen HW-t ... simán megéri, bár kicsit kell vele mókolni, de nem tűnik nagy kihívásnak. Köszi a tippet, No.1! E-bay-ről rendeltem, így kell várni rá egy kicsit.

Hardcore4Life

(#13834) daropeter


daropeter
csendes tag

Sziasztok!

A LEDE 17.01-hez lesz még frissítés vagy véget ért a támogatása?

(#13835) 8zabi válasza daropeter (#13834) üzenetére


8zabi
őstag

van LEDE 17.01.6, tavaly szeptemberi

de ha bírja az eszköz akkor 18.06-os OpenWrt-re frissíts

(#13836) Imi91


Imi91
aktív tag

Erre valakinek van ötlete? :U

Eladó!!!: ----> <----és----> <----NÉZZ BE!! :)

(#13837) Laszlo733


Laszlo733
aktív tag

Sziasztok! Létezik olyan program mobilra, mint Windows-on WinSCP? Az lenne a cél, hogy távolról is hozzáférhessek a routerhez.

(#13838) Laszlo733 válasza Laszlo733 (#13837) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Probléma megoldva, találtam megfelelő programot.

(#13839) aicon válasza Laszlo733 (#13838) üzenetére


aicon
senior tag

Megosztanad?
Thx

======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei

(#13840) Laszlo733 válasza aicon (#13839) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Természetesen.....AndFTP

(#13841) sonar válasza Laszlo733 (#13840) üzenetére


sonar
addikt

Tudom ajánlani még a FileZilla-t is

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#13842) pcmaster90


pcmaster90
csendes újonc

Üdv mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni router ügyben.Na akkor adott 2db régi TP-Link TL-WR340G router amire szeretnék felvarázsolni OpenWRT firmwaret na de mint tudjuk ezek a routerek csak 2MB FLASH-el rendelkeznek ami nagyon kevésnek bizonyul a feladathoz ,ezért szeretném kicserélni nagyobb méretűre,persze amekkorára csak lehet az adott helyzetben ezenkívül a RAM cserétől -bővítésétől sem riadnék vissza ha van javaslatotok hogy mire.És kérlek ne gyertek azzal hogy cseréljek routert valami újabb tipusra mivel ezekből szeretném kihozni amit lehet természetesen a ti segítségetekkel amit előre is köszönök.Lényeges lenne a részemről hogy legyen USB valamint SD támogatás a forrasztás nem gond.Lényegében a firmwaret kellene valahogy összehozni a nagyobb FLASH-ez valamint RAM-hoz.

Jelenlegi gyári verziós felállás:

CHIP: Atheros AR9331-AL1A
RAM: Zentel A3S28D40FTP-G5
FLASH: cFeon F16-100HIP
Firmware: Gyári TP-LINK -es

(#13843) vargalex válasza pcmaster90 (#13842) üzenetére


vargalex
Topikgazda

A hardware-os módosításokon kívül a másik nagy probléma az, hogy nincs OpenWrt build az adott eszközre (éppen a RAM és a flash mérete miatt). Így azt is neked kell megoldanod. Nyilván kihívásnak jó, de biztosan nem térül meg a rá fordított idő. Az Atheros SoC miatt természetesen nem lehetetlen, de a 180 MHz-es SoC-ban nem lesz köszönet, különösen USB kezelés szempontjából. De az is biztos, hogy a jelenlegi kernel is megizzasztaná, így valami ősrégi Attitude Adjustment (vagy régebbi) verzióval lenne érdemes próbálkozni.
Jóval gyengébb a sokak által (így általam is) már legalább 8 éve leváltott Asus WL-500gP-től is...

Értem, hogy nem szeretnéd hallani, de más értelmes válasz erre szerintem nincs, csak az, hogy cserélj routert...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#13844) pcmaster90 válasza vargalex (#13843) üzenetére


pcmaster90
csendes újonc

Egy orosz fórumon már kiviteleztek hasonlót szóval nem lehetetlen.A félreértések kedvéért az Atheros 9331 nem 180Mhz hanem 400Mhz .

(#13845) vargalex válasza pcmaster90 (#13844) üzenetére


vargalex
Topikgazda

Bocs, a típus OpenWrt-s adatlapját néztem, ami AR2317-et ír. De a WikiDevi is ezt a SoC-ot írja az összes (v4-ig) verzióra.

Nem írtam egy szóval sem, hogy lehetetlen. Sőt, épp ellenkezőleg. A 100 Mbps-es portok miatt sem biztos, hogy megéri a vesződést...

[ Szerkesztve ]

Alex

(#13846) fpeter84 válasza pcmaster90 (#13844) üzenetére


fpeter84
senior tag

Ahogy vargalex írta, egy hasonló platform másolásával lehetne elindulni. Új bootloader is kell - abból a pepe2k-féle tudná kezelni a nagyobb flash-t is - de kérdéses hogy elég annyi hogy ez is AR9331 mint sok másik vas, vagy még annak a kódjába is bele kellene nyúlni? A RAM rajta ahogy nézem ugyanúgy 66 lábú mint a 64MB-os, tehát elvileg azt lehet rá tenni - csak az ilyen nem túl csúcsminőségű nyákokról szeretnek felszakadni a padok, tehát ott bukhat a projekt. Én a múltban több MR3020, MR3220 és MR3420-at is felhúztam - úgy kb 5/4 vagy 6/5 sikerült, 1 meg többé nem indult el. Hogy nem látható padrepedés/felszakadás volt az oka, vagy megsült a RAM chip vagy valami más, az nem derült ki... USB ha véletlenül valami TP teszt pontokon megtalálható a D+ D- akkor nem lehetetlen. Ha sikerülne egy alap firmware-el elindítani, akkor USB nélkül GPIO módban kezdenék el vizsgálódni a proci körül, hátha elérhető a 2 láb. Ha nem, akkor marad ez... Esetleg GPIO-ra lehet SD kártyát varrni és extroot-al szaporítani a helyet, de az elég lassú, csak a rendszer funkciókhoz jó de pl egy torrent/ftp/samba hasonlóhoz nem igazán elégséges (max 2-300KB/sec)

Szóval ahogy vargalex is írta, a proci/platform hasonlóság miatt nem lehetetlen de nagyon elszántnak kell lenni hozzá, nem kezdő projekt :)

(#13847) bvvitya


bvvitya
aktív tag

Sziasztok!

Hozzám került egy Tp-link wr1043N v1 es router amin OpenWRT 18.06.1 fut.
Sajnos nem értek hozzá a kezeléséhez így hasznosabb lenne számomra a gyári firmware-rel.
Kérdésem az volna hogyan tudom vissza rakni rá a gyárit?
Sajnos egy leírást se találok amin elmennék.
Az össze foglalóba a topic elején lévő
"Tp-link routerekhez OpenWrt-ről gyári fw-re visszaállító fw-k gyüjteménye" linken lévő gyári visszaállító firmwarek nem elérhetők.

*** Redőny motorok listaártól ólcsóbban! ***

(#13849) bvvitya válasza suste (#13848) üzenetére


bvvitya
aktív tag

Köszönöm!

Hogyan tudom visszaállítani vele a firmwaret?

[ Szerkesztve ]

*** Redőny motorok listaártól ólcsóbban! ***

(#13850) vargalex válasza bvvitya (#13849) üzenetére


vargalex
Topikgazda

LuCI-ban betallózod a firmware frissítésnél és mehet.

Alex

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  OpenWRT topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.