- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vadkörte #42197 üzenetére
Vegyes, mert pl. PH!-n felajánlotta a jelszó kitöltését, a supershopnál meg nem.
timelord1987
A következő felhasználó hozzáadásakor kijelölheted, hogy mi legyen:
Alapértelmezetten a következő felhasználó már "Normál" mezei felhasználó lesz. -
vadkörte
addikt
válasz
#31816946 #42194 üzenetére
Igen, de rendszergazdai jogosultságú művelethez neki is kell a jelszó.
#42193 cigam
Hmmm...Akkor lehet, hogy marad a MacPass... Karácsonyra meg akarom magam ajándékozni egy 16Pro-val, reméltem, hogy ki tudom váltani a KeePass-t (és "klónjait") de ezek szerint nem.
#42196 timelord1987
Persze. -
-
törölt tag
Sziasztok!
A MacOS-en első bekapcsoláskor létrehozott user rendszergazda jogosultságokkal rendelkezik?
-
-
TheMarci
addikt
-
törölt tag
Sziasztok!
Nagyon alap kérdés: Hogy kell frissíteni a MacOS-t?
-
vadkörte
addikt
Több napig nem ment a gép, tegnap 21 óra felé kapcsoltam be volt egy kis munka. Akkor jelezte, hogy halleluja ő most frissülni akar. Éjjel 3/4 2-re 99%-ban le is jött a 15 de úgy voltam vele, hogy majd ma befejezi. Valahogy az alvás szimpatikusabb volt, mint nézni a monitort éjjel háromig.
Remélem nem barmoltak el benne semmit.
-
Megjött!
-
blakey
titán
O, mit nem tud MacOS alatt? - inkébb hogyan tudja, mert az nem mindegy, egyáltalán nem mindegy, hogy hardveres vagy szoftveres gyorsítás. A különböző kodekek is másképp viselkednek. A jó Kodi nem feltétlenül az eredeti, hanem ennek bizonyos forkjai, Android TV-n, Fire OS-en nagyon jó a Maven féle, Amlogic eszközökön ott a CoreELEC, ezek többet és/vagy jobban tudnak egyes dolgokat, mint a macOS-re telepíthető verziók. Nyilván, egyáltalán nem rossz a macOS-en futtatható Kodi, de van jobb, jobban optimalizált eszköz + Kodi páros.
Semmi előnye nincs a Kodinak a Mac Minin, ha egy Apple TV kiváltásáról van szó, ezt tartsd szem előtt. Egyébként Kodit Apple TV-re is lehet telepíteni. Zenére, külső (USB) DAC-kal hozna bármi előnyt egy Mac Mini, filmekhez, sorozatokhoz már nem, főleg, ha van egy teljes HDR-t "lefedő" eszköz, valamint a hangrendszer is kiépített. A macOS nem házimozira fejlesztett OS, a Windows-ból is jobb HTPC-t lehet összehozni, de még az sem tudja helyettesíteni az asztali médialejátszót. -
Czo
addikt
válasz
blakey #42183 üzenetére
O, mit nem tud MacOS alatt? Ugyonaz a szoftver fut, ugyonazzal a feature settel buildeled Linuxra es macOS-ra is. Kb. ketto dolog van, amit nem tudsz. Az egyik hardware fuggo, mert nincs GPIO-d, igy a GPIO-t hasznalo pluginek nem mennek (de ezek akkor sem mennek, ha valami Inteles Mini-ITX boardot epitessz), ugyonakkor USB-re epithetsz GPIO-t magadnak es akkor meg van oldva minden, de ma a lakasvezerles mar nem kozvetlen vezeteken, GPIO-val megy, hanem valamilyen lakasvezerles megoldassal, igy mar en sem GPIO-n vezerlem a vasznat, es soros porttal kapcsolgatom a projektort, hanem IP-n at meg lett oldva minden. A masik hianyossag, az az "OS miatt" van, mert nincs generikus TV input/tuner support, igy a PVR pluginekhez kello server alkalmazasoknak a Mac Mini nem adhat otthont. Viszont tovabbra is a Kodi mellett szol, a konnyu taviranyithatosag es a Big Screen UI, ami egy mediacenternel elony szerintem.
-
blakey
titán
…de ezt sem erzem jol mediacenternek.
- Nem az, viszont nagyon jól használható, én Mac-en ott állítom be az összes Streaminget, YouTube, Plex, Netflix, Disney+, Prime, Max, SkyShowtime onnan indul, de még a Spotify is beállítható, nyilván a saját alkalmazás jobb, de jó, ha van egy ilyen.
Kodi felhasználó vagyok, 10 eszközön használom, így tudom, hogy milyen a jó Kodi és mit tud, macOS alatt nem tud annyi mindent, mint egy arra tervezett médialejátszón, macOS alatt az Infuse sokkal jobb saját tartalom fogyasztására, de ha mellé felteszi a Kodit és nem a felsorolt Streaminget telepíti (amúgyis butított formában működnek, illetve van, amelyik nem működik), hanem olyanokat, amikhez nincs feltétlenül alkalmazás, akkor jól kiegészíti a rendszert. -
Czo
addikt
-
Jelenleg az említett ATV 4k 128GB-ot használjuk egy oppo-n át a TV-n, nagyon szeretjük, úgyhogy marad akkor.
Mindenképpen beszerzem a mini-t, mert meg szeretnék ismerkedni a macOS-sel (iphone, ipad, apple watch többfajta volt/van + az ATV, úgyhogy már beszipantott az Apple infrastruktúra) MacBook-ot nem veszek (pedig szeretnék), túl sok laptopszerű képződmény van már így is a céges aktuális és lejártak+sajátok miatt. Nem panaszkodom, dicsekszem
Ha meglesz a mini, biztos lesznek rendkívűl okos kérdéseim, elnézést kívánok előre is... -
Czo
addikt
válasz
koncsik #42178 üzenetére
Attol fugg, hogy mi a konkret cel. Technikialag brozerbol tudod nezni a streamingeket, de pl 5-10 masodperceket jobbra/balra ugralni, pausolni, sokkal konnyebb az Apple TV taviranyitoval, mint billzettel vagy egerrel. Par macOS release ota, van AirPlay Mirroring tamogatas is, tehat ez a feature is menni fog. Tehat, nem azt mondjuk, hogy lehetetlen, hanem azt, hogy kenyelmetlen.
Most, jelenleg, mit hasznalsz a TV-re dugva? Azt hogyan vezerled?
Szerk: A streaminghez brozer helyett a Kodi + pluginek is megerhet egy probat, annak elegge large screen UI-ja van, viszont elofordul, hogy neha 1-1 plugin meghal, es varni kell par orat/napot amig megszerelik.
-
-
Bocsánat előre is a láma kérdésért: Apple TV 4k 128GB-t ki tudja váltani egy Mac Mini 256GB SSD, Apple M2chip - infuse filmnézés, stream-ek, Tidal ilyesmi? Köszönöm előre is.
-
vadkörte
addikt
válasz
#31816946 #42173 üzenetére
A letöltött dmg állományt duplaklikk-el elindítod, a felugró ablakban egérrel a Chrome ikont megfogod és ráhúzod a Alkalmazások mappa ikonjára. Az első indításkor rinyál majd kicsit, hogy ez egy Internet-ről letöltött alkalmazás, megbízol-e benne. Értelem szerűen megbízol. Innentől kezdve ugyanúgy működik, mint Win-en.
Vírusírtó felesleges, ez nem Windows, ha a beépítettnél jobban konfigurálható tűzfalra vágysz, akkor a LuLu-t telepítsd. -
válasz
#31816946 #42173 üzenetére
Amit lehet az "Áruház"ból tegyél fel. A Chrome pl. kivétel, azt a Google WEB oldaláról kell letölteni. A letöltés után egy elég részletes leírást kapsz az oldalon. A letöltött .dmg fájlt megnyitva megjelenik egy ablakban a Chrome ikonja, és az Alkalmazások mappa "ikon" (shortcut). Csak annyi a dolgod, hogy megfogod a Chrome-ot, és beledobod ebbe az "Alkalmazások" mappába.
macOS alatt általában a programok futásához szükséges minden fájlt tartalmaznak, így elég a programot az Aélalmazáspl mappába másolni. Ettől függetlenül létezik olyan megoldás is, ami egy telepítő programmal másolja be a működéséhez szükséges fájlokat. Hasonlóan működik, mint a Windows alatt (net,next, finish)
Víruskergetőre nincs szükséged (ha legális forrásból származnak a programjaid). A rendszer tartalmaz egy beépített védelmet, ami az esetek többségében elegendő.
-
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok részletes leírással segíteni a telepítésekben?
Sajnos Windows után még szokatlan nekem.
Hogy tudok Chrome-ot telepíteni?Vírusirtóból melyiket vegyem meg: ESET vagy BitDefender? Vásárlás után hogy kell feltelepíteni?
-
blakey
titán
válasz
trialboj #42168 üzenetére
Már írtam, hogy a formázás segít. Nem 1x jártam így, megsérült a boot-partíció és ilyenkor az eszköz, amelyiknél megsérült, már nem látja. Csak a formázás segített. Mentsd le az adatokat és formázd újra, mindegy, hogy milyenre, de leginkább olyanra, amilyet általánosan használsz, ha több eszközön, akkor exFAT vagy NTFS, ha csak Mac-en, akkor APFS, Mac OS Extended.
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #42160 üzenetére
Csak nem akar menni, eddig 2x javítottam windowsról, és egyszer csak bedugtam egy macbookba majd ejectel leválasztottam, és csak utána ismeri fel. Először, mikor írtam hogy működik még ment másnap is, tehát egy kikapcs után. De azóta megint úgy kapcsol ki a gép hogy másnap nem ismeri fel.
Nem lehet valahogy kitörölni azt a logot amit ez a drive létrehozott. nem igazán értem most miért köhög mikor, már nem kapott áramszünetet hetek óta. Disk warrior vajon segíthet rajta?Ha semmilyen megoldás nincs és leformázom, akkor milyen formátumra kellene? Hogy ilyen buta hiba ne kínozzon a jövőben?
-
-
válasz
#31816946 #42161 üzenetére
Használd, kísérletezz, olvasd helyi és online súgót. Milyen géped van?
-
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok javasolni leírást Windows-ról áttérőknek?
Még kicsit szokni kell a rendszert. -
trialboj
őstag
-
-
scdlsc
senior tag
válasz
titi12 #42152 üzenetére
Vagy Lulu, mert az ingyenes.
https://objective-see.org/products/lulu.html -
blakey
titán
-
törölt tag
Sziasztok!
Milyen vírusirtót és tűzfalat javasoltok?
-
Czo
addikt
-
Jójó, de a végén ez is egy olyan bejelentés lesz mint az a bizonyos töltő, amit évekig ígérgettek, és nem lett belőle semmi?
Az a baj ezekkel az eventekkel, hogy elhúzzák a mézesmadzagot, és hónapokkal később sincs belőle elérhető termék. Sokkal jobban tetszett, amikor azt mondták, hogy holnaptól letölthető, megvásárolható. -
válasz
MasterMark #42144 üzenetére
Igen van egy olyan is (nem tudtam működésre bírni), de volt ígéret egy újabb natív appra is. pl [link]
-
Talán az utolsó evententen azt mondták, hogy Windows-ra is elkészítik a jelszókezelőt. Hol tart a dolog? Az MSstore-ban nem láttam nyomát.
-
titi12
aktív tag
válasz
trialboj #42141 üzenetére
Windows-on valahogy így van: https://www.avast.com/c-chkdsk-windows
Az ExFAT az ajánlott formátum a két rendszer között. Akármelyik file-rendszer sérülhet, ez ellen nem lehet tenni, de szünetmentes tápok és gyakori (többpéldányos) mentések segíthetnek. (2x10 TB adat, ami csak 1 példányban létezik?) -
trialboj
őstag
+ #42128 titi12 Kösz a tippeket, el is felejtkeztem róla hogy ne megy, aztán jött egy kolléga, rádugtuk a laptopra és egyből ment, utána vissza dugtam az enyémre ott is ment, de gép indulás után, már megint csak felismeri de nem mountolja. Szóval gondolom az lesz amit te is említettél.
Maces disk warrior tud esetleg csinálni vele valamit? Windowsra is dugtam ott is felismerte de nem írta hogy hibát észlelt és szeretné javítani, ott mi ennek a first aidnek a megfelelője?
/
Ha leformáznám milyen formátumban ajánlott hogy windows gép is hozzáférhessen? Vagy nincs ilyen?
köszönöm még egyszer! -
lancia75
tag
Mivel nem túl világos a mostani szomám, A megfelelő világítást sem lenne könnyű kialakítani. Az asztali lámpa nagyon zavar. így jobb egy világító billentyűzet.
meg már a szemem sem a régi.
Rendeltem egy ipad billentyűzetet, remélem az jó lesz.
Kerékpáros edző vagyok, és online írok edzésterveket bringásoknak. -
-
-
scdlsc
senior tag
ez is van még az iStyle-nál, de ez is 40 ezer:
https://istyle.hu/satechi-x3-slim-vezetek-nelkuli-billentyuzet-hattervilagitassal-magyar-asztroszurke.html -
válasz
lancia75 #42131 üzenetére
Gondolom a Windows-hoz volt valami plusz program amit telepíteni kellett. Sajna ezek a világításvezérlések koránt sem szabványosak. Megpróbálhatod a beépített vezérlést használni, de meglepne ha működne.
Figyelgetni kell az akciókat. Pl. Ijoe,Istyle nagyon ritkán szokott kisebb mennyiséget legyártatni magyar kiosztású mac-es billentyűzetből. De ugye ezek is már vagy 4-5 éve voltak.
Jelenleg csak ezt találtam hírtelen, csak hát az ára... -
-
lancia75
tag
Sziasztok.Van egy 21.5 iMac gépem. Egy világítós windows vezetékes billentyűzettel szeretném használni, de a billentyűzet világítást nem tudom bekapcsolni.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Czo
addikt
válasz
trialboj #42124 üzenetére
Ha nincs levalasztva rendesen (pl, csak kihuzod, vagy aramszunet), akkor mindenfele "jelzesek" kerulnek a drivera, ezek jelzesek hatasara, ha bedugod a gepre, az tolni fog ra egy First Aid-et mielott mountiolna. A macOS csak a sajat filerendszere eseten "eros" ha First Aid-et kell csinalni, idegen filerendszereknel (mint pl. az ExFAT; ami "Windowsos" filerendszer) nem tul acelos. Tehat ezzel a filerendszerrel a Windows lesz a leges-legboldogabb. A First Aid talalt valamit (ez a valami, nem feltetlen hiba, lehet barmi, tenyleg barmi, pl tenyleges hiba, vagy akar egy olyan ExFAT kepesseg, amit a macOS nem kapott meg meg), ezert nem tudja megcsinalni a First Aid-et (ezt latod te is az ablakban). Mivel bedugas utan, mountolas elott, o tolna ra egy First Aid-et, de az nem sikerul, ezert nem lesz mountolva sem.
Szoval, dugd Windowsra, es nezd meg, hogy abban az ellenorzes talal-e hibat. Elkepzelheto, hogy miutan a Windowsos ellenorzes vegigmegy rajta, a macOS is siman fogja tudni mountolni. Ha ez sem megy, akkor olyan serules van, amivel a macOS ExFAT drivere nem tud mit kezdeni. Ilyenkor az a megoldas, hogy adatokat lemented, ujraformazod es az adatokat visszamasolod.
-
-
trialboj
őstag
Tehát winre rádugva megy szépen, most sikerült megoldani a raid managert de az sem csinált semmit, csak nem látja a finder. Csak a disk utility, ott toltam neki egy first AID-et [link] Hibát adott, de szerintem azért mert unmounted a status és nem fér hozzá semmihez.
Nincs másik macbook hogy azon teszteljem, de windowson megy, és az én macemen pedig megy hasonló lacie. Az enyém egy szürke 20TB-os, meg van már vagy 5-7 éve kb. -
Czo
addikt
válasz
trialboj #42122 üzenetére
Pontosan milyen Lacie ez, amit radugtal? Mi a pontos tipusa? Azt latom, hogy ExFAT, lehet, hogy megserult, Probald meg radugni egy Windowsra, megvarni, amig ott megjelenik, majd szabalyosan eltavolitani, majd megnezni, hogy ezutan megjelenik-e Macen. Szerintem, a RAID Manager nem fog kelleni (de csak szerintem, mert nem tudom, hogy mi a celod vele). Mindig szabalyosan huztad le a geprol? Nem lehet, hogy haldoklik benne a drive?
-
trialboj
őstag
Tudnátok segíteni miért nem látja a macem a lacie külső HDD-t? [link] Eddig ment, most csak bekapcsol mutatja hogy ott van de nem csinál semmit ha a mount-ra nyomok, eddig nem kellet a raid manager, most felraktam de az meg kér valami engedélyt amit nem tudom hol kell megadni.
Bárkinek van ötlete mit kell ilyenkor csinálni?
A hdd laptopon megy, másik hasonló HDD-t ehhez a géphez kötve próbáltam és azt is látta egyből. -
BurgBurg
tag
válasz
Praetorianus #42120 üzenetére
LG 34 UltraWide monitort használok, tökéletes!
-
Czo
addikt
válasz
Praetorianus #42118 üzenetére
Nem valid, mukodnek.
-
Praetorianus
aktív tag
Sziasztok! Van köztetek olyan, aki MacMinit (M1 vagy M2 chippel) használ ultrawide monitorral? Valahonnan azt hallottam, hogy a Minik nem támogatják a 21:9-et, illetve hogy elnyújtják rajta a 16:9-et. Ez valid infó lehet? Ezzel kapcsolatos tapasztalatokra lenne szükségem monitorváltás miatt.
-
zoli62
addikt
-
Czo
addikt
válasz
zoli62 #42112 üzenetére
Node, amit kivalasztassz, hogy maradjon a dockban, az a dockban marad, pont ugy, ahogy a dockban maradt 20 eve is. A dock vegen gyulnek azok a futo appokat jelzo ikonok, amik nincsenek vagy fixen kirakva a dockra, vagy nem kerultek a dockra az ajanlott/legutobbi opcionak koszonhetoen. Ha teljes szeles a dockod, es ki kell rakni egy plussz ikont, akkor osszebb fogja nyomni az ikonokat, pont ugy, ahogyan regen. Ha kikapcsolod az ajanlott/legutobbi ikonok mutatasat, akkor ezt egyertelmuen lathatod. Ha ez be van kapcsolva, akkor elobb ezekkel varial, es csak akkor fogja osszebb nyomni az ikonokat, ha nem tudja hova kirakni a plussz ikont.
-
Czo
addikt
válasz
zoli62 #42110 üzenetére
A Dock most is meretezodik, semmi, de semmi nem tunik el belole (aminel be van kapcsolva, hogy maradjon lathato). Ha valami eltunik, azt kihuztad belole (vagy megzavar az elozo/ajanlott appok ikonja az elso vonal utan?). Ezen a teren nem valtozott semmi. Ah, a Stage Managert csak iPaden nezegettem (marmint, kulso kepernyot kiprobaltam Stage Managerrel, aztan "ennyi").
-
zoli62
addikt
A Stage Manager (Porondmester ) bekapcsolása esetén nincs elők ép, nálam be volt kapcsolva. Igen, igazad van, szomorú, ha valami a fejlesztés során butul, bár közben történt az Intelről az ARM-re váltás. Apropo dock: Még az inteles MacBook Airemen úgy volt, hogy ha több alkalmazást egymás után megnyitottam, akkor a dock mérete alkalmazkodott ehhez. Most az M3 iMacen azt látom, hogy bizonyos alkalmazások megmaradnak, aztán egy idő után törlödnek, ha nem tartom meg a dockban. Múltkor egyszer a Launchpad tűnt el dockból , de visszaállítottam.
-
válasz
MasterMark #42102 üzenetére
Van, mert egyből látszik, ha valami beterhel, és pl. a boinc klienst is könnyebb belőni, hogy ne melegítse annyira a procit, hogy a venti hangosan felpörögjön.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Akciófigyelő: Ingyenes Steamen a Borderlands 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Crucial 240GB SSD eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest