- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
zoli62 #45720 üzenetére
A QEMU egy emulator, de vannak benne "gyorsitok". Peldaul, ha azonos a host es a cel arch, akkor Macen elerheto gyorsito a 'hvf', ami az Apple Hypervisor frameworkje, ha Linuxozol, akkor ott ilyen azonossag eseten a 'kvm' erheto el, ami a Linux kernel beepitett hypervisora. Tehat ezekben az esetekben az eredmeny virtualizalas lesz es nem emulalas.
Az Apple nem tiltja mas rendszerek bootolasat, lasd, az Asahi is be tud bootolni. Amit itt tapasztalsz, az a vadnyugat/vadkelet. PC-n, maga a "PC" nem csak az x86/x86-64 procit jelenti, hanem a komplett kornyezetet, a BIOS-t, ujabban az UEFI-t, illtve az egesz folyamatot, ahogyan az eszkoz elkezd bootolni, hogy nez ki a bootloader, stb. Akkor lesz valami PC kompatibilis, ha az x86 procin kivul, PC kompatibilis BIOS/UEFI is van benne. Igy tehat, ami PC kompatibilis, azon el fog indulni az, ami PC kompatibilis rendszerre van keszitve. Az x86-os Macek is kulon allatfaj voltak az elejen, mert amikor az Apple 2006-ban EFI-vel kezdett el bootolni, nem volt ra rendszer, ami ezt hasznalni tudta volna. Az Apple bele is rakta a CSM tamogatast 2006 nyaran a firmwarebe, majd igy jott a Bootcamp, ami el tudott inditani standard PC rendszert, a BIOS kompatibilis retegnek koszonhetoen. Amikor egy modern PC-n az UEFI-ben legacy bootot allitassz, akkor ott is a CSM reteg hozza a regi BIOS kompatibilitast, igy tud ott is betoltodni nem UEFI-s rendszer.
Ezzel szemben az ARM vilagaban, nem tortent meg ez a fajta "szabvanyositas". Maga a Linux kernel is tamogat vegtelen sok architekturat, de minden eszkoznek sajat maganak kell megteremtenie a Linux kernel elinditasahoz szukseges kornyezetet. Mivel nincs egyseges BIOS, nincs egyseges bootloader, igy tulajdonkeppen, eszkozspecifikusak az operacios rendszerek.Az MS a sajat ARM-os gepeibe UEFI-t rakott, igy a virtualizacios szoftvereknek UEFI kornyezetet kell biztositania, hogy ezek a rendszerek bootoljanak. Az Apple a sajat iBoot nevu rendszeret hasznalja itt, tehat itt, iBoot kompatibilis operacios rendszerek indithatoak. Egy random SBC Linuxat sem tudod bebootolni egy masik random SBC-n, mert mas lesz a kornyezet, mas kernel kell. Itt kb annyi konszenzus van, hogy a legtobb SBC-n U-Boot van, igy ez legalabb, mar egy kozos pont. De mivel nincs szabvany sok mindenre, igy a HW nagy reszenek az inicializalasa mar a kernelre var.
Linux iranyabol, az Asahi peldaul egy iBoot kompatibilis rendszer. Mibol gondolod, hogy halott? Folyamatosan pusholjak a kodot, illetve, kernel verziorol kernel verziora egyre tobb minden kerul be a vanilla kernelfaba, ami korabban asahi specifikus volt.
Ahhoz, hogy legyen nativ Windows tamogatasunk, az kell, hogy vagy az Apple rakjon UEFI-t a Macekre, vagy a Microsoft adjon ki iBoot kepes telepitot. Illetve, valakinek meg kell irni a drivereket is...
-
-
Friczy
senior tag
válasz
zoli62 #45645 üzenetére
Én leálltam a Parallels használatával, amikor a VMware Fusion ingyenes lett, a meglévő Win11-et gyakorlatilag gond nélkül át tudtam oda vinni. Igaz, nem sokat használom, pont emiatt nem nagyon volt értelme évente fizetni a Parallelsnek. Kipróbáltam az UTM-et is, abban most egy Linux fut próbaként, van egy minimális problémám vele (billentyűkezelés, hosszú í és 0 csere, ami Mac alatt jól működik, az UTM viszont erről nem vesz tudomást). Bejelentettem, állítólag javították is, majd ha jön új verzió, meglátjuk.
-
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43571 üzenetére
Ha a "békebeli Vidi"-k kábelein nincs csatlakozó, a "meztelen" kábelvéget rátekered a Tangent speaker csatlakozójára és leszorítod. Vagy veszel 4mm-es banán dugókat (nem szükséges a több ezer HUF-os szűzlányvérbe mártott csoda, a 400Ft-os Hestore-os is jó) és azzal csatlakoztatod. Ha nincs, hangszóróvezetéknek, elég a jó minőségű 1,5-es OFC réz hangszórókábel, a rézzel futtatott alumíniumot kerüld!
#43577 Syl
Nagyon jó videói vannak. A stílusa elég szájbarágós - a kötelező tarthálástól fázok, dehát neki is meg kell élnie valamiből- viszont sokat lehet tőle tanulni.
-
Friczy
senior tag
válasz
zoli62 #43489 üzenetére
Nem szükségszerűen rongálja, és ha kényelmesen elfér, nincs a közelében más csatlakozó, akkor valószínűleg nem lesz vele gondod. Ha van a közelében másik, ami 'túl közel' van, akkor már előfordulhat, hogy úgy kell bedugni mellé valami mást, hogy feszül - már nem jó. Ami probléma, bár kissé eltúlzott, hogy alapesetben a csatlakozó egy száj jack dugó súlyát kell, hogy hordja, itt meg helyből van egy ennél nehezebb átalakító, amire még rájön két RCA dugó, így a tervezetthez képes kb. négyszer akkora súly terheli a csatlakozódat.
-
MasterMark
titán
válasz
zoli62 #43472 üzenetére
Oké, de akkor sincs semmi értelme ezt használni.
Általában kontaktos, áthallásos, nincs jelölve melyik a jobb-bal, rossz minőségű általánosságban is.
A szerelt kábel sokkal jobb, de ha nem akarsz olyat akkor lehet kapni rövid kábeles Jack - RCA anya átalakítót amibe be tudsz dugni másik RCA kábelt, az is job lehetőség.
-
cigam
titán
válasz
zoli62 #43472 üzenetére
Nem azt írtam, hogy nem működik, hanem hogy feleslegesen kockáztatod vele a csatlakozó épségét. Plusz a pereme miatt nem is biztos hogy stabilan bele tudod dugni. Gyakran a kábel jack dugó kialakítása sem mindegy, mert nem tudod olyan mélyre dugni, hogy az fixen rögzüljön.
Egy PC-s hangkártya csere/pótlása csak pár ezres, de mennyibe kerülne az iMac javítása?!Én biztosan nem kockáztatnám, de te tudod, a te pénzed.
-
cigam
titán
válasz
zoli62 #43458 üzenetére
Ez nem közösítő! Ez csak egy RCA-jack adapter . Ha közösítene, akkor a bal és jobb csatorna jeléből készítene egy mono jelet.
Plusz ahogy írták, feleslegesen terheli mechanikailag a jack aljzatot. A saját súlya, plusz a kábel lógása olyan nagy (mechanikai)terhelést okozna, hogy hamar meggyengítené, kiszakítaná az iMac-be épített aljzatot. -
-
Parson
addikt
válasz
zoli62 #43380 üzenetére
A hangfal is egy monitor típus, csak az nem képet a szemedbe, hanem hangot a füledbe sugároz.
Te, mint megfigyelő személy pedig, monitorozhatod vizuálisan, hangok alapján, stb az eseményeket.
Halkan jegyzem meg, 5 érzékszerved van, 5 féle típusú monitor is szóba jöhetne akár. -
miresz
veterán
válasz
zoli62 #43367 üzenetére
Az attól is függ mennyit akarsz rákölteni. De van topic erre a kérdésre. Amúgy én FiiO SP3 BT ezt venném. Van USB C bemenet is rajt, meg subwoofer kimenet is, és kompakt méretű. Vagy ha nem kell sub kimenet akkor Edifier M60 .
-
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43376 üzenetére
Ha nincs 3,5”-es headset kimenet, akkor kell egy USB-s DAC, vagy olyan aktív hangfal amiben van USB-s DAC. Így helyet is spórolhatsz. A Kanto- nak vannak ilyen aktív monitorai.
Magnat Monitor 220-szal hallgatom. Az erősítőt egy 36V/6A-es tápról hajtom. (Kapott még egy elektroncsöves előerősítőt is) A teljesítménye több mint elég.
-
vadkörte
addikt
válasz
zoli62 #43367 üzenetére
Ha van rajt 3,5”-es kimenet lényegében bármit. (=amire van helyed és kereted)
Én a Mini-re egy 3,5”-RCA kábellel egy Aiyima A07 erősítőt és egy pár Magnat monitort kötöttem. Lejátszónak a Cog-ot használom (AppStore-ban fent van)
Dudee #43373
Is-is. A legtöbb ilyen. Ha mechanikus és nem szereted a hangos csattogást ne blue Cherry-st vegyél. A red Cherry/Kailh is határozott nyomásponttal rendelkezik de messze nem okyan hangos -
válasz
zoli62 #43149 üzenetére
En is ezt csinaltam, amikor APFS valtozas miatt, nem bootolt a stabil, mivel ugye az volt a napi hasznalatu main rendszerem, ezert egyszeruen rainstallaltam a betat.
De kb a Leopard ota (a spaces olyan dolog volt, ami miatt nem varhattam 1 evet, amig megjelenik
) betazom, kb 4-5x volt osszesen olyan, hogy ez bekovetkezett.
-
válasz
zoli62 #43099 üzenetére
Ez "furcsa" kerdes. APFS-nel nincsenek "meretek". Csinalsz egy uj kotetet, es a szabad blokkjaidat a regi vagy az uj kotet is tudja hasznalni. Tehat annyit kell tenned, hogy csinalsz DU-ban egy uj kotetet, majd egyszeruen arra telepited a rendszert. A telepito meg fogja csinalni a kulon system-data kotetet es ez igy, mukodni is fog.
Para akkor van/lesz, ha valtozik az APFS szerkezete (a multban talan 2x szivtam ezzel?), mert olyankor a regi rendszer nem tud bebootolni. Ehhez betara kellett upgradelnem az "eles" rendszert is, egy usb-s telepitorol. Ez leginkabb foverzioknal johet elo csak.
-
-Skylake-
addikt
válasz
zoli62 #42456 üzenetére
"Aztán a 2010-es években a gomba módra szaporodó Linux asztali felületek elkezdtek hasonlítani erre."
es a Win 11 is egyebkent. Nagyon helyesen teszem hozza, ugyanis az teljesen vitan felul all, hogy design szempontjabol az Apple nemhogy piacvezeto, de tulajdonkepp behozhatatlan elonye van.
-
Parson
addikt
válasz
zoli62 #42369 üzenetére
Nem értem minek kell ezt matematikailag bonyolitani. Fenti példa alapján írtam amit írtam. Vagy nehezen megy át a különbségszámítás? Sztem hagyjuk. Te döntöd el, h neked mi a jobb végeredményben.
Ja, közben szerkesztetted… döntsd el és kész. De 400%-os különbség esetén ne mondjuk h ugyanaz a kettő.
Ha ez megnyugtat, én is csak altatni szoktam, mint már írtam, de itt nem ezen volt a hangsúly.
-
Parson
addikt
válasz
zoli62 #42367 üzenetére
Ja, az a nagyjábóli különbség még mindig 400%, ami majdnem egy fél nagyságrend.
Amit erősen kifelejtesz, hogy ez hosszútávon igenis számít (már ha érdekel), rövidtávon tűnik el az előnye az egyiknek a másikhoz képest. Tehát negyed órára fölösleges kikapcsolni, egy fél évre viszont igen. (A példák szélsőségesek)
-
válasz
zoli62 #42242 üzenetére
Nekem a hordozhato gepben, 2010-tol 2018-ig 6GB RAM volt, az asztali gepben 2011-2018 kozott 8 GB. 2018-ban azert vettem 8 GB-s MBP-t (itt egyesult nalam az iMac+MBP vonal egyetlen MPB-re), mert akkor 20-30%-nal nem ment feljebb a memory pressure, tehat a sajat felhasznalasnal, boven vallalhato mennyiseg volt 2018-ban a 8 GB. Viszont 2020-2021 korul irrealis mertekben es gyorsasagban kezdett el emelkedni ez az ertek, igy 2023 vegere, "valtozatlan" (*) felhasznalas mellett, a 60-80%-ot ostromolta ez az ertek. Igy ezekbol kiindulva ugy ereztem, hogy az "alap lepcsonek" szamito 18 GB (M3 Pro) keves lesz nekem.
(*) a valtozatlan itt azt jelenti, hogy ugyonazokat a szoftvereket (csak frissebb verziojukat), ugyonazzal a cellal hasznalom, tehat a verzioszamokon kivul nem valtozott a felhasznalas.
-
válasz
zoli62 #42112 üzenetére
Node, amit kivalasztassz, hogy maradjon a dockban, az a dockban marad, pont ugy, ahogy a dockban maradt 20 eve is. A dock vegen gyulnek azok a futo appokat jelzo ikonok, amik nincsenek vagy fixen kirakva a dockra, vagy nem kerultek a dockra az ajanlott/legutobbi opcionak koszonhetoen. Ha teljes szeles a dockod, es ki kell rakni egy plussz ikont, akkor osszebb fogja nyomni az ikonokat, pont ugy, ahogyan regen. Ha kikapcsolod az ajanlott/legutobbi ikonok mutatasat, akkor ezt egyertelmuen lathatod. Ha ez be van kapcsolva, akkor elobb ezekkel varial, es csak akkor fogja osszebb nyomni az ikonokat, ha nem tudja hova kirakni a plussz ikont.
-
válasz
zoli62 #42110 üzenetére
A Dock most is meretezodik, semmi, de semmi nem tunik el belole (aminel be van kapcsolva, hogy maradjon lathato). Ha valami eltunik, azt kihuztad belole (vagy megzavar az elozo/ajanlott appok ikonja az elso vonal utan?). Ezen a teren nem valtozott semmi. Ah, a Stage Managert csak iPaden nezegettem (marmint, kulso kepernyot kiprobaltam Stage Managerrel, aztan "ennyi").
-
válasz
zoli62 #42096 üzenetére
Mit allitottal a Finderben?! Ennek a Finderhez semmi koze. A rendszerbeallitasokban a Dock beallitasainal van egy kapcsolo, ha itt az app ikonba minimalizalas van bekapcsolva, akkor nem lesz mini ablakos ikonod, ha pedig ez ki van kapcsolva, akkor lesz.
Kar, hogy ez a feature sokat butult az elmult evek alatt, igy eltunt a shift-es lassu minimalizalas es eltunt az is, hogy a minimalizalt mpv vagy quicktime tovabbra is jatszotta a videot kicsiben.
-
blakey
titán
válasz
zoli62 #42053 üzenetére
Bár nem nagyon hívják fel a figyelmet, de a jó bekötés sokat számíthat. Ha szemből nézel egy fali konnektort, akkor általában baloldalon van a pozitív csatlakozás és ennek megfelelően a dugvillák is így vannak kialakítva, valamint jelölve vannak. Az L a pozitív. A földelt dugvillák esetében egy lyukat láthatsz a fóldelésnél, az a francia verzió, ott nem lehet elrontani, ez náluk csak tájékoztat, hogy melyik a helyes bekötés, tőle balra van a pozitív csatlakozás. Háztartási gépeknél fontos, de számítógépek esetében is, mint, ahogy tapasztalod.
-
válasz
zoli62 #42049 üzenetére
Nem tudom, hogy mi a tenyleges fizika mogotte, de az elmult 20+ evben, a PowerBookoktol kezdve, az iMaceken at, megoldotta ezt a problemat. Angliaban es Ausztraliaban polarizalt a konnektor, ott nem tudod "rossz" iranyba bedugni, az USA teruleten pedig, be lehet dugni forditva, a nem foldelt dugvillakat. De az iMacek dugvillaja ott is foldelt, igy azt megint csak "jo" iranyban lehet bedugni. Kupos kialakitasu csatlakozo (a korabbiak csatlakozoja is ilyen volt)?
-
cigam
titán
válasz
zoli62 #42014 üzenetére
Azzal nincs semmi gond. Nem rendkívüli a több hónapos uptime azoknál akik csak altatják a gépet. Tapasztalataim alapján csak áramszünet vagy frissítés miatt indul újra a gép. Nem jellemző, hogy egy program kiakad, de ha mégis, nem rántja magával a többit, pláne nem az op.rendszert.
Ha csak kipróbálnád, menj el egy boltba és nézd meg személyesen mi hogyan megy rajta. Egy régebbi M1-es minit 180k körül megkapsz, és csak rádugod. régi PC-s perifériákat.
-
-
cigam
titán
válasz
zoli62 #41995 üzenetére
Attól függ milyen iMac. A 8 GPU-son nincs Gigabit port, a 10GPU-snak pedig a tápegységén keresd.
Visszafelé kompatibilisek, bármelyik régebbi szabványú USB háttértárat rádughatsz.
Igen, a TB portra dughatsz USB-C eszközöket.
Igen, mindkét eszköz tölthető ugyanazzal a kábellel.
Igen, a talpal egybe van építve.
Megoldható a régi adatok, beállítások, stb... átvitele [link]
Linuxot rakni rá perverzió, de nem lehetetlen [link] -
kkp900
senior tag
válasz
zoli62 #31654 üzenetére
Nekem a 2018-as i5-ös van kábelen kapja a neten,mert úgy sokkal stabilabb is meg gyorsabb is most megmértem neked: 886/650 Telekomos 1000-net a Telekomos gyári Routerra van CAT6-os kábellel kötve. Szerintem elég lesz
Amúgy érdeke.hogy előtte a 2015 Early MCBook Pro max 450/ 350 tudott ugyan ezekkel a feltételekkel. Szóval ahhoz képest is hasít a net tényleg majdnem ezerrel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL Optiplex Micro 7010 - i5 13500T - 16GB DDR4 - 512GB SSD
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- Ryzen5 5600/ RX7600 8GB/ 32GB DDR4 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Eladó gamer pc, i5 9600K, GTX 1660ti
- New Zen AMD GAMER - 5900X : 9060XT 16GB : 32 GB DDR5 : 2TB : Új 3év garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527, 94% Akkumulátor
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Ipad Pro A1709 64GB és 256GB Retina 2K cellular
- Bontatlan Lenovo T14S WUXGA Touch Ryzen5 Pro 7540U 16GB 256GB Radeon 740M Win11 Pro 3év Garancia
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest