Hirdetés

Aktív témák

• dabadab

titán

válasz escie #4647 üzenetére

''szóval az van, hogy most a ctr+alt+f8-ra megy az újabb x. hogyan van a ''címzése'' ezeknek?''

Ugy, hogy elindul a getty vmennyi virtualis terminalra (amennyi az /etc/inittabban meg van adva), es az utanuk kovetkezo ''ures'' terminalokra pakolodnak az egymas utan indulo X-ek.

''elvileg a default az a :0:0, nem? de én csak a :1 , :2 stb-re tudok nyitni.''

Mivel valoszinuleg van mar egy X, konkretan a :0.0-as :)

''és egyébként törvényszerű, hogy egy terminált is elfoglaljon az x, úgyértem, hogy ''telepiszkítson'' egy terminált? nem lehet valahogy háttérbe küldeni?''

Dehogynem.
    startx & >/dev/null 2&>1
    Egyebkent egy xtermben is kiadhatod :)

''a startx-nek hogy tudom megadni, hogy milyen ablakezelőt indítson? a konfigfájlon kívül, persze. vagy úgy is jó lenne, ha egy xdm-mel indítana...''

Sehogy. Vannak a config file-ok, vagy csinalhatsz a HOME-odba egy .xsession nevu futtathato scriptet, amit lefuttat az X indulasakor (es ha a vegere ert, akkor kilep), amibe irhatsz ilyeneket, hogy pl:
    -----8<---------
    xterm &
    icewm
    -----8<---------

Ennek az lesz az eredmenye, hogy kirak egy xtermet, meg elinditja az icewm-et.

Ha viszont xdm-et akarsz, akkor azt inditsal :) Ennek a reszleteirol sajna nem tudok beszamolni, mert nem hasznalom (meg ha mar megis, akkor inkabb kdm, az szebb)

Aktív témák