- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
szeretnék egy titkosított fájlrendszert létrehozni, aminek tartalmát megosztomk Windows-os gépek számára.
1. létrehoztam egy 10 gigás fájlt.
2. luksFormat megvolt, kód, stb.
3. ext4 kreálva, rajta
4. mount-oltam
5. működik, teszi a dolgát szépen, /dev/mapper-ben is ott a viruális eszköz, szóval minden kerek.Viszont azt nem tartom normálisnak, hogy csak a root tud az újonnan mount-olt fájlrendszerre írni, vagy olvasni arról dolgokat. Sima user-nek is elérhetőnek kellene lennie.
Tehát root-ként mount-olom a /dev/mapper-ben lévő, immár "titkosítatlan" eszközön lévő ext4 fájlrendszert, de ezt szeretném bármilyen user számára engedni, kb. mintha egy új HDD-t adnék hozzá a rendszerhez és formázás után azt is eléri minden user, alapjáraton.
Na ezt csak a root és ezen szeretnék változtatni, mert ha Samba-val "kipublikálom" 2 Windows-os gépnek, amiket L2TP/IPSec-en belógatok a gépre a távolból, akkor gondolom ott normál user jogosultsági szinteken vagyunk.
Amit csináltam, root-ként:
mkdir /mnt/secret
fallocate -l 10G /mnt/disk.img
cryptsetup -y luksFormat /mnt/disk.img
cryptsetup luksOpen /mnt/disk.img secretdisk
mkfs.ext4 /dev/mapper/secretdisk
mount /dev/mapper/secretdisk /mnt/secretÉs ott a default lost+found könyvtár, minden szipiszupi, csak épp root szintet elhagyva nem férek hozzá a felmount-olt könyvtárhoz. Beenged, de már a lost+found-ba nem enged belépni. Írásvédett az egész cucc normál user-ként.
Valszeg banális dolog lesz. Tipp ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 Pro NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Apple iPhone X 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook White unibody eladó töltőárban
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest