Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-11-20 07:55:08

LOGOUT.hu

Samsung LCD és LED TV-k

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#74943) PuMbA válasza Teasüti (#74929) üzenetére


PuMbA
titán

Már megválaszolták a nagy részét, de azért:

"Tehát ha jó felé közelítek, akkor arról van szó, hogy a TV képes megjeleníteni a videó minden egyes képkockáját a maga teljes valójában? Mármint ~24 különálló diszkrét képkockát a TV teljes képi 1920x1080-as felbontásában?"

Igen és igen.

"Ez biztos rosszul közelítettem meg, mert ez teljesen evidens, hogy egy megjelenítő megjeleníti a vetített képet. :F"

LCD lassúsága miatt nem, CRT-n természetesen evidens.

"Mit tartalmaz az eredeti videóanyag? Mi az az 50p?"

TV adás esetén 25 váltottsoros képkockát (25i, de 50i-nek is szokták nevezni) (egy képkockában két időpillanat van tárolva - a páros sorokban az egyik, a páratlanban a másik) tartalmaz a videóanyag, ami CRT-n a pásztázás miatt natúr megjeleníthető, de progresszív megjelenítőknél, mint pl. az LCD a félképeket teljes képekké kell konvertálni, ami úgy lesz, hogy a hiányzó sorokat már algoritmus segítségével nagyon jól ki tudjuk találni, tehát kapunk 50 progresszív képkockát (50p), mert kettészedünk 1 képkockát az időpillanatoknak megfelelően és feltöltjük a hiányzó sorokat.

"Hmm, vagyis ha egy 1080p videót játszok le egy HD-Ready képernyőn, akkor azt hívjuk 720 soros mozgóképfelbontásnak?"

Mondhatjuk így is.

"Miért épp a sorok száma? Az oszlopok nem számítanak?"

De azok is, csak így van meghatározva és elnevezve.

"Mondjuk ha HFR 48 fps filmet játszok el egy hagyományos Crt tévén a maga 25 fps képfrissítésével, akkor beszélünk csökkent mozgásfelbontásról?"

A hagyományos CRT TV 25i-s, tehát valójában 50 "képkockát" látsz, de amúgy ha kevesebb az fps, akkor igen, kevesebb a mozgásfelbontás.

"és ki határozta meg, hogy 3-4x kell felvillantani egy képkockát egymás után, hogy nekem teljes legyen az örömöm?"

Mert pl., ha 100Hz-et tud az elekronika, akkor a 24 x 4 az még 100 alatt van :) Magyarul annyiszor jelenítjük meg, amennyiszer tudjuk, nincs meghatározva, de 3x-i a minimum, hogy ne lássunk vibrálást... a moziban is így van :)

"A lejátszásnak a kicsi fps számot képkocka interpolációval kompenzáljuk, már ha zavar az eredeti videó szaggatása (igen, zavar, különben nem létezne képkocka interpoláció sem). Vagyis a mozgás felbontását növeli képkockák hozzáadásával, mesterségesen előállítottva a két kép eltéréséből az elmozdulásvektor szerint. Az én értelmezésemben ez maga a gyógyír és a kép folyamatossága nem mellékhatás, hanem kívánt cél."

Azért nem gyógyír és egyben talán rájöttem, hogy mi a különbség a dejudder és a deblur csúszka között, mert a dejudder teljes egészében új képkockákat hoz létre, mintha a videó pl. nem 50,hanem 100fps-es lenne és ezzel automatikusan olyan TV kellene a teljes mozgásfelbontás megjelenítéséhez, ami szerintem ma még nem is létezik, mivel ugye 100fps-es videót nem tudsz küldeni a TV felé, képtelen fogadni és feldolgozni, mert sok számítási kapacitás kéne :) A deblur csak a kép azon részén számol ki köztes állapotot, ami mozog, tehát a kép álló része álló marad, ami mozog ott meg számol.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.