Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

Ez az anomália mitől lehet? (Szerintem Windows és/vagy NTFS hülyeség lehet.)

- létrehozok VirtualBox-al egy új, fix 30Gb méretű virtuális lemezt (VDI)
    - ellenőrzöm, hogy a VDI file mérete és a lemezfoglalása is 30Gb
    (tehát nem csak spars file, hanem hosszú perceken keresztül írja tele nekem az új file-t a program, még szó szerint is felmelegszik az SSD [látom HDSenstinel-el], illetve nincs bekapcsolva az NTFS filetömörítés, ezt is külön ellenőriztem)
    - elindítom a virtuális gépet, elkezdek írni az új üres guest HDD-re, a host filerendszeren pedig, amin a VDI file foglal helyet, folyamatosan fogy a szabad terület, miközben a VDI file mérete nem változik

Egész konkrétan addig fogyott a hely, míg volt, mert csak ~10Gb marad, mikor elkezdett párologni, és megszakadt a virtuális gép működése 0-nál, míg nem mozgattam át valamit egy másik filerendszerre, hogy legyen még szabad hely.

Legelőször NTFS tömörítésű, ugyan így előre fixen lefoglalt területű VDI file-okkal tapasztaltam hasonló anomáliát és utána többször is reprodukáltam ezt tömörítés nélkül is.
    Gyanús volt, hogy több szabad hely tűnik el a filerendszerből, mint amennyi a tömörített file maximális tömörítetlen mérete, ami eléggé lehetetlennek tűnt, csak ott még lehetett volna magyarázgatni, hogy ez a tömörítés működése miatt lehet így (bár erre semmi konkrétum nincs és nem tűnik logikusnak, főleg nem szükségszerűnek). Tömörítés nélkül reprodukálva viszont egyértelmű, hogy valahogy "duplán számolja" a helyfoglalást, mint ha menet közben egy új átmeneti file-ba írna minden változást, amit majd később felülírással átmozgat az eredeti VDI file-ba. Csak épp az eredeti file helyfoglalása is nő, mikor írok bele, ha az tömörített.

Tehát, ha van egy 30Gb-os file tömörítés nélkül és írok bele 2Gb-ot, akkor is eltűnik 2Gb a host filerendszerről. Ha van 50Gb szabad hely az C:-n, akkor maximum 25Gb-os VDI file-t tudok lefoglalni úgy, hogy azt még tele is tudjam írni a virtuális gépen belül.

Ez mi? :Y

Új hozzászólás Aktív témák