Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pkc83
őstag
válasz
Játékos #6099 üzenetére
Szia.
Igen működhet de csak akkor ha az Fi relével védett áramkörökhöz külön nulla van behúzva minden konnektorhoz illetve fogyasztóhoz. A másik két fázishoz szintén külön nulla kell de oda elég egy a két fázishoz.
Viszont amennyiben van 3 fázisú fogyasztó is (főzőlap,3f.dugalj..) akkor annak a vezetékeit a Fi relé előttről kell betápot vinni. -
Játékos
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy 3 fázisú hálózat esetén működhet-e, hogy csak az egyik fázis van védve ÁVK-val, a másik kettő pedig nincs? Mindezt egy sima egyfázisú ÉV-relével.
Előre is hálásan köszönöm a segítséget. -
tothjozsi96
addikt
Szia!
Nálam kábelbilinccsel van rögzítve a falon, így jön le a padlásról az adott szobába.
Ha nem tudod bevésni a falba vagy nem is akarod, akkor ez szerintem egy jó megoldás lehet.Üdv.
-
Drughi
addikt
Sziasztok,
Van valakinek tuti, esztétikus, időtálló és olcsó megoldása arra, hogy a ház fala mellett felhúzott koax kábel ne fityegjen úgy a semmibe?
Földkábelen jön be a koax a telekre, a szerelő pedig felhúzta a padlásra, de ugye ott fityeg kinnt.
Tegyem be valamilyen kábelcsatornába? Milyen jó erre a célra, amivel nem kell sokat geccsolni és nem teszi tönkre a szigetelést? -
N.otorious
senior tag
https://www.dropbox.com/t/bJHLR3CG8haCqs9J
pl 62.-63.-64. oldal -
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami könyvet, vagy webhelyet, ahol a hatályos rajzjelek fel vannak sorolva? egyvonalas, szerelési és áramutas rajzoláshoz is.
Ez kellene az oskolába, a Dienes könyvet használom, de ott csak egyvonalas van.
-
PROTRON
addikt
válasz
sambenez #6088 üzenetére
Valaki kitalálta hogy kell, mert túl sok boncolási jegyzőkönyvet olvasott ahol a halál oka gáz/fűtés-szerelés közbeni elektromos agyonvágás volt...
De ez olyan dolog hogy a fejesek előbb tették kötelezővé a lakáseladások esetén az energetikai tanúsítvány megcsináltatását(15-25k hufért) amiből kiderül hogy szar a szigetelés amit ránézésre is tud az ember, mint hogy megköveteljék a szabványossági felülvizsgálatot, hogy a beköltöző tisztában legyen a veszélyekkel és hogy mit kell azonnal javítani mielőtt életvitelszerűen ott élne.
-
sambenez
addikt
Érdekes dolog ez az EPH kérdés. Mert mi van azokkal az ingatlanokkal ahol nincs? Azokból ki kellene költözni? Mert ha meg nem, akkor azoknak akik ilyenben laknak nem számít az élete? Vagy ez megint csak egy olyan szabály mi nélkül lehetne élni, de valaki kitalálta hogy kell?
-
PROTRON
addikt
Na csak meg van a morzsa fogaskerékben ( és nem az űrgolyhókban), társasházi lakásoknál a lakásba alapvetően 10-es zőccsárga szokott bejönni a felszálló méretlen fővezetéktől, így kapásból nem lehet a kívánatos 16-osra kötni.
Amit írsz az 90%-ban családi házak esetére vonatkozó részletek.
Társasházi lakásoknál a problémát főképp az okozhatja, hogy a gázóra utáni fém csőszakaszra rakott berendezések esetén kialakulhat potenciál különbség, pl gázcirkó a benne lévő dugaljról üzemelő számítógép kapcsán.
Ahol potenciál különbség alakulhat ki, ott szikra is keletkezhet, ezért kell a gázóra utáni szakaszt egyenpotenciálra hozni a lakás összes elektromos berendezésének földelésével.
Mivel a 6. emelten vagy, ez nem nevezhető "földelésnek" hisz nincs a közvetlen közeledben földelőszonda. A társasházi főelosztóban persze van.Na most mivel a gázcső fémből van, előfordulhat hogy valami okból leszerelik a gázórát, míg a cirkó még rajta lóg a mért oldali csövön, ami így ha a benne lévő számítógép betápkábele sérült, elviheti a fázist szegény szerelőhöz.
Míg a lakásba csak 1 db 10-es zőccsárga jön be, ami 1 db földelő sínre érkezik a lakáselosztóban általában. Persze csinálhatsz előtte egy EPH dobozt, de azt már nem fizetik ki neked.
Meg nem is előírás.
Így nincs mozgástér, a gázcső EPH bilincsét csak arra a földelő sínre tudod kötni, de rá kell kötni nehogy a szerelőt agyonvághassa valami kóbor fesz.Amúgy rengeteg olyan társasházi fővezeték felújítási tervet láttam az utóbbi 3 évben, ahol azt a szabályt mi szerint a "földelő vezető a felszálló fővezetéken elegendő minimálisan a fázis vezető felével vinni" úgy értelmezik, hogy akkor 10-es felszálló gerinc földelőt terveznek bele...na ennyit a 16-os keresztmetszetről.
Nem viccelek, ezek tervjováhagyást kapott fővezeték felújítási tervek, ahol ilyen felszállókon 2-3 lakás is ellátásra kerül. -
Pkc83
őstag
válasz
PROTRON #6085 üzenetére
Amit most írtál azzal alapvetően egyetértek. Én csak azt mondom,hogy azokat a berendezéseket (vízcső,gázóra....) amiket le kell földelni azokat nem a lakáselosztó földelésére szokás bekötni hanem egy különálló EPH gyűjtő sínre ahonnan is legalább 1x16-os keresztmetszetű kábellel kell a földelőszondáig elvezetni. Aztán persze az EPH sínről lehet sőt kell is külön földelést vinni a főelosztóba a betáp kábel földelését erősítendő.
Az olyan villanyszerelőt az élettől is eltiltanám aki arról még jegyzőkönyvet is ad.
A túlárammal kapcsolatban rosszul fogalmaztam. Az EPH és a túláramvédelem természetesen teljesen külön értendő persze attól eltekintve,hogy például EPH nélkül túláramvédelem sem kivitelezhető mivel rá kell kötni.
-
PROTRON
addikt
De miért feltételezed hogy a kettő fogalom üti egymást? Attól még mert a lakásban is van EPH miért ne lehetne a társasházi főelosztóban T1 túlfesz?
Márpedig ha főelosztóban van, akkor onnan a legrövidebb út nem az emeleteken lévő lakáselosztók irányában keresendő. Kezdünk belefolyni olyan magaslatokba, ahol már keverednek a dolgok. Pl milyen esetben jöhet villám? Azért kell kockázatelemzés, ha meg ott a kockázat, akkor oda villámvédelmi rendszer kerül kiépítésre, nem a lakásokban fog megjelenni először a villámáram elsődleges hatása. De ez csak egy dolog...ez azért messze nem az a forum ahol ilyen mélységeket ki lehet rendesen fejteni.BTW nem velem vitatkozol, rengeteg régi társasháznál a hivatalos gázóra csere alkalmával, ha csak egy kicsit feltöltődött a gázművek emberének nem susogós mackója elektrosztatikusan, már a elküldte melegebb éghajlatra a lakás tulajt és hibalistára ráírta hogy azonnal csináltasson EPH-t, különben kikötik a gázt...hiába mutogatott akármilyen jegyzőkönyvet, ha nincs ott az EPH bilincs, meg nem jön az elosztóból zőccsárga lehegesztik a gázcsövet...
Szomszédom úgy vette meg a földszinti lakását hogy már évekkel korábban kikötötték a gázt, mert elektromosan fűtött az előző tulaj.
Akart gázkonvektoros fűtést, meg gáztűzhelyet...ugyanúgy EPH-t követeltek tőle a gázórához. 55k-ért kijött a villanyász és a lakásba bejövő PEN vezetőre rákötötte a gázcsőre került fent is linkelt szalagot...majd elszelt.
Az elosztó földelő sínje nem kapott betáp irányból semmit, csak a dugaljakhoz elmenő vezetékek voltak bekötve, tehát ténylegesen sehol nem volt földelési érték a lakásban...a csávó teljes ÉV jegyzőkönyvet adott, benne jelölve hogy a dugaljak földelése is rendben van.Végül is igazad van, így hogy a földelő sín nem volt bekötve, nem volt villámáramveszély a mosógépen.
-
Pkc83
őstag
válasz
PROTRON #6083 üzenetére
"de akkor is minden lakásban is egyen potenciálra kell hozni az összes fém csővezetéket a lakás elosztó földelésével."
Ezt a kijelentést azért nem reklámoznám.
Pont azért van (vagy kellene) külön az EPH ,hogy egy esetleges túlfesz (akár villám) miatt a lakáselosztót elkerülve vezesse le a túlfeszt a földbe. Főleg fontos ez ahol esetleg nincsen FI relé sem mert ugye az áram mindig a legrövidebb utat keresi a kisülésre és ha a lakáselosztóba van bekötve ahogy írtad akkor akár egy sor háztartási gépet is tönkretehet. Az esetleges áramütésről nem is beszélve. -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #6082 üzenetére
"EPH-t meg nem a lakásban kell kialakitani."
Ezzel a gázművek azért vitatkozna.
Az egy dolog hogy a társasházi főelosztónál van a fő egyenpotenciálra hozó csomópont, de akkor is minden lakásban is egyen potenciálra kell hozni az összes fém csővezetéket a lakás elosztó földelésével.
Lehet ezt földelésnek hívni, de a tényleges megnevezés az egyenpotenciálra hozás, röviden EPH.
De persze ennek feltétele hogy a tisztelt társasháznak legyen rendes potenciálrögzítő földelése, hogy legalább az emeletekre dedikáltan megérkezzen a felszálló fővezetéken a rendes szeparált földelés. És ezáltal a kívánatos hogy nem a lakásban történik a PEN rendszer szeparálása...Azzal egyetértek hogy a fotó alapján lehet hogy járt arra villanyász ( feltételezem azzal a jelszóval hogy jajj csak minél olcsóbb legyen) de jó lenne ha még kijönne azért "pontosítani" 1-2 dolgot.
-
PROTRON
addikt
válasz
Skillet #6080 üzenetére
Az is jó ha itt megcsinálod hogy az eredeti helyzet helyreálljon.
Igazából a sorrendiség miatt a betáplálásnál szoktuk kialakítani, aztán ahol megszakad pl bojlernél ott a két oldal között egy áthidalás.Nem tudom hogy az társasház elektromos főelosztója fel lett-e újítva, ha igen, akkor ott kellett hogy kialakítsanak EPH-t a közös beérkező vezetékre, feltéve ha az nem műanyag.
Van kisebb szalag is olcsóbbért.
-
TESCO-Zsömle
titán
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Egyik kolléga eredetileg villanyász, "de az már régen volt"...
Holnap majd próbálkozok.
Nagyon egyszerű rendszer ez, a kazán "magát" fűti, a víz hőfoka kapcsolja a szivattyút, az egész épületben termofejes radiátorok vannak, termosztát nincs. Az időkapcsoló lenne hívatott a kazánt 1 órával nyitás előtt életre kelteni, majd zárás előtt egy órával lelőni.
sz: Ha nem sikerül sincs nagy gond, mert a kazán (régi, kéményes Thermomax) mindenképp cserélve lesz, csak kényelmetlen hidegbe kezdeni a napot a kézi indítás miatt.
-
PROTRON
addikt
válasz
Skillet #6076 üzenetére
Ahol a lakásba bejon a víz a mellékvízmérőnél, vagy ha olyanod nincs, akkor elzárónál van esetleg hasonló EPH bilincs?
Vagy bojlernél? Ott is illene lennie áthidalásnak az elmenő és bejövő tápvíz oldalakon, már ha azok fémcsövek.Ha sehol máshol nincs, akkor jó megoldás hogy megtoldod egy műanyag dobozban benne csokival és a fenti bilincsel megfogod a csőnél.
A tanúsítványt kell megfizetni, de nem vagyok tisztában most a "col" cső átmérővel, tuti kisebb bilincs is elegendő, kellene a cső adata, mert úgy emlékeztem jóval olcsóbban vannak ezek a bilincsek a lakásban belül lévő vékony vízcsövekhez.
(NEm reklám) Mixvill-ben 300 huftól indulnak a legkisebb befogási tartományúak, de annál azért nagyobb fog neked kelleni.
-
-
Skillet
addikt
válasz
PROTRON #6068 üzenetére
Társasház. Multiméterem van csak. Azzal tudtam nézni, hogy bal oldalt a fém cső és egy föld pont között csipog a szakadás vizsgáló. De ha ettől függetlenül is kössem vissza a piros madzagot, akkor visszakötöm. Megtoldom és bekötöm baloldalt arra a fém biszbaszra, ahol amúgy is földet mérek.
KATT
Gondolom valami ilyesmivel?
Ez a biszbasz amúgy mit tud, hogy nem 120Ft kb? -
sambenez
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #6069 üzenetére
Ez lesz szerintem.
Legközelebb ha ilyen gondod van töltsd le a google lens appot, és mutasd meg neki a felismerendő tárgyat. -
lappy
őstag
válasz
Szerintem is burkolat le és akkor talán látszik a típusa
-
PROTRON
addikt
válasz
Tavasszal 1 órát szívtam egy hasonlóval(nem tudom se annak se ennek a pontos típusát), mert csak nem sikerült rájönni melyik 2 gombot kell egyszerre nyomva tartani...végül csak rákerestem a pontos típusra, ami a maszk lemez elvátolítása után az oldalán olvasható.
Végül a manuál leírta hogy jól gondoltam, csak nem 3 hanem 5 secig kellett nyomva tartani 2 gombot a programozási menübe lépéshez...
Gyártónként több tucat típus van, a leggyorsabb ha valahogy megtudnátok nézni az egyik oldalán tuti ott a típus szám, de megértem hogy nem akarjátok leszerelni a maszk lemezt villanyász nélkül.
A "manual" kapcsolóval lehet fel-meg lekapocsolni manuálisan.
A többi gombokat kell próbálgatni hogy egyesével 5 secig nyomva tartva megtalálod-e a menüt, vagy ha nem akkor 2 gombos kombinációkat kell végig próbálgatni.
Első tippem hogy az "óra"' és vagy a mellette lévő "C+"-t kell egyszerre nyomni, vagy az "óra" és a "W+" 3-5 secig...de ez tényleg csak tipp.szerk:
najó, rákerestem gugliban a "Digitális időkapcsoló" kifejezésre, tény hogy ezen típus annyira ..., hogy egyik gyártó se meri felvállalni hogy ilyet gyártana...Végül találtam egy olyat hogy "Schellinger TSGE2" ami hasonló és találni manuálét hozzá.
Abban írja hogy a pontos idő és dátum beállítása:
1, Nyomja meg az C+ gombot, majd tartsa nyomva, miközben a W+ gomb megnyomásával beállíthatja a napot. A H+ és M+ gombokkal az órát és a percet állíthatja be ugyanezen módon.
A W+, H+ és M+ gombok nyomva tartásával az idő gyorsabban állítható.2, Engedje el a C+ gombot, ekkor az idő elmentésre kerül.
Programozás:
1, Nyomja meg egyszer az ÓRA gombot. Ezzel az eszköz automatikusan felajánlja az első program szerkesztését (ON felirat, bal alsó sarokban egy 1-es szám). Nyomja meg a W+ gombot a kívánt napok kombinációjának
2, megjelenéséig (kijelző tetején), majd a H+ és M+ gombokkal beállíthatja a pontos bekapcsolási időt.
3, Az ÓRA gomb ismételt megnyomására befejezi a bekapcsolási idő beállítását, innen Az ÓRA ismételt megnyomásával kezdheti meg a kikapcsolási idő beállítását (OFF), a már leírt módon.
4, Az ÓRA gomb ismételt megnyomásával léphet át a következő programba.
5, Amikor végzett a beállításokkal, a C+ gomb megnyomásával kiléphet a szerkesztésből.
Jó szentségelést!
-
PROTRON
addikt
válasz
Skillet #6066 üzenetére
Azt jól látod hogy földelés, a kérdés hogy a vízvezeték rendszered fém tagjai hol és hogyan vannak földelve.
Minden az épületbe belépő FÉM csőhálózatot be kell kötni az EPH-ba, amit követően lehet ezt méréssel ellenőrizni. Az hogy benne van a cső a földben, nem ugyanazt az értéket fogja produkálni mint amikor rendesen EPH szalaggal be van kötve az EPH-ba.
Ezen a szakaszon ahogy látom műanyagra cserélte a csöveket, így itt nem tudsz mit bekötni, mert nem fém a vízvezeték. Az hogy az elágazó elem fém, az lényegtelen.A kérdés hogy ahol fém vízvezetéked van, ott be van-e kötve, azon a szakaszon kell ellenőrizni, mert így most azt se tudjuk hogy családi ház vagy társasházi lakás.
-
Skillet
addikt
Hali.
Help. Tegnap volt a vízszerelő.
KATT
Balról ment a víz jobbra a budiba. El lett vágva és meg lett toldva és ágaztatva, hogy mosogató is legyen.
Talán nagyjából érthető, de nem is ez a lényeg. A régi csövön volt az a piros föld vezeték. Azt a vizes nem rakta vissza sehova. Van vele teendő? Annyit mértem, hogy baloldalon az azon a cső toldón (gebo szerű szar) és a réz biszbaszon van föld. Ettől függetlenül rákössem valahova a piros madzagot? -
PROTRON
addikt
Én olyanra gondoltam hogy "uhh gyorsan hegesszük meg a biciklit ami épp itt van a garázsban, de jó hogy itt a delej hozzá" jellegű dolgokra.
Szomszédom társasházi lakásban "javította" a biciklijét, a 20A kismegszakító a mérő órájánál nem vágott le(hisz a hegesztés nem terheli folyamatosan 10 percekig 30A-el), de a 3x1,5-ös hosszabbító kábele érinthetetlenül tűzforró volt a mutatvány végére...Ő meg csodálkozott, miközben az a csoda hogy nem égett le a lakása...és vele a fél társasház. -
válasz
PROTRON #6063 üzenetére
A garázsban max autót szerelek néha.
Leginkább olajcsere,vagy kerékcsere az évszaknak megfelelőre.Ezek meg gyorsan megvannak.
Nagyon ritkán kell más miatt jobban hozzányúlni,azokat a szereléseket meg jobbára megoldom tavasztól őszig.
Komolyabb dolgokkal meg úgyis szervizbe megyek (sicc!!!Ilyen ne legyen sűrűn!).
Emiatt nem is gondolkodok elektromos fűtésen,de ha nagyon nagy lenne szükség,akkor van ilyen gázpalackra szerelhető Einhell hősugárzóm. -
PROTRON
addikt
Persze értelek, amikor majd lesz pénz sz.r.sig elektromos autóra nem ezen a kis szakasznyi kábelezésen fog múlni a 22kW töltő számára új nyomvonal kiépítése 5x10 kábellel.
Valóban arra gondoltam hogy a garázsban is lesz műhelyed.
De bármikor kellhet fűtőtest, én mindig erre készülök.Hogy hol vásárolj az jó kérdés, pl Mixvillben most jó akciók vannak bizonyos termékekre, de nem tudom hogy lakosságot is kiszolgálnak-e.
-
válasz
PROTRON #6060 üzenetére
Köszönöm!
Neked is lappy!Szerintem bőven elég lesz 3 ér is,garázsba 1000% hogy nem lesz nagy fogyasztó.
Elektromos autóhoz csóró vagyok,az 1.6 olajkályha meg a MOL-nál van etetve.
Műhely külön van a melléképületben,ott van minden amihez több áram kell.
Garázsban 2 ledes fénycső van (2x30W),karácsonyi időszakban itt is van egy ledes fényfüzér és innen megy néha a fűnyíró hosszabbítóval.
Nagyritkán esetleg egy Parkside kompresszor.
Ehhez elég az egy fázis és a 16A,szóval dupla árat nem szívesen fizetnék a kábelért,bár igaz hogy nem kell 100m,így akár kibírható is lenne az a felár.
Eddig is 3x2,5-ről ment az áram,de sajnos a földkábel a talajban elszakadt valahol (betonplacc melletti nyírfa gyökere valószínűleg megfingatta).
Sajnos a régi kábel vagy 25éve lett lerakva (jó kis alu),a kábelcsatornában se előre,se hátra nem mozdul,a terület nagyrésze meg le lett betonozva olyan 17-18éve.
Ezért is kell a légvezeték. -
PROTRON
addikt
A kollégához képest inkább javaslom maradj a 2,5-ös keresztmetszetnél ahogy eredetileg is gondoltad.
Továbbá az oké hogy YSLY-vel könnyebb dolgozni de én gumikábelt (H07RN-F) vinnék inkább és a jelzett sodronyos megoldással feszíteném ki hogy biztosan ne hulljon le a gyerkőc fejire. focizás közben.Tudom azt írod hogy nincsenek nagyigényű dolgok, de ki tudja mit hoz a jövő, inkább 5x2,5-öst vinnék a helyedben, de persze az anyagiak rajtad múlnak.
A fentebb javasolt:
YSLY-JZ 3x1,5 = br. 380/m
H07RN-F 3x2,5= br. 776/m
H07RN-F 5x2,5= br. 1354/m -
Üdvözletem!
Kis infóra/segítségre lenne szükségem.
Melléképülettől a különálló garázsig kéne áramot vinnem világításnak/akku töltőnek/stb,tehát semmi extra nagy áramigenyű dolog nincs,sima 230V 16A.
Földben nem tudom vinni,beton van végig,azt meg nem törném fel.
Légvezetékben gondolkodok,viszont elvesztem a google keresés bugyraiban.
Létezik szigetelt,UV álló 3x1,5-es ,vagy 3x2,5-es önhordó kábel?
Cirka 8-10m-t kéne áthidalnom.
Ha ilyen nincs akkor sima UV álló légvezeték acélsodronyta felerősítése is eszembe jutott.
Ilyen igényekhez 1-2 webshop linket tudnátok nekem adni?
Vagy esetleg bármi ötlet/tanács az egésszel kapcsolatban?
Köszi előre is a segítséget. -
cinemazealot
addikt
A kapcsoló szikrazik, a hangfal mágneses tápja (vagy maga a hangszóró) elköhög erre egy kis elektromágneses impulzust, a monitorod elektronikája pedig vagy a készülék házon vagy a gyatra árnyékolású jelkábelen keresztül ezt benyeli, és pár másodpercre kardjába dől.
Első körben lecserélném a monitor jelkábelét.
-
ot93
senior tag
Sziasztok!
Nem értek annyira az elektronikához meg villanyszereléshez, de úgy gondolom, hogy nem normális, hogy amikor lekapcsolom a hangfalat a kapcsolójával, a monitoron elmegy a kép, majd 1-2 mp múlva visszajön. Ha bekapcsolom a hangfalat, ugyanez. Néha nem megy el a kép, csak egy villanás látszik a monitoron. Eddig nem tűnt fel, mert nem nagyon kapcsolgattam a hangfalat, csak ma valami fura zaj jött az egyik hangszóróból de nem voltam biztos, hogy onnan jön a hang, ezért lekapcsoltam...
Tudja valaki mi lehet a baj? -
csemberlen
őstag
válasz
enginev3.0 #6054 üzenetére
-
enginev3.0
félisten
-
PROTRON
addikt
válasz
Khadris #6051 üzenetére
A LED-nek ilyen a természete, bármilyen az ideálistól eltérő rendszer esetén van esély erre a kis halvány világításra, pl ElectroBOOM videós csinált olyat hogy 1 db led-et baromi hosszú vezetékre rakott, de csak fázist között rá, elmenő nullát nem. A hálózati frekvencia szerint (50Hz) villogott halványan. Persze nem 1 méteres vezetékkel csinálta, jó hosszút.
Az eszközeid a nulla bontás pillanata miatt nem szeretik azt, ha már megtörtént utána már nem érdekli őket, elvégre eddig is volt "fordítva"' használt ikeás elosztód és nem mentek tönkre a cuccok. De a Jobb a nulla mint a fázis balra ami ráz is mondókat követése sose árthat...
Semelyik kapcsolós hosszabbító/dugalj fizikailag nem szakíthatja a földelést. Ott rendszerszintű probléma lehet...no meg hamisított kínaiban nem szabad megbízni, csak echte kínában gyártott cuccokba.
-
Khadris
csendes tag
Tök jó témaindító lettem, látom
Az egész onnan indult, hogy a wifis pluggal lekapcsolva a beledugott ledsort, az világított továbbra is kicsit, és forgatgattam addig a hosszabbító-dugalj kombót a konnektorban, amíg volt olyan állapot, hogy már nem világított egyáltalán. Erre jött az ötlet, hogy kimérem fázisceruzával, és amikor a ledsor nem világít, akkor nem világít a fáziscerka sem. A hosszabbítóim sima egyszerű egy szálat megszakító kapcsolós ikeás elosztók, amelyiket lehetett, már átdugtam úgy, hogy a fázist kapcsolja le. Nem is azon aggódom, hogy megráz, hanem hogy a folyamatosan egy kis áramot kapó (de a bekapcsoláshoz meg keveset) tv, ilyesmi érzékeny eszközeim károsodnak idővel, főleg ha a földet szakítom meg. Míg ellenben ha simán kikapcsolva, bedugva, standby-ban marad, akkor meg elvileg semmi baja nem lesz
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #6048 üzenetére
Pont erről beszélgetünk, hogy ha valaki okos dugaljat vesz, még se lehet biztos abban hogy "nem lehet baj" ha csak ki-be dugogatja...annak ellenére hogy megkapta az EU CE jelölést az eszköz.
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #6048 üzenetére
Hálózaton is dolgozik jópár nem képzett villanyszerelő. Pék, cukrász meg a többiek, van aki KIF FAM-ba is dolgozik, másik csak 0,5 MW-os parkokat rak össze fénykép alapján, aztán KÖF-ön kapcsolgat 0 védőfelszerelés nélkül....
-
csemberlen
őstag
válasz
N.otorious #6046 üzenetére
Villanyszerelést, csak villanyszerelő végezhet. Ha valaki vesz egy okos dugaljat, és abba beledug egy készüléket abból nem lehet baj.
-
Szóval oszlop.. 80k + kiásni + szállítás. Senki nem vállalta az utóbbit. Majd hívott a szerelő, álljak le, van másik, nála az udvaron fekszik nem lopják el. 60K 1 éves egyenes nem kátrányos. Ha lehet csinálni hozza, a 60-ra a szállítás jön rá akkori áron.
EON: Hallgat. Sztem 23 tavaszán lesz 3 fázisom.
Eleve mert ősszel/télen itt senki nem dolgozik, mert olyanok a viszonyok. Nem hiába kezdtem el nyáron, ők nem jöttek, én meg már nem akarom.szokták mondani nehéz velem
-
N.otorious
senior tag
válasz
csemberlen #6045 üzenetére
Ha valaki nem villanyszerelő, miért kellene tudnia a szabályokról? Úgy kell mindent gyártani, hogy az érintés védelemnek megfeleljen.
-
PROTRON
addikt
válasz
sambenez #6042 üzenetére
Na ez az a menedzsmenti gondolkodás mód amiből aztán a laikusok baleseteinek 90%-a ered...és nem 1-2 baleset.
Ha nem írod rá, 100%-ban a Te felelősséged. De ha ráírod, egy igazán jó ügyvéd akkor is eléri legalább az osztott felelősséget egy jól működő bírósági rendszerben.Rengetegen szerelnek lámpákat meg PC-t úgy hogy ránéznek a hosszabbítóra, nem világít a nagy gombja, akkor le van kapcsolva mehet a nyúlkálás, nem húzzák ki. Közben meg a fázis nincs is megszakítva, csak mázlijukra a fizika tudja hogy gumi papucsban vannak, emiatt pedig nem tud záródni az áramkör ha csak szimplán 1x hozzáérnek és nem két kézzel ...aztán szerelés közben véletlen megfogja a gázcsövet is egyszerre és zizzen.
-
válasz
sambenez #6042 üzenetére
Persze, csak az a baj, hogy csomó dologra meg nem mondják rá ilyen formában az áment sem a szabványok, sem mi itt a topicban. Persze nem akkora dolog ez, nem azt mondom, de nem árt tudni róla, és figyelni rá, szerintem még sok tapasztaltabb embernek sem fordul a fejében, akik ilyen eszközt használnak.
-
válasz
PROTRON #6040 üzenetére
Ez így van, ahogy mondod, ezért is jeleztem a problémát az előző commentemben. Bár annyira sose másztam bele.
Shelly Plug doksi (18eFt egy ilyen sz*r, csak hogy a helyén kezeljük
):
Installation Instructions
CAUTION! Danger of electrocution. Even when the device is turned off, it is possible to have voltage across its clamps. Never disconnect or reconnect the clamps before ensuring all local power is disconnected.Sonoff zigbee/wifi smart plugok:
Nem találtam a doksiban semmit, de a gyártó által a CE cert-hez beadott doksiban is egyértelműen látszik, hogy nem bontja a nullát. Ebben a doksiban érdemes megnézni a 9. oldalon az "EUT Photo 5"-öt, egyértelműen látszik, hogy a kék vezetékkel rendelkező érintkezőknél nincs bontás, míg a pirosnál (fázis), kát szál megy a pcb-re (relébe).
Blitzwolf:
Zéró infó, de lehet hogy el van dugva valahol, ez egy virtuális brand ugye. De Google-ös belső fotók itt is elárulják, hogy csak az egyik pólust bontja
TP-Link:
Tonnányi doksi, EU és FCC szabványok felsorolva, hogy miknek felel meg, figyelemfelhívás vagy egyéb safety információk sehol.... Google képkeresővel megnéztem 2-3 típus szétszedett állapotát, ugyanaz a helyzet mint a Sonoff-nál, szépen látszik hogy a nulla (-nak gondol) érintkezőn semmi nincs, gyakorlatilag a be és kimenet rövidre van zárva, a fázisnál meg ott van egy kis relé.
Xiaomihoz már nem volt erőm, de gondolom nagy csodák nincsenek vele.
A Shelly mint a piac egyik legfelkapottabb szereplője legalább leírja amit le kell, de ettől függetlenül szomorú az egész
-
PROTRON
addikt
És a használati útmutatóban benne van hogy a user felelőssége hogy a bontott pólus a fázis legyen? Tehát hogy bedugás előtt a usernek kell ellenőriznie a dugaljt?
Mert ha benne van akkor azért gáz, ha nincs akkor meg azért.
Pl PC szerelésnél direkt javasolják hogy hagyd bedugva a tápegységet, hiszen akkor tudod használni annak a földelési pontját EPH-hoz miközben matatsz a gépen belül (oké hogy elvileg az alaplapok ma már védve vannak, de akkor is).
Erre az alapján amit írsz, ha kikapcsolom a wifi vezérelt dugaljat, simán 230V fesz alatt maradhat a tápegység egyik betáp érintkezője, olcsóbb tápokon még "főkapcsoló" sincs...
Ami kapcsoló btw csak az első túláramvédelem után továbbhaladó vezetéken szakít és akkor is csak 1 db pólust, ezért kikapcsolt tápegység főkapcsoló esetén még mindig van 5-10Wh fogyasztása egy PC tápegységnek-gyártói infó...
Na most emiatt egy hibás gyári tápegység esetén igen is veszélyes helyzet állhat elő, miközben a felhasználó jogosan hitte hogy le van kapcsolva a fázis. Na ezért kell minden lakásba ÁVK, mert a gyártók hülyék, meg az engedélyezők is.Nullát alapvetően maximum világításnál illik önmagában szakítani 1 pólusú de ott is csak a régi beidegződések miatt, amikor azt hitték hogy jó ötlet ha nulla vezeték megy a kapcsolóhoz, így lekapcsolt állapotban kisebb a baleset esélye...a francokat.
Mindenhol máshol a fázis kellene, vagy fázis+ nullát.
-
válasz
PROTRON #6038 üzenetére
Elbizonytalanítottál
Lehet, hogy van olyan ami mindkettőt bontja, amit láttam egy ismerősömnél a medencés sztorinál, az előadta ezt a szitut, de az valami noname aliexpress-es cucc volt.
Viszont nyomozgattam ha már így felmerült: van itt az asztalomon egy Shelly Plug, megnéztem most, ez is csak az egyik pólust bontja, pedig ennél drágább/hype-oltabb kevés van
Illetve átnéztem most pár szétszereléses fotót a közkedvelt típusokról (BlitzWolf, Sonoff, meg jött szembe egy TP-Link is), mindegyikben 1db 1p relét látok.
De ettől még lehet, hogy van olyan ami mindkét pólust bontja.
-
PROTRON
addikt
Köszi a kiegészítést.
Viszont bennem felmerül egy kérdés.
Hivatalosan hogy engedélyt kaphasson az EU-ban, ahhoz nem lenne kötelező mind a 2 pólust szakítania? Hisz nem a felhasználón múlik hogy melyik irányból dugja bele, Ő nem okolható azért mert megkéne fordítani.
Ugyanakkor ha valami "OFF" jelzést ad, akkor annak kötelezően megkéne szakítani a fázist, hisz a rákötött berendezések a nulla bontást nem mindig szeretik, továbbá ha még be van dugva akkor a tápegysége egyik pólusán ott a 230V, ami szerintem megint Eupean CE ellenes megoldás lenne.De még sose szedtem szét ilyet, nem is kerestem rá tecsőn, elfogadom ha csak 1 pólust szakít.
-
válasz
Khadris #6035 üzenetére
PROTRON jól leírta, de tennék egy fontos kiegészítést:
Ezekben a wifis aljzatokban csak 1db relé van, szóval annak függvényében hogy hogy dugod be őket, csak a fázist szakítják meg, vagy csak a nullát. Külön izgalmas tud lenni, mikor valaki ilyennel vezérel mondjuk egy 20 méteres kábel végén levő medenceforgatót kültéren, és nem is tud róla, hogy a nullát bontogatja, és fázis van az egész motyón a háztól a kertig, pedig le van kapcsolva az aljzat... Konkrétan láttam ilyet. Nagyon kell erre figyelni, én ezért sem kedvelem őket annyira, ha ilyesmi kell, akkor inkább beépítek egy Shellyt az adott konnektor mögé, ha olyan helyen van (kültér, vízes helyiség), akkor dupla reléset, és bontom a nullát is.
Szóval szerintem fordítsd meg a wifi aljzatokat az elosztóban, vagy magának az elosztónak a dugvilláját fordítsd meg a konnektorban, és jó lesz. Ha mégsem, akkor az lesz, amit PROTRON írt.
-
PROTRON
addikt
válasz
Khadris #6035 üzenetére
Simán elképzelhető bármilyen anomália is, egyébként a fázis ceruzát arra szoktuk használni, hogy azzal kotorjuk ki a csavarhúzókat a szerszámos aljáról, másra nem való. Nem ad hiteles infót arról amit "érzékel", így annak sem hihetsz amelyik esetben nem világít, meg annak se amikor épp igen.
Legalább kétsarkú feszültségkémlelővel, vagy másnéven feszültség teszterrel kell ellenőrizni, abból a belépő szint most kb br. 21k hufba kerül.
De egy ilyen dolog miatt megértem hogy nem akarsz beruházni.Simán lehet hogy az a hosszabbító aminél " világítva" marad fázis ceruza, egyébként nem csak sima hosszabbító, hanem van benne egy kis dióda, vagy épp " túláramvédelem" vagy "túlfeszültségvédelemnek" kamuzott kötés.
Ezek miatt simán maradhat kicsike feszültség olyan irányban, amire nem számít a wifi-s konnektorod és átengedi.
Ebben a wifi-s konnektorban nem ugyanolyan kapcsoló van mint mondjuk egy villanykapcsolóban hogy egy manuális kapcsoló szakít.
Valamilyen mágneskapcsolós, vagy áramköri relével oldja meg a kapcsolást, ami miatt kell hogy maradjon benne fesz a visszakapcsoláshoz.
Na ez is pl simán átüthet a szigetelt műanyag házon éppen csak annyit hogy felvillanjon a fázisceruza ha épp az eredeti elosztó esetén fel van cserélve a fázis-nulla(ami egyébként semmi problémát nem okoz)...de sok minden más is lehet... -
Khadris
csendes tag
Sziasztok,
olyan anomáliám van, hogy van több ilyen [link] wifis dugalljam, amik kb. mindegyik konnektorban/hosszabbítóban, lekapcsolva árammentesek (legalábbis a fázisceruza nem világít benne), de ha bármelyiket egy adott hosszabbítóba dugom, és ott kapcsolom ki, akkor marad benne áram.
Még nem próbáltam azt, hogy átdugom másik konnektorba a hosszabbítót, vagy abba a konnektorba másik hosszabbítót dugok, mert egy 3 méteres szekrény mögött van, de kiváncsi lennék, mi okozhatja. Kaphat olyan feszültséget/áramerősséget, ami megakadályozhatja, hogy lekapcsoljon? Van valami, amit a dugalj elé be tudnék illeszteni, hogy tuti kapcsolódjon a kapcsoló? -
demars
addikt
Üdv.
Kis infót kérnék (szakmai elmélet).
Sztori: kb 2 hónappal korábban bekötöttem egy régi emelőt (3 fázisú két motoros csápos emelő, semmi gyenge áram, minden végállás kapcsoló 230V -ot szakít), mivel nem volt biztos, hogy működik (10 évet volt kint udvaron) meg a pozíciója sem így simán dugvillával próba kábellel teszteltük. Szépen működött (irányváltó kapcsoló 3 állású, fel, 0, le, monostabil, rúgó visszahúzza 0 állásba, ha elengedem).
Ma kötöttem fixre (kábelezés, csövezés, külön 3p kmsz, stb). Tökéletesen működik.
A kereszt kérdés, amire várom a választ: forgásirány
Semmit nem mértem ki és működik (fel le). Szerencsém volt mindkettő bekötésnél?
Vezérlő dobozban nincs elektronika (1986 -os cucc), 3 mágneskapcsoló, egy spéci irányváltó kapcsoló (ide jönnek még a végálláskapcsolók), -
erdey_a
addikt
2 iroda van, semmi több... ez egy kísértetház. nov 1-től se fűtés, se víz, csak bérleti díj
. szóval kell vinni áramot valahogy.
kinyitáshoz végzettség... jók ezek a legendák. ez 20 éve mindig tárva nyitva van.
van ami nem jó? az is 20 éve jó...
ez egy egykoron szebb napokat látott cég dohos irodaháza, ahol már csak egy cég bérel irodát, az is csak azért itt, mert közel van "valamihez", amihez közel kell lenni.
amúgy itt a madár se jár. zombis filmet lehetne forgatni a folyosókon.
no mindegy, még felhajtok egy hús vér embert, akinek lerajzolom a tényállást (itt a másik irodaházban elvileg van valami villanyász fószer), aztán ha nem ad jobb tippet, megcsináljuk két külön vezetékkel, ahogy lentebb írtam. -
lappy
őstag
válasz
erdey_a #6031 üzenetére
életveszélyes az lehet ha nem szakszerűen szereled meg - és bizony ott a képen van olyan ami nem jó
meg ez egy olyan szekrény amiről sok iroda működik - ebbe csak úgy belenyúlni, még a kinyitáshoz is végzettség kell
én elhiszem hogy képes(ek) vagy(tok rá), de ehhez inkább egy vállalkozót hívj tartsa ő a hátát ha vmi van -
erdey_a
addikt
érintésvédelmi gondok... hát azok vannak, lásd ugye a csatolt fotót.
viszont az érdekelne, hogy mi ebben az életveszélyes?
mit fog mást csinálni az a szerelő? megoszt egy fázist meg a nullát, rak rá megszakítót, felfúr 30 méter kábelcsatornát, belepattintja a vezetéket és rak a végére egy konnektort.
ennyire nem kell túlmisztifikálni. a megszakító típusa segítség lenne, abban vakon vagyok, meg a föld osztásában kellene tanács.
az iskolában is úgy lehet megtanulni, hogy elmondják, mit-hogyan. -
erdey_a
addikt
gondoltam vannak itt villanyszerelők, azért kérdem, hogy mit merre.
szóval én úgy csinálnám egy irodára, hogy egyszer rákötök az egyik legfelső feketére, meg egyszer a kékre, ezeket bele egy kétpólusú megszakítóba (1P+1N), aztán onnan hadd fusson az irodába. nyilván ezt lehetne kétszer és akkor megvan a két iroda, csak gondolom van valami "professzionálisabb", kevésbé barkács módszer.astorre19: nem lesz semmi elfuserálva. ezért jöttem ide (is) megoldási javaslatért /tanácsért.
Te például milyen megoldást javasolsz? -
erdey_a
addikt
mert egyrészt hülye helyen van (a lépcsőforduló közepén és nem esik útba) és régi olvadóbiztosítékos tábla, rajta vagy 30 becsavarós bizti, mögöttük akkora vezetékpókháló, hogy oda aztán én tényleg nem...
kint a falon van egy bank atm, az is innen kapja valahogy a delejt, azon a jobb felül belógó fehér vezetéken. -
erdey_a
addikt
válasz
Atomgeszi #6023 üzenetére
persze... de ugorjunk,úgyis mi csináljuk meg
nyilván a legfelső 3 fázis + főd "kockát" kellene ágaztatni, azok mennek fel az emeletre (folyosó világítás, irodák, stb.)
amiben én nem vagyok jártas, az a 3 fázis dolog. szóval lehet olyat, hogy az egyik iroda az egyik fázist kapja, a másik a másikat és akkor nem lesz sok, ha együtt fűt a kettő.
gondolom mindegyikre rakunk egy "valamilyen megszakítót". nem akarok én 3 fázist elvinni olyan messzire feleslegesen.
a föld kérdése viszont nekem kínai. ugyanazt az egy vezetéket ha felviszem és az irodák előtt osztom az okés? vagy külön külön kell vinni? -
erdey_a
addikt
Sziasztok,
adott egy ezer éves irodaház (?), ahol télire lekapcsolják a radiátoros fűtést, így azt fali hősugárzókkal kellene kiváltani. Villanyszerelő horror árakat adott, így megpróbálnánk cégen belül kalákában megcsinálni. Vezetéket falon kívül, kábelcsatornában kell vinni, aztán két irodában, egy-egy konnektorba bekötni, ez a része nem ügy. Családi házban kisebb dolgokat már mindegyikünk szerelt, az nem lenne kihívás, de aztán megláttuk ezt: [kép]A kérdés, hogy honnan "csapoljuk" meg ezt a csodát és hogyan.
Az irodák innen mintegy 30 méterre vannak (lépcsőházon fel, aztán emeleti folyosó vége). Mindegyikbe kell egy-egy konnektor, amibe egy-egy 2000-2500 wattos norvég panel fog kerülni. Milyen kábelt vegyünk, hova kössük, hova tegyünk megszakítót, milyet?
Ha valaki adna egy rövid leírást, mit hogyan csinálna, azt megköszönném.
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #6016 üzenetére
Javaslom a Whirlpool főzőlapját, mert a 130-140k árkategóriában ugyanazt tudja az összes gyártó, de villanyszerelés szempontjából ez a gyártó biztosan tudom hogy beállítható terheléssel gyártja és megfelelő tápkábel keresztmetszettel.
Electrolux főzőlap esetén 3 fázisú lakás/családi ház a biztos megoldás.#6017 313313
De ha mind a két fázis vezetéket bekötöd mint ha több fázisú lenne a betáp?
Szerintem kispórolják belőle azokat az alkatrészeket amik figyelnék hogy azonos fázisra lettek bekötve.
Ha kiszeded a gyári tápkábelt(amit 3 fázisú lakáshoz terveztek), akkor ott a nulla sínnél van egy "jumper", azt át kell rakni és úgy kell bekötni 1 fázisra. Eredetileg azt hittem hogy ezáltal csak közösíti a nulla sínt, de nem néztem még meg jobban.
Szerintem emiatt lehet hogy csak 16A-ig engedi az automatika.
De ezt az Ikeás villanyász nem csinálta meg a haveromnál.Direkt kérdeztem az Electrolux szervizét, a válaszuk szerint hiába új fejlesztés, nem beállítható a teljesítmény felvétel a főzőlapjaik esetén, szabadonálló tűzhelyet nem kérdeztem.
Whirlpool mérnökei okosabbak. -
Köszi a válaszokat! Candy, Beko, vagy Electrolux lesz a kiszemelt gép, még nem dőlt el.
-
PROTRON
addikt
válasz
Atomgeszi #6014 üzenetére
Hát ez az Electrolux példány a gyári 4 eres tápkábelével az Ikea-s villanyász által úgy lett bekötve, hogy tudta nagyon jól hogy 1 fázis van a lakásban, engem meg anyáskodónak titulált a hátam mögött, mondván túlaggódom.
Az 5x2,5mm2-es kábel az elosztóban 2 külön 16A kismegszakítón van.
A főzőlapnál 1 wagóba belerakta mind a kettőt db nullának felhasznált vezetéket, abba a 4-eres tápkábel 1 szem 1,5-ös nulláját bekötötte.
A 2 fázis ér végén lévő wagókba meg belekötötte egyesével a gyári tápkábel 2 db 1,5 fázisait.Ezek után mint fentebb írtam, ez az idén vásárolt 140k hufba kerülő főzőlap rendesen 2x16A-el terheli a fázis vezetőket és a visszafolyó nullán is megjelenik a 32A.
Mind a 4 főzőlapon rendesen fűtötte a 30 literes lábosnyi vizeket, nem tűnt úgy hogy visszavenne a teljesítményből.Leveleztem a gyártóval is, egyszer sem említettek olyat amit Te írsz.
Annyit írtak hogy ha 1 fázis, akkor a gyári tápkábel kuka, helyére kell bekötni az 1 db 3 eres vastag tábkábelt, 3x6-ot mondjuk. Ebben az esetben a garancia papírra villanyász általi pecsét mellett még megjegyzésben kérik feltüntetni a kábelcserét, hogy garanciális hiba esetén a bekötés kinek a felősége.Egyébként meg leszek szíves az Ő készüléküket 3 fázisú lakásban üzemeltetni, mert különben user error és nem vállalnak felelősséget a gyárilag tervezett tápkábel hibás működése esetén.
A Whirlpoolnak tudom hogy van olyan készüléke aminek beállíthatod hogy mi a max teljesítmény amiből gazdálkodhat.
-
PROTRON
addikt
Felhasználói szokások, nem mindenkinél jelenti a "ment a 4 lap" ugyanazt az üzemállapotot(pl az egyiken csak mártáshoz kellett 3/10esen járatni, a másikon már csak főtt a leves 4/10esen...stb).
Ismerősnél egyébként indukciós van, ha feltekerte mind a 4-et maxra hogy felforralja a rárakott lábasokat a fenti méréseket produkálta és rendesen melegedett a gyári kábele.
Persze direkt a szélsőséget akartuk letesztelni, a mindennapokban ilyen üzemállapotnak kicsi a valószínűsége, de jobb félni mint megijedni. -
PROTRON
addikt
És persze hozzá kell tenni hogy 1 fázisra kötött főzőlap esetén legalább 20A-C kismegszakító kell a 4-es kábel elejére, de lehet hogy azt is lefogja vágni ha nagy a család és sokáig maxon vannak járatva a főzőlapok, több mint 2 db egyszerre.
Ezért biztos ami biztos 5x2,5mm2-t vinnék 1 fázis esetén is, csak 2-2 vezetéket ikresítenék a kötési pontokon, így mehet rá az elején az ikresített vezetékre 25A-es kismegszakító, de akár még 2 db 16A-es is "szódával elmegy".
Múltkor rámértem lakatfogóval, amikor mind a 4 főzőlap maxon ment simán 16A-ek szaladgáltak a fázis vezetőkön, míg a 2 nullát összefogva az elosztónál a lakatfogó 32A visszafolyó áramot mutatott 1 fázisú bekötés esetén.Ezen kívül a főzőlap gyári betáp kábelét is ellenőrizni kell, mert 1 fázis esetén nem elegendő ha csak 1 db 1,5mm2 nulla vezetéke van!!!
Ilyenkor villanyszerelői pecsét kell a garancia jegyre beleírva hogy Ő cserélte, vagy Ő direktbe bekötötte, hogy a gyártóval szemben érvelni lehessen garanciális ügyintézés alkalmával.
Mert ha nem az eredeti gyári kábel van benne garanciális ügyintézéskor, akkor azonnal ráfognak minden hibát, még a tervezési és gyártási hibákból eredőeket is a bekötést végző személyre, hogy nem volt szakember, elrontotta. -
Üdv! Elektromos főzőlaphoz és külön sütőhöz mekkora átmérőjű vezetékek az elfogadhatóak (nagyon minimum)?
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #6004 üzenetére
Négypofás érvég prést használva nagyon csuklott valakiknek a jó édes anyukájuk amikor a 10-es fázis vezetéket tekerném bele sorkapocsba, erre a gravitációval kicsúszik a vezeték a friss érvéghüvelyezésből úgy, hogy a préselt érvéget lazán visszatudtam rá húzni... :@
Azóta nem használok 10-es Haupa érvéget, mert egyszerűen vagy 10-ből 1db érvéget sikerült olyat találni ami találkozott a vezetékkel....ha nem számítasz rá nehéz felkékülni.
Lehet hogy a Stilo-nál hamarabb rájöttek hogy a vezeték gyártókra nem lehet rászólni, 32A-ig meg bőven jó lesz a parasztnak a valóságban 9mm2 vezeték is.
Úgy is ritka az olyan amikor több mint 15 méter hosszú a méretlen 10-es leágazó vezeték, meg manapság amúgy is a sok napelem miatt napközben 235V felett van a hálózat... -
Pkc83
őstag
válasz
csemberlen #6006 üzenetére
Na ugye.
-
Skillet
addikt
válasz
csemberlen #6004 üzenetére
Pkc83 arra gondolt, hogy a csatos wago-ból lehet kihúzni az érvéghüvelyezett vezetéket, nem az érvéghüvelyt lehet lehúzni a vezetékről!
-
-
válasz
Skillet #5999 üzenetére
Értelmetlen és szükségtelen érvéghüvelyt rakni csatos Wago-ba. Csupa macera.
Egy esetben tudom elképzelni, ha gyárilag van már vezetéken érvéghüvely és főleg szigeteletlen kivitelben.... ekkor nyilván nem vágom le.Mert a gyakori szigetelt érvéghüvellyel csak további szívás van a Wago-nál, hogy rendesen beérjen... ott csak hosszabb érvéghüvelynél tudom elképzelni, hogy ez működőképes.
-
Pkc83
őstag
válasz
Skillet #5999 üzenetére
Én tapasztalatból írom,hogy a saját kezüleg érvéghüvelyezett vezetéket nem tenném Wago-ba mert könnyen ki lehet onnan húzni. De ha van olyan fogód ami rápeéseli úgy mint a gyári akkor oké. De egyébként sincs semmi értelme hiszen erre van a csatos Wago ,hogy sodrott vezetékhez használd.
-
Szerintem ilyenkor érdemes inkább a gyártó weboldalát megnézni, a minfenféle webshopokban közölt információk sok esetben ellenőrizetlenek, és nem tudni honnét származnak.
Alu kérdéskör a wago.com-ról:
FIGYELEM! A 221-es sorozatú vezeték összekötő használata alumínium vezetékhez nem megengedett (még kontaktpaszta használata esetén sem)!
https://www.wago.com/hu/villamos-csatlakoz%C3%A1s/aluplus
Érvéghüvely:
Ennek már egyszer nekifutottam, de akkor is nehéz volt wago.com alatti információt találni, most nem is sikerült. Viszont úgy rémlik, hogy akkor valami pdf-ben megtaláltam, hogy nem ajánlott. Az vele a gond, hogy nem lehet 100%-ra biztosítani a homogenitást annyira, hogy azt biztosan meg tudja fogni a mechanizmus. Egyébként kipróbáltam akkor, és tényleg az volt, hogy tudtam olyat krimpelni, amit egy laza mozdulattal ki lehetett húzni, meg olyat is, amit megfogott határozottan. Szóval én nem erőltetném.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Green Cell tiszta szinuszos 1500W / 3000W autós inverter (INV22)
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest