- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék beüzemelni egy 3f elektromos kazánt.
Húztam neki új betápot, viszont a védelemmel gondban vagyok.
Sajnos az elosztó szekrényben nincsen csak 4 modul szabad helyem, de szeretnék áramvédő relét is az áramkörbe.Létezik olyan FI relé ami egyben tudná még a kismegszakító szerepét is beölteni?
25A 100maHölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
Gabesz87
veterán
Nem tudom ez a legalkalmasabb topic-e, de végül is elektromossággal kapcsolatos a kérdésem. Van egy elliptikus trainerünk, aminek ilyen tapja van. Az a gond vele hogy közelről hallhatóan zúg, zizeg, illetve marha nehéz kihúzni a konnektorból, mert az egyik szárán a fém tüske és a műanyag érintkezése nem ok, mintha ott anyaghiany lenne, a műanyagból mintha hiányozna egy rész, vagy nem is tudom. Mindegy, cserélném valami normális minőségibb tapra. A kérdés, hogy tudnátok linkelni valami megfelelőt? Ezt találtam, már ha megfelelőek, csak nem vágom mi az a (+) meg (-).
-
ludsimon
veterán
Sziasztok!
Szeretnék beköttetni több lépcsős villámvédelmet, földelés van, működik is.
Mennyibe kerül ennek a kiépítése?
Mire számítsak anyagár illetve munkadijra bontva?Budapesten lakok.
Van egy túlfeszültség védős elosztóm de azt olvastam az max a kisebb hálózati túlfeszültségeket védi ki, nem a villámot.
Az atfolyik rajta állítólag.Köszönöm szépen a segítséget előre is!
undefined
-
őstag
válasz csemberlen #2058 üzenetére
Nálam 203V az egyik fázison naponta néhány órán át... Villognak az LED égők... ez kinyírja a márkás égőket néhány hét alatt (Osram, Philips kuka... eddig majdnem két cipősdoboz van tele velük), egy ideig gagyi égőket használtam... azok is villognak 210 volt alatt, de bírják, mert azok drivere masszívabb, mint a márkás égőké. Szolgáltatótól visszajött elsőre a szokásos duma, hogy hány százalék és a nap mekkora részében lehet alatta. A második durvább levelemre (döglött égőkről készült fényképes infó csatolva) az jött, hogy a területen a tervezett fejlesztés, bővítés után a probléma megszűnik... Ennek kb. fél éve... De már akkor sem érdekelt, mert ha dimmelt LED-es égőket raksz, akkor azok örökké bírják... Nyilván 200 V környékén már gyengén világítanak. Erősebbek vannak így mindenhol... jó sok pénz... de a probléma ideiglenesen megoldva.
Ha lesz energiám, akkor egy ügyvéd ismerőssel írt levéllel folytatom a csörtét... és hálát adok, hogy nálam 3 fázis van... ami ilyenkor azért előny.
A márkás égők olyanok mint egyes drága dízel autók...Nem mindegy, hogy melyik kúton tankolsz bele gázolajat. Shell és úgy egyébként is prémium gázolaj rendben. De Orange, Lukoil stb... megáll...
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
Zaji
őstag
Megmértem, a 240V műszerrel 230V.
Rákerestem és azért jobb oldalon méri a fázist, mert IEC szabványnak felel meg a műszer. -
Gubbba
tag
válasz bluemirage #2088 üzenetére
Köszi neked is. Gondolom a kábel egyik végére pedig villásdugó, a másikra egy lengődugalj, kvázi mint egy hosszabbító. Vésni egyáltalán nem szeretnék, a burkolás is megvolt már.
-
őstag
Kábelcsatorna, vagy falra rögzített gégegcső a bútor mögött 3x2,5-es kábel és ezt konyhabútornál majd figyelembe kell venni.
Ha nincs konyhabútor és nincs lent csempézve, akkor én pl. simán bevésném... vagy gégecsővel, vagy 3x2,5-es MMCU fali kábellel téglára gipszelve, vakolat alá, majd visszavakol és már kész is... MMCU-nál törmelék szinte nulla. Az MMCU-t pont az ilyen gyors, kis kosszal járó bővítések miatt szeretem.
-
Gubbba
tag
Köszönöm a választ. Több fogyasztó biztosan nem kerülne a sütő-mikró, vagy a mosogató-mikró páros mellé, mert a pulton használt egyéb cuccoknak külön köre van. A konyhabútor még nincs meg, épp ezért is akartam még az utolsó pillanatban tisztázni ezt. Hosszabbítóval elvinni az áramot a sütő régi helyéről az újra az nagyon gány megoldás?
A másik választ is nagyon köszönöm, hőszivattyús lesz akkor a megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
Ha még nincs készre szerelve a konyhabútor, akkor javaslom kábelcsatornában átvezetni a tűzhely eredetileg tervezett helyéről a neki tervezett áramkört a konyhabútor mögött a falon az új helyéig. Nem szerencsés ha egy körön van a tűzhely és a mosogatógép, mert akkor egyidőben nem lehet őket használni. A mikrosütő áramfelvétele általában kisebb, azzal akár egy áramkörön is elmegy, de ott meg az szokott lenni, hogy arra a körre kerül a vízforraló meg a kávéfőző és úgy már megint problémás lesz.
Másik kérdésed: Igen. El lehet osztani a fogyasztókat a két áramkörre B13 as kismegszakítóval. Az egyikre teszed a mosógépet ami kb 10A max, ha a leírásában 16A van, akkor olyan hálózat és olyan megszakító kell! A másik körre mehet a többi. Hőszipkás szárítógép 2-4 A max , Hűtő 2-4 A max Fagyasztó 2-4A max.
Ha nem hőszipkás szárítógépet tervezel, hanem az energiazabáló fajtát (kondenzásciósnak is szokták hívni, de z ez elnevezés kicsit megtévesztő, mert a hőszipkás is kondenzáció elvén működik, csak van benne egy hőszivattyú is), annak áramfelvétele 10-12A max. Azzal már lehetnek problémák akármelyik körre teszed.[ Szerkesztve ]
-
Gubbba
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni háztartási gépek elhelyezésével kapcsolatban.
Adott egy újépítésű ház, amiben ugye valahogy ki kellett alakítani az elektromos kiállásokat az építkezés során, de az ember nyilván később jön rá, hogy valamit esetleg mégis máshogy akar.A konyhában az eredeti terv szerint a beépíthető elektromos sütő és a páraelszívó került volna közös áramkörre egy B16-os megszakítóval. Viszont szeretnénk a sütőt a konyhán belül máshová tenni, ott azonban csak két kiállás van a közelben, egy a mosogatógépnek (szintén B16), és egy a mikrónak (szintén B16). A kérdés, be lehet-e dugni bármelyik mellé a sütőt (sima konnektort ikerre cserélve), vagy ezt így nem fogja bírni?
A másik egy háztartási helység, ahová 2 áramkör került, mindkettőhöz két-két konnektorral, B13-as megszakítókkal. Ide a terv szerint hűtő, mosógép, és külön szárítógép kerülne. Esetleg később még egy kisebb fagyasztó. Ezeket fogja bírni a két áramkör?
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz csemberlen #2079 üzenetére
Megoldható, mivel csere az egész. Új kartonozás lesz.
Van bevált típus amit tudsz ajánlani? Miért lenne jobb egy falon kívüli?
Ha jól láttam létezik kifejezetten gipszkartonba való doboz (még nem láttam közelről, talán azon is vannak oldalt rögzítő fülek).Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
törölt tag
Mi mindig a bejovovel kezdunk, aztan a PE, N es vegul az L. Fugg attol is milyen berendezeseket hasznalsz.
Kulonben az osszes PE eloszor, aztan bekotjuk a kimenoket, es vagul csak a link marad.En mar regota csak RCBO-t(kombinalt FI+megszakito) amithasznalok, mert azert eleg szar ugy ha valami kis hiba miatt minden megy, mert 1 FI van csak. Nalunk(AUS) a szabvany eleve eloirja a 2db FI minimum minden kapcsolo tablaba, kiveve, ha csak 1 aramkorod van.
-
demars
addikt
Köszönöm szépen az építő jellegű kritikákat és a segítséget!
Bíztam benne, hogy esetleg valaki ajánl egy olyan elosztó dobozt ami csak 5 cm mély. (Én nem találtam)
Nyilván azért kérdeztem, mert tudom, hogy ez így nem jó. Ahogy írtam, keresem (kerestem) a megfelelő megoldást a problémámra! Belátom, hogy nem voltam kellően előrelátó, nem gondoltam bele, hogy ilyen vékony válaszfalba nem fér el ez a doboz.
Természetesen nem marad így (elnézést, ha félre érthető voltam), tényleg bíztam benne, hogy esetleg egy másik fajta elosztó passzolna.
A problémát sikerült megoldani (hétvégén átalakítjuk), még egyszer köszönöm a tanácsokat és segítséget!Egy kis off: tisztában vagyok azzal, hogy mennyire veszélyes ez a szakma, ha valaki nem körültekintő. Nem ebből élek (lehet savazni, hogy akkor éhen halnék, stb. Bírom a kritikát). Pont emiatt kérdezek, hogy a gyakorlatban ki mit hogy oldana meg, milyen anyagot használ, stb.? ! Nagyon sok hasznos információhoz jut az ember egy iskolában vagy tanfolyamon, de az Nagyon kevés! Ezzel is tisztában vagyok.
Ami távol áll tőlem (nem láttam, nem hallottam róla, nem ismerem, ) azt nem vállalom szerintem ez nem szégyen.
Nagyon sok szabványt megismertem, de közel sem az összeset. Ami felháborít, hogy elég borsos összeget kell fizetni, ha szeretném elolvasni egy aktuális szabvány vonatkozó részét.
Csak ismételni tudom magamat: köszi mindenkinek a segítséget, remélem senkiben sincs harag, vagy ellenszenv!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
lappy
őstag
válasz csemberlen #2075 üzenetére
Nem az elosztó hátulja gátolja meg a tüzet, ha szarul van kivitelezve akkor is leeghet, de tény hogy az elosztó így teljesen felesleges ebben a formában.
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
RandomName
senior tag
válasz csemberlen #2075 üzenetére
+1
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
csemberlen
őstag
Jól látom ugye ez egy rejtett átadó adlak, csak sinnel ki van támasztva ami majd kikerül belőle.
Képzeletbeli riport egy birósági tárgyaláson Tisztelt demars úr, az ön kontár kivitelezése miatt kigyulladt egy családi ház tetőtere. 2 ember, és 2 kisgyermek meghalt.
Mit tud felhozni mentségére?
Hát nem mentek bele a dupla gipszkartonba, és ezért....Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
RandomName
senior tag
Én csak erőltettem volna a dupla kartont. Az 12.5mm. Te 12mm-t vágtál le, azaz az első réteg kartont köré lehetett volna vágni, a második pedig fedést ad a hátlapnak.
"Mennyire gáz ez?"
Eléggé.
Az egy falba való süllyesztett elosztó. Nem gipszkartonba. Alapból kérdéses lenne a tűzbiztonsága, de így levágva a hátulját, már biztos nem fizet semmit a biztosító ha valamilyen tűzkár keletkezik.
Ha a dupla karton nem játszik, akkor el kellett volna gondolkozni vagy a lakáselosztó áthelyezésén, vagy egy falon kívüli lakáselosztón."A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
demars
addikt
Ez beugratós kérdés?
Nyilván igen... vagyis nem.
Netet végig böngésztem, nem találtam olyan elosztót ami 50 mm mély, ennyi helyem van.
Nem tudtam máshova elhelyezni, mondjuk értelme se lett volna mert mindenhol ilyen falak vannak.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
MT 5X6mm2 kábelnak mekkora lépésálló gégecsőt vegyek?
kb 30-35m hosszan kellene belefűzni?Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
demars
addikt
Meg vagyok átkozva az elosztókkal!
Gipszkarton fal, 5x5 fa stafnik. Elosztó persze nem fér bele.
Ment a matek mit, hogy, merre?!
Végül levágtam 12 mm -t a hátfalból. Gyakorlatilag a hátlemezt lekaptam.
Így elfér a kartonok között, csak a vezetékek a sín mögött már nem.
Mivel elég nagy az elosztó, egyik oldalra elrendezem a kismegszakítókat a másik oldalon a vezetékek lesznek sín felett. (Modul takaró lefed mindent).
De akkor is, ez is randa munka lesz!
Feldobtam a dupla karton ötletet, de nem kaptak rajta. Pedig annyi már elég lett volna.
Elosztó szemből:Mennyire gáz ez?
Kértem, hogy ide ne tegyenek hőtükrös fóliát! (Engem már vágott meg delej a Hüle fólia miatt!)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
makkmarce
őstag
válasz s7evcsenko #2051 üzenetére
hmm, tehát ha mozgattad a HDMI kábelt a TV és az erősítő közt, de közben rádiót hallgattál, akkor is elment?
brutál, akkor gondolom zárlatos volt a HDMI kábelt, és elhúzta az erősítő kisfesz részét, bocs akkor az cinkelésértokoskodom, tehát vagyok
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
Zaji
őstag
Láttam én már 256-ot is!
-
s7evcsenko
addikt
válasz makkmarce #2050 üzenetére
Az erősítő minden jelforrásnál produkálta a hibát, függetlenül a hibás hdmi kábeltől.
Rádiónál is, ahol nem volt képmegjelenítő kapcsolva hozzá.
Ezért is gondoltam, hogy nem a 2 éve hibátlanul működő rendszerrel van a gond.
Át akartuk dugni másik konnektorba az erősítőt, hogy ott is csinálja-e, de mozgatásra is jelentkezett a hiba, így terelődött egyből kábel/csatlakozó felé az irány."Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
makkmarce
őstag
válasz s7evcsenko #2048 üzenetére
izé... most gonosz leszek, és énmegmondtam
... hogy próbálj ki más jelforrást isokoskodom, tehát vagyok
-
demars
addikt
Ma beépítettem a két elosztót. Olcsó Tracon lett, villanyóra szekrényben elmegy. Hát ezek mekkora trágya egy dobozok!
Egyszerűen nem passzol a gyári kivágás a megszakítókhoz . Kivágtam, hogy fel tudjam tenni a fedelet, de semmi tartása. Szinte minden 6-os Alu vezeték így nem mertük nagyon hajtogatni.
Kissé íves lett az egyik fedél. Meg ugye a kivágás miatt kilátszik az összes bekötés (pont az volt a célom, hogy esztétikus, biztonságos és jó legyen).
Többet nem használok ilyen elosztót régi rendszerhez.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
s7evcsenko
addikt
Nah, kiderült a hiba.
A tv-t és az erősítőt összekötő hdmi kábel volt szar és ez okozta a jelenséget.
Mondjuk ehhez nem kellett volna szakember, de ez lett volna az utolsó amire gondolok.
Valószínűleg meg lett mozgatva a kábel a lámpa bekötése után, ezért lehetett a véletlen egybeesés... Vagy csak pusztán most szart be."Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
BB9000
senior tag
válasz s7evcsenko #2040 üzenetére
Ha megcsinálta a szaki a hálózatod, majd jelezz vissza, hogy milyen hibát talált és hogy végül megoldódott-e az erősítő elnémulás probléma.
-
makkmarce
őstag
válasz ludsimon #2042 üzenetére
ez általában akkor van, ha nagy a mérési tartomány.. annak a kis számnak nincs jelentősége
ilyen kis áramot (miliampereket), amúgy se lakat fogókkal mérünk (szerintem).
Azért ez ahhoz nagyon pontatlan. Lehet megnyugtatna a 0, de attól még ugyanúgy pontatlan maradna.okoskodom, tehát vagyok
-
ludsimon
veterán
Nem lehet sajnos resetelni. Most átnéztem a használati útmutatót.
Miért mér akkor is, ha nincs semmi vezető a fogóban? Ez nagyon furcsa nekem.
A (230*0,035=~8watt) mérés pontos. Mindjárt mérek még pár dolgot, de nagyon zavaró, hogy nem 0 van a kijelzőn.undefined
-
makkmarce
őstag
válasz ludsimon #2038 üzenetére
Ha a LED izzó 7-8 watt körüli, akkor teljesen jó az érték (230*0,035=~8watt).
Valahol az adatlapon szerepel a pontosság is, és tényleg, mintha lenne nullázási lehetőség is, ahogy lentebb írták.
Arra figyelj, hogy a lakatnál mindig teljesen összezárjon a vége (nekem volt olyan fogóm, hogy sorjás volt a műanyag, és emiatt nem zárt rendesen a lakat.[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
ludsimon
veterán
Amikor üresjáratban A~-ra kapcsolom, 0.017 A-t ír ki.
Mikor mérem a fázist akkor pedig 0.035A-t ír ki. Nem értem.
Olyan kábelen mértem ahol külön van a fázis/nulla/föld és csak a fázis volt a lakatfogóban.
Ez egy LED-es izzó ami bele volt kapcsolva az áramkörbe.[ Szerkesztve ]
undefined
-
BB9000
senior tag
válasz ludsimon #2034 üzenetére
Nem kell bedugni a kábeleket, de azon a kábelen, amit a lakatba fogsz, azon áramnak kell folynia. Az üres hosszabbítót hiába méred. A lakatfogó működése/használata: Link
Itt láthatod, hogy hogyan kell vele átfolyó áramot mérni: Kézikönyv 4. oldal[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz s7evcsenko #2019 üzenetére
Ha fogyasztó nélkül csak a fali kapcsoló átbillentésére is elmegy a hang, az arra utal, hogy a villamos hálózatban valami nagyon el van kötve.
Normális esetben, ha minden jól lenne bekötve a lakásban, akkor a kapcsoló átbillentésére csak annyi történne, hogy a kapcsolótól a csillárig tartó vezetékszakaszon megjelenne a feszültség, de áram nem folyna. Ez a folyamat a hálózaton nem generál feszültségváltozást. Ezt semmilyen erősítő nem "vehetné észre", még műszerrel is alig érzékelhető.
Tehát valami nagyon el van kötve! Hívj szakembert a villamos hálózatod ellenőrzésére! Csak a helyszínen lehet megállapítani, hogy mi a hiba a hálózatodban.
Fentiek alapján nem a led-es lámpák okozzák. A hiba megjelenése időben egybe esik a led lámpa bekötésével, ezért lehetséges, hogy a lámpa beszerelésekor kötöttél el valamit, de sajnos az is lehet, hogy a lámpa bekötésekor akaratlanul megmozgattál egy vezetéket egy hibás kötésnél. -
demars
addikt
válasz radi8tor #2029 üzenetére
Sín nélkül húztam le a PE szálakat, majd sín, kismegek, majd N szálak bekötése.
Legközelebb úgy próbálom, hogy kisebb ráhagyás, PE és N bekötözöm, hátra elgyűröm a pluszt, majd sínek, mögöttük befűzöm ami kell fázis vezetékeket és kötöm a kismegszakítókat .lappy: én szabtam le a vezetéket. Szerinted túl sokat hagytam?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
-
demars
addikt
válasz radi8tor #2026 üzenetére
Szia.
Nem ez a sorrend érdekel, hanem a vezetékek elrendezése miatt hogy érdemes elkezdeni? Előbb a kismegszakító és fázisok majd utána N és PE?
A ráhagyások miatt nehéz szépen elrendezni.
Nyilván a fedél takar, nem látszódik.
Olyat látok sokat (netes képeken), hogy kicentizik, és szépen összekötegelik a vezetékeket. De ilyenkor már macerás belenyúlni.
Dobok fel képet, kéretik nem nagyon anyázni, én is látom, hogy ronda!Vagy másfajta elosztót érdemes beépíteni?
Szerk. Bocs a kép minősége miatt. Remélem értitek a kérdésemet?
Most ugye N kötöttem fent utoljára, oldalra húzgáltam a plusz vezetékeket (mondjuk hagytam eleget, 20-25 cm mindegyiken).[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
RandomName
senior tag
válasz s7evcsenko #2008 üzenetére
Ha letakarod az erősítőn a távirányító vevőablakát akkor is csinálja? Gagyi ledizzó nálam felkapcsolásnál funkciót váltott a távirányítós asztali rádión ha direktbe arra volt fordítva a távírányító vevőablaka.... Azaz infratartományban is szórt a fényforrás bekapcsolásnál egy minimális ideig.
[ Szerkesztve ]
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016) Sose fulld trollba a kretént.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Sorrend érdekel? Ahogy a kismegszakítók sorrendje van úgy kötöm a lentieket is, hogy nagyjából ki lehessen következtetni melyik kábel melyikhez tartozik.
A legjobb valami feliratozó lenne erre a célra, de azt még ki is kéne gazdálkodni. (talán ezek a kábelre húzható számok nem olyan vészes árban mennek)
A kábel hosszát egy S kanyarral kialakított hossznál vágom le. S alak hajlítása ugye élével értendő.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
demars
addikt
Ki milyen sorrendben kötözi be kiselosztóban a N, PE vezetékeket, és kismegeket, hogy a vezetékeket szépen el lehessen vezetni.
Én mindig hagyok rajtuk pluszt, ha később valamiért bele kell matatni, lehessen variálni.
Viszont így nem tudom szépen elrendezni.
Hétvégén amit kötöttem kissé ronda lett.
Szerk. 24 modulos Schneider süllyesztett elosztó, 3F Fi,[ Szerkesztve ]
-
makkmarce
őstag
válasz s7evcsenko #2023 üzenetére
és próbáltad esetleg már jelforrásról? mert fura, hogy a hang elmegy, de az erősítőben a relék nem kapcsolnak le. Lehet, hogy valami jel jön a tévétől ami "csattanna, recsegne", és az erősítő levédi.
okoskodom, tehát vagyok
-
makkmarce
őstag
válasz s7evcsenko #2021 üzenetére
lehet, hogy nem az erősítő a ludas, hanem a jelforrás, amiről a hang szól?
okoskodom, tehát vagyok
-
lappy
őstag
válasz s7evcsenko #2019 üzenetére
Milyen régi az erősítő, lehet kezd vmelyik kondi öregedni és a hálózati zavarokat már nem úgy szűri ahogy régebben.
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
s7evcsenko
addikt
Kitekertem mind a 4 GU10-est és uresen is kihagy a hang, ha kapcsolgatom a lámpát.
Megnéztem a köröket, minden külön körön van az erősítőtől.
Külön körön van a 2 lámpa (de a 2 ledes lámpa egy körön), külön van az 1kW-os fogyasztó is.
És ahogy kapcsolgattam le a biztosítékokat, mindegyik felkapcsolásánál elment a hang."Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
BB9000
senior tag
válasz s7evcsenko #2017 üzenetére
Ez a GU10-es fényforrások Philips megfelelője . Ezekkel sokkal kevesebb gond van. A hiba behatárolásához a legkönnyebben és legolcsóbban kivitelezhető próba, ha kitekered a négy darab GU10-es led est és helyette beteszel egy sima -nem ledes, hanem wolfram szálas- GU10-est izzót. Nem is kell négy a próbához, elég egy.
Azzal az egy wolfram szálas izzóval mind a négy foglalatban tegyél külön próbákat és nézd meg, hogy hogyan reagál az erősítő. Azt várnám, hogy egyik próba során se hallgat el. Ha ez a helyzet, akkor jöhet a fent linkelt Philips GU10 es égők kipróbálása. Azt várnám, hogy azokkal nem rendetlenkedik az erősítő.
A másik lámpára nincs értelmes alternatívám, de azt is csak cserével lehet orvosolni. A hasonló tudású Philips elég zsebbe nyúlós. -
s7evcsenko
addikt
Az egyik lámpa ez lenne.
A másikban pedig 4db ilyen van.
A 4db-osban eddig is ilyen volt, csak kisebb fényáramú.
Az okoslámpa helyén viszont normál izzós lámpa volt.#2016makkmarce:
Réz drótok vannak mindenhol, 3 éve lakom itt, eddig gond nélkül üzemelt az erősítő.Mondjuk bekerült egy 1kW-os fogyasztó is a rendszerbe, még azt is meg kell vizsgálnom, hogy az is ezen a körön van-e.
"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
makkmarce
őstag
Érdemes lenne mérni egy feszültséget a konnektorban, lehet már alapból alacsony a fesz. (mondjuk 210V alatt már lehet, hogy bizonyos eszközök nem szuperálnak valami jól). Az is lehet, hogy kisebb terhelésre is nagyot esik a fesz valami kontakt hiba miatt.
Másik kérdés, hogy ALU drótok vannak e behúzva, vagy mindenhol réz e. Esetleg összekendácsolt e valaki alu-t rézzel. (az alu drótokat mindenképp érdemes cserélni, ha ez nem lehetséges, akkor minimum WAGO-kra cserélni a kötéseknél, simán összekötni tűzveszélyes)
Át kéne nézni a kötődobozokat is, hátha ott van kontakt hiba, melegedés. Ha minden lámpára csinálja, ott azért nem biztos, hogy a lámpa a ludas.
Ha nem tudod mérni, dugj az erősítő mellé egy fogyasztót (akár egy hajszárítót, fúrót, bármit, ami párszáz wattal ráterhel). Ha ilyenkor is dobálja, akkor mindenképp az egész vezetékezést és kötéseket érdemes átnézni a konnektortól a dobozig.
Ha valamiben nem vagy biztos, mindenképp hívj szakembert, szétszedés előtt ne felejts áramtalanítani!okoskodom, tehát vagyok
-
makkmarce
őstag
egyetértek, eddig nekem is a philipsel van a legkevesebb bajom (20 5wattos spotból 1 rossz volt, ami néha villant, de már az első bekapcsolásnál fél másodpercel lassabban kapcsolt, mint a többi). Sajnos mindegyik másnak kisebb/nagyobb mértékben szar az elektronikája. zümmög, villog, remeg.. mert tényleg rohadt drága egy !/!%"''! kondenzátor...
okoskodom, tehát vagyok
-
BB9000
senior tag
"Attól lehet esetleg, hogy a lámpába fordítva lett bekötve a két kábel?"
Nem attól van. Sokkal inkább lehet attól, ha a lámpáidban lévő elektronika be-kikapcsoláskor megránja a hálózati feszültséget. A rossz minőségű led-es cuccokban lévő olcsó elektronika tud ilyeneket produkálni.
Milyenek azok a "ledeslámpák" konkrét típus ismerete segíthetne a hiba behatárolásában.
A konkrét típus ismerete nélkül csak annyit tudok javasolni, hogy led-es fényforrások közül a Philips -szel érdemes foglalkozni, a többi lutri. Osram még jó lehet, de abból is találni olyat, ami egy "büntetés". Kifejezetten kerülendő kategória: Landlite és az összes ismeretlen nevű kínai "csoda". A fő okok: A legtöbb ilyen zavaróan villog. Lehet, hogy nem azonnal, csak pár nap vagy hét múlva. A feltüntetett fogyasztás és fénykibopcsájtás adata teljesen eltér a valóstól. Egyes típusok tüzet okozhatnak.[ Szerkesztve ]
-
orion1025
őstag
Köszönöm a gyors választ!
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
orion1025
őstag
Üdvözlet!
Egyik ismerősömnél régi, tekerős kerámia biztosítékok vannak lakáson belül, ebbe a dobozba néztem bele. A betáp fázis és null egyértelmű, de a null melletti piros kábel miértje ismeretlen számomra. A lépcsőházban volt egy óra csere, de a kismegszakító ott maradt a régi, más mókolás nem volt, tehát legalább 40 éves technika a képen látott. Földelést nem láttam sehol, tehát vélhetően nincs is, így gondolom nem a PEN miatt lehet ott a piros madzag. Ha valaki látott már ilyet, és tudna tippet adni, annak örülnék.
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
s7evcsenko
addikt
válasz makkmarce #2006 üzenetére
Nem jön reléhang az erősítőből.
Sima billenőkapcsoló.
A megszakítót és körét még nem tudom ellenőrizni, de igyekszem.
+
#2007BB9000:
Kapcsolgattam kicsit a lámpákat, és az előszobában lévő LED-es lámpára is kihagy az erősítő.
A nappaliban is LED-es lámpa van, minkettő egy körön van.Mindkettő nemrég lett cserélve, előtte nem volt ilyen probléma, így én inkább a lámpákra tippelek, de azért szeretném felderíteni a problémát.
Attól lehet esetleg, hogy a lámpába fordítva lett bekötve a két kábel?
"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
BB9000
senior tag
válasz s7evcsenko #2005 üzenetére
Okozhatja a villanykapcsoló hibája (szikrázása), a kapcsolt égő(k) vagy hibás kötés(ek).
Ha a kapcsolt égők led-esek, akkor azokban van elektronika, ami lehet sz@r.
A teszt kedvéért tegyél az összes kapcsolt fényforrás foglalatába sima wolfram szálas izzót. Ha akkor is kihagy az erősítő, akkor az izzókban lévő elektronika hibája kizárva. A következő teszt: cseréld le a fali kapcsolót egy vadi újra. Ha ez sem segít, akkor marad a kötések ellenőrzése.
Ha minden fent felsorolt hibalehetőség kizárása után is kihagy az erősítő, akkor vidd el egy szervizbe. -
makkmarce
őstag
válasz s7evcsenko #2005 üzenetére
hallasz az erősítőből relé hangokat ilyenkor?
a kapcsoló az sima billenő, vagy valami okos kapcsoló?
a lámpa kb mekkora teljesítményű?
ha lekapcsolod a kis megszakítót, akkor ugyanazon a körön van az erősítő, mint a lámpa?
milyen típusu a lámpa? (retro izzó, led, halogén?)
viszel az erősítő bemenetébe csatlakozó kábel mellett párhuzamosan hálózatit hosszabb távon?[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
s7evcsenko
addikt
Üdv.
Olyan problémám lenne, hogy mikor fel vagy le kapcsolom a nappaliban a villanyt, akkor a házimozi erősítő egy pillanatra elnémul, majd szól megint.
A kép nem villan, nincs más jelenség, csak a hang.
Panelban lakom, eddig nem volt ilyen, és igazából az egész lakásban 1 lámpa lett cserélve, az se a nappaliban?
Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a jelenséget?
Villanyos a probléma, vagy inkább az erősítőm kezdi feladni?"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."
-
demars
addikt
Sziasztok.
Ma elvileg végzünk egy konyhával (lefüzünk, megkötök mindent, stb. ) Betápot behuztuk (6-os vezetéket tudtam behúzni csak).
A kérdésem: villanyóra szekrény (régi szerelés, bakelit gumman táblán 3 db diazed) átalakításnál túl rövid az N és a PE vezetékek hossza, így nem tudok kiselosztóban kötni, hogy kössem rá a konyha vonálanak az N és PE vezetékét? A régi rendszert leszedtem, tettem fel új kismegszakítokat (bakelit táblára rögzítettem C sínt, táblát kivágtam, fázisokat be tudtam kötni, azzal nincs gond) Csak ugye a nulla és védőföld rövid... Nincs plomba bontási engedélyem, nem nyúlok az órához.
Hagytam a vezetékeken 50 cm pluszt, ideiglenesen meg kellene oldanom, hogy biztonságos legyen és szólok reg szerelőnek hogy húzzuk újra (pár hetet, hónapot müködni fog).
Ötleteket várok!Köszönöm
-
őstag
Bár nem írtad, hogy hány oldalról megy bele majd kábel, de szerintem is kicsi, ahogy írták.... és valóban... egy ilyet a nedvességnek kitett helyeken csak alulról illik kötni.
Ha nem tudsz tömszelencés dobozzal dolgozni (pedig az lenne a igazi).... csak ilyennel, akkor is… miért ilyen kicsi doboz? 85x85 OBO-nál kisebb dobozt nem kell erőltetni szerintem sehol. De ha elfér mehet 100x100 is. Kérhető, illetve jobb helyeken adnak hozzá való OBO kivágót is, amivel szépen szépen lehet lyukasztani a dobozt. Kültéren ez is fontos. Láttam már bicskával kaszaboltat is
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
Szia.
Ez szerintem egy lóf@sz doboz. Nem tudom, hogy mit szeretnél ebben kötni (és mivel), de ez elég kicsi!
Nagyobb jobb, elférsz benne nincs kínlódás!
A doboz vízálló de a kábel bemenet nem lesz az. Vidd alulról a csövet, kábelt!
Vagy egy ilyesmi doboz , tömszelencével!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest