- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
RandomName
senior tag
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Az nem úgy volt hogy, 2016 óta több gyártó nem támogatja a Cat7-et a szabványosítási herce-hurca miatt? (Mindenki a saját megoldását erőltette, és nem született megállapodás). Bár elvben maga a Cat7 jó lenne, és csak a Cat7a elvi paramétereit rakták át a Cat8 szabványába. Legrand sem árul Cat7 cuccokat, de a Draka meg árul Cat7 kábelt.
Katyvasz ez...
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Én sima (nem árnyéjokt, nem kültéri, valba való) Cat6-al szereltem itthon, abból a Gewiss 20-as gégecsőbe befért 3, mondjuk kis távokkal dolgoztam (5 méter max) de kettő simán elment benne.
-
tibbike01
őstag
válasz
csemberlen #15598 üzenetére
Köszi, akkor a 20mm gégecső belső átmérője 16mm?
Egy utp patch kábel és egy mbcu belehúzható? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
csemberlen #15589 üzenetére
Nálunk kicsit mások az előírások, megnevezések, kialakítások, de az alapok ugyanazok.
Régen, 1977 -ben, 4 -es rézvezetékeket húzott még a jóapám a konnektorokhoz. Manapság több kör és csak 2,5 -ös vezeték volt használva a 230 V dugaljzatokhoz. Ezt húzták a villanyszerelők. Régen 2,5 -ös a világításhoz, mostanában 1,5 volt húzva.
-
tomszli11
tag
válasz
csemberlen #15441 üzenetére
Azért kérdezem mert sajnos a kutya megrágta itthon, és nem tudom hogy megrázta-e az áram, mert sajnos szoba tiszta létére pisi volt a lakásban.
Ilyen állapotban volt... -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #15349 üzenetére
Köszönöm! Ezt jó tudni. Akkor azon értékek túlzottak korlátozóak/szigorúak, mind a régi, mind az új szabvány szerint végeredményben?
-
F34R
nagyúr
válasz
csemberlen #15275 üzenetére
fejjel lefele
-
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #15254 üzenetére
Az ezüst csak kb. 10%-al jobb vezető mint a réz.
Amúgy a 2 méteres 1mm²-es vezetéken 3600W (~16A) terhelésen csak kb. fél volt esik. Bár az kb. 9W, szóval kicsit azért felmelegszik az.
Gondolom ezért is spórolnak a gyártók mindig a rézzel. -
Reggie0
félisten
válasz
Dehogy, szupravezeto az, csak nem tunik fel az embereknek a mellette levo folyekony nitrogenes tartaly.
-
RandomName
senior tag
válasz
Nem tudom. De amikor 2m 3*1.0 van egy 3600W-os készüléken, akkor felmerül a gyanú, hogy nem sima rezet használnak, hanem valami ötvözet a vezető....
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #15245 üzenetére
Én 3-4 ajánlatot kaptam, mind 100k környéke volt, egy lett volna 70k, ha 4 évet előre kifizetek...
-
modflow
veterán
válasz
csemberlen #15173 üzenetére
Nem, nemtudtam, hogy közel sem tudja az eredeti tulajdonságokat egy újratekercselt motor. Mit jelent ez?
Te hol nézed ezeket ? (ott a kettősszigetelésű jel is) -
modflow
veterán
válasz
csemberlen #15037 üzenetére
BAZ megye, pontosabban nem szeretném kiírni.
-
modflow
veterán
válasz
csemberlen #15033 üzenetére
válasz baly81 #15032 üzenetére
A ház két szintes, pince is van, erkélyen is van doboz, van olyan helyiség, ahol 7 db is van. Az volt a rekord.
A vezeték réz.
Fürdőben azt vettem észre, hogy ha pl. egy hajszárítót elindítok, akkor pislákolni kezd a ledes lámpa.
Azt mondta a szerelő, aki más miatt volt nálam, hogy szerinte nézessem meg villanyszerelővel a hálózatot, a kötéseket csinálják meg újra.
Egyet kibontott és a réz húzalok csak össze vannak csavarva és el van oxidálva.
Ha szerencsém van, akkor az újrakötéssel megszűnik a hiba, ha nem, akkor arról ne is beszéljünk. -
gorbep
senior tag
válasz
csemberlen #14934 üzenetére
Ez már csak azért is érdekes lenne, mert nem is olyan régóta van VBF... előtte érintésvédelmi és szabványossági felülvizsgálat volt, külön-külön...
10-15 éve kezdték el kérni az érintésvédelmi jegyzőkönyveket a kazán cserék bejegyzésekor, de akkor se az egész lakásra vonatkozóan, csakis a kazán és az általa érintett közművezetékek (EPH) vonatkozásában... 10 éve meg a HMKE-k megjelenésével került elő a téma, de akkor sem az egész lakásra vonatkozóan.
Nagy összeget tennék rá, hogy a lakások 95%-nak nincs se VBF, se ÉVF se SZF jegyzőkönyve...
Kollégám múlt héten kapott új építésű családi házra lakhatási engedélyt, ahhoz se kérte az önkori, hiába kellene. Családban volt adásvétel az utóbbi fél évben több is, se az ügyvéd se a földhivatal nem kérte se eladás se vétel esetén egyik féltől se...
Értem én, hogy a felülvizsgálóknak fáj ez...
Amúgy érdekes kérdés, hogy egy 40-60-80-100 éve kivitelezett lakáson mit is kérsz számon egy létesítéskori szabvány megfelelésnél... amikor az egyszerre felújított villamos hálózat részaránya persze sosem érte el az 50%-ot.
Ez is olyan gumiszabály itt, mint sok más. NGM rendeletben előírták. De ha be is akarnák tartatni, akkor kiderülne hogy talán ha 1-2% felülvizsgálatára lenne erőforrás évente. (az áráról ne is beszéljünk, felénk már alsó hangon is 100e-es tétel) Hány felülvizsgáló van? És azoknak mekkora kapacitása van, ha levonjuk az üzleti/önkormányzati/közigazgatási/oktatási/eü. stb. célú ingatlanok és berendezések rendszeresen kötelező felülvizsgálatát?
Mint amikor kötelezővé akarták tenni a rákszűréseket.... aztán kiderült, hogy csak ahhoz 10x annyi orvos és diagnosztika kellene, mint ami van...
Persze azt is értem, ha beüt a sz@r, akkor megszívja a tulajdonos, aki nem csináltatta meg...
-
F34R
nagyúr
válasz
csemberlen #14934 üzenetére
Es azt meglehet ott nezni ahol a tulajdoni lapot kerem le? mert 90%-ban biztos vagyok hogy nekunk nincs es nem is volt adasvetelkor sem.
-
modflow
veterán
válasz
csemberlen #14905 üzenetére
Bocsi, figyelmetlen voltam és nem néztem, hogy itt 15000 hsz-e a Tippmix megy.
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #14797 üzenetére
Afelett átsiklottam... Régi betáp lehet.... mondjuk én semmire nem használnám fel, inkább vennék újat.
-
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #14788 üzenetére
Ja értem
mondjuk így hogy 3x2kW-os nem tünik “ion” kazánnak, inkább 3 fűtőbetétnek, de majd kiderül -
RandomName
senior tag
válasz
csemberlen #14788 üzenetére
Akkor ezt így a híres semleges árammal kell megtáplálni ami a Fókuszban is volt....
-
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #14784 üzenetére
csemberlen: nem látok rajta CE jelet, miért öngyilkos sport az ionos?
Johnzy: 3x230V csillagba kötve, 3x9,1A, 27A 6kW, teljesen tisztán rajta van, ezt lehet egy fázisra is kötni, mert a csillagpontban nullával van kötve
6 évig laktak itt életvitelszerűen. nyilván gatyaleszedős a villany, de ha már ott van, megtartom amíg épp nincs klíma. -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #14770 üzenetére
igen, volt a mezei papírcső, meg ez. a síma kátrányos papír maga a horror volt, néha úgy elmumifikálódott, hogy olyan volt mintha csőhorony lett volna a vakolatban hagyva cső nélkül
És igen, mikor a "high tech" az volt, hogy szilikonos csőhajlító betét és ágy, nem homok, az volt a WOW érzés. Csak a 90-es években az is olyan szar anyagból volt, hogy hidegen együtt merevedett meg a csővel, meg az ujjainkkal, amitől a f@..unk és az agyi ereink is
Volt spéci "kacsoló" késpenge a hitvány dobozok falába kerek lyukat vágni a csőnek, fujjmost meg mint egy lego szett...
-
RandomName
senior tag
válasz
csemberlen #14770 üzenetére
+1 ide is.
Mi 23-hoz nagynyomású vízcsövet használunk. (Igen, mi még a falban MüIII-at viszünk. Kényelmesebb mint a gégecső.) -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #14695 üzenetére
Jaja ilyen is van, szoktam használni, de ez csak feszmentes állapotban használható, míg a metrelnél meg ugye fel-le kapcsolom alatta a kmszt.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csemberlen #14656 üzenetére
Mert elvakolták a dobozt a mesterurak. A festő meg kifestette a szobát. 1 dobozsort sikerüt bevakolni. Sorban egymás után sikerült a dobozokat megtalálni kopogtatás nélkül. 1 - 2 cm gipszvakolat nem okozott gondot. A lengyer fazer 777 -es akár 10 - 20 cm mélyen is megtalálja a vezetéket.
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen #14638 üzenetére
Hogyhogy. Pl. romanoknal nincsenek regi epuletek?
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #14533 üzenetére
A "H" tarifához tarifaváltót kötnek be, nem mágneskapcsolót mint "B" tarifánál.
Annak a feladata hogy megmondja a mérőórának hogy mostantól nyári tarifával számolj, nem kapcsol semmi mást, pláne nem az üzemi áramot, tehát nem megy rajta keresztül a fázis.
Legalább is elméletileg...meg budán...meg az én 2021 előtti "H" órámnál... -
Z_A_P
addikt
válasz
csemberlen #14523 üzenetére
"Az 1 fázisúból lehetne H-t csinálni."
Koszi! De az "ejszakai".
Bar olyan keveset fogyaszt a bojler, hogy sokkal tobbet erne ha az menne a simarol, futes meg a H-rol.
Tenyleg at lehet alakitani "ejszakai" -> "H"? -
F34R
nagyúr
válasz
csemberlen #14370 üzenetére
Hat gondolom amikor 1-5Nm lehet valamit max meghuzni arra figyelnek, es nem is nagy a hibalehetoseg. Amig egy rendes nyomatek kulcsnal nem mindegy hogy hibazhat 10-20 Nm pluszban/minuszban.
Most nezem a Wera-nak is van nem kimondottan villanyasz csavarhuzoja, de olcsobban ez is megteszi. [link] -
313313
addikt
válasz
csemberlen #14327 üzenetére
H tarifa lehet marad(ellenkezőjéről nem hallottam) Geo-t szüntették meg. Egyenlőre mindennapszaki A1 tarifát alakítgatják át.... Mit hoz a jövő nem lehet tudni, pláne ha lesz kotmány váltás....
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen #14329 üzenetére
Erre meg pont jo az elokeszitett csovezes. Olcso es masra is lehet hasznalni, akar kapacitasboviteshez, atstrukturalashoz is a jovoben, nem muszaj csak H-hoz.
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen #14327 üzenetére
De nem tudni, hogy mi lesz 10-20-30 ev mulva akar. 1990 elott sem volt H vagy geo tarifa.
-
tyielow
aktív tag
válasz
csemberlen #14284 üzenetére
Egy 65ös doboznak teljesen felesleges a 80as lyuk... bár tény hogy a jövőben én is a ditzelnek a szélesebb dobozait fogom használni mert több hely van benne, és ezért picivel nagyobb kb. 70 mmes lyukat kér.
-
amargo
addikt
válasz
csemberlen #14167 üzenetére
köszi az infót, akkor tényleg nem vészes.
-
amargo
addikt
válasz
csemberlen #14163 üzenetére
Köszi, akkor ez nem kifejezetten éri meg.
Azt tudtam, hogy 1A bővítést fizetni kell, de azt gondolom ehhez elég, ha az elosztótól jönnek kicserélni a biztosítékokat. -
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #14129 üzenetére
Én a gumikabelt magasabb polcra teszem mint a foldkabeleket. Utóbbiak csak PVC külső kopennyel készülnek. A mechanikai igénybevételnek talán jobban ellenáll(főleg nyírásnak), de ugye eleve PE csőbe javasoltam.
Mindenesetre bármelyikkel előbbre vagyunk, mint a H05VV-F-el (:
-
sgery
őstag
válasz
csemberlen #13925 üzenetére
Ennél semmi ilyen külön infót nem találtam. Se a gyári manualban, se a hivatalos weblapon, se a kereskedők oldalán.
Besen 11kw-os falitöltő.
De kolléga írta itt korábban, hogy 2 éve csak olyan lehet forgalomba itthon, ami elé elég az A típusú.
illetve itt pl alapból A típust írnak alá kiegészítők között. eautotoltokabel.hu -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #13810 üzenetére
az a keresés azokat az érzékelőket adja ki ami megvilágítás arányosan 0-10V közt adnak ki jelet, tehát minél nagyobb a megvilágítás, annál nagyobb a jel.
Semmi esetre sem inverz és nem lámpa szabályzó, csak egy része lenne egy komplax rendszernek -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13785 üzenetére
Jaja helyszíni kp, miután le lett tisztázva minden.
Kell tartani munkalapot és megtanulni villámgyorsan írni. :D -
Zsmester89
őstag
válasz
csemberlen #13613 üzenetére
Én azt látom, viszont szorgos laikusként szeretném tudni, hogy néz ki a beszerelése egy ilyen eszköznek, mivel a 3 villanyszerelő, akit kérdeztem, egy sem tudta csípőből (nem szoktak ilyet kérni....)
Ha jól értem, akkor az elosztó szekrénybe érkező 3 fázis, illetve a nulla is fővezetéki elosztóval a sínre megy, ahonnan egy szálon mind megy tovább a Fi-be, illetve eggyel az SPD-be - melynél fontos, hogy 50cm-n belül legyen a vezeték hossza. A föld külön szálon van rákötve a szondától, vagy ő honnan jön? (Nem én fogom szerelni, de szeretném, ha minden rendben lenne...nem, több szerelőt nem vendégelek meg)
Köszönöm az észrevételt, választ. -
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13728 üzenetére
Na ez kell nekem, köszi!
-
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen #13640 üzenetére
Műszakilag egyébként mi az indoka, hogy alapszerelésre nem használható a sodrott erű kábel? Húzásnál szakadhatnak a szálak? Akkor az MKH sem használható így? Átnéztem a jegyzeteimet, de nem találtam benne semmit erről a témáról.
Nemrég láttam szerelést, ahol az MT volt bevakolva "bővítés" címszóval. Ott akkor az MBCU-t használhatták volna helyette vakolatba (vagy nyilván az MMFal-at)? -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #13701 üzenetére
fifty-fifty
A sín jól volt meghúzva, és jó helyen volt, a bal oldali két cső felmegy a padlásra, és onnan a kondenzvíz lecsorgott a dobozba, és elrohadt a sín, meg a bal oldali 3 kmsz ami üzemben meleg, fentről meg jött a hideg meg a pára
A távoli képen látszik hogy a fal is ázott a doboz alatt, ahogy csorgott ki a víz a dobozból. -
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13688 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ez szuper hír a tömör vezető kapcsán. Végülis valahol kell kompromisszum. Inkább legyen csavart érpáros a jövőbeli modbus kompatibilitás miatt (lehet valaki épp olyan szenzort rak majd az analóg kimenő jelessel szemben...)
Hmm, akkor valamiféle riasztó kábelt nem árt beszereznem. Sok helyen sajnos csak 100 méteressével adják...
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13646 üzenetére
De akkor alapvetően split klíma/hőszivattyú beltérijének az alaplapi modbus kapcsolatára az említett tömör vezetős kábel van hiba nélkül használva nem? Annyi rezgés úgymond belefér a tömörnek?
-
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13655 üzenetére
Köszi!
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13646 üzenetére
Lehet félreérthető voltam, bocsi.
Ez egy szimpla vizes fan coil. Beltérivel (abban ventivel) meg motoros szeleppel.
Szóval lájtos a rezgése, kb mint egy sima levegő-levegő split klíma beltérije... oda lehet belefér a tömör.
-
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen #13640 üzenetére
Akkor lehet keverem valamivel, hátha belefutok még abba a videóba, és jobban odafigyelek. Köszi!
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13642 üzenetére
Csak a topikban volt említve, hogy a rezgő gépekhez ajánlottabbak a sodrott erű kábelek. És pl fan coil azért rezeg... na jó nem ipari szinten persze, szóval rezgés és rázkódás között azért komoly különbség van.
(Nálunk a fan coil a gép alaplapján tartalmaz modbus kötést, távirányítós gép révén, külső fali termosztát nélkül)A leírás 230V bekötésre is MT sodrott erűt ajánl pl.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13607 üzenetére
Amúgy ezekből a modbus kompatibilis 300Vos szigetelésű kábelekből nem igazán van sodrott eres nem?
-
gorbep
senior tag
válasz
csemberlen #13625 üzenetére
JA... lassan majdnem egy mérettel kisebb érvéghüvelybe belemennek a vezetékek.... ami azért elég durva...
Saját véleményem, hogy ennyivel nem jobb a réz, simán csalnak a gyártók... persze ez csak megérzés.... különösen, hogy a szigetelések is egyre vékonyabbak... cseréltem mért fővezetéket 5x2,5 MCU-ról 5x6 MKH-ra, hát a 6-os vezeték alig volt vastagabb...
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13612 üzenetére
Köszi, jogos. Erre a nézőpontra nem gondoltam...
A modbus csak mint opció a jövőre merült fel... jelenleg nem szükséges mert ez az analóg megoldás lesz 0-5V
De végülis akkor lehet J-Y(St)Y lesz a menő. Végülis az hogy tömör nem kéne gond legyen egy családi ház fan coilnál... noncs olyasmoból amúgy sodrott vezetős (sodrott érpárú, sodrott erű vezetős, 300V certifikált) ?
-
csemberlen
őstag
válasz
csemberlen #13588 üzenetére
Kimaradt, hogy jellemzően 3*63A vagy nagyobb a betáp.
-
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13581 üzenetére
Hát akkor megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle.
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13509 üzenetére
Azért remélem hogy hűtőgép körhöz jobban fog szuperálni mint az OMU systems.
Kolléga múlthéten szólt, hogy egyik helyen ahol az 1 modul széles OMU systems kombinált áramvédős kismegszakítót építettek be, nem akart felkapcsolva maradni.Remélem a Schrack-osok legalább ekkorát nem tévednek és nem ugyanaz van átcímkézve.
Mert ETI-nél is megjelent ez a széria, csak az ETI jelenleg magyarországon csak külön beregisztrált boltokkal áll szóba, meg elosztó szerelő cégekkel, csak úgy nem lehet akármit beszerezni tőlük, pedig régebben rengeteg elosztót csak az Ő alkatrészeikkel szereltünk. -
lappy
őstag
válasz
csemberlen #13509 üzenetére
Minden gyártónak van legalja
-
TomMusic
őstag
válasz
csemberlen #13443 üzenetére
Ohmos fogyasztó. Nincsenek olyan hirtelen nagy áramfelvételek, mint egy induktív/kapacitív fogyasztónál.
-
válasz
csemberlen #13419 üzenetére
Köszi, te is és BB9000 is egyformán írtátok az értéket.
A gyakorikérdések oldalon ezek szerint a még a kérdésnek sem szabad hinni, nemhogy a válasznak
-
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #13407 üzenetére
ez van, ha az urbanlegends-ről ír cikket a propisajtó
tehát hosszabbítóba nem mehet, de lehet a lakáselosztó és a hűtő dugalj közt 75m 3x1,5mm2 a falban, értem
-
SOAD19
addikt
válasz
csemberlen #13313 üzenetére
Köszi! Rákerestem a tapétakapcsoló kifejezésre, és találtam más terméket, ahol írják, hogy 3 cm magas. Nem az igazi. Gondolom, ez is valami hasonló lehet, de lehet rákérdezek. 1,5 cm-es lenne az igazi, mint a normál süllyesztettek, de ilyen gondolom nem nagyon lesz.
-
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen #13270 üzenetére
Az anyaguk jellemzően ónozott elektrolitréz, így az alumíniummal az ón érintkezik jellemzően. Gyakorlatilag a forrasztóónnak is ón az egyik anyaga, azzal is össze lehet kötni (forrasztani) az alut és a rezet.
-
csubuka
addikt
válasz
csemberlen #13231 üzenetére
Köszi a tippet! Végülis ahogy nézem az is sima önkioltós műanyag süllyesztett elosztó. Eszerint egyes gyártók túlaggódják egy kicsit...
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13204 üzenetére
húúúú de gyűlölöm én a pöcköt...mindenki imádja a rugós bekötést, de ezt a pöcközést én ki nem állhatom, szétszedi az ujjam.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
csemberlen #13040 üzenetére
Fővezetékiben még nem láttam olyat, de mindig kitalálnak valamit
A sima csavaros-kötésűre gondoltam természetesen. -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13014 üzenetére
Nem mindig, pláne hogy versenypiac van, pont a szerelvény család kiválasztása során szokott a kivitelező egy ekkora építkezésnél "újratárgyalni", hogy "nézd, ez is majdnem olyan mint amit a lakberendezőt kiválasztott, jó lesz? "
Aztán persze mindenen megy a spórolás...kiírja a tervező az IP 65 dugaljat, erre Cedar plust raknak fel... -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13005 üzenetére
Mármint?
Nem szokták kirészletezni az RJ45 portokat, hisz mindenkinek egyértelmű hogy ha 2 aljzat kell, akkor 20%-al olcsóbb ha duplát raksz...
Legalább is irodáknál nincs értelme egyesével rakosgatni őket mint mondjuk laboroknál ahol van értelme dedikálni aljzatokat 1-1 célgéphez... -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #13008 üzenetére
De inkább egymásba olvasztani kéne a kettőt...
-
StormMan
tag
válasz
csemberlen #12947 üzenetére
köszönöm a segítséget.
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #12949 üzenetére
Sok helyről hallom ezt a véleményt, ami miatt sokan be se adják az igénybejelentést.
2022-ben én magam intéztem egy új bekapcsolást, 1 fázis, 40A-el, gond nélkül lezongoráztuk, azóta is arról megy az adott ingatlan a szomszéd társasházban, Bp 13. kerület.BTW péklapáttal kellene megsimogatni azon tervezők buksiját, akik szimpla lakásokban 3 fázisokat terveznek, meg ragaszkodnak hozzá hogy egész társasházakban "csak így lehet biztosítani az egyenletes terhelés elosztást a fázisok között"...bullshit.
Sokkalta jobb lenne minden lakást 1x63A-re méretezni, amiben lenne egy nagyáramú mindennapszaki mérés, 1x 10-13A bojler, meg 1x16A "H" tarifa...mind azonos fázison, így adott lépcsőházban tudod, hogyha 12 lakás van, nagyjából megoszlik a 3 fázis között a terhelés, ha a lakásokat elosztottad a fázisok között.3 fázisú, 3x20A lakások esetén semmi sem garantálja, hogy nem kerül minden lakásnál az elektr. sütő ugyanazon L1 fázisra, amit nem forgattak meg, miközben a másik 2 fázis meg üresen zötykölődik lakásonként pár laptop meg világítással, mert gáz főzőlap van mindenkinél...szuper az asszimetrikus főbiztosító terhelés...
Hiszen nem hogy fővezeték felújítás tervezőjeként, de még közös képviselő vagy házmesterként sem szólhatnak bele, hogy a lakók belső hálózata hogyan van elosztva...
-
tototos
addikt
válasz
csemberlen #12957 üzenetére
Van ertelme ennyinek? Biztonságosabb vagy csak kevésbé fog szenvedni a felhasználó ha leold az egyik?
-
Sera26
aktív tag
válasz
csemberlen #12949 üzenetére
Tényleg? Na ezt sem tudtam. Akkor ezért nem írnak soha semmit erről, mindenhol a 32 A-t lebegtetik. Köszönöm szépen!
-
Audience
aktív tag
válasz
csemberlen #12942 üzenetére
Nemrég láttam tavaly átadott több száz lakásos társasházat. Van ahol 2 sarkú van ahol nem, attól függően, hogy a fürdőszobát melyik brigád szerelte.
Barátom Ausztriában él, minden áramkör 2 sarkúval van szerelve.
-
tyielow
aktív tag
válasz
csemberlen #12939 üzenetére
Tervezője válogatja. Aki nekem az egyszerű bejelentéshez megírta a villamos műleírást, minden dugaljba 2,5-et írt elő. A másik tervezőkollégának esze ágába sincs ilyet tenni, mert felesleges, overkill. Az első kör kiépítése után hagytam is a a 2,5-est és eladtam mind a 800 méter megmaradt MCu-t
Csak a konyhába maradt, 2 külön körrel.
Jó popcorncsócsálós lett a topik -
biker
nagyúr
válasz
csemberlen #12939 üzenetére
aztán lehet 54éves az újonc
de igaza van, nálunk is sokszor téma mikor jön a mérősünk a töltőket mérni. a táblázat egy irányelv, ami sokszor elég, amennyiben eltér, ott számítással kell alátámasztani. ennyi. és ha kijön azt a 2,5-est ott lehet 20A-el is biztosítani, akkor bizony lehet.
De jellemzően egy lakásban 16-os csőbe húzott 3x2,5+6x1,5mm2 NEM! lehet annyival biztosítaniJa másik amitől agyf@szt kapok, ami be van akadva (még a szakiellenőrnek is, akinek nem kéne elektromos dolgokba is belefolynia), hogy "keresztmetszet csökkenéskor biztosítani kell!"
És nem egyszer vitatkoztunk már szefo ÉV-ssal hogy nem, attól hogy kihúzunk 180m 5x16-ost de azzal nem tudunk belemenni a töltőbe csak 6mm2 vagy 10mm2 és teszünk egy fővezetéki sorkapcsot és 1-2m bajusz leállást, oda NEM! kell biztosítás, mert a másik végén 32A-l van biztosítva, és a szabály nem azt mondja, hogy minden csökkenéskor KELL! biztosítani, hanem a legkisebb keresztmetszetre kell biztosítaniÉs akkor leállnak vitatkozni hogy nem-de-nem-de-nem-de
-
gorbep
senior tag
válasz
csemberlen #12934 üzenetére
A rajzból azt hittem ez valami betonpadlóban csőben MBCU -
gorbep
senior tag
válasz
csemberlen #12932 üzenetére
Azért gondolom ez a leggyakoribb... B13, C13
De még csak tanulom, minden infó segít... mit értesz D1 csövön?
-
asdf_
veterán
válasz
csemberlen #12891 üzenetére
Közben átszerkesztettem.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
csemberlen #12866 üzenetére
Csak egy ág gagyi a műszer szerint. Illetve szerintem nem folytonos az a sín, no mindegy. Egy ilyen szekrényke újra cserélése kb. mennyi ft piaci alapon? (Budapest)
-
gpuco
csendes tag
válasz
csemberlen #12819 üzenetére
A betapra van kotve a firele, nincs kulon koron a klima, a szobai egyik konnektorbol van taplalva
-
SaGa59
őstag
válasz
csemberlen #12786 üzenetére
Mindenütt javasolják. És szerintem is hasznos tud lenni, mert amikor „levezeti”, igen nagy áram tud futni rövid ideig. Jobb, ha van valami, ami megvédi a kábelt.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
csemberlen #12732 üzenetére
Bocs, most rákerestem a típusra, és "A" lesz. [link]
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #12731 üzenetére
Csak akkor nem, ha van rajta egy akkora fogyasztó, ami el tudja húzni annyira a nulla potenciálját a földhöz képest, hogy kialakulhasson a hibaáram. Praktikusan egy porszívó indulása pont ilyen szokott lenni.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
csemberlen #12726 üzenetére
Ami még érdekes, hogy néha a porszívóra is lemegy a firelé.
Ennyi szivárgó áram lehet összesen a kötéseknél + a porszívó?
-
Catman
aktív tag
válasz
csemberlen #12717 üzenetére
Földkábel 15 méternél rövidebb, szekrény passz (valami szabadonálló, amilyet szoktak
), helyileg volt elmű terület. Most akarjuk elindítani a folyamatot, csak jó lenne előre látni, hogy kb. milyen költséggel számolhatunk.
-
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12610 üzenetére
Köszi szépen én már külföldi oldalakon is néztem ott sem találtam.
-
demars
addikt
válasz
csemberlen #12541 üzenetére
Köszi az infót.
Meg is rendeltem. Valóban töredéke a szabványoknak. -
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen #12513 üzenetére
Erről hol tudok részletesebben olvasni? Mivel nem ebben dolgozok, nincs saját megvett szabványom
, suliban meg ilyenekről szó sem volt.
-
vaakuum
addikt
válasz
"Inkább keress valakit aki ért is hozzá, és együtt csináljátok meg."
Na ezzel még bajban vagyok. Mikor végeztem a villanyász képzéssel, az ismeretségi körömben egészen pontosan 17-en mondták, hogy van vállalkozó ismerősük, beajánlanak. A nehezítés az volt, hogy nekem a jelenlegi meló mellett csak a hétvége jó, mert azt meg nem akartam család mellett feladni addig, amíg nem látszik valami fény az alagút végén. Viszont arra is hajlandó lettem volna, hogy amíg tudok tőlük érdemben tanulni, akkor nem is kell semmi fizetés ... Pontosan 17 helyről kaptam vissza azt, hogy ja, hát hétvégén ők nem dolgoznak. Akikkel együtt végeztünk, közülük sem igazán lett senki villanyszerelő, az is zsákutca lett.
Félretettem az összes szabimat, és októberben elmentem két hétre egy társasház építésre, de gyakorlatilag két hétig védőcsövet gipszeltem, persze próbáltam figyelni a többi munkacsoportot is, amennyire volt rá időlehetőség, de ugye haladni is kellett, és jellemzően nem ugyan azokon az emeleteken tevékenykedtünk... A végén már húztam vezetéket is a védőcsőbe, amikor azzal kellett haladni. Következő januárban szintén összegyűjtött szabival, akkor egy másik céghez sikerült elmenni, ott meg symalen csövet szögeltem a betonpadlóra. Mondjuk ott láttam elektromos szögbelövőt , és használhattam is. De ahogy változott a helyszín ott is a végén gipszeltem, meg a tervről lehagyott utólagos védőcsövek helyét kellett a padlóba marni, meg csövezni. A munkavezető rákérdezett, hogy kerültem oda, milyen előéletem van, elmondtam, rámnézett, és csak ennyit kérdezett: komolyan három diplomával kevered itt nekem a gipszet? Megegyeztünk, hogy ez is munka, nekem meg nem esik nehezemre megcsinálni, ha ez a feladat éppen...Szóval hajlandó lennék tanulni, fektettem is bele időt és energiát, de azt, hogy pl. ezt a komplett felújítást én finanszírozzam meg azért, hogy hátha tanulok belőle, azt már nem tudom vállalni. Időt tudnék még rá fordítani hétvégente, meg esetleg egy-két napot szabiból hétközben, de pénzt már nem igazán akarok bizonytalanra, mert az előzmények alapján reménytelennek látszik, hogy gyakorlatot szerezzek. Csak úgy meg nemigen fogok találni senkit, mindenkinek van jobb dolga ennél.
Ezt meg a végén ha kiadják külsősnek, az úgyis hétközben csinálja meg, tehát ismét nem tanulok belőle semmit, a kör bezárult. Max. ha össze tudok rakatni oda is két hét szabadságot, ami meg bizonytalan. Elvileg ma is szabin lennék, de be kellett jönni.Na, jól kibeszéltem magam...
Apropó: hétvégente nem kell innen valakinek kisegítő villanyszerelő-gyakornok?szerk: ja, korábbi oktatómmal is beszéltem erről, a szülei elvileg arrafelé laknak. Képzés alatt sokat hallottuk, hogy később is kérdezhetünk tőle, segít, ha kell szerszámot is ad, stb. Említettem neki, hogy ha arra kanyarodna és ránézne... szóval azóta nem sikerült megoldani...
-
PROTRON
addikt
válasz
Jogos, azon még át is siklottam...csak a kérdésfelvetésre fokuszáltam, mea culpa...
-
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12411 üzenetére
Köszi!
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #12411 üzenetére
De ez csak az alapterhelési táblázat, erre jön még a csökkentési tényező egyébkéntm, amit több tag alapján kell meghatározni.
Valamint még 1 nagyon fontos adalék, amit sokan elfelejtenek megemlíteni:
ez a szabvány azzal számol, hogy a 3 eres kábelben, a fázis és a nulla vezetők hőmérséklete eléri a 70 fokot a határ terhelés során.
Ez azért nem elhanyagolandó, mert az egymáshoz közel haladó kábelek szépen egymást is fűtik. Egyik kivitelezési helyszínünkön van egy kompresszor szoba, 2 db, egyenként 3kW teljesítményű kompresszorral.
Valójában 1 kompresszor is elég lenne, de gondolták ha 2 dbot hasznának az adott pneumatikus körön, akkor egyenként csak fél teljesítményen is elegendőek.
A 2,5-ös kábel külső köpenyén, a szabadon lógó szakaszon 50 fokos hőmérsékletet mérek, ne szívesen fogdosom.Odahívott az adott vezető, hogy mondjam már meg, miért nem megy a 2 motoros kompresszor egyik motorja.
A kapocsdekni alatt az 1,5-ös átkötő nulla vezeték korom sötét, a kötési pontoknál látható hogy hamarosan megadja magát melegedés miatt, mellette egy vezérlő vezeték meg égés miatt elszakadt. -
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12409 üzenetére
Ok köszi. Akkor nem írom le tényként ezeket.
Amúgy amit te írtál, hogy mehet a 16A ha nem hőszigetelt a fal azt honnan idézted? Milyen szabványból? -
Mega Bass
tag
válasz
csemberlen #12407 üzenetére
Köszi szépen az infó, ezt nem tudtam. Azért is jöttem ide a fórumra, hogy tanuljak a témában.
A hőszigetelt fal definíciója alatt ebben az esetben mit kell érteni?
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #12324 üzenetére
Szoktam, de a sütésért felelős áramkörök vezetőit nem szoktam ott látni (:
-
asdf_
veterán
válasz
csemberlen #12324 üzenetére
Melegítés ≠ sütés.
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #12321 üzenetére
Pont melegítés közben elég csekély az esélye, hogy bárhol pára maradjon a lakás legmelegebb pontján. Sokkal inkább kézenfekvő, hogy kezd testzárlatos lenni a fűtőszál és egyelőre csak a hőtágulás közben ér hozzá, aztán majd egyre gyakrabban, míg a végén már kikapcsolt állapotban is.
-
modflow
veterán
válasz
csemberlen #12276 üzenetére
Ezek jó kérdések. A klíma 3,5kw-os lesz, de a többit nem tudom.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
csemberlen #12230 üzenetére
Oké, köszi szépen a segítséget
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
csemberlen #12227 üzenetére
Egy földbe lemenetel, egy feljövetel, plusz egyszer kell kanyarodni durván 45 fokot.
Ez esetben akkor inkább egy mérettel nagyobb ajánlott?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- BMW topik
- Háztartási gépek
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Kanadában sem lesz olcsó az S25 Edge
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Konzol Screenshot
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fotók, videók mobillal
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest