Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20251) theporcupine válasza vond (#20250) üzenetére


theporcupine
tag

Nekem első kiadás van és annak idején ezt tényleg sokat kritizálták, hogy láthatóan villog, de szemmel is nagyon jól látszik, ha belenézünk az objektívbe, hogy ugrik be többször és hallani is a kattanást zoom tekerésénél. Ha a kettes nem ilyen, az nagyon jó.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#20252) hibavissza válasza vond (#20250) üzenetére


hibavissza
veterán

Ahogy theporcupine írja a tiéd második, javított kiadás. Az stepless. A botrány, hogy az első verzió miért nem az. Tudtommal más nem is változott az első kiadáshoz képest.

(#20253) hibavissza


hibavissza
veterán

Van valami változás Fuji Rec601 és DR viszonyában? Normálisan kezeli a Resolv 16? Most tettem át egy műfényes anyagot DR16-ba. Lehet, hogy én vagyok gyagya, de ebben még durvább a különbség, mint DR15-ben volt. Katasztrófa minden vörös és a bőrszín csúcsfények felé sárgába "bloomingol". Átkódolva Taranis ffmpeg kódjával minden normális lesz. A Pana MP4 katasztrófa Resolv 16-ban. 15-ben még csak a vörösek másztak a bőrszín tényleg alig.

alt="" title="" alt="" title=""

[ Szerkesztve ]

(#20254) DanielLong válasza vond (#20197) üzenetére


DanielLong
senior tag

Nos, sikerült eljutnom addig, hogy készítsek egy nagyon kis egyszerű demo videót a leendő tartalmunkból. Így utólag rájöttem, hogy a háttéren kellett volna a legkevesebbet aggódnom, a többi technikai dolog sokkal nagyobb kihívás... (hova rakni a fényeket, hova rakni a két kamerát, hogyan rendezni be a szobát, hogyan rögzítsem a fókuszt, hogy új felvételkor megmaradjon (ez este 11-kor váratlanul ért, pedig csak MF kellett volna :DD )) Szóval full amatőrnek érzem magam, de innen legalább könnyű fejlődni. :)
A beállításokhoz annyit, hogy F5.6-5.0 és ISO800 volt 1/50s mellett, mert ISO400 esetén már alulexponált lett volna a kép. F3.5 és ISO400 még jó lett volna.
A videót DaVincivel vágtam meg, majd Youtube 4K profillal exportáltam. Egész gyorsan sikerült összeraknom a videókat és alá időzíteni a külön felvett hangot ahhoz képest, hogy most láttam először ezt a progit.

Ami hibákat tudok:
- az egyik gép 25 fps-re, a másik 24-re volt állítva...
- kollégám feje kilóg a képből
- rajtam a fókusz nem jó
- kis polc a jobb oldalon takarva van
- az első nézet lenne fő kamerának szánva, de szerintem a második nézet (a vágás után) jobb lenne fő nézetnek
- a telefonos app, ami a Boya mikrofonok jeleit rögzítette nem helyesen lőtte be a hangerőt, így enyhén túlvezérelt lett a hang... automatikára többet nem hagyatkozom
- kevesebbet matatni a kezemmel, jobb tartás, stb...

Szedjetek szét, bármilyen kritikát szívesen veszek!
Ja ami kimaradt: Két GX80 alap 12-32 obival a felszerelés plusz 2x85W LED lámpa softbox-szal valamint 2x80W halogén fehér esernyővel. Háttér kb 2.5m széles, így nagyon távolabbról nem tudnánk venni, mert a fehér fal kivillanna.

(#20255) Tuninger válasza DanielLong (#20254) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Nagyon jó a kiindulási alap, tiszta a hang jó a kép, ez már bőven postolható minőség!

Amin első körben finomítani kell:
- el kell pakolni a felesleges dolgokat, a növényt, az állványt, a narancsot, a banánt, a brokkoli mant, a pohár vizeket.
- majd mindenképp át kell alakítani a scene-t hogy ne ilyen közel üljetek a "falhoz", mert nincs "depth". ezzel később foglalkoznék egyelőre
- a hang jó, viszont erős a visszhang, olyan mintha egy majdnem üres szobában ülnétek középen. Nem mondom hogy tele kell pakolni szivaccsal, de mindenképp csiszolni kell rajta
- a fény király, szép soft fénye van, viszont nem elég a kontraszt az arcokon, kicsit változtatni kell a két lámpa közötti fényerőn illetve a bevilágítási szögön
- a két kamera szinte egymás mellett van, így nagy pluszt nem ad a másik látószög. Persze ha úgy nézzük hogy mindkét felvételből még croppolsz arcközelieket úgy jó.

Amivel én kezdenék:
- elhoználak 1-2 métert a háttértől
- hosszabb fókusztávot használnék (mondjuk ehhez sok hely kell)
- egy picit drámaibbra venném a világítást

Ugyanakkor ezek mind javaslatok, ezzel színvonallal amit postoltál már simán el lehet indulni, ha van tartalmatok ami leköt, ez a minőség már elég indulásnak!

*annyira panásan sárga a bőrszín hogy le sem tagadhatná a márkát :D. Szerintem egy picit túlexpós egyébként.

[ Szerkesztve ]

(#20256) vond válasza DanielLong (#20254) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Teljesen jó ez így elsőre. :K

Annyival egészíteném ki Tuninger meglátásait, hogy ebben a formában szerintem tök felesleges a két kamera. Adjatok velük két sokkal különbözőbb képet. Vagy ami mégjobb (és most lehet, hogy elküldesz a francba), szerintem kéne vennetek még egy GX80-at (szerencse, hogy most használtan nagyon jó áron kifogható), és hárommal nyomni. :)

Szerintem úgy lenne a legjobb, hogy lenne egy főkamera. Mint kb. most az első, csak sokkal tágabban, hogy akár vágni is tudj belőle (így kvázi két kamerád lenne azon a ponton). Szerintem leméretezett FullHD-ben bőven elég lenne a cucc, nem feltétlen kell a 4K. A másik kettő meg a bal, illetve jobb oldalon, a szemben lévő beszélőre fókuszálva, a másik emberrel az előtérben kicsit elmosva (anschnitt-nek hívják). És akkor ebből a háromból vágd össze a kész videót. Amikor a nézőkhöz szóltok, akkor menjen a középső, totál kamera, amikor egymáshoz beszéltek, akkor meg a két oldalsó, közeli.

A képkocka sebességre, a fókuszra majd figyeljetek legközelebb. És igen, tényleg kicsit túlexpós az egész. Ezt majd gondoljátok át. De egyébként én is egyetértek Tuningerrel, lehetne egy kicsit "drasztikusabb" a világítás. A neten sok tutorial van házi stúdió bevilágítás témában.

A rekeszértékekkel meg - ahogy írtam már régebben is - szerintem ne variáljatok. Mindegyik vázon f/5.6, és csókolom. Az ISO800 még teljesen jó minőség, de mivel kicsit világos lett a végeredmény, szerintem lehetne ISO640-et, vagy akár 500-at is használni.

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20257) theporcupine válasza DanielLong (#20254) üzenetére


theporcupine
tag

Teljesen amatőrként beleszólnék én is. ISO-t lehet kisebb lépésekben állítani (harmadokban is), ez a kép helyenként már kiégett és tényleg túl világos. Vagy a világítást kell finomítani. DR-ben is hozzá lehet nyúlni és a bőrszínt is vissza lehet hozni egy természetesebb állapotba egy két kattintással. A kevert fény is árthat a helyes színeknek. Nem írtad, hogy WB-t mivel állítottad. Már egy szürkelap is segíthet a Pana színeknek.

https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/

(#20258) taranis válasza hibavissza (#20253) üzenetére


taranis
addikt

A Fuji fájlok a 16-osban jók, kivéve RCM alatt. Panáról nem tudok nyilatkozni.

colorizer.net

(#20259) hibavissza válasza taranis (#20258) üzenetére


hibavissza
veterán

F-Log-hoz is Rec601-et csatol és nem tudja figyelmen kívül hagyni vagy miért? Annak 2020-nak kéne lennie papíron.

(#20260) taranis válasza hibavissza (#20259) üzenetére


taranis
addikt

Az F-Log színtere valóban a Rec.2020, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a Rec.601 vagy Rec.709 szabvány szerint történt az RGB->YCbCr enkódolás. Azok a szabványok nem csak színteret definiálnak, hanem sok minden mást is. A gond korábban abból volt, hogy a Fuji fájloknál a Rec.601 szabványban megadott képletet kell használni a YCbCr->RGB konverzióra, és ez jelölve is van a fájlban egy taggel, de a Resolve ezt figyelmen kívül hagyta. Most már figyelembe veszi, így jók a Fuji fájlok színei. Kivéve RCM-ben, mert oda nem sikerült implementálni a javítást, legalábbis 16.1.2-ben még így volt, az új verziót nem teszteltem.

colorizer.net

(#20261) DanielLong válasza theporcupine (#20257) üzenetére


DanielLong
senior tag

Köszi mindenkinek! El sem hiszem, hogy egy magyar fórumon ennyi pozitív visszajelzést kap az ember :K (ritkán tapasztalom ezt)!

(#20255) Tuninger :
1. A felesleges dolgokat pont tudatosan tettük bele, hogy ne legyen olyan üres az egész hely, különben nagyon szürke és unalmas lenne szerintünk, plusz a tárgyak passzolnak a témához, ami egy 4 hetes vegán kihívás sportolói szemszögből
2. A faltól megpróbálhatunk messzebb menni, mert most még beleteszünk egy whiteboardot is a képbe, így lehet, hogy az egyik kamera az velünk szemben lesz, a másik pedig picit sréhen, hogy jobban a whiteboard kerüljön fókuszba
3. Igen, a szoba falai elég üresek, utána gondolok ennek a szivacsnak, de sok időm nincs, mert ma jön a következő forgatás
4. A fényeken hogyan változtatnál? Most egyik LED egyik fél, másik a másik fél, a két esernyővel meg inkább az oldalunkat, a hátteret világítjuk meg. A LED-ek fényere állítható, maxon ment minden.

(#20256) vond:
11. Tudtam, hogy eljutunk a 3 GX80-ig :D Én is gondoltam rá, de most már nincs időm, meg igazából energiám sem, hogy átálljak 3 kamerára. Kötve vagyunk, minden héten két forgatás, a vágásra sem tudom, mikor lesz időm. :DDD
12. Mivel limitált a háttér szélessége, ha élesebb szögből veszünk, akkor vagy kivillan a fal vagy nagyobb zoom esetén nem fér bele a másik partner feje. Ma még tesztelgetjük kicsit a helyzetet, adunk hozzá egy whiteboardot is, talán sikerül kreatívan és okosan megoldanunk. Alapvetően a két kamerának azért örülök így, mert a direkt vágások nem fognak talán olyan mesterségesnek tűnni.
13. A világításhoz te is kérlek írj még valami tanácsot, milyen szögben, milyen távolságra, mekkora fényerővel.
14. Ezt a tört lépéses ISO-t meg kell találnom, a 400 és 800 között nem volt semmi. Most majd picit alá lövök.

Mindenkinek: Kimaradt, hogy a fókusz 18mm volt, a fehéregyensúly pedig valószínűleg automatikus, mert elfelejtettem belőni. Egyébként mindegyik lámpa névlegesen 5500K-en sugárzik, úgyhogy fixálom majd ezt. Ma megpróbálunk kicsit más szögeket és nagyobb fókuszt, de 25mm-nél többen nem reménykedem, sajnos kicsi a hely. A fények kapcsán gondolkoztam még egy plusz zöld megvilágításon a háttérnek, talán jól állna neki.

Egy-két kérdés:
I. Van esetleg mód arra, hogy wireless tudjam indítani a két kamerán a felvételt? Még nem néztem meg a Pana appját...
II. Lehet a DaVinciben valahogy automatikusan szinkronizálni hang-és videósávokat? (Időben eltolva kezdődik mindegyiken a felvétel, plusz ha kifutunk a 30 percből, akkor újra kell indítani...)

(#20262) vond válasza DanielLong (#20261) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Most csak gyorsan 1-2 pontra:

11.) Ezzel vigyázz, mert cseles ám. :) Szerintem egyszerűbb és gyorsabb vágni, ha van 3 jó szöged, mint ha csak 2, és azokkal próbálsz meg bűvészkedni. Plusz vannak a vágáshoz könnyítő megoldások is, amikor belököd a három kameraképet forrásként, elindítod, aztán csak nyomogatod a gombokat, hogy épp melyiket akarod "adásban" látni. Utána meg finomhangolod, ha kell. Premiere-ben biztosan van ilyen, de szerintem Resolve-ban is.

14.) ISO increments: 1 EV » 1/3 EV

I.) A mobilapp erre is tökéletesen megfelel.

II.) Biztos lehet, de akár egy határozott tapsolás (csapó) is sokat tud segíteni. ;]

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20263) MrChris


MrChris
nagyúr

Használ valaki videószerkesztéshez a bill+egéren kívül más beviteli eszközt? Beszereztem egy ilyet. Szegény ember grading panel-je. :D Egyenlőre tetszik, mint játék. :DDD Lr-hoz elég kiforrott pluginje van, Vegas-hoz hangolgatom. Annak eleve van midis vezérelhetősége, csak a potikat nem igazán ismeri (vagy én nem találtam meg), ezért inkább egy külső progival emulálom erre a billentyű kódokat. Valamilyen szinten a DR-hoz is használható, de annak még nem jártam utána.
Ha videószerkesztés lenne a munkám, vagy része annak, akkor biztosan beszereznék egy komolyabb cuccot, talán egy davinci micro panel-t vagy ezt.

(#20264) ooooobi válasza DanielLong (#20261) üzenetére


ooooobi
senior tag

Szerintem ehhez a videóhoz 1 kamera böven elég.
A másodikat egyszerüen nem tudod úgy elhelyezni, hogy az olyan szöget adjon, hogy ne legyen zavaró a váltás, de azért látszódjon is minden. A 2.at most max a whiteboard vételéhez tudnám elképzelni. 3 akkor kéne ha egy pont szemböl, masik 2 meg közeliben venne titeket.

A hátsó fallal legyen pontosan szembe a kamera, mert a csíkos mintázat szerintem zavaró, hogy ferde. Illetve jó lenne ha legalább 1,5-2 méterre lenne mögöttetek. Akár valami polcokkal szekrénnyel vagy hasonló dolgokkal amik úgyis mosottak lesznek (nem tudjuk mekkora a teretek, vagy mi van még a szobában).
Az asztalt én elsö körben kukáznám. Nagyon nem mutat jól hogy belátni alá és funkciója sincs semmi. ha mindenképp akartok asztalt akkor egy nagyobbat szereznék aminél egymás mellett ültök és úgy beszéltek, de amit elözetesen mutattál ahhoz szerintem semmi se kéne. Asztal helyére kicsit hátrébb a whiteboardot lehetne megnézni hogy mutat.
Ülöpoziciónak, kameraszögnek pedig valami ilyesmit csinlálnék:

[ Szerkesztve ]

https://steamcommunity.com/id/ooooobi/

(#20265) DanielLong válasza vond (#20262) üzenetére


DanielLong
senior tag

11. Még ha lenne is 3 kamera, a 3 jó szög már nehéz, egyelőre nem tudom a háttér szélesítése nélkül elképzelni.

Egyelőre nem fektetek többet a projektbe, így is jelentős összeg benne van már és tartalom még sehol. Ha jól sikerül a dolog, akkor majd később átgondolom. Most a kihívás, hogy ebből legyen valami élvezetes.

II. A tapsolás megvolt, csak még akkor is bele kell zoomolnom maxra, el kell tologatni, le kell vágni a felesleges részeket... de majd nézek több tutorialt. :)

(#20266) vond válasza DanielLong (#20265) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Akkor csatlakozok sok"o"bi-hoz, és én is azt mondom, hogy egy kamera. 4K25-ben az ajánlott képkivágással, és akkor esetleg még mellképeket is tudsz vágni belőle, FullHD-ben. A vágás, és a hang igazítása is sokkal könnyebb lenne így. Ha meg unalmasnak találod a végterméket, akkor vágóképekkel fel lehet dobni.

Még a 11. ponthoz: A 3 kamera miatt szerintem nem kellene szélesebb háttér, mivel a két oldalsó közelít, vagy anschnittet adna, és azokhoz így is van elegendő hely. De ahogy gondolod. ;)

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20267) hotkar


hotkar
aktív tag

Sziasztok!

Én nem tudok ilyen emelkedett színvonalú kérdéseket feltenni, cserébe a válaszok is egyszerűbbek lehetnek :)

Szóval:

- Ha jól tájékozódtam, akkor már a felvétel készítésénél el kell döntenem, hogy alapvetően hol akarom majd a végterméket nézegetni (TV-n a 100 Hz-es képfrissítéshez igazodva, vagy monitoron a 60 Hz-hez igazodva);

- Van-e olyan átkonvertálási módszer, amellyel egyikből át tudom tenni a másikba (valamiféle "Full processing"-re gondolok, amely teljesen újraszámolja az egyes frame-eket)?

- Van-e előnye/jelentősége annak, ha az 50p felvételt átkonvertálom 25-re? (Nem akarok lassítani.) Nyilván itt egyszerűbb a helyzet, mint az 50p/60p viszonylatban.

(#20268) kovsol


kovsol
titán

Hogy legyen már egy kézből lőtt felvétel itt a agyon szidott sonyval is:
[link] nem az egész volt kézből, de pl 6:46 -tól nézve látszik milyen kézből. A7III + Tamron 28-75@75mm+APC-C mód szóval az 112mm-nek megfelelő. Kézből lőttem, nincs szoftveres utólagos stabi se rárakva. f2.8, HLG3, 25fps 1/50 ahogy kiesett a kamerából. Hang: rode videomicro

May the Force be with you!

(#20269) Teasüti válasza hotkar (#20267) üzenetére


Teasüti
nagyúr

- Igen.

- Igen és nem. De inkább nem. Elvileg bármiből lehet csinálni bármit, de ami matematikailag nem adja ki egész számú többszörösére vagy osztójára, az minőségileg nyomot hagy a konverzióban. Ez egy adott szint felett elfogadhatatlan.

- Attól függ... Mi a cél?
Ha 50p-ben rögzítesz indokolatlanul, akkor az nem lesz se univerzális megoldás, se ugyanolyan minőség. A megoldást a képkockaszám és a záridő összefüggésében keresd!*
50p-nél más záridővel rögzítesz, mint 25p-nél. Illetve veszítesz egy fényértéket is, ami low light-nál fontos lehet.

*Mindenki a 180 fokos zárszögből indul ki, mert általában ez adja a filmtörténelem kezdete óta megszokott és természetesnek tartott mozgásmegjelenítést. Ettől el lehet térni mindkét irányban, de ha nem tudatos döntés eredményeként, akkor többnyire a minőség szenved kárt.

[ Szerkesztve ]

(#20270) Teasüti válasza hotkar (#20267) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Amúgy én a magam a részéről soha nem rögzítenék PAL szabványban, mivel a videóim soha az életben nem kerülnek tv adásba.
Viszont minden mai megjelenítő ismeri a 60 hz-et (telefon, pc, tv). Nálam a 30 fps a sztenderd rögzítési mód. Ennek további előnye a jobb mozgásfelbontás. 25%-al gyorsabban mozgathatom a kamerát 24p-hez képest, mielőtt szétesne a kép. Igaz 20%-al kevesebb fényem is van, ha tartom a zárszöget.

24p a másik sztenderd felvételi mód, de ezt nem minden tudja lejátszani kadenciahelyesen. Viszont ezt tartják filmesnek. Szerintem eljárt felette az idő, de ez csak a gyors megjelenítőkhöz szokott szemek véleménye. Aki pl 144 hz-hez szokott, annak kínzás egy 24p mozi. Nekem legalábbis megfájdul a fejem tőle egy moziban. (Bár ez mozitól is függ, lehet a vibrálástól fájdul meg. Mint tévéknél a háttérvilágítás lekapcsolása két képkocka között. Nem tudom ez mozigépeknél hogy működik.)

25p meg szerintem felejthető, európai tv adáson kívül semmi nem indokolja a használatát. Öreg katódcsöves tévéje még remélhetőleg senkinek nincs már.

[ Szerkesztve ]

(#20271) hotkar válasza Teasüti (#20270) üzenetére


hotkar
aktív tag

Köszi a tanácsokat, gyorsan ki is próbáltam 30 képkockával, és a számítógépen visszanézve még ez a legjobb eddig. A gyorsan mozgó tárgyak (most éppen autóforgalmat vettem fel) ugyanis most szépen elmosódnak, természetes hatást adnak. Eddig mindig olyan volt, mintha stroboszkóppal világították volna meg (olyan darabosan mozogtak). Persze otthon a TV-n jó volt.

Most megyek haza, kipróbálom otthon az új szerzeményeket.

Egyébként semmi közzétételi célom nincs, egyszerűen szeretném normális minőségben az utazási élményeket rögzíteni.

[ Szerkesztve ]

(#20272) Tuninger válasza kovsol (#20268) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Mennyire jók a színek!

(#20273) kovsol válasza Teasüti (#20270) üzenetére


kovsol
titán

Gondolom akkor téged az nem izgat ha vibrálnak a fények.
Mivel PAL régiókban az áram is 50Hz-es, így van létjogosultsága a 25/50/100FPS használatának.

Tuninger csak a szokásos ;)

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#20274) Teasüti válasza hotkar (#20271) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A stroboszkóp hatás a gyors záridőből következik. Judder-nek hívja az angol szakirodalom. Ezt szinte minden normál képkockasebességen elő lehet idézni.
HFR esetén kevésbé feltűnő a mozgás megfagyasztása az egyes képkockákon, mivel az elmozdulás is kisebb - időben közelebb vannak egymáshoz a képkockák.
Ezt a 180-as vagy még nagyobb zárszöggel lehet összemosni, folyamatossá tenni. Persze gyorsabb képkockaszámmal folyamatosabb így is úgy is.

(#20275) Teasüti válasza kovsol (#20273) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Attól függ milyen fények. Egy halogén izzó nem. Egy neon világítás már nagyonis zavar.

Jah úgy érted a videón?
Viszonylag jó szűrők vannak erre.
Témától függ mennyire fontos. Illetve helyszíntől, h mennyire érintett a kép.

Ha ez kritikus szempont, akkor a 24p is felejtős.
Tényleg, a filmipar ezt a problémát hogy oldja meg?

[ Szerkesztve ]

(#20276) Márton válasza kovsol (#20273) üzenetére


Márton
nagyúr

Múltkor felvettem 50p-ben egy előadást, ahol a laptopról kivetített kép is látszódott.
Gondoltam, hogy vibrálni fog, de azt nem hogy se 1/50 se 1/60-on nem tűnt el, csak 1/40-en.
wtf :F

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#20277) Teasüti válasza Márton (#20276) üzenetére


Teasüti
nagyúr

A laptop képének mennyi köze van a hálózati frekvenciához? Semmi. :N
Ebbe a problémába bele lehet futni ledes világításnál is, ha vmi gagyi vezérlése van hasraütésszerű kapcsolási frekvenciával.

[ Szerkesztve ]

(#20278) Márton válasza Teasüti (#20277) üzenetére


Márton
nagyúr

Jaj. Természetesen nem azért írtam a laptopot, hanem hogy nagy valószínűséggel 60Hz-es jelet küldött ki.

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#20279) vond válasza kovsol (#20273) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ha nem ragaszkodsz a pont 180 fokhoz, akkor 30 és 60 fps-nél is használhatsz 1/50-es, meg 1/100-as záridőt.

Szép lett a videód. ;) És a stabi is egész jó. Máshol is láttam már, hogy állóképekhez teljesen jól használható az A7III stabi is, főleg ha a fogásod is jó. Mozgásnál jönnek a problémák. De ez így is nagyon jó.

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20280) _q válasza kovsol (#20268) üzenetére


_q
addikt

Szerintem ez teljesen vállalható. Mennyire volt nehéz kitartani stabilan? Vagy fogtad ahogy épp sikerült?

(#20281) hotkar válasza Teasüti (#20274) üzenetére


hotkar
aktív tag

No, hazaértem, kipróbáltam a 30p-ben készült felvételeket, és meglehetősen jól adta elő a külső médialejátszó (a TV-nek elég bénácska a lejátszója, nem is ismeri fel a MOV-ot).

Készült 1/30s (már estefelé járt, kellett a hosszabb záridő is) és 1/60s záridővel is egy-egy felvétel, talán az 1/60 jobban mutat.

De mi lesz, ha kisüt a nap, és nekem ragaszkodnom kell az 1/60-os záridőhöz? Rekeszelni f/16-ra vagy f/22-re azért nem annyira jó. ND szűrő javasolt? :F

(#20282) Teasüti válasza hotkar (#20281) üzenetére


Teasüti
nagyúr

ND szűrő a bevett megoldás. Vari-ND praktikusan.

(#20283) Teasüti válasza vond (#20279) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én úgy tudom a záridő önmagában nem oldja meg teljesen a problémát. A képkockák még nem lesznek szinkronban a hálózat periódusidejével, vagyis a zár nyitása nem mindig ugyanazon az amplitúdón történik.

Ez megér némi tesztelést.

[ Szerkesztve ]

(#20284) vond válasza Teasüti (#20283) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Pedig szerintem meg de. :) Gyorsan le is teszteltem. Igazam is lett (hacsak nem néztem valamit nagyon be). :D Most mennek fel a fájlok a Google Drive-ba. Mindjárt linkelem őket.

Szóval, itt is van a "teszt". ;]

A TV 50 hertzen megy, az FPS ott van a fájlnevekben, a záridő meg 10 másodpercenként változik ebben a sorrendben: 1/25, 1/30, 1/50, 1/60, 1/100, 1/125. A műsor meg olyan, amilyen (nem szórakoztam a hang levételével). :DDD

Szépen látszik, ahogy kisimul a 24, 30, 60 fps anyag is 1/50 és 1/100 záridővel. :K Viszont az 1/30, 1/60 és 1/125 elég gáz eredményt szül, bármilyen képkockasebességet is választunk.

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20285) Teasüti válasza vond (#20284) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Jól tetted! Nekem szándékomban sem volt, de reméltem vki ráugrik! Köszi! :DDD
(Valójában nem vagyok gépközelben.)

(#20286) vond válasza Teasüti (#20285) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Betettem az előző hozzászólásba. :)

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20287) kovsol válasza _q (#20280) üzenetére


kovsol
titán

Bal kéz objektív alatt, jobb kézzel meg a markolatot fogtam. Annyi, hogy a könyököm az a testemhez közel volt, nem pedig nyújtott karokkal fogtam.

May the Force be with you!

(#20288) Teasüti válasza vond (#20284) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Na várjunk!
Biztos az, hogy egy lcd TV (egyébként milyen panelről és milyen vezérlésről van szó?) vizsgálatával ugyanarra a következtethetünk, mint mondjuk egy neoncső vizsgálatával? Ugye a kérdés a szinuszos váltakozóáramú világítástechnika kapcsán merült fel. Nem vagyok benne biztos, h egy digitális tv megfelelő kísérleti alany. :F
Expo különbségeket vagy a sávosodást nem mutatná, ha van a képkockák között.

[ Szerkesztve ]

(#20289) vond válasza Teasüti (#20288) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Látod a különbségeket, nem? Itt ez volt a lényeg, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a záridők és fps-ek.

Hirtelen nem tudtam 50 Hz-en villogó fényt prezentálni. Igyekeztem mindent magas frekvenciás, vagy vibrálás mentes ledekre cserélni.

De szerintem ugyanaz lenne az eredmény. Persze simán lehet, hogy nem. :B

Egyébként erről a TV-ről van szó: [link]

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20290) Teasüti válasza vond (#20289) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Azért kérdem csak, mert én sem vagyok ebben biztos. Ugye LCD-nél a panel frissítési frekvenciája nincs közvetlen összefüggésben a hálózati frekvenciával a DC konverzió miatt.
És az is könnyen lehet, hogy nem is a panelt látjuk a felvételen vibrálni (hisz technikailag az csak screen tearing), hanem a háttérvilágítást, ami meg szintén barmilyen vezérlésű lehet (tetszőleges frekvenciájú pwm, ritkább esetben dc). :F

[ Szerkesztve ]

(#20291) MrChris válasza vond (#20289) üzenetére


MrChris
nagyúr

Ez így nem jó, az a tv elvileg/akár 900 képvillanást csinál, vagyis ugyan azt a képet többször látod, látja a kamera. Valamint már jó pár éve-évtizede a kamerák felvétel indításkor szinkronizálnak a hálózati villódzáshoz, lehet rosszul emlékszem mintha ezt a GH2-n lehetett volna ki/be kapcsolni.
A rendesebb LED lámpák is nagy frekvencián villognak, de azért előfordulnak hálózati frekisek, főként a kisebb méretűeknél, na azok kegyetlenek, ott elkerülhetetlen, hogy 25/50 fps-el rögzítsél. Anyósomnál ilyen van a fürdőben, olyan a videó vele mintha a stroboszkóp lenne.

Teasüti: A hagyományos moziban bár 24 fps a képsebesség, de ezt háromszor vetítették a vászonra! Vagyis fényvillogást elvileg nem nagyon láthattál, hanem csak a képek gyakorisága nem tetszett a szemednek.

(#20292) Teasüti válasza MrChris (#20291) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én szinusz görbén filóztam, hogy ott elvileg lehet mindegy milyen gyakori a mintavételezés (fps), ha a zár egy teljes periódus idejéig nyitva van. Akkor szerintem a beérkező fény integrálja ugyanannyi minden képkockán.
Ez érvényes egy halogén izzóra.
Nem tudom neoncsőnél mi a helyzet, mert ott fázisváltásnál változik a színkép. Ha a záridő épp úgy nyit, h többet vesz az egyik fázisból, majd a következő képkocka meg a másikból...
Illetve a hálózati frekis led-ek meg mivel vannak táplálva? Ha négyszögjelet látunk, akkor azzal tényleg teljesen szinkronban kell lenni, különben minden képkockában más expot kapunk attól függően épp hol világít, hol nem.

Témától függően megpróbálkoznék egy 50 fps-el és 30-ra lassítanám, ha mondjuk esküvői fogadást videóznék.

[ Szerkesztve ]

(#20293) vond


vond
MODERÁTOR

Akkor ez így ennyi. Még jó, hogy idézőjelbe tettem a tesztet. :D Majd komolyabban is bele kell mászni a dologba, meg máshogy csinálni. Nekem most ennyire tellett. :B Ha gondoljátok, törölhetem a hozzászólást.

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20294) vond válasza vond (#20293) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hanyatló szakmába jönnél? Érdemes elolvasni. Fotózásról van szó, de szerintem ugyanez igaz a hazai videós területre is (kivéve talán a nagy, mozis melókat).

Eladó Panasonic G9 + 12-35 II + Sigma 10-20 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#20295) Teasüti válasza vond (#20294) üzenetére


Teasüti
nagyúr

Én ezt már tudtam mikor belevágtam, h itthon nem tudnék próbálkozni se, nem hogy vállalkozni. Nyugati próbálkozóként még van esélyem elindulni.
Amúgy minden tiszteletem a hazai fotósoké, akik ebből élnek.

(#20296) hibavissza válasza vond (#20294) üzenetére


hibavissza
veterán

Ismét aláásom a már amúgy is a béka segge alatt lévő népszerűségem :D.
Picsogás. A sok közbeszerzésről leesett Q7-es és budai villa ne feledtesse már el velünk, hogy egy balkáni nyomortanya az ország. A lakosság több mint 30%-a a hivatalos szegénységi küszöb alatt él....ez a piac, itt kell boldogulni vagy költözni kell.
Másrészt tökéletesen egymásra találnak az ország kebelén a kutyaütők és a gyengébb fizetőképességű vevők. A kutyaütő nem hal éhen (míg egy erősebb piacon mehetne mosogatni a fotózás mellett) a szegényeknek pedig megvan az érzés, hogy béreltek fotóst a NAGY eseményre. Win-win.

(#20297) *Ropi* válasza hibavissza (#20296) üzenetére


*Ropi*
félisten

H-K-Sz egy magyar-olasz-spanyol esküvőfotós oktatógárda (Koncsol Tünde, Matteo Carta, Sergio Arnes - mind Fearless díjazottak), szűk körű továbbképzésén voltam, sok más mellett beszélgettünk az árakról is. Pl. olaszországban és spanyolországban a 3000 EUR alatti árak a gyanúsan olcsó kategóriába esnek fotó + videó páros esetén (és a 3000 EUR-ban csak a fotózás + videózás van benne, a jegyes és páros portrék, a fine art albumok mind-mind ezen felüli, külön tételek).

Szerk.: OFF

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#20298) DanielLong válasza hibavissza (#20296) üzenetére


DanielLong
senior tag

Mondjuk arra ne vegyél mérget, hogy külföldön a kutyaütők mehetnének mosogatni... Ugyan én teljesen szakmán kívüli vagyok, de amit láttam eddig különböző területeken Ausztriában, az alapján itt is pont ugyanúgy hiányzik a szakmaiság, mint otthon, ha nem jobban. Katasztrófa, hogy milyen pénzeket elkérnek személyi edzők, magántanárok, vállalkozók és közben mennyire buták. Magyarországon legalább a kiélezettebb (és kegyetlenebb) verseny végez egy kis szelekciót, illetve sokakat ösztönöz a fejlődésre.

Véleményem szerint a több pénz általában csak kényelmesebbé teszi az embereket, szakmai szempontból is.

(#20299) hibavissza válasza DanielLong (#20298) üzenetére


hibavissza
veterán

Nem tudok vitatkozni, soha nem "dolgoztattam" osztrák fotóssal. Szerintem kutyaütők mindenhol vannak.
"Namármost" ha valaki kifizet több mint 3000 eurót (hogy maradjunk Ropi számainál) _bármire is_ úgy, hogy nem nézi meg mit vesz az meg is érdemli. Csekély németországi tapasztalataim alapján nehezen tudom elképzelni, hogy egy patinás fotós műhely orbitális szemetet adna ki a kezéből.

Azzal az állítással viszont nem értek egyet, hogy a fizetőképes kereslet hiánya javítja a piac általános minőségét. Ez ilyen kelet-európai önáltatás. A nyomor nyomort szül.

Harmadrészt a lakosság túlnyomó része emlékképeket akar. Éles, normálisan exponált, mindenkinek megvan keze-lába. Ennyi az igény. Mondhatjuk erre, hogy gyenge, de nem az. A fényképezés egy szakma, mint a burkoló. Vannak jobban és rosszabbul sikerült munkák. Nem burkolhat mindenkinél Michelangelo. Ahogy nem lehet minden fotózáson-videózáson művész a kereső mögött.

[ Szerkesztve ]

(#20300) Tuninger válasza hibavissza (#20299) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Te azt feltetelez hogy ami olcso, az gyenge minosegu. En viszont sokszor azt latom, hogy hianyzik a szukseges plusz egy 2x annyiba kerulo szolgaltatonal. Pl ott van az a videos csapat amit lehet linkeltem is, akinek 1.2 millioba kerul az a csomagja ami nalam 245k. Es nemhogy jobbak, hanem gyengebb minoseget tesznek le az asztalra mint en...

Vagyis inkabb az a problema hogy olcsora arazzak be magukat tehetseges de meg nem kiforrott szolgaltatok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.