Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
őstag
Kozben megoldottam a kovetkezo problemat, ami eleg jelentos volt szamomra. A fontos electron alapu szoftverek elegge mosottan lettek megjelenitve. A problema forrasa a grafikai skalazas volt, amit bekapcsoltam, mert a szememnek tul kicsi volt a font meret.
Mindenfele kapcsolokat kiprobaltam, egyik sem jott be. Masik lehetoseg az Xorg lett volna, na attol sikitva rohanok el, tearing hegyek, touchpad scrollozas teljesen rossz.
Allitolag ezek mar 25.10-ben javitva vannak, de ott meg nem mukodik az Nvidia, majd a 26.04-ben.
Huhh, meg 4 honap igy, vagy Windows... NEM.
Szerencsere az egyik javaslat mukodott: kikapcsoltam a skalazast, viszont a gnome-tweak-et feltelepitve a fontok skalazasat bekapcsolva megoldododott a helyzet, minden kristalytiszta, viszont nagyobb, grafikai elemek pedig megfelelo meretuek igy is.
Remek.
@tordaitibi: nekem pont a flatpak es a snap hozta el az attorest: 10 evig nem hasznaltam ilyeneket, mindig valahogy bezarva, limitalva ereztem a hagyomanyos deb-es rendszert. Most rakapva a snap-re es a flatpak-re, kb hozza a Windows nyujtotta erzest hogy a nagyobb kompatibilitas miatt tobb mindent telepithetek, tobb lehetosegem van. -
cog777
őstag
válasz
kpityu2
üzenetére
Ja, most jovok ra hogy ki tudnam valasztani a stabil verziot - ha fent lenne, de nincs.
Koszi, meg ra kell jonnom hogy mukodik a snap rendszere.
Kar hogy nem csinalta meg snap-re, Flatpak-en fent van, illetve a deb csomag letoltheto. -
cog777
őstag
Tudja valaki hogy ilyenkor mi tortenik a snap rendszerben?
Fel akartam telepiteni a lapce nevu szerkesztot.
A parancssori statusza szerint sikeres volt:
23 Done today at 09:40 CET today at 09:40 CET Install "lapce" snap from "latest/edge" channelUgyanakkor "breagadt" azz elszurkult "open". Eltavolitani tudom.
Lehet hogy nem szazas ez a snap?
Igaz, kozben telepitett egy rendszer update-et az updater. Talan nem az zavarta meg... -
cog777
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Remek. Nagyon koszonom az ertheto es reszletes leirasod.
Ennek fenyeben kulonosen orulok hogy a telepito 1 particiot csinalt a root-nak es a home-nak a LUKS-on beul, mert igy nem kell bovitgetni a root-ot ha az elfogyna a kontenerek miatt. Egyszer mar belefutottam ilyenbe a docker miatt, aztan azt at tudtam helyezni masik particiora…
-
cog777
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Egyenlore elfernek 1TB-on.
Hogyan kell oket "takaritani" frissitesek es eltavolitasok utan?
Leszed mindent amit nem kell? Cache takaritast meg kell ejteni neha? -
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Ext4, szinte telepites utan tettem fel. Lehet hogy irja megprobalom, akkor elvileg miukodni kellene. Snap elonye hogy nem kell felhakkolni csomo fuggoseget hozza…
Mas dolog: feltettem a flatpak-et is az Epic Game Store miatt, remelem a ket rendszer nem zavarja egymast. (Snap + flatpak) -
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Nem töröltem a játékokat, csak eltávolítottam a Steamet.
A Steam-ben lévő játék is lag-olt, de ha változtattam a menüben valamit, csak akkor, különben jól futott. Fél - egy percet kellett várnom egy beállítás változtatása után. -
cog777
őstag
válasz
lionhearted
üzenetére
Oke, de a snap-es Steam eltavolitasakor elinditotta a gzip-et a hatterben, addig a statusz “folyamatban volt”.
ps aux| grep gzip kiirta a steam-et , illetve lattam a cli parancsot ami a steam konyvtarra vonatkozott (benne 2 jatekkal) 10 perc utan kilottem.
Furcsa, bar most hasznalok eloszor snap-et, be kell hogy valljam.
Hasznal valaki itt Snap-es Steamet? Jol mukodik? -
cog777
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Erdekes, FF peldaul jol mukodik, lehet hogy csak Steam specifikus volt a dolog.
Mind1, eddig jol muzsikal, egyelore marad fo rendszernek.
-
cog777
őstag
Tobb mint 9 ev utan probaltam ki ujbol az Ubuntut.
8 ev Linux Mint, 1 ev Win 11 utan feltelepitettem.
Azt kell hogy mondjam, annak ellenere, hogy ellenerzessel valtottam annak idejen, kellemesen csalodtam.Kapasbol Secure Boot integracio - mar a gep logojanal berakja az Ubuntu logot.
Boot-kor nem villog az uzemmodok valtasakor.
FDE -nel normalis jelszobekero.
Touchpad - a sebesseg es scrollozas tokeletes.
Font rendering meg mindig a legjobb - szerintem - Windows minosegu.
Az egesz UI jol ossze van rakva, par extension-nel gesztusokat is lehet vezerelni.
Az elmult 10 ev letesztelt disztroibol, ezt talalom a legjobbnak.Viszont a snap - huhh kicsit problemas. Lassu. Steam-et feltettem, egy jatek a menuben amikor mentett beallitast, kb fel-egy percig befagyott. Mintha snapshot-ot csinalt volna...
szerintem azt is csinalt. Meguntam, eltavolitottam a steamet- akartam kb 10 perc utan megneztem htop-al mit csinal a snap. gzip futott, archivalta a steam 55GB-os konyvtarat EGY MAGOT hasznalva a 16-bol. OK. kilottem, kitoroltem a steam-et majd sikerult a snap-es steam-et 10mp alatt leszedni.
Feltettem a repobol a steam-et, az mar gyors.Kerdes, gondolom nagyon ossze van nove a snap-el az Ubuntu, ugye?
Ha eltavolitanam, akkor lehet par dolog nem menne...
Megprobalom a legtobb dolgot csomagbol feltenni. -
cog777
őstag
válasz
Ibituba
üzenetére
Probald ujratelepiteni a network-manager es network-manager-gnome csomagokat.
Nagyon vesz megoldaskent atmozgatod az osszes rejtett mappat es fajlt valahova, kijelentkezel es vissza. Igy mindent beallitast ujrageneral. Valahogy meg kelllene keresni melyik fajl felelos ezert. De vigyazz! Igy elveszted az osszes program beallitasait amit te allitottal be. De talan az also megoldas megoldja a dolgot.
-
cog777
őstag
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
Emlekeim szerint az ntfs iras olvasas linux alatt eleg cpu igenyes es lassu. Ilyen a driver. Valoszinuleg ezert ette a cpu-t a torrent programod. Valoban erdemes ext4-re formaznod ha sok adatot tartasz rajta amit rendszeresen elersz. Szerintem a problemad amugy h win helyett feltetted a linuxot es nem ugy mukodik ahogy vartad. A helyedben en dualba tettem volna fel es ismerkednek a rendszerrel nem pedig fejest ugranek egy idegen oprendszerbe. Amugy 3 noti fordult meg itthon es mindegyiknek volt driver hibaja windows alatt. Amit most veszek annak is wifi gondjai vannak. De nem erdekel mert linuxot teszek fo rendszernek...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BMW topik
- OTP Bank topic
- Revolut
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- alza vélemények - tapasztalatok
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen monitort vegyek?
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Ultimate előfizetés akár 4166 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest