Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4851) ngaba válasza concret_hp (#4850) üzenetére


ngaba
aktív tag

+ Kell az összeszerelő üzem IS. Pont azért, hogy a nem diplomások és ilyen-olyan okból nem is alkalmasak rá dolgozzanak valahol.

Csak mértékkel. :)

(#4852) HussarF válasza ngaba (#4851) üzenetére


HussarF
addikt

Kiderült: hamarosan Magyarországra hozhatják Európa legmodernebb tankjának gyártását

És arról itt nem is esett szó mostanában, hogy mennyi hadiipari beruházás érkezett Mo.-ra az utóbbi időben. Ahogy viccesen megjegyeztem a haveroknak, lassan német autóipari bástyából német hadiipari bástyává avanzsálunk? Egy ilyen pozíció nem sok teret ad majd egy későbbi hintapolitikának :))
(Ha már a csákányról volt szó, amivel az EU-ba kapaszkodunk).

(#4853) szabi__memo válasza HussarF (#4852) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Elmúlt napokban láttam valahol, hogy nem biztos, hogy ebből lesz valami, országkockázati tényező miatt. A német kormánynak még rá kellene bólintani. De csak fél szemmel láttam valamit, semmi biztosat nem tudok. Csak mondom.
Ha lesz akkor valóban felhasználható.. talán pont azért is kérdéses..

[ Szerkesztve ]

(#4854) forceberg válasza szabi__memo (#4853) üzenetére


forceberg
veterán

Igazi hülyék, ha ide engedik... kb. a fityesz célja, hogy hozzák csak ide, majd ellehetetlenítjük őket, aztán itt marad a technológia - a kínaiaknak...

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#4855) szabi__memo válasza forceberg (#4854) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Azok ha engedik. Amúgy a ruszkik miatt félnek ha minden igaz. De mindegy...

(#4856) HussarF válasza szabi__memo (#4853) üzenetére


HussarF
addikt

A Rheinmetal-nak azért van már itt néhány érdekeltsége, ők az egyik legnagyobb partner, meg is van hirdetve jónéhány nyitott pozijuk Mo.-on.
Túlzottan én sem merültem el a témában, de ez nem újkeletű dolog, kb. a második Orbán kormány alatt indult. Szóval több, mint 10 éves együttműködésről van szó, ami (az energiahordozók beszerzésének diverzifikálásának elmaradásával ellentétben) a háborúval most elég jól beérett.

(#4857) szabi__memo válasza HussarF (#4856) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Tudom én. Ettől függetlenül a legmodernebb cuccok más kategóriát jelentenek amiknél nem mindegy a biztonsági kockázat. Lásd F35 a törököknél

(#4858) Vesa válasza HussarF (#4852) üzenetére


Vesa
veterán

Ez is olyan lesz, mint a Debreceni csodavakcinagyár, aminek idén decemberre kéne elkészülni az eredeti bejelentés szerint, ehhez képest egy gödör van a helyén? Egyébként tök jó ha idehozzák, kiváló elsődleges célponttá válunk (#kikeeemaradnyi)

A tudomány a valóság költészete!

(#4859) KMT válasza szabi__memo (#4815) üzenetére


KMT
addikt

Én azt látom, hogy Magyarországtól távolodva egyre csökken az infláció. ;]

(#4860) Segal válasza KMT (#4859) üzenetére


Segal
veterán

Törökország felé nem :P

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#4861) A Zéé válasza Vesa (#4858) üzenetére


A Zéé
addikt

Annál azért kicsit konkrétabb talán... Azért nem gyártják még a Lynx-et Zeg-en, mert átadás előtt kb. az egész csarnokot átalakították, hogy ne csak arra az egy járműre legyen jó (pl. gépalapokat bontottak vissza, hogy nagyobbakat tudjon fogadni). Illetve azt is hallottam, hogy a mostani csarnok szomszédságában is zajlanak építés (vagy legalábbis tervezés) előkészítő folyamatok.
Meg vagy egy hónapja járt is a tank a gyárban. Amin aztán jót röhögtem, mert hogy addig dugdosták, rejtegették, aztán az éjszakai szállításnál pedig Vasvárnál meg balesetezett a tréler, ami vitte, szóval nyugodtan körbe lehetett fotózni minden irányból... :DDD

Just a simple Lineman...

(#4862) julius666 válasza forceberg (#4854) üzenetére


julius666
addikt

Ezeket amúgy muszáj? :F Meg a másik oldalt is ennyire erőltetni (szóval nem csak neked).

Értem én, hogy van relevanciája a magyar ügyeknek is egy speka topicban, amíg a többség idehaza él, forintban keres, forintban adózik, addig nem teljesen mindegy, forint árfolyam, magyar államháztartás helyzete, magyar gazdaság hogyan alakul. De utóbbi időben gyakorlatilag egy gazdaság csomagolású politikai dühöngő lett ez a topic.

(#4863) PredatorZoli válasza julius666 (#4862) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

+1

(#4864) ngaba válasza julius666 (#4862) üzenetére


ngaba
aktív tag

OFF Egyébként észrevétlenül átalakult a magyar nyilvánosság: Már alig van olyan közéleti újság / portál, ahol kommentelni lehet. Szépen belesimult mindenki a rendszerbe... És persze sokat köszönhetünk az itt példaként állított européer német nagytőkének is. Erről ennyit, csak úgy kibukott. Törölhető. ON

(#4865) Vesa válasza julius666 (#4862) üzenetére


Vesa
veterán

Ennek oka, hogy a befektetéseket is napi szinten érinti a sok marhaság. Utóbbi 1 évből csak két kiemelés részemről: 1. USA kettős adóztatás problémája, 2. kamatadó/szocho
Napi szinten kerül elő még mindig, hogy XY papírral vajon lesz gond, nem lesz gond, mert akkor most vonatkozik rá, nem vonatkozik rá? Hogy a fenébe lehet így bármit is csinálni, dönteni, befektetni? És ez csak 2 dolog.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4866) Ixion77 válasza Vesa (#4865) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Ez is igaz, meg amit julius666 írt is. Igyekezzen mindenki visszatalálni a gazdasági és tőzsdei témákhoz. Például hogy kinek mit tippel, lesz-e kormányzati leállás az USA-ban? Aki úgy tippeli hogy igen, annak follow-up kérdés, hogy mi lesz a leállás következménye?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4867) HussarF válasza Vesa (#4865) üzenetére


HussarF
addikt

Nem, ennek az az oka, hogy te meg a hozzád hasonlók gazdasági témák ürügyét használják fel, hogy a napi politikai nyafogásukat ide boríthassák - már megbocsáss. Ha megnézel egy valódi gazdasági újságot, ott sem hisztiznek az aktuális politikai témán az újságírók, hanem leírják a gazdasági relevanciáját tárgyilagosan és lapoznak.

Amit nektek csinálnotok kellene, hogy kollektívan átvonultok a Politika topicba és akkor ott politizálhatnátok egy csipetnyi gazdasági témával megfűszerezve. :R

#4866 Ixion77
X-en úgy olvastam, hogy nem lett, 21 republikánus átállt. De lehet félreértettem valamit.

[ Szerkesztve ]

(#4868) Ringman válasza Ixion77 (#4866) üzenetére


Ringman
nagyúr

most még nem:
[link]
45-Day Government Funding Bill passes in the House 335-91

(#4869) Shadowbull válasza Ixion77 (#4866) üzenetére


Shadowbull
addikt

Lehet hogy lesz leállás, ezt a cirkuszt rendszeresen eljátszák.
És semmilyen komoly következménye nem lesz, majd szépen megegyeznek a háttérben aztán kész.

Cirkusz, ennyi.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#4870) Hi!King válasza HussarF (#4867) üzenetére


Hi!King
őstag

Bocs, de te adtad elő erős politikai elfogultsággal a háborús infláció narratívát, innentől kezdve gusztustalan, ahogy hisztizel a politizálás miatt.

Részemről ez az utolsó komment volt itt, és nem a politika topikban fogom folytatni, politikai propagandából ugyanis nem kérek.

(#4871) julius666 válasza Vesa (#4865) üzenetére


julius666
addikt

Na de most nem arról van szó, hogy konkrét, valóban a topic szempontjából jelentősnek mondható esemény kapcsán megy a diskurzus, a valahol érthető módon felkorbácsolt indulatoktól átitatva (a példáid). Az se feltétlen szerencsés, de legalább releváns a téma.

De az, hogy be vannak linkelve random hazai idegborzoló hírek, majd hőbörögtök rajta egy kört annak mi értelme? Vagy hogy bármi is a téma szinte mindig az a reakció, hogy itt (random sértés)isztánban minden szar. A kormány renoméjának ezzel semmit nem ártotok, a társadalom problémáin ezzel semmit nem javítotok, max elzavarjátok innen azokat, akiknek ez a fajta diskurzus nem szimpatikus.

Én megértem, hogy néha ki kell ereszteni a gőzt, nálam is el tud szakadni a cérna, nem akarok vízzel prédikálni. De ezt itt művelni nagyon kontraproduktív. Pl most épp utazok, néha üresjáratban végiggörgetném a topicot van-e valami érdekes hír/gondolat speki témában, a friss hsz-ek 95%-a meg meddő politikai szardobálás ügyesen csomagolva, baromi fárasztó. Rengeteg ember lehet akinek általában sincs erre a topicra sok ideje, a politikailag más nézeteket vallókon kívül őket is tuti elzavarjátok, pedig lehet néha hozzá tudnának tenni az itteni dolgokhoz.

(Részemről vége a metának)

(#4872) julius666 válasza Shadowbull (#4869) üzenetére


julius666
addikt

+1

(#4873) Vesa válasza HussarF (#4867) üzenetére


Vesa
veterán

:)) :DDD

A tudomány a valóság költészete!

(#4874) Vesa válasza julius666 (#4871) üzenetére


Vesa
veterán

Nem szokásom napi híreket linkelgetni, legalábbis magam részéről egészen ritkán csinálok ilyet. Ha viszont valaki beteszi, akkor szerintem mindenki el tudja dönteni, hagy az adott infó érdekli vagy sem. Miért lenne kevésbé idegesítő egy NER propagandista napi rutinja (nem rád célzok természetesen)? Van akit az egyik nem érdekel, másokat meg a propaganda nem érdekel (propaganda alatt gazdaságit is értek, mert általában onnan kezdik, hogy miért kiváló Marci, Misi, Gyuri és a többiek éppen aktuális agymenése). Mégsem kiált moderációért itt senki, hanem vagy válaszolunk, vagy tövább görgetünk aztán kész. Ha valami túl sok, akkor ott vannak a modik, majd eldöntik mi a teendő. A TG dolga sem az, hogy egyik vagy másik "oldalnak" több teret adjon. Nem irigylem persze a TG-t, mert itt nagyon nehéz különválasztani a kettőt és eldönteni, hogy adott esetben a content rezgeti a lécet vagy sem. Több topikban vagyok TG, tudom milyen ez.

Ugyanakkor, velem szemben pl. csúnyán személyeskedett a tag, ami egyértelmű helyzet kéne legyen moderációs szempontból is, mégsem rohanok a modihoz. :U

A tudomány a valóság költészete!

(#4875) Ixion77 válasza Vesa (#4874) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Itt a vége, menjetek pihenni. Most egy ideig vagy gazdasági témák lesznek, vagy csend.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4876) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

Sose gondoltuk komolyan, de az utóbbi két év végképp arról szólt, hogy felejtsük el, hogy felzárkózunk Ausztriához! A cél immár nem leszakadni Romániáról

Nekem erősen nehéz megemészteni, hogy ~16éve erdélybe... járva egy MOnál érdemben sokkal szegényebb, elmaradottabb országban jártam most meg húznak el tőlünk.

@concret_hp Autó vonalon szerintem übergáz ami van. Ami 10évnél fiatalabb ott a turbo, direkt befecskendezés, downsizing, dpf, entertaiment plusz hibaforrás és ha gond van drága.
Tök jól néz ki a bazi nagy kijelzőáradat a régi analóghoz képest de ha tönkremegy akkor koreai vonalon gari rá 2év a csere ára meg 2millió ami full abszurd.
Drága lett a használt és baromi nagy kockázat. Ez a németet nem zavarja mert 5-10évente cserél de ami anno jó volt nekünk az sokkal drágább lett és baromi nagy a kockázat.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#4877) válasza Dare2Live (#4876) üzenetére



addikt

Azért most sem Erdély húzza fel a Romániai átlagot, elmaradott régiónak számít ott. Tehát pl Budapestről odamenve most is elmaradottnak tűnik. Inkább valamelyik kihaltabb vármegyével érdemes összevetni.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#4878) szabi__memo válasza (#4877) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Azért Budapestet szerintem senki nem kisvárosokkal és falvakkal veti össze :U
A határ mellől viszont elég sokan járnak át dolgozni, ami azért korábban elég abszurd volt

(#4879) j0k3r! válasza Ixion77 (#4866) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Elvileg nem lesz, pedig pár napja még nagy esélyt adtak neki: US averts government shutdown

some men just wanna watch the world burn...

(#4880) Dare2Live válasza (#4877) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Nem BPi vagyok nem BPvel hasonlítottam. Ha hasonlítgatnom kellene kb olyan volt ~mint az ormánság csak 50+*nagyobb területen nagy városokban. A nincs áram, melegvíz napi xht vagy akármikor elmehet normális volt. De akkor már volt a boltban hús de a hús hvi kaja volt. És amikor ezen fentakadtam mesélték, hogy ez már jó! Ami most beugrott az még a fogkefe amit falun nem lehetett kapni csak városban. Az uri muri. Értelmezhetetlen volt.
Ehez képest, hogy pppben leléptek mindket az értelmezhetelten, igazi bzzzg. off: hwswn IT vonalon van arról podcast, hogy ott is mennyire leléptek minket mert pl oktatás, még nem hallgattam végig majd ha ma eljutok edzeni.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#4881) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Érdekes adatok, grafikonok vannak benne
A mezőgazdaság vagy az akkugyártás húz ki minket a recesszióból? – 10 fontos grafikon a magyar gazdaságról

Ez mondjuk inkább vicces az MNB-től :U

[ Szerkesztve ]

(#4882) HussarF válasza szabi__memo (#4881) üzenetére


HussarF
addikt

Azt hittem, hogy az alacsony és magas jövedelműek között nagyobb lesz az érzékelt inflációban a különbség, nem csak 3%.

Ebből az elemzésből úgy tűnhet, hogy a mezőgazdaság milyen jól teljesít, de a tavalyi év nagy aszálya után az idei ismét jó, ha nullás lesz. Csak most az ukrán gabonával telített piacok miatti alacsony felvásárlási ár az oka. Bár, sejtem, hogy itt nem sok mindenkinek van mezőgazdasági érdekeltsége és a gazdaság ezen aspektusa itt kevésbé lesz tüzetesen megvitatott téma.

Egyébként az Agrárszektor elég jó podcast-eket össze szokott rakni, a legutóbbi sztem nagyon érdekes volt.

(#4883) PredatorZoli válasza HussarF (#4882) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Az alacsony jövedelműek főként a kaja drágulása miatt érzik magasnak, a magasabb jövedelműek meg többet költenek autóra, nyaralásra, ami szintén rengeteget drágult, szerintme ez lehet benne.

(#4884) szabi__memo válasza HussarF (#4882) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Én is azt hittem, hogy nagyobb lesz mint 3% :K
Bár én nem tudom mit jelent pontosan az MNBnek a magas jövedelem...

[ Szerkesztve ]

(#4885) Ringman válasza szabi__memo (#4881) üzenetére


Ringman
nagyúr

Mindig érdemes ezerszer leszögezni, hogy az infláció csökkenése nem jelenti az árak csökkenését, csak azt, hogy a drágulás üteme lassul.

ez az egyik legfontosabb mondat a cikkben, sok esetben nem sikerül ezt értelmezni az átlagembernek.

(#4886) ngaba válasza HussarF (#4882) üzenetére


ngaba
aktív tag

Attól még valószínűleg a szegények jobban megérezték: Ebből a szempontból az számít többet, hogy valaki a jövedelmének hány százalékát költi el. Nem mindegy, hogy a jövedelmed 90%-a a kiadás, és az nőtt 25%-kal, vagy pedig csak a jövedelmed 10%-a nőtt 25%-kal (a többi meg ment PMÁP-ba).

Itt kifejezőbb lenne az a mérőszám, hogy a havi jövedelem hány százalékkal nőttek a kiadások.

Szerk.: De egyébként engem is meglepett ez a kis százalékos különbség is.

[ Szerkesztve ]

(#4887) Dare2Live válasza ngaba (#4886) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

A fő gond a kaja. Mert meg kell venni és eddig is a havi kiadás 40-70%a és ott nagyon nem 40% volt az infla 2év alatt hanem ~100%.

Én kb jó féléve találkoztam volt bölcsisnénivel szóba került és kb ~elsírta magát, hogy eddig a 180kból úgy jött (egy gyereket nevel egyedül) ki, hogy turiból öltözik meg nagyi még a nyugdíjából ad neki 20-30kt meg legolcsobb/leértékelt kaja és 10.000Ftjével összerakott pár év alatt 300kt és most azt éli fel és még fél év és elfogy és nem tudja mit csináljon. Ott azért megfordult velem a világ.

Ehez képest nálam pl annyi van, hogy magyaron belűl nem megyünk nyaralni mert annyira drága lett. Már nem csak ár/értékben sokkal jobb görög de alapon is.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#4888) HussarF válasza PredatorZoli (#4883) üzenetére


HussarF
addikt

Ha jól tudom, a fogyasztói kosár összetétele ismert, ami alapján az inflációt számítja az MNB. Lehet, hogy kis kutatással meg lehetne találni azt is, hogy milyen összetételű kosarakat rakott össze ehhez az elemzéshez.

#4885 Ringman
Anno, a fizikus szak elején a Kísérleti fizika I. első előadásán pont ezt hoztan nekünk szemléltetésképpen az előadó, hogy milyen gyakran találkozunk függvényekkel és deriváltjaival a való életben (vö. az iskolázatlanabb rétegek arrogáns "megmondásaival" a (nem is olyan magas szintű) matekkal kapcsolatban pl. "hol használom én ezt majd a való életben".) Kivetített egy újságcikket, valami olyasmi volt, hogy "lassul az infláció növekedése". Mit is jelent ez a matematika nyelvén? Hogy az árak időben alakulásának 2. deriváltja negatív. Nem azt, hogy az árnövekedés árcsökkenés lett...

#4886 ngaba
Igen, sztem is ez a megoldás. Hiába csökkenne %-osan ugyanannyit a bevételed, nem húsbavágó, ha teszem azt ha nagyobb része így is megtakarítás. Csak nyilván a megtakarításod mértéke többet csökken az inflánál, mert nominálisan is kevesebb lesz, hisz egy részét az infla miatt el kell költened.

(#4889) axioma válasza HussarF (#4888) üzenetére


axioma
veterán

az mar a harmadik... ar, infla, infla valtozas, infla valtozasanak egyenletestol elterese

(#4890) julius666


julius666
addikt

Történelmi alapon elmélkedés a hosszú usa kötvényekről (cikkíró szerint jó vétel már): [link]

Cikk annyira nem jó szvsz, de érdekes az a rész, ahol azt taglalja, hogy utoljára amikor ilyen magasságban jártak a hozamok (2007) éppen mi volt a szituáció:

The mood at the time was shock because the hoped-for interest rate cut was likely off the table because "the economy hit a sweet spot." To remind investors, this was June of 2007. When a flurry of upbeat readings on the services sector, the job market, pointed to a pickup in the economy. June. 2007. In case you're not a history buff, I think it might be worth reminding you that June of 2007 may not have been a great time to invest

[...] Also, in case you were wondering if Bill Gross's bearish bond bias was justified, TLT was trading in the mid-$80s when Mr. Gross decided to turn bearish. Within a year, TLT was up 8%. Within five years it was up 47%. I could go on, but you get the picture.

This episode reminds me of a quip I heard years ago, and it goes something like "be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy." Given what's gone on with the price of TLT over the past year, I'd say that the market is pretty fearful at the moment.

Konkrét cikk a korszakból, ami szinte az elmúlt hónapokban is íródhatott volna: [link]

Az idei évben amit láttunk egyáltalán nem abnormális medve szemszögből. Sőt.

(#4891) HussarF válasza axioma (#4889) üzenetére


HussarF
addikt

2. lesz az :D

Van az ár az idő függvényében. Ennek első deriváltja az ár változása, vagyis az infláció, ha ez pozitív. És a 2. derivált pedig az árváltozás változása. Persze a deriválás egy pontban az adott függvénygörbe érintőjét adja meg, a fogyasztói árindex meg két, egymástól egy évre lévő áradat százalékos változása, tehát nem is differenciálhányadosról van szó... De ha az lenne, a 2. lenne :)

(#4892) axioma válasza HussarF (#4891) üzenetére


axioma
veterán

De te azt irtad, h az infla novekedesi uteme csokken. Az azzal ekvivalens, h az arak idobeli fuggvenyenek 3. derivaltja negativ. A masodik csak az infla _novekedese_ [annak merteke]. Tfh a havi ifla 10,11,12% akkor az infla novekedese fix, nem valtozik, 1%, ez pozitiv, a derivaltja 0. Ha az infla 10, 14, 17, 19, akkor az infla novekedese 4,3,2, az infla novekedesi uteme csokken, az arakra vonatkoztatva(!) a 2. derivalt pozitiv, a 3. negativ.
Az infla 2. derivaltja negativ is jo megfejtes, de az arfuggvenyhez kepest emlitetted.

[ Szerkesztve ]

(#4893) HussarF válasza axioma (#4892) üzenetére


HussarF
addikt

Jó, ez tényleg félreérthető volt. Nagyjából egy szalagcímet próbáltam felidézni. Akkor az lehetett, hogy "Az árnövekedés mértéke csökken". Bár simán el tudom képzelni, hogy leírják egy újságcikkben az előbbit, miközben ez utóbbira gondolnak. Az még érdekes lehet az olvasónak és hoz kattintást, hogy a növekedés üteme milyen (2. derivált). Az már nem érdekel senkit (vagy legalábbis ilyen mélyen már nem szoktak belemenni), hogy a gyorsulva vagy lassulva növekszik az árnövekedés (3. derivált).

[ Szerkesztve ]

(#4894) jagermester válasza julius666 (#4890) üzenetére


jagermester
csendes tag

Kíváncsiságból, te (ti) ez alapján átszerveztek a portfóliótokban? Vesztek DTLA (pl)? Növeltek a kötvény arányon?

(#4896) julius666 válasza jagermester (#4894) üzenetére


julius666
addikt

Ez alapján biztosan nem változtatok semmin, mert nagyjából egybevág az elképzeléseimmel. Szerintem már eddig is jó kamat/árfolyam szintről beszélhettünk a hosszú oldalon, ha és amennyiben jövő év során beköszönt egy válság (szerintem igen), akkor jó hozammal lehet majd kiszállni a korábbi hónapok vásárlásaiból is. Ráadásul várhatóan jókor, amikor a részvények is akciósak lesznek.

Persze simán lehet innen még felfelé tart az irány kötvényeknél, amit zsiday írt reálisan hangzik, miszerint ahogy elkezdenek kapitulálni nagyobb szereplők felgyorsul az árfolyamesés/hozamnövekedés (lásd a 2007-es cikk, amikor a kötvény guru rosszkor váltott medvébe). De erre semmi garancia, én meg se kockáztatom ilyen szinten időzíteni a piacot, mert lehetetlen. Folytatom az eddigi stratégiát, hosszú kötvény DCA.

Ha általánosabb ennél a kérdés, hogy egyes cikkekre mennyire változtatok a stratégiámon: nem igazán, egy írásocska ehhez azért kevés.

[ Szerkesztve ]

(#4897) avl válasza julius666 (#4896) üzenetére


avl
aktív tag

"Folytatom az eddigi stratégiát, hosszú kötvény DCA." -> mennyiröl indulva, mekkora lepesekben, mennyi idön at, meddig növesztve ?

nekem direktben PMAP ~3.8%
bef.alapokban ismeretlen
közvetlenül nincs kötvenyem, kötveny ETF-em más

iden nem veszek, jövöre talan kezdem, havonta, max. 5%-ig ..IB TBSZ-re gondolom

(#4898) fecus válasza jagermester (#4894) üzenetére


fecus
őstag

Én azért gondolkodom rajta, mert már "csak" 8 év van a nyugdíjig, lehet bővítenem kellene a kötvény lábat és talán most van rá a jó alkalom. A 8 év meg elég hosszú, hogy lecsengjen a mostani helyzet, de pl. 2 TBSZ már nem is fér bele időben.
Persze ha pl. Kína átnéz Tajvanra akkor cs*hetem a stratégiámat. :F

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#4899) julius666 válasza avl (#4897) üzenetére


julius666
addikt

Ez a diskurzus USA kötvényekről azól, PMÁP-nál kötvény árfolyam nyereségről igazán nem beszélhetünk, az kevésbé spekulatív eszköz. Magyar kötvények meg úgy általában kevésbé csalogatók már szvsz. Tavaly megvolt ott a jó beszálló, megvolt a tündöklésük. (PMÁP-om van még sok, de az kibővített védelmi háló inkább nekem, egyéb magyar kötvényeimből a nyár folyamán mindből kiszálltam)

USA kötvény: év elején/tavasszal rövid kötvényeket vettem (~10% portfólióarányosan, ez inkább USD puskapor), hosszú kötvény tekintetében 0-ról indultam az amcsi adósságválság környékén, ott most sikerült átlépni talán a 10%-ot portfólió arányosan. 20%-ig legalább el szándékozom menni.

(#4900) bandus válasza julius666 (#4896) üzenetére


bandus
veterán

ha amugy is euro-ban veszek DTLA-t, akkor mi a kulonbseg e kozott es az EUR hedgdelt valtozata kozott? errol tudsz esetleg mondani par szot?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.