Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4251) PredatorZoli válasza Vesa (#4250) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Csakhogy számomra nem fosch minden más. Nincsenek egészségügyi problémáim és gyerekem sincs, így ezek a problémák sem érintenek jelenleg. Ideológiát pedig végképp nem viszek a döntésbe.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy nekem nem igazán éri meg, én ezt már átszámoltam. Tudom, hogy nem érezném jobban máshol magam (se jobban se rosszabbul), és anyagilag sem járnék jobban mindent beleszámítva (jövedelem, lakhatási költség, tőkejövedelem adózása included. Volt már külföldi állásajánlatom, kiszámoltam, nekem nem éri meg. Nyilván akinek még semmije nincs, annak teljesen más a matek).

(#4252) Vesa válasza PredatorZoli (#4251) üzenetére


Vesa
veterán

Ok, de EÜ problémája mindenkinek lesz, ehhez nem kell öregnek sem lenni. Gondolom gyereked is lesz egyszer, tehát ezek a problémák adottak lesznek, csak nem prompt ma, hanem mondjuk pár éven belül. Jobb meg nem lesz itt semmi, ez világosan látszik, ebben a topikban meg főleg. Ha a gazdaság nem pörög, akkor az életszínvonal is zuhan. Sokan mondják ezt (engem nem érint). De valahol, valahogy mindenkit érinteni fog. A múlt évben került kórházba egy ismerősöm, aki előtte mindent magánban oldott meg, kvázi outsider-ként élte meg a dolgokat. Aztán jött egy olyan probléma, amit már nem lehetett magánellátásban megoldani -nagyobb műtét-, és szembesülnie kellett a rögvalósággal. Mondanom sem kell, azóta már ingatlanja van Ausztriában.

A tudomány a valóság költészete!

(#4253) PredatorZoli válasza Vesa (#4252) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Amikor már releváns lesz számomra az EÜ és az oktatás, addigra már lesz akkora vagyonom hogy egyrészt az adóelőny mégtöbbet fog jelenteni mint most, másrészt amiben nem érem be a közben elérhető szinttel, azt meg tudom fizetni maszekban.
A zuhanó életszínvonal előnye pedig, hogy számomra a szolgáltatások egyre olcsóbbak lesznek. Az én életszínvonalamat nem érinti a dolog, sőt még profitálhatok is belőle (mert olcsóbb a szolgáltatás).
Én a saját szempontomból abszolút nem látom reményvesztettnek a dolgokat, ugyanis meglátom a számomra kedvező aspektusokat.

[ Szerkesztve ]

(#4254) Tapsi válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem vagy ezzel egyedül.

(#4255) Vesa válasza Tapsi (#4254) üzenetére


Vesa
veterán

Illetőleg nem vagyunk egyformák. :D Nekem jelentős vagyonom van, mégsem szándékozom itt maradni. Mondjuk ebben az bizonyosan szerepet játszik, hogy én még éltem kicsit a kádár rendszerben, Zoli meg nem, tehát nekem van arról emlékem, merre tartunk.

A tudomány a valóság költészete!

(#4256) PredatorZoli válasza Vesa (#4255) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ahogy te is mondod, nálad ez elsősorban egy érzelmi indíttatású szorongás. Én teljesen megértem, ha ennyire komoly mentális problémáim lennének a helyzetemmel, akkor én is azt csinálnám hogy annak kiváltóját megszüntetném, teljesen mindegy mennyire valós a probléma vagy sem, ugyanis a mentális egészségnél nincs fontosabb. Ha ez az elköltözés akkor az.
Ettől még akinek nincsenek ilyen szorongó gondolatai és érzései, gondolkodhat úgy mint mondjuk én vagy Tapsi.

(#4257) Vesa válasza PredatorZoli (#4256) üzenetére


Vesa
veterán

Dehogy, sőt, éppen ellenkezőleg! Ez egy 100%-ban realista döntés! Ebből is látszik, hogy nem érted... ;)

A tudomány a valóság költészete!

(#4258) PredatorZoli válasza Vesa (#4257) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ha nem értünk egyet az azt jelenti, hogy ez a téma szubjektív, így a megítélésében érzelmi szempontoknak döntő jelentősége van.
Azon túl az, hogy számodra egy döntés reális, az nem jelenti azt hogy másnak is az.
Én egyébként teljesen értelek, szerintem is reális a döntésed, hisz ez benned óriási frusztrációkat okoz, racionális a költözés ez miatt, de ezt írtam is már fentebb.

[ Szerkesztve ]

(#4259) szabi__memo válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Írod, hogy megoldod majd maszekban. Fentebb volt a példa, hogy nem mindent lehet. És lehet, hogy amit ma lehet, azt jövőre már nem lehet...
Még nem érted azért teljesen amiről Vesa ír...

[ Szerkesztve ]

(#4260) Drizzt válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Maszek egeszsegugyben egy csomo dolog egyszeruen nem letezik. Ott tipikusan olyan dolgok vannak, amit profitabilisan lehet vegrehajtani. A komolyabb mutetek, dragabb kezelesek nem ilyenek. Nekem hiaba van vegtelen maganegeszsegbiztositasom, 3 eve allandoan szenvedek, mert a maganegeszsegugyben se tul magas a szinvonal, illetve a kezelesek egy resze olyan, hogy egyszeruen nem lehetsz hozza eleg gazdag. Siman vannak olyan gyogyszerek, amik havi szinten millios tetelek. Kozegeszsegugyben meg lehet oket kapni. Felteve, ha a definiciojuk szerint mar eleg szarul vagy.

I am having fun staying poor.

(#4261) Hi!King válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


Hi!King
őstag

Az a baj, hogy az elmúlt 2 évben a zuhanó életszínvonal mellett emelkedtek az árak, és nem látom, hogy ez megtörne. Ma már olcsóbban eszek egy osztrák étteremben mint egy hasonló nyugat-dunántúli étteremben. Szóval nem látom azokat az olcsóbbá váló szolgáltatásokat, mert inkább csak drágulnak.

(#4262) pictigjis válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


pictigjis
senior tag

ahogy masok felhivtak ra a figyelmedet, alapveto tevedesed van arrol, hogy milyen is a magyar maganegeszsegugy. erre persze mondhatod, hogy ha nincs itthon, annyi penzem is lesz, hogy akkor meggyogyittatom magam mashol, aztan vagy lehetseges lesz, vagy nem. no offense, de toled kisse szokatlanul magas lovas jellegu lett ez a hozzaszolas. nem akarok semmit belemagyarazni, mert nyilvan "nem ugy gondoltad", de a lenyeg, hogy egy kicsit furcsan fogalmaztal

(#4263) j0k3r! válasza Hi!King (#4261) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Nem hiszem, hogy PredatorZoli életszínvonala csökkent volna. Ő elég magasan kezdte alapból, valamint az emúlt 2 évben nőttek az ingatlan és részvény árak, amelyek bőven kompenzálják a megélhetési költségeket. Illetve ha jól emlékszem, akkor ügyesen egy jelentős fizetésemelés is összejött neki munkahely váltás során :)

some men just wanna watch the world burn...

(#4264) PredatorZoli válasza pictigjis (#4262) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Nem tudom mi lett benne magas lovas, megindokoltam, hogy számomra miért nem éri meg elmenni jelenleg. Ha mégis annak tűnt, akkor azért elnézést kérek, nem volt ilyen szándékom.

[ Szerkesztve ]

(#4265) PredatorZoli válasza j0k3r! (#4263) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

:K

(#4266) WasabiTrsr válasza PredatorZoli (#4253) üzenetére


WasabiTrsr
csendes tag

Es az nem fog zavarni, hogy mindenki korulotted szegeny, nem tudsz felszallni ugy a metrora hogy ne kelljen meg tobb hajlektalant kerulgetni?

En is jobban elek szerintem mint a magyarok 90%-a (maganorvos, maganszules), de engem baromira zavarnak ezek is, hogy barhova mesz ott egy hajlektalan. Vagy csak kerulgetni oket a belvarosban mikozben iszom a starbucksot (vicc :D ).

En egy varosban elek budapesttol nem messze, de meg itt is teli van hajlektalannal, a legszebb reszen nem lehet hetvegen setalni anelkul hogy ne talalkoznal par drogossal.

A tarsadalom hangulatat is befolyasolja, hogy hogyan elnek az emberek. Ki mennyire bunko / agressziv, mennyi a lopas, betores.
Arrol nem is beszelve, hogy veled is tortenhet barmi, ami miatt elveszted a munkad vagy vagyonod nagy reszet. Rakos leszel, sok sikert a magan egeszsegugyben. :)

(#4267) PredatorZoli válasza WasabiTrsr (#4266) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Természetesen tisztában vagyok a problémákkal, ugyanakkor az általad említett problémákat egyelőre nem látom magam körül elharapódzani.
A döntésem az a jelenre és a közeljövőre szól. Természetesen fenntartom a lehetőségét, hogy amennyiben a dolgokban, életemben jelentős kedvezőtlen változás áll be, úgy annak megfelelően cselekedjek és a döntést újraértékeljem.
Szerintem ezen a téren nem szükséges előre megjósolni a dolgokat (mint ahogy szerintem nem is lehet még akkor sem ha egyesek tudni vélik mi fog pontosan történni), elég ha az ember adatvezérelten cselekszik.

[ Szerkesztve ]

(#4268) attiati válasza PredatorZoli (#4264) üzenetére


attiati
veterán

Van egy másik faktor. Az idő ellenünk dolgozik.
Később már kevésbé rugalmas és alkalmazkodó az ember.

Mondjuk ha egy osztrák életszínvonalon nézed a számításaidat, akkor 10+ év múlva át tudsz ülni oda?

A fenti stratégiád addig működik, amíg EU tagok vagyunk, vagy amíg hirtelen váltás nem következik be. Utána lépéskényszer van.
És újra előjön, hogy addigra korban és osztrák-magyar eltávolodásban hogy áll az ember.

(#4269) szabi__memo válasza PredatorZoli (#4267) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Abban igazad van, hogy nem lehet megjósolni mi lesz. Azt viszont meg lehet tippelni várható-e komoly gondolkodásbeli változás (ami az élet minden területén szembe jöhet bármikor), azaz egyáltalán mikor érünk el egy olyan szintet ami mondjuk évtizedekkel előtt már megvolt nyugaton és itt még nyoma sincs

(#4270) attiati


attiati
veterán

Ez egy érdekes kérdés, hogy hol jobb élni:

A) egy szegényebb országban a felső 10%-ban csücsülve.
B) vagy egy gazdag országban a középrétegben?

Ha levesszük belőle a hazát, az érzelmi kötődést és a kapcsolati hálót.

Illetve hány éves korig van átjáró A-ból B-be?
A-ban lehet-e a B szintjén megtakarítani, vagyont halmozni?

Ha levesszük belőle a mentalitásbeli különbségek átjárási nehézségeit bizonyos kor felett.

[ Szerkesztve ]

(#4271) axioma válasza attiati (#4270) üzenetére


axioma
veterán

En most is mennek [50 multam], ha a szuk csalad minden tagjat biztositani tudnam. Mivel egyetemista gyerekek felnottkent eleve kulfoldre kepzelik magukat, ha ok tudjak mar anyagilag biztositani, hogy halalom v hasonlo eseten tamogassak a masik szulot, en nekiindulok siman. B valtozat, h legalabb nyugati hatarszel es kijarni Ausztriaba dolgozni. Ha nincs itthon addig valtozas [azert kis valoszinuseggel de lehet valami sokk lehet amitol fordulunk], akkor max 5 ev mulva lepni tudok.
Mondjuk befektetesben szarul allok, de annyit azert nem eselytelen kihozni, h ha dolgozni tudok kint 10 evet, nem leszek/leszunk mar a gyerekeken kolonc.

(#4272) attiati válasza axioma (#4271) üzenetére


attiati
veterán

Igen, egyedi eset mindenkinél.

Nálad a gyerekek már nem jelentenek megoldandó helyzetet külföldön. Sőt. Inkább támogatóan jelennek meg.

Ha valaki 30 éves és az a kérdés, hogy most, vagy 10 év múlva (1-2 gyerekkel, vagy gyerekvállalás körül) menjen, az megint nagy dilemma. Nagyon jó lenne látni valami pozitív változást, ami a maradást szolgálja.

Anyagilag is végig lehetne számolni a főbb tételeket az itthon maradós 10 évre.
- bérkülönbség
- osztrák-magyar ingatlanárak közötti olló nyílása (várhatóan az osztrák javára)
- vagyonadó különbözet a magyar javára

[ Szerkesztve ]

(#4273) attiati válasza attiati (#4270) üzenetére


attiati
veterán

ha A) jön ki a várakozásokból (vagyis jobb szegény országban a felső 10%-ba tartozni)....

akkor a magyar helyzet elromlása esetén a balkánra érdemes menni? :D

(#4274) szabi__memo válasza attiati (#4273) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Attól függ mennyire romlik ;]

(#4275) tomazin válasza attiati (#4272) üzenetére


tomazin
veterán

Miert nagy dilemma? Az ember gyerek nelkul konnyebben tud mozdulni, ha kint szuletik akkor nem lesz a nyelvvel sem problema es mire oda jutsz,h van gyerek addigra mar komfortos leszel valamennyire. Bar az meg a masik oldal,h gyerek nelkul fiatalon meg nem fajnak meg annyira a lerohasztott kozszolgaltatasok es hajlamos az ember serthetetlennek gondolni magat, aki majd mindent megold. Aztan az elet majd jon...
En nagyon banom,h nem is voltam tudataban azoknak a problemaknak amik most elesben fajnak, mert mit erdekel engem mi tortenik, engem nem erint.
De utolag konnyu okosnak lenni.
Ez most nem Zoli neked akar okoskodas lenni, a kozeleben sem voltam annak a tudatossagnak amit te csinalsz.

(#4276) Celithrandi válasza WasabiTrsr (#4266) üzenetére


Celithrandi
addikt

menj el valamikor Brüsszelbe, lehet meglepődnél és ezzel nem a fidesz propagandát akartam tolni. Én meglepődtem.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4277) attiati válasza Celithrandi (#4276) üzenetére


attiati
veterán

Grazban, Bécsben, Münchenben és Bázelben is meglepődtem. Okkal van így.
Pár évtizeddel előttünk járnak. Ebben is.
Maradj itthon és ugyanezt fogod látni.
Ha nem, akkor tartós leépülést és elszegényedést fogsz tapasztalni.

(#4278) Drizzt válasza Celithrandi (#4276) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Min lepődtél meg?

Azzal egyébként nem értek egyet, hogy a hajléktalanok aránytalanul sokan lennének Magyarországon, szerintem a világ nagyvárosaiban elég hasonló arányok vannak, enyhén különböző egyedi problémákkal. Szóval aki nagyvárosban él, annak naivitás meglepődnie azon, ha hajléktalanságot lát, mert ez a dolognak alapvetően velejárója. Egy amerikai Starbucksból kilépve ugyanúgy hajléktalanokon bucskázik át az ember, mint Budapesten. Sőt, azt sem tartom kizártnak, hogy USA-ban belebotolhatsz olyan Starbucksba, ami tele van hajéktalannal. Amikor legutóbb USA-ban voltam, egyáltalán nem tűnt arrafelé valami elit dolognak a Starbucks. Eleve kezdődött azzal, hogy kb. minden sarkon volt egy.
Picit olyan érzésem van a Starbucks-szal, mint a McDonalds-szal, amikor bejött Magyarországra. Ámultunk és bámultunk, hogy miféle luxus, tökéletes formájú hamburgerek. Közben meg USA-ban a társadalom legalja eszik leginkább McDonaldsban. Picit hasonló érzésem van a Starbuck-szal kapcsolatban is. Itt még egyelőre valamiféle elit dolognak el tudja adni magát, de az amerikai kontinensen már nem igazán ez a jellemzője. De Moszkvában meg kb. ez a világ egyik legmenőbb, legrdágább, legelitebb dolgának számított.

I am having fun staying poor.

(#4279) szabi__memo válasza Drizzt (#4278) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Igen, amikor pl hajléktanok isszák a Starbucksos kávét akkor azért el lehet gondolkodni az élet nagy kérdéseiről is..

(#4280) Celithrandi válasza attiati (#4277) üzenetére


Celithrandi
addikt

Brüsszelben elsőként egy arab piacon találtam magam, majd minden sarkon csövesek és koszhadó állami épületek. Nagyon dzsunga egész Brüsszel, pont az ellentetje az általad említett többi városnak. Igaz Bázelben pont nem volta mostanában, de a többi helyen igen és még elég sok európai városban.

[ Szerkesztve ]

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4281) Celithrandi válasza Celithrandi (#4280) üzenetére


Celithrandi
addikt

Azt lefelejtettem, hogy Brüsszelben fehér embert nagyjából csak túristát láttam, míg mondjuk mellette Antwerpenben már az a kuriózum ha valaki nem fehér.

[ Szerkesztve ]

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4282) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

Dollár témakörben itt van egy jó kis videó Brent Johnson-tól 2019-ből. Én azt gondolom, hogy jól látja a globális pénzpiacot, még mindig megállja a helyét az általa kitalált Dollar Milkshake Theory. Akit érdekel a téma, annak nyugodt szívvel ajánlom (talán már régebben is említettem a nevét), Twitteren X-en is érdemes lehet követni.

some men just wanna watch the world burn...

(#4283) julius666 válasza PredatorZoli (#4234) üzenetére


julius666
addikt

Abban igazad van, hogy a TBSZ beszántása nem lenne rögtön nagy bevétel, "rögtön" csak 1 évnyi megtakarítás hozamából adódó extra adó folyna be, ami a kevésen belül is apró. Viszont az egyáltalán nem triviális számomra, hogy csak és kizárólag azonnali adóbevételeket fog akarni növelni a kormány, ha jövőre is még csak befelé megyünk a mocsárba akkor a kilátások is elég sötétek lesznek már (2 évnyi - akár mélyülő - recesszió az már depresszió kategória), hosszabb távra is kelleni fog az extra zseton. Az hogy pontosan milyen adónemeknél és mennyire van behúzva a nadrágszíj meg csak részben fiskális kérdés, komoly üzenete van mind a piacok, mind a választók felé. Választók felől szerintem borzasztóan korlátozott negatív reakció jönne (főleg egyéb adóemelések mellett tök érdektelen lenne), mint írtam sokan tapsolnának is hozzá. Piacoknak meg üzenet lehet arra vonatkozóan, hogy a szent tehenekhez is hozzányúl a kormány, ha kell (KATA is részben erről szólt, hogy mennyi extra adóbevételt generált végül az nem egyértelmű).

A TBSZ-en ETF gyűjtögető, valóban pénzügyileg tudatos kisember idehaza UFO kategória pedig, főleg aki emiatt húzna el vagyonával, mindenével külföldre (kérdés számomra az is, hogy a gyakorlatilag se adóbevételt nem generáló, se gazdaságot nem pörgető, simán csak visszaforgatott részvénypiaci jövedelem külföldre vitele mennyire izgatja a kormányt, szerintem semennyire). TBSZ tulajok többsége tippre "adómentes" hívószóra lett valami ügynök által berángatva, elsősorban hazai befektetési alapok tartására. Adómentesség nélkül az ide csoportosított jövedelem máshova menne valszeg, állampapír lenne belőle/fel lenne élve (ÁFA), amivel még jobban jár a kormány.

[ Szerkesztve ]

(#4284) Ixion77 válasza attiati (#4270) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"hol jobb élni:
A) egy szegényebb országban a felső 10%-ban csücsülve.
B) vagy egy gazdag országban a középrétegben?"

Megoldás: B.
Az A-val ugyanis az a gond, hogy ahogy egyre többen süllyednek mélyszegénységbe, úgy lesz egyre durvább a megélhetési bűnözés. Ha pedig eljut a közmorál az egyes Dél-Amerikai és Afrikai országokban tapasztalható szintre, akkor hiába vagy a felső 10%-ban, villámgyorsan ki tudsz kerülni belőle amikor a gyerekedet elrabolják, és csak váltságdíjért van esélyed élve viszontlátni. Tetszőlegesen sok BTC-t tudnak kérni, mindegy mennyire vagy gazdag...
A példa erős (de sajnos valós), viszont jól rámutat a lényegre: hosszabb távon csak akkor fogod tudni jól érezni magad, ha a veled kapcsolatban kerülő emberek is nagyjából jól érzik magukat.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4285) PredatorZoli válasza Ixion77 (#4284) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Nem csak a két véglet létezik. Persze, ha csak a végletek léteznének, akkor egyértelműen B. Csakhogy nagyon nem mind1, hogy a szegényebb ország alatt a leggazdagabbhoz képest mennyivel szegényebbet értünk. A szegényebb és a szegény nem ugyanaz. Ha például világviszonylatban nézzük, akkor azért aránylag Mo. egy gazdag ország, mintsem szegény.

(#4286) Ixion77 válasza PredatorZoli (#4285) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Nem is annyira szegény-gazdag megosztásban lenne ezt érdemes vizsgálni szerintem, hanem inkább társadalmi egyenlőtlenség szempontjából. Az USA pl. nagyon gazdag, ezért ott jó a felső 10%-ba tartozni, de csak addig fogod élvezni, amíg a feleségedet le nem lövik egy félresikerült rablótámadás során. Sokan ezért inkább a szociáldemokratikus európai országokat tekintik mintaképnek, ahol erősen igyekeznek elérni, hogy az alsó társadalmi rétegek ne szakadjanak nagyon le. Akkor is, ha ez az ország versenyképességének árt. Szerintem sokkal jobb (lenne) a "szegényebb" Spanyolországban a felső 10%-ban lenni, mint az USA-ban a középrétegben. Viszont szívesebben lennék az USA középrétegben mint a Venezuelai 10%-ban.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4287) PredatorZoli válasza Ixion77 (#4286) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ezzel egyetértek.

(#4288) Mercutio_ válasza PredatorZoli (#4285) üzenetére


Mercutio_
félisten

EU-ban vagyunk, szvsz felesleges az egész világhoz viszonyítani.

Aki BKV-val jár szerintem érzékeli a több csövest, illetve nem is annyira a klasszik csövesek, érzésre inkább az agresszívabb, hangos alkeszok/drogosok száma nőtt olyan helyeken is, ahol eddig nem találkozott velük az átlagember. (ebben valszeg a rendőrök csökkenő létszáma is közrejátszik) tippre ezek egy része az egyre jobban elszegényedő vidéki településekről jön pestre :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4289) Mercutio_ válasza Drizzt (#4278) üzenetére


Mercutio_
félisten

Starbucks max a fiatalok és a kevésbé iskolázottak között "menő", tényleg kb. a XXI.sz. McDonalds-a :K Aki kicsit is "kávésznob" - vagy csak simán megszokta amit egy random olasz kávézóban elé tesznek - be nem tenné oda a lábát :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4290) j0k3r! válasza Mercutio_ (#4288) üzenetére


j0k3r!
senior tag

És erre azért valószínűleg az is rájön, hogy ellenzéki kézben a főváros, szóval annyira nem prioritás a szép, tiszta, csendes, rendezett környék a csomópontokon, tömegközlekedési eszközökön. Nyilván ezt is a "kisember" szívja meg, nem pedig akik hegyvidéki hegylakót játszanak az üvegpalotákban távol a valóságtól :(

some men just wanna watch the world burn...

(#4291) Mercutio_ válasza Drizzt (#4260) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ehhez még tegyük hozzá, hogy a maszek EÜ egy részét az állami műszak után másodállásban ott dolgozók viszik (ezáltal mindkét helyen fáradtabban végzik a teendőiket) + covid előtt is már ~600 új gyógyszer és kezelés volt, ami nyugaton elérhető, de nálunk vagy még nem "honosították", vagy nem kapott államilag támogatott státuszt :((( ezek vagy hatékonyabbak, vagy kevesebb a mellékhatásuk, vagy olyan célzott kezelések, amik a gyógyulás/rehabilitáció esélyeit jelentősen növelik.

Egyébként az elöregedés és az orvosok külföldre áramlása már a maszek EÜ-t is érinti. Volt olyan vizsgálat tavaly, amire maszekban is több hétre adtak időpontot (igaz az államival szemben értékelhető eredményeket adó műszerekkel*, az előre egyeztetett időpontban végezték el és a vizsgálat eredményéről a szakorvos érthetően tájékoztatott, visszakérdezett kellően részletes-e a kapott infó, van-e további kérdésem)

* államiban a 24 órás ekg eredményeinek ambuláns lapján rajta volt, hogy az adatok jelentős része nem értékelhető, de azért következtetéseket vontak le és megfelelőnek ítélték az eredményeket :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4292) szabi__memo válasza Mercutio_ (#4289) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Nem a menőség a lényeg hanem az ár

(#4293) Mercutio_ válasza szabi__memo (#4292) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az, hogy ár/érték arányban indokolatlanul drága? (egyébként a Frei is)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4294) szabi__memo válasza Mercutio_ (#4293) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Pl. Meg hogy kevesen engedhetik meg maguknak

(#4295) Mercutio_ válasza szabi__memo (#4294) üzenetére


Mercutio_
félisten

:DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4296) Vesa válasza Celithrandi (#4276) üzenetére


Vesa
veterán

Menj el egy akkugyár melletti településre. Nem kell ehhez külföld. Remélem, nem tőlem tudod meg, hogy a kormány direkt hozza ide a vendégmunkásokat a világ végéről is. Egyik másik vidéki település már pont úgy néz ki, mint Brüsszel, mármint a multikultit tekintve.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4297) Ringman válasza Vesa (#4296) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát igen, azok a fránya tarthatatlanul magas fizetések!

(#4298) Vesa válasza julius666 (#4283) üzenetére


Vesa
veterán

"ha jövőre is még csak befelé megyünk a mocsárba akkor a kilátások is elég sötétek lesznek már"

A nyilvánvaló szoci/komcsi hozzáállásból ítélve, nem lennék meglepve, ha az állampapírosok lennének megfingatva. Elvégre, milyen dolog már az, hogy miközben a szegény 1 bites választópógár nyomorog, addig az állam "extra" kamatokat fizet az egyébként is gazdagabb rétegnek? Majd a jóságos király rendet vág itt is...Ne nekem legyen igazam!

A tudomány a valóság költészete!

(#4299) Drizzt válasza Mercutio_ (#4291) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Ezt én is fel akartam egyébként hozni azóta, hogy gondolkodtam rajta. Eddig magánban az összes orvosom olyan volt, hogy mellette tolta a közegészségügyben is. Tehát ebből a szempontból semmi előnyét nem is láttam. Ami az előnye, hogy általában gyorsabb a szakorvoshoz bejutni, de gasztroenterológiára az 1 hónap egyáltalán nem ritka magáneüben sem. Eszközpark is gyakran ugyanaz, de azért picit lehet jobb gépekhez jutni, több pénzért.(Pl. 3T MRI. De külföldön vannak jóval erősebbek is, itthon ez a csúcs.). Viszont ha valaminek elmaradott a magyar kezelési protokollja, akkor arra ráfaragtál és kész kb.
Nekem némileg azért természetesen laikusként ami a legpozitívabb élmény egészségügyileg az országban az az AIPDerm. Azt ajánlom mindenkinek, aki bőrgyógyászati problémával szenved, főleg ha visszatérő. Tök olcsó és kényelmes. Remélem az AI driven dolgok miharabb betörnek minél több szakterületre. Diagnózis, monitoring, kezelés beállítására szerintem hosszú távon megbízhatóbb, gyorsabb, olcsóbb lesz az AI, mint az emberi munkaerő. És lehetőleg az emberi munkaidőt lehet majd arra szánni ezáltal, ahol igazán szükség van rá.

I am having fun staying poor.

(#4300) szabi__memo válasza Drizzt (#4299) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

AI már csak kényszerből is be fog törni

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.