Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2001) emvy válasza Ixion77 (#2000) üzenetére


emvy
nagyúr

(Disclaimer: nem allitom, h indokolt a +25% egy ejszaka alatt.)

> Nincs az AI chipekben semmi olyan különleges tudás vagy technológia, ami miatt ne lehetne replikálni.

No offense, de teljesen nem ismered az ipar ezen reszet. A CUDA 100% de facto standard, az emlitett evtizede probaljak akar csak kicsit is megtorni, zero sikerrel. Barki, aki ML-el foglalkozik, ugy kezdi, hogy NVidia GPU-t vesz. Kicsiben es nagyban is.

Lehet, hogy ez meg fog valtozni, de jelenleg totalisan uralja az AI piacot az NVidia.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#2002) j0k3r! válasza emvy (#1998) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Láttunk már olyat, hogy egy "bajnok" idővel lemaradt, nem? Yahoo, IBM, stb.

some men just wanna watch the world burn...

(#2003) emvy válasza j0k3r! (#2002) üzenetére


emvy
nagyúr

Az nagyon ritka, hogy egy bajnokot a sajat teruleten vernek meg. Az szokott elofordulni, hogy a terulet irrelevanssa valik idovel. Az IBM-et nem vertek meg a mainframe-ek teruleten, a Google-t sose verik meg a klasszikus netes keresok, az Apple-t sose fogjak megverni a mobiltelefonok piacan, az AWS mindig top 1-2 cloud lesz. Kivetelek persze vannak. (Mindig = 15 eves tavlat.)

Szerintem az NVIDIA szinte garantaltan nagyhal fog maradni az AI teruleten, persze tortenhet valami varatlan, de jo esellyel fontos szereplok lesznek.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#2004) Ixion77 válasza emvy (#2001) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Azért nekem erős a gyanúm, hogy pl. az AAPL legkevésbé sem fog ragaszkodni a CUDA használatához. Nem szokták ők szívesen tolni mások szekerét. De GOOG és META esetében is ugyanezt gondolom. A szerverközpontjaikba is saját chipeket gyártanak, hiába piacvezető az INTC vagy az AMD.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2005) Oppenheimer válasza Ixion77 (#2000) üzenetére


Oppenheimer
veterán

AI alapu szolgaltatasok gyorsabban fognak terjedni, mint az EV-k, amiknel egy tobb mint 100 eves iparagnak kell fordulnia, vagy a kripto, amit a lakossag 90%-a tovabbra sem ert.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#2006) emvy válasza Ixion77 (#2004) üzenetére


emvy
nagyúr

> Azért nekem erős a gyanúm, hogy pl. az AAPL legkevésbé sem fog ragaszkodni a CUDA használatához.

Ebben szinte biztos, hogy igazad van. Nem allitom, hogy nem lesznek hasonloan eros szereplok, de az NV nem fog eljelentektelenedni.

Talan meg jobb pelda: a Teslat mar sosem fogjak kiturni az elektromos autok piacarol. Az lehet, hogy lesz mas nagy e-auto gyarto is, de abszolutertekben a Tesla biztosan novekedni fog meg jo sokaig. Tehat lehet, hogy a piaci reszesedesuk csokken (NV-nek, Teslanak, stb.), de abszolutertekben novekedni fog a piacuk.

> A szerverközpontjaikba is saját chipeket gyártanak, hiába piacvezető az INTC vagy az AMD.

? Specializalt chipek vannak, meg kiserleteznek ARM CPU-kkal, de a GCP meg a Facebook infrastrukturajanak 99%-a Intel es AMD CPU-kon fut.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#2007) travix válasza Ixion77 (#2000) üzenetére


travix
aktív tag

Nincs az AI chipekben semmi olyan különleges tudás vagy technológia, ami miatt ne lehetne replikálni.

Én nem vagyok szakértője de tegnap néztem róla cnbc-n szakértői véleményt és ennek az ellentettje hangzott el. Az AMD az egyedüli ami az MI300-al feltudja venni a versenyt.

Egyébként én egyre jobban gondolkozom, hogy építek részvényes portfoliot az etf-k mellett, nvidia pl. beszállt 140 alá, amikor beesett a kripto. Szerintem ezeket a túlzott eséseket kell megfogni amellett persze hogy papíron is jó a cég, lehet vele nagy profitot csinálni.

(#2008) j0k3r! válasza emvy (#2003) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Én abból indulok ki, hogy ha tényleg az AI lesz a következő pár évtized hatalmas durranása (ipari forradalom szerű), akkor az ki fogja termelni a konkurrenciát. Ha meg az Apple, Microsoft, Amazon, Meta, stb. fejével gondolkodok, akkor nem biztos, hogy szeretnék kiszolgáltatva lenni egy cég fele, tehát biztosan meg fogják próbálni valamilyen szinten minimalizálni ezt a kockázatot. Nem tudom hogyan, de ezek nem hülyék és valószínűleg több tíz billió dolláros piacról beszélünk évtizedes távon.

some men just wanna watch the world burn...

(#2009) Ixion77 válasza Oppenheimer (#2005) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Feltéve, hogy nem fogja mindenki gyűlölni mint az ördögöt. Céges környezetben, ahol a profit mindenható, szerintem is futótűzként fog terjedni, de a hétköznapokban, ahol pl. az MSFT akarja majd tolni, nekem erős kételyeim vannak. Személy szerint én biztosan nem akarok AI-t a gépemre.

#2006emvy:
Specializalt chipek vannak, meg kiserleteznek ARM CPU-kkal, de a GCP meg a Facebook infrastrukturajanak 99%-a Intel es AMD CPU-kon fut.
Akkor ezt rosszul tudtam. Úgy tudtam, hogy még az alapjaik, meg az egész architektúrájuk is egyedi.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2010) emvy válasza j0k3r! (#2008) üzenetére


emvy
nagyúr

Ezt nem tudtad ugyanigy elmondani az Intel es az AMD CPU-kra is?

Szerintem a hardvergyartas egy nagyon kis resze lesz annak az erteknek, ami az AI kapcsan letrejon. Lenyegeben zero. Tehat lehet, hogy az NV-nel lecsapodik par tizmilliard dollar evente, de a tagabb gazdasagban valoszinuleg soktrillio dollaros impaktrol lesz szo.

while (!sleep) sheep++;

(#2011) Ixion77 válasza travix (#2007) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"Szerintem ezeket a túlzott eséseket kell megfogni amellett persze hogy papíron is jó a cég, lehet vele nagy profitot csinálni."

Kérdés, hogy mit nevezel beesésnek. Ha megnézed az akkori számait az NVDA-nak, akkor is a piac egyik legdrágább cége volt. Most csupán az extra magas értékeltségből lett őrült magas. Hamarosan jönnek az 500-as, 1000-es, 2000-es célárak - általában akkor érdemes elkezdeni shortolni... (Emlékszünk a BTC 1millió, 2millóra?)

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2012) j0k3r! válasza emvy (#2010) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Cserégetik is ki a felhőben levő serverekben saját gyártású chip-ekre a régieket úgy tudom*.

* Lehet, hogy csak terv, de biztosan olvastam erről (még az Alibaba is saját chipet tervez úgy tudom)

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#2013) ngaba válasza emvy (#2010) üzenetére


ngaba
aktív tag

Filozofálgatás.
Bizony. Nekem azért ijesztő belegondolni, hogy nemsokára a reklámokat / zenéket is AI fogja gyártani, mert jól megtanulja, hogy mit szeretünk. És az is eljön hamarosan, hogy egy hangfelvétel / videó nem fog bizonyítani semmit a bíróságon, mert simán le lehet gyártani bármit. Valami protokoll ki lesz arra találva, hogy hogyan lehet ellenőrizni, hogy egy videó eredeti-e. Majd le kell jelenteni mindent valami hivatalba, és aláírják a videót valami kulccsal (pl. hogy igazoljam, hogy tényleg én raktam ki azt a képet a FB-ra). :)
Az oktatásban a házi feladatokat is lassan el lehet majd felejteni... Erről jut eszembe, hogy nehogy az legyen az AI forradalom vége, hogy az ember eltunyul szellemileg. Ugyanis gondolkodni fárasztó. És ahogy a fárasztó kőfejtésről is leszoktunk, amióta vannak rá gépek, úgy lustaságunkban a gondolkodásról leszokni is hajlamosak lehetünk. Érdekes évtizedek előtt állunk.

(#2014) emvy válasza ngaba (#2013) üzenetére


emvy
nagyúr

A kofejtes helyett lett sport (amibol olyan fajtat uzol, ami jolesik), a szamitogepekkel meg szamologepekkel nem kevesebb szellemi munka lett, hanem tobb.

while (!sleep) sheep++;

(#2015) ngaba válasza emvy (#2014) üzenetére


ngaba
aktív tag

"A kofejtes helyett lett sport"
Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy: :D. Bocs.

A számítógép használatához szellemi munka kell, pláne ha programozol is. Ahhoz, hogy bepötyögi az ember a saját nyelvén a megoldandó feladatot, és megoldja neki az AI a problémát, ahhoz nem olyan sok. Majd meglátjuk.

Szerk.: Valószínűleg lesznek top kutatók és mérnökök, akik olyan problémákat fognak majd ostromolni, amikhez AI nélkül nem tudunk hozzászólni, gondolom erre utalsz. (A matematikában is vannak olyan komoly bizonyítások, amikhez számítógép kell.) Én meg az áltagemberre.

[ Szerkesztve ]

(#2016) emvy válasza ngaba (#2015) üzenetére


emvy
nagyúr

> Hát erre csak annyit tudok mondani, hogy: :D. Bocs.

Miert? En nem vegzek fizikai munkat, de szerintem a testem sokkal jobb allapotban van, mint a fizikai munkat vegzoke ugyanebben az eletkorban.

> Ahhoz, hogy bepötyögi az ember a saját nyelvén a megoldandó feladatot, és megoldja neki az AI a problémát, ahhoz nem olyan sok.

Maradjunk abban, hogy 'mas'. Ahogy a magasszintu programozasi nyelvek sem igenyelnek kevesebb szellemi munkat, mint a gepi kod.

while (!sleep) sheep++;

(#2017) Ixion77 válasza ngaba (#2013) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Ezt imádni fogod ;]

#2014 emvy
Nem sport jött helyette, hanem elhízás mint népbetegség, gerincferdülés és mozgásszervi problémák már tizenéves korban, stb.

#2016 emvy
Ahogy a magasszintu programozasi nyelvek sem igenyelnek kevesebb szellemi munkat, mint a gepi kod.
Használtál te anno assemblyt? Mert én igen, és azzal létrehozni valamit nagyságrendekkel nehezebb volt mint manapság a scriptnyelvekkel. Magam részéről jobban is szerettem, mert bár nehéz volt, de legalább büszke lehettem az eredményre. Ma meg szinte már csak könyvtárakat drótozunk össze és paraméterezünk. Ez számomra már nem is programozás.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2018) forceberg válasza ngaba (#2015) üzenetére


forceberg
veterán

* esport - bocs :))

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#2019) emvy válasza Ixion77 (#2017) üzenetére


emvy
nagyúr

Az elhizasnak kb. semmi koze a testmozgashoz, oruletes mennyisegu sport kell ahhoz, hogy szamitson. (Mondom ezt ugy, hogy bringaztam mar napi 300 km-t, meg futottam tobb maratonnyi tavot egy nap.) Semmit nem szamit kb., egyreszt azert hizunk, mert vegtelen mennyisegu kaja van, masreszt meg regen is hiztak az emberek.

Mindegy, offtopic.

while (!sleep) sheep++;

(#2020) julius666 válasza emvy (#2003) üzenetére


julius666
addikt

Szerintem az NVIDIA szinte garantaltan nagyhal fog maradni az AI teruleten, persze tortenhet valami varatlan, de jo esellyel fontos szereplok lesznek.

Nekem efelől semmi kétségem, afelől igen, hogy a konkurenciához képesti túlárazottsága mennyire indokolt. Mennyi az árfolyamból a mánia és mennyi a valós fundamentum. Az nVidia drága-e ennyiért vagy a konkurencia olcsó.

Egyébként érdekes lenne belelátni a parádés jelentésben szereplő számok mögött mi van, pontosan mi húzta meg ennyire az eredményt. Pl. Kínába már csak butított chipeket adhatnak el a zöldek elvileg. Ha jól értem volt egy időablak amíg a régi "rendeset" nem szállíthatták, az új meg csak nemrég jött ki. Lehet onnan jött a várakozásokon felüli bevétel?

(#2021) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Generative AI témához: Adobe PS generative fill

Nekem 0 PS tudásom van, de ezzel már én is bármit megcsinálok. Jó kezekben ez mekkora produktivitás növekedést hozhat? 100%? 1000%?

És akkor most mit kell venni? Marketing ügynökség ETF-et? Ezzel a kérdéssel arra világítok rá, amit mások is írtak: gazdaság minden területén növeli a hatékonyságot.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#2022) Ixion77 válasza Oppenheimer (#2021) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"És akkor most mit kell venni? Marketing ügynökség ETF-et?"

Inkább pont hogy azt kell eladni. Eddig megbízták a marketing ügynökséget azért, hogy jól képzett fotósok szép képeket csináljanak különleges helyszíneken, drága felszereléssel és sok éves tapasztalattal. Ezután meg Mancika a backofficeon megmondja az AI-nak hogy mi legyen a fotón milyen stílusban és az lesz. Nem kell fotós többé.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2023) julius666 válasza Oppenheimer (#2021) üzenetére


julius666
addikt

IMO ez leginkább a hasonló jellegű munkákat értékteleníti el (ugye kereslet vs kínálat, a keresleti oldalt nem befolyásolja, a kínálati oldalon robbanást okoz). Marketing cégeknél, ebből élőknél jobban belegondolva ez csak rontja a lehetőségeket, egyrészt jelentősen leviszi a belépési küszöböt (növeli a versenyt), másrészt kevesebbet lehet elkérni egy adott munkáért. Hiába nő a termelékenységed, ha vele együtt esik az érte elkérhető pénz is akkor rosszul jársz, hiszen több melót kell szerezned ugyanazért a pénzért, nő az overhead.

Inkább a hirdetések megrendelői oldalán csapódik le a termelékenység robbanás, a csökkenő árak képében. Az meg mindenki -> diverz ETF.

(#2024) Ringman válasza julius666 (#2023) üzenetére


Ringman
nagyúr

Hat ja, 70-es evekben is csunyan lemaradt a median salary a productivity growth-tol.

tarsadalmi szinten ezt rendezni kell, v tomeges elszegenyedes lesz a vege rovid tavon, a piac nem fogja megoldani ezt szabalyozas nelkul.

(#2025) Kukipapa_rr válasza emvy (#2003) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

A piacvezető 3Dfx-et sosem verik meg 3D gyorsítók piacán (hiába kapar valami Nvidia a TNT-jével), a Borland-ot sosem nyomják le fejlesztőeszközök területén, a Nokia 70%-os részesedésének pedig sosem fog más telefongyártó a nyomába érni.

Stb. :)

[ Szerkesztve ]

(#2026) emvy válasza Kukipapa_rr (#2025) üzenetére


emvy
nagyúr

A 3dfx tenyleg egy elcseszett tortenet, a Borlandot egy sokkal dominansabb ceg nyomta le. A Nokia egy paradigmavaltas aldozata lett, a sajat teruleten nem vertek meg.

while (!sleep) sheep++;

(#2027) Kukipapa_rr válasza ngaba (#2013) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

le kell jelenteni mindent valami hivatalba, és aláírják a videót valami kulccsal

Pontosan valami ilyesmi megoldást várok, mert már igazából most is lehet bármit deepfake-elni.

Még csak be sem kell menni sehova, kamerák eredeti felvételei az eszköztől hiteles aláírást kaphatnának. Erre ma is van technológia, kell egy közös szabvány.

Nem utolsósorban lehetne blockchain-nel kombinálni, szvsz az pont az ilyen esetekben lenne valódi forradalmi technológia, nem a coin-ozásban, amiről népszerű.

(#2028) emvy válasza Kukipapa_rr (#2027) üzenetére


emvy
nagyúr

Igen, siman megoldhato lenne technikailag a szignalas.

while (!sleep) sheep++;

(#2029) Kukipapa_rr válasza emvy (#2026) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Csak vicceltem ezekkel (félig), de miért ne jöhetne bármikor egy újabb paradigmaváltás, amihez az addigi piacvezető nagyok esetleg nem tudnak elég gyorsan felzárkózni?

(#2030) attiati válasza ngaba (#2013) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem sokkal nagyobb veszély, hogy meg sem tanulnak gondolkodni emberek.
Ha leszokott róla, azt még vissza tudja szerezni. Akár értelmetlen feladványok megfejtésével is.

De ha ki sem fejlődik az idegpálya rendesen, az már baj. Gyerekek egyre korábban és egyre többet játszanak számítógépes játékokkal. A jutalmazó központot bombázzák rendesen.

(#2031) emvy válasza Kukipapa_rr (#2029) üzenetére


emvy
nagyúr

En csak amellett erveltem lentebb, hogy az adott paradigman belul nehez megverni azt, aki eloszor a csucsra kerul. Tehat ha pl. dominalni fog valami total mas AI megoldas, amire a mostani GPU architektura alkalmatlan, akkor siman lehet, h az NV nem lesz jelentos szereplo.

while (!sleep) sheep++;

(#2032) travix válasza attiati (#2030) üzenetére


travix
aktív tag

szerintem az emberek 80%-a most sem tud gondolkodni, lehet gonosz vagyok de rengeteg buta ember, ez van

(#2033) David89 válasza Oppenheimer (#2021) üzenetére


David89
tag

A tervező szoftverek sem vették el egy mérnök munkáját, itt sem számítok másra. Főleg designban ahol végeláthatatlan változtatásokra megy el az idő, nem egy variáció kidolgozására. Valamennyi gyorsaság és színvonal emelkedést viszont biztosan ki fog váltani.

(#2034) dugo_ válasza travix (#2032) üzenetére


dugo_
veterán

Legalább valamiben versenyelőnyben lesz az ország.

(#2035) emvy válasza David89 (#2033) üzenetére


emvy
nagyúr

Mondjuk egy csomo ember munkajat elvettek (kezdjuk pl. a rajzolokeval).

while (!sleep) sheep++;

(#2036) Ixion77 válasza David89 (#2033) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Mennyit emelkedett a mozifilmek színvonala/élvezhetősége az utóbbi 10 évben azáltal hogy az előállításához szükséges technológia ára töredékére esett?
Attól, hogy valami könnyebben elérhetővé válik, és sok lesz belőle még nem lesz jobb. Sőt, pontosan az ellenkezője szokott történni: elsilányul és érdektelenné válik. Még akkor is, ha a technológiai színvonala lényegesen magasabb. Lásd pl. SW - The Phantom Menace vs SW - A New Hope. Melyiket élvezted jobban mikor először láttad?

A marketing területén szerintem óriási csapás az AI. A jelenleg foglalkoztatottak töredékére lesz csak szükség nemsokára.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2037) emvy válasza Ixion77 (#2036) üzenetére


emvy
nagyúr

A mozifilmek egyre drágábbak.

while (!sleep) sheep++;

(#2038) Ringman válasza emvy (#2035) üzenetére


Ringman
nagyúr

így van, ott is az alacsonyabb hozzáadott értékű munkaerő kopott el (mondjuk a megbízói igények is jelentősen nőttek a technológiai fejlődéssel - több módosítás, gyorsabb reagálás, stb).

a klasszikus mérnöki munkáknál meg ugye alap az, hogy legyen felelős tervező (Mo-n és sok országban büntetőjogi, nem csak polgári jogi), na ebben változást átverni nehéz lesz, most is minden tervező/méretező szoftver eulája úgy kezdődik, hogy milyen felelősséget zárnak ki, ezek sokszor évszázados előddel rendelkező kamarák, nem pár év alatt lesz ebben gyökeres változás.

ai lehet segítség, jól is jönne ha a "kulimunkát" lehetne csökkenteni (pl.rajzolási/prezentálási, dokumentálási/műszaki leírási munkát), de egy ai által generált tartószerkezet ellenőrzése (akár független tervellenőré, akár maga a tervezőé) nem triviális egy bizonyos bonyolultság fölött, feketedoboz által kidobott eredményt ki hagy jóvá?

persze lehet hogy nincs igazam, de ezek elég merev szervezetek.

azt viszont el tudom képzelni, hogy hasonlóan az orvosi felhasználáshoz mintákban segítség lesz, pl. helyszínbejáráson fotók alapján beazonosít tárgyakat, szerkezeteket, segít "könyvtárazni" - persze ehhez digitalizálni kellene a sok szakkönyvet, ami Mo-n nem jellemző, sokszor 0 példányt lehet kölcsönözni is kiadványokból.

(#2039) Shadowbull válasza David89 (#2033) üzenetére


Shadowbull
addikt

"tervező szoftverek sem vették el egy mérnök munkáját "

Ebben a formában ez nem igaz. Elvileg a mérnökök produktivitása nőtt a tervező szoftverek használatával, de az általános gazdasági növekedés és műszaki komplexitás növekedés kompenzálta ezt, emiatt nem lettek munkanélküliek a mérnökök.

Viszont a műszaki rajzoló szakma az úgy ahogy van megszűnt.

[ Szerkesztve ]

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2040) Ixion77 válasza emvy (#2037) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Összességében igen, főleg ha nominálértéken nézed nem pedig reálértéken, és a Hollywoodi popcorn produkciókét nézed nem a művészmozikét. De a technológiaigényes dolgok ára drasztikusan esett. Pl. az egy másodpercnyi animáció ára.
De a lényeg nem is ez, hanem hogy lényegesen élvezhetőbbek voltak, amikor kevesebb volt belőlük. A mozi hőskora rég véget ért. Így lesz ez mindennel, amit az AI sokkal egyszerűen előállíthatóvá tesz: hétköznapivá, értéktelenné válik.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2041) Shadowbull válasza Ixion77 (#2040) üzenetére


Shadowbull
addikt

"lényegesen élvezhetőbbek voltak, amikor kevesebb volt belőlük"

Én ezzel nem értek egyet.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2042) emvy válasza Ixion77 (#2040) üzenetére


emvy
nagyúr

Szerintem ez butaság, sokkal jobb filmek vannak ma, mint régen. Csak te nem élvezed, mert régen minden jobb volt (valóság: régen fiatal voltál).

while (!sleep) sheep++;

(#2043) David89 válasza Shadowbull (#2039) üzenetére


David89
tag

Az igaz, hogy a műszaki rajzoló mint szakma gyakorlatilag kihalt, ami nem is baj, mert kuli munka volt. Viszont a termelékenység növekedés ellenére inkább hanyatlóban van maga a tervezésnek a minősége, ami a szakképzett munkaerő hiányára vezethető vissza. Tehát hiába a termelékenység, ha az elvárt műszaki komplexitás, és a szakember hiány ezt bőven ellensúlyozza.

(#2044) julius666 válasza Ixion77 (#2036) üzenetére


julius666
addikt

Lásd pl. SW - The Phantom Menace vs SW - A New Hope. Melyiket élvezted jobban mikor először láttad?

Én pl. a Baljós Árnyakat jobban élveztem. Pont az én korosztályomnak szólt (alsós voltam), moziban az hatalmas élmény volt kölyökként. Az "eredeti Star Wars" ehhez képest otthon a CRT TV-n, VHS-ről kevésbé volt lenyűgöző. :P

Egyébként ha már "régen minden jobb volt": felnőtt fejjel nyilván jobbnak tartom a 4. epizódot mint filmet, de az elsőt továbbra is abszolút tudom élvezni és nem értem körülötte a gyűlöletet. Amikor a 3D felújított változatát adták a moziban teljesen lementem gyerekbe. :B

De egyébként se gondolom úgy, hogy manapság ne lennének kiemelkedően jó filmek, elmúlt évekből többet is fel tudnék sorolni, pedig alig járok moziba/otthon se nagyon van időm filmezni manapság.

(#2045) PredatorZoli válasza Shadowbull (#2039) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Nem szűnt meg a műszaki rajzoló, csak mostmár nem tussal meg vonalzóval dolgozik, hanem elkészíti CAD-el azoknak az alkatrészeknek és összeállításoknak a rajzait, amiket a designer lemodellezett meg kiszámolt. Még a német anyacégnél se szűnt meg ez a pozi nálunk.

[ Szerkesztve ]

(#2046) attiati válasza Shadowbull (#2041) üzenetére


attiati
veterán

A második felén van a hangsúly.
Az meg pszichológiailag is igazolt, hogy az újdonság mindig nagyobb örömet okoz.
Első repülés vs. 100. repülés.

Szerintem még csak nem is korfüggő.
Egy 30 éves ősembernek a tűz első látványa akkora izgalom lehetett, mint mondjuk manapság egy páréves gyereknek.

(#2047) Shadowbull válasza David89 (#2043) üzenetére


Shadowbull
addikt

"inkább hanyatlóban van maga a tervezésnek a minősége"

Hát, én nem ezt látom, de ez lehet ágazatfüggö is. Nagyságrendekkel komplexebb, átgondoltabb és jobb konstrukciók vannak manapság, egyszerüen a 3D-s tervezési szabadság és a szimulációs eszköztár miatt.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2048) Shadowbull válasza PredatorZoli (#2045) üzenetére


Shadowbull
addikt

"hanem elkészíti CAD-el azoknak az alkatrészeknek és összeállításoknak a rajzait, amiket a designer lemodellezett meg kiszámolt. Még a német anyacégnél se szűnt meg ez a pozi nálunk."

Nálunk már vagy húsz eve (inkabb regebben) megszünt, a tervezök modelleznek és készítik a rajzokat is. ès nem csak nálunk, az autóiparban jellemzoen igy van, legalabbis ott amit en ismerek.

[ Szerkesztve ]

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2049) Ra3 válasza Shadowbull (#2048) üzenetére


Ra3
őstag

Nekem is pont ez a tapasztalatom, 23 éve nyomom ezt, az első munkahelyemen még volt 1 darab műszaki rajzoló, de már neki is inkább csak a doksik rendezése volt a feladata.
Engem már abba neveltek hogy önállóan megcsináltam a modellt, rajzot bármit és ez mindenki felé elvárás volt.
Persze autóipari multinál volt olyan hogy félkészre tákolt design-t vettünk át pl franciáktól, akkor 3-4 hónapig az egész csapat a modelleket pofozta, utána meg fél évig a GD&T-t nyomtuk/rajzoltunk, tűrésmezőt számoltunk meg a beszállítókkal egyezkedtünk hogy hol mekkora tűrés meg hány szigma fér bele.
Persze a mostani helyemen is van az anyacégnél az őskorból megmarad pozi, de annak meg elég egyszerű oka van, kint erős a szakszervezet, a nyugdíj előtt álló kolléga aki lehúzott 25 évet a cégnél horribilis pénzbe kerülne ha kirúgnák, ezért olcsóbb a nyugdíjig adni neki a fizetést és még dolgozik is valamit, aminek persze nem sok köze van a konkrét pozihoz, de hivatalosan áthelyezni más munkakörre megint csak macera.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#2050) julius666


julius666
addikt

Ezentúl hó elején bevásárlásnál lehet majd arra is várni a kasszánál, hogy a sok hasitasi az ATM limit felett tudjon még némi pénzt adómentesen kiszedni: [link]

Hogy kinek jó ez és miért az rejtély. (Úgy értem a pénztárgépekkel seftelő haverokon túl, nekik nyilván buli lesz újabb körben megfejni az üzleteket)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.