Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4551) szabi__memo válasza pictigjis (#4550) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Elhiheted, hogy sajnálom! :(((
De nem ígérhetek semmit, még 14 sincs..;)
Szerk: kicsit benéztem az időt :U

[ Szerkesztve ]

(#4552) j0k3r! válasza pictigjis (#4550) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Nem mindig tudom eldönteni, hogy ébren vagyok, vagy még álmodok az ilyen cikkek után :(

some men just wanna watch the world burn...

(#4553) avl válasza ngaba (#4547) üzenetére


avl
aktív tag

epp ma olvastam, majdnem be is linkeltem, de igy most "muszaj": [24-things-i-believe-about-investing] 14. pontja (is) szerintem igaz:
"I believe markets are right most of the time but not all the time. Markets are kind of, sort of efficient."

szerintem nem mindig, nem mindenhol es nem tökeletesen "hatékony a piac"

az OTP-s pelda szerintem pszicho illetve valoszinü szandekos manipula, mert a belengetes elött ugy "hallottam" mar komoly short-ra vetelek voltak

persze igazabol nem is ertem, hogy a beirasomra hogyan passzol a "A hatékony piaci árazás és a spekulálás szembeállítása nekem furcsa."

szerintem rövid tavon nem hatekony a piac, nem a valosagot mutatja, hanem aktualis fake vagy valos esemenyek, vart/beharangozott esemenyekre pszicho altal megdobott hatást; ezek viszont simán elmaradhatnak - egy masik hülye masik iranyba meg nagyobbat mondhat, amit vagy elhisznek vagy nem; ezek szerintem egy valos hatékonysághoz, értékhez nem köthetöek, ennek megfelelöen az aktuális ar es valós érték eltérnek rövidtávon; legszembetünöbb, amikor napon belül komolyabb ingások vannak, az nem valós, szerintem ott "mühatékony" legfeljebb a piac, de ugy is mondhatom: rövid távon simán torz (torz emberek torz bedobott gondolatainak torz értelmezése ;-)

(#4554) Ringman válasza j0k3r! (#4552) üzenetére


Ringman
nagyúr

ezeknek a cikkeknek nem sok értelme van itt a topikban, ezek pr-kijelentések, a célcsoportnak szólnak.

ami fontosabb (bár ner-es médiaterméket nem szívesen linkelek), az az, hogy már lassan júniusnál tartunk az eu-s pénzek lehívásánál:
Tovább várhatunk az uniós pénzre, mint azt bárki is gondolná

Ha októberben nem születik meg a brüsszeli alku, előfordulhat, hogy csak a jövő júniusi EP-választások után tisztázódik a magyar vita, és lehet egyezség a hazánknak járó uniós forrásokról. Az Indexnek nyilatkozó fejlesztéspolitikai szakértő szerint ugyanakkor némileg paradox módon az is rosszul sülhet el, ha hirtelen ránk ömlik több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás, mert azzal nyomban beköszönthet a dupla áras építési beruházások kora, ami ismételten felfűtheti az inflációs kályhát. Kevés lehetőség van a hazai kkv-szektor előtt, a kínálkozó pályázatok mögött pedig jelentős részben állami projektek húzódnak meg.

az meg nem alaptalan, hogy a többszörös túlárazásokra még egy 2+-os szorzót rádobnának a kiéhezett hiénák.

(#4555) szabi__memo válasza Ringman (#4554) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Azért az ilyen pr-kijelentések elég jól szokták a forintot rángatni...

(#4556) HussarF válasza j0k3r! (#4552) üzenetére


HussarF
addikt

Az a baj, hogy ez nem lokális dolog. Ma megnyitom az X-et, majd ez jön szembe:

Nem akartam hinni a szemeimnek, kétszer le kellett csekkolnom, hogy jól látom-e. Hogy mi van? Ez az a téma, amiről az USA elnöke a legfontosabbnak tartja, hogy megnyilvánuljon? Oké...

[ Szerkesztve ]

(#4557) j0k3r! válasza avl (#4546) üzenetére


j0k3r!
senior tag

"és a kérdés inkább a - legalabbis az en szohasznalatommal - valoban spekulálók felé érdekes: akik komolyabb portfolióaránnyal vannak "parvonalon" kivül és várnak, hogy mire ? érdekelne az Ö gondolatuk"

Alacsonyabb részvény értékeltségre, nem invertált hozamgörbére, infláció stabilizálódására, ilyesmikre :DDD

#4556 HussarF: Ő is a kezébe vette az infláció letörését, vagy legalábbis elbábozza a jövő évi választásokig...

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#4558) julius666 válasza pictigjis (#4550) üzenetére


julius666
addikt

Sajnos van relevanciája, úgy tűnik a múlt heti történések nem egy új, legalább ideiglenes fiskális szigor színjáték kezdetét jelentették, megy tovább a rombolás mind a színpadon, mind a kulisszák mögött.

(#4559) pictigjis válasza julius666 (#4558) üzenetére


pictigjis
senior tag

persze, ez világos, csak ettől a kínai lelki és intellektuális kapcsolódástól már kiégtem :)

rengeteg sci-fit olvasok, néha úgy érzem, mintha valahol, valamikor átkerültem volna egy párhuzamos univerzumba

(#4560) julius666 válasza avl (#4546) üzenetére


julius666
addikt

és a kérdés inkább a - legalabbis az en szohasznalatommal - valoban spekulálók felé érdekes: akik komolyabb portfolióaránnyal vannak "parvonalon" kivül és várnak, hogy mire ? érdekelne az Ö gondolatuk

Már többször kérdezted és válaszoltunk is rá, azóta nagyon sok minden nem változott. Lásd j0k3r! válaszát.

Kicsit bővebben: én nem hiszem magam okosabbnak a piacnál. Vannak elég jó statisztikáink olyan helyzetekről, amikor a piac árazó képessége - ilyen vagy olyan okokból - nem szokott jól működni, a fordított hozamgörbés időszakok jellemzően ilyenek. Jelenleg erősen ilyen időszakban vagyunk, én szerencsét próbálok. Mivel az értékeltségek amúgy is elég magasak, ezért lefelé irányban én nagyobb kockázatot érzek mint felfelé irányból kimaradásban. Természetesen nem garantált semmi. Másnak nem tanácsolom kövesse amit csinálok, az én helyzetem egyedi: fiatal vagyok még, korosztályomon belül viszonylag jó anyagi helyzetben (én szerencsére már nem a saját lakást kockáztatom), túlélem ha nem jön be a tipp. :)

Spekuláció: amit te csinálsz az időzítés, csak rövid távra. Nekem semmi bajom azzal, hogy ezt csinálod, csak nem értem mögötte a logikát. Akár szarul áraz a piac akár nem, amíg nem tudod előre megjósolni addig neked teljesen mindegy. Márpedig láthatóan nem tudod, mert nem minket kérdezgetnél amúgy. :P (Nem mintha mi tudnánk, akkor nem ide posztolgatnánk ha lenne jó jósgömbünk)

(#4561) Ringman válasza HussarF (#4556) üzenetére


Ringman
nagyúr

lol, kemény :DDD

mondjuk a kényelmi díj említésekor már elkezd nőni a vérnyomásom.

(#4562) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Egész szépen közelíti a dollár a 370-et

(#4563) stingy2 válasza avl (#4546) üzenetére


stingy2
senior tag

"akik komolyabb portfolióaránnyal vannak "parvonalon" kivül és várnak, hogy mire ? "
Ehhez azt kell megérteni, hogy aki így kereskedik (spekulál), annak - ha csak nem pü-i öngyilkosjelölt - részletesen kidolgozott stratégiája van, ahol pontos szabályok szerint meghatározott be, illetve kilépési pontok vannak.
A másik topikban pont neked válaszoltam ezt , amiből a lényeg: Kell, hogy legyen egy sziklaszilárd „gameplan”-ed. Ha van egy működő stratégiád, az már fél siker, mert ugye azt be is kell tartani, de ez már inkább tőzsdepszichológia.
Itt pl. írtam is, hogy eladtam minden részvény kitettséget szept. 1-én, és azóta SHV-ban parkol a pénz. Ha vmi nagy csoda nem történik a héten, akkor jó döntés volt, mert a részvények estek, a rövid kötvény meg hoz némi aprót.
Ez természetesen nem megérzésre történt. Ha beütöd a keresőbe, hogy "average monthly returns s&p 500" és ránézel az eredményre, akkor ezután annyira te sem akarsz majd poziban lenni szeptemberben.
De anno te linkelted, hogy mi van, ha kimaradsz a 10 legjobb napból, én meg hogy mi, ha kimaradsz a 10 legrosszabból. Ha a statisztika azt mondja, hogy szeptemberben bukni fogok a részvényekkel, akkor minek tartsak részvényt szeptemberben?
Ezt a Buffett idézetet akkor is betettem, érdemes rágódni rajta :):
"Nem amiatt lettünk ilyen gazdagok, hogy mindig megtaláltuk a legjobb befektetéseket, hanem amiatt, hogy a legrosszabbakat elkerültük."

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#4564) avl válasza stingy2 (#4563) üzenetére


avl
aktív tag

köszi!

abban látom a nagy különbseget (meg a 10 legjobb/legrosszabbol kimaradas hatasat is), hogy a portfolio mekkora reszevel megy a "hajcihö"

nyilvan a latvanyos kimutatasok az egesszel nyomjak azt, ....ami nekem elkepzelhetetlen

en 95-99.5%-ban be vagyok fektetve, azokból el nem adok, csak fektetek tovább be ...nekem ez a "tervem"

a fentiböl kimarado 0.5-5% között (de nagyon ritka, hogy 3% fölött legyen) valtazik az epp be nem fektetett, amivel így szórakozok, kicsit idözítgetek, de biztos nem eveken, söt, hónapokon át sem

a portfoliomeretem az eves új pénz nagyon sokszorosa (nem csak pl. 20szorosa, így eladás nélkül, minden egyes vétel csak igen kis mértékben módosítja az összetételét)

kb. nekem ez a "gameplan"-em

az aktualis esetben ma már el is költöttem (ZPRV-re) - így most ~1 hétig volt több cash-em, de 3% alatti - így a cash-em megint ~0.5%

(#4565) j0k3r! válasza j0k3r! (#4092) üzenetére


j0k3r!
senior tag

USD/JPY lassan $150, kíváncsi vagyok meddig megy el. Egyelőre a BoJ elég passzív.

some men just wanna watch the world burn...

(#4566) stingy2 válasza avl (#4564) üzenetére


stingy2
senior tag

Sztem nem ugyanarra gondolunk: a gameplan alatt én egy tőzsdei kereskedési modellt értek, kilépés, belépés, stop, MM, RM stb.
A B&H- nál, ha csak veszel és tartod, nem kell semmi ilyesmi. Én meg azt nem értem, hogy aki BH stratégiát követ, az mikor akar eladni? Miért akkor? Van-e rá akármilyen terv? Vagy csak ha kell a pénz? És ha akkor épp 30% DD-ban van a portfólió? Mindenki a hosszútávú piaci hozammal számol BH esetén, de ha egy masszív DD-ban kell a pénz, akkor az nagyon csúnyán megütheti a több évtizedes éves hozamot is. Én úgy nem fektetek be semmibe, hogy ne tudjam pontosan, milyen feltételekkel szállok ki.

"nyilvan a latvanyos kimutatasok az egesszel nyomjak azt, ....ami nekem elkepzelhetetlen" - ezt a 10 legjobb/legrosszabb "napi hozamot csak példának raktam ide, gyakorlati haszna egyiknek sincs egyszerűen azért, mert nem lehet megvalósítani. Amit fentebb írtam, hogy szeptemberben kilépsz a piacról, októberben vissza, az viszont megvalósítható. És íme az eredmény: Hosszú távon majdnem 1% többlet hozam.

INTJ

(#4567) avl válasza stingy2 (#4566) üzenetére


avl
aktív tag

szerintem az is nagy különbseg, hogy en nem szeretek 10% feletti portfolioelemet, igy nincs is, es 20 elemem van 1.5% feletti sullyal

..raadasul nekem több mint 20 TBSZ-en, szoval barminemü ugralas (a sok elem es sok szamla alatt miatt pl. egyik honapra eladni, masikra ujra venni) nem egyszerüen realizalhato

B&H -nal is kerdes a mikor venni, mikor eladni - nekem (de mint irtam a portfolio kis reszevel, mert az évek elszálltak)

mikor eladni ? jó kérdés, egyelöre nem tervezem :D

eladasilag ugy gondolkodok, hogy
1) komoly kiadasok tervezhetöek,
2) illetve PMAP-bol megoldhato egy árszintig
3) folyamatos fizetesböl folyamatos bevetel van, ami a szokasos kiadasnak ~4szerese
4) ha nem lesz folyamatos bevetel, akkor kell eladni, nyilvan ez jo esetben elöre tervezhetö, azaz elötte eladni, es pl. 1-2-3 evnyi kiadasnyit akkor kevesbe ingadozo eszközbe gondolok tenni (ma ez pl. PMAP, DKJ es TBSZ-en kivül valamilyen bef.alap lenne nekem), es abbol eladogatni

(#4568) Ixion77 válasza j0k3r! (#4565) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Nem biztos hogy olyan passzív a BOJ. Az US20Y a mai újabb +2.2% emelkedéssel már 4.817%. TLT közelíti a 2008-2011 közt minden évben egyszer látott 88 körüli mélypontot. Ha így folytatjuk, úgy lesz meg az uninvertálódás, hogy nem a 2Y megy le, hanem a hosszú távúak mennek fel. Ezek alapján sokmindenre számítanék, de arra nem, amit látok: a US tőzsdeindexek pluszban vannak ma.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4569) Hi!King válasza stingy2 (#4566) üzenetére


Hi!King
őstag

"Én meg azt nem értem, hogy aki BH stratégiát követ, az mikor akar eladni? Miért akkor? Van-e rá akármilyen terv? Vagy csak ha kell a pénz?"

Tisztán passzív B&H esetében akkor veszel, amikor félreteszed a pénzt (esetleg költségoptimalizálva, ha túl kicsi egy-egy adag), és akkor adsz el, amikor kell a pénzed. Egy vegyes portfoliónál még az arányoknak is stimmelniük kell, ha tényleg tiszta passzív B&H, azaz ha mondjuk 60-40 a részvény-kötvény arány, akkor eladni is 60-40 arányban adod el, ha kell a pénz.

Mert ha mondjuk vársz vele, hogy most túl olcsók a részvények, ezért nem adod el, akkor az már bizonyos léptékű aktív kereskedés.

Az átsúlyozások persze bonyolíthatják a helyzetet, nyilván ha valaki Vanguard Life Strategy alapot vesz, akkor ezzel sem foglalkozik.

De egyébként kevesen követnek tiszta passzív B&H stratégiát, én igyekszek közel járni hozzá, de valójában még elég messze vagyok tőle, mert időnkétn próbálok időzíteni, de nem mindig teszem jól. Illetve nem onnan indultam, hogy 0-ról elkezdem építeni, hanem voltak egyszeri összegek is, amit befektettem, de nem egyszerre, illetve korábban állampapír túlsúlyban voltam és abból fokozatosan álltam át egy kiegyensúlyozottabb arányra.

Amúgy az a szeptemberben ki, októberben be stratégia sem tudjuk, hogy működni fog-e a jövőben, az hogy a múltban így volt, nem jelenti azt, hogy a jövőben is így lesz. Sőt, akár egy év egy rendkívüli eseménye is sok évre megváltoztatjhatja a helyzetet (pl. a covid első hullámhoz hasonló lezárás nyáron indulna, és szeptemberben menne vissza a piac).

(#4570) ngaba válasza Ixion77 (#4568) üzenetére


ngaba
aktív tag

Na, ki mennyit bukott TLT-vel eddig? :)

(#4571) j0k3r! válasza Ixion77 (#4568) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Nekem úgy tűnik, hogy elengedték a yen-t. Azt hiszem azt csak késéssel tudjuk meg, hogy ők állnak-e a kötvény eladások mögött, vagy valaki más. Illetve ki az, aki akkora bajban van, hogy elad? (ugye nagy valószínűséggel veszteséget kell realizálnia)

some men just wanna watch the world burn...

(#4572) j0k3r! válasza ngaba (#4570) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Bukni semennyit, én veszem fokozatosan a DTLA-t (ma is vettem). Nekem ez egy ilyen kb. 12-24 (nagyon max 36) havi távú "trade".

some men just wanna watch the world burn...

(#4573) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Na holnap csökkentik az egynapost? Nem fogadnék rá, 100 bp-ra főleg. Kíváncsi leszek

(#4574) ngaba válasza szabi__memo (#4573) üzenetére


ngaba
aktív tag

13%-ra fogják csökkenteni. Inkább az a kérdés, hogy mt kommunikálnak, és hogy innentől mi lesz.

Azt már tudjuk, hogy a kormány kamatot csökkentene...

(#4575) Ixion77


Ixion77
Topikgazda

Szerintem érdekes ábra a nagyságrendekről:

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4576) Segal válasza szabi__memo (#4573) üzenetére


Segal
veterán

Pedig nagy összeget tehetnél rá, mert garantáltan össze fog érni a 2 kamat. :K
Ahogy már előttem is írták, inkább utána lesz kérdéses a dolog, mert csökkenteni is kéne hogy a hitelkamat is csökkenhessen, meg védeni is kéne a forintot...
Na most a kettő együtt nem fog menni. :N
Tippre azt mondom októberben bekezdünk egy 50 bázispontos alapkamat csökkentéssel, aztán meglátják hogy reagál a piac. Ha nagy kilengések nincsenek (holnapi kommunikáció előkészíti), akkor mehet tovább 50 pontokkal a csökkentés, ellenkező esetben meg 1 hónap pihi és utána megint csökkentés.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#4577) B1868 válasza ngaba (#4570) üzenetére


B1868
újonc

Amerikai kötvény ETF-jeim.
20 éves -13%
7-10 éves -5%
1-3 éves 0%
0-1 éves 5%

(#4578) j0k3r! válasza Segal (#4576) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ha nem dumáltak volna ennyi hülyeséget mostanában, akkor 10-15 Ft-tal erősebben állhatna neki a kísérletnek a forint :DDD Legalább ennyi eszük lenne, ha már állítólag együtt dolgoznak az MNB-vel...

some men just wanna watch the world burn...

(#4579) ngaba válasza B1868 (#4577) üzenetére


ngaba
aktív tag

Nekem eleve nincs sok pénzem ETF-ben, a megtakarításom túlnyomó része magyar állampapírban van (annak is a fele PMÁP), a lejáró DKJ-ket pakolgatom át fokozatosan. Az ETF-jeim 2/3-a DTLA, 1/3-a OPEN. Ma akartam + 1/3-nyi JPGL-t, csak hogy 50-50% legyen a kötvény-rv arány, de a limit nem teljesült, így holnapra tolódott a döntés. Az ösztöneim azt mondják, hogy inkább DTLA-t kellene venni (most már az európai kamatemeléseknél is behúzták a féket), de nem merek. :) Hosszú kötvénnyel is igen nagyot lehet bukni, és simán benne van a pakliban, hogy a zéró kamatok korának vége egy jó darabig.

Én eddig a DTLA-val -7% bukóban vagyok, ami tapasztalt tőzsdézőknek semmi (+ forint árfolyam kárpótolt pár %-ot, ha abban számolom), de ez a mai nap nem esett jól.

Szerk.: De leginkább nincs kedvem venni semmit, keményvaluta cash is the king érzésem van: A részvényeket túlárazottnak érzem, DTLA-ból már sok van + fenti, forint befektetés szerintem most felejtős, plusz amúgy is túl sok van nekem.

[ Szerkesztve ]

(#4580) Vesa válasza szabi__memo (#4562) üzenetére


Vesa
veterán

Venni kellett volna 330-on. :D

A tudomány a valóság költészete!

(#4581) Vesa válasza ngaba (#4579) üzenetére


Vesa
veterán

Hasonlóban pörgök deviza tekintetében. Eléggé megtoltam az EUR cash-t, de nagyrészét nem fektettem be, mert tartok tőle, hogy mínuszba megy, viszont jövő nyáron kelleni fog.

A tudomány a valóság költészete!

(#4582) avl válasza ngaba (#4579) üzenetére


avl
aktív tag

én legkorábban jövö ev elsö felében gondolok US kötveny ETF-et venni, 1-3 illetve 3-7 evesre gondolok, € hedge sem kizart nalam, azaz pl. ezekböl: [link]

ilyen kapcsan mi a szakértök véleménye ? IE00BMX0B631

Laufzeiten (Stand: 30.06.2023)
1-5 ev: 55.7%
5-10 ev: 23.9%
15-20ev: 7.3%
20-25 ev: 4.2%
25+ ev: 8.3%

[ Szerkesztve ]

(#4583) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány új bankadó kivetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól - idézi Nagy Mártont a GFM közleménye. A gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét.

érdekes lesz ez, mikor csökkennek a reálbérek és visszafogják a vásárlásaikat/beruházásaikat az emberek.

én örülnék neki, ha újraéledne az építőipar, de ahhoz eu-s források is kellenének, a követelményeknek meg nem akar megfelelni a kormány.

(#4584) Vision válasza Ringman (#4583) üzenetére


Vision
veterán

Röhejesnek tartom, hogy egy komplett szektort (építőipar) a külső transzfereknek kell életben tartania, nem pedig az organikus igényeknek. Ez egészen biztosan nem egészséges stratégiai szempontból.

(#4585) Oppenheimer válasza Ringman (#4583) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"mikor csökkennek a reálbérek és visszafogják a vásárlásaikat/beruházásaikat az emberek."

Ez a bankado a jovo evrol szol es iden mar pozitivba fordul a realberek valtozasa (varhatoan ebben a honapban).

Tudom doomsayernek lenni nepszerubb, de 2024-ben visszater a novekedes es elkezd rendbejonni lassan az allamhaztartas es felporog majd a fogyasztas.

Lefele mutato kockazat hogy europa gazdasaga hirtelen foldbe all, vagy jon egy amcsi recesszio ami sulyossa valik, de ezekre kicsi az esely.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4586) szabi__memo válasza Vision (#4584) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Magyarország és az egészséges nem tudom milyen kontextusban értelmezhető. Erőlködök valamit találni, de.. :(

[ Szerkesztve ]

(#4587) Ringman válasza Vision (#4584) üzenetére


Ringman
nagyúr

teljesen igazad van.

amúgy a rendszerváltás óta (talán 1-2 évtől eltekintve) elégtelen a lakóépület-állomány megújulása (mélyfelújítás v. új építés), évi 2% lenne a minimális szükséglet (50 éves ingatlan-élettartamot figyelembe véve)

itt is előkerül az, hogy nem hatékony a jelenlegi berendezkedés (tervezési oldalról sem, teljesen szétaprózódott a szektor 1-2 fős "cégek" vannak, de ennek finanszírozási oka is van, alacsonyak a tervezői díjak, valamint pont a prociklikusság miatt nem akarnak fejleszteni a cégek)

(#4588) Oppenheimer válasza Ringman (#4587) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Mo-n sztem celszerubb 100 eves elettartammal szamolni, nem vagyunk olyan gazdagok hogy 50 evente lebontsunk regi es felhuzzunk uj epuleteket.

Abban igazad van hogy annyira gyer az orszag, hogy meg ezt se kepes hozni :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4589) Ringman válasza Oppenheimer (#4585) üzenetére


Ringman
nagyúr

országspecifikusan nézve miben látod az előrelépés lehetőségét?

mi hozza meg az emberek költési/beruházási kedvét? (a 24-es ep-választás előtti feltételezett pénzosztáson kívül)

amúgy van arról publikus stat, hogy a bérek milyen arányban nőttek? (pl. a munkavállalók 30%-a kapott inflációt meghaladó fizetésemelést?)

(#4590) Vision válasza Ringman (#4587) üzenetére


Vision
veterán

...a rendszerváltás óta (talán 1-2 évtől eltekintve) elégtelen a lakóépület-állomány megújulása (mélyfelújítás v. új építés), évi 2% lenne a minimális szükséglet (50 éves ingatlan-élettartamot figyelembe véve)

Hát, a fene se tudja. Rengeteg az üresen álló épület és lakás. Ez erősen torzíthatja a statisztikát. Sok kecónál meg eleve a dózer a következő triviális lépés, nem a felújítás.

Múltkor olvastam egy tanulányt arról, hogy a Budapesten folyton hangoztatott újlakás építési igény magasan túlhype-olt dolog, valami 1000-éves becslés van mögötte.

(#4591) axioma válasza Oppenheimer (#4585) üzenetére


axioma
veterán

"Ez a bankado a jovo evrol szol es iden mar pozitivba fordul a realberek valtozasa (varhatoan ebben a honapban)."
Ezt eddig se ertettem, hogy hogyan lehet ilyet hype-olni, me'g ha technikailag ki is hozhato egy szam. Munkavallalo szemmel viszont ennek nincs jelentosege, mert a legtobb esetben tavaly januar-februarban(!) - haboru elott - kialkudott (megkapott) ber tavaly decemberben mar nem a felek altal velt szintet hozta, csak hat a hagyomany miatt "majd bertargyalasi honapban".
Raadasul valoszinuleg majd szepen eljatssza minden ceg, hogy tavaly 14.5% volt az infla (atlaginflat vett) es me'g azt se adta meg mert jaj neki is nehez, iden meg 10% alatt (havit veszi figyelembe), orulj ha kapsz 11-et.

(#4592) User_2 válasza Ringman (#4583) üzenetére


User_2
tag

ortodox szcenarió lett volna, ha adó jellegét megőrizve megy a nemzeti bankba

a racionalitás mumusa mindennap más köpenyt hord

(#4593) Ringman válasza Vision (#4590) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen, ez nem ilyen egyszerű, mit ahogyan a papíron üresen álló, valójában bérelt ingatlanok torzító hatása sem. van friss népszámlálás + adatok a lakcímekről, ki lehetne matekolni ezt, de valahogy egy kormány sem igyekezett ezzel (az ingatlankiadás fehérítésével sem).

sok ingatlant valójában üresen kell hagyni, már a dózer is drága, milliós tétel. el kéne azt fogadni, hogy vannak elnéptelenedő régiók, mert nincs miért ott ennyi embernek laknia (pl. mezőgazdaság csak n/10 embert szív fel, infra nincs, munkahely sincs), az államnak a relokációban kellene segíteni, nem falusi csokkal, mert csak konzerváljuk a szegénységet.

bp lakossága csökken, agglo nő, csak itt is megspórolták az infrát, mind közmű, mind közlekedés tekintetében (és ez nem x-sávosra növelt utakat jelentene elsősorban, hanem működő elővárosi tömegközlekedést)

(#4594) axioma válasza Ringman (#4593) üzenetére


axioma
veterán

+1 en se ertem minek lelegeztetogepen tartani a kistelepuleseket ott, ahol magatol kihalna - baromi nagy felesleges teher a tarsadalomnak (onkormanyzat, kozmuvek, uthalozat, veszhelyzeti vonuloegysegek)
[marmint gazdasagilag, de en abban se vagyok biztos, hogy politikailag az ujonnan odatelepulteket a kistelepulesi atlagszavazova is teszik]

(#4595) Vision válasza axioma (#4594) üzenetére


Vision
veterán

Ott van értelme, ahol egyébként is van a közelben jó infra, de leginkább munkahely. Öcsémék például ilyen faluban élnek, és nyilván az életszínvonal is sokkal magasabb, mint mondjuk az Alföld közepén valami tanyavilágban. Bár náluk nincs is falusi csok, amit máig nem értek, mivel szomszéd városokban van. :D

(#4596) axioma válasza Vision (#4595) üzenetére


axioma
veterán

De akkor ocsedeknel a telepules nem egy "ahol magatol kihalna" kategoria...

(#4597) Ringman válasza Vision (#4595) üzenetére


Ringman
nagyúr

Bár náluk nincs is falusi csok, amit máig nem értek, mivel szomszéd városokban van

azt hiszem az csak az elnéptelenedő településekre jár, békés megyében azt hiszem mindegyik az.

(#4598) Oppenheimer válasza axioma (#4591) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem tudom minek kell belekötni a reálbér statisztikába.

Teljesen érdektelen hogy melyik munkavállaló mikor mennyi bért alkudott ki. Nemzetgazdasági szinten kell nézni az átlagbért és ha ott reál szinten emelkedés van akkor reál szinten emelkedés van!

Az meg közgazdásági axioma hogyha nőnek a reálbérek akkor nő a fogyasztás is.

Ringman:
"amúgy van arról publikus stat, hogy a bérek milyen arányban nőttek? (pl. a munkavállalók 30%-a kapott inflációt meghaladó fizetésemelést?)"

Nem tudom van-e, de nem is releváns, lásd hsz-em első fele.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4599) Vision válasza Ringman (#4597) üzenetére


Vision
veterán

Szerintem simán politikai megfontolások alapján osztogatják. :) Van olyan település a megyénkben, ami rajta van a listán, és már Budapest elővárosaként üzemel, rengeteg ingázó beköltözővel.

(#4600) Ixion77 válasza Oppenheimer (#4585) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

"Lefele mutato kockazat hogy europa gazdasaga hirtelen foldbe all, vagy jon egy amcsi recesszio ami sulyossa valik, de ezekre kicsi az esely."

Optimista ember vagy te :) Amennyire én tudom a német gazdaság két negyedéve recesszióban van, nagyon úgy néz ki hogy a harmadik is meglesz, és még ki tudja mennyi. Mivel a német gazdaság Európa motorja, szinte biztos, hogy magával húzza minimum a perifériát. Tudom, hogy a kincstári előrejelzés szerint csak a németek lennek recesszióban az EU-ban, de én ezt szinte kizártnak találom. Azt, hogy az USA-ban ne legyen recesszió, szintén. Kínában és EU-ban is visszaesés lesz, akkor az USA is megy velük. Nem beszélve a saját problémáikról: megtakarítások elfogytak, adósságszolgálat orbitálisra nő, diákhiteleket ismét fizetni kell (-$400/fő/hó költés kiesés), olajtartalékok mélyponton, stb.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.