Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4801) j0k3r! válasza avl (#4795) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Szerintem túl sokat gondoltok bele ebbe az ábrába. Ez egyszerűen egy pillanatkép, semmi több. Ha nagyon valami magyarázatot akarnék rakni mögé, akkor talán azt tudnám mondani, hogy a BRICS-es fiúkra nem volt jó fogadni az elmúlt 10 évben, hiába mondogatják, hogy na most itt a vége a dollárnak

A hozamos kérdésre nincs válaszom, szerintem az egyén/élethelyzet függő. Talán az ökölszabály az, hogy az adott instrumentum devizájában érdemes nézni.

Én egyébként elfogult vagyok a dollárral szemben, itt írtam róla múltkor pár gondolatot. Hiszek a Dollar Milkshake-ben :DDD

some men just wanna watch the world burn...

(#4802) HussarF válasza Vision (#4799) üzenetére


HussarF
addikt

A 2010 évek közepe tájékán jobban benne voltam a forex-ben. Akkor Draghi volt az ECB elnöke. Akkor kapta a SuperMario becenevet. 2014 tavaszától 2015 tavaszáig semmi mással, csak szájjártatással ledumálta az EURUSD-t az 1.40-et súroló szintről 1.10 köré. Az USA már agybajt kapott tőle. Amikor Trump kormányra került '16-ban, ez volt az egyik központi témája, hogy az EU miylen monetáris háborút kezdett ellenük és mennyire pozícióba hozták az EUR-t, folyamatosan a FED-nek üzengetett, hogy gyengítse az USD-t. Egy deviza nem önmagában attól jó, hogy gyenge vagy erős. Mindig kontextusában kell nézni.

(#4803) Hi!King válasza HussarF (#4797) üzenetére


Hi!King
őstag

"És ha megtartotta az értékét, akkor mi van? Ha egyébként alig tudtál bevételt szerezni. Közben, ha egy másik devizában, aminek felére esett az értéke, 3-4x-ezni tudtad a bevételeid. Akkor melyikkel jártál jobban?"

Milyen szempontból? Hogy bolgár levát veszek és befektetem bolgár állampapírba? Vagy hogy? Mert innen nézve ez pont nem annyira releváns, mivel egy rosszul működő országban, ahol nagyobb az országkockázat, elvileg pont hogy többet kell tudjak nyerni, ha befektetek, mert másik oldalon ott van hogy ha rosszul mennek a dolgok, könnyebben bukom a pénzem.

Tehát ha az a mérce hogy melyikkel járok jobban, nagy eséllyel például a német állampapírral több évtizedes távlatban rosszabbul járok mint a magyarral. Ezt talán azt jelentené, hogy a német állampapír rosszabb befektetés? Ez nézőpont kérdése.

Viszont amely ország stabilan tartja a pénzét, az önmagában csak ezt nézve növeli a befektetők bizalmát.

"Lex Icon ezt elég jól értette, csak sajnos ez a közösség is olyan, mint bármelyik másik. Él a kis buborékjában és ha a sajátjától eltérő véleményt lát, az frusztrálja és elkezdődik a mocskolódás. El is lett innen üldözve."

Mondjuk ez így szimpla fröcsögés a részedről. Én például szívesebben vitatkozok azzal, ha eltér valakinek a véleménye, mert unalmas egymás f-át szopkodni.

(#4804) Hi!King válasza Vision (#4799) üzenetére


Hi!King
őstag

De a csúszó leértékelés pont hogy egy kényszermegoldás volt, mert nem voltunk elég versenyképesek a forintleértékelés nélkül. Ha jól mentek volna a dolgok 1995-ben, akkor ilyenre nincs szükség, akkor úgy tudott volna fejlődni a gazdaság, hogy közben a forint értéke is megmarad.

A probléma az, hogy most is azzal próbálunk versenyképesek lenni, hogy olcsók legyünk.

(#4805) Vision válasza HussarF (#4802) üzenetére


Vision
veterán

Rövid távon tud is ez működni, hosszú távon a piac könyörtelen szabályai érvényesülni fognak. Az viszont már tényleg hitvita picit, hogy egy devizakeresztnek mi az optimális árfolyama. Amúgy van ennek közgazdasági háttere, szépen be lehet helyettesíteni a képletbe a kamatszintet, inflát, árfolyamokat, aztán kijön valami. De hát a valóság azért nem labor. :)

#4804Hi!King

Kis nyitott gazdaság a félperiférián. Mi mással tudsz labdába rúgni? Lehet felverni az oktatás színvonalát, de a jól képzetteket azonnal viszik a multik Nyugatra. Ez már évtizedek óta megfigyelhető. De ha tényleg magas hozzáadott értékben gondolkodsz: Miért hoz ide fejlesztőközpontot a Bosch? Azért, mert a magyar mérnök olcsóbb, mint a német.

[ Szerkesztve ]

(#4806) avl


avl
aktív tag

na de az objektiv dolognal maradva (nem, hogy kinek mi tetszik, ki hogyan latja magat masokhoz kepest, ki hogyan lat mast masokhoz kepest, politika):

erre: #4701 ? ki szerint mennyire fontos a $, €, HUF egymashoz kepest es melyikben kinek miert mennyire fontos a hozam ?

extrem 1: USA-ban élönek $ a sokkkkal fontosabb, a többi szinte nulla szerepü

extrem 2: szerintem EU-ban elönek €-ban a legfontosabb, $-ban erdemben nagyobb szerepü mint fentinek €-ban

HU-ban élöknek ? vajon a jövöbeni kiadasok (ha EU-ban él, nyaral, ...) szempontja alapjan miben érdekes a hozam ?

mindez annak kapcsan merül fel, hogy $/€ hogyan alakul; napon belül nyilvan csak erdekesseg, hogy siman volt - lasd linkelt hsz. - nap, mikor €-ban +, -ban negati, de a 3 eves illetve szerintem hosszu tavon is siman van 20% különbseg, tehat szerintem nem mindegy; vagy a 20% smafu ?

nem linkelek $/€ chartot, de barki meglesheti, böven több mint 1 eves olyan tartomanyok is vannak amikor, tök mas az $/€

pl. 2000.04. - 2002.04 között atlagban 0.8960
2007.09 - 2009.09. között pedig 1.4300

azaz, aki a masodik fazisban vett ki €-ban az jol jart, aki meg az elsöben az kevésbé

(#4807) avl válasza j0k3r! (#4801) üzenetére


avl
aktív tag

"Szerintem túl sokat gondoltok bele ebbe az ábrába. Ez egyszerűen egy pillanatkép, semmi több."

:R

ezert kicsit veszelyes, mert túlinterpretaljákható

(#4808) Ixion77


Ixion77
Topikgazda

Háborús infláció Európa országaiban
Harmonizált fogyasztói árindex 2023. júliusban


Tiszta szerencse hogy mi meg vagyunk védve a Brüsszeli háborúpárti politika káros hatásaitól.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4809) HussarF válasza Ixion77 (#4808) üzenetére


HussarF
addikt

Mondjuk, ha megnézzük, hogy az infláció eloszlása pont azt tükrözi, hogy a háborútól távolodva egyre csökken, akkor azért látszik, hogy nem teljesen légből kapott dolog ez és a legrosszabbul a környező országokat érinti. Persze a valóság azért jóval árnyaltabb.

Egyébként a kormány is igyekezett mindig úgy fogalmazni, hogy nehezebben lehessen belekötni. Ha jól rémlik, valahogy úgy mondta egyszer Viktorunk, hogy ha vége lenne a háborúnak, egyből felére esne az infláció. Vélhetően máshol is, tehát úgy is itt lenne a legmagasabb, de így nem lehet majd sarokba szorítani, amikor tényleg vége lesz a háborúnak és a szemére vetik, hogy még mindig itt a legnagyobb az infla ;]

[ Szerkesztve ]

(#4810) Ixion77 válasza HussarF (#4809) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Nem a háborúhoz van ennek köze, hanem a választási osztogatáshoz és a szektoradókhoz. Az infláció mérésének egy éves periódusa miatt pedig ki fogja ezt futtatni a bázishatás. Az átlagos életszínvonal ennyit csökken, de mivel az infláció a szegények adója, ezért azt főleg úgyis az alsó decibilisbe tartozók fogják érezni. Nagyobb lesz a mélyszegények száma, több lesz a koldus az utcákon, meg növekszik a megélhetési bűnözés. De akik nem találkoznak ezekkel a társadalmi csoportokkal, azok továbbra is úgy fogják érezni minden rendben, nincs itt semmi látnivaló.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4811) Hi!King válasza Vision (#4805) üzenetére


Hi!King
őstag

Ugyanez igaz az összes kelet-európai országra, talán kivétel a lengyelek lehetnének, mert ők nem kicsik. Akkor ők miért nem gyengítették ennyire a pénzüket, és így hogy ennyire nem gyengítették, miért nem hagytuk le őket gazdaságilag, tekintve hogy emiatt nekünk vonzóbb befektetési célpontnak kellene lennünk a relatív olcsóságunk miatt?

Egyébként ez a jól képzetteket azonnal viszik a multik nyugatra egy féligazság, mert mindig itt marad egy része egyéb okokból, ha nem így lenne, orvosunk sem lenne egyáltalán. Sőt te magad állítottad nemrég, hogy egyéni szemszögből lehet előnye itthon maradni ha relatív jól keresel az "alacsonyabb" árak miatt. A helyzet az, hogy ez a kérdés sem egybites, és feltételezem, hogy nem járunk rosszabbul, ha több jóképességű szakembert képezünk, és ennek a többletnek egy része elmegy, mint ha a rossz oktatásunk miatt ez a többlet nincs meg, és alacsonyabb hozzáadott értéket végez ezen emberek mindegyike, akik a másik verzióban képzett szakemberek lennének. Másrészt a tudás alapú társadalom öngerjesztő, ha több jó szakember van, az növeli az ittartó erőt, sőt ha nagyon jól csináljuk, még ide is vonz szakembereket.

(#4812) ngaba


ngaba
aktív tag

Az epehányásról: Többnyire egyetértek velük, de szerintem is unalmas mindig ezt olvasni. Nincs új infó benne, tudjuk, és még az itteni többséget sem kell meggyőzni semmiről, szóval felesleges is. (Btw, nem is lehet meggyőzni, a másik ilyen jellegű véleményére nem kíváncsi senki, mindenki csak mondani szereti a sajátját.)

(#4813) HussarF válasza Ixion77 (#4810) üzenetére


HussarF
addikt

Szóval látsz egy térképet, amin gyakorlatilag koncentrikus körökben távolodva Ukrajnától, halványul az infláció mértékét mutató szín, de ennek nem a háborúhoz van köze? Érdekes interpretáció. Ockham borotvája?

Ha specifikusan a magyarra gondolsz, akkor nyilván, a gazdaságpolitika tevőlegesen hozzájárult annak mértékéhez, konkrét (magas) értékéhez. De attól még a háborús inflációs hatást a fentebbi térkép inkább alátámasztja, mint cáfolja.

(#4814) Mercutio_ válasza Vision (#4805) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez nem ok a teljes oktatási rendszer lezüllesztésére :N
Részben pont azért nem jönnek ide újabb fejlesztő központok, mert elfogytak a használható mérnökök, egyre kevesebb az utánpótlás :U

Ismeretségi körben már sokan a gyerek külföldi továbbtanuláát preferálják, vélhetően ezek a srácok ha végeznek nem itthon keresnek állást sem.

Anesztes ismerős a SOTE helyett a pécsi egyetemet javasolta haverja felvételiző fiának, mert "Merkely saját játszótere lett, ahol a megítélésed diákként a politikai szimpátiád függvénye"

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4815) szabi__memo válasza HussarF (#4813) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Azért jobban néz rá arra a térképre

(#4816) Mercutio_ válasza HussarF (#4813) üzenetére


Mercutio_
félisten

Csakhogy a kormányzati kommunikáció a környező országokhoz képesti többletet is a háborúval magyarázta, holott bizonyítottan:
- itt alig terheli a gazdaságot a jelenlévő (igen kevés) ukrán menekült
- az egyik legkisebb a közvetlen határ
- nem küldünk fegyvereket és harcászati eszközöket, ez se jelentkezik kiadásként

+ pocsék feltételekkel megkötött orosz gázszerződés saját döntős
+ A saját balfék döntésük, hogy nem építettek vagy csak hónappal később alternatív energiaellátási útvonalakat

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4817) Ixion77 válasza HussarF (#4813) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Nyugi, én is látok koncentrikus kört a térképen. A közepe sötétkék, aztán kifelé egyre világosabb... Nyilván onnan sugárzik ki az infláció. Vagy mégsem? :DDD

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4818) Vision válasza Hi!King (#4811) üzenetére


Vision
veterán

Nem azt mondtam, hogy ez mindenhol működik, csak azt, hogy ez egy valid recept, ami sokaknál bejött. Máshol meg nem. Nálunk az elmúlt 20 évben nem volt életképes kormányzás.

...ha nem így lenne, orvosunk sem lenne egyáltalán.

Nincs is. :) Legalábbis itt a XI-ben nincs ultrahang államiban.

#4814Mercutio_

Persze hogy nem. De ha nincs kikényszerítve, akkor mitől lenne jó oktatási rendszer? Az emberek többségének elég az, hogy a kölykét megőrzik napközben. Az elitnek ott a magánsuli.

[ Szerkesztve ]

(#4819) pictigjis válasza ngaba (#4812) üzenetére


pictigjis
senior tag

tényleg kicsit unalmas, de valójában az is, ahogy egyesek a teljes koncepciótlanság és ad-hoc gazdasági csapkodások közepette erőltetetten megpróbálják levezetni, hogy igen, tényleg minden szar most, de a big picture aztán olyan teljesen más képet mutat, hogy nem lesz itt semmi látnivaló. vagyis mit beszélek, hogyne lenne, mert hát olyan növekedés lesz itt, hogy beszarunk, és ők ezt onnan tudják, mert el tudnak vonatkoztatni mindentől és mindenféle szemüveg nélkül tudják látni a nagy gazdasági összefüggéseket

(#4820) Vision válasza pictigjis (#4819) üzenetére


Vision
veterán

...mert hát olyan növekedés lesz itt, hogy beszarunk, és ők ezt onnan tudják

Szerintem ezt senki sem mondta. Ezt te magyarázod bele. Kb. opi is, többiek is azt mondták, hogy lesz egy közepes növekedés, ahogy eddig is, aztán csókolom.

(#4821) attiati válasza HussarF (#4813) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem azt nehezményezik az ellenzéki oldalon sokan, hogy a kommunikációban kizárólag háborús inflációról van szó. Úgy már szebb a kép, hogy háború kiváltotta infláció, (ami jobban sújtja a felkészületlen, túlpörgetett, elhibázott gazdaságpolitikájú országokat.)
De ha megnézed a kommunikációt, akkor a zárójeles rész sehol nem szerepel.

Helyette a hazugság és felelősséghárítás megy változatos formákban.

Tudod a pszichológiában azt mondják, hogy gyenge az az ember, aki nem képes felelősséget vállalni és mindig mást hibáztat.
Na itthon ez történik vezetői szinten (egyébként vállalati szinten is) és milliók követik ezt a magatartásformát. Pszichológusok meg szomorúan figyelik a jelenséget.

Egyébként ha felrovod itt másoknak, hogy mindig a körülményeket hibáztatják a saját nehézségeik miatt, akkor ezt jóval magasabb szinten lenne érdemes keresni.

[ Szerkesztve ]

(#4822) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

Hagyjátok a francba a részvényeket, van egy tuti tippem: magyar ingatlanpiac!

"Nincs trendforduló, nem esik az új építésű lakások ára, sőt, tovább menetel felfelé. Minden forgalmi adat ezt támasztja alá és a beruházók által közölt kínálati árak is ezt mutatják. Jöhet a hárommilliós átlagos négyzetméterár a budapesti új lakásoknál – olvasható az mfor.hu előrejelzésében.

Az egyik legnagyobb lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint három év múlva a mostani budapesti átlag, vagyis a másfél millió forint megduplázódik."

3 év alatt duplázás nem rossz teljesítmény :DDD

some men just wanna watch the world burn...

(#4823) szabi__memo válasza j0k3r! (#4822) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Simán lehet. De akkor 1000 környékén lesz az euró :D

(#4824) Vision válasza j0k3r! (#4822) üzenetére


Vision
veterán

Ezt nem értem. Ha már most, a 1,5 millás nm áron sincs kereslet az új lakásokra, akkor mitől lesz a dupláján? Én nem ezt az összefüggést tanultam az egyetemen.

Amúgy ha megduplázódik, akkor lekörözzük Bécset árazásban. Ennek van realitása?

(#4826) A Zéé válasza Vision (#4824) üzenetére


A Zéé
addikt

Metrodom ügyvezetőként azért nem nyilatkozhatod azt, hogy ne vegyétek meg most a lakásokat, hanem várjatok még 1 évet, mert akkor is ugyanennyi ért fogjuk adni... :N

Just a simple Lineman...

(#4827) attiati válasza j0k3r! (#4822) üzenetére


attiati
veterán

Pont ma néztem biciklizés közben, hogy újra elindult néhány építődaru a városban.
Esélyes, hogy ez csak a befagyott / halasztott projektek elindítása.

(#4828) HussarF válasza attiati (#4821) üzenetére


HussarF
addikt

Értem, ez idegesítő, de ez a politika sajátossága. Soha, senki nem ismeri be, ha hibázik. Nem csak Magyarországon, sehol. Csak akkor, ha bukni akar. Olyan nincs, hogy beismeri az ember, hogy hibázott (hacsak nincs más választása, mert egyértelmű a bizonyíték, mint pl. Borkainál), de azért légyszi szavazzatok rám, mert majd legközelebb jobb lesz. Ahogy mondod is, ez tömegpszichológia, politikatudomány, stb.

Aki ezen akar háborogni, az megteheti a politika topikban, az pont erre való. A gazdasági topikban ezen túl kéne lépni. A politikából csak az tartozik szorosan ide, ami a gazdasági döntéseket jelent. A szavazóknak szóló ócska magyarázkodás, meg az ezen való háborgás csak spam itt. Ahogy az sem tesz hozzá semmit a gazdasági témához, hogy országot, meg az embereket szidják alpárian.

És félreértés ne essék, nem azt róttam fel senkinek, hogy a körülményeket hibáztatja. Sok mindenért felelősek lehetnek a körülmények. Én azt rovom fel, hogy nem tudnak túllépni a politikai szálon és a gazdaságira fókuszálni.

(#4830) Segal válasza Vision (#4824) üzenetére


Segal
veterán

A zöldséges sem fogja azt válaszolni hogy sz*r a dinnye, ha rákérdezel hogy édes e? Persze hogy mézédes...
Aztán majd otthon rájössz hogy sz*r :DDD
Egyértelmű hogy az ingatlanban érdekelt is a saját portékáját fogja fényezni. Érdekes is lenne, ha azt nyilatkozná hogy vegyél inkább állampapírt, mert most az a sláger :))
Ettől függetlenül abban biztos vagyok hogy ha egyszer eljutunk odáig hogy újra elkezd emelkedni az ingatlanok ára, akkor boldog-boldogtalan megint venni fogja, a kérdés inkább az hogy mikor.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#4831) attiati válasza HussarF (#4828) üzenetére


attiati
veterán

igyekszek MNB / huf árfolyam / kamatpolitika vonatkozásban beszélni a politikáról (vagy gúnyolódni rajta, hogy kiengedjük a gőzt) :D

Viszont a felelősséghárítás nagy probléma.
Ha valaki nem veszi észre a hibát és a saját felelősségét, akkor az első lépésig sem jut el. Így esélye sincs kijavítani.

Jelen esetben egy még magasabb világpolitikai szintre történik a hárítás.
Úgyse a kormány tehet róla, hanem a fűszál növekedése, brüsszel, soros, akárki. EZ hatalmas baj.
(nagyjából a gyurcsányi elszólás óta irtotta ki a magyar politika, hogy itt valaha is be lehet majd ismerni a hibát. Azóta kényszerpályán mozog minden politikai szereplő. Őszinteség az soha. Ebből meg az következik, hogy képtelen felnőttként viselkedni a politikus, a választó. Megmarad egy gyermeki viselkedés szintjén.)

A helyes az lenne egyéni szinten, hogy szar a NER, de mit tehetek én, miért vagyok felelős?
Kormány szinten: szar a világpolitika, Mo. áldozat, de mit hibázott a kormány, miben felelős, min tud változtatni?
Nem populista válaszokat kell itt adni. Igazából nyoma sem látszik a helyes viselkedésnek. Ezért kaparja a falat a fél ország, mintha tényleg megőrült volna a másik fele, vagy hipnotizálták volna.

(#4832) HussarF válasza Mercutio_ (#4816) üzenetére


HussarF
addikt

Véletlenül sem akarok egy olyan vitát indítani, ahol a kormányt védem, mert nem tisztem meg nincs is hozzá kedvem. De, ahogy fentebb is írtam, hogy mit kommunikál a kormány a szavazói felé, az egy politikai megfontolás, gazdasági jelentősége elég korlátozott.

De azért az utolsó pontodra reflektálva: Magyarország azért mindig is igyekezett volna diverzifikálni az energiabeszerzést. Nabucco megvan még? Mi voltunk az egyik legnagyobb támogató, de nagyobb érdekek miatt elbukott. Aztán biztos megvan még az azeri baltás gyilkos körüli felhajtás is. Jó nagyot kockáztatott vele a kormány és elég gyorsan bukta is lett a nemzetközi politikáig kiható botrány, mert egyből elengedték, amint hazaért. Pedig részünkről egy dologról szólt az is: diverzifikálni a gázbeszerzést és ehhez minél jobb kapcsolatokat kiépíteni az azeriekkel.

Nyilván utólag könnyű okosnak lenni, hogy ezeket még jobban kellett volna nyomni. Ez ugyanolyan, mint mikor félúton felfelé kiszállsz egy részvényből, utólag meg megmondják, hogy hülye voltál, maradhattál volna még benne és többet kaszálsz. Persze, csak ki látta azt akkor?
Az, hogy a diverzifikációval sosem foglalkoztak, és nem tettek ez irányban erőfeszítéseket, nem igaz. Most már látszik, hogy mennyire jó lett volna, ha sikerül, de akkor amikor az oroszok minden zűr ellenére is megbízhatóan szállították az energiát 30 éven át, nem volt egyértelmű, hogy sok minden más mellett ez a legnagyobb probléma, amit meg kell oldani.

De tényleg off, ez csak egy példa volt.

(#4833) forceberg válasza HussarF (#4832) üzenetére


forceberg
veterán

"ahogy fentebb is írtam, hogy mit kommunikál a kormány a szavazói felé, az egy politikai megfontolás, gazdasági jelentősége elég korlátozott."

Innentől érdemes tovább olvasni? A kommunikáció a legfőbb fegyverük, az emberek dezinformálása, ami miatt a gazdaság úgy áll, ahogy. Tehát a belső kommunikáció gazdasági jelentősége vitathatatlan.

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#4834) attiati


attiati
veterán

Ez a tegnapi Powell beszéd nem is tudom miért került be a naptárba.
Gyakorlatilag csak egy közgazdasági kérdez-felelek volt iskolák számára.

26:30-tól mondjuk annyi érdekes, hogy szerinte a munkaerőpiac egy izgalmas terület, mert rengeteg adat áll rendelkezésre és jól mérhető. Ellenben a GDP-vel, amit nehéz mérni.
[link]

Annyiban vitatkoznék vele, hogy a robotizálás és AI korában a non-farm payroll adat jelentősége lecsökken(t), mert az élőerő szerepét szépen átveszi a tőkebefektetés, robotok száma, stb....

Ha ezt is mérik a FED-nél és beleértette a munkaerőpiac könnyű mérhetőségébe, akkor oké.

[ Szerkesztve ]

(#4835) válasza HussarF (#4832) üzenetére



addikt

Véletlenül sem akarok egy olyan vitát indítani, ahol a kormányt védem, mert nem tisztem meg nincs is hozzá kedvem. De, ahogy fentebb is írtam, hogy mit kommunikál a kormány a szavazói felé, az egy politikai megfontolás, gazdasági jelentősége elég korlátozott.

Szerintem senki sem foglalkozna azzal, hogy mit és hogyan kommunikálnak, ha közben rendben mennének a dolgok és jönnének az eredmények. Itt az a baj, hogy már lassan beérik az unortodox csoda és egyre jobban látszanak a hatásai. Minden létező indikátor nagyon erősen jelzi, hogy rossz az út és ezek után is teljesen félrebeszélnek. Ezen a ponton már szükség lenne bizalomépítésre, aminek egy egyenes kommunikáció lenne az első lépése. Hogy üzenjenek a piacoknak, vállalkozóknak és befektetőknek, hogy van miben bízni, innentől jobb lesz.
Ehelyett továbbra is fullba megy a propaganda, emiatt nagyon nehéz optimista jövőképet felrajzolni, mert minden azt üzeni, hogy nem akarnak változtatni, minden megy tovább ugyanúgy. Kb olyanok, mint a rossz tanuló, aki megkapta a a karót a matekdogára és látod rajta, hogy azt sem igazán érti, hogy mit rontott el, csak mutogat a gonosz tanárnénire, aki biztos pikkel rá.
Itt a topikban is az volt kb a konszenzus, hogy a best case scenario az lenne, ha enyhe lemaradással tudnánk követni a Kelet-Európai átlagot a következő években. Ez az optimista forgatóköny. :D

És itt most nem politikáról vagy világlátásról beszélek, csak tisztán a gazdasági dolgokról. A mutatókról, amik összevethetők a környező országokkal. A trendvonalakról, kilátásokról.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#4836) Vesa válasza Ixion77 (#4808) üzenetére


Vesa
veterán

Ne fröcsögj, mert át kell pörgetni a hsz.-en...nem mindenki szereti a valóságot látni. :DDD
Megjegyzem, ez az ábra még nem is olyan durva, volt már ennél sokkal rosszabb is.

A tudomány a valóság költészete!

(#4837) Vesa válasza attiati (#4831) üzenetére


Vesa
veterán

Eleve ez egy teljes b*romság, hogy sehol nem vállalják a felelősséget a hibákért. Aki ilyet állít, az már saját részévé tette ezt a torz rendszert. Sehol nem az etika mintaképei a politikusok, de tizedannyira sem fajsúlyos hibákért, melyekre itthon még büszkék is, szerencsésebb sorsú országokban minimum lemondanak akár miniszterek, akár egyéb vezetők. Rengeteg példa van rá. Netto hazudik aki azzal bagatelizálja a dolgot, hogy "senki nem ismeri be a hibáját".

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4838) forceberg válasza Vesa (#4837) üzenetére


forceberg
veterán

Ti még mindig abban a hitben éltek, hogy a kreténségeik többsége hiba, nem pedig szándékos irányba állítása a dolgoknak, kerül, amibe kerül az országra nézve?

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#4839) Vesa válasza forceberg (#4838) üzenetére


Vesa
veterán

Alapvetően teljesen igazad van!

A tudomány a valóság költészete!

(#4840) Ixion77 válasza Vesa (#4836) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Oké, akkor itt egy másik háborús inflációs, komment nélkül:

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4841) Vesa válasza Ixion77 (#4840) üzenetére


Vesa
veterán

Irónia volt! ;)
Ez a chart is durva...

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4842) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Végre eljött a gazdaságban a tökéletes időpont a nyitásra :D
Hátha érint valakit: Mostantól itthon is vásárolhatunk Lamborghinit
Befektetésnek is jó lehet :P

(#4843) avl válasza Ixion77 (#4840) üzenetére


avl
aktív tag

na jo, de HU-ban ez azért van mert haboru + Soros + Brüsszel, ez utobbi 2 csak itt, ezert ennyi ....vagy mégsem ?

(#4844) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Egy kis kognitív disszonancia trigger a túlzottan napi politikába süllyedteknek és a régiós trendeket nem értőknek ;]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4845) Ringman válasza Oppenheimer (#4844) üzenetére


Ringman
nagyúr

a tudásalapú területek aránya nő, Mo-n az oktatás színvonala csökken és stagnál a diplomások aránya (miközben a többi országban nő) és vsz. még csökkenhet is a későbbiekben - vö. társadalmi mobilitás.

(#4846) forceberg válasza szabi__memo (#4842) üzenetére


forceberg
veterán

A nyíló olló eredménye? A legolcsóbb és a legdrágább termékekre van igény?

Megjött a hivatalos adat: rekordöregek a magyar autók

[link]
Ebben az mennyire játszhat szerepet, hogy viszont egyre többen vanak jelen az autót birtoklók körében?
Mennyi az olyan ember, aki meg tudta venni az első autóját, mégha az 25 éves is?

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#4847) PredatorZoli válasza forceberg (#4846) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Szerintem az a gond, hogy ahogy fejlődtek az elmúlt 20 évben az autók, drágábbak is lettek. Itthon viszont annyival nem néttek a bérek mint amennyivel az árak emelkedtek, így átlagosan az emberek csak öregebb autót tudnak maguknak megengedni.
Biztos több autó lett egyébként, mint régen, a nagyon öregeket talán többen meg tudják engedni (vagy azt gondolják sokan, hogy megengedhetik maguknak).

(#4848) concret_hp válasza forceberg (#4846) üzenetére


concret_hp
addikt

meg az is, hogy amit 1-2 helyen emlegetnek, hogy 2006-ban csak 10.valamennyi év volt: az az autó ami 15-20 éve volt 15-20 éves autó az országban az teljesen más konstrukció, mint ami ma 15-20 éves.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4849) PredatorZoli válasza Ringman (#4845) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Abban történt érdemi előrelépés itthon meglátásom szerint, hogy egyrészt a diplomát szerzők egyre nagyobb arányban tudatosabban választják meg a diplomát amit megszereznek, olyat választanak ami utána értékesen felhasználható/el lehet benne helyezkedni, másrész pedig megnőtt azért azoknak a munkahelyeknek a száma amiben ezek a diplomások el tudnak helyezkedni a tanult szakjuknak megfelelően.
Ez a két tényező okozta azt, hogy ugyan nem lett több diplomás, de a diplomások lényegesen nagyobb aránya a diplomájának megfelelő helyen dolgozik és jóval kevesebben kell diplomával a mekiben vagy a szalag mellett dolgozni, ami azért korábban sajnos jóval gyakoribb eset volt, mint manapság. Ebből adódik ez az 1M-->1,7M.

(#4850) concret_hp válasza Oppenheimer (#4844) üzenetére


concret_hp
addikt

azzal mégse lehet kampányolni világvége alsón, ahol délelőtt van bolt, háziorvos jó esetben heti 2x, iskola meg a szomszéd faluban, hogy a sok lipsi annyi adót fizet be, hogy csak nekik köszönhető hogy az előzőek egyáltalán még megvannak :C

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.