Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4301) korkor


korkor
csendes tag

még csak akkugyár sem kell a közelben: péntek du. kimentem vkiért egy Zalaegerszeg melletti kisfalu vasútállomására. Magyar szót nem hallottam, csak ukránt meg malájt .

[ Szerkesztve ]

(#4302) Vesa válasza Drizzt (#4299) üzenetére


Vesa
veterán

Magán EÜ itthon egy f*s! Koromnál fogva sajnos van rálátásom. Brutál drága, de a szolgáltatás minősége többségében csapnivaló. Hamarabb van időpont, de ott is várni kell, ha kevesebbet is mint az államiban.
Számos szakorvosi ellátás el sem érhető magánEÜ-ben. Ahogy írod is, az orvosok többsége már letolt egy műszakot az államiban, mielőtt megérkezik a magánrendelésre. Ennél fogva pont olyan fáradt és kiégett, mintha államiba mennél. Gyakorlatilag csak a diagnosztikát és az egynapos műtéti beavatkozásokat tudnám kiemelni, mint pozitívumot (illetve a fogorvost).

Aki magán EÜ-től várja a csodát, az teljesen fogalmatlan. Komolyabb műtéteket nem végeznek el magánban, onkológia egyáltalán nincs (max. ilyen vizit szinten, de kezelés az csak államiban), mindezt irtózatos árakon.
Volt egy komolyabb betegségem 10 éve. Akkor költöttem csak a magán mentőre 800k-t! Mai napig megvannak a számlák. Egy magán MRI akkor volt 80k, ma már sokkal több. Mondjuk egy daganatos probléma esetén ebből kell vagy 6-8db. Ha nem akarsz haldokló emberekkel, hatod/nyolcad magaddal feküdni egy kórteremben, akkor van lehetőség -már ahol-, szobát fizetni. Napi 25k volt akkor, ma nem tudom mennyi, de olcsóbb biztos nem lett. Illetve azzal sem számol aki ettől várja a csodát, hogy számos betegség nem 2db kezelésből áll, amit kifizet egyszer és kész. Hanem hónapokon, éveken át kell járni, amit magán EÜ-ben finanszírozni...hááát, Itt többmilliós tételekről beszélünk, vagyis egy kicsit is komolyabb betegség percek alatt képess leszívni nem tudom hány TBSZ-en évek alatt összekuporgatott pénzt.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4303) Celithrandi válasza Vesa (#4296) üzenetére


Celithrandi
addikt

laktam Londonban a Bethnal greennél, de Brüsszel így is meglepett. Inkább a csöves feketék mennyisége és nem az hogy miltikulti + hogy fehér ember tényleg nem igen volt a belváros közepén.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4304) A Zéé válasza Vesa (#4296) üzenetére


A Zéé
addikt

Zalaegerszegen szemmel látható a távolkeleti vendégmunkás had, de az kevéssé zavar, mint Bolognában a 20-30 fős feka fiatal férfi csorda. Nem vagyok én félős legény, de amikor este a kocsik közt vonultak az úton, azért nem voltam nyugodt.

Just a simple Lineman...

(#4305) Celithrandi válasza A Zéé (#4304) üzenetére


Celithrandi
addikt

és akkor ne beszéljünk Nápolyról, Eurpában az talán a legdurvább nagyvárosi szinten amit eddig láttam.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4306) korkor válasza A Zéé (#4304) üzenetére


korkor
csendes tag

A maláj (filippínó?) behozott munkásoknál azt látom messziről, amit amúgy is hallok: visszahúzódóak, csendesek, nem keresik a balhét, nem piálnak -legalábbis nyilvánosan-, nem szemetelnek. stb. Meglepő, de európaibban, kulturáltabban viselkednek mint az említett másik nép melósai.

(#4307) Vesa válasza A Zéé (#4304) üzenetére


Vesa
veterán

Graz, Salzburg, detto tele fekával...Nem kellemes. Hallstatt-ban meg arabok jöttek szemben 10-esével, a nők 35C fokban full fekete csadorban, -ami nem zavart annyira, mert úgy sasszéztak félre elnézést kérve, mintha a feljebbvalóduk lennék-, de az őket követő férfi horda már nem volt olyan vicces. Beszélgettem kint dolgozó/élő magyarokkal, általában az volt a vélekedés, hogy ezekkel kevesebb a probléma, mint a kínai turistákkal. Utóbbiak parasztok, koszosak, beképzeltek, bár az araboknál se sokkal jobb a helyzet.

korkor
Ez így van, de a hírek szerint főleg azért, mert teljesen ki vannak szolgáltatva. Anyagilag is (hitelekből jönnek ki), nyelvet sem beszélnek, és a munkáltatónak is teljes a kiszolgáltatottság. Viszont azok a Vietnamiak, akiket eddig hoztak, már szépen lépdesnek le, kiépültek a kis hálózataik és miután betették a lábukat az EU-ba, szépen felszívódnak. A munkahelyről is, és a fene se tudja, hol kötnek ki.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4308) Hi!King válasza Drizzt (#4299) üzenetére


Hi!King
őstag

Van aminek úgy elmaradott a kezelési protokollja, hogy magánban megcsinálják a modern változatot, de államiban azért a régit, mert az bent fekvős műtét, és többet kap érte a kórház az államtól.

(#4309) Drizzt válasza Hi!King (#4308) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Orulok, hogy van jo tapasztalat is. Meg jobb lenne, ha nekem is elsoproen az lenne. :)

I am having fun staying poor.

(#4310) Tapsi


Tapsi
veterán

Nincsenek itt nagy csodák. Már 10 évvel ezelőtt azt mesélte egy zseni exorvos kollégám, hogy az egészségügy olyan szinten drágul, amit fogalma sincs, hogy az ellátórendszerek hogyan fognak finanszírozni. Ez globális probléma, nem magyar specifikum. Annyi, hogy egy gazdag ország szociális rendszere jobban fog tudni ehhez skálázódni. Egy másik haverom szintén a szakmában dolgozik, náluk a sales úgy néz ki, hogy USA piac, és rest of world. Ez se véletlen.

Ezt amúgy zsebből senki sem tudja megfizetni. Egy komolyabb kemó, vagy őssejt kezelés százmilliós nagyságrend is lehet. A gyógyszerek, implantok eszement drágák.

Illetve eljutunk majd arra a szintre például az elhízásban, amikor azt fogja mondani a rendszer, hogy bocsi, téged nem látunk el (tb alapon), mert összeroppan tőle az egészségügy. Nyugati országokban ez már akut probléma.

[ Szerkesztve ]

(#4311) Shadowbull válasza PredatorZoli (#4267) üzenetére


Shadowbull
addikt

"elég ha az ember adatvezérelten cselekszik."

A morális/erkölcsi szempontokat nem lehet számszerűsíteni. Amíg Magyarországon élsz és dolgozol, a rendszer része és támasza vagy. Legitimálod a lopást, a rendszerváltás és a nyugati integráció elárulását, az orosz hátsóba bújást, az ukránoknak való betartást, és lehet még sorolni, hosszú a lista.
Ha te ezekkel együtt is nyugodtan alszol, akkor nyilván neked így jó.
De akkor szerintem maradj is Magyarországon, a Nyugat nem fog tetszeni.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#4312) Drizzt válasza Shadowbull (#4311) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Amíg Magyarországon élsz és dolgozol, a rendszer része és támasza vagy. Legitimálod a lopást, a rendszerváltás és a nyugati integráció elárulását, az orosz hátsóba bújást, az ukránoknak való betartást, és lehet még sorolni, hosszú a lista."
Szerintem meg az legitimálja, aki gyáván lelép innen, anélkül, hogy tenne Magyarország felemelkedéséért. ;] Ugye milyen demagóg ez a mondat? Pontosan olyan, mint a tied. Ostoba általánosítás. Én pont azért nem megyek el Magyarországról, mert fontos nekem ez az ország és tenni akarok azért, hogy jó irányba forduljon. Az már egy másik kérdés, hogy tudnék-e többet a jelenleginél. Valószínűleg igen, de igyekszem a rendelkezésre álló lehetőségeimet használni és újabbakat keresni.

I am having fun staying poor.

(#4313) Shadowbull válasza Drizzt (#4312) üzenetére


Shadowbull
addikt

A rendszer nem megváltoztatható, már régen nem az, Magyarország már évekkel ezelőtt megszűnt demokráciának lenni. Az ellenzék, a választások, mind-mind a cirkusz része. Az ebben való részvétel is a rendszer kvázi támogatása, még akkor is, ha a változás illúzióját kergeti.
Magyarországnak egyetlen esélye van arra, hogy ne süllyedjen el végleg: ha Orbánt hamarabb viszi el az ördög, mint ahogy végig tudja vinni az EUból és a NATOból való kilépést.
Akkor esetleg az utódlási harcokban szétesik a rendszere, és jöhet egy újabb rendszerváltás.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#4314) concret_hp válasza Tapsi (#4310) üzenetére


concret_hp
addikt

viszont ezek a nagyon drága dolgok 10-20 éve meg nem is voltak, simán elpatkolt az ember... és ami akkor volt eszement drága, abból most nagyon sok minden sokkal olcsóbb már, diagnosztikai dolgokon eléggé látszik pl. de a cirkónium fog hídra is mondta a fogdoki, hogy amikor egyetemre járt, akkor foganként 2-3x annyiba került akkori forintban mint most.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4315) Tapsi válasza concret_hp (#4314) üzenetére


Tapsi
veterán

Igen. Inkább azt akartam kihozni a dologból, hogy egy gazdag országban hozzáférsz ezekhez, míg nálunk esélyesen csak évtizedekkel később. De van olyan implant, ami nálunk egyáltalán nem is elérhető, Nyugaton meg már alapból azt adják. Gyógyszereknél dettó. Az még a hírekbe is bekerült, hogy a gyártók kivonják őket az országból az (ár)szabályozás miatt.

(#4316) Ringman válasza Tapsi (#4315) üzenetére


Ringman
nagyúr

igen, volt pár cikk a megszűnő és nehezen kapható gyógyszerekről.

de mit is várunk, mikor egyre kevesebb megy gdp-arányosan eü-re.

(#4317) travix válasza Tapsi (#4310) üzenetére


travix
aktív tag

Most is hasonló, hónapokkal vagy évekkel későbbre kapsz időpontot ha nincs életveszély. Aztán vagy szenvedsz vagy fizetsz.

(#4318) Ringman


Ringman
nagyúr

összeomlott az eü és az oktatás, valamint rekordnagyságú a hiány?
a megoldás a eurokötvény-kibocsátás és a reptérvásárlás:

1536 milliárd forintért veheti meg az állam a Budapest Airportot

[ Szerkesztve ]

(#4319) avl válasza Shadowbull (#4311) üzenetére


avl
aktív tag

na neeeeee: "Amíg Magyarországon élsz és dolgozol, a rendszer része és támasza vagy. Legitimálod a lopást"

gondold el ezt mennyifele ugyanigy lehetne mondani .... pl.

mindenki, aki akkoriban D-ben élt az hitlerista, náci ?
mindenki, aki akkoriban CCP-ben élt, az .... ?
mindenki, aki "Nyugaton" él, az a Föld ökoszisztémája tönkretételében ...
mindenki, aki az autóiparban dolgozik, az a légminöség gyilkosa ?
...

(#4320) Shadowbull válasza avl (#4319) üzenetére


Shadowbull
addikt

A legitimáció nem jelent direkt közvetlen támogatást. Nem minden német volt náci, de minden német, aki akkor Németországban élt, dolgozott, elfogadta a játékszabályokat, az bizony legitimálta a rendszert. CCCP dettó.

"mindenki, aki "Nyugaton" él, az a Föld ökoszisztémája tönkretételében ...
mindenki, aki az autóiparban dolgozik, az a légminöség gyilkos"

Bizony. Mindenki, aki a modern világban él és fogyaszt, részese, és ami talán fontosabb , kedvezményezettje is a környezetrombolásnak, még akkor is ha a saját lelkiismerete megnyugtatása miatt szelektíven gyűjti a szemetet, és napelemet rak a tetőre.
Nem is értem hogy ez egyáltalán miért kérdés.
Én mindig azt szoktam mondani, hogy minden hétköznap amikor cseng az ébresztőórám, felsírnak a bébifókák. Kicsit tudathasadásos állapot lenne ezt tagadni.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#4321) avl válasza Shadowbull (#4320) üzenetére


avl
aktív tag

megfogalmazás szerint,
vagy hogy hogyan is értjük,
mennyire vesszük komolynak a

"része és támasza vagy. Legitimálod a lopást"

szavakat

igazad van;

nekem ezek túl erös szavak rá, a sima életre, aki "normálisan" él, az nem legitimálja az öt körülvevö rendszer túlzott visszaéléseit

ráadásul elegendöen távolról nézve (Hu, vagy D vagy egyéb: mind a Földön matat), akkor mindannyian "legitimálnánk, része és támasza" lennénk az é-koreai rendszernek es Orbán rendszerének is

(#4322) ngaba válasza avl (#4319) üzenetére


ngaba
aktív tag

+1.

Hagyjuk már ezt.

Aki nem rájuk szavazott, és esetleg még így-úgy hátrányosan meg is van különböztetve a hatalom részéről, az nem a rendszer "része és támasza", hanem a kárvallottja.

(#4323) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

(#4324) julius666 válasza Drizzt (#4299) üzenetére


julius666
addikt

Nagyon off:
Nekem némileg azért természetesen laikusként ami a legpozitívabb élmény egészségügyileg az országban az az AIPDerm.

Erről nem is hallottam még, sőt, igazából le is vagyok döbbenve, hogy idehaza létezik ilyesmi. :Y Ez azért magáneü vonalon nem kevés tyúkszemre tudna rálépni, ha elterjedne. Mit rálépni, acélbetkóssal ráugrálni...

Mindenesetre borzasztóan köszi a tippért, ez itt családban most alaposan le lesz tesztelve pár régóta tologatott piti problémával, gyorsan mielőtt még hasonló alkalmazások lehetőségét is behinti sóval a kormány rendeleti úton. :R :R :R

Szerk.: nem tudod véletlenül egészségpénztárra el lehet-e költségelni a díját? (Ha nagyon offnak tartod, privátban is jöhet a válasz)

[ Szerkesztve ]

(#4325) Hi!King válasza Drizzt (#4299) üzenetére


Hi!King
őstag

OFF:
Az AIPDerm-nél Lyme kórt is diagnosztizálnak csípés helye alapján, és fel is írnak antibiotikumot? Azért kérdezem, mert pár éve elmentem ilyen okból magán bőrgyógyászhoz, 40 ezret otthagytam, és még az időm is elment vele, ha hasonló történne a jövőben - rendszeresen túrázok, így előfordulhat - akkor ha jól értem lefotózom, elküldöm, kifizetem a vizsgálat díját, és ha Lyme gyanús a pirosodás, akkor felírják az antibiotikumot, bekerül az EESZT-be, és kiválthatom patikában.
Illetve ugyanez pl. kiütésekre, ami szintén előfordulhat a jövőben.

(#4326) Drizzt válasza Hi!King (#4325) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Körülbelül úgy néz ki a dolog, hogy:
- AI ad egyfajta előzetes beosztályozást. Kb. megmondja, hogy milyen problémát gondol, milyen valószínűséggel. Ezt egyébként alapból nem küldik el, de ha beleírod a kérésbe, akkor igen.
- Aztán szakorvos megnézi és kiegészíti/felülbírálja a javaslatot. Indokolt esetben fel tud írni vényköteles készítményeket EESZT-ben.
- Én például a fényallergiámra irattam fel így gyógyszert. Mivel a fényallergia egyébként elég nehezen elkülöníthető más dolgoktól, ezért a kórelőzményeket is megírtam. Így írtak fel rá antihisztamint, szteroidos kenőcsöt.
- De elég gyakran végződik azzal a vizsgálat, hogy a kép és a leírás nem elégséges a diagnózis felállításához, fáradj be valakihez. Viszont a befáradást nem fedezi az AIPDerm.
Ettől függetlenül iszonyat hasznosnak találtam eddig, mert egyrészt tök érdekes a technológia, másrészt meg a gyógyszerfelírást szerintem anyagilag is így volt a legkényelmesebb és legolcsóbb is egyben megúszni.

Szóval összességében úgy mondanám, hogy ha valami nagyon specifikus dolog van, akkor arra jó eséllyel kapsz tanácsot, gyógyszert, kenőcsöt, bármit. De azért sajnos nagyon sok olyan bőrtünet van, amikor egyszerűen nem elég az elváltozás képe a diagnózishoz. Ilyenkor lehet csak extra pénzköltő kör lesz a számodra.
Egyébként a COVID-járvány idején vezették be, eleinte ráadásul ingyenes volt.

Például nekem erre a fényallergiára az AI mondott azért ötféle dolgot, mindet alacsony konfidencia mellett. De közte volt azért a polimorf fényexanthéma is.
Egyébként vicces ez a dolog, mert már legalább egy évtizede kínoz, mégis nagyon sokáig tartott, mire egyértelművé vált a számomra, hogy a nap okozza, mert tipikusan 1-2 napos késleltetéssel jönnek elő a tünetek. Így mindig inkább a körül vadásztam, hogy mit ettem esetleg, amit nem szoktam. A másik meg, hogy legelőször ősszel, vagy tavasszal jött elő. De ha hosszú ujjú pólóban vagyok, akkor az nagyon hatékony védelmet ad.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#4327) Tapsi válasza Drizzt (#4326) üzenetére


Tapsi
veterán

Az AI alapú leletezésnek hatalmas jövője van. Ismerős ezen dolgozik, és megdöbbentő, hogy már most milyen eredményeket produkál a rendszer.

(#4328) Shadowbull válasza ngaba (#4322) üzenetére


Shadowbull
addikt

A rendszer kárvallottjai is a rendszer részei.
Amúgy meg egy kárvallott nem mond olyat soha hogy neki jó így ahogy van.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#4329) bandus válasza Tapsi (#4327) üzenetére


bandus
veterán

meg ugy is mukodik, hogy nincs elo magyar tb-m, legalabbis beregsiztralni engedett. a masik hasonlo terulet a melanoma szures, tudtommal az ai alapu megoldasokna azon belul mar jobb a hit-rateje mintt az orvosoknak.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4330) Tapsi válasza bandus (#4329) üzenetére


Tapsi
veterán

Nem csodálom, teljesen logikus. Pont az ilyen jellegű diagnosztika tökéletesen automatizálható, hiszen mintafelismerésre épül. Hiszem, hogy az orvoshiányt ez fogja enyhíteni, mert a beteg-orvos kontaktok nagy része teljesen felesleges Magyarországon, de a világon is.

(#4331) concret_hp válasza Tapsi (#4327) üzenetére


concret_hp
addikt

Már közel 10 éve is pár asztalnyira tőlem kalapálgatták az algoritmusokat, hogy a ct-t értelmezni a szakértő embernek negyed annyi idő legyen (az eredmények értelmezésére képes ember volt az igazi szűk keresztmetszet). Közben egyre olcsóbb a computing, egyre pontosabb algoritmusok vannak, amikkel egyre több tapasztalat van és egyre több a digitális lelet is. És az orvosi diagnosztika pl. egy sokkal jobban definiált probléma sok szempontból, mint az önvezetés: kis túlzással az egyetlen feladat az átlagtól / normálistól való eltérések detektálása.

Szerintem elképzelni se tudjuk milyen szintű sci-finek tűnő dolgok lesznek pár évtized múlva :K

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4332) Paxker315 válasza concret_hp (#4331) üzenetére


Paxker315
addikt

Éss, milyen társadalmi feszültségeket szül majd a "feleslegessé vált munkavállaló" jelensége :Y

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#4333) Drizzt válasza Paxker315 (#4332) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Pont az a lényeg, hogy a munkavállaló nem feleslegessé válik, hanem olyan dologgal fog foglalkozni, amihez csak ő ért, ellenben ma rá nincs igazán ideje. Ha meg túl jól sikerülne az AI hódítás, akkor meg jöhet az alapjövedelem, habzsidőzsi, elhülyülés, kihalás. :)

I am having fun staying poor.

(#4334) buherton válasza Paxker315 (#4332) üzenetére


buherton
őstag

A cséplőgép rombolásról hallottál? Kb ugyanaz fog most is történni csak pepitában.

Én ezerszer bízom magamat egy AI alapú diagnosztikára, mint egy valódi orvosra. [Tallós Rita], csak azért vették ki a tüdejének egy részét, mert a radiológus hamis dolgot írt a leletre.

Volt hemicolectomiám és a velem szemben fekvő úrnak vastagbélrákja volt. Évente járt UH-ra és azon vették észre. Mint utólag kiderült, az előző évben is látszódott már, csak a radiológus nem vette észre...

Nekem az ilyen kaliberű hibákhoz nincs kedvem és szeretném ezeket minimalizálni.

Dolgoztam már a magyarországi CT és PET gyártónál, ahol már akkoris jó dolgokat tudtak a SW-ek.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#4335) concret_hp válasza Paxker315 (#4332) üzenetére


concret_hp
addikt

vagy mondjuk nem lesz fel eves varolista egy sima ct-re, mert sokkal gyorsabban megy az egesz :F :W

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4336) Tapsi válasza concret_hp (#4335) üzenetére


Tapsi
veterán

Csak annyival egészíteném ki, hogy természetesen a várólistáknak nem kapacitásbeli okai vannak, hanem finanszírozási. Ez talán a leginkább közkeletű tévhit az országban. Szóval a gép ott van, a személyzet is ott van/volt, csak ha aznapra 20 vizsgálatot finanszíroz a TB, akkor aznap 20 vizsgálat lesz. Miközben lehetne 40 is. Vagy 60, tudom is én.

Ez az oka annak, hogy korábban egyszerűen felajánlották azt, hogyha kifizeted az árát, akkor 1 nap múlva lesz időpont. Ugyanabban az állami intézményben. Ma már persze humánerőforrás hiány is van, ami szintén a finanszírozásra vezethető vissza. Az AI a leletező embert tudja esetleg kiváltani, a többit nem.

(#4337) Ringman válasza Tapsi (#4336) üzenetére


Ringman
nagyúr

Csak annyival egészíteném ki, hogy természetesen a várólistáknak nem kapacitásbeli okai vannak, hanem finanszírozási.

így van sajnos, a műtétekhez szükséges fogyóeszközökkel is azt hiszem.

(#4338) válasza Tapsi (#4336) üzenetére



addikt

Az AI-val az egész folyamat olcsóbbá is válik majd azzal együtt, hogy gyorsabb lesz, egyszerűbb és hozzáférhetőbb lesz. Szóval a finanszírozáson is segíthet.

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#4339) concret_hp válasza Tapsi (#4336) üzenetére


concret_hp
addikt

és vajon nem-e a kevés szakember helyett drága, mert mondjuk 10+ év tanulással is órákig tart? vajon ha lenegyedeljük a szükséges időt, nem-e lesz olcsóbb? :U

szerinted azért ha végtelen pénz lenne az egészségügyben, akkor eltűnne a várólista azonnal, mert hirtelen 10x annyi embernek tudnák megtervezni milyen kemót kapjon, meg hogy rakják be a csípő protézist meg stb? :C vagy esetleg az lehet hogy nincs aki többet megcsináljon? :U

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4340) Tapsi válasza concret_hp (#4339) üzenetére


Tapsi
veterán

Persze, olcsóbb lesz, de a várólisták nem ettől alakulnak ki, és nem ettől fognak megszűnni.

...szerinted azért ha végtelen pénz lenne az egészségügyben, akkor eltűnne a várólista azonnal, mert hirtelen 10x annyi embernek tudnák megtervezni milyen kemót kapjon, meg hogy rakják be a csípő protézist meg stb?

Persze. Szokott is ilyen akció lenni időszakosan, amikor betolnak plusz pénzt, és lecsapnak valamennyit a várólistákból. Nem véletlen az, hogyha kifizeted a 1,5 millát, akkor rögtön kaphatsz csípőprotézist. :)

(#4341) ngaba válasza Tapsi (#4336) üzenetére


ngaba
aktív tag

Most elvonatkoztatva a magyar rögvalóságtól, az egészségügy finanszírozása egy nagyon nehéz etikai kérdés szerintem... Mennyit ér egy ember élete? És ezt cifrázva olyanokkal, hogy ha 88 éves gyógyíthatatlan beteg stb.

Az egyénnek körülbelül "végtelen sokat"; össztársadalmi szinten meg nincs "végtelen sok" pénz, még ha jól el is van rejtve az ember elől.

[ Szerkesztve ]

(#4342) Tapsi válasza ngaba (#4341) üzenetére


Tapsi
veterán

Ennél mondok durvábbat: az egészségügyi összköltséged nagyon magas százaléka (50+) életed utolsó hónapjában keletkezik. Hja, piszok kemény etikai kérdések vannak itt.

(#4343) Ixion77 válasza Tapsi (#4342) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Itt az egészségügyi offtopic vége.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4345) Vesa válasza Shadowbull (#4320) üzenetére


Vesa
veterán

"CCCP dettó. "

Azért az megvan, hogy aki le akart lépni, azt kivégezték a határon? Az NDK-ból is léptek volna sokan, párezren meg is haltak a falnál, mert túl sok lehetőségük nem volt arra, hogy a lezárt határon átmenjenek.. :U

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#4348) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Hoppa:
U.S. inflation accelerates to 3.7% in August

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4349) j0k3r! válasza j0k3r! (#3740) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Szeptemberi CPI jelentés (augusztus hónap)

Core Consumer Price Index (CPI) MoM: 0.3%
Core Consumer Price Index (CPI) YoY: 4.3%
Consumer Price Index (CPI) MoM: 0.6%
Consumer Price Index (CPI) YoY: 3.7%

Ahogyan azt sejtettük, kis késéssel, de az energiaárak emelkedése végre elkezdett megjelenni az inflációban. Shelter résztől várták/várják az elemzők az infláció lefele húzását (a súlya miatt), de egyelőre még az is szépen tartja magát. Azért a 0.6% MoM CPI nagyon erős.

A kép innen van.

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#4350) bandus válasza j0k3r! (#4349) üzenetére


bandus
veterán

eros mint sok, vagy eros, mint alacsony?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.