Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4402) Segal válasza Ixion77 (#4358) üzenetére


Segal
veterán

Végül neked lett igazad mert nem emelt Powell, de a kommunikációjuk erősen arra utal hogy legközelebb fog.
Ami meglepőbb volt a számomra hogy jövőre mindössze 2 kamatcsökkentés van tervbe véve. Persze mondták többször is hogy hosszan tartva lesz a kamat meg ez csak egy terv és milliószor változhat, de valahogy én akkor is többet vártam.
Itthon ugye most szeptember végén tutira lesz a 100 bázispontos csökkentés és akkor össze fog érni a 2 kamat, de így az MNB sem nagyon fog tudni csökkenteni. Persze lenyilatkozták hogy magas reálkamat lesz, de ettől függetlenül abban biztos vagyok hogy itthon nem 2 kamatcsökkentés a terv jövő év végéig :DDD
Ki mire gondol az MNB mikortól és milyen ütemben fog kamatot vágni?

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#4403) Ixion77 válasza Segal (#4402) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Ha emelni akarnának, most is emelhettek volna. De nem akarnak. Se most, se következőleg. Viszont a piaci eufória nagyon nem kedvez a terveiknek, ezért volt Powell annyira hawkish. Nagyon próbálta bizonygatni hogy márpedig a cél továbbra is 2%, bemutattak emelkedett dot pot ábrát a várakozásokról (amikről még Powell is elmondta hogy bármikor változhatnak), belengette hogy már ő sem feltétlen soft landingra számít, stb. De ez csak mind duma. Ami olcsó. A tény, hogy nem emeltek mert ők is látják hogy a gazdaság egyes részei nagyon szenvednek, és nem szeretnék hogy a lavina beinduljon. Persze azt sem szeretnék ha a Kanadában látott minta szerint felugrana ismét az infláció az USA-ban is. De hacsak nem jön valami extra rossz adat, szerintem elég valószínű hogy több emelés már nem lesz. (Mondjuk 80% esély.)

Ami a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a gazdaságnak most már jó lesz. Abban teljesen igaza volt Powellnek, hogy az emelések hatásai még messze nem jelentek meg (a profitokban), mivel még csak apró töredékét kellett a hiteleknek megújítani. A fájdalom majd később jön még. Tudni kell azt is, hogy a pénzhegyeken ülő cégek (pl. bigtech) még 2021-2022 közt kibocsájtottak egy rahedli kötvényt 1-3% kamattal, de a bejött pénzt nem költötték el (sőt: leépítések), hanem most vidáman parkoltatják a FED-nél 5%+ kamaton. Ez az amit sajnos én sem vettem figyelembe, ezért szívtam be az idei big tech rallyt (aminek szerintem ez volt az alapja, az AI meg a hab a tetejére).

Mo. szerintem továbbra is kilátástalan pályán mozog. Vagy vág az MNB és rátérünk a török útra, vagy nem vág és adóemelések + IMF jön. Így is, úgy is sorra produkáljuk a recessziós negyedéveket. Ezt súlyosbítandó más területeken is annyira debilek vagyunk, hogy ennek csak katasztrófa lehet a vége :O

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4404) szabi__memo válasza Ixion77 (#4403) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Mo. szerintem továbbra is kilátástalan pályán mozog. Vagy vág az MNB és rátérünk a török útra, vagy nem vág és adóemelések + IMF jön.
Remélem utóbbi (bár ezt nehéz ezektől elképzelni), bár mindkettő fájni fog.

[ Szerkesztve ]

(#4405) axioma


axioma
veterán

Erste ertekpapirszamla-kerdes. Bent voltam ket hete, megcsinalni nem tudta az ugyintezo, de elvileg irt egy emailt, hogy allitsanak online-ra. Mivel most is 0.45%-kal szamolna, nem csak ertesitest nem kaptam rola, hanem nem is csinaltak semmit.
Aki igy utolag csinalta, mi volt az atfutas; es ha mar banki ugyintezo az online-osoknak nem tud segiteni, mi ilyenkor a legjobb kommunikacios csatorna? Vartam volna hogy a netbrokerben latok valami kapcsolatfelvetel menupontot, de legalabbis nem talaltam ra.

[ Szerkesztve ]

(#4406) Ixion77 válasza axioma (#4405) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Én a központban intéztem az Árpád hídnál, és ott egyből el tudták intézni. Volt némi telefonálgatás meg kb. egy óra elment vele, de rendben volt. Igaz, hogy nekem nem "átállítás" volt, hanem volt egy korábbi Erste számlám, meg lett egy RC-s online számlám, és azt kértem hogy a korábbi szűnjön meg és kerüljön minden át az RC-től származó online-ra. Így is lett.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4407) Celithrandi válasza Ixion77 (#4406) üzenetére


Celithrandi
addikt

A mai CHF esésre láttok jülönösebb okot? A tegnapi FED tájékoztató nem indokolja szerintem. Köszi.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66

(#4408) julius666 válasza Ixion77 (#4403) üzenetére


julius666
addikt

A big tech "rally" az egyértelműen AI mániás eseteken (nVidia) kívül inkább volt visszakorrigálás korábbi csúcs közelébe szvsz. Amit tavaly árazni kezdtek a piacok várható pofáraesést végül (egyelőre?) nem igazán jött el. Ebben biztosan benne vannak az alacsony kamatkörnyezetben hosszútávra fixált adósságok, de szerintem nem úgy, ahogy gondolod (nem a kamat arbitrázs az elsődleges tényező). Egyszerűen kevésbé sérülékenyek mind a cégek, mind a háztartások mint megelőző emelési ciklusokban. Egyelőre inkább a hitelezői oldal sérült, bankok, hosszú kötvényekbe fektetők, na meg a jegybankok, államháztartások.

Egyébként eléggé érdekes mostanság a műsor, a doomsayereken kívül szép lassan elkezdte levenni minden elemző a recessziós forgatókönyvet az asztalról, aminek a hatására elszálltak a hosszú hozamok, ami meg a leginkább recesszióhoz vezető forgatókönyv, ha így marad (elkezdett egyenesedni a yield curve, csak a legszemetebb módon).

Magyarország: a két szcenárió nem is teljesen zárja ki egymást, főleg hogy az adóemelések már egy éve zajlanak, aztán látjuk mire volt elég. Egyébként múltkor a TBSZ esetleges megszűntetése kapcsán volt itt egy diskurzus, hogy mennyire nyúl hozzá a pártállam a szent tehenekhez, meg mennyire csak rövidtávú pénzbehajtásról van szó. Nos, most egy elég jelentős szent tehénhez is hozzányúlnak úgy tűnik: a saját zsebeikhez. [link]

Nagy a baj és pontosan tudják. Mi etetve vagyunk a megrendelésre írt közvéleménykutatásokkal meg a nagyképű dumákkal mi hogyan áll, de a belső felméréseken pontosan látják, hogyan nő az elégedetlenség idehaza, miközben mik a kilátások. Minden olyan megszorítási lehetőség, ami a kisembert kevésbé érinti ajándék.

(#4409) j0k3r! válasza Ixion77 (#4403) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Én is hasonlóan látom. Vettem ma is DTLA-t és bővítem majd szépen fokozatosan tovább.

some men just wanna watch the world burn...

(#4410) Paxker315 válasza axioma (#4405) üzenetére


Paxker315
addikt

jelezted emailen Te is az erste investnek, hogy a fiók jóváhagyta az online csomagba átlépést & az ügyintéző írt egy levelet is, amiben ezt jelezte? Mert nekem az emailre rá 1 nappal jelezték, hogy " A díjcsomag módosítása megtörtént a számláján."

És valóban 0.35% lett. : )

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#4411) Ixion77 válasza julius666 (#4408) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Azért a sikereinkről se feledkezzünk el. ;] Pl. hosszas aknamunkával elértük, hogy az EU megreformálja magát, és az eredeti, bizalmon és tisztességen alapuló elveit lecserélje valami gyakorlatiasabbra.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4412) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Ez a cikk cím nagyon jó korrajz. :D

Megütötték a forintot, miközben a magyar gazdaságpolitika irányítói beszéltek

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4413) Ringman válasza Oppenheimer (#4412) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát ja, jobb mikor matolcsy a magyar banán fejlesztési övezetről vagy a pirospöttyös fenekekről fejti ki szakértői véleményét, hogy a zseniminiszter által levont tanulságokról már ne is tegyünk említést :)

(#4414) Ixion77 válasza Oppenheimer (#4412) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Az még hagyján de mi történt az OTP-vel? -8% :Y

Szerk.:
Jah, látom. Én meg a hülye fejemmel vártam a 15500-at, elvégre "addig nincs ellenállás". :W

#4415Oppenheimer:
"Ugye nem tartasz magyar részvényt? Ha igen, megérdemled, komolyan mondom."

Basszus, ma reggel írtam ("adóemelések lesznek"), de annyi eszem már nem volt, hogy végiggondoljam és lépjek is megfelelően. Kiábrándítóan ostoba tudok lenni, és valóban megérdemlem.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#4415) Oppenheimer válasza Ixion77 (#4414) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Még több bankadót lengettek be.

Még hogy nem hatékonyak a piacok. Szaros buxon másodperc alatt beárazódik a hír. :D

Ugye nem tartasz magyar részvényt? Ha igen, megérdemled, komolyan mondom. :D

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4416) Ringman válasza Oppenheimer (#4415) üzenetére


Ringman
nagyúr

Emellett a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatára is sor kerülhet Varga Mihály szerint, aminek indoklásaként arra utalt, hogy a piaci és a támogatott kamatlábak között jelentős az eltérés. Nem derült ki pontosan, hogy a jelenleg 5%-on futó Széchenyi Kártya Programra, a 3%-os kamatozású CSOK-hitelre vagy a 0%-os babaváró hitelre gondolt-e. A tavasszal még elérhető, szintén kamattámogatott Baross Gábor-hitelprogram 1000 milliárd forintos kerete lényegében kimerült mostanra.

aranyos amúgy mikor a nem hatékony piac kerül szóba mikor pl. a tavalyi költségvetést 60-szor írták át, meg 3 nap alatt szántanak be egy adónemet, vagy 1 hétvége alatt kap valaki egy plusz adót a nyakába.

(#4417) pictigjis


pictigjis
senior tag

ez is egy szép ábra az otp-ről

majd visszapattan (én 14-nél adtam el, ami egy ideig nem tűnt túl jó ötletnek, most átmenetileg igen, de ez már csak ilyen)

(#4418) Vision válasza Ringman (#4416) üzenetére


Vision
veterán

Szecskához nem fognak nyúlni. Ennél magasabb kamatlábon befagyna a vállalati hitelpiac. Már így is kezd fogyni az előnye a lakossági jelzáloghitelekhez képest (valaki írta a napokban, hogy 7,8%-os ajánlatot kapott, de cikkeztek 6-ossal kezdődőről is).

(#4419) Ringman válasza Vision (#4418) üzenetére


Ringman
nagyúr

most hatékony piacot akarnak vagy n-féle támogatást? nyilván a járadékvadászat fog maradni.

(#4420) Oppenheimer válasza Ringman (#4416) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Lehet kevered most valamivel a hatékony piacot.

Hatékony piac az az hogy a cégekről minden publikus információ elérhető minden szereplőnek, és ez azonnal beépül az árakba. Amiről te beszélsz a közszférával az valami egészen más lehet.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#4421) Vision válasza Ringman (#4419) üzenetére


Vision
veterán

Hatékony piacok nem léteznek, ráadásul attól, hogy valami monetáris értelemben hatékony, még nem biztos, hogy nemzetgazdasági szinten ez érdek. Leegyszerűsítve: ha piaci szintre vernéd fel a vállalati hiteleket, mondjuk 15%-ra, az egyrészt azt eredményezné, hogy a piac megszűnne létezni, mert ilyen szintű forrásköltség kitermelhetetlen, másrészt ez magával hozná a beruházások bezuhanását is. Innentől ez egy spirál, mert ezzel jönne a romló relatív termelékenység is. Ez sajnos egy komparatív hátrány a magyar vállalkozásoknak a nemzetközi piacon jelenleg is.

(#4422) Ringman válasza Oppenheimer (#4420) üzenetére


Ringman
nagyúr

de valóban nem jó volt a fogalomértelmezésem. (ismerethiány)

arra gondoltam, hogy a cégek egy része ki van tömve kedvezményes hitellel, eu-s/állami pályázatos ingyenpénzekkel, a másik része meg nem, ami szerintem nem elfogadható (de ezzel - főleg Mo-n - kisebbségben vagyok)

mondjuk a publikus információk is érdekesen alakulnak Mo-n (intézményesített korrupció miatti piacképességet hogy árazod?)

[ Szerkesztve ]

(#4423) Vision válasza Ringman (#4422) üzenetére


Vision
veterán

arról beszélek, hogy a cégek egy része ki van tömve kedvezményes hitellel, eu-s/állami pályázatos ingyenpénzekkel, a másik része meg nem.

Ez az egész világon így van. A Samsung például így lett világcég.

Amúgy abban van igazság, hogy a Szecska nagy része csókosoknak van kitalálva, és az eleve nagyon tőkeerős, prosperáló cégeknek ad még egy lökést.

intézményesített korrupció miatti piacképességet hogy árazod?

Leginkább sehogy. Akik benne vannak az állami bizniszekben, azok jellemzően nem piaci alapon működő cégek. Na jó, a 4ig talán.

(#4424) j0k3r! válasza Ringman (#4422) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ezt mondja Oppenheimer: [link]

some men just wanna watch the world burn...

(#4425) Ringman válasza j0k3r! (#4424) üzenetére


Ringman
nagyúr

köszi!

---
amúgy itt a link a közel 3 órás eseményről:
61. Közgazdász-vándorgyűlés - nyitó plenáris ülés

(#4426) julius666 válasza Ringman (#4416) üzenetére


julius666
addikt

Hoppá! Az EU-s ijesztgetés meg a kötvénypiaci folyamatok erősen beszarathatták a kormányt, hogy ennyire produkálják magukat a piac felé. Lehet most némi időre eldugják marciminisztert a pincébe, most kicsit vargamisi bábozza a fiskális szigort.

(#4427) axioma válasza Paxker315 (#4410) üzenetére


axioma
veterán

Na de en ilyen emailt (se postai levelet) nem kaptam me'g, a fioki csaj is mondta hogy valami erkezni fog es onnantol jo. Ezek szerint valahol elakadhatott, mar biztos nem csak aktatologatasi problema. Pompas... megprobalom felhivni oket.

(#4428) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

BoE is rálépett a fékre: [link]

some men just wanna watch the world burn...

(#4429) Ringman válasza julius666 (#4426) üzenetére


Ringman
nagyúr

üres a kassza és a dacpolitika (már betelt a pohár az eu-ban is, csak lassan fordul a gépezet) miatt nem jön a pénz, az elengedett kv-hiány sem tetszik szerintem sok mindenkinek, egyre több lesz a jövő évi kamatkiadás, remélhetőleg sikerül eredményt kipasszírozni a kormányból.

az hogy ezt (további szolgáltatásdrágulást) országon belül el lehet adni spekulánsmultizással és karvalytőkézéssel, az már egy másik dolog

(#4431) julius666 válasza szabi__memo (#4430) üzenetére


julius666
addikt

Még a végén engedünk az EU-nak valami totál értelmetlen szimbolikus fasságban is és akkor végig sikerült zongorázni a piaci hangulatjavító forgatókönyvből minden listaelemen egy kerek nap alatt. ;]

(#4432) Vision válasza szabi__memo (#4430) üzenetére


Vision
veterán

Innen csak összefogva lehet továbblépni.

Matkó akkor kezdhetné azzal, hogy a fiacskájától, meg a haverjaitól szépen visszaveszi az MNB-s beszerzések milliárdjait. :)

(#4433) bandus válasza julius666 (#4431) üzenetére


bandus
veterán

meg is táltosodott a forint ;]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4434) szabi__memo válasza bandus (#4433) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Lehet ez volt a cél :DDD

(#4435) Vision


Vision
veterán

Tegnap mesélte az öcsém, hogy egy közös ismerős cégét most darálta be a NER. Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Egy olyan vállalkozásról van szó, ami milliárdos nyereséget termelt, 1-személyes cégként indult még 30 éve, és szépen felépítették. Az, hogy ez történik, az ország jövőjét teszi tönkre. Ilyen környezetben nem lesznek soha sikeres vállalkozások, mert aki ebbe belefogna, az inkább külföldre menekül. Senki sem akarja, hogy kisemmizzék.

(#4436) Ringman válasza Vision (#4435) üzenetére


Ringman
nagyúr

10+ éve ez megy sajnos, a lakosság mentálisan teljesen rottyon van, egy idei 180 fokos fordulat után is több évtizedes folyamat lenne helyreállítani a károkat.

egyre kisebb a megszerezhető érték, így vagy úgy mindenki sorra fog kerülni.

(#4437) aAron_ válasza Vision (#4435) üzenetére


aAron_
őstag

Rendszernek talán ez a fajta viselkedése a legkárosabb az egészségügy és az oktatás leépítése után. És ahogy csökken a torta, van egy érzésem, hogy az ilyen és ehhez hasonló szituációk csak még gyakoribbak lesznek. :(((

#4418Tapsi: Ha normálisan, orthodox módon működne a fiskális/monetáris politika páros, akkor eleve nem kéne ilyen magas kamatszint. Mindenféle piactorzító, támogatott hitelek nélkül sem dőlne be a vállalati hitelezés.

Lehet akár, hogy a vállalati szektornak ezzel segítenek, csak ez az egy intézkedés külön vizsgálva társadalmilag hasznos. Big picture viszont ugyan úgy borzalmas, és semmivel sem javít rajta, szerintem.

What is your ikigai?

(#4438) Vision válasza aAron_ (#4437) üzenetére


Vision
veterán

...orthodox módon működne a fiskális/monetáris politika páros, akkor eleve nem kéne ilyen magas kamatszint. Mindenféle piactorzító, támogatott hitelek nélkül sem dőlne be a vállalati hitelezés.

Ennél sajnos bonyolultabb. A II. vh. követően kialakult a dollár egyeduralma, ezáltal az USA rohadt olcsón tudta/tudja finonszírozni magát. Persze az USA cégekre ugyanez áll. Eurozóna hasonló, jóval olcsóbban jutnak ott hitelhez a cégek. Lehetne itt akármilyen fasza gazdpol, a nyugatiságból fakadó kockázati előnyt nem tudná ledolgozni. Most itt szigorúan csak a kamatkörnyezetről beszéltem, munkabér oldalon még megvan az előny, ezt a nyugati multik is kihasználják. Jóval alacsonyabb forrásköltséggel. :)

(#4439) Ringman


Ringman
nagyúr

A török központi bank csütörtökön 30%-ra emelte az irányadó kamatlábat, ami 25%-ról 500 bázispontos ugrás, mivel Ankara továbbra is kétszámjegyű inflációval küzd. A hírre a török líra enyhén gyengült.

(#4441) julius666 válasza szabi__memo (#4440) üzenetére


julius666
addikt

Kíváncsi vagyok lesz-e és ha igen, akkor milyen kormányzati reakció. Ha nem lesz, akkor záros határidőn belül ezt át fogja venni a konkurencia is.

(#4442) szabi__memo válasza julius666 (#4441) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Csak lesz itt euró :) Bár nem a török úton kéne

(#4443) Vision válasza julius666 (#4441) üzenetére


Vision
veterán

VW konfigurátor már hónapok óta így dolgozik.

(#4444) szabi__memo válasza Vision (#4443) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Akkor lassan lett belőle hír. Mindenesetre nem jó jel

(#4445) Ringman válasza julius666 (#4441) üzenetére


Ringman
nagyúr

1 eve ugy adok arajanlatot, hogy adott eurhufig ervenyes csak, azert ez tervezesben nem volt jellemzo (belfoldi ugyfeleknek)

(#4447) Ringman válasza szabi__memo (#4446) üzenetére


Ringman
nagyúr

lol, akkor majd nem adó lesz, hanem illeték vagy hozzájárulás :U

a kamattámogatást meg persze hogy védik, eléggé ki vannak tömve hitellel a ner-cégek.

(#4448) attiati válasza Ringman (#4422) üzenetére


attiati
veterán

Ez a "versenysemleges" vagy hasonló definíció.

(#4450) aAron_ válasza szabi__memo (#4446) üzenetére


aAron_
őstag

OTP árfolyama azért lent maradt. Úgy tűnik most már hiába visszakoznak, kockázat már be lett árazva. :F

What is your ikigai?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.