- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
attka
aktív tag
-
Adrian Mole
senior tag
válasz
adnoctum18 #2493 üzenetére
Az OOo 2.2. Köszi, ezekszerint megpróbálom letölteni a 2.3-t.
Ha jól emlékszem, az automatikus update-ben nem volt Java. -
szkorhetz
őstag
nekem volt régebben egyrégi intel videós t60-om. Azt ellopták és az újban már ati 1300-as van. de minden más ugyanaz.
azzal kábé háromszor ennyi ideig bírta akkuval, de azóta nagyon kevés ideig bírja
valami help, vagy ok?
[Szerkesztve] -
adnoctum18
senior tag
válasz
Adrian Mole #2492 üzenetére
Milyen verziójú open officet használsz?Nálam szintén t60 on az oo 2.3mas verziója gond nélkül megy.Én a frissítéseket a system updattel csináltam és csak a javasoltakat szedtem le,nem tudom,hogy az ibm java benne volt e a csomagban amit leszedett...
-
Adrian Mole
senior tag
Valaki belefutott már ebbe, és tud elegáns megoldást:
- T60-as gép,
- IBM Java előtelepítve,
- OpenOffice használva
OOo nem szereti az IBM Java-t. Gondolom Sun kellene neki. Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy a gép se és az OOo se sértődjön meg? -
Pierre75
senior tag
Merci, mon vieux!
Megnézve a SMART adatait figyelmesebben, a hőmérsékleti adat megegyezik a gyártó általi másik adattal vagyis ez nem gond.
Az akku kb. 85-90 percet bírt eddig multimédiás alkalmazásnál, ami érdekes, hogy mp3 és Office mellett is ennyi volt. Tegnap lemértem, most kb 30 perc alatt vége a dalnak. Vagyis a felezés is kedvező becslés volt részemről.
Majd megnézem az akku adatait.
Ahogy írtam, egy T23-ról van szó, egy 20 GB-os IBM/Hitachi volt benne, csendes, békés jószág volt. A mostani 80 GB, csendes de jobban is melegszik, mint az elődje.
Ps.: Na és ezt ismered? Nous sommes les esclaves, nous sommes partout, nous ne sommes nul part, nous maîtrisons les rivières pourpres. -
Sipi
addikt
Utómod: természetesen van különbség vinyók között. Ha ThinkPadbe valót veszel, annak kicsit okosabb a firmware-je (és frissíthető). Mostanában vannak nagy fordulatszámú darabok, amelyek alig melegednek. De a ''maradék'' szerintem egykutya.
Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Pierre75 #2487 üzenetére
Én ilyet használok: IBM/Hitachi Travelstar 60GH and 40GN family
Device Model: IC25N030ATCS04-0
De ez nem egy új darab, és nem tudatos választás eredménye. Ez volt a gépben, mikor vettem.Az említett Samsungot (sem) ismerem, a HDD-khez nem értek, de úgy tudom, nincs nagy eltérés köztük. (Mármint nincs akkora, mint desktop-vinyóknál).
A SMART-értékek elég bonyolultak, pl. nem mondható mindre, hogy ha nő, az rossz. Van ugrálós, csökkenős, növős. A G-Sense megbolondulása inkább a vinyó bolondulását jelenthette, mintsem valós értéket, hiszen ez azt jelzi, mekkora ütést kapott. Ha egy helyben áll, nem nőhet.
Laptopoknál van több mérőprogram is, többek tapasztalata szerint van, amelyik a hőmérsékletet is rosszul méri. A régi vinyó adatait logikus, hogy ismeri a legtöbb program.(Nincs windows-om, de Linuxon is az van, hogy a hdd temp mérő program adatbázisból dolgozik. Ez alapján találja ki, melyik érték a hőmérséklet, és esetleg hogyan kell korrigálni. Amit nem ismer, találgat, sokszor elég vadul.)
A HDD hibája nem hinném, hogy okozhat ilyet. Az akksi élettartam ilyen hirtelen akkor csökkenhet, ha elkezded főzni, vagy arról hajtod meg a fúrógépet. Esetleg, nagyon esetleg, ha a vinyó túl meleg lett és túl nagy áramot vett fel, akkor túlmelegíthette és túlterhelhette az akkut, de ez elég mesébe illő lenne...
Ha a MobilMeter tud ilyet (vagy más, hasnló program), nézd meg, mennyi jelenleg akkuról az áramfelvétel. Nem emlékszem, milyen géped van, a T23-asom egyszerű netezés közben, magas fényerőn 14W körül fogyaszt. Ha integrált dolgok vannak a gépedben, ekörül kellene lennie. Ha túl nagynak találod, valami rossz, zárlatos.
A teljesítmény-csökkenés alatt egyébként mit értesz? Csökkent a max. tárolt kapacitás? Kevesebb ideig bírja a gép akkuról? (Mert ez lehet azért is, ha a gép több áramot vesz fel, mint eddig.)
Sipi -
Pierre75
senior tag
Köszönöm a válaszod! Megnyugtattál. Ahogy írtam, 2 napja halt meg hosszas vajúdás után az előző HDD és nálam a kattogás és a SMART ezen értékének romlása összekapcsolódott. Igaz, a G-Sense akkor nem aprózta, ráugrott a 1,5M-ra, onnan meg le 0-ig, vele közel egyidőben beszállt a buliba a Raw Read Error Rate érték. A kattogás jelezte, eljött a vég.
Azt viszont nem értem, hogy a 9 éves Quantum hdd-m hőmérsékleti adatát ismeri az Everest, de ennek az új vincseszternek csak a MobileMeter olvassa ki. Mondjuk nem igazán zavar.
A Hdd meghibásodása közvetve okozhatta az akku teljesítményének csökkenését (kb a felére) vagy szerencsétlen egybeesés?
Off.: ''Te méregkeverő bugris! Engedj utamra!'' Az egyik kedvenc filmem. -
Sipi
addikt
válasz
Pierre75 #2485 üzenetére
A SMART hivatalos leírásai alapján a G-Sense paramétert nem fontos. Azt jelzi, hogy összesítve a vinyó milyen gyorsulási terhelést kapott (pl. nekiütődött valaminek). Ha egyéb error rate-ek nem változnak, semmi gond.
Nem biztos, de a sokszámjegyű hőmérséklet-érték is lehet jó. Az alaplapi érzékelőket ismerem: azok sem hőmérsékletet adnak le, hanem egy számot, amiből valamilyen algoritmussal (ami chiptől függően változhat) lehet számoli a valós hőmérsékletet.
Sipi -
Pierre75
senior tag
Nyár elején egy IBM T23-as eredeti HDD-je elkezdett kattogni, majd 2 hét alatt kétszer maga alá temette az OS-t. Közben a SMART jelezte a Raw Read Error Rate és G-Sense Error Rate értékek hulámzó mozgásával a tragédiát. Néhány napja aztán kiszenvedett szegény, tegnap pedig belekerült egy 80 GB Samsung HM080IC HDD. Feltettem mindent, ment mendegélt minden a maga medrében, míg meg nem néztem az Everest SMART értékeit. Nem mérte a hőmérsékletét, pontosabban valami 10 számjegyű értéket írt ki, míg a MobilMeter szépen jelzi, hogy nincs gond. Poén, hogy a G-Sense Error Rate előbb 3-at, majd ma reggelre 57-et mutat. Sietve lefutattam a PcDoctor full hdd tesztjét, ami nem jelez problémát. Most az Everest kergült meg, vagy a PcDoctor eredménye nem valós? Vagy ez is valami mozgó érték? Mit tanácsolnak a hozzáértők?
-
eszizoli
csendes tag
Egy friss telepítés után, felpakoltam a Rescue And Recovery 4.1-es szoftvert és csináltam egy teljes backup mentés erről DVD-re. A szóban forgó rendszerpartíció kb. 7GB-nyi tartalom található, amelyből 1db DVD-re 2GB-os mentést csinált.
Ezek után készítettem a második partícióra is egy teljes mentést, és ott is ugyan ennyi helyet foglalta el erre célra.
Ez lehetséges volna?
Valahogy meg lehet róla győződni, hogy ez a mentés valóban teljes-e, pl azzal, hogy megtekintem a backup-ban szereplő fájlokat? -
Tim82
félisten
válasz
Adrian Mole #2477 üzenetére
Vagy dokkoló helyett külső, USB-s DVD-író.
-
tototos
addikt
válasz
Adrian Mole #2477 üzenetére
Hát a szempontok azok a t61 melett hogy újabb platform.
-
tototos
addikt
Hello mindekinek!
Segítsetek dönteni légyszi. Nem tudok dönteni egy T60 és egy T61 között. Mindkettőből 14,1- colost néztem, de a T61 az széles kijelzős. Eztzel az a gond hogy csak 4 cellás akksival szerelik ami 2-2,5 órát bír ki. Teszteket olvasva a T60 ugye 4,5 óra körül bír a 6 cellás akksival. Nekem fontos lenne az akkuidő(egyetemen nem mindig van lehetőség 220-ra dugni). Lehetőség hogy veszek hozzá egy 6 cellás akksit de sajnos kilóg belőleVagy másik hogy ultrabayes akksi, de azzal nem tudom mennyi időt tudok hozzáadni. Szerintetek mit tegyek?
-
Joey
tag
Hu, mar azt hittem nincs megoldas a problemamra, illetve senki nem tud segiteni.
Nagyon koszi, este ha hazaerek nyomban kiprobalom a leirtakat. Az vilagos, hogy a 40giga az csak kerekitett adat, de szerintem (bar nem tudom pontosan, hogy mennyi helyet foglal a rejtett OS) meg igy is belefer.
Termeszetesen a kerdesem feltevese elott olvastam es probaltam magam megoldani a problemat. Meg is talaltam azt az oldalt, ahol leirjatok a R&R 3.1 hasznalatat es abbol vilagos, hogy win alol nem tudom az eredeti OS-t visszarakni, nem is ugy probaltam.
De megegyszer koszi a segitseget. -
Sipi
addikt
A BIOS-ban van egy opció, ahol megadható, milyen módon legyen elérhető a rejtett rész. Úgy rmélik, Disabled, Normal és Security a beállítása. Security-re téve teljesen rejtett a rész az oprendszerek elől. Tedd Normalra, akkor látszódnia kell, ha van.
(Most ki nem számolom, de egyébként a 40 gigás lemez csak a gyártók brosúráiban ennyi, valójában pár gigával kevesebb.)
Az Access IBM akkor működik, ha a Master Boot Record tartalmazza a megfelelő kódot, ami ''elkapja'' a gombnyomást. Ha saját Wint tettél fel, az legyalulja, ekkor egy visszaállító programmal teheted fel az eredeti MBR-t. [link]
Tudtommal futó Windows alatt nem tudod az R&R-ben kiadni a factory default visszaállítást. Ez csak a rejtett részben lévő R&R-rel érhető el. Win alatt csak az itt lévő eredeti oprendszert tudod CD/DVD-re kiírni.
Sipi -
Joey
tag
Egy T41-es gepen a 40 gigas merevlemezen az elerheto terulet 34,5 giga. Azt gondolnam, hogy ott az OS a programokkal, de mivel tudnam azt megnezni, hogy valoban ott van-e? Particionalo programok nem latjak.
Az Access IBM gomb sem tolti be bootnal az R&R programot, csak ha a gepen van egy OS es telepitve van a program. Olyankor betolti az R&R-t es ki is adom ott a parancsot, hogy tegye original allapotba a gepet, de ujrainditas utan tolti be a wint.
Valamit rosszul csinalok vagy ures az a particio?
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
válasz
macikos #2465 üzenetére
Nincsen bibi vele, a PH!-ról legalább 10 ember onnan vette a gépét, én is közel két éve az enyémet.
(Ha beírod a keresőbe, hogy laptopinfo, akkor elolvashatod a korábbi hszeinket erről.)
Azért ilyen olcsó, mert használtként adják el, az ÁFÁ-t már nem kell rá megfizetni. -
macikos
addikt
Üdv!
Megnéznétek ezt a hírdetést: [link] ?
Azt írja, hogy új, bontatlan T60 T5400-es, 1GB RAM, mindez 230k-ért. Szerintetek itt mi lehet a bibi? -
Kukupenko
csendes tag
Sziasztok!
Nincs véletlenül valakinek egy T43-ashoz való (magyar nyelvű) kezelési kézikönyvve?
pdf-be vagy valahogy?
Vagy egy link ahonnan le lehetne tölteni???
Előre is köszi. -
Tim82
félisten
válasz
Shadowfax #2461 üzenetére
Itt a PH!-n Carline árul, ha jól láttam, egy R40-be valót, nem tudom pl. az jó lenne az enyémbe is. [link] Felteszem, igen, a méret és a felbontás ugyanaz. (Ha nem, akkor legyen ez a reklám helye, szegény elég régóta és elkeseredetten próbálja eladni.
) A Vaterán meg körülnézek majd.
A beszerelés mennyire macerás, mennyit kérhetnek el érte? Szakértelem hiányában ezt nem (sem) tudom saját kezűleg megoldani...
Egyébként köszönöm a választ.
[Szerkesztve] -
-
Shadowfax
addikt
válasz
djDanee #2458 üzenetére
A CTO a modellszámnál azt jelenti, hogy configure-to-order, azaz egyedi megrendelésre állították össze (nagyobb cégek így veszik), tehát nem 100%, hogy wlan kártya is volt benne eredetileg, bár nagyon valószínű.
Itt a service parts-nál mutatja, hogy az Intel PRO Wireless 2200BG és a 2915ABG is jó hozzá. [link]
Célszerű lesz azért kipróbálni vásárlásnál. -
Tim82
félisten
Lenne egy kérdésem. Egy T40-eshez a TFT csere vajon mennyibe fáj a pénztárcámnak? Pl. a laptopinfo-nál (vagy más megbízható boltnál/szervíznél)...
Úgy kb. egy hónapja sikerült ''földhözvágnom'' munkából hazamenet a gépet - igazából egy sz@r hordtáska volt nálam, aminek a szíja pont akkor döntött úgy, előjelek nélkül, hogy felmondja a szolgálatot... azóta lehet egy kis repedés a TFT jobb alsó részén, de csak ma este vettem észre.
Meg van 1-2 pixelhiba is, igazából azok nem zavaróak. A gép nem garis, természetesen...
Persze, lehet, hogy megbarátkozom a nem tökéletes TFT-vel... de azért jó lenne tudni, érdemes-e az anyagiak függvényében elgondolkodni a cserén. (Jelenleg még mindig inkább egy TFT-csere, mint egy új noti - ezt is nyár elején vettem, 2-3 évig még jó lesz, gondolom.)
-
djDanee
csendes tag
válasz
Shadowfax #2453 üzenetére
A gép T43: 1871-CTO Bár most nem néztem utánna, de régebben igen és ha jól emlékszem gyárilag is benne kellene lennie.
Egyébként szétszedtem... és sajnos beigazolódott a gyanum, nincs benne a kártya, az antenna két kábele van csak ott (ami a kijelzőbe vezet), elég igénytelenül volt leszigetelpszalagozva :S ...a tapipad alatt, üres a miniPCi,
Megjártam, igaz az én hibám is, de azért elég csunya dolog hogy így átverjék az embert egy boltban!
Már csak akkor egy a kérdésem, milyet vegyek bele hogy jó legyen? -
tototos
addikt
Hello mindenkinek!
Szerintetek ez a laptop [link] megfelel egy építészmérnök tanulónak? Olyanra gondoltam hogy a videókártya mennyire támogatja a tervezőprogik használatát. Árban egész jónak tűnik és a kártya neve nekem tetszik. -
Sipi
addikt
Elnézésedet kérem, való igaz, pontatlanul írtam. Merő lustaságból. Nem volt kedvem leírni, hogy az LCD panel és a külső borítás között, esetenként a merevítőpántokon átkígyózó saját antenna-kábelezésről van szó, mely típusonként eltér, milyen módon tekeredik. A keret szélében körbe, vagy bent is, össze-vissza hurkolva. Mivel az LCD fedlap adta területet (vagy kerületet) használják fel a kábelezésre, az egyszerűség kedvéért ezt írtam.
A műanyag védelemet nem értem. Tehát egy fémdoboz árnyékoló hatását két műanyag elemmel szüntetik meg?
Sipi -
djDanee
csendes tag
válasz
Shadowfax #2450 üzenetére
Köszönöm a segítséget mindkettőtöktől. Azthiszem szétszedem, nem hiszem hogy gondot fog okozni... igazából 1 év garanciát adott rá az adott bolt ahol vettem használtan, de egyérszt ez pesten van, másrészt sajnos lassan le is telik az egy év, és kicsit reménytelen visszamenni reklamálni...
Mindenképpen miniPCI ra gondoltam, tehát ami belevaló eredetileg is (minek hordozzak meg dugdossak még bele cuccokat, amikor benne is lehet egy, sokkal jobb ráadásul). Találtam itt ph-n egyet ami álítólag vadiuj Intel 2200-as, ez ha minden igaz jó bele?! Ugy hallottam nem minden fajta miniPCI -os jó bele. -
Sipi
addikt
válasz
djDanee #2447 üzenetére
Akár használtan is nézhetsz egyet.
A T43-ban már lennie kellene gyárilag beépített WLAN-antennának, akkor is, ha nincs benne kártya. Szétszedéssel megnézheted, ott lóg-e a kivezetése. Ha van benne, mindenképpen miniPCI-os darabot javaslok. Az USB-s vagy PCMCIA-os kártyáknak alig van antennája, míg a miniPCI-os esetén lényegében az egész LCD-fedlap akként funkcionál. Térerőben szinte nagyságrendnyi a különbség. (Igaz, árban is.)
Sipi -
Shadowfax
addikt
válasz
djDanee #2447 üzenetére
Ha elég bátor vagy, s van egy jó csavarhúzód, akkor magad is megnézheted: a wlan kártya közvetlen a tapipad alatt van. A szétszereléshez segítséget nyújtanak az IBM oldalán megnézhető videók: [link] Első lépésben ki kell szedni az akkut, utána a billt, majd a csuklótámaszt (ezekhez is ott van a videó).
Leírás: [link]
A listában van győri szerviz: [link] -
Shadowfax
addikt
válasz
Kukupenko #2448 üzenetére
Pl.: Melyik miben jobb és melyikkel érdemes választani egy T43-ast?
- 64MB ATI Radeon X300
- Intel 900
Attól függ, mi a fontosabb a számodra. A GMA900 kevesebbet fogyaszt, emiatt hosszabb az akkuidő, viszont WDDM driver hiányában a Vista Aero felülete nem fut (a Vista természetesen igen). X300-nál vígan fut az Aero, viszont az akksi hamarabb lemerül.
Garanciális időn belül, jogtiszta oprendszer esetén régebben ingyen visszaállították a recovery részt. De hívd fel őket, mikor viheted be a gépet.
A zárójeles rész azt mutatja, hogy a gép milyen bővítő-helyében van az eszköz. MPCI - Mini PCI, ebben te is cserélhetsz eszközt. CDC - Communications Daughter Card, többnyire gyárilag rögzített eszközök vannak benne. LOM - LAN on motherboard, alaplapra integrált vezérlő. Ebből a miniPCI az érdekes, a miniPCI csatolóba egy eszköz helyezhető, ha itt van pl. a WLAN, már nem tehetsz bele dedikált videót. (Persze egyébként sem.)
-
Kukupenko
csendes tag
Köszi a linket Sipi!
Meg is lestem amit akartam.
Természetesen volt hozzá eredeti Windows XP Pro.
Holnap majd felhívom az általad megadott elérhetőségüket.
(IBM Központi márkaszervíz 1117 Budapest, Neumann János u. 1., Tel.: +36-1-382-5500)
De lenne még itt 1-2 megválaszolásra váró kérdésem.
Pl.: Melyik miben jobb és melyikkel érdemes választani egy T43-ast?
- 64MB ATI Radeon X300
- Intel 900
Mit jelentenek a zárójelben lévő dolgok?
És mi a különbség ha nincs a végére biggyesztve semmi a zárójelbe?
- Intel 802.11abg wireless(MPCI)
- Bluetooth/Modem(CDC)
- 1Gb Ethernet(LOM)
A válaszokat előre is köszi!!! -
djDanee
csendes tag
A gépben eredetileg kell lennie wifinek.
Igen, eszközkezelőre gondoltam, jól elírtam...bocsi. Ott nem szerepel semmi, ismeretlen eszköz sem. BIOSban nincs letiltva. Ezért is gondolom hogy nincs benne. A kérdés már csak az, hogy hol tudok beszerezni, vagy esetleg megnézetni hogy tényleg nincs benne (fizikailag), győr környékén ha tudnál ilyen helyet, megköszönném.
Köszönöm az eddigi segítséget is. -
Sipi
addikt
válasz
djDanee #2443 üzenetére
[link] itt meg tudod nézni, minek kell benne lennie. Legalábbis ezek voltak benne, amikor gyártották. Az Automatic detect csak IE alatt működik, vagy pedig beoötyögöd a gép típusát és sorozatszámát az alján lévő kis cetliről.
Win alatt a feladatkezelőben nem fogsz hardvereket látni... Az Eszközkezelőre gondoltál? Ha ott nem szerepel semmi, ismeretlen eszköz sem, akkor nincs a gépben. (Vagy a BIOS-ban teljesen le van tiltva, de ez nem valószínű.)
Esetleg bootolj be egy Linux telepítő-cédéről (pl. Knoppix). Ez nem módosít semmit, de mikor bejön, konzolban az lspci parancs minden PCI eszközt kilistáz.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Kukupenko #2444 üzenetére
[link] warranty lookup
Az IBM központi szervízében (IBM Központi márkaszervíz 1117 Budapest, Neumann János u. 1., Tel.: +36-1-382-5500) érdemes érdeklődni, mennyiért teszik vissza. Ha egyáltalán volt hozzá... A gép alján eredeti Windows COA-matricának is lennie kell, csak akkor jár hozzá oprendszer.
Sipi -
Kukupenko
csendes tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy hol lehet megnézni a gép száma alapján, hogy meddig van rá garancia?
Én eddig csak azt tudom megnézni, hogy mi van a gépben gyárilag.
Ha hiányzik az operációs rendszer a gépből, de még van rá vagy 1,5 garancia, akkor az IBM visszarakja rá garanciában?
És ha igen, akkor mennyiért? Vagy hol érdemes érdeklődni ez ügyben?
Előre is köszi. -
djDanee
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne... Nemtudná nekem megmondani valaki hogy T43ba belső wifi (NEM PCMCIA!!!) kb mennyibe kerülne, vagyis inkább hogy hol tudok venni? Elvileg van a gépemben (használtan vettem) de nem volt rá szükségem eddig és nem is kerestem, most viszont ugytűnik nincs is benne a gépben :S, feladatkezelő nem látja (ismeretlenként sem). A lényeg hogy hol tudnék venni esteleg, vagy megnézetni hogy van-e benne (fizikailag), esetleg szakszervíz... Győrben lakom, tehát ha esetleg közelbe lenne az jó lenne.
Előre is köszönöm! Üdv. -
Egonyolc
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy egy T43-hoz milyen szivargyújtós töltőt érdemes venni és hol?
Előre is Köszi -
Sipi
addikt
válasz
stonyóka #2435 üzenetére
Ennyiért ilyen gépet... Azért a pofátlanságnak is vannak határai.
Ha mindenképpen laptopban gondolkodsz, szerintem jó ötlet, hogy a ThinkPadre esett a választásod. Megbízható gépek. Azt azonban jó, ha figyelembe veszed, hogy a magyar piac nem kapitalista, az árakat hasraütésszerűen állapítják meg. Szerintem jó 30-40 ezerrel is többet kérnek, mint a valódi értéke.
ThinkPadből T- vagy X-sorozatút érdemes nézned. T2x vagy X2x régi, olcsó, de nincs már rá garancia. Piaci értéke 50-60 ezer körül van, ha az akksija még működik.
T4x, X4x-es sorozat a következő ajánlott, ezeken még garancia is lehet, korábbi darabjai már 100 ezer körül vannak. Karácsonyra talán már a T42-T43 is lemegy ennyire.
Ha alkudozni kezdesz, a következőkre ügyelj: milyen az akksi? Ha halott, kapásból 15 ezer körül van egy új. Ha X-es sorozatú (ez nagyon pici szubnotebook), van-e dokkoló? Ha nincs, marha macerás külső eszközöket rákötni, mert lassú. Dokkoló is 10-15 ezer forint.
A ThinkPadeket elvileg csak Windows operációs rendszerrel együtt forgalmaznak, az alján ott kell lennie a jogtisztaságot igazoló Windows-matricának. Ha nincs, plusz kiadás, ergo a vételárat csökkenti ez is.
Ha rá tudsz szánni kicsivel többet, egy használt T43 jó vétel, erre még kb. egy év garancia is van, van benne CD- vagy DVD-olvasó, és az akksija sem lehet túl rossz. Régebbi gépeken már nincs garancia, s hiába szép ajándék, de ha két nap múlva elromlik, horror áron lehet javíttatni.
És most várom xy fórumtársakat, akik engem ''idióta'' megnevezéssel illetve elmagyarázzák, miért is kell 80-90 ezerbe kerülnie pl. egy X20-nak, dokkoló és oprendszer nélkül...
Sipi -
BluEyes
őstag
válasz
stonyóka #2431 üzenetére
Ahogy a kollégák mondják, ezt semmiképp, és főleg ne ajándékba, pláne ennyiért ne!
Innentől nem biztos, hogy ebben a topicban kell erről beszélgetni, de talán a többiek megbocsájtják nekünk a kérdésem és a válaszod, aztán majd elirányítunk a megfelelő topicba:
A párod használ-e számítógépet, ha igen, milyen feladatokra (munka, internet, játék, film, zene stb.) Ha tudnánk a gépre váró feladatokat, talán ajánlhatunk neked valami használhatót. Ja igen, és mennyi lenne az az összeg, amit maximum rá tudnál fordítani a vásárlásra? -
Tim82
félisten
válasz
stonyóka #2435 üzenetére
Kedves Stonyóka!
Szerintem az előbb ketten is megválaszolták a kérdésedet. Röviden összefoglalva az ő mondanivalójukat: nem érdemes megvenni az IBM Thinkpad 570-et. Messze nem ér annyit, mint amennyit kérnek érte. (Úgyhogy csúnyán átvernének ezzel az árral, ezért a gépért.)
Ha még mindig notebook-ot akarsz venni neki és használtat (amivel különben nagyot lehet bukni, mert használtnál nem feltétlenül derülnek ki azonnal a hibák és garancia viszont nincsen rá) és ragaszkodsz a márkához, kb. ebben az 50-70 ezer forint közötti árkategóriában a Thinkpad T2x-sorozat darabjai érnék meg. De hetvenezerért pl. már csak akkor, ha teljesen jó az akku, sok RAM, elfogadható kapacitású merevlemez van benne... -
stonyóka
csendes tag
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni. Én teljesen analfabéta vagyok, de szeretném a férjemet meglepni 1 géppel. Az anyagi lehetőségeim behatároltak ezért 1 használtra gondoltam. Találtam is 1 IBM THINKPAD 570-et 65000-ft-ért. Szerinttetek érdemes megvenni?
És az esetleges vásárlásnál mire kell figyelni és rákérdezni? Köszönettel venném tanácsaitokat. -
Shadowfax
addikt
válasz
stonyóka #2431 üzenetére
Szia!
A ThinkPad 570-es a maga idejében egy nagyon aranyos P2-es szubnoti volt (1999-ben), a mai reális értéke olyan 20-25k (max. 30k) körül mozog, ha van hozzá dokkoló*, a kijelzője makulátlan, az akkuja legalább egy óráig bírja, s szép állapotban van.
*Ha nincs dokkoló, oprendszert nagyon nehezen tudsz rá varázsolni, mert a gépben nincs optikai meghajtó, USB-n keresztül meg szívás.
Gondwanával teljesen egyetértek: ajándékba ne vegyél notebookot, mert nagy a mellényúlás esélye. Használt notebookot meg csak az vegyen, aki NAGYON ért hozzá.
Szerintem valami mást gondolj ki, egy okos nő úgyis ügyesen kiszedi a férjéből, mi az, amit igazán szeretne, s akkor kellemes lesz a meglepi. -
Gondwana
addikt
válasz
stonyóka #2431 üzenetére
El kell, hogy keserítselek: notebook annyira személyes, hogy ha ajándékba adják, és mellétalálnak az igényekkel, akkor khhhmm... inkább bánat, mint ajándék (Micimackó szülinapja - Malacka hozott léggömböt, de kipukkant).
Tapasztalatból mondom, történt ilyen a környezetemben többször
Összevetve az egyéb kínálattal: már 50.000 körül találsz max. 5-6 éves notikat, a Thinkpad 570 pedig lassan már 10 éves modell. -
Gondwana
addikt
Ha hálózat, akkor symantec firewall - akármilyen beállítással próbáltam (trusted zone, manuális ip-tartomány engedélyezés, bármi), csak az segített, ha a taskját kilőtem. (Nem látom, hogy nálad fut-e)
Ami viszont a nagyobbik probléma: ugyanazt az IP címet adtad a gépnek, mint a routernek. (IP conflict) - hagyhattad volna DHCP-n is, ha a routeren be van kapcsolva.
SMC roterekkel olyan tapasznyalatom van, hogy 15-20 nap után mindig lefagy - Embedded Windoze fut rajta
A nagy lakat az alsó sor - security: WEP -re vonatkozik.
(Kérdés: melyik prog, amivel méred a proc-chipset hőmérsékletét?) -
stonyóka
csendes tag
Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni. Teljes laikus vagyok, de szeretném a férjemet meglepni 1 géppel. Mivel az anyagi lehetőségeim korlátozottak használtat kerestem és találtam 1 IBM THINKPAD 570-et 65000-ft-ért.De mivel nem értek hozzá nem tudom érdemes-e megvenni és mire kell figyelni az esetleges vásárlásnál. Köszönettel fogadnám tanácsaitokat.
Üdv Stonyóka -
Blaise
veterán
-
Tim82
félisten
jó lenne, ha kicsit tagolnád az érthetőség kedvéért.
driver-t letöltöttél és telepítettél a Wifi-hez? ha igen, akkor azt hiszem, automatikusan kellene keresnie a Windows XP-nek (már ha az van a gépeden) a vezetéknélküli hálózatot... (a saját T40-emből kiindulva - igaz, én ritkán használom Wifi-ről, és akkor nyitott hálózaton) -
chivas
tag
hello sracok ! egyszeru keresem kerdesem lenne a wlannal kuzodk... sajnos halozatok teren abszolut nem vagyok kepbe ... addig eljutottam hogy az smc adminba ami van ip meg subnet mask azt bemasoltam a Thinkvatange Access Connections ba.. tehat mikor konnektalok minden oké aztirja connect meg minden de nemjo a net... ha visszadugom a netkabelt es disconnect-olok az Access Connections-ba (WLAN halozatot) akkor ismet van neten itt egy kep is hogy hatha segit nektek mer sztem az a nagy lakat miatt nemjo valami
[link]
elore isa segitseger
-
Kredit
csendes tag
Sziasztok!
Ha valaki rendelt külföldről thinkpadot (ebay) akkor el tudnátok mondani a tapasztalatokat. Mennyi a vám, meg mire kell figyelni...
Előre is köszönöm -
HXY
addikt
Felraktam az openSUSE-t.
Mindent felismert az OS, kivéve egy valamit.
Active Protection System, azaz a HDD mozgásérzékelős védelme.
Valaki tudna segíteni? -
karesz501
senior tag
válasz
Adrian Mole #2422 üzenetére
Itt a Ph4-n is hirdetnek egy X30-ashoz valót pl. Nem lesz nehéz megtalálnod.
-
Sipi
addikt
válasz
Adrian Mole #2422 üzenetére
Igen, lehet.
Sipi -
Adrian Mole
senior tag
X szériához utólag is lehet dokkolót venni?
Az itthoni eladóhelyeken nem láttam (tudom, utánnakérdezhettem volna, de lustaság rulez).
[Szerkesztve] -
karesz501
senior tag
Hát megnéztem és valóban elszomorítóan kedvező áron lehet az USA-ban valóban gépet venni.
Pl.: T61, 14.1SXGA+, T7300 (2.0Ghz), X3100, 2X1Gb RAM, 100Gb 7200 HDD, DVD 8x RW DL, 6 cell bat., 3év gar., mindez 1412USD -ért. Ha erre rájön még a helyi max 10% áfa, még akkor is csak 295k -nál járunk. Szinte hihetetlen, de igaz. Erre még max 15k egy magyar billentyűzet.
Legközelebb akkor veszek gépet ha vmelyik ismerősöm, rokonom hazajön vagy hosszabb időre kilátogat... Addig pedig vissza a rideg valóságba... -
SNor
tag
válasz
Kukupenko #2417 üzenetére
Én annó így vettem a gépet. Volt egy kinti kapcsolat (ott lakik). Nekem talán itt volt egy kis előnyöm, ellentétben a Te eseteddel. A gépet a lenovo honlapján néztem ki, és ő rendelte meg (elektronikus úton lebonyolította a rendelést) online. Az árat terhelő áfa esetemben 6, vagy 7% volt (Florida). Házhozszállították (UPS ground, jól nyomon lehetett követni
, ingyenes volt). Gari akkor még alapból 3 év, de ez a gép nem CTO-s modell (most mintha csak olyat lehetne rendelni...kitérek rá). Az illető mikor hazalátogatott hozta a gépet is (- kartondoboz, az feltűnő lett volna). Ennyi. A gép azóta volt szervizben, megnézték a neten a garit. Ennyi, semmi számla, igazoló akármi.
Ha megnézed a lenovo oldalát a rendelés úgy megy, hogy vannak alapkonfigok, amikhez alapesetben 1év garancia tartozik. Itt két lépésben módosíthatod a konfigot. 1. Hardver 2. Gari, egyebek. Hardvernél tudsz pontosítani, más winyó, ram, proci, akksi... 2. lépésnél a 3 év gari ~119USD körül van ha jól emlékszem, de elég sok garancia közül választhatsz, helyszíni javítás, véletlen kár esetére vonatkozó gari, nem bonyolult. Amire figyelj oda: folyamatosan vannak bizonyos akciók kinnt (olcsóbb perifériák, nagyobb proci, combo helyett dvdrw, nagyobb vinyó, vagy kedvezmény), amiken lehet spórolni igen sokat. Most a héten nézegettem, akkor pont T6x-ra nem láttam semmi akciót (pedig de). De pl iskolakezdéskor nagyon jó áron voltak jó konfigok. Ami még érdekes lehet a szállítási idő esetén a 4-6 hét azt jelenti a lenovo esetében, hogy fingunk nincs mikorra tudjuk szállítani, hívj fel minket.
A felbontásról: T61esetén eddig csak wide volt. T60-ból volt sima 4:3-as. Most furcsamód van már online t61-es 4:3-as kijelzővel, de még bejelentés nem volt róla... a datasheet-en se látom feltüntetve... na mindegy. Amit akartam mondani, ha 14''es wide mellett döntesz az max csak 1440x900-as lehet (vagy 1280x768), míg 15''-ös már normál wsxga+ (1680x1050). Sajnos 14''-esbe ilyet nem ígértek.
Ui: most nézem a weboldalt...t61p 14'' sxga+ ?! mik vannak
S!
[Szerkesztve] -
Blaise
veterán
válasz
Kukupenko #2415 üzenetére
Akkor már szerintem érdemes t61-esben gondolkodnod. Kint jóval olcsóbban tudsz vásárolni, azonban legutóbb a lenovo webshopján mintha csak 1 év garanciát olvastam volna
Az árak vonzónak tűnnek, de erre még vmi áfa is rárakódik, ami államonként változó. Ezügyben kérdezd meg az ismerősödet. -
Kukupenko
csendes tag
Újban gondolkodom!
Ugyan úgy mint itthon, még kint is lehet kapni 43-ast és 60-ast újat.
Vagy akkor már érdemesebb lenne 61-est venni?
Nem kell a tipus listából a legszuperebb gép számomrsa csak csalódtam már 1-2 laptopban és mivel tesómnak 2 éve van egy (céges) T43-asa ami nagyon bevált neki, ezért gondoltam én is a ThinkPad T sorozatból választok magmnak.
Csak hát itthon mindent arany áron adnak.
Mindenképpen megnézem valamelyik üzletben a két kijelző közti különbséget a végleges döntésem előtt.
[Szerkesztve] -
Blaise
veterán
válasz
Kukupenko #2413 üzenetére
Nos t60-at már nem nagyon fogsz kapni újan. (Bár t43-at is írtad akkor használtban gondolkozol ?)
Mennyit szánnál a dologra ?
Kijelző pedig elég személyfüggő dolog, valakit idegesít hogy kicsik a dolgok, de valaki pedig legalább ekkora felbontáson hajlandó dolgozniMindenképpen kéne nézned élőben ilyen kijelzőt.
[Szerkesztve] -
Kukupenko
csendes tag
Köszi a válaszokat!
Egyelőre nem tudok még pontos típust, mert még nem választottam ki melyik is legyen.
Csak kimondottan egy T43-as vagy T60-as note-t akarok venni és felmerült egy olyan lehetőség is, hogy egy USA-ban kint dolgozó ismerősőm vesz nekem egyet, (mivel ott sokkal olcsóbb) és ha majd jön haza akkor elhozza nekem.
De szívesen fogadok mindenféle jó tanácsot ami segíti a választásomat a tipusok közt.
Pl. azt már sokan mondták, hogy SXGA kijelzőset vegyek. Tényleg olyan nagy a különbség?
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
válasz
Kukupenko #2410 üzenetére
Üdv a totyikban!
Itt lecsekkolhatod a garanciát: [link] A magyar szerviz is itt ellenőrzi le, tehát ha itt okés, akkor semmi gond.
Cserélhetsz billentyűzetet is, oprendszert is, ettől nem ugrik a gari.
Ha megfogadsz egy jótanácsot, mielőtt legyalulnád az eredeti os-t, készítsd el az ún. Recovery cd-ket, ez későbbiekben jól jöhet, ha esetleg vissza akarnád azt állítani (pl. eladás miatt). Minden program - ThinkVantage - Create recovery media program: ''Create a set of Product Recovery discs now'' opció.
Ha most bekapcsolod először a gépet, hagyd teljesen feltelepülni a wint, ne állítsd le, ne kezdj particionálni. Csak tanács.
Bármi kérdésed van, szívesen segítünk. -
Blaise
veterán
válasz
Kukupenko #2410 üzenetére
Hello !
Mondanál pontosabb típust ?
Elvileg csak néhány típus létezik amire nem 3 év garancia van. De viszont amire 3 év garancia van az világgarancia, tehát itthon is érvényes.
XP telepítés nem probléma, azt raksz rá amit akarsz.
Billenytyűzet úgy tudom CRU eszköz tehát elvileg cserélhető garanciavesztés nélkül...de ennek még utána kell néznem -
Kukupenko
csendes tag
Sziasztok!
Lehet hülye lesz a kérdés, de egy USA-ban vásárolt vadonat új (bontatlan dobozos) T60-as notebook 100%-ra megegyezik az Europai modellel?
A kint adott 3 év garancia itt Magyarországon is érvényes???
Ha kicserélem a billentyűzetet rajta magyarra és egy eredeti magyar XP Professional-t teszek rá, elveszti a garanciát? -
D4rkm4n
őstag
Blaise, T60-ra ugye három év garancia van?
-
karesz501
senior tag
Például nézz szét az ebay-en, itt van a link én már körülnézegettem egy kicsit. Worldwide szállítással együtt is bőven megéri: [link]
Én azonban elgondolkoznék egy USB-s külső DVD írón, szerintem sokkal jobban megéri, hacsak nem utazás közben szeretnél/kell DVD-t írni, tudod más géppel is használni. Cserébe sokkal olcsóbb, viszont egy kicsit körülményesebb. Nekem a mnkahelyemen van az írósztalomon, itt teljesen jó, napközben ki tudok írni mindent ami kell és nem is kell cipelnem. Szerintem gondold végig.
tototos: szerintem ne sokat gondolkozz, az ''egyetemi körülményeknek'' sokkal jobban megfelel egy T60. Megjegyzem, hogy az utóbbi idők egyik legjobb döntése volt részemről, hogy kb. 3 hónapja megvettem a T60-amat, remélem sokáig fog még ilyen formában engem szolgálni
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Macbook White 13" unibody
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest