Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) didyman válasza Szten Márs (#1848) üzenetére


didyman
őstag

Gagyi. Rá van írva 500W, azt hiszem, de leadn 300-at sem tud, ósdi TL494-es vezérlés, fújjuk jellegű kondik és ilyesmi. Valahol talán itt linkelve volt teszt róla.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1852) didyman


didyman
őstag

Kedves kollegák, olyan történt velem ma, amit finoman szólva csak tátott szájjal és ''mostmiakurvarossebvan'' nézéssel nyugtáztam. OC FSP Zen-je kimúlt a kezem között, de nem akárhogy. Adott volt egy kis impregnálásra a főtrafó, ez egyenes dolog, rutinmunka. A trafó kiszedése mondjuk...tehát ahol értelmetlen a két réteg, mert nem folyik akkora áram és mindkét fólia pont ugyanolyan útvonalon, oda visz, OTT MINEK?? Jó, hagyjuk, a trafó kitermelése rémálom volt, le van ejtve, az ember ügyes és kész. trafó visszatesz, táp bekapcs, zizeg, oké, elektronikai, ahogy gondoltam, remek, terheljük, lessük, mit tesz. teszt üzem kiváló, működik, hurrá. A táp egyébként már volt szerelve: A panel alján SMD alkatrészek kézimunkával voltak odatéve, egy-egy helyen a panel lakkozásának durva sértésével (nem vezetősá felett, az alkatrészek már meglévő padokra voltak pakolva-vélhetően átméretezés), égett gyantamaradékkal, sejtjük, mi lehet mögötte, de hogy ki művelte ilyen randán, nem tudom. Mindenesetre nem látom a dologra ráhatását, eddig így működött. Naszóval, tápot üresbe teszem, bekapcsolom, hallgatom a zizegését, először elhangolom a 12V-os ágat egy 2200u/16V-os kondival. Kondit rárakom, a zizegés elformálódik és kb. 1s múlva csendben leb@ssza Gugánál a pince kismegszakítóját. Se pukk, se semmi, csak néma csend. Fasza. Kimérem, a két primer kapcsoló és a PFC diódája (hogy ez miért, az érdekes, a PFC kapcsolói meg túlélték..) elugrott, FET-ek tök zárlatban, gate felé is. Na, ez jól hangzik, ha elviszi a vezérlőt ilyen esetben, az baj, de mondom van két 10Ohm-os ellenállás a gate körben, az védelemnek untig elég ilyenkor. Irány Lomex, hamar 1500Ft alkatrészekre (TOP3-as 20N60, juhé), táp összerak, készenlét van, de be nem kapcsol, vezérlőfeszek, segédtáp rendben, aktív alkatrészek, passzív alkatrészek rendben. Konklúzió: A CM6800I halott. Az, hogy egy ilyen, kifejezetten újkeletű vezérlő nem bír megbirkózni egy relatíve kicsi, terheletlen-kapacitív terhelés ugrással és halálba küldi a kapcsolóeszközöket, egy dolog (kurva ciki dolog). De az, hogy képtelen saját magát megvédeni egy jellemzően tipikus FET-hibától, az végképp betette a kiskaput (ezeknek a vezérlőknek a kimeneti fokozatai jellemzően elbírnak 1A körüli áramokat, egy egy 10Ohm-os SMD ellenállatot még képes messze azelőtt kivégezni, hogy az IC belehalna a hirtelen eseménybe). A GreenPower-ek tirisztoros ventivezérlésével egyre több baj adódik (komoly baj: Leáll a venti menet közben!), most meg akkor a Zenről derül ki, hogy a sosehallott, mérnökökből septiben formált cég által szállított vezérlő egy halom baki? Kíváncsi leszek, nem vonok le semmit egy ilyen eset alapján, mindenesetre akkor furcsán néztem, amikor az FSP a bevált, saját tervezésű vezérlőit lecserélte egy nulla szakmai előéletű, egy-IC-s cég termékére.

Vélemény? Vagy én vagyok kistraktor? ESD nem valószínű, persze biztos sem lehetek benne.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1853) Maotun válasza Csaba_20_ (#1846) üzenetére


Maotun
őstag

:R köszi a linkeket .
reménytelen hogy jogász végzettségemmel vala is felfogjam ''brumm'', boot topologia, és hasonlokat de olvasgatok, olvasgatok, de van amiben nagy igazságod van:'' A számítógéptápok kimenetén lévő feszültségek kellően konstansnak tekinthetőek''
Csak hát kinek mi a kellő? tápgyértónak, szabványnak, felhasználonak, müszer pontosságának, stb...JA és a lényeg tekinthetöek = ahogy vesszük =bárhogy vehetjük....


(#1854) didyman válasza Maotun (#1853) üzenetére


didyman
őstag

A jogászvéna :D
Egyszerű: Van egy garantált tartomány, ami jelen esetben 5%. Erre a tűrésre garantálnak minden pl. TTL áramkört, és erre garantálják a tápegységet is. Azaz: 5V+-5%-on belül minden TTL áramkör működni fog hibátlanul, a paramétereit nyújtva. Ez abszolút objektív dolog, a relatív pedig az lesz (''tekinthetjük''), hogy speciális esetekben % alatti pontosság is szükséges (de ez nem a PC-k nyers tápfeszültségével szemben elvárt paraméter), tehát az ilyen speciális áramkörök számára ez igen nagy eltérés lehet, a PC-táp másirányú alkalmazásában ezért nem feltétlen tekintjük pontosnak, egyenletesnek. A TTL számára viszont ez stabil, pontos, egyenletes.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1855) LukE válasza didyman (#1852) üzenetére


LukE
veterán

hát ez mókás. A se pukk, se semmi, csak lecsapja a biztosítékot, és annyi ismerős valahonnan. Pontosan egy FSP Epsilon belűnek látszó Be-quiet csinálta ugyan ezt. (valamikor be is írtam, hogy wtf lehet) Csak az max terhelés körül szállt el, úgy, hogy a kimenő feszültségek absz. stabilank néztek ki. Eddig az az egyetlen táp, ami kipurcant nálam.

#1851: eppen van nalam egy ilyennek látszó, es meglepo modon legalabb par tiz percig mukodik [link](ott van a masik ket színes pottyos kep is). Lehet beszállítót cseréltek, mert a színes vackokat leszámítva a belső kísértetiesen emlékeztet egy Superflowerre. Azert nem akartam kivegezni szegenyt, a KA7500C és a fújjuk kondérok stimmelnek :DDD
Du rakok föl pár fotót. szerk: nézegettem, de nem találtam benne SF logót, majd meglesem még1x.

#1850: epp erre gondoltam en is :))

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1856) OC válasza LukE (#1855) üzenetére


OC
őstag

Szerintem nem annyira mókás, de megkockáztatom, hogy didyman se forgott le a szkről a röhögéstől. :W (nyugi, tudom, hogy nem úgy gondoltad ;) )
Ez sajna senkinek sem jó. Meg a legnagyobb gáz az, hogy még egy didyman kvalitású ember is értetlenül áll a dologgal szemben. :(


[Szerkesztve]

(#1857) rudi válasza OC (#1856) üzenetére


rudi
nagyúr

Nagy talány ez a Zen. Nekem pl. most a következőt csinálta: elszállt a biztosíték a mikró miatt. Gépen ment, persze szépen lekapcsolt. Nyomnám vissza, és a klasszikus ''kevés a teher csak lendítek párat a ventiken és leállok'' effekt jött. Úgy, hogy az égadta világon semmit nem változtattam a konfigon. Máskor ilyen leállás után simán ment tovább (mikró havi 1-szer be szokott kavarni). Kiszed minden meghajtó, visszadugos, kicsit idegesked, ZEN cseréjére gondol és egyszercsak megint megy. Közben továbbra sem változott a hardverösszetétel. Ugyanezt a mókát megjátszottak egy PCI Wi-Fi kártyás bővítésnél is.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#1858) OC válasza rudi (#1857) üzenetére


OC
őstag

Hát az. Nekem is volt hasonló gondom, valami gépeszerelés után úgy, hogy minden maradt és új hardver sem érkezett. Zen bekapcs, szokásos effekt, amit Te is említettél. Kihúzom a tápkábelt belőle visszadugom és megy. Ki érti ezt?

(#1859) Csaba_20_ válasza didyman (#1852) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A vezérlőre szkóppal rámértél már? Totál halottnak tűnik?

(#1860) Maotun válasza didyman (#1854) üzenetére


Maotun
őstag

Ez igaz :R DE :A logikai analizátorral vizsgált CMOS hálózat tápfeszültsége 3 V. Mekkora az ajánlott komparálási feszültség az analizátor bemenetén?

(#1861) K E N N Y válasza rudi (#1838) üzenetére


K E N N Y
csendes tag

HEllo

Ki hány tápot csinált ki? Én két év alatt 8 db-ot ez sztem szuper átlag :DD

(#1862) Met válasza K E N N Y (#1861) üzenetére


Met
nagyúr

Azt hiszem rossz topicban vagy

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#1863) Csaba_20_ válasza Maotun (#1853) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Maotun írta:
Csak hát kinek mi a kellő?

A számítógépek működéséhez elegendő. Amit Didyman írt, az a feszültség rms értékére vonatkozik. Én pedig a DC összetevőt leválasztva fennmaradó AC összetevőről írt kritériumokat említettem, amit a szabvány előír. A szabvány azért írja elő ezt, mert ezek betartásával a számítógép hibátlanul üzemel.

De azt hiszem korrektebbül és pontosabban fogalmaztam, mint te:

Maotun írta:
Fszán szürve kisimítva .....

:DD :DD ;)

(#1864) Maotun válasza Csaba_20_ (#1863) üzenetére


Maotun
őstag

:R bocs az inkorekt és pontatlan fogalmazásért. :R
És köszönöm hogy szóba álsz velem. Komolyan mondom ! De maradjunk a topiknal:
Ma tápot cseréltem a gépbe, én mint amatör a biosz és everest értékekre hagyatkoztam, én tényleg keves vagyok az elektronikához de egy ATX 1.3 ast választottam az ATX 2.0 val szemben/ A régebbi tápban : nem koricáltak anyira a feszkok, mint a modernebben felépitésű tápban.És halkabb is volt :U

(#1865) didyman válasza Maotun (#1860) üzenetére


didyman
őstag

??? Hogy? Ez most hogy kapcsolódik ehhez? A komparálási küszöb mindig messze kívül-belül van a tápfeszültség tűrésén.. CMOS logikánál a tápfeszültség maximum 1/3-a és minimum 2/3-a az L, illetve H érték garantált értéke. 5V-os logikát meg nyilván nem 3V tápfeszre méretezett komparálási küszöbbel tapogatsz le, de a TTL szintekkel szerencsére ez egy könnyen áthidalható dolog.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1866) Maotun válasza didyman (#1865) üzenetére


Maotun
őstag


Ugy kapcsolodik hogy a pc tápnak egy meglehetösen bonyolult elektronikai rendszert kell kiszolgálnia vagyis TTL-CMOS illesztés : azért kell hogy a kimenetek tartományai illesztve legyenek ill. kisebbek mint a bemenetek.. A TTL Totem Pole kimenetet egy felhúzóellenélláson keresztûl 5V-ra kötjük. TTLki(1)=3.6V; CMOSbe(1)>3.5V; TTLki(0)=0.4V; CMOSbe(0)<1.5V. Ha a CMOS tápfesz > 5V akkor nagyobb feszültségtûrô OC-os TTL kell és a felhúzó ellenállást a CMOS tápfeszére csatlakoztatjuk..
CMOS-TTL illesztés : a logikai szintek lehetôvé teszik a közvetlen illesztést, de a CMOS nem tud elég áramot szolgáltatni a TTL-nek. Közvetlen meghajtásra csak a „B”sorozat alkalmas. Ha CMOS tápfeszültsége nagyobb mint 5V akkor CMOS meghajtó fokozat kell, amelyet 5V-ról mûködtetünk. Itt megengedett, hogy a bemenetre nagyobb feszültség kerüljön mint a táp feszültség.
A TTL áramkörök esetében fontos, hogy ez a tápfeszültség szigorúan stabilizált legyen (a megengedett eltérés ±5% lehet). Vannak olyan TTL áramkörök amelyek tágabb tápfeszültséghatárok között is működnek, nem ritka a 4V-5,5V tartomány sem. Ha a tápfeszültség a megengedett alá csökken akkor az áramkör kapcsolási sebessége jelentősen lecsökken, majd működése bizonytalanná válik. TSL röl nem is beszélve :R

(#1867) didyman válasza Maotun (#1866) üzenetére


didyman
őstag

Najó, de szabványunk van, ami 5%-ot ír elő. Nem látom a problémát abban, amit leírsz.
A Totem pole-t nem kell felhúzni, elég jól meg tudja közelíteni a tápfeszt enélkül is (3,6V ellenállás nélkül is garantálható-2 diódaátmenet van ilyenkor útban).
A CMOS nem visel el a tápfesznél nagyobb bemenetet! Ehhez vagy olyan bemeneti fokozat kell, ami diódával védett, vagy a TTL-CMOS illesztést zener-diódával kell támogatni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1868) Csaba_20_ válasza Maotun (#1864) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Sokadszor mondjuk el itt a fórumon, hogy a szoftveresen kimutatott értékek, mint amilyenek az everest és a BIOS által kiírtak, nem minősülnek mérésnek. Pontosan te hoztad fel a műszer pontosságát, ugyanakkor szintén te estél ilyen mérési hibába. Hogy világosan fejezzem ki magam: Fogalmad sincs, hogy mit mértél. Így az adatokból levont következtetéseid biztosan kudarcra vannak ítélve.

(#1869) Smallfont


Smallfont
tag

Sziasztok! Tena vettem egy Chieftek 400W GPS 400AA tápot 5 év garanciával. Beraktam elindul minden tök jó. Este otthagytam egy letöltést reggelig és a kedves nővérem szól h a gépnek fura ahangja. És valóban. A ventillátor a tápon nagyon furán ment. Hol felpörgött hol hirtelen lelassult ezt egyfolytában. Nagyon aggasztóan. egyfolytában csinálja egy bizonyos üzemóra megütésekor bekapcsolás után. Tehát nem csinálja ezt amikor bekapocslom rögtön csak egy idő után. Kellően idegesít a helyzet. Gondolom semmi köze hozzá h OEM-es táp, teljesen új a termék a garancia is meggyőző meg a márka is. Várom a szakértői ötleteket. Köszönöm!

[Szerkesztve]

Hardcore Fucking Asshole!!

(#1870) Csaba_20_ válasza Maotun (#1866) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Maotun írta:
Ugy kapcsolodik hogy a pc tápnak egy meglehetösen bonyolult elektronikai rendszert kell kiszolgálnia vagyis(...) TSL röl nem is beszélve :R

FORRÁS: Digitális szigorlat puska - [link]
TTL-CMOS illesztés : azért kell hogy a kimenetek tartományai illesztve legyenek ill. kisebbek mint a bemenetek.. A TTL Totem Pole kimenetet egy felhúzóellenélláson keresztûl 5V-ra kötjük. TTLki(1)=3.6V; CMOSbe(1)>3.5V; TTLki(0)=0.4V; CMOSbe(0)<1.5V. Ha a CMOS tápfesz > 5V akkor nagyobb feszültségtûrô OC-os TTL kell és a felhúzó ellenállást a CMOS tápfeszére csatlakoztatjuk..
CMOS-TTL illesztés : a logikai szintek lehetôvé teszik a közvetlen illesztést, de a CMOS nem tud elég áramot szolgáltatni a TTL-nek. Közvetlen meghajtásra csak a „B”sorozat alkalmas. Ha CMOS tápfeszültsége nagyobb mint 5V akkor CMOS meghajtó fokozat kell, amelyet 5V-ról mûködtetünk. Itt megengedett, hogy a bemenetre nagyobb feszültség kerüljön mint a táp feszültség.


FORRÁS: Kutas Gergely - [link]
A TTL áramkörök esetében fontos, hogy ez a tápfeszültség szigorúan stabilizált legyen (a megengedett eltérés ±5% lehet). Vannak olyan TTL áramkörök amelyek tágabb tápfeszültséghatárok között is működnek, nem ritka a 4V-5,5V tartomány sem. Ha a tápfeszültség a megengedett alá csökken akkor az áramkör kapcsolási sebessége jelentősen lecsökken, majd működése bizonytalanná válik.

Jogász úr, a szerzői jogokról mit olvasott? :DD :DD Minek fáraszt minket idézetekkel, amiknek egyébként semmi köze az egész témához. Főleg nem a 12V vs. 24V-hoz és a számítógéptápok stabilitásához. Láttál már működő számítógépet? Ha igen, akkor hidd el, hogy megfelelő kritériumokat támasztottak a tápoknak az említett ATX12V-os szabványban!

(#1871) Csaba_20_ válasza Smallfont (#1869) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Ez eléggé hibagyanúsnak tűnik, de elképzelhető, hogy a fellépő terhelési viszonyok okozzák. Próbáld meg gariztatni! Ha korrekt cégnél vetted, nem lehet belőle gond. A hibát pontosan írd le nekik! De így biztos, hogy könnyű dolgod lesz.

(#1872) Maotun válasza Csaba_20_ (#1870) üzenetére


Maotun
őstag

Ezt elbaltáztam nem kicsit nagyon igy még nem baltázta el senki..........
Szégyenlem magam illet volna feltüntetnem a szerzöket ebben igaza van és abban is hogy '' megfelelő kritériumokat támasztottak a tápoknak az említett ATX12V-os szabványban!'' Elhiszem de pl memoria modulok nem mindig hiszik el :R

(#1874) Csaba_20_ válasza Maotun (#1872) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A memória moduloknak az alaplapon található VRM adja a feszültséget. Ennek tehát megint nincs köze az ATX12V-ban előírt dolgokhoz.

[Szerkesztve]

(#1875) Csaba_20_ válasza Csaba_20_ (#1871) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Az utsó mondat itt ez akart lenni: De így se biztos, hogy könnyű dolgod lesz.

(#1876) Maotun válasza Csaba_20_ (#1875) üzenetére


Maotun
őstag

:R Bátorkodnék szolni :R mert lesül a bör a pofámról mester! :W
a jogi végzettséget nem hencegésnek szántam, csak amatörségem kivántam vele érzékeltetni....... Az idézeteket sem kötekedésnek szántam...
Ahogy olvasgatok a témában rájöttem baromság amire gyanakodtam hogy a 12 V ág teljesítmény ingadozásai ''elbizonytalanitják'' az 5V ágat :O gondolom a mai tápok szimetrikus kapcsolása miatt az 5V /12V ágaknak nincs köze egymáshoz? Meg hát boost ic is van benn. A kérdés: a boost ic feladata hogy a feszt stabilizálja váltakozó fogyasztás teljesitmény felvétel esetén ugye? ez a stabilizálás azt jelenti hogy az ATX szabány türéshatárán belül tartsa az értéket ? Vagyis van-e pontatlansága a boost ic nek ? Bocs ha megint fáraszto voltam :U

(#1877) stol válasza Maotun (#1876) üzenetére


stol
addikt

A kérdés: a boost ic feladata hogy a feszt stabilizálja váltakozó fogyasztás teljesitmény felvétel esetén ugye? ez a stabilizálás azt jelenti hogy az ATX szabány türéshatárán belül tartsa az értéket ? Vagyis van-e pontatlansága a boost ic nek ? Bocs ha megint fáraszto voltam

Hi!

Az ágak keresztterhelési együttfutásának összehangolásában, leginkább az áramváltónak van szerepe, egy viszonylag bonyolúlt kapcsolás révén.(relative bonyolúlt.)
Az a torroid tekercs a táp kimenetén.

(#1878) Csaba_20_ válasza Maotun (#1876) üzenetére


Csaba_20_
őstag

A számítógéptáp vezérlése a kimeneti feszültség függvényében történik. Az alkalmazott elektronikától függ, hogy melyik ág van szorosabb összefüggésben a másikkal. A vezérlőelektronika a tápegység kimeneti feszültségeit figyelembevéve vezérli a kapcsolótranziszotorokat és szabályozza a folyamatot. Alapból beállítják, hogy a kimeneti feszültségek különböző terhelési viszonyok esetében se essenek ki a szabványban előírt 5%-os hibahatárból. Viszont magának a folyamatnak is van ''bizonytalansága'', ezt maximum 120mVp-p értékben határozták meg. A kimeneti DC szintre egy nagyfrekvenciás AC jel ül rá a vezérlésből adódóan. A THG oldalain találsz kimeneti feszültségről képet, ebben a topicban is linkeltek már onnan, ha jól emlékszem.

(#1879) N4r4ncs


N4r4ncs
aktív tag

Van egy Asus 45G-A tápom 450W!

Egy idő után elkezd benne halkan kattogni vmi hosszab üzemidő eltelte után :F
vadi új!!! De a jelenség csak néhány órával később jelentkezik :F


[Szerkesztve]

Mátyással együtt az igazság is meghalt

(#1880) Maotun válasza Csaba_20_ (#1878) üzenetére


Maotun
őstag

Igazad van! nincs könnyü dolgom ezt én soha nem fogom megérteni ...
Kevés vagyok én ide mint politikánkban a kultura.
megyek a melyik tápot ...topikba ott tennék fel még néhány kérdést ha megengeded :R

(#1884) Sepiroth


Sepiroth
csendes tag

milyen túlfeszültségvédőt ajánlottok
ez megfelelő választás ? http://www.ebolt.hu/product111859.html

a kedvenc toplistám http://toplista.megaoldal.hu

(#1885) didyman válasza Sepiroth (#1884) üzenetére


didyman
őstag

Megfelelő, de mire? Kávéfőzőnek elég csapnivaló. Túlfeszültséget megfogja. Villámot nem nagyon.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1886) zui


zui
tag

Hali.

Van egy P5GD2-Deluxe lapom egy P4-es procival (15 Model: 3 Stepping: 4 Type: 0 Brand: 0), egy pci os vidkarival, es 14 vinyoval.
Jelenleg ebbol (1 ATA rendszer, 4 ATA raid5be, 4 sata raid5be)9 vinyo van bekotve. A Tap egy Enermax EG701ax-ve 600W-os tap.
Problemam van a vinyok kiesesevel.
Ha jol vettem ki az infokat a korabbi hozzaszolasokbol, akkor a vinyok 5V-ot esznek, es ~20-25W-ot fogyasztanak.
Ez a mostani vinyoknal 190-225W, a tap 5V-on 34A-re kepes, vagyis 170W-ra.
Ezert gondolom, hogy a ''kicsi'' tap miatt van, hogy kiesnek neha vinyok.
Ha a gepet kikapcsolom, majd vissza, egy darabig megy minden vinyo, majd I/O hibaval leall alatalban egy, es mindig ugynaz (neha koveti egy masodik is).
A rendszer fut tovabb (Debian) szoftveres Raid.

Szetneztem, hogy mi a helyzet mas tapoknal 5V ugyben, es ugy lattam, hogy nincs sok sokkal jobb tap ilyen teren. A legjobb, amit talaltam, az 42A-t ad le (aszem thermaltake) 5V-on.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Vhogy hegesszek be meg egy tapot, es hajtsam meg ugy a vinyokat.

Es mint fennt is irtam a cel osszesen 14 vinyo meghajtasa lenne.

Koszonom a segitseget, udv:

zui

(#1887) LukE válasza zui (#1886) üzenetére


LukE
veterán

E!
5 és 12V-ot is esznek a vinyók. HDD függő, de SATA vagy PATA vinyónként 25W (teljes terhelés mellett is kevesebb) már eléggé tulzás.

pölö WDC caviarSE vinyókra:
5 VDC, Read/Write 800 mA
12 VDC, Read/Write 450 mA
Vagyis legmagasabb fogyasztásuk 4W@5V + 5.4W@12V.
Az más gyártóknál is kb így van, hogy pontosan mennyit, azt a gyártó weblapján biztos megtalálod.

''majd I/O hibaval leall alatalban egy, es mindig ugynaz '' << nem lehet, hogy hibás vagy az a vinyó, adatkábele, laza tápkábel, vezérlőben vagy a SWben valami bogár?

Első körben én megmozgatnám a kábeleit, ha az nem segít, kiraknám azt a vinyót, és beraknék helyette pár másikat.

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1888) Csaba_20_


Csaba_20_
őstag

Egy HDD normál üzemi fogyasztása 10-15W körül alakul, amivel a +5V-ot és a +12V-ot terheli. Ezt a gyártók a read/write/seek/idle fogyasztási adatainak arányaiból számolják és elég jól fedi a valóságot. Induláskor vehetnek fel 20-25W-ot, menetközben szinte kizárt. A kiesés okát szerintem nem a tápnál kell keresni.

(#1889) zui


zui
tag

Hali.

Utananeztem az infoknak, ait mondtatok.
Ket fajta vinyo van a gepbe, Maxtor 6V300F0, es 6L300R0, mind2 vinyo fogyasztasa korulbelul ugyaugy alakul, megpedig:

5V: ~800mA
12v: 1500mA

Tehat a tapnak elegnek kell lennie, hiszen az 5V-on lead 170W-ot 12V-on pedig 420-at.
Mint mondtam videokartya nem eszik sokat, a proci viszont igen (prescott magos), illetve az alaplapon levo Silicon image sata vezerlo, ITE ata es ITE sata vezerlo lehet, hogy igen, de akkor is elegnek kell lennie.

Szoval marad a sata/ata kebel csere, ilyesmi.

Masik furcsa dolog, hogyha restartolok, akkor nem jon vissza a vinyo, vagyis reboot utan ugyazok latszodnak, amik korabban, de ha kikapcsolom, es be akkor megint jo minden egy darabig, mindenfele mozgatas nelkul. BIOS-t sajna nem tudok nezni, mert most eppen szerverterembe van a gep:(

Koszi a segitseget meg1x, udv:

zui

(#1890) _Petya_


_Petya_
őstag

Üdv!

didyman kolléga írt nekem egy másik topicban arról, hogy a Chieftec GPS sorozatú tápokból ki lehet kötni a PFC-t, így nem akad össze a lépcsőzetesen közelített szinuszos kimenetű UPS-sel. Tudna valaki erről bővebb információt adni? Pontosan hogyan kell ezt csinálni?

(ha nem megfelelő a kérdésem a topic színvonalához, töröjétek nyugodtan)

Petya

[Szerkesztve]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#1891) _Petya_ válasza _Petya_ (#1890) üzenetére


_Petya_
őstag

Üdv!

Ezt találtam: [link] Ez alapján nagyjból értem a működését, csak itt nem írnak a kikötés módjáról. Feltételezem nem elég, hogy csak kiszedem az itt leírt alkatrészeket....

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#1893) Csaba_20_ válasza _Petya_ (#1891) üzenetére


Csaba_20_
őstag

Tekercs, dióda kiszed, rövidre zár. FET kiszed. Persze csak ha nincs jobban összedrótozva valamiért a vezérléssel. De ajánlom, hogy inkább kérd meg didyman-t, hogy csinálja meg!

(#1899) didyman


didyman
őstag

Takarítottam.
Petya: Inkább bízd hozzáértőre a kikötését, ha az alkatrészek elhelyezkedése nem egyértelmű (egyébként a tekercset én meg szoktam hagyni benne, hacsak nem áll nagyon a huzat útjába, enyhe passzív PFC-t hajt végre)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#1900) _Petya_ válasza Csaba_20_ (#1893) üzenetére


_Petya_
őstag

Üdv!

GPS-450AA-101A és GPS-400AA-101A a pontos típusok, mindkettő Delta béllel. [link] Ezeknél elég ha rövidrezárom a tekercset, diódát, és kiszedem a FET-eket? Vagy még kell mást is csinálni?

(Ja, és nem tudom eljuttatni hozzáértőhoz, esetleg postán, ezért szeretném én megcsinálni)

szerk: didman: egyértelmű az elhelyezkedés, csak azt kérdezném, hogy a Csaba_20 által említett ''lehet hogy jobban össez van dróztozva a vezérléssel'' eset fennáll-e?

Petya

[Szerkesztve]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.