Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kornel
veterán
Swift pl. Konnyu tuning alap.
Marmint a gomboc.
Pici ultetes (25-30 mm, h&r, eibach), 4 koni gatlo - 110k
Swift sport lengokarok - 50k
16-17-es felni igenyfuggo, gumival 200k max.
Motort is meg lehet hekkelni, 1.3 es az 1.5 is birja a turbot, igen jo kis sleepert lehet varazsolni beloluk. -
Doze
aktív tag
válasz
dudika10 #23184 üzenetére
Egy swift sportnak azért illő hogy jo futóműve legyen, mert aki megveszi, az elmenyfaktorra is szamit. De minden autóból lehet agilis, jo kanyarado verdat csinalni, persze egy lada niva nem epp jo választás, de pl a suzukikbol speciel eleg könnyen ki lehet hozni ezt-azt... az élmény pedig nem Le függő, mert egy tulszervozott agyon szivacsolt draga premiumban pl nyomsz egy padlót és kb ennyi az élmény, legalabbis vezetesi resze..., egy hegyi szerpentinen pl egy 2 tonnás M5 megdoglik, (ugye a tehetetlenseg
, hiaba van alatta jo futómű, meg erzetre nem érzed, de ha jon a hajtu, nem hiszem hogy nagyon be lehet tenni, max az osszes segédberendezes pilácsol a muszerfalon....
Sok oldalrol meg lehet közelíteni a kérdést, kinek mi kell
-
Motion_Blur
félisten
Ez nem e-pénisz. Nekem is volt ismerősöm aki szintén 14-es alufelnit vett az autójára, hát azt hittem felrúgom
annyira bután néz ki vele
Nézz meg egy gyári GS-t, amin 15-ös felni van mennyivel jobban néz ki.
Nem leszólás akar lenni, félre ne értsd. Csak nekem is bántja a szemem.
kornelka: viccűtem
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur #23194 üzenetére
Azt biztos nem erzed, mert semmilyen kimutathato hatasa nincs a fogyira.
Ellenben ha a rugozatlan tomeget noveled
Nekem most 7,5 kornyeke, nyaron 7 alatt voltam...
Hosszu tavon 6-6,5-re is lemegy.
Az uj sport meg kevesbbet eszik, es jobban is megy. -
Motion_Blur
félisten
-
Kornel
veterán
válasz
Motion_Blur #23192 üzenetére
Kevesnek se
A gyari SS kerek 18-19 kg korul van gumitol fuggoen.
Tavasszal cserekor en is merek pontosat, 205/45 es 195/45 gumival is. -
Motion_Blur
félisten
Lehet tudni hogy a gyári acélfelni + gumi és a GS-es alufelni + gumi mekkora súlyt nyomnak?
Én most elmértem: a 6,5x15-ös felni + a 195/55-ös Conti gumi 15kg/db. Nem tűnik soknak
-
akos3
addikt
-
akos3
addikt
Padkázás a felnin az esztétikán kívül okozhat valami negatív hatást?
Kaptam nagyfelbontású képeket és az egyik azért sztem eléggé me gvan padkázva [link]
Nem tudom, hogy bármit okozhat-e, érdemes alkuval megvenni? -
Kornel
veterán
válasz
negroo #23186 üzenetére
széles gumi 195 vagy 205 miatt persze többet eszik.
de egy 2005-ös 1.3 swift sem eszik 5 litert vegyesben, hanem inkább 6,5 az...
ahhoz képest a +0,5 liter szerintem belefér nekem, hogy van olyan hegyi kanyargós út, ahol 90-100 közötti átlagot megyek
körforgalmakat már alig várom
nem nagyon cserélem semmire, max. egy új SS-ra 5 ajtósban.
szerintem az lesz a következő autóm, 2 gyerekkel is élhető szerintem, és az 10-15 évig biztos autó marad nálam... -
dudika10
veterán
Nem tudom, hogy fogyasztásban mekkora a különbség, de mivel swiftről beszélgetünk, szerintem ez a fontosabb kérdés, nem a gyorsulás és a kanyarsebesség.
A lassítás persze itt is fontos.(#23182) gerii: szakdoga témának csak akkor jó, ha javaslatod is van, hogy lehet fejleszteni. Magába a tehetetlenségi nyomaték számítása, mérése, annak hatása az autóra nem egy bonyolult témakör (bár mondjuk bsc-n még megállna talán önmagában is).
-
gerii
addikt
válasz
dudika10 #23178 üzenetére
Így van ahogy írtad, a tömegközéppont kijjebb (na ezt a szót se írtam még le soha) esik, így a nyomaték nagyobb lesz. Gyorsításkor (és lassuláskor) érezhető a különbség. Fogyasztásban és féktárcsa kopásban is biztos ki lehet mutatni, szóval pizzafutároknak lemezfelni ajánlott
Ez egy érdekes szakdoga téma is lehetne, ha van olyan elvetemült valaki. -
domojko
senior tag
[A swift gyári felnije] 4x100 15R 5.5J ET38.
kornelka: sajna az ss gyári felnije nem jó a swiftre, egyel több lyuk van rajta a kelleténél
-
Doze
aktív tag
válasz
dudika10 #23178 üzenetére
A nagy félni 1x esztetikum, másrészt sportautok alá azért kell, mert nem fér el alatta a fektarcsa
, es ez komoly... a tehetetlensegi nyomaték szerintem elhanyagolható, 1-2 coll átmenő kulonbsegnel, foleg azonos sulynal. Mert mondjuk amennyivel lassabb vagy gyorsitasnal, vagy lassitasnal annal tobbet hoz kanyarban a peresgumi oldalfala.
komplexebb megközelítés kell ilyen esetekre, mert ha csak azt targyaljuk hogy nagyobb nyomaték kell a szogsebesseg megváltoztatásához akkor oké igazad van...
Uj bomosok alá meg darabonként 40 kilo egy szett kerek.... az meg pazarlás, de szerintem a menetkomfortra jo hatással van.. persze az egész hozza van meretezve,
-
dudika10
veterán
válasz
Kornel #23175 üzenetére
Egyszerű, a felni anyagának (és így súlyának) nagy rész nem a küllőkben van, hanem a "gyűrűben". Nagyobb felnivel a "gyűrű" messzebbre kerül, ezzel nő a tehetetlenségi nyomaték. A gumi anyagának(tömegének) nagy része meg azonos távolságra marad.
Fogadni mernék rá, hogy a nagyobb felni azonos tömeg mellett is nagyobb tehetetlenségi nyomatékot jelent.(#23176) bajnokpityu: persze, a kerék időállandója fix, rugózásban max a peres gumi más viselkedését lehet észrevenni. Hogy ez segít agy nem segít az úthibák "eltüntetésében"... szerintem nem, de ez már egy másik kérdés.
-
Kornel
veterán
válasz
bajnokpityu #23176 üzenetére
Nagyon sok osszetevoje van ugye.
Egy biztos, ha azonos kerek tomeg es kulso atmero mellett valt valaki meretet, akkor nagy bajt nem csinal. -
bajnokpityu
félisten
válasz
dudika10 #23173 üzenetére
Azért a nagyobb átmérő azonos tömeg esetén csak a gyorsulás, és a fékezésben rosszabb, rugózásban nem. Sőt, kisebb hibákat jobban átlép a nagyobb átmérő.
Nekem a 17és a 16 között azért észre lehetett venni a rugózást, de azért nem horror. És vitya 17essel jobban adja, mint 16 ossal. -
Kornel
veterán
válasz
dudika10 #23173 üzenetére
Tanultam fizikat.
De a konkret felnik ismeretenek a hianyaban ez mind csak feltetelezes.
A guminak is ugyanugy nem elhanyagolhato a tomege, sot...
Egy konyebb felni eseten meg a gumi is lehet a nehezebb.
De meg az azonos meretu gumik tomege kozott is jelentos elteres lehet.
Szoval ezek ismerete nelkul ebbol hogy szamolsz barmit is?
Ha a kerek ossztomeget es kulso atmerojet nem noveled, jo esellyel semmit nem fogsz erezni...Szoval lehet ezzel is szamolni, de ugyse fogsz, meg senki se.
A nagyokos tuningosok siman felraknak 3-4 kg-val nehezebb kereket, mint a gyari, es azt allitjak nem erzik..
Mondjuk az az o bajuk, falabuak -
dudika10
veterán
válasz
Kornel #23172 üzenetére
Modellezzük a felnit a gumival mint egy vékony, m tömegű, r sugarú hengert, ahol r sugár irányban a "tömegközéppont" és a középpont távolsága.
Ha nagyobb a felni, akkor ebben a modellben r nőni fog, azaz a tehetetlenségi nyomaték nőni fog.A probléma tehát nem csak önmagában a rugózatlan tömeg növekedése, az is baj, ha ugyan akkora az össz súly, de ez összességében átlagosan messzebb kerül a tengelytől. A táblázat első eleménél látszik, hogy az r-rel ráadásul négyzetesen nő a tehetetlenségi nyomaték.
Persze ez a modellezés nem tökéletes, de simán mérhető (lenne) a tehetetlenségi nyomatéka egy keréknek.
-
Kornel
veterán
Elobb azt irtad, hogy attol lesz malomkerek effektus, hogy nagyobb lesz az atmero...
Erre irtam, hogy ha valtomeretet rak ra, akkor a kulso atmero nem lesz nagyobb.
Ha a felni es a gumi egyuttes tomege no, akkor persze igaz, amit irsz, de ez nem az atmero miatt van.
Van.olomnehez r15-os felni, meg van pille konnyu r17-es is, minden csak penz kerdese.
Gumi gumi kozott is siman van fel kg kulonbseg azonos meretben is.A lenyeg, hogy a rugozatlan tomeget nem lehet buntetlenul novelni...
Bar a napokban ugattak le a SS forumon, hogy siman lehet, de hat kinek a pap, kinek a papne.
En meg azt a 0,9 kg pluszt is erzem kerekenkent, amivel nehezebb a teli 205/45 r17, mint a gyari 195/45 r17. -
Kornel
veterán
Miert is?
A kulso atmero nem valtozik, az az alapszabaly.
195/45 r17 tokeletes valtomerete a 185/60 r15-nek.
Ergo csak akkor lesz malomkerek effektus, ha (joval) nehezebb kereket raksz fel.Bajnokpityu: valahol keresgelni kellene a neten adatot rola, de azert az 1.6 motor eleg eros mar egy 17-es felnihez, ld. SS.
Ennek 9,5 kg korul van a gyari 17-es felnije, ami nem eppen nevezheto konnyunek. -
gerii
addikt
A nagyobb felni ugye nagyobb átmérőt is jelent, hiába ugyanakkora a súlya, az erőkar miatt jobban fog érződni a malomkerék effekt bármilyen autónál.
-
Kornel
veterán
Nem tudom.
De ha ilyenben gondolkozol, felejtsd el a legtobb oem felnit, mert r17-ben olom nehezek, es visszafogja az autot rendesen.
Merd le a gyari alut, annal ne legyen nehezebb.
(Legjobb lenne gumival egyutt osszehasonlitani)
Szoval ilyen oz speedline stb. ami szoba johet, azokbol is a jobbak. -
Kornel
veterán
-
akos3
addikt
-
akos3
addikt
válasz
Motion_Blur #23157 üzenetére
faján néz ki
Nekem a 14" az adott, mert fél éve vettem vadonat új gumikat rá. Ebben a méretben mert kisebb a választék, és ez ugy tetszett. (Szerinted is undorító?
)
Hogy érted, hogy kanyarokba beejteni? Normálisan vezetek
(#23158) a_tesz
Köszi a megerősítést.
Most esztétikailag bizonytalanított el a kollege, de végülis ha nekem tetszik
Állapotra milyennek tűnik? kb, árban rendben van? -
akos3
addikt
válasz
Kornel #23155 üzenetére
de ugye nem látszik annyira h kijebb van? meg nem gátol semmiben..?
Miért undorító? Szerintem egy viszonylag egyszerű, letisztult felni.Nekem tetszik. Annyi rondát látni 14"-ban örültem, hogy ez végre oylan ami tetszik. Nem tom kocsin hogy mutatna mondjuk
Azt, hogy 20at adnál érte, csak azért mondod mert nem tetszik, vagy az állapota miatt? Mert szerintem drabaja 10500-ért nem rossz mikor a lemezfelni mennek 6500 körül..
(amugy a baleno gyári felnije elvileg.)
-
akos3
addikt
Sziasztok.
Felni ügyben kérném a segítségetek.
2005-ös swiftről lenne szó.
ahogy nézem a gyári mérete 4x100 14" Et45 5J
Kinéztem egy felnit, aminek minden adata stimmel, csak nem 5 a szélessége, hanem 5,5. Az gond lehet? Vagy attól még ugyanugy felmegy? -
tboldi
nagyúr
válasz
szabonagyur #23149 üzenetére
A bringás lenne az, de nem került elő...
Új hozzászólás Aktív témák
- IPhone 16 256GB One! Bontatlan! Jótállás: 2028.04.10 ig
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! HP Omen Gamer laptop! I7 7700HQ / GTX 1050Ti / 32GB DDR4 / 250SSD+1TB HDD
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest