Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16201) tailor válasza grigo (#16197) üzenetére


tailor
őstag

Ez a gugli megoldása, semmi köze a Sonyhoz... :U Persze attól még idegesítő.

(#16202) grigo válasza belovary (#16200) üzenetére


grigo
őstag

Amúgy viccelsz, de szoktam írni amikor valami nagy baromságot taálok. Magyar cégek leszarják de külföldi multik akár még facebookon is megköszönik. Persze utána lehet tesznek rá de akkor is. Teljesen máshogy állnak hozzá.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16203) laracroft


laracroft
aktív tag

Sziasztok,
Nex 5n gépem van és már vásárlás után felraktam a kijelzőre a védőfóliát (pont 5 éve). Most jött el az idő, hogy lecseréljem, mert már nagyon karcos volt.
Sajnos a fólia eltávolításával a tükröződésmentesítő réteg is szépen lejött helyenként. Most inkább zavaró, mint nem, ezért szeretném teljesen eltávolítani, ha lehet.
Van ebben valakinek tapasztalata, mivel, hogyan álljak neki.
Természetesen a gari már nem érvényes, ezért sajna az nem jöhet szóba.

Előre is köszi.

(#16204) cOxeR válasza mikrofon (#16193) üzenetére


cOxeR
Ármester

Akár blogot is vezethetnék, de időm nem igazán van ilyenre. :)

Viszont megvolt az első fotózás ma... hát ennyi fókuszhelyes képem az életbe nem volt még, pedig nem ma kezdtem. :))

Fejtetőn nem ismeri fel viszont az arcokat a szoftver, amit furcsának tartok, a szemet sokszor olyan ponton beadja, ahol fel sem merül bennem - profil arc esetén - hogy képes realizálni, máskor meg mikor teljesen látható az arc, nem képes beadni a szemet, ez fura... de vélhetően még össze kell szokni, meg bele kell menni a beállítás részbe, hátha van valami finomhangolás.

ISO-ban is sokkal jobb mint vártam... lőttem 5000-en és teljesen használható.

Nem publikus a sorozat, de azért így vágok ki belőle... pár dolog látható, 1:1 és nyers az összes.

85GM f2 (igazából 1.4-en végiglőttem, de azért f2-őn kezd nagyon ott lenni)

ISO5000

Lőttünk pár sziluettes képet, 5fényérték különbség 1:1 képen, szerintem ez nagyon jó.

Tettem egymás mellé két képet - pont ugyanazt lőttük meg, 16-35GM és 24-70GM kicsit gyengébb a 16-35, de nagyon kevés a különbség.

[ Szerkesztve ]

(#16205) mikrofon válasza cOxeR (#16204) üzenetére


mikrofon
addikt

:C
Ezek jó hírek!

Az is igaz, hogy lehetne még jobb az arcfelismerő algoritmus. Igazából meg kell szokni mit ismer fel és mit nem. A 90°ban elfordított arccal se mindig birkózik meg. Még a baba arcok se mindig mennek. Én sajnos nem lövök elég portrét, ahhoz hogy pontosan kiismerjem. Ráadásul nekem inkább egészalakos képeim vannak, meg olyan ahol még kisebb a szem. Így olyankor inkább egész arc és kicsit nagyobb mélységélesség, mondjuk 2.8 az már elég szokott lenni... Nekem

Ha nem ismeri fel az arcot, akkor az alábbi esetek valamelyikét alkalmazom:
1.: Érintéssel szemre, fejre bökök, majd követő fókusz már ott tartja és követi a szemgödröt/fejet még ha el is mozdul máshová a képen
2.: Fixálni lehet egy fokuszpontot és ezt hozzá lehet rendelni egy gombhoz. Ha megnyomod ezt a gombot akkor mindig a fixált fókuszpontra ugrik az aktív fókuszpont
3.: Egy kiválasztott gombot hozzá lehet rendelni, hogy egy kis részt kinagyítson a képből a kijelzőn. Majd ott a nagyított mezőben rá lehet bökni egy keresztel, hogy pontosan mi legyen éles. Hasonlóan működik mint manuális fókuszban a nagyítás, csak itt a kereszttel lehet kijelölni, hogy hol legyen az AF pont. Ez már igazi pont nem mező.
Az utolsó kicsit macerás, de rendkívül pontosan fókuszál így. Ez egyébként állatok esetén is nagyon jó, mert ra lehet fókuszálni egy állat szemére pontosan. Persze nem egy repülő vagy mozgó alatt esetén. De egy ágon ülő madárnál, vagy fekvő állatnál jól használható. Makró esetén is biztos nagyon hasznos, de ez engem nem érint.

Ebből is látszik hogy ez a Sony váz rengeteg olyan szolgáltatást tartalmaz, ami megkönnyíti és segíti a munkát... Igazi 21. századi technológia.
De természetesen itt is vannak korlátok.

Engem az is meglepett, hogy még a csukott szemet is megtalálja és tartani tudja...

[ Szerkesztve ]

(#16206) 80hun válasza laracroft (#16203) üzenetére


80hun
addikt

Ha jól emlékszem én annó lidl-ös ablaktisztítóval és mikroszálas törlőkendővel(amit obitisztításra használunk) dörzsöltem le. Jó meló :)
Nekem egy GGS kijelzővédő szedte le a bevonatot egy NEX-ről.

(#16207) derrik


derrik
őstag

Az miért van , hogy ami képeket Lightroomban szerkesztettem majd feltöltöm a Flickr-re. A kép alatt nem jelennek meg az adatok még a váz típusa sem ... ???

(#16208) mikrofon válasza derrik (#16207) üzenetére


mikrofon
addikt

Exportálásnál nem kerülnek bele az exif-be az adatok. Gondolom a Lightroom-ban is metadata néven szerepel és az exportálásnál kell kiválasztani, hogy pontosan milyen adatok kerüljenek a jpeg-be. Capture one szoftverben így van.

(#16209) jmakk válasza derrik (#16207) üzenetére


jmakk
őstag

Nézd meg az exportálási ablak beállításait, szerintem kiiktattad az exif adatok fájlba írását.

(#16210) derrik válasza jmakk (#16209) üzenetére


derrik
őstag

...és valóban :)
KöszöNet!

(#16211) #31733248 válasza belovary (#16192) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#16192) belovary

"70D imádja a zajt, szereti. Szinte 1 FE-t nem lehet bántani, mert nem zajos lesz, hanem szétesik a kép mint a Pixel című fantasztikus filmben. :DDD"

Az biztos, hogy a legújabb szenzorok már nagyon elhúztak ezektől. Én a telefonos megoldásokat "szeretem" nagyon, amikor veszettül megy a kattogtatás low light-ban az előadáson, de komolyabb szenzor és zoom híján borítékolható, hogy az egészből egyetlen kép sem lesz jó. Érdemesebb lenne inkább odafigyelni és élvezni az előadást. :K

(#16204) cOxeR

"Akár blogot is vezethetnék, de időm nem igazán van ilyenre. :)"

Azt szerintem nem csak én sajnálom... :)

"Viszont megvolt az első fotózás ma... hát ennyi fókuszhelyes képem az életbe nem volt még, pedig nem ma kezdtem. :))"

:C

(#16212) madgie válasza #31733248 (#16211) üzenetére


madgie
titán

Blogról jut eszembe, az újabb Sony-k ugye videó közben is tudják az Eye-AF-et? Mert épp most fricskázok oda a blogban a Fujinak, az X-H1-gyel kapcsolatban, remélem nem beszélek nagy hülyeséget és tényleg tudja a Sony ezt :D

(#16213) cOxeR válasza madgie (#16212) üzenetére


cOxeR
Ármester

Nem próbáltam, úgyhogy passz. :)

(#16214) konyi79 válasza madgie (#16212) üzenetére


konyi79
addikt

Nem.
Felvétel közben nem reagál rá, ha video módban van (tárcsa) készenlétben, ki is írja a szem-AF-re programozott gomb megnyomására, hogy a funkció nem elérhető.
Ettől függetlenül felvétel alatt ha talál szemet, szerintem oda rakja. Jó lesz az Fujinál is, nyugi!

ps:
Amit írtam, 6300-ra igaz.

[ Szerkesztve ]

(#16215) belovary


belovary
senior tag

@grigo: Persze, hogy csak vicc... ;)

@Econ: Hát igen, elhúztak. De azért meglepő volt számomra, hogy a 70D mennyire nem szereti ha emelem az ISO-t. Ráadásul nem is az a baj, hogy zaj jelenik meg, hanem ha kicsit jobban meg kell cibálni, úgy esik szét a kép, mint a franc. Ott vannak a tesztek, szépek és jók. De a valóságban azt tapasztaltam, hogy szinte még 1 FE-t sem nagyon bír el, ha olyan a kép. Szóval jobb ha utólag nem kell babrálni a képpel sokat, mert akkor vége... :DDD

@cOxeR: Eléggé felcsigáztál, hogy így váltottál, de most kiragasztottam ide a Sony A7Riii árát a monitorra, hogy maradjak a valóság talaján... :DDD

(#16216) grigo válasza belovary (#16215) üzenetére


grigo
őstag

Eljössz majd a tavaszi topictalira és rádtolunk valami proli A7-et vagy A7II-t ne aggódj :P

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16217) belovary válasza grigo (#16216) üzenetére


belovary
senior tag

Most igazság szerint, nekem akkora csalódás volt 2 alkalommal is az A7ii, és az A7Rii is, hogy utoljára azt mondtam, nekem nem jött el a Sony-ra váltás ideje... A fogása, kezelése, meg volt vele még 1-2 gondom, amit korábban leírtam, de most nem akarok itt megint vitát kelteni.
De a napokban amiket itt leírtatok, meg váltottak, meg ilyenek... Lehet megint átmegyek ide a boltba taperolgatni... :DDD Hátha átalakul az agyam... ;]

(#16218) cOxeR válasza belovary (#16215) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ragaszd mellé az üvegeket is. :DDD

(#16219) mikrofon válasza madgie (#16212) üzenetére


mikrofon
addikt

Én most csak átváltottam videó módba, hogy kipróbáljam és valóban nem aktív az a gomb amihez a szem af van hozzá rendelve. Viszont az arcokat felismeri és érintéssel lehet kiválasztani, hogy melyikre fókuszáljon. Beállításokban nem turkáltan és nem is ismerem a videós lehetőségeket.

Lehet ebben nem jobb a Fuji-nál. Pedig egy szemkövető AF az igen király lehet videózás alatt...

[ Szerkesztve ]

(#16220) madgie válasza mikrofon (#16219) üzenetére


madgie
titán

Fujin most Face AF sincs 4K alatt, csak Full HD-ben, az új X-H1 tudja csakajd ezt az óriási fícsört :D

(#16221) Bogyó bá' válasza madgie (#16220) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Há' mer az nem Szoni! :DDD

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#16222) #31733248 válasza belovary (#16215) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#16215) belovary

Igazad van, a teszt egy adott jelenet adott beállításaira érvényes eredményt ad, a gyakorlatban elég sok ismeretlen van az egyenletben, amiből összeáll a teljes kép. A műszeres mérések eredménye (pl. DXO szenzor pontozás) is csak egy dolog, nagyon sok, a gyakorlatban fontos dologról egyszerűen nem mond semmit, sőt, a pontozás egyes esetekben teljesen félrevezető.

Ha nem jött be a Sony MILC, akkor szerintem nem érdemes erőltetni, lehet, hogy csak motoszkálna a kisördög, hogy kár volt... Vannak olyan tükrösök, amik nekem is nagyon bejönnek, például a Nikon D7200, vagy a D500 nagyon tetszik. De biztosan tudom azt is, hogy nem volna kedvem ilyen nagy vázakkal szaladgálni, vagy az autofókusz pontosságával szívni. Itt van most a Sigma 17-70-em, az A6300-on gyakorlatilag borotvál a képe, felteszem a Canonra, ott meg 70mm f4-en portrézva egy picit el-elmászik a portrénál a fókusz pontossága, éppen annyira, hogy ne mondjam 100 százalékosnak. Pedig ez még csak nem is valami fényerős darab, pengevékony DOF-fal - és mégis.

(#16219) mikrofon

Arcfelismerésnél a közelebbi szemen lesz a fókusz videónál (is). Ügyes.

(#16223) ccs2929


ccs2929
senior tag

Sziasztok!

Használ valaki ilyesmi bőr tokot A6000-en? Kérdésem az lenne, hogy csak a 16-50-es obival fér bele? Mert nekem a Sigma 30/2.8-al kellene beleférnie, konkrét tapasztalat érdekelne.

[ Szerkesztve ]

Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!

(#16224) catroot


catroot
veterán

Tegnap este vettem egy nagy levegőt és kicseréltem az A7 bajonettjét fémre (az mk1 gyári belső része műanyag).

Nagyon jó érzés, hogy stabil egy nagyobb üveg is a vázon és nincs akár pár mm-es rés az objektív és a váz csatlakozása felső pereménél.

"I live in the weak and the wounded, Doc."

(#16225) derrik


derrik
őstag

Sigma mc-11 mellé milyen objektív jó apsc-n Sony 10-18 helyett? Valami költség hatékonyabb megoldás érdekelne?

(#16226) 80hun válasza derrik (#16225) üzenetére


80hun
addikt

Ha levágod a műanyagot a végéről akkor EF-S 10-18.

(#16227) derrik válasza 80hun (#16226) üzenetére


derrik
őstag

Amiatt, hogy Canon pl. AF működik? Az gondoltam csak Sigma jó hozzá....

(#16228) 80hun válasza derrik (#16227) üzenetére


80hun
addikt

A6000-en egyébként sem lesz túl acélos az AF-ed. Csak mc11 kompatibilis sigma obikkal lesz használható AF-ed.

De igazából UWA-nál tök felesleges az AF.

Ahoz hogy használható AF-et kapj sokféle obival A6300/A6500 kell

[ Szerkesztve ]

(#16229) Bogyó bá' válasza 80hun (#16228) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Az nem sok - igazából az 50-100 F1,8-on kívül egyik sem túl kívánatos, legalábbis nekem....

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#16230) #31733248 válasza derrik (#16225) üzenetére


#31733248
törölt tag

Lassú (kontraszt alapú) fókuszod lesz a nem támogatott obikkal. Próbáld ki bármelyik Sigmát, vagy Tokinát, működik az AF, csak lassan. Itt a teljes, támogatott MC-11 lista, ezek bármelyike gyors fókusszal működik az A6000-rel:

https://www.sigmaphoto.com/mount-converter-mc-11

[ Szerkesztve ]

(#16231) dssport


dssport
tag

Hello!

Szeretnék kérni egy kis segítséget fényképezőgép vásárláshoz.

Ez lenne az első ,,komolyabb" gépem ezért elég tanácstalan vagyok. Sony MILCek nagyon megtetszettek, viszont árban annyira nem akarok elrugaszkodni. Vázra kb 300-330 lenne a keret (garancia kibővítéssel 3 évre). + kellene rá egy jó mindenes üveg (itt nem vagyok képben hogy mi lenne a legjobb max 150-200-ért) első körben, aztán idővel jöhet majd pár minőségi fix is. (csak gyári üvegben gondolkozok) Így is elég nagy érvágás elindítani egy ilyen hobbit, mert minden kramancot a nulláról kell megvenni. :DD (kártya, vaku, táska, akku, miegymás)

Mi a véleményetek? A7-et érdemes még megvenni? Vagy inkább a6300? (lényegében ezek férnek bele az ársávomba) Low budget esetén a kit obi játszik belépőnek vagy felejtős?

Valamint hallottam innen onnan hogy a Sony üvegek milyen drágák Canikonhoz képest. De mivel nem értek hozzá, ezt nem látom át, hogy tényleg így van-e. Én csak azt látom, hogy minden márkából van mindenféle áron minden. Illetve ami Canikonból jó az sem olcsó. Hogy van ez a kérdés szerintetek?

(#16232) grigo válasza dssport (#16231) üzenetére


grigo
őstag

A legfontosabbat nem írtad, hogy mire szeretnéd használni....

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16233) dssport válasza grigo (#16232) üzenetére


dssport
tag

Street, portré, enteriőr. Legkevésbé talán táj azt nem tartom valószínűnek/jellemzőnek.

[ Szerkesztve ]

(#16234) 80hun válasza dssport (#16233) üzenetére


80hun
addikt

Azért nézz szét fuji vonalon is pl x-t20+ 18-55 :)

(#16235) dssport válasza 80hun (#16234) üzenetére


dssport
tag

Mik az előnyei az említett két modellhez (a7,a6300) képest? Most nem konkrét technikai paraméterek felsorolására gondolok, arra vannak jó oldalak, csak arra, hogy miért ajánlod?

[ Szerkesztve ]

(#16236) Muerte68 válasza dssport (#16235) üzenetére


Muerte68
addikt

mert a 18-55-2,8-ról indul-másik ilyen kit obit nem találsz+van rengeteg jó fix a rendszerben,és a gép is a szenzor is jó :K Sony-szenzor csak a fuji xtrans rendszerére fejlesztve.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#16237) 80hun válasza dssport (#16235) üzenetére


80hun
addikt

Először is azt kéne eldöntened hogy FF v. APSC.

A sony APSC vonala kicsit korlátolt sajnos objektívek terén. A osny régóta a FF vonalra koncentrál.
Ezt arra értem hogy APSC vonalon nincs jó fényerős alapobi , nincs fényerős telezoom , makróból is csak 1db van és hiányos a fényerős fix sor is. Persze ha megtalálod közte azokat amik neked kellenek akkor nincs gond. :)

(#16238) #31733248 válasza dssport (#16231) üzenetére


#31733248
törölt tag

Sony A6000 16-50-es kitobival
Sigma 30mm f2.8, vagy 1.4 (street)
Samyang 12mm f2, manuális (enteriőr)
Sony 50mm f1.8 OSS (portré)

Ez egy nagyon jó sor lenne, kevés pénzért. Az A6000-ről és a hozzá tartozó obikról írtam egy ajánlót, érdemes elolvasni!

[ Szerkesztve ]

(#16239) tailor válasza catroot (#16224) üzenetére


tailor
őstag

Gyári fém bajonettre cserélted, vagy Fotodioxra?

(#16240) dssport válasza Muerte68 (#16236) üzenetére


dssport
tag

80hun, Muerte68 köszönöm a Fujis tippet de szerintem a jobb támogatás és időjárás álló váz miatt maradok a Sony mellett. (mondjuk a dedikált tárcsák csábítóak a könnyebb kezelhetőség reményében, de gondolom megszokható a Sony is plusz egyedileg paraméterezhető gombok is vannak)

[ Szerkesztve ]

(#16241) 80hun válasza dssport (#16240) üzenetére


80hun
addikt

Az időjárásállóságot felejtsd is el mert nincs rá időjárásálló apsc objektív :)

(#16242) dssport válasza 80hun (#16241) üzenetére


dssport
tag

Jogos, kösz :D akkor marad a jobb támogatás mint érv. Szoftver, bolthálózat, kiegészítők.

[ Szerkesztve ]

(#16243) Bogyó bá' válasza dssport (#16242) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Ha az a6000 mellett döntesz (ami egyébként nagyon megéri az árát) akkor rendeld meg, amíg ennyiért megkaphatod: [link] [link] A kitobi sem jön rosszul néha a picike mérete miatt, de kb. 30 ezerért el is lehet passzolni.

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#16244) catroot válasza tailor (#16239) üzenetére


catroot
veterán

Nem gyári. Neewer-t vettem (állítólag még ez is jó). A Fotodioxra volt pár panasz, hogy pár adaptert nehezen lehet feltenni.

Eddig nincs vele gondom, passzol minden.

"I live in the weak and the wounded, Doc."

(#16245) dssport válasza #31733248 (#16238) üzenetére


dssport
tag

Köszönöm az ajánlót, mielőtt még írtál már rátaláltam az összefoglalóidra (az aláírásodból)

(#16246) dssport válasza 80hun (#16237) üzenetére


dssport
tag

Nyilván hosszútávon a FF a cél és kényelmesebb lenne már a kezdetektől arra berendezkedni üvegekkel + jobb fogás stb... Csak az a6300-al szemben azért az a7 már elég régi, és kicsit ezért tartok tőle. Nem számít elavultnak? Ismert gyerekbetegségek vannak?

Pl.: hogy csak két dolgot emeljek ki ami idővel fejlődhetett: EVF és AF rendszer melyikben jobb/gyorsabb? a7 vs. a6300?

(#16247) 80hun válasza dssport (#16246) üzenetére


80hun
addikt

Ne a sima A7-et nézd hanem az A7M2-t.

Itt pl az A7m2 kit-ben 450e de nem sokáig lesz így gyanítom. Szerintem vállalható a kitobi nekem is van egy hozzá. meg 4db canon mc11-el :)
Én 5évre terjesztettem ki a garit :)

(#16248) grigo válasza 80hun (#16247) üzenetére


grigo
őstag

Tudtam hogy egyből lemegy majd ahogy veszek 😜

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#16249) 80hun válasza grigo (#16248) üzenetére


80hun
addikt

De már nincs is pénzvisszatérítés meg mc11 sem :)

(#16250) dssport válasza 80hun (#16247) üzenetére


dssport
tag

Egyébként ha már kitekről beszélünk azért elég nagy a különbség:

Sony A7K B 28-70 329.000,-

Sony A7MII K 28-70 449.000,-

(A6300L kit 16-50) 329.000,-

(központi szalon árak)

A7 MII megéri ezt a jelentős többletet? A6300/A7-hez képest?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.