Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:41:15

LOGOUT.hu

A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#41001) Ijk válasza m3ss (#41000) üzenetére


Ijk
nagyúr

Állítólag sokkal jobb AF mint 3-as széria, de még RIV-hez képest is.
Nem tudom nekem nem igazán volt gondom a 3-as fókuszával, egyedül a gyerek szem elé lógó hajszálai tévesztették meg, át kellett dobnom manuálra. De mivel nincs extrém gyors téma így nem érzem hogy AF miatt váltsak.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41002) kovsol válasza m3ss (#41000) üzenetére


kovsol
titán

Sokat fejlődött az AF algoritmus, meg a real time trackinget is megkapta. Egyik barátomnak van A74, és ő is A73 -ról váltott. Azt mondta érezhető a javulás. Az A7III-ban már a processzor erő határon van nagyon járatva, azért se kapta meg az real time trackinget utólagos frissitésben, mint pl az A9 kapta.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#41003) Dißnäëß válasza Ijk (#40987) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Tilt párti vagyok, RV nope több szempontból is, RIV nagyon jó.
(AF-ben is pazar, ezt úgy 10+ éve vártam egy Nikon D800-tól mondjuk :D ).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41004) Ijk válasza Dißnäëß (#41003) üzenetére


Ijk
nagyúr

RV túl drága. Mondjuk elég közel került a CR árához amelyik kompaktabb mérete rf forma miatt bejon, de az is messze büdzsé felett van. CII is jó lenne, de ahhoz képest most A7IV túl jó deal. Annál meg nem igazán érzem hogy levaltanam az A73-at. :C

Szombaton vszeg elhozom az A7riv-et, kipróbálom a 60MP-t ha túl soknak érzem akkor majd eladom.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41005) kk831228 válasza Ijk (#41004) üzenetére


kk831228
addikt

Nagyból lehet kisebbet... ;) Mondjuk jahh, elég sok plusz járulékos költséggel jár a 60MP...

"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317

(#41006) Ijk válasza kk831228 (#41005) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szerintem nem jár sok járulékos költséggel. Persze ha nincs modern PC-d, kellő tárhelyed, megfelelő üvegeid akkor 0-ról valóban jóval drágább felépíteni. Nekem minden adott kivéve a váz, az valóban drágább. Tegyük hozzá hogy azért általában nem olyan vészesen, most A7IV-re tényleg kifjezetten nagy akció volt, míg egyik R-es gépet sem árazták le.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41007) PNP válasza Ijk (#41006) üzenetére


PNP
őstag

7CR-re volt 200e Ft engedmény pár napig. RV-re meg van 160e Ft visszatérítés.
Előbbi 1300000 Ft volt, utóbbi 1420000 így. Szerintem túl közel vannak árban, ahhoz képest, hogy se 8K, se jó EVF, se jó kijelző, se joystick nincs a 7CR-ben (és aktuálisan még drágább is).

[ Szerkesztve ]

(#41008) Dißnäëß válasza Ijk (#41006) üzenetére


Dißnäëß
veterán

RV visszával is irreálisan sok, szenzor nem jobb (nézz dpreview studio scene tool szenzor összehasonlítást és emeld az iso-t), egyedül a szenzorstabi ami érdemben kéne belôle (5EV -> 8EV, bár az RIV-é is szépen fog nálam), EVF felbontás tökfelesleges (RIV nagyon jó, tök élethû, 0 pixel feeling), kijelzô kihajtható-forgatható(brrr, soha), RV 8K vidi van de masszív rolling shutteres, kb. papíron jó, amúgy minek, RV kicsi raw minek (vegyen kisebb felbontásút akkor az ember, szóval számomra semmi hozzáadott értéke nincs), RV akksiban kevesebbet tud (azaz akksi ugyanaz, csak többet fogyaszt), RV fullos Type-C PD gyorstöltés ugyanúgy nincs, csak a lassú, ahh mi van még hirtelen....

Szóval szerintem a Sony inkább haszontalan/megosztó dolgokra ment rá, nem mondanám az RV-öt kirobbanó innovációnak (sôt), ugyanúgy lassú a kiolvasás is (nem stacked) ergo nyúlnak a mozgó dolgok silent shutter mellett...

RIV-et meg szvsz kevés üveg rajzolja ki, még Sony-n belül is, GM ide vagy oda. A plecsni semmit nem jelent, nézni kell a teszteket ezerrel, vannak kakukktojások a "csak" G-sek között is (85 1.8), meg idegen márkánál is, a sorozatsebesség sem fog korlátozódni azoknál, mert eleve nem tud 15-öt a váz. :D

Szerintem imádható az RIV, nálam instant szerelem, AI+tracking fókusz itt is megvan, fog is szépen, modellezni pazar.

Menüje a régi. Ôszintén ? Én marhára elvagyok vele, nem tudom, mi ez a hype az új menü körül, nekem az csicsásabb.. (próbáltam mindkettôt).

Tárhely na az kell, meg memóriakari is, itt 2x128G SD-re megy a mûsor (Kingston Canvas React Plus), buffer óriási amúgy, lehet "darálgatni" vele, de a karik is jó tempót bírnak, 0 inkompatibilitás, totál ok. NAS 4x14T, ez némi invesztició volt, de nyugodtan alszom.

Proci Ryzen5, de GPU jót tesz, pláne ahogy AI cuccok terjednek, vmi 4000-es szériás nvidia (4060)...

All in all, fantasztikus képek potyognak ki az RIV-bôl, de tényleg 0 affinitásom az V-re nézni és ha most vennék, se tudnám az V-öt ajánlani, ár/érték alapon (!!). Ha a pénz nemtéma, persze, "csakazértis" alapon lehet az V-re menni, de aki szereti az ár/értéket is nézni, annak az RIV jobb beugró a nagy megapixel világba. Egy jobbféle üveg a difi köztük helybôl. Szóval jól meg kell nézni, kell-e az V mássága valakinek, 1-2 pontban meg még gyengébb is számomra. Nem mondom, hogy alma-körte, de mondjuk jonatán vs. delices. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41009) Ijk válasza PNP (#41007) üzenetére


Ijk
nagyúr

Már megtanultam hogy tartani kell pár milliót fotós hobbira amit bármelyik pillanatban meg tudsz bontani ha bejön egy pillanatnyi akcó, százezrek múlhatnak rajta.
A7CR nekem kompaktsága miatt tetszik, grip nélkül egy kis obival olyan mintha lenne egy külön szaladgálós géped. De ha az A7IV 720k-s akciós árát vesszük figyelembe akkor nagyjából 900-at érne meg a szememben, az A7V egy sokkal komolyabb cucc. A7CII meg ugyanannyit mint az A7IV.
Nekem álomgép A7CR lenne A7RV lcd-vel, joystickal, és esetleg A7RIII 42MP-es érzékelőjét kicsit modernizálva (gyorsabb kiolvasás).

Dißnäëß : Menü szvsz addig érdekes amíg nem volt Sony-d, ha megtanultad a régi menüjét akkor nekem inkább hátrány mert tanulhatom újra.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41010) PNP válasza Ijk (#41009) üzenetére


PNP
őstag

De ha a mostani kamatok mellett lekötetlenül tartasz ennyi pénzt, akkor is buksz hasonló mértékben. Nekem az A7CII egyre szimpatikusabb, videós szempontból van benne pár fontos upgrade A7IV-hez képest (pl. Clear Image zoom alatt megmarad minden AF funkció, jobb stabi), ami miatt azt már nem venném meg, de megvárom, amíg egy árba kerülnek, vagy olcsóbb lesz, mint ahogy illene neki (nálunk valamiért az A7C is sokáig drágább volt, mint az A7III).

(#41011) brumi1024 válasza Dißnäëß (#41008) üzenetére


brumi1024
veterán

kijelzô kihajtható-forgatható(brrr, soha)

Miert? Szerintem a legjobb kompromisszum.

(#41012) qnadam válasza m3ss (#41000) üzenetére


qnadam
veterán

videóban határozottan fejlődött. elvileg fotóban is, de azt egy sorozaton kívül gyakorlatilag nem próbáltam még :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#41013) Koczó93


Koczó93
őstag

A7iv-nél többen panaszkodtak régebben amúgy hogy nem működik az eye af, pontatlan téveszt. Van is fb csoport “A7iv eye af issue” néven. Gondolom frissítéssel megoldották már, nincs sok tapasztalatom vele csak tapogattam a iv-est.

(#41014) Dißnäëß válasza Ijk (#41009) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hja, nekem is, a régit megtanultam, de amúgy széjjelkusztomizáltam (szép magyarosan) a vázat + favorites menü a maradéknak, így marha pöpec.

Meg 1-2-3 memóriahelyekre (jobb felsô tárcsa) betettem a standard beállításokat, csak eltekerem és pl. tájfotózás közben azonnal váltok modellfotós beállítás-szettre, ha pont a tájban ott van velem az alany is. Marha jó a gombok elrendezése, áttekerés-gátló rögzítô pöcök is van, poén az egész. Átgondolt, jó.

A7CR-el szemben bennem vegyes kép. A szenzor nem stacked, ugyanaz, mint az RIV/RV-ben, de ami érdekes lehet (vagy nem):

The lack of mechanical first curtain means there'll be an impact on bokeh quality if shot with wide-aperture lenses at fast shutter speeds; likewise, with its sync speed of 1/160 sec, it's slightly less studio-friendly than the a7 IV or a7R V. (Dpreview)

EFCS-t körbejárnám annak helyében, aki A7CR-re lô, hogy ez oké-e így neki. Nem feltétlen dealbreaker, ízlés dolga.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41015) Dißnäëß válasza brumi1024 (#41011) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Lassú, türelmetlen vagyok, de valszeg csak szokás kérdése. Inkább csak preferencia, tilt volt a Nikon D800 után az Olympus OM-D E-M10-é is, tilt most az RIV-é is, nekem ez ideálisabb, mint hajtogatni mindenfele. Inkább szubjektív dolog szerintem.

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41016) Ijk válasza Dißnäëß (#41014) üzenetére


Ijk
nagyúr

Sajnos az is valós hátrány, nekem ugye ott a 35 1.2, tehát vagy ND szűrőt rakok rá vagy megy a bokeh a levesbe (ami az egyetlen előnye a 35GM-el szemben). Namost az ND szűrőt meg csavargathatom fel-le fényviszonyok függvényében, a kölkök miatt sokszor 1/200 záridő is lassú, de ne menjek 1/800 fölé?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41017) Dißnäëß válasza Ijk (#41016) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Yepp.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41018) Taci válasza Ijk (#41016) üzenetére


Taci
addikt

Namost az ND szűrőt meg csavargathatom fel-le fényviszonyok függvényében
Ha ilyen sűrűn kell cserélgetned, jobb megoldás lehet a mágneses. Biztosan van olyan kiegészítő (adapter) is, amivel a mostani (nem mágneses) szűrődet is azzá teheted.

(#41019) brumi1024 válasza Dißnäëß (#41015) üzenetére


brumi1024
veterán

De itt pont az az elony, hogy nem kell hajtogatni, lehet siman tilt screenkent hasznalni. Tehat tudja pont azt amit az RIV, csak az opcio megvan a hajtogatasra is.

[ Szerkesztve ]

(#41020) Dißnäëß válasza brumi1024 (#41019) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Akkor jó.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41021) Ijk


Ijk
nagyúr

Elhoztam 800-ért az A7RIV-et. 260 expó volt benne, egyszer használt, mintha most vettem volna ki a dobozból, még kicsit több mint egy év gari (fotoplusos). Tesztelni nem nagyon tudtam még, de szembetűnő mennyivel jobb a kereső az A7III-nál.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41022) Dißnäëß válasza Ijk (#41021) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Köszöntünk a "nem elég jó a GM üvegem" átokszóró táborban, kevesebb homályt, szebb fényeket ! ;] :))

Viccet félre, grat, szerintem imádni fogod, isten gép. :K Jó döntés !!
Én 5600 expóval vettem tavasszal, kiterjesztett garral. Most járok egy ezressel előrébb kb.
(Silent rulz, ahol lehet persze).

Vidit meg APS-C-n, különben rolling shutter zavaróbb lesz már. Crop-ban viszont pöpec. :K

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41023) Ijk válasza Dißnäëß (#41022) üzenetére


Ijk
nagyúr

Majd a Voigtlander 65 APO kirajzolja.
Azt már látom hogy bizony zajosodik, már iso 400 on is pixelszinten. Nyilván ezzel tisztában voltam, 60MP-hez rengeteg fény kell, 2,5x több mint 24MP-hez, már ha ki akarom maxolni a felbontást. Csak ugye 24MP 2,5x fényben sem tud 60MP részletet.
Szerencsére iso 400 felett ott az AI denoise Lightroomban, szóval ez is megoldódott.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41024) Dißnäëß válasza Ijk (#41023) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Középen sokminden kirajzolja (persze sok nem is), de ahogy mész kifele, pfűh, vágóhíd, ömlik a vér :D Nagyon meg kell nézni.

Felhasználás függő is persze ez az egész, attól függ, mi kell az embernek egy üvegben.

A Voigtlander jó, de az MF bekorlátoz. Fél évig portrézgattam és modellfotóztam 90-es és 105-ös makrókkal, de ott volt AF, amúgy marhajó. Persze ők célzottan macro üvegek, szóval amit most korlátnak írok, nem is az igazán... mea culpa. :R

Szerintem meglepően nem zajos. Vagy el vagyok szokva a "csendtől". Fullframe-en mindig is nagy megapixel vonalon voltam, m4/3-nál meg default van egy kis "szmötyi", mondjuk életem legjobb képei közül a kis tücsökpöccsel is lőttem párat, de azért az NR ment post-ban.

Ami engem meglepett, hogy mennyire nagyon bírja, ha tolom neki az iso-t, 12800-ig simán elengedem auto-ban. És bár nem volt ismeretlen tapasztalat, de nem gondoltam, hogy ennyire kijön... a bemoccanás. A sima reciprok faktor AUTO iso mellett nem elég, hamarabb dobnia kell fel az ISO-t szerintem, hogy rövidebb záridő-szinten legyen a gyutávtól függően, hálistennek ezt lehet szabályozni.

Ami érdekes, a dual-gain, itt ISO320 a másik jó szint, úgyhogy ennek érdemes utánanézned. + Silent mikor mehet és mikor nem... bár a zár 500.000-re mondott és nincsenek gyári anomáliák, bug-ok, szériahibák, jó lett hálistennek.

Ami még szintén érdekes - bár triviális amúgy - hogy bármennyire is legyen kevesebb a zajtűrése kevesebb megapixeles társaihoz képest, a nap végén ugyanannyi fény ömlik be az obin keresztül.

Ergo, amíg az ember mondjuk web-re dolgoz ki (én régen FHD-ra, mostanság 4K-ra), amint lehozol egy zajos raw-t, tűnik el a zaj, nem kell explicit zajszűrés hozzá. És nem úgy, mint egy 12 MP-s vázon, hanem fátyolosabban, kicsit máshogy.. hiszen pixel az van mint állat, így vagy úgy átlagolnia kell őket, sok zaj pedig nem buktatja be totál az algoritmust, hanem finomabban tudja ezt is tenni, más 4 pixelt összevonnia és más 16 pixelt összevonnia. Kicsit mint audio-ban a hi-res ... (hogy értelme van-e, az más kérdés). Ha pedig tényleg ilyen 4K/FHD szintre vagy akár még kisebbre lehozod, úgy kisimul-kiselymesedik minden, mm. Egyszóval, nagyon használható a mindennapokban és ilyenkor nyilván a gyengébb obik is elmennek rajta, mert nem a 61MP-be kukkolsz bele pixelszintre, hanem kevesebbe. Ilyenkor szokás mondani, hogy akkor miért R-t vett az ember, ha úgysem kell neki belőle mind. Nos, ez a váz tud jönni lentebb felbontásban, a többiek viszont nem tudnak menni fentebb, míg a zajt csak akkor lehet értelmezni, amikor a végeredményt látjuk és általában nem 61 megapixelt szokás megosztani az Instán sem :DDD , de még fotóalbumban sem.

Persze, a többieket máshova is pozicionálják, más a hardver, video-ban jobbak, melyik merre van elhúzva paraméterek terén.. szerintem ez is változni fog, éspedig szoftver oldalon... az AI zajszűrés és a felskálázás világában lassan amúgy mindegy lesz, milyen gépe lesz az embernek, átlépjük nem csak 1 (felbontás), de több területen is a piros vonalat, ami felett gyakorlatilag nem lesz értelme megkülönböztetni őket.

Ha most kéne vennem, lehet A1-re mentem volna, az A1 II árnyékában biztosan lesz árerés, és az 50MP inszignifikánsan kevesebb, mint a 61, cserébe vázon belüli pixel-shift multi shoot-ot egyik sem tud, úgyhogy mégsem kell. (Sem az RV).

A következő R-ben villantani kell valamit majd in-body processing téren is, meg üveget is adni alá, még még még. A mainstream is nőni fog, A7IV is elhagyta a 24MP-t, A7V.. A7VI ... előbb-utóbb meglesz az a váz, hogy "dunsztig elég mindenre is", nem lesz már értelme nyomatni a speckókat fentebb, lesz brutál alap iso, lesz brutál fps, lesz global shutter, lesz brutál duál memókártya kombó slot, lesz 100+ megapixel, lesz brutál dinamika.. minden lesz, 1 vázban, mert verseny van, ezek csak tolják felfele a számokat észnélkül, miközben szép csendben nem 1, de több kritikus paraméter átlépi a "bőven jó" határát és bajban lesz a marketing. (Majd jön a hülyítés 200 megapixellel meg 500 fps-el, az 500 fps-es váz lesz 60 MP-n, a 200MP-s váz meg lesz 50 fps-en, na bumm :D , most sarkítok, de kb. mindkettő halál elég mindenre is, kivéve NAGYON EXTRÉM felhasználás).

Üveg üveg üveg, amire fókuszálniuk kellene jobban, a Sigma 24-70 2.8 ART is bejött a GM II-es alá (elég szorosan), Tamiék is alkotnak mikor mit, fel van adva a lecke.

Na mindegy is, elfilóztam itt magamnak, grat grat grat :K

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41025) Ijk válasza Dißnäëß (#41024) üzenetére


Ijk
nagyúr

Sok fejlődés történt a Coolpix 2100-asom óta...
Számomra nem létezik olyan hogy elég felbontás. Itt kompromisszumokról lehet szó, hogy mit bír el a technológia, pénztárca és az objektívek. Utóbbiban is hatalmas fejlődés történt, főleg amióta ráálltak a szoftveres korrekcióra brutál éles obik jönnek, kis mérettel. De itt is már látszódnak a korlátok, főleg ugye a képszéleken. Egyetlen megoldás jelenleg érzékelő méretben menni feljebb, GFX100 a saját üvegeivel több részletet rajzol mint a Sony, majdnem 1,7x nagyobb érzékelőről van szó.
Nekem baromira bejön a filmes középformátum (digitális túl kicsi hozzá), nagyformátum képi világa és ezt egyelőre FF-en lehet reprodukálni 1.4-1.2 (0.95) üvegekkel, és már élességben is bizony ott vannak mint azok a MF 2.8-as filmes üvegek.
Nagyon izgalmas lenne egy 6x7-es érzékelős rendszer, persze csak akkor ha tudna egy mai Sony-s AF szintet, de azt majd nyugdíjas koromra tudnám kb. megfizetni.

A7III jobb zajban, persze ott is látom a grízesedést már iso400-on is. Furcsa hogy A7IV 33MP érzékelője viszont alig jobb mint a 60MP zajban. Ha meg a gyors kiolvasás, videó szempont akkor inkább A9. Ettől függetlenül átlag igényeknek az A7IV/A7CII a legjobb.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41026) m3ss válasza Ijk (#41025) üzenetére


m3ss
veterán

Számomra nem létezik olyan hogy elég felbontás.
hat ha ugy fotozgatsz, hogy 20 1.8-bol kroppolgatod a 35 mm-t :P
amugy sztem ez abszolut rossz irany fotos szemszogbol nezve, biztos vagyok benne hogy jobb kepeket lone vki 35mm uveggel kisebb felbontasu vazzal vs 20mm-bol kroppolgatva nagyobb felbontasuval. es a komponalas, kepkeszites is soookkal tobb oromot adna.
de azon kivul, hogy neha kroppolasnal jol jon mi ertelme? amikor nezegeted kepszerkesztesnel, technozol, orulsz rendben, de utana hol profitalsz a felbontasbol? barhol kozzeteszed kb fullhd meretu kep lesz. falra sem kell 60 mpixel. sztem azert is toljak ezt a mpixel vonalat, mert mobiloknal is megy, es eladhato a tomegeknek. most nem ratok gondolok, ti legalabb kihasznaljatok, ertitek..de ugye atlag juzer csak latja a nagy szamot a felbontasnal, es orul maganak hogy tobbet kapott a penzeert. gondolom oket probaljak megfogni, ahogy egyre csokken a mobilok miatt a fenykepezogepek piaca.
nekem nem kellene a7 IV-nel nagyobb felbontas. sot sztem egyertelmu hatrany, de ugye nem mind1 hogy ki hany kepet dolgozik ki egy evben, hany kepet tarol stb.
jobb af, jobb szenzor, jobb dinamika na az johet barmikor. persze mint mondtam multkor sztem most amit tudnak az atlag sony cuccok (pl a7 III) sztem boven jo mindenre ezen a bolygon ennyi fennyel fenyeros uvegekkel :DDD
iso 400-nal ai denoise? :) mai trendek szerint tele van rakva minden foto grainnel. en amugy grain nelkuli presetnel iso 3200-ig nem is szurok zajt. tok jol nez ki sztem. ha szurok, akkor is ilyen sima lr noise reduction level 7-10. de ha ai denoiset raengedem egy 12800-as kepre, ott is 25%-on van a csuszka. persze ez nem szentiras, csak egy masik velemeny, stilus, szokas.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41027) m3ss válasza m3ss (#41026) üzenetére


m3ss
veterán

so 400-nal ai denoise?
sztem semmi sem oli meg jobban a kepet, mint a tulzott zajszures. az a kivasalt, elettelen, digitalis szemet lesz, mint a mobilok meg a regi m43 jpegek. a szemcsezettsegnek karaktere van, nem vagja haza az elesseget. nekem be is jon amugy az a7III-nal a zaj karaktere. szerencsere szinzaj nincs ahol/ahogy hasznalom. na az olte meg a bulit pl 5d1/5d2-on amikor a nem tul acelos dinamikaval iso 1600-6400 kepnel leszedted a vignettet mar brutal szinzaj jott. es akkor meg bele se nyultal a szinekbe, tonusokba radikalisan...

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41028) Dißnäëß válasza Ijk (#41025) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Egyetértek mindennel.. szintén..

Ismerôsnek van filmes és digi hátfalas Mamiya is, feeling. NAGYON feeling. :K

A Fuji kf valóban kicsi, obipaletta szûk, szenzor és sokminden vadállat jó, de a legkardinálisabb itt is az AF, kenhetem a hajamra, ha feleannyit sem tud, mint egy Sony. Használható, de fasorba sincs az élbolyhoz képest. Én fókusszal nem vagyok hajlandó többet szívni.. SOHA. Pláne nem egy kf rendszer áráért.

+ Nagy szenzor = a diffrakció nem f/8 - f/11 körül kezd beütni, hanem hamarabb. Ok, nem nagy érvágás, de valamiért azt érzem, a teljes szenzorpalettát nézve globálisan, a fullframe a nagyon király arany középút.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41029) Dißnäëß válasza m3ss (#41026) üzenetére


Dißnäëß
veterán

A grain-es vonalat érzem én is, nem default(abb) módban, mint Te :D, de amikor legutóbb kültéri fotózásom során erdôben ránkjött a setét :D (fél5 körül), és már iso200-400 sem volt elég a modellhez, elengedtem auto-ba.. 3200-6400 között lett a vége, mikor az út közepére a parkoló mellett a session végén kiállt, elegánsban. Zoom arcra, bôrszín, minden elment, deríteni erdôben (legalábbis ennyire bozótosban) és szélben nope, két út maradt:

1. Zajszûrök, megesz pixelszinten némi részletet, de ha ezt lehozom FHD/4K-ba, olyan, mintha nem rombolt volna...

2. Nem zajszûrök, csak rádobok valami fekete-fehéret Topaz-al.

Utóbbinál döntöttem és marha hangulatos lett, azonnal nem gond a szürkésebb bôr.

De nem ez az alap irány itt sem. Néha jó ff-ben elmerülni, szeretem. Utána visszajönni a színekre - azt is. :D

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41030) PNP válasza Dißnäëß (#41028) üzenetére


PNP
őstag

"+ Nagy szenzor = a diffrakció nem f/8 - f/11 körül kezd beütni, hanem hamarabb."

Ebben biztos vagy? Ansel Adams vitatkozna (f/64 csoport). Inkább függ össze a pixelsűrűséggel.

(#41031) Dißnäëß válasza PNP (#41030) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hja igaz, tényleg. Köszi. :R
DLA.

Csak pont olyan példám volt korábban, ahol kisebb szenzoron volt kisebb a diffrakcióm, mert a nagy formátum szállt el aránytalanul, megapixelben.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41032) Ijk válasza m3ss (#41026) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem értem miért rossz irány a kroppolás. Olyan mintha egyben lenne egy APS-C vázam is 26MP-el. Beltérben baromi jó tudom ám lenni hogy ha szűk a 30mm akkor teljes érzékelőt használod 20mm-en. Természetesen 24MP vázon használhatsz erre a tartományra egy f2.8 zoomot, vagy obit cserélsz. Ezzel szemben van fent egy kicsi 1.8-as üveg, amit tudok használni saroktól sarokig kint tájképekhez, épületekhez, beltérben meg mindenhez elég mert úgysem kell 60MP családi fotókhoz. Ha meg nagyon kell még a fényerő akkor felteszem a 35 1.2 art-ot.
Ricoh GR3-nál pont egy fényértékkel éreztem kevésnek beltéri fotókhoz, az 18.5mm/f2.8, ez meg 20mm/1.8.

A MP amióta eszemet tudom örök vita. Már túl sok az a 12MP, minek 16, 24 már overkill mindenehez sok csak zajtenger az egész. Most ott tartunk épp hogy a 33MP az ideális átlag fotósnak.

Grain, zajszűrés szerintem teljesen ízlésfüggő. Nekem embereknél nagyon bejön az új denoise, de vannak esetek amikor sokkal kisebb zajszűrés is elég vagy nem is kell rátolni.

Egyébként nem tudom, lehet hogy egyszercsk azt mondom felesleges nekem 60MP. Mindenestre ki akartam mindig is próbálni, jobb opciót nem tudtam volna erre. Akkor eladom a RIV-t aztán veszek mondjuk egy A7CII-t.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41033) m3ss válasza Ijk (#41032) üzenetére


m3ss
veterán

logikus amit irsz, csak nekem a gyomrom nem veszi be azt, hogy igy fotozzak, hogy nem latom a keresoben hogy mi lesz a vegleges kep szele. nem is annyira nagy felbontassal van a bajom, inkabb ezzel a kroppolos fotozasi stilussal. kivagom majd a kep kozepso felet? igy nem lehet komponalni, vonalakkal, epuletekkel, perspektivakkal jatszani, mert azt latom ami a keresoben van, abban gondolkodok, nem abban ami a kep kozepen van. nem tudom kizarni a kep szelet, foleg hogy vonalakkal sincs levalasztva. de lehet en vagyok a fura, nekem pl. a hatso kijelzon fotozas sem megy, egyszeruen nem tudok ugy komponalni, belemerulni, bele kell neznem a keresobe.
nekem megolne az egesz az elmenyt is ha ilyen modon kellene fotoznom.

vagy atteszed apsc modba? az ugy megint mas.

[ Szerkesztve ]

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41034) Ijk válasza m3ss (#41033) üzenetére


Ijk
nagyúr

Dehogynem látod. Be van állítva a C4-es gombom APS.-C/Super35-re, tényleg arra kell csak vigyázni nehogy elfelejtsd hogy cropban vagy amikor max felbontást akarsz. :)
1.5x crop olyan mintha lenne 2 obid, csak 24MP-en az a 10MP azért nem olyan combos, bár az sem vészes.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41035) m3ss válasza Ijk (#41034) üzenetére


m3ss
veterán

ja igy nem hulyeseg. nem tudom miert gondoltam arra, hogy ff modban kroppolgatsz :)
viszont a sony rakhatna vmi feltuno megkulonbozteto jelzest a keresobe ha apsc modban vagy, hogy feltunjon. en ezert vettem le az apsc-t gyorsgombrol. dupla pantok hatranya, hogy folyamatosan nyomodnak a gombok amikor hozzad utodik a kamera.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41036) Ijk válasza m3ss (#41035) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szerencsére ha véletlen "csak" 26MP-en fotózok APSC módban kevésbé fogok eret vágni egy tájképnél mintha 24MP helyett 10-ben lennék. De egyébként tényleg lehetne valami jel.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41037) Dißnäëß válasza Ijk (#41032) üzenetére


Dißnäëß
veterán

A MP amióta eszemet tudom örök vita. Már túl sok az a 12MP, minek 16, 24 már overkill mindenehez sok csak zajtenger az egész. Most ott tartunk épp hogy a 33MP az ideális átlag fotósnak.

:K Első pár ember között lett anno az országban D800-am, mikor megjelent. Pont volt cash-em, mentem is érte. Mindenki "megköpködött", hogy minek 36MP, D700-asok is, hogy 12MP mindenre elég.

Onnantól, hogy egy fullhd 16:9 az ~2MP :D , egy 4K 16:9 az 8.3MP, tényleg miről beszélünk, nem ?

Nem tudok ezzel vitatkozni, viszont egyelőre azt látom, hogy míg több az előnye a nagy MP-nek, mintsem kevesebb, addig összességében jobb, de azért vannak kompromisszumai, néha a fizika-elektronika által limitáltak, és néha a marketing által limitáltak.

A crop-al én is játszok, de csak kicsit. Például igyekszek mindent úgy lőni, hogy a natív szenzor arányt kihasználom ugyan, de egy leendő 16:9-be is férjen bele a téma, ha úgy szeretném urambocsá, mert mindig ahhoz próbálok alkotni, amin visszanézem, és ez mostanában vagy a 16:9-es 4K monitorom, vagy a 16:9-es TV-m. (Pláne utazás képeknél, de video-k, minden .... szóval a konzumer világ be van állva 16:9-re, legalábbis fullscreen).

Ehhez nem használom a 16:9-es képmódot (lehetne amúgy), mert mi van, ha vagy az aljából, vagy a tetejéből tennék még bele, így inkább lövöm normál aránnyal értelemszerűen, vagy saccra 10%-ot visszább zoom-olva ha tehetem, így bőőőven van miből dolgozni utána.

Az APS-C mód amúgy utazásnál lehet érdekes, mondjuk amikor egy 24-70-et hasonlítok egy 20-40-el. Fullframe-en ott a 20, az a 24-hez képest "wow". A "hosszú" végén meg ott a 40, amit vagy hagy az ember 40-en és majd később crop-ol szoftverben a témára közelebb, vagy APS-C mód és máris FF ekvivalens 60 milin van, olyan 60 milin, amibe jó fókusz esetén (ami jellemző az RIV-re) 26MP mellett még tovább lehet menni, egész sokat, úgy, hogy egy baszott nagy 4K-s tévén is még mindig pixel éles legyen a cucc.

Csak az obi bírja :D Ha oldalra crop-olsz, a végső kép simán lehet olyan, ha életlenedik erősen a képszélek fele (mert olyan, mert nem rekeszeltünk, stb), hogy a végső kép egyik fele élesebb, mint a másik, egy gyönyörű átmenettel. Mintha a fókuszsík egyik oldala közelebb lenne Hozzád, mint a másik. Ergo, amikor nem a kép közepén maradva crop-olsz.

Kedves Szoni, üveg bitte, üveg.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41038) brumi1024 válasza Ijk (#41036) üzenetére


brumi1024
veterán

Van amúgy egy piktogram a jobb alsó sarokban, szaggatott téglalapban egy kis fehér téglalap.

[ Szerkesztve ]

(#41039) Dißnäëß válasza m3ss (#41035) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Van balfent egy szaggatott szélű ikon, ami ezt mutatja, de hogy mennyire feltűnő, hmmm.
Nálam azonnal feltűnik, a silent mód meglétét mindig csekkolom, ON vagy OFF-e. Ez balfent egy kis hangjegy ikon áthúzva, amikor silent. A crop mód ikonja meg pont ettől van 1-el jobbra, szóval az úgy "zavar az erőben" számomra, azonnal szemet szúr.

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41040) m3ss válasza Ijk (#41036) üzenetére


m3ss
veterán

az sajnalatos, hogy azota se raktak semmi erre utalo jelet :(
1 vaznal meg keves obival meg azert nem is akkora problema, eleg baj ha tajkepezes kozben nem veszem ezt eszre 1 vazzal :DD
inkabb akcio heveben 2 kameraval, egyiken 35mm apsc modban siman fel se tunik, hogy ez nem 50/55mm..
de lehetne ilyen feature is a menuben, hogy ketszer kelljen nyomni a gombot gyors egymasutan. en hasznalnam. animal eye af-t is emiatt vettem ki. csomoszor veletlen atmentem allatra es csodalkoztam, hogy miert nem mukodik eye-af..

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41041) m3ss válasza m3ss (#41040) üzenetére


m3ss
veterán

Az APS-C mód amúgy utazásnál lehet érdekes, mondjuk amikor egy 24-70-et hasonlítok egy 20-40-el. Fullframe-en ott a 20, az a 24-hez képest "wow". A "hosszú" végén meg ott a 40, amit vagy hagy az ember 40-en és majd később crop-ol szoftverben a témára közelebb, vagy APS-C mód és máris FF ekvivalens 60 milin van, olyan 60 milin, amibe jó fókusz esetén (ami jellemző az RIV-re) 26MP mellett még tovább lehet menni, egész sokat, úgy, hogy egy baszott nagy 4K-s tévén is még mindig pixel éles legyen a cucc.
teny amugy, hobbi celra, ahol nem tenyezo alacsonyabb kepszam miatt a fajlok tarolasa/feldolgozasa/kezelese ezzel lehet okoskodni..pl egy eles 85/105/135mm gyakorlatilag boven jo tajkepezni pl 70-200 helyett. tajkepnel ugy sem tema a dof kulonbseg se.
de lehet egy nyitva eles 35 1.4 is vallalhato apsc modban minden teren 26 mpixelen..de a 20-40 is jo alternativa 24-70 helyett, jah.

https://www.instagram.com/jozsef.beko/

(#41042) Dißnäëß válasza m3ss (#41041) üzenetére


Dißnäëß
veterán

:K Igazából, még csak élesnek sem kell nagyon lennie. Mármint APS-C módban nincs akkora követelmény az obival szemben, mint fullframe esetén. A széleket nem használjuk crop módban, ergo a végeredmény-kép szélei élesebbek, homogénebb, ami főleg tágon nyitva némi kompromisszumra hajló obi esetén segítség.

Ilyen szemmel nézve jobb is az a fajta crop, hogy a vázat ebbe a módba tesszük és komponálunk, mint az, amikor FF-ből vágjuk ki a nekünk megfelelőt szoftverben, ahol a tudatosabb komponálás picit sérülhet, mondván, óóó bárhonnan kivághatok belőle egy APS-C-nyi téglalapot - ja, csak az obi rajza nem lesz egyenletes, ha nem középből csináljuk ezt.

A pixelsűrűség nem változik, akkor lenne gond APS-C mód, ha az is 60MP lenne.
Így még előny is a jobb szélek miatt (a végső képen). Video-ban meg a rolling shutter kvázi eltűnik, ez sajnos erős az R-eken.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#41043) kovsol válasza m3ss (#41040) üzenetére


kovsol
titán

Van, és volt eddig is kis piktogram ami jelezte, és a Mpixelt is irja, hogy 24 vagy 10, de csak akkor látszik ha olyan képernyő nézetben van ami megjelenít minden infót. Ezt kellene javítani, hogy ezt akármilyen UI -t választasz infóknak ez ott legyen.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#41044) brumi1024 válasza kovsol (#41043) üzenetére


brumi1024
veterán

RV-n (gondolom minden XR procis gepen) ott van minden nezetben a piktogram, mind a keresoben mind a kijelzon. Az also sor resze lett.

[ Szerkesztve ]

(#41045) Ijk válasza brumi1024 (#41044) üzenetére


Ijk
nagyúr

Akkor ez csak az új generációkban van.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41046) brumi1024 válasza Ijk (#41045) üzenetére


brumi1024
veterán

Ja, valamiert a UI fixeket is ahhoz kotik. :(

[ Szerkesztve ]

(#41047) Ijk


Ijk
nagyúr

Egyébként A7III után manuálozás is sokkal könnyebb az A7rIV EVF-ével, már az A7RV-be bele sem gondolok. :)

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#41048) vond válasza kovsol (#41043) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Amúgy ez is csak egy kis programozás lenne, hogy szabadon körbe lehessen pakolni a kijelzőt kizárólag azokkal az ikonokkal, amik nekem épp fontosak. Rengeteg fölösleges szar van kint akkor is, amikor csak pár jelzésre lenne szükségem. Valami Custom Display menü, aztán bepipálod, mi kell, mi nem. Urambocsá', még oda is tudod őket húzni ujjal, ahova szeretnéd. 2023-ban milliós fényképezőgépeken azért igazán lehetne már ilyeneken (is) fejleszteni. Továbbra sem értem, hogy miért nem megy el egyik gyártó sem egy kicsit "okostelefonosabb" irányba ezeken a területeken. Erősebb vas nem kéne hozzá, ez nem vázon belüli videóvágás, hanem csak egy minimális UI/UX módosítás.

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#41049) vond válasza m3ss (#41026) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Én is szeretem a "szép zajt". :K Csak nagyon-nagyon indokolt esetben szoktam utólagosan szűrni. Mondjuk LR AI-t még nem próbáltam, de azt sem tolnám orrba-szájba, ebben biztos vagyok.

Ez a galéria például szinte végig ilyen ISO 8000, 10000, 12800 körül készült. Muszáj volt feljebb nyomnom az érzékenységet, sajnos sem a 16-35 f/4, sem a 28-200 teléje nem volt elég fényerős a viszonylag sötét helyszínen, és még így is "csak" 1/400-ig tudtam feltolni a záridőt (meg persze erősebb háttérleválasztás se lett volna rossz), ezért is filózok nagyon a 35-150-en.

De webre szerintem bőven jók a fotók még így is, ráadásul az egyik ISO 10000-es kép még A4-es nyomtatásban is ott volt a címlapon (állóba cropolva). ;]

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#41050) kovsol válasza vond (#41048) üzenetére


kovsol
titán

Nem tudom mi oka lehet ennek, de vannak olyan fejlesztések ami extra erőforrást nem igényelnének, szóval arra se foghatják.

Igazából a menü már le van fejlesztve ahol be tudod állitani, hogy melyikeket szeretnéd a disp gombra váltogatni, csak a custom1 2 3 kellene ahol be lehetne nyomkodni mik legyenek rajta, nem csak a presetes nézetekből választani.

Egyébként pl az A9 -be vannak olyan menü könnyitő, testreszabós dolgok amit gondolom direkt kivettek az A7III-ból.
Gondolok itt pl olyan apróságra, hogy ki tudod választani menüben melyik fókusz mezőket rakja csak ki a választó képernyőre és akkor nem kell a 10 féle opción végig menned mire eljutsz ahhoz amit használni akarsz. Kirakhatod csak azt a 4 -t amit 99% ban használsz.

Vagy hogy a fókusz mezők közötti váltást ha kirakod gombra van olyan opció is, hogy nem a kis menüt hozza be ahol kiválaszthatod mire akarsz menni. Hanem gombnyomásra azonnal átvált a következő fókusz mezőre. Ez mondjuk abban az esetben jó ha előtte kiválasztottad a fentebb említett pár kedvencedet. :D

Vagy az, hogy színeket állíthatsz a fókusz mezőt indikáló jelnek.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.