- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
modflow
veterán
Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy hogy lehet az, hogy 46 m3 gázért május-június hónapra 6k-t fizetem, míg a tegnap érkezett számla szerint július-augusztus 46 m3-e pedig 20k????Diktált havi bejelentő vagyok, alig használok gázt, mert csak főzünk vele, ill. egy gázboiler megy.
Szóval messze az átlag alatt vagyok. -
törölt tag
-
tobi''
tag
-
totron
addikt
válasz
tototos #4187 üzenetére
Közreadnád ezeket tételesen, nevükön nevezve?
#4169 ) Donki Hóte, ez mind szép és jó, de mi van, ha mindenki a körbefűtéséte bazíroz? Pont egy piramisjáték hatékonyságával fog működni a melegedés. Az eddigi túlfűtöttség miatt izgulni nem kell, ár/érték arányban még jöhet ki élhetőre a soványítás után is, a szabályozhatatlan végpontokon viszont ez a remény sincs, ők többért szellőztethetnek a jövőben.
-
déltől kormányinfo, fusson tankolni, aki még tud ársapkával
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Megjött az augusztusi villanyszámla és hát eléggé bicskanyitogató hogy a 27 ezres számlán 17 ezer forint nem az energia hanem a mindenféle egyéb díj. Az lenne a kérdésem, hogy ha következő évben leolvasáskor kiderül, hogy többet fizettünk akkor csak az energia árát fizetik vissza vagy az egyéb költségeket is? -
headhunter
addikt
-
himpike
aktív tag
Továbbra se jött számlám, holott másodikán leolvastak mindent. Gázszámla meg május óta nem jött, és az app szerint nincs kifizetetlen számlám se, so WTF? 2 hét nem elég az adatot feldolgozni?
Az áramnál megjelent az óraállás meg hogy munkatársuk által leolvasva másodikán, a gáznál meg semmi, holott ugyanaz az ember olvasta le és ugyanakkor. -
törölt tag
válasz
Marcsello31 #4173 üzenetére
pl az, hogy nem önellátó Magyarország államból?
Vagy, hogy az Eon, nem magyar cég?pont múltkor "panaszkodott valaki", hogy milyen hálózathasználati díjat kérnek el, de ha vmit kellene építeni, azt a vevővel fizettetik ki + hálózat használati díj.
Könnyen lehet, hogy lesznek még változások, még csak most kezd ősziesre váltani az idő...
Nap elem terén egyelőre a pályázat + ár érdekelne...
Olyan van, egyébként, hogy vissza lehet lépni, ha valami miatt?
Pl meredeken eltérő ár, a tervezetthez képest - ajánlat.Én úgy gondolom ebből a dologból amúgy is nyáron, nyár végén lenne valami egyébként is csak... - persze őj esetén nem folyamatban lévőnél.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom #4181 üzenetére
Legyen hasznom is...
Tudtátok, hogy KOAX (DOCSIS) Internet modemje tipikusan 10-13 Watt közötti állandó fogyasztással rendelkezik? Ha nem használjátok, akkor is. A technológiából fakad.Ha éjjelente kikapcsoljátok pl. 5 órára, az évente ~18kW-24kW energiamegtakarítás.
~4 év alatt visszajön egy digitális időzítő kapcsoló ára.Ha ezzel együtt egy dual bandes AC WLAN routert is kikapcsolunk, az további 3-6 Watt óránként, a router típusától függően. Az évente további 5,5kW - 11kW.
Az erősebb/bizonyos routerek pedig akár 2x ennyit is fogyaszthatnak.... -
Aprósólyom
addikt
Szűk 2 hó. alatt 4000+ hsz.? Pörögtök ám. Most leltem meg. Ha esetleg már elhangoztak közérdekű hasznos, előnyös információk, ami másnak is segítség, akkor megkérhetjük a topik gazdát, hogy tömörített formában tegye bele az összefoglalóba? Esetleg ha nagyon kifejtős, akkor csak pár mondat, ami mellé linkelni lehetne az eredeti hozzászólást vagy hozzászólásokat.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Marcsello31 #4177 üzenetére
Azt hittem valami új gond jött...
-
válasz
Barret001 #4178 üzenetére
Meg a pénz is hiányzik, legalábbis a pályázatosoknak, az EU pénzek a legjobb esetben is csak a jövő év elején kezdenek jönni.
-
Barret001
addikt
válasz
Marcsello31 #4177 üzenetére
Az inverter már így is hiánycikk...Az pedig fontos alkotóelem! Még a napelem is hiánycikk lesz? Addig is pihen a hálózat.
-
Floyd80
addikt
Most jött az augusztusi számlám (2022.08.06. - 2022.09.06.), 12m3-t diktáltam, I-esbe ment minden.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Marcsello31 #4173 üzenetére
Állítólag megint gond van a napelemekkel.
Milyen gondok vannak? -
Marcsello31
őstag
Állítólag megint gond van a napelemekkel. Attól félek, hogy Decemberre ne hogy új vészhelyzetet jelentsen be a kormi, pl még drágább lesz minden, Gáz vezeték nálunk nincs kiépítve, minket csak a villany érint, de az nagyon. Ravasz és súlyos húzás volt választáskor ezek elhalgattatása, Milyen érdekes, mikor tombolt a covid, maxon ment az energia fogyasztás le volt szarva. A háborunak mi köze a villanyhoz?! Az A sok kibaszott stadion nagyon kellett omfg.
-
Mivel mielőtt az agglomerációba költöztünk, pesti panelban éltünk, így van tapasztalatunk a panelek fűtéséről. Ráadásul nekem pont az első emeleten van a lakásom, a páromnak meg a tizediken, így mindkét típust jól ismerjük (ráadásul tök egyforma a lakásunk, az 53 nm-es 1+2 félszobás típus).
A lényeg az, hogy nálam, az első emeleten ugyanolyan meleg van télen, mint a tizediken lévő lakásban. Ennek két oka van, egyrészt nálam a nagyszobában 20, a kisszobákban 10+10 elemből álló RADAL radiátor van, a tizediken lévő lakásban pedig a nagyszobában 8 elem, a kisszobákban pedig 4, illetve 5 elemből álló radiátor van. A másik ok, meg az, hogy a tizediken lévő lakás az épület sarkán van, az elsőn lévő pedig teljesen körbe van fűtve.
Ha Pesten alszok télen az én lakásomban, akkor a hálószobában éjszakára teljesen el kell zárni a fűtést, mert különben képtelenség aludni a melegtől.
Szóval ha elkezdenének azzal pusholni, hogy mérőt akarnak szerelni a radiátoraimra, akkor szépen elzárom őket, a szomszédok körbefűtenek.
Mondjuk a tizediken lévő lakásban is el lehetne zárni a radiátorokat, mert ott meg megy vagy 30-40 méter fűtéscső a lakásban, azok adnak le annyi hőt, hogy a radiátorokra szinte nincs is szükség.
SZERK:
Még az fontos, hogy a párom lakásában nem működnek a radiátorokon a fűtéscsapok, szóval ha csökkenteni akarjuk a hőmérsékletet, akkor marad az ablaknyitás.
Ez a probléma pedig sajnos rengeteg lakásban fennáll, ezért írtam, hogy sok helyen az utcát fűtik a távfűtéssel
-
Elemental
addikt
Milyen szolgáltató?
Ilyen -szerintem- marhaságot még nem hallottam, hogy fizetnie kellene havi x összeget. Mire föl? A legutolsó infó szerint, ha nincs egy cégnek áram szerződés, akkor 15 nap múlva kikapcsolja a szolgáltató az áramot.
Plusz az az ár is nagyon alacsonynak tűnik. A legutolsó árajánlatban, amit kaptam jan1-től 200Ft feletti összeg szerepel. -
kisbalazs83
aktív tag
válasz
TheMarci #4162 üzenetére
Ahol megszavazta a lakóközösség a kompenzációkat. Visszamenőleg nem kötelező szavazni róla. Lefutottam ezt a kört anyu 1.emeleti panellakásával. Ott 100%-ban az egyedi hőmennyiségmérő alapján számolnak el. Anyu fűt egész télen, valaki meg szinte semmit nem fizet és elzárt radiátorokkal elvan.
-
vzsryl
nagyúr
válasz
forumpista #4163 üzenetére
Itt a környéken a földszintes és 1. emeleti lakások a legdrágábbak.
-
forumpista
aktív tag
Foldszint, tetoter mindig olcso(bb) volt, kozepso lakasok dragabbak, ez mar 10 eve is igy volt.
Pl. 4 emeletesnel (nincs lift) elso, masodik emelet a legjobb, mert mar nem annyira hideg mint a foldszint, de meg nem is kell annyit caplatni fel es a betorestol is kevesbe kell felni (kintrol nem masznak be, es van “atmeno” forgalom is szemben a legfelso lakasokkal).Magasabb (liftes) panelekben altalaban foldszint+2tol tetoter-2ig vannak a legkelendobb lakasok.
mindket esetben szelsok kevesbe preferaltak.
tetoternel meg extra “bonusz“ a beazas is.ha mar csak a legszarabbak maradnak(foldszint, teto) akkor pedig altalaban a foldszint a preferaltabb, ezt lathattad te.
olyan ritka hogy a kozepso olcsobb mint a foldszint azonos allapotban, de olyan igen hogy a foldszinti lakas fel lett ujitva a kozepso meg nem, ezert volt olcsobb -
TheMarci
addikt
válasz
Attila2011 #4161 üzenetére
Ha van koltsegoszto a hazban, akkor arra szabaly van, hogy kinek mekkora kompenzacio jar, hogy kell az elszamolast elkesziteni. (Foldszint, emelet, szelso lakas, eszaki, deli oldal, hany nem szomszed fala van…)
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Ringman #4157 üzenetére
Sose lesz, mert ennek vannak élvezői, akik nem fogják akarni. A többi meg szívhat és fizeti azok melegét is. Egyébként valószínűleg a vegyes rendszerek a legjobbak, melyben van egy általány rész és van egy saját fogyasztás alapján mért rész is, így ösztönözve vannak az emberek spórolásra is, valamint igazságosabb a sarkokon, földszinten, tetőn lakókkal.
-
313313
addikt
válasz
forumpista #4155 üzenetére
Mikor én vettem lakást 2014-ben és eladtam 2019-ben, pont azt láttam, hogy ami lent van(földszint, első) azt szinte egyből viszik, ami meg fent azt hónapokig árulják, illetve a 9-10-en lévő lakások ára nagyságrendekkel olcsóbb, mint a középsőké, de a középső lakások is olcsóbbak voktak a lentiekénél...
Ez lehet az elmúlt 2 hónapban változott....
-
forumpista
aktív tag
Azt azert vegyuk figyelembe hogy egy panelnel pl. a foldszinti szelso lakas nem annyit er (olcsobb) mint mondjuk egy masodik emeleti kozepso (dragabb), ez mindig is igy volt ez miatt.
szoval lehet mondani hogy igazsagtalan a futes, de amikor ki kellet fizetni a vetelarat akkor meg egy elado sem mondta azt hogy a jobb fekvesu lakast annyiert adja amennyiert a szarabb fekvesut… -
Calogero
addikt
Édesanyámék a 7.emeleten laknak, körbe vannak fűtve. Az ablakok cserélve vannak és a panel közötti hézagok újra szigetelve 2009-ben. ( de a maga a háztömb nincs szigetelve) 2008 óta van mért fűtés. 2010-óta a radiátorok 0-ra van állítva és 0 a fogyasztás, csak az átmenő csövek adják a meleget. Így is 22-23 fok van odabent.
-
313313
addikt
Mi a harmadikon laktunk panelba, 73m2. Nappalit fűtöttük csak, másik 2 szobába elzárva a radiátorok. Este még a nappaliba a kisablak is nyitva volt, hogy bírjunk aludni...
2 lakástipus volt a déli és északi, a délibe mindig besütött a nap, az északiba szinte sose...Mi lakásunk délre nézett... 7 tömb volt, a miénkbe jött be a melegvíz, a 4-ről lefelé és végig a másik 6 tömbbe. A legelső több északi lákásába alig volt 18-20 fok, míg nálunk elzárt radiátorral nyitott ablaknál 25-26 fok... -
Frankie50
tag
Azért itt sok embernek zsebében a bölcsek köve
Mi nekiugrottunk tavaly előtt ősszel mfb hitellel a napelem telepítésnek. A terv szerint fele villanyszámla lett volna a havi törlesztés. Későn lett minden lezárva, így kicsúsztunk a pályázatból, önerős lett a projekt. 4e feletti Kwh fogyasztás kiváltása volt a cél. A pályázat miatt nem lehetett nagyon túlméretezni, így 4Kw rendszer került a tetőre, 1,8M volt. Mondhatjuk, 10-12 évre befizettük a villanyszámlát. Tavaly maradt 700 Kwh az elszámoláskor. Most a gázfogyasztásunkon kell faragni 1000 m3-t ahogy már írtam itt is. Levettük a gázbojlert, felment egy hőszivattyús hibrid bojler, ami okos használat mellett, 4 felnőtt meleg víz igényét kiszolgálja heti 15-18 Kwh villanyból, és éves távlatban kb 500 m3 gázfogyasztást vált ki.
Szóval lehet itt számolgatni megtérülést, kamathasznot, meg bármit. A jövőbe nem lát az ember, csak néhány kiválasztott
Az viszont tényleg igaz, hogy az eddigi energia árak mellett egy komoly energetikai felújítás a soha meg nem térülő beruházás volt egy régebbi háznál. -
válasz
Donki Hóte #4143 üzenetére
Hiszen az összes távfűtéses lakásban lakó nyitott ablaknál él télen és az utcát fűti.
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Függetlenül attól, hogy egyetértek vele, vagy sem, néhány perce láttam ismerősnél, hogy náluk már tavaly is 18°C volt a hálóban és valamivel 17°C alatt a gyerekszobában. És nem volt hideg tél. Az azért necces lenne, ha innen csökkenne bármennyit.
(panel, vagy csúszózsalus, nem tudom hányadik emelet) -
pjen
félisten
válasz
A tizedike igen, de az elsőn fazni fognak, ahogy már most is.
-
-
Ringman
félisten
Távhőtrükkre készül a kormány: ugyanannyiért „kevesebb” meleget adna
Ha árat nem emelhet, akkor a lakásokhoz eljuttatott hőmennyiséget csökkentené a kabinet. -
az az infláció ami januárban "jön" az már most van, mindig utólagos az adat
a legnagyobb hülyeség pánikból most emelt áron napelemet szereltetni (legalábbis nekem, mert csak piaci áron tehetném meg, a túl magas jövedelmem miatt nem kapok támogatást)okos ember sokmindenbe szétteszi a pénzét, egy portfólióban igenis lehet helye 10+ % os magyar állampapírnak is
ad absurdum viktorunk is beadhatja a derekát az uniónak és hirtelen 350-re erősödhet a forint, az én áallampapírom akkor is még évekig fizeti a 12% kamatot
sőt akármiylen hihetetlen a háború is véget érhet, és lemehetnek az energiaáraksőt óvatosan ezt is leírom, mi van ha most "fillérekért" megvett crypto vagy részvény 2 év mulva 4-5-600% hozamot hoz
akkor is napelembe kell tenni, aminek az ára az egekbe inflálódott a nagy kereslet miatt? -
Ringman
félisten
Nincs egységes kérelem, eljárás
A neten böngészve úgy tűnik, az önkormányzati jegyzők nem kaphattak iránymutatást arra, hogyan is kell intézni a bizonyítvány kiadását. Nem egységes ugyanis a különböző önkormányzatoknál, hogy milyen tartalmú kérelmet kell beadniuk az igénylőknek (van, ahol egy sima email is elég), és hogy kell-e hozzá valamit mellékelni, s ha igen, akkor mit.
Budapest XIII. kerületében például kérnek alaprajzot is (lehet kézzel rajzolt is), és ha van, használatba vételi engedélyt, Vecsésen viszont nincs ilyen kritérium, a tatai önkormányzat oldalán pedig azt jelzik, hogy helyszíni szemlét is tarthatnak (szükség esetén). A vecsési jegyző a tájékoztatáshoz kapcsolódó videoüzenetben azt is elmondta, hogy nagy az érdeklődés, illetve hogy nem ellenőriznek senkit, arra törekednek, hogy mindenki minél hamarabb megkapja a hatósági bizonyítványt.
A jegyzőknek küldött levélből kiderült, kötelező a helyszíni szemle
Mindeközben az illetékes szervek is igyekeznek lépést tartani az új szabályozás adta kihívásokkal. A Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium közös körlevelet küldött ki minden jegyzőnek szeptember 12-ei keltezéssel arról, hogyan is kell kiadni a hatósági bizonyítványt. A levélben azt is írják, hogy
mivel a hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot igazolja, ezért csak helyszíni szemle nyomán adható ki.
Ami abból a szempontból meglepő, hogy a szeptember 9-i rendeletben nem említenek kötelező helyszíni szemlét. -
NoOne1976
őstag
Azért a te kijelentésed is erős, hogy egyértelműen nem éri meg. Eladó két ház, egyik napelemmel, másik anélkül. A vevőt melyik fogja érdekelni?
Ilyen erővel kifesteni sem érdemes, mert az főleg nem terül meg semmilyen szinten. Vagy terkövezni. Ezekhez képest a napelem, szigetelés teljesen más. Ráadásul most tényleg senki sem tudja, mi lesz egy év múlva. Mennyi lesz az energia ára, mennyi pénz lesz a költségvetésben finanszírozni az MVM-et, meddig vágtat az infláció.
Üveggömb kellene, hogy eldönthető legyen ez a "vita". -
-
koko52
nagyúr
A te számaiddal 10 év alatt megtérül (mai áram árral). A betett 1 milliód meg 800k-t ér jövőre. De ugye januárban jön a 30% infláció ez már borítékolható. 10 év után még levonják a jutalékokat és nyalhatsz rajta egy fagyit. A tetőn meg ott figyel még 15 évig a rendszer ingyen energiával. És az inflálódott szar forint miatt lesz 1 Kwh 500 ft vagy 1000 vagy 5000.
Komolyan van ember aki bankba teszi a pénzét ilyen infláció mellett? És le is meritek írni? -
koko52
nagyúr
"ha a kamatot megoldja, hidd el a napelemet is kizárja szaldóból, akkor meg a hajadra kenheted"
Ha behozzák a bruttót akkor úgy mint külföldön magasabb áron veheti csak át. Állami per lesz belőle, ha a kamu 6-ft-ot akarják majd fizetni. A limit feletti fogyasztás most 36 ft + hálózat használati. Én pl most kb 10 000KWh-val többet termelek mint fogyasztok, azaz 360 000 ft-ért adhatom el neki a betermelt limit feletti többletet. Csak nem nekik adom el hanem másnak. Van egy másik megoldás is, ha Audaxal leszerződök. Ők annyiért veszik át mint amennyiért adják. Jelenleg 68ft-ért veszik az áramot szerződés szerint. Ez 2 év múlva lejár. Ha ma szerződnék kb 200-ért vennék tőlem és én is tőlük + az eon hálózathasználati díja. Náluk szaldós elszámolás van és független a kormánytól/egyetemes szolgáltatótól. -
koko52
nagyúr
állampapír most 11% az infláció meg hivatalosan 15,7, nem hivatalosan 20-22%. Tényleg jó az állampapír
. Portfolión éppen aktuális, a címe, hogy az infláció felzabálja a szuper állampapírt.
-
válasz
leslieke #4121 üzenetére
ha a kamatot megoldja, hidd el a napelemet is kizárja szaldóból, akkor meg a hajadra kenheted
ez a legnagyobb kockázat benne most, hogy viktoré az egész közműhűlózat a strómanján keresztüla vegyestüzelésűnél nyugodtan meg tudok venni 1-2 éves adag fát, amikor éppen nincs felvásárlási pánik, és olcsó
te ezt nem tudod megcsinálni a napelemmel, gázzal -
Dorian
félisten
válasz
Feketelaszlo #4122 üzenetére
Nem is azzal kell, hanem energiahordozóval.
Igen csekély a valószínűsége, hogy a lakosság részére megszűnik a gáz vagy áramszolgáltatás. -
leslieke
Jómunkásember
válasz
dobolan #4119 üzenetére
Ez a szép ebben, sosem lehet tudni mi lesz, de próbálkozni kell.
LuckyL
"állampapír többet hoz mint a napelem"Igen, nekem is van az is. Most még jó a kamat, aztán Viktor azt is megoldja., ha úgy dönt.
"inkább egy vegyestüzelésű kazánt építek be, azt én kezelem"
Amihez a fűtőanyag árát ugyanúgy nem te határozod meg, mint nekem a napelemnél, higy mennyiért veszik meg a túltermelést.
-
válasz
leslieke #4118 üzenetére
állampapír többet hoz mint a napelem
megszüntethetik a szaldós elszámolást bármikor
30-40% ot drágult a napelem fél év alattnem éri meg jelen ismereteink alapján
ha tavaszig nem múlik el a ruszki agresszio, inkább egy vegyestüzelésű kazánt építek be, azt én kezelem
lőrinc (viktor) megvette az összes szolgáltatót, gyanítom nem fogja hagyni hogy a napelemesek ingyen használják a rendszerét
akksival meg nem éri meg -
válasz
Donki Hóte #4115 üzenetére
Ezzel gyakorlatilag lehetetlen vitatkozni. Európa belekényelmesedett egy 30+ éves stabil állapotba, senki sem szigetelt, nem takarékoskodott, mert egyszerűen nem érte meg. Most meg jött az eszmélés. Amúgy ez a helyzet még a klímaváltozás szempontjából is pont jókor jön. Sokan észbe kapnak most.
-
Szerintem teljesen jó, hogy így történt. A disznó sosem fogja saját magát levágni, kell egy külső behatás ahhoz, hogy az európai országok elkezdjék a tényleges függetlenedést először az orosz gáztól, aztán bármilyen gáztól, aztán meg bármilyen fosszilis energiahordozótól.
Persze gáz mindig kell a műanyaggyártáshoz, a műtrágyagyártáshoz, de ha nyersanyagként és nem energiahordozóként használjuk, akkor a korábbi mennyiség tizede is bőven elég.
-
válasz
NoOne1976 #4111 üzenetére
Pontosan. Ez egy valószínűségi tér, amire nem lehet azt rávágni, hogy na most akkor 5 év lesz a megtérülésed. De az viszont tény, hogy az alternatív költséget minden ilyen marketing szöveg kihagyja a képből.
Amúgy pont az államkötvény hozam az, amivel egész jól lehet kalkulálni középtávon, hiszen jellemzően vannak 3-5 éves sorozatok.
-
NoOne1976
őstag
Ezt mindenkinek a saját helyzete, fogyasztási, felhasználási szokásai alapján kell elődöntenie (megtippelnie).
Mint ahogy tök jó, ha a háztetőről töltöd a kocsit, de évi 5ekm-es futással nem biztos hogy megéri. Mint ahogy most megint sokan abból indulnak ki, hogy a rezsitámogatás továbbra is fennmarad. -
NoOne1976
őstag
Mint ahogy te is a jelen idejű kamatokkal számolsz. Fogalmunk sincs, hogy 4-5 év múlva mit fog fizetni az állampapír, vagy hogy mennyibe fog kerülni az áram / gáz.
És az sem elhanyagoltó szempont a megtérülés kapcsán, hogy az infatlan értéke nő, adott esetben könnyebben eladható stb. Nem olyan egyszerű ez a matek, hogy telepítés költsége / havi áram számla. -
Lacpac
őstag
Ha felkészülsz a gazdasági hadviselésre, majd lépsz, az gazdasági hadviselés.
Ha habzó szájjal odaálsz a legnagyobb (sőt mondhatjuk hogy egyetlen) beszállító elé, hogy ez sem lesz, az sem lesz... - ez önszopatás.
A gazdasági háborút évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni, euro milliárdok befektetésével. -
A megtérülési számítások mindegyike totál fail pénzügyi értelemben. A legfontosabb részt, az alternatív költséget sosem kalkulálják bele a dologba. Például aki most beletol 10 millát napelembe, szigetelésbe, az nem számol azzal, hogyha ezt a pénzt most berakná államkötvénybe, akkor lenne évente 1 milla hozama kockázatmentesen, amiből röhögve kifizetné a rezsit. Szóval nem olyan egyszerű ez, mint ahogy azt sokan itt gondolják.
-
koko52
nagyúr
válasz
bigdady #4090 üzenetére
2008-ban 30k volt az albérlet amit kiadtam. Ma 120k-t fizet ugyan az az albérlőm.
2013-ban vettem 4 millióért panelt. Ma 16-ért el tudnám adni 1 nap alatt.Dorian: Eddig 8 év volt a megtérülés (nekem 4 év alatt megtérült) , most 1-2 évet mondanak. Ha 3x-os árra rendeződik akkor is 3-5 év a megtérülés. Nem jó befektetés? És aki autót vesz 5-6 millióért az mennyit is ér 3-5 év múlva? Ott valahogy senki nem számolja a "megtérülést".
Tapsi: előttem írták, hogy a háború előtt 180 volt a gázár, tehát alig kevese4bb mint most. Nagy esésben ne reménykedj!
bigdady: ha fűtést kiváltod más a matek. Onnantól nulla a villany + gáz számla. Egyébként most decemberben döntenek az új rezsi árakról, hát nem lefele fog menni. Szóval a 70ft áram sem lesz sokáig 70ft. Ahogy az eu pénzek kilátásban vannak abban is kételkedem, hogy marad hosszú távon bármilyen ársapka. Áram jelenleg 200ft a piacon.
Donki Hóte: írtam egyik hsz.-nél , hogy tisztelet a kivételnek. A 10/8-nál te a két kivételesbe tartozol. Nem is sírod tele a fészbúkot az új számláiddal.
-
NoOne1976
őstag
válasz
leslieke #4097 üzenetére
Ez a három rendszer összesen mekkora méretű? Hány panelből áll? (Sejtésem szerint sok ember házára nem férne fel.)
Ráadásul az egyik beruházás e-autóhoz van. Szerintem ez se opció mindenkinek, hogy a 10-15 éves (utóbbi a magyar átlag életkor) autót cseréli 15 milliósra. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Renault, Dacia topik
- BestBuy ruhás topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest