-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
fontos !
ma reggel 8-kor azonnal felhívtam az MVM ügyfélszolgálatát és kértem a gázfelhasználás céljának módosítását aszerint, amire valóban használjuk (vagyis vegyes fogyasztás) az üsz. munkatársa azt mondta továbbítja az illetékes felé és korrigálni fogják azonnal....
-
forumpista
aktív tag
Kivancsian varom a cikksorozat kovetkezo reszeit.
Ebbol egyebkent tulajdonkeppen az latszik, hogyha valaki mondjuk vegyesen fut klimaval es gazzal, akkor a nincs szigeteles es a van barmekkora szigeteles kozott van egy nagy ugras, de utanna mar anyagilag kevesse terul meg az extra szigeteles.
illetoleg ha mar van valamilyen szigeteles akkor jobban megeri klimakat felrakatni mintsem vastagabb szigetelest. -
leslieke
Jómunkásember
válasz Donki Hóte #3495 üzenetére
Szintén diktálós, szintén minden rendben.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
amargo
addikt
Hátha segít másoknak is:
Mennyi idő alatt térül meg a hőszigetelés...a homlokzati falnál? [link]“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
veterán
-
Alex91
félisten
Az en szoveg ertelmezesem szerint az irant erdeklodik, hogyha tobbet fogyaszt a rezsivedett mennyisegnel, akkor a tobblet utan itt is a magasabb arat fizeti-e… De lehet, hogy en ertem felre .
Igen, ezek szerint en .
[ Szerkesztve ]
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Ha valakinek napeleme van szaldoban es a fogyasztas magasabb lesz mint a termeles, de a visszavetelezett aram mennyisege a rezsicsokkentes hatara felett lesz, akko ettol a szinttol a rezsicsokkentett arat vagy a magasabbat kell fizetni?
-
bohoc71
aktív tag
"Tisztelt Opus Tigáz vagy akár hogyan is hívják a jelenlegi céget!
Van egy kérdésem.1990 előtt a lakosság többnyire saját beruházásban vezette a gázt utcáról-utcára.
Amikor elkészült átadtuk térítésmentesen a nevezett cég jogelődjének üzemeltetésre és nem a tulajdonába.
Valaki mondja már el nekem, hogy miért fizetnek az emberek használati díjat, azért ami az övék????? még egyszer leírom: üzemeltetésre, és nem tulajdonba. Mi ástuk ki az árkot, mi temettük be. minden házhoz csak is csonkig lett a gáz beállítva!!! "
Ennek mennyi lehet a valóságalapja? Mármint,hogy a gáztársulások miként adták át a beruházást?[ Szerkesztve ]
Meghajlás...Puszi...Taps....
-
Floyd80
addikt
Aki még nem unja, itt is vannak érdekes doksik, hogy számol a Főgáz/MVM 2011 óta. Akkor vezették be a II. árkategóriát.
Diktálós, fűtési gázfelhasználási jelleggel rendelkező felhasználó sávos kedvezmény
meghatározása mérőállás hiánya miatt készült részszámla esetén."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
-cobra-
aktív tag
válasz bigdady #3484 üzenetére
Augusztus 1 előtt jelleggörbésen voltam mert pár éve elfelejtettem nyáron diktálni és átraktak. Nem is volt ezzel gond, csak biztos ami biztos alapon bementem júliusban és átrakattam magamat egyenletes részszámlázásra havi 130as fogyasztással. A gond ott van, hogy az első számla nem egész hónapot tartalmaz, mert mindig 21-gyel zárnak, viszont az új 130m3-es átalány fogyasztást nem arányosan számlázták ki.
@BlackJack21: érdekes egy magyarázat...
[ Szerkesztve ]
-
-cobra-
aktív tag
válasz bigdady #3470 üzenetére
A régi szerződésben "fűtés,főzés,melegvíz" van X-elve, gondolom ez a vegyesnek felel meg. Aug 1-ig jelleggörbés elszámolásban voltam, majd kértem hogy tegyenek át egyenletes részszámlázásba. Szerintem holnap bemegyek és megreklamálom, hát kíváncsi leszek mire jutunk...
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Feketelaszlo #3481 üzenetére
Én láttam ilyet, amerikai youtuber reklámozta a szolgáltatást, már ott egyértelműen közölve volt, hogy úgy, azért kapsz olcsóbb áramot, hogy a szolgáltató esetleg belenyúlhat a légkondiba, hogy mikor megy (ha hazai példát veszünk, nekem tök mindegy lenne, hogy 15:50 helyett 16:00-kor kapcsolna be a légkondi, csak ha 15% különbség van a két áram árában, akkor a szolgáltatónak már nem). Gondolom elolvasni a feltételeket pont úgy nem ment, mint normálisan hőszigetelt házat építeni
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Degeczi #3480 üzenetére
A jogi alapjait nem vonom kétségbe, de nekem inkább úgy jön le, hogy ez az okos kütyüvel promózott akciós előfizetés apróbetűs része lehetett, mint sem tudatos felhasználói döntés. Legalábbis ahogy hivatkoznak rá valami olyasmi kitétel szerepelhet a szerződésben, hogy energia vészhelyzet esetén a szolgáltató átveheti a termosztát irányítását, s a vészhelyzet alatt a többség valószínűleg árvízt, földrengést, tűzvészt értett, mint sem azt, hogy az energiakereskedő nem tud több zsinóráramot lekötni a piacon.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Feketelaszlo #3479 üzenetére
Mint a cikkben is szerepel, a felhasználók választották ezt az opciót, anyagi ellenszolgáltatás fejében...
-
Feketelaszlo
senior tag
Egy kis - nem is annyira - futurizmus:
Egy kolorádói közműcég kizárta a távvezérelt okosteromosztátokból a felhasználókat, hogy energiát spóroljon csúcsidőben.
Ui.: Válaszba ment, de új off hsz lett volna.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Ha x ember a tulajdonos, y a szolgáltató felé a szerződő fél, tulajdonosváltás (x helyett y lesz) esetén is bukja az ember a szaldót? A szerződő fél ugye ugyanaz marad.
Vagy mi van abban az esetben, ha x a tulaj, x a szerződő de a későbbiekben x és z együttesen lesz tulaj?[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
Nem számoltam.
Egyszer majd nem lesz, majd akkor átgondolom, újratervezem az egészet. Az EU irányelv szerint (ami miatt be kell vezetni a bruttót) a szaldó olyan szerzett jog, amit nehéz elveszíteni, ha odafigyel az ember.
Plusz bruttó elszámolás módja sem ismert jelenleg, simán lehet úgy alakítani, hogy jó legyen.
Szóval olyan miatt, amire jelenleg semmi ráhatásom nincs, nem aggódom.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
amargo
addikt
válasz leslieke #3469 üzenetére
Értem én, hogy most a szaldó miatt azt gondolod, hogy termel annyit, bruttóban is így fogod gondolni? Számoltál már ilyet?
Ez csak egy 4,2kWp rendszer 2022.01.03 adat:
Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a szaldóra érdemes úgy tekinteni, hogy egyszer majd nem lesz.szerk:
Igaz brutálisan túl van méretezve a rendszered a megadott számok alapján, mekkora ez pontosan, hogy ennyi marad?[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
tsrt
csendes tag
Én is megkaptam a gázszámlát. Én átalányt fizetek sok éve, most 180m3 volt a havi mrnnyiség a tavalyi fogyasztás alapján (22500,Ft/hó). Ezt valamikor augusztus elején a webes felületen módosítottam 144m3-re. Úgy látom eszerint küldték az aktuális számlát. A napelem termelésében van még tartalékom, így a klímákkal igyekszem helyettesíteni a gázfűtés kieső részét a télen.
[ Szerkesztve ]
-
MegaNorby
tag
válasz Marcsello31 #3459 üzenetére
Hogyne vigasztalna, máris megnyugodtam!
[̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
MegaNorby
tag
válasz Degeczi #3463 üzenetére
Szerintem vegyesben vagyok mert a szerződésemben be van ixelve a vízmelegítés is. Ha váltanék egyenletes fizetésbe akkor is a hasukra csapva fizetnék emelt díjat a vízmelegítés miatt? így nem tudom hogy van-e értelme egyenletesbe váltani.
Az éves fogyasztásomra csak a példa (egyszerűség) kedvéért adtam meg 1728m3-t, a valódi éves fogyasztásom 2443m3. Egy hónapja szigeteltem a házam így nem tudom mennyi lesz innentől a fogyasztásom, ezért nem tudom mennyire kéne levegyem az átalánydíjat.[̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
BlackJack21
tag
Nekünk a villanyszámla b@xta ki a biztosítékot. Minek bohóckodunk a diktálással, ha ők amúgy is hasraütés alapján számláznak. A mi diktálási időszakunk pont egybeesett a rendkívüli diktálással (8-14 a mienk). Be is diktáltuk mint mindig. Erre becsült leolvasás szerint szépen 542 kWh- val számoltak a helyes 376 helyett. Így most ez a számla cca 32eFt lett. Augusztus 15.- ig 242kWh a becslés. Az igaz, hogy a megállapított érték 500kWh lenne, de na, akkor minek vesződök a diktálással havonta.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Stylewars_kp #3467 üzenetére
Igen, Tavaly szeptembertől márciusig 3000 kWh pluszt termeltek, és az egyik inverteren még van bővítési lehetőség, ha szükséges.
Amúgy meg mindegy, mert már most van kb. 5000 plusz, amit elfűthetünk, meg “tankolhatok” az autóba.[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
-cobra-
aktív tag
Én is megkaptam az aug-i gázszámlát, hát pislogtam is.
Éves szinten keret alatt vagyunk, és egyenletes részszámlázással fizetek 130m3-t havonta.
Namost az augusztusi számla valamiért aug 1-től-21-ig szól, nem egész hónapra. A kedvezmény időarányosan jár, tehát 21 napra 63645MJ / 365 * 21= 3662MJ (~105m3). Viszont ők 21 napra is kiszámláztak 130m3 fogyasztást, nem pedig időarányosan, így 25m3-t piaci áron akarnak kifizettetni. Nonszensz. Más is járt így? -
Degeczi
nagyúr
válasz MegaNorby #3458 üzenetére
Természetesen visszakapod, de csak a jövő éves elszámoláskor, nyáron. Ezért célszerű most átrakatni vegyes profilba, ha fűtésiben lennél.
A dolog lényege amúgy pont az, h minél nagyobb kedvezményt tudjon érvényesíteni mindenki akkor, amikor szüksége van rá, hiszen ha fixen havi 144 m3 járna, abból rengetegen, a többség kilógna, és durva számlák lennének télen (bár persze az is visszajárna nyáron, ha az éves keretből nem lóg ki)
Ezért ha vki tényleg csak fűtésre használja a gázt, annak jó, ha nyáron semmilyen kedvezményt nem használ el, és mindet a fűtési szezonban érvényesítik számára. Viszont ilyenen nagyon kevesen lehetnek, a többség melegvízhez, főzéshez is használja a gázt - és "elfelejtették" előre közölni, mit is jelent ez a profil, és ki melyikben van... (ráadásul sokaknál, pl. nálam is, a gázszolgáltató sorolt be vmilyen profilba)
-
emre
veterán
Ez az, dögöljön a szomszéd lova is.
Egyébként meg az a hülye aki nem számított rá mikor már tavaly ősszel cikkeztek a távhő szolgáltatók és önkormányzatok csőd közeli helyzetéről.
[ Szerkesztve ]
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
Calogero
addikt
Úgy látszik a távhősök sem maradnak ki a buliból [link]
-
MegaNorby
tag
Megjött a gázszámlám (diktálós), tele lett(a t@k@m)em kérdésekkel!
1. Ha az éves gázfogy.-om tegyük fel 1728m3 és a melegvizet is gázzal állítom elő akkor a súlyozás miatt többet fizetek, vissza fogom kapni a különbözetet mivel 1728m3-ig rezsicsökkentett áron kapom a gázt?
2. Ez a súlyozás mindhárom profilba benne van ha a vizet is gázzal melegítem?
3. Télen honnan tudják hogy a fogyasztásomból mennyi ment vízmelegítésre? A hasukra csapnak?
Szép kilátások, nyáron 6k vol eddig a gázszámlám (van benne életbiztosítás),innentől 26k!
4. Van olyan lehetőség/választás hogy ne kelljen ennyit fizetnem?[ Szerkesztve ]
[̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] (ツ)╭∩╮ ᕦ(ツ)ᕤ
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz zolka95 #3450 üzenetére
Ha a fogyasztásmérő csak Wattot mérne akkor nem fogyasztásmérő lenne a neve, hanem simán teljesítménymérő.
A km/h analógia ahogy leírták már rossz - képzeld el inkább úgy, hogy a km/h a Watt, a pillanatnyi teljesítmény (ennyit mutat adott pillanatban a sebességmérő), a fogyasztás pedig a l/100 km, ami a kWh-hoz hasonlít (ezt fizeted ki). Mint írtam választhatnánk akármilyen idő egység alatt jelentkező teljesítményt - praktikus okokból alakult ki a kWh, mert 1 óra alatt elfogyasztott energiát könnyen el tud képzelni a legtöbb ember és a többi energiaforma belső energiatartalmáról (földgáz, vízenergia, szén, stb.) is könnyen lehet átváltani. Azt pl. tudod mondani, hogy egy palack propán-bután gáz 150 kWh energiát tartalmaz, de annak nincs értelme, hogy 150 kW-ot. -
Floyd80
addikt
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Barret001
addikt
-
titán
válasz zolka95 #3450 üzenetére
Tisztában vagyok a mértékegységekkel.
Hát a hozzászólásod ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Ha elolvastad a korábbi hozzászólásom, akkor tudni fogod miért. Villamos teljesítmény alapján hogy tudna neked számlázni a szolgáltató? Az a fogyasztó saját műszaki adottsága. -
zolka95
őstag
Tisztában vagyok a mértékegységekkel. Az egyik kérdésem a mérővel mért pillanatnyi fogyasztásra irányult. De akkor az 1 órának felelne meg. Így már okés. A manual sem írt erről, ezért gondoltam megkérdezem. Nyilván 1 órára tippeltem, de nem voltam benne 100%-ig biztos.
A másik ami bezavart az a kWh 'h' azaz óra. Ha pontosak akarunk lenni, akkor a fogyasztásmérőnek a kWh helyett kW-ot vagy W-ot kéne mutatnia, ott ahol összegzi a mérés óta eltelt fogyasztást. Azaz, hogy mennyit fogyasztott összesen.
Azt viszont továbbra se értem hogy a villanyórán és a villanyszámlán mért kWh mértékegységben mérnek, nem pedig kW-ban.
Nem óránként fogyasztok annyit, hanem összesen annyit fogyasztottam, tehát kW-ban kéne írniuk.Ez olyan mint a kilométer és a km/h. X kilométert megteszek, a másik pedig a sebesség, ugyebár.
Akkor hogy van a számlán kWh??Lehet hogy tévesen így terjedt el? Például a kalóriát (cal) is kalóriaként emlegetik, holott kilocalóriában (kcal) van feltüntetve az élelmiszereken. A diétázók is mind sima kalóriaként utalnak rá, nem kilokalóriaként. Erről a tévedésről a kalória wikipédia oldala is ír.
Tehát nem a mértékegységeket nem ismerem ,hanem ezt nem értem, de ugyanazt írtam le az előbb is, csak néhányan elkezdtétek az alapoktól magyarázni, amit ha nem is értenék egy google találat kiadná.
Olvassátok vissza higgadtan, ego nélkül.Tehát mégegyszer: A villanyórán és a villanyszámlán továbbra sem értem mért kWh-ban mért fogyasztást közölnek a kW helyett.
[ Szerkesztve ]
Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?
-
e.vid
senior tag
válasz Feketelaszlo #3443 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a fogyasztásmérőd pontosan mit mutat a kijelzőjén, de ez a 0,478 kWh reális 24 órás fogyasztás mondjuk egy kis ~50 literes minibár stílusú asztali hűtőre. Egy nagy, fagyasztós több száz literes családi hűtőszekrényre már nem igazán, bár ahogy írták lehet, hogy olyan időszakot mértél ki, amikor nem nagyon kellett dolgoznia a kompresszornak.
Ez nem feltétlen igaz. A Bosch 176cm-es 324l-es hűtőm napi fogyasztása 0,35-0,58kWh, míg a fagyasztóm, ami szintén 176cm és 220l-es 0,57-0,84kWh között elvan. Nyáron, meleg konyhában.
[ Szerkesztve ]
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
YxVs
senior tag
Mivel nekem is jött meglepi számla, ezért havi diktálásról átalányra szeretnék áttérni.
Hogyan határozza meg az MVM a havi átalányfogyasztásomat?
Veszi az éves fogyasztást, és egyszerűen csak elosztja 12-vel?
Ha most bejelentem az online felületen, már a következő számla eszerint fog jönni? -
asdf_
veterán
válasz Drótszamár #3446 üzenetére
Általában rajta van a bojler adatlapján, napi 0,8-1,5 kWh önveszteséggel lehet számolni egy bojler esetében mérettől és hőmérséklettől függően.
-
Drótszamár
őstag
Sziasztok.
120 Literes hajdu bojler van a garázsban, asszem 60 fokos vízhőfok van beállítva.
24 fokos garázsnál az infra hőmérő szerint 28 fokos a bojler felülete,tehát 4 fok a különbség.Ha lemérem, és kiszámolom a felszínt, akkor ki lehet valahogy számolni, hogy hány wattnyi hő veszik el pl 1 nap, a kifolyatott vizet nem számítva?
Google nem volt a barátom, vagy rosszul kerestem.Azt szeretném eldöteni, hogy megéri e pl 3cm polifoam-ot rátenni kívülről szigetelésnek.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
carl18
addikt
válasz cappa72 #3432 üzenetére
Főleg itt Szolnok megyében a gettós régiókba. Tiszabúra,Tiszabő mindennel is. Fa, Gumi, műanyag hulladék minden hadd égjen...
Arról ne is beszéljünk én évek folyamán kétszer ment a szemembe ilyen mérgező füst. Amitől bekőnyeztem és 5 percig nem tudtam kinyitni, kegyetlen érzés. Szerintem eddig is elégettek minden xart, főleg az akinek kazánja van. Tőlük hallottam hogy dobd be a kazánba elég rajta, gumi stb.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Degeczi
nagyúr
válasz Feketelaszlo #3443 üzenetére
Nem kell annyira pici legyen, pl. egy tetszés szerinti, régi besorolás alapján A++, nettó 230+140 literes, 180 centis szekrény napi fogyasztása is csak kb. 0.55 kWh.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz zolka95 #3439 üzenetére
Ajjjajj - a te fejedben szerintem már menthetetlenül összekeveredtek a mértékegységek.
A lehető legjobban leegyszerűsítve:
W/kW: Teljesítmény, méghozzá pillanatnyi. Ss a pillanatnyi nem azt jelenti, hogy 1 másodperc alatt, hanem képletesen elenyésző időmennyiség alatt történik - képzeld el 0,000000soknulla1 s-nek
Wh/kWh: Fogyasztás. Ez a kézzel fogható energia mértékegység, mert nem csak egy pillanatig marad fent, hanem megszabtunk egyetemesen 1 órát, de lehetne akár 1 kWnap, 1 kWhét vagy 1 kWhónap is.
Ha az 1300 W teljesítményű mikród 1 órán át üzemel akkor fog 1300 Wh-val, vagyis 1,3 kWh-val nőni a számlád.
Azt nem tudom, hogy a fogyasztásmérőd pontosan mit mutat a kijelzőjén, de ez a 0,478 kWh reális 24 órás fogyasztás mondjuk egy kis ~50 literes minibár stílusú asztali hűtőre. Egy nagy, fagyasztós több száz literes családi hűtőszekrényre már nem igazán, bár ahogy írták lehet, hogy olyan időszakot mértél ki, amikor nem nagyon kellett dolgoznia a kompresszornak. -
Degeczi
nagyúr
Teljesen összezagyváltad...
A W vagy kW teljesítmény (pillanatnyi), a fogyasztás (precízebben az "elvégzett munka") pedig egy adott időn keresztül fölvett teljesítmény. SI szerint ez az idő persze másodperc lenne, de a gyakorlatban praktikusabb órára számolni, így lesz kWh, ami 1 órán keresztül fönnálló 1 kW teljesítmény (vagy 2 órán át 500W, stb - mindegy. Ugyanannyi energia fogyott el hozzá, ezt mutatja a villanyórád. A hűtőd szakaszosan fogyaszt, hiszen nem állandóan megy a kompresszora, ezért nincs is értelme óránkénti specifikációnak, egy napnyinak már inkább. Annak a 0.5 kWh szép, takarékos érték)Ha 1300W-os a mikród és folyamatosan ezen, a max fokozaton megy, akkor egy óra alatt 1.3 kWh-t eszik meg, 2 perc alatt értelemszerűen csak ennek 30-ad részét, 0.043 kWh-t fogyaszt (vagy 43 Wh-t). A villanyórád nyilván tizedesjegy nélküli típus, és pont akkor ugrott egészet, de ennek itt semmi jelentősége, ennyire kis mennyiséget így nem tudsz mérni, max. a fölvillanásokat számolgatva, ha van olyan rajta.
-
asdf_
veterán
Ó, jajj, egy kb. hatodikos fizikakönyv segítene. Az energiáért fizetsz. Energia=idő*teljesítmény.
Azaz, ha 1300 wattos a mikró, akkor ha egy órát megy, akkor fogyaszt 1,3 kWh-t, hiszen 1,3*1=1,3 és kW*h=kWh, így 2 perc alatt 1 kWh-t kizárt, hogy pörgött volna a villanyórád. -
titán
Szia!
A KW a villamos teljesítményt jelenti, a KWh pedig megmutatja, hogy mennyi energiát használtál el adott idő alatt. Például ha működtetsz egy 1 KW teljesítményű fogyasztót 1 órán keresztül, akkor 1 KWh energiát használsz el. Azért írtam ezt az egyszerű példát, mert ebből látszik miből áll össze a fogyasztás. Innentől csak ezen számok szorzatát kell használnod.
Ez most azt jelentené, hogy 0,478 kilowattot fogyasztott 24 óra alatt vagy egy átlagot számított 1 óra fogyasztásra?
24 óra alatt fogyasztott el a hűtő 0.478 KWh energiát.
A másik mért eszköz pedig a mikró. A pillanatnyi fogyasztásra ~1300W-ot ír. Ez 1,3kW Ha a pillanatnyi fogyasztás 1 másodpercnek felel meg, akkor 1 perc alatt 78kW-ot fogyasztana a mikró, ami brutálisan magas villanyszámlát hozna.
1.3 KW a teljesítménye. A mikrót 1 órán keresztül üzemeltetve fogyasztana el 1.3 KWh energiát.
[ Szerkesztve ]
-
zolka95
őstag
Üdv!
Egy Emos fogyasztásmérővel kapcsolatban lenne kérdésem és a kWh mértékegységgel.
Addig értem, hogy ha például 1,5kW fogy 1 óra alatt, akkor 2 óra alatt az 3kW. Viszont a villanyszámla és a villanyóra is kWh-ban számol.Tehát a példa szerint ha 3kWh-át mér a villanyóra, viszont azt nem 1 óra alatt mérte, hanem 2. Így a 'h' nem 1 órának felel meg.
Mért nem csak kilowattban jelzik a fogyasztást a számlán és a villanyórán??
E szerint a logika szerint ez lenne a helyes.
Ehelyett most ~5000kWh-t mutat a villanyórám. Ami helyetelen mértékegység, mert nem óránként fogy annyi, hanem annyi kilowatt fogyasztást mért a felszerelése óta.A fogyasztásmérővel a hűtőmet mértem 24 óráig.
Méréskor a pillanatnyi fogyasztást (W) és a teljes fogyasztást (kWh) figyeltem a kijelzőn.24 óra alatt 0,478 kWh -át mért összesen.
Ez most azt jelentené, hogy 0,478 kilowattot fogyasztott 24 óra alatt vagy egy átlagot számított 1 óra fogyasztásra? (kézikönyve nem ír erről).A másik mért eszköz pedig a mikró. A pillanatnyi fogyasztásra ~1300W-ot ír. Ez 1,3kW Ha a pillanatnyi fogyasztás 1 másodpercnek felel meg, akkor 1 perc alatt 78kW-ot fogyasztana a mikró, ami brutálisan magas villanyszámlát hozna.
Figyeltem a villanyórát folyamatos mikrózás közben és kb 2 perc alatt nőtt 1 kWh-át a villanyóra mérője.
Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?
-
Floyd80
addikt
válasz bigdady #3437 üzenetére
A "C"-t jelölném meg Vágó úr, szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési és szexuális célú felhasználás.
A felhasználás jellege lehet
lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron
kismértékű egyenletes fogyasztás van)"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
bigdady
nagyúr
Előkerestem a gáz szerződésem fogyasztás célja üres. Akkor nekem mi van beállítva? Mit írják be?
Egyébként kombi kazàn van fűtés és melegvizre használjuk. Ennek mi a megfelelője? Vegyes?[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
-
Frankie50
tag
Ma megjött az augusztusi gázszámla, diktáltam állást augusztus elsején. Eddig 24 és fél volt a havi álltalányom, az augusztusi hónap gyenge 46 ezerbe fáj
Jövő hónapban leolvasás, elszámolás arra leszek kíváncsi -
nagyúr
Na... Már jönnek telefonra a fáradolaj égőfej reklámok. Hm.... Télire még mindennel is fognak fűteni.
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Jadro
veterán
válasz Degeczi #3425 üzenetére
No ezt nem tudtam, csak valaki linkelt egy szerződés részletet, ahol ott volt bepipálva a felhasználás jellege. Nekem sem rémlik, hogy adtam volna meg ilyet. Kérdés hogy mi alapján tettek be a fűtési profilba. Sosem volt itt csak fűtési felhasználás, végig turbo kazán volt, ami melegvizet, fűtést szolgáltatott és a tűzhely is gázzal működik. (sütő villanyos.)
Samsung Galaxy S23 8/128 Green
-
Floyd80
addikt
Én itt befejeztem a megértést, milyen egy beteg állat lehet aki ezt kitalálta? Úgy, hogy a 2-es ár haszna gyakorlatilag elhanyagolható volt.
A 2021. évben kiküldött első elszámoló számla már 2021. évi fogyasztást is tartalmazott (miért?). Ebben a számlában történt meg a 2020. évre adható maximális 41.040 MJ kedvezményes hőmennyiség esetleges korrekciója. Abban az esetben, ha az ügyfél a 2020. év során küldött számlákban nem kapta meg az összes adható kedvezményt, akkor ebben a számlában a 2020. december 31-re az ügyfél által diktált (ennek hiányában a szolgáltató által becsült) mérőállás alapján megvalósul a naptári éves fogyasztás ellenőrzése, és szükség esetén a kategóriák közötti korrekció.
-
G@ben
addikt
Tudja valaki, mi az a háztartási 3-as profilcsoport? Mi abban vagyunk, de nem találom sehol, hogy mit takar.
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
-
Floyd80
addikt
Ezt nézte már valaki, ebben a diktálós pdf-ben egy qrva szó nincs lineáris meg vegyes meg nefürggyéle felhasználásról. Jelleggörbéről írnak.
Persze az én jelleggörbém nem görbe, hanem EKG.
-
-
Alex91
félisten
[link] , Winter is coming…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
cskamacska
addikt
Azért tegyük hozzá, hogy háború nem lesz mindig. EU és az orosz között még most is meg van a gazdasági kapcsolatok normalizálásának az esélye. Nyilván nem lesz, nem lehet olyan öribari mint régen, de háborgás után továbbra is fogunk venni orosz gázt egy jó darabig, ha nem is annyit mint azelőtt. Ráadásul ha Putyin atyuska pedig holnap reggel meg talál botlani a bunkerébe vezető lejárat felé sprintelés közben, és menten kilapítja egy békésen arra szlalomozó T14 Armata, akkor az új vezetés a régit jól megköpködve még az öribarit is valamennyire visszaépítheti.
Kivéve, ha durván elmérgesedik a viszony és kipattan a mostani szankcióknál sokkal durvább gazdasági háború. Márpedig az általad rettegett teljes gázlezárás ennek az azonnali casus bellije lenne. Nem hogy az "elhibázott prüsszeli szankciós politika" lenne feltekerve maximumra, de Oroszország hirtelen egy gazdasági-politikai gettóban találná magát amit nagyon szigorúan vett másodlagos szankciókkal tűzdelnének tele.
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
Jadro
veterán
válasz Degeczi #3419 üzenetére
Ahogy érzékelem ez nem "helyeztek" kérdés, a szerződés megkötésekor már fix volt, csak eddig baromira nem számított.
Miután sikeresen áttetettem magam az egyenletes fizetésbe, még akartam ellenőrizni hogy milyen profilban vagyok most, nem szeretnék megelepetést az elszámoláskor. (Bár tudom, ez nem rajtam múlik csak. ) Lehet, hogy itt nincs is ilyen, legalábbis olvastam lentebb ilyen infót is, de inkább rákérdezek...
...Gondoltam én naivan. Egész nap hívogattam a telefonos üfsz-t, nem sikerült bejutnom. (Értsd hogy non-stop, kb 15x végigvártam hogy lebontsanak. Már utálom a tartás zenéjüket.) Jövő héten újra nekifutok, egyszer csak sikerül.
Samsung Galaxy S23 8/128 Green
-
Degeczi
nagyúr
válasz tradeelek11 #3418 üzenetére
-
tradeelek11
aktív tag
-
Syl
nagyúr
válasz #73959936 #3416 üzenetére
Engem nem érdekel, ki határozza meg, csak írják le feketével fehéren, hogy "Héé, te gyökér! Mivel te diktálsz, ezért neked a rezsicsökkentett értékhatárok a következők: augusztusra 0, szeptemberre 25 stb. stb."
Mert ez a maszatolás ami megy ezzel a gázzal...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
sakal83
addikt
Az oka nem ez hanem hogy minel tobb penzt sajtoljon ki. Ez egy háború. Ha lexxopox akkor sem fog adni gazt csak ha eleri a celjat. Ha eleri akkor lesznek mas celjai es ujra beveti. Neki az a jobb ha minel tobb folyik be neki. Ha korlatozzak az arat akkor olcsobban veszik meg tole a barati orszagok is. Ezert fenyegetozik...
Persze nyilvan valaszol o csak reagal... VÖRÖS zászlót felhuztad mar otthon?
Efyebkent mit felsz, mi megkotottuk mar otodjere is az oroszokkal az otodaron kapott gazra a szerződést. Igy vaj nem lehet:)
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
-
Degeczi
nagyúr
Az olaj egészen más. Azt egyszerűen tárolhatják, és tanker hajókkal a világon bárhol eladhatják. A gázkutat elzárni sem egyszerű, tárolni sem a szükséges brutális mennyiségben, szállítani meg pláne nem, gázvezeték pedig a lehetséges többi vevő (Kína, India) felé nincs kiépítve.
-
carl18
addikt
válasz Barret001 #3400 üzenetére
Bedobták a nagy ötletet, amivel Putyinnak csaphat oda Amerika: globális árstop jöhet az orosz olajra
Lesz oka az orosznak elzárni erről beszéltem, ha nem kapja meg az ő által gondolt árat hát nem adja.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!