Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz temporello #2598 üzenetére
Az MVM oldalán 2503 kWh / év / felhasználási hely lakossági átlag szerepel, sehol nem említve, h ez súlyozott lenne, tehát a nullához erősen közelítő fogyasztású nyaralók alaposan lehúzhatják ezt.
A tényleges mai családi átlag valóban bőven havi 300 fölött lehet.
-
pjen
félisten
válasz temporello #2598 üzenetére
Ez nagyon változó. Egy víz példám van. Mi átlag 25 köbméter vizet használunk két hónap alatt. Van szomszéd ahol hatot, szintén két hónap alatt. Ketten- ketten vagyunk.
-
temporello
tag
"Egy villanyszerelő haverom mondta egy áltag magyar családnak havi 350-400 kw a fogyasztása"
És ezt miből számolta ki, matematikus ő?
Az elmű éves számláin rajta szokott lenni az átlag (valószínűleg szimpla lakossági összfogyasztás/fogyasztási helyek száma osztás eredménye),ami szerintük olyan 160-180 kwh. -
carl18
addikt
Unokaőcsém is lecserélte a hűtőjét, azóta fele a villany számla!
Szóval ha valamire gyanakodni kéne mi dobja meg akkor a hűtővel érdemes kezdeni, ha valami elavult régi darab ami el van öregedve akkor az sokat tud enni.
A másik tényező a villanybojler is igen jól tud fogyasztani, szóval erről a két dologról tudok ami sokat eszik.
Számítógéped milyen teljesítményű?Egy villanyszerelő haverom mondta egy áltag magyar családnak havi 350-400 kw a fogyasztása, így a havi 210 KW sehogy se jön ki.
Akinek meg csak villanyal tud fürdeni szintén megszívta, mi is ez a kategória vagyunk. :S De majd lesz valahogy, 20-án tüntetnek a gazdák meg majd lesznek még tüntetések.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
asdf_
veterán
-
-
Frankie50
tag
Üdv!
Nálunk 4200-4300 Kwh volt az éves áram. 4 felnőtt, néha 3 gyerek, 4 tv, abból kettő régi csöves, kettő nagy lapos, elektromos sütő, mikró, sok mosás, alkalmi szárítás, 2 asztali gép, játék nélkül, meg egy gyerekeknek, alkalmi használat. 3 hűtőszekrény, mind 15 évnél régebbi, egy fagyasztóláda 33 éves.
Most méregettem én is, mert a hűtőket gondoltam ludasnak. De inkább úgy látom sok cucc összeadódik, és itt van a kutya elásva. De az a baj, hogy ennyi mindent nem tudok újra cserélni, pedig még kellene nem kevés gázfogyasztót kiváltani elektromosra. Van napelem, kb fedezi a bojlerrel megnövekedett fogyasztást. Legalább is remélem -
amargo
addikt
Szerintem itt sokan nincsenek tisztában a fogyasztásukkal ezért leírom nálunk mi a helyzet. Ezzel inkább segíteni szeretnék és nem untatni másokat.
Az évi ~4-5MWh fogyasztásnak mindig megvan a miértje, nálunk pl 2+2 fő 2 éve kvázi mindenki otthon van (a nagyobbik nem járt oviba a kicsinek meg még nem kellett).
- Napi min 1 mosás, de inkább 2 az átlag (ebből lehet faragni)
- Napi 1 mosogatás, de inkább 1.5
- Sütés, főzés, mikrót, botmixert, darálót, kenyérpirítót, mindent ide értek (nyilván ezen is lehet faragni)
- 1db hűtő sima
- Napi 120L víz, áramról, ha fürdenek a gyerekek, akkor 160L. napi 3-5kWh (maga a bojler szuper "takarékos" 150L-es 2,4KWh)
- informatikai berendezések 140-180Wh esznek, azaz 1 nap ~4kWh (munkámhoz kell, de lehetne rajta faragni, rengeteg eszköz van ebben benne minden energiatakarékos és ezek tényleg)
- télen a fűtéshez tartozó szivattyúk ezek se esznek kimondottan sokat grundfos jófajta berendezések.Igen, nálunk is AAAAAA++++ -os minden még a bojler is meg a főzőlap, az utóbbi különösen az előbbire meg csak véletlen ragasztották rá a C-t, de mi mind A+++-ként tekintünk rá.
Azaz, napi 10-14kWh nyáron, télen kb +4-5kWh-val több (1 éve mérem vannak szép színes, szagos grafikonjaim róla).
Írhatnám ide, hogy mire megy el nálunk évi több mint 5MWh (?), mert még csak tv-t sem nézünk, sőt lámpát is alig kapcsolunk és mindegyik energiatakarékos (amúgy azért évi 100KWh-t elvisznek..), de pontosan tudom mire megy el a fogyasztásunk, azt is tudom hol lehetne takarékoskodni.
Azt is pontosan tudom, hogy valamivel kevesebb mint a fele a fogyasztásnak napközben a napelemekből történik, azaz még bőven lenne min optimalizálni, hogy ez legalább 50% felett legyen éves szinten.Hozzáteszem amíg nem voltak gyerekek évi 1MWh volt a fogyasztásunk és nem, nem a gyerekek visznek el ennyit, hanem az életmód, csak este voltunk otthon, hétvégente pl egyszer sem, hetente 2x mostunk, a mosogatás is 2-3 naponta volt csak, stb.
Amikor nővérem 1 hónapig élt nálunk HO-ban, akkor a napi kb 3-4KWh volt több a fogyasztásunk, ezen még én is meglepődtem
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Alex91
félisten
válasz Marcsello31 #2588 üzenetére
En is gondolkodtam, hogy az energia zabalo Inteles iMac-em lecserelem egy energiantakarekos M1-es iMac-re… De valahogy nem jon ki a matek .
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
asdf_
veterán
válasz Atomgeszi #2576 üzenetére
Anyoseknal a tv megy egész nap, meg sötétben ülnek és úgyis 3500 kWh az éves nekik.. Vicc..
Azért csak körbe kéne ott nézni egy fogyasztásmérővel. Nálunk 3 ember, 2 asztali számítógép (sokat mennek), mosógép, mosogatógép (van, amikor egy nap két kört fut, de talán nem megy minden nap), két hűtő, egy kétméteres és egy mellig érő. Évi 2400 kWh. Most vagy anyósodéknál van valami, amiről nem tudnak, vagy mi nem tudunk valamit (klíma, villanytűzhely, villanybojler nappalin, 5-en vannak, valami, másképp nem reális a 3500 kWh/év).
-
Pharaoh
aktív tag
válasz Marcsello31 #2563 üzenetére
A PC-mben 650W táp van, de most hogy prohardvert olvasok 60W-t a fogyasztása monitorral együtt
[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
válasz Atomgeszi #2580 üzenetére
Mindig a pareto elvet alkamazd. Nem kell vaksotetben ulni, mert egy korszeru led izzo par wattot fogyaszt csak, elhanyagolhato. Irta itt korabban valaki hogy a futes, melegites viszi altalaban a nagy energiat.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Atomgeszi
nagyúr
Az nálunk volt. Majd legközelebb megnézem az órán, hogy mit forgott, mert ezek mellett is nomád életet éltünk. Hogyha ez a vakságban ülünk este, meg a betonkevero "fizessenek a gazdagok" elvet kimeriti, ott nagyon nagy gondok vannak akkor. Miközben mások meg valóban olyan pazarlásban élnek.. Mint az amerikai filmekben, hogy még nappal is megy a lámpa, az kicsit bicskanyitogato.
Részemről amúgy a településeken is kihuzhatnak minden második villanyoszlopot, így is sötét van, nem fog számítani. Viszont összesen meg sokat dobna a latba
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Samott
addikt
válasz Atomgeszi #2578 üzenetére
Mindig kivancsian olvasom az ilyesmiket, varom hogy nalatok mi volt a hunyo. Multkor volt egy betonkevero+huto a teraszon kombo valakinel, korabban meg altalaban a jacuzzik voltak a nagyfogyasztok.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz attila199207 #2562 üzenetére
Mi már nem tudom, hogy hova spóroljunk ennél jobban.. Eddig sem éltünk nagy lábon, és majdnem duplája a lakossági átlagnak. Persze úgy könnyű átlagot számolni, hogy az üres lakások is benne vannak.
Már így is kb nomád élet volt... Idén a 3 klímabol csak egyet kapcsoltunk be. Bár az az egy is 2 nyár alatt napi 8-12 órában 100kWh evett összesen... Szóval egyáltalán nem az a sok. Villanyt sem égetjük.. A házban van úgy 200 méter dísz led szalag, azokat se kapcsoljuk már be. Ez már tényleg vicc kategória. Anyoseknal a tv megy egész nap, meg sötétben ülnek és úgyis 3500 kWh az éves nekik.. Vicc..
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Attila2011
aktív tag
válasz Top cat #2571 üzenetére
Igen, este 8-kor több, mint a fele, délben pedig szinte elhanyagolható mennyiség a napelemek miatt. Ez tart még 1 hónapig, ha sokáig elhúzzák a karbantartást 2 hónapig, amikor Paks újra rendesen üzemel. E mellett látható az alsó ábrán, hogy a napi fogyasztás folyamatosan csökken, gondolom mindenki spórolni kezdett. Egyébként ha megnézzük a kiemelt napon a lila terület arányát az összes többihez, nem lehet 40%-nál több első blikkre sem. Sőt egészen pontosan meg is határoztam neked, a hazai termelés egész napra vonatkoztatva 63% +-0,5% volt a felső ábrán.
Tehát a piaci árhoz viszonyítani továbbra is átvágás. -
ALgore2
tag
Ez már rég nem a takarékosságról szól!
Nem csak helyi szinten, hanem világviszonylatban sem.
Nem lehet a végtelenségig spórolni mindenen vagy arra keresni (persze, ha lesz majd munka), hogy a létszükséget fenntartsuk...
Addig mennek lejjebb, amíg a szolga nép engedi és elnézve az elmúlt 2,5év történéseit, egyre rosszabb lesz.
A sok helyen elhangzott 2030 lesz a lényeg, addig csak szarabb lesz, azután pedig lehet találgatni, hogy?.... -
totron
addikt
válasz Marcsello31 #2566 üzenetére
Pedig mi kièpítettük a rendszert a napelemes rendszer használhatóságára....
Hogy értve? -
Top cat
addikt
válasz Attila2011 #2564 üzenetére
-
kekedi
senior tag
Akkor nem turmixoltok, nem melegítetek mikroban semmit, se vasalás, se mosás, hűtő?. konkrétan semmit nem használsz ami 100w felett van?
KétlemJa bocs,... Most látom hogy szobát írtál nem házat.
Nem szóltam.[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
veterán
"A gamer pcmet is nyugdíjba küldtem, mert 500w van rá írva a tápegysègère" - jujjjjj, értelmezted is amit írtál?
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
erdey_a
addikt
A gamer pcmet is nyugdíjba küldtem, mert 500w van rá írva a tápegysègère.
Ugye ez komoly? Mert viccnek durva lenne...Vérboci
-
pjen
félisten
Attól, hogy 500W van írva a tápra még nembiztos, hogy annyit is fogyaszt a gép. Annyit tud a táp, elvileg.
-
Marcsello31
őstag
Szia! Ezt a napelemes tèmát sajnos èn is hallottam. Olyasmi megoldás kène amit mi magunk használhatjuk fel, ennyi. Mi is hosszú ideje várjuk a telefont, a napelemes rendszerrel kapcsolatban. De szerintem nem lesz belőle semmi. Mert törtènt valami. Pedig mi kièpítettük a rendszert a napelemes rendszer használhatóságára....
[ Szerkesztve ]
-
bohoc71
aktív tag
válasz Attila2011 #2564 üzenetére
Meg hol van a napelemek által,igaz időszakosan termelt áram? Igaz,ahhoz hálózatfejlesztés is kellene,mert többektől hallom,hogy nem fogadja a szolgáltató csúcsidőben megtermelt felesleget.
Meghajlás...Puszi...Taps....
-
Attila2011
aktív tag
Én csak azt nem értem, hogy az ország a felhasznált áram kb 75%-t megtermeli, 25%-os az import (márciusi adat, még kicsit kerekítettem is, csak 23% volt az import). Akkor mi a fittyfenét számít, hogy mennyi a tőzsdei ára? Nyilván a 11 forintos paksi áramot megéri eladni többszörös áron, amire megy még mindenféle költség és rekordmagas áfa, de innentől már csak politikai szándék, hogy az állam mennyit akar kisajtolni a népből, hogy toldozza a tátongó költségvetési lyukakat.
A gáz nyilván más, mert a korábban emlegetett baráti ár helyett, mint kiderült, mi is tőzsdei áron (vagy éppen felette) vesszük. De az áram nagy részét mi termeljük. -
Marcsello31
őstag
A gáz, ès az olaj biztos hogy a csillagos ègig fog elszállni. A villanyt kellene megmenteni. Bármi megtörtènhet Decemberig.
Ha valakit èrdekel, èn a szobámból kidobtam minden olyan gèpet ami 100watt fölött fogyaszt. A gamer pcmet is nyugdíjba küldtem, mert 500w van rá írva a tápegysègère. Maradt a tvm a laptop ès egy 5v mini számítógèp. ahol spórolunk azt meg más megeszi. omg.Remèlem a Tèlapó tèlen nem.a megszüntettett rezsit hozza.🤣🤣🌛. -
attila199207
tag
Nagyon durván elszálltak az energia árak, ma pl az áram tőzsdei ára 550 EURO/MWh felett van [link] , ez a jelenlegi árfolyammal 225,-Ft+Áfa/kWh, erre még rájönnek az ipari fogyasztókra az egyéb sallangok, ami +30-40,-Ft+Áfa/kWh.
Csak hogy érzékeltessem az elmúlt évek energia árai:
2021: Summa 40-50 Ft+Áfa/kWh
2022: Summa 70-90 Ft+Áfa/kWh
2023: Summa 260+ Ft+Áfa/kWh (Br 330 Ft)De már nem is lehet lekötni az ipari fogyasztóknak az áramot 2023-ra, csak tőzsdei áron, azaz abban a hónapban ha felmegy 1000 Euro-ra, akkor abban a hónapban 1000 Euro-t fizet a cég az áramért.
Ez mind a fogyasztókon (lakosság) fog csattanni. Az a "lakossági piaci" 70 forint sehol sincs az iparihoz képest.
Egy lehetőség van, a takarékosság, hogy a kereslet - kíválat egyensúlyba kerüljön és csökkenjenek az árak.
-
totron
addikt
Nem értek semmit.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Marcsello31 #2558 üzenetére
Télapó semmiképp, a negyedéves felülvizsgálat bejelentett időpontja december 30.
-
Marcsello31
őstag
válasz ALgore2 #2557 üzenetére
Hát. HA meg torténik, szerintem élesítik a vasvillákat akkorra.... Külfoldi dolgozók fizetése forintban számolva 1milla havi. ők meg sem érzik ezt. persze ez országfüggő.
Ugye azért volt a rezsi kitalálva, hogy a fizetésünkhoz viszonyították _gondolom én_
Ha meg merik tenni decemberre azt amit, akkor a télapó nem ajándékot fog hozni nekünk.
Ámen. -
ALgore2
tag
válasz Stylewars_kp #2555 üzenetére
Ezzel együtt az áram ára is 2.5x lehet decemberben :
[link] -
forumpista
aktív tag
válasz Stylewars_kp #2555 üzenetére
Meg jo hogy joba vagyunk putyinkaval es 5od aron kapjuk a gazt, mi lenne ha vilagpiaci aron kellene vennunk…
-
Stylewars_kp
őstag
Lehet, hogy még a 20 fok is sok lesz az oskolákban?: [link]
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
bigdady
nagyúr
Nem ide
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Miért fogyasztana mindenki pont 1729 m3 egy év alatt?
Ha nekem 1200m3 az éves megalapított fogyasztásom, akkor nem fognak 1729m3 kiszámlázni.
Én ezt értem egyedi jelleggörbe alatt, máshogy hívják?“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
balojazz
aktív tag
Amit mi itt megspórolunk az emelés kicselezésével, azt utalhatjuk az iskoláknak rezsire?
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
pjen
félisten
válasz Atomgeszi #2546 üzenetére
Épüni épült, stadion, felesleges autópája. Még Matelcsi is szólt hűgy nem kéne betonba önteni az EU s pénzeket. Nem lennének szuper gazdag gázszerelők és a nemzet veje se b@szhatta volna el a közvilágítást a fél országban vagyonokért. Nem lett volna rezsi csöqkkentés nálunk akkor is mikor mindenhol olcsóbb volt a gáz és sorolhatnám. Azért írtam mindenre lehetne pénz, ez csak akarat kérdése.
-
Atomgeszi
nagyúr
Egyszerűbb sarcolni a jobbágyokat.
Egyébként sok jót nem sejtek. 12 év alatt, ha egy kormány ennyire bebetonozza magának a korrupciót, nem fog segíteni rajta az EU ügyészség.
Gondold el, ha 12 év alatt, amikor nem voltak elszállva az árak, mennyi minden épülhetett volna a mostani viszonyokhoz képest potom pénzű anyagárakon. Akkor most konkrétan semmi nem fog, mert most ezért nem lesz pénz. Plusz elviszi majd Ukrajna helyreállítasa, és konkrétan röhögve fogják nézni, ahogy mindenben éllovasok lesznek az újjáépítés során, míg mi tovább zötykölődünk a kátyús régi utakon, illetve a nemrég felújított hullámos utakon.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
pjen
félisten
válasz temporello #2543 üzenetére
Pénz mindíg arra van, amire akarat. Például kiegyeznénk az EU val és nem tünne el mégis a támogatás mindjárt könnyebb lenne.
-
amargo
addikt
Ne haragudj, de nem értem mit írtál. Mire írtad, hogy nem?
A hőmérsékletfüggő részszámlázásnál nem ugyan azaz ár, hanem a téli hónapokban több a nyáriban kevesebb, ha jól tudom ezt is átalánynak hívják, hiszen én nem diktálok, hanem egy megállapított jelleggörbe alapján (ez nem azonos azzal, amit itt emlegetni szoktunk, hanem az én saját jelleggörbém) történik a számlázás.
Azaz itt két görbe van, van a ház fogyasztására kalkulált görbe és a rezsiáras görbe, ha valamelyik hónapban a ház görbéje fentebb van mint a rezsi áras, akkor én azt gondolom ott a különbözetre piaci árat számláznak viszont, ha a végén az éves leolvasásnál nem lépem túl a keretet, akkor valamilyen formában jóváírják.
Viszont én csak arra akartam felhívni a figyelmet és lehet továbbra is én tudom rosszul, hogy kétféle átalány van, hiszen egyiknél sem kell havonta diktálni:
- egyenletes résszámlázás
- hőmérsékletfüggő részszámlázás“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Alex91
félisten
Nem, ott minden honapban ugyannyi m3 utan fizetsz. Ez addig nem is gond, ha a leolvasastol leolvasasig ugyanaz az ar vegig. De most valtozik az ar a ciklus alatt. Itt meg azert nem mindegy, hogy a draga gazbol sokat hasznalsz, de az atalany mistt megis kevesebbet fizetsz… Szoval majd amikor leolvasnak, akkor majd megnezik, hogy mennyit fogaszthattal az olcsobb es mennyit a dragabb gazbal, es majd korrigalnak…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
amargo
addikt
Van általánynál is jelleggörbe (én is abban vagyok vagy lemaradtam valamiről?) úgy hívják, hogy hőmérsékletfüggő elszámolás: [link]
szerk:
"A hőmérsékletfüggő részszámlázás előnye, hogy Önnek nem kell minden hónap megadott napjain diktálna, mégis a hőmérsékletnek és a fogyasztási jelleggörbének megfelelő részszámlát kap."[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Alex91
félisten
Nem az atalany osszegere huzza fel! Hanem az elszamolaskor fog jelleggorbet alkalmazni…
Nem mindegy, mert valtozik az ar a ciklus kozben…
[ Szerkesztve ]
-
Mr X
veterán
Azzal kezdted, hogy ha valaki nem diktál most, akkor jelleggörbét húz a fogyasztására a szolgáltató. Átalánynál nincs jelleggörbe, éves fogyasztás van meghatározva, 12 havi egyenletes elosztású fizetéssel.
Teljesen mindegy, mennyivel van kiszámolva az átalány, mert a fogyasztásod m3-ban van meghatározva, nem forintban.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Hogy megertsd:
Egy evben iszol 24 doboz sort ugy, hogy jun., jul., aug., honapban megiszol 3 dobozzal, de okt., nov., dec., honapban meg csak 1 dobozzal. 1 doboz sor ara legyen 500 ft egesz evben, es te atalanyt fizetsz, minden honapban 2 doboz sor arat. Ha jol szamolom megittal 24 doboz sort 12 ezer forintert, havonta fizetve 1000 ft-ot.
De tegyuk fel, hogy azt mondjak, hogy oktobertol 1000 Ft egy doboz sor ara. Ugyan okt., nov., dec.,-ben 1 dobozt iszol, de havonta 2000 Ft-ot fizetsz. Igy 1 evben a 24 doboz sorert kifizettel 15 ezer ft-ot. Ha nem atalanyban fizettel volna, akkor pedig a 24 sorod 13 500 ft-be kerult volna…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Ugy gondolod, hogy havi 200 m3 utan fizetve mondjuk oktober, november, december utan fizeted a 600 m3-et az uj rendszerben, kozben mondjuk elfogyasztottal 1000 m3 ebben a 3 honapban. Szerinted? Egyenletesen fizetsz, de nem egyenletesen fogyasztasz! Addig mig nem valtozott az ar tenyleg mindegy volt hogyan fogyasztasz, most mar nem… (Es valaki irta is, hogy eddig is elszamolasnal kavartak meg a kifizetett mennyiseg utan is, hogy I. vagy II. kategoriaba pakolgattak mennyisegeket.)
-
bigdady
nagyúr
“Fogadtuk 2022. augusztus 5-én érkezett megkeresését.
Tájékoztatjuk, hogy a havi részszámlamennyiség nem az online felületen szereplő éves fogyasztás alapján kerül beállításra.”
No comment[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
De most ugye kettos rendszer van... Elszamolaskor csak ki kell deriteni, hogy mennyit fogyasztottal melyikben. Marmint az elszamolo szamlaban...
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
Ha van egy előző évi fogyasztásod ami 12 hónapra 2400 köbméter és álltalányt fizetsz akkor az havi 200 köbméter. Ennek az árát kell minden hónapban befizetni. Év végén lesz elszámolás, ha többet fogyasztottál fizetsz, ha kevesebbet vissz kapsz. Nincs jelleggörbe. X köbméter normál ár, y köbméter megemelt ár ezt összeadják és osztják 12 felé.
-
-
Alex91
félisten
Igen? Es mi a gond Havonta ugyanannyi mennyiseget fizet ki, de ha valtozik az ar, akkor az osszeg is valtozni fog amit kifizet.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz blizzrd #2518 üzenetére
Mert valtozott az ar! Valami alapjan becsulnie kell majd elszamolaskor, ha nem diktalsz most. De ha bediktalod a mostani oraallast, akkor addig a regi szerint szamlaz...
Es ha majd valtozik az ar, akkor is becsulni fog majd elszamolaskor. Havonta mindig allando osszeget fizetsz, elszamolaskor meg korrigalnak. Vagy te fizetsz nekik, vagy ok irnak jova neked.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
blizzrd
aktív tag
Átalánynál miért számolna jelleggörbét? A másik amit az általad leírtakban nem értek, hogy a korábbi éves leolvasás és aug 1.között egy konkrét mennyiség már ki van fizetve, akkor itt mit becsül meg? Mert ez alapján simán kifizetteti kétszer, holott konkrét mennyiség van már kifizetve. Lehet én vagyok helikopter, de rohadtul nem értem. Plusz a szolgáltato se tud érdemben mit mondani, igy ez egy kicsit vicc.
-
kekedi
senior tag
Sziasztok,
Bocsi, de nem találtam megfelelő topkot.
Valaki kapott már az eon-tól számlát az elmúlt 2 hétben?
Július 30.-án diktáltam be (a rendkvüli diktálás alkalmával) az áramot, de számla még nem jött.
Gondoltam még várok, mert általában 7.-e körül kell diktálni az órát, hátha utána küldik, de semmi. A diktálás utáni alső munkanapon mindig elkészült az új számla.
Túlterheltek, vagy egedi próblémám lehet? -
Alex91
félisten
válasz blizzrd #2505 üzenetére
Elszamolaskor majd rahuzzak a jelleggorbet, ha most nem diktalsz..
Agusztusig a regi modon szamlaznak, augusztus utan kapod a magasabb reszszamlat. Elszamolaskor meg korrigalnak.Szoval, ha most diktalsz, akkor azt a mennyiseget a regi szerint fogjak kifizettetni, az utana fogyasztottat meg az uj metodus szerint.
Ha nem diktalsz, akkor majd ok becslik, hogy az eves fogyasztasod hany szazaleka esett a regi szamlazas szerintibe es mennyi az uj szerintibe.
Innentol te jossz, szamolj!Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Ringman
nagyúr
válasz Donki Hóte #2508 üzenetére
15-20%-os inflációnál miért fizessen előre?
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
veterán
Jobban jársz, ha minden hónapban kifizeted a havi 56 köbm többletfogyasztás felárát, mert ha a leolvasás idejére hagyod a 671 köbm gáz árának a kifizetését, akkor nem lesz őszinte a mosolyod (a kifizetendő felár kb. 500 eFt lesz éves szinten ).
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Ringman
nagyúr
még ma diktáld be online a mai óraállásod + ha szigeteltél, akkor csökkentsd az kiszámlázandó átalányodat - szintén online.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
blizzrd
aktív tag
Sziasztok!
Átalánydíjasan fizetem a gázt, 200m3-re volr eddig belőve havonta. Éves leolvasás május elején volt. A kérdés, hogy vajon a május-augusztus között "előre kifizetett" mennyiség (amiből nyár lévén lényegesen kevés lett elhasználva) hozzáadódik vajon a kedvezményes mennyiséghez? Vagy annak mi lesz a sorsa? Mert erre meggyőző választ a szolgáltató sem tudott adni.
Illetve most készül a fösém szigetelés így várhatóan a fogyasztás is kevesebb lesz. -
amargo
addikt
válasz moe1979 #2500 üzenetére
- Szerintem a hőcserélős HMV jó dolog, de a karbantartása is drágább. Továbbá, ha átfolyós a vízmelegítés, akkor kérdés mennyit is spórolsz.
- A pincénél elfeleltettem írni, hogy meg kell nézni a vizesedést, mert ez sokat behatárol. Én azért tettem oda grafitos eps-t és nem gyapotot (pedig szeretem a gyapotot), de itt fontosabb volt a kevés belmagasság vesztés és a jobb hőszigetelés. Nálam olyan 50cm látszódik ki a földből, szintén szinteltolásos a ház (sajnos a felső szinten is ).
- Az a gond, hogy utána szétverni mindent már sokkal nehezebb és a problémát csak kis mértékben oldja meg, ennél több értelme van, ha 30-40cm kihagysz és felette EPS-t raktok, aztán majd jöhet alá az XPS, ha jobban ráértek. Nálam ennyi lógott ki:
-
ReFleXx
addikt
Hali.
Szeptember végén terveznénk anyámnak a födémet szigetelni 2x10 centi közetgyapottal viszont évente mittomen vagy 10 alkalommal egy keskeny részen mászkálás van.
Arra gondoltam, hogy oda EPS-100 lépésálló polisztirol táblát teritenénk a gyapot helyett.
Szerintetek ez jó lenne igy van vagy jobb megoldás erre?2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest