Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Na én is belekezdtem számolgatni. Ha tényleg így van, hogy a múlt évi azonos időszakban I. kategóriában fizetett fogyasztás az, ami adott hónapnál jár, akkor....
június-ban 5,67 júliusban-augusztusban 0 Ft kedvezményes árú gázfogyasztásra vagyok jogosult. De nemcsak én. Na ez most nem a dö...jön meg a szomszéd tehene is gondolat
annyi kérdés maradt bennem: ha eljön az éves leolvasás és benne leszek az alapján a kedvezményes 140m3x12.be, akkor jóváírják/visszaadják majd a zsét, amit most 7x-es áron fognak számlázni ?
-
Ringman
nagyúr
-
leslieke
Jómunkásember
-
Ringman
nagyúr
[link]
A lakosság fele gázzal fűt. Hiába emelkedik az energiahordozók ára, a magyarok több mint fele legalább 21 fokosra tervezi beállítani a termosztátot - derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készített reprezentatív felméréséből.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dobolan
senior tag
válasz Calogero #3228 üzenetére
Én is diktálok, és nekem is I. kategóriában számláztak mindent. 14m3 fogyasztást. Szerencsére nekem 07.04.-08.04. ig van az elszámolási időszak, és mivel 07.31.-én diktáltam be, így augusztusi fogyasztásom nulla.
Még jó, hogy kiderült, hogy augusztusra nem jár támogatás, így biztos, hogy 0 fogok diktálni következőnek
Ja egyébként szerintem eléggé aggályos, hogy nem adják ki előre az egyéni fogyasztási profilodat, amit önkényesen meghatároznak.
[ Szerkesztve ]
-
cskamacska
addikt
válasz AMD Power #3262 üzenetére
The Guardian - Wholesale gas prices tumble as Europe prepares to intervene in energy markets
avagy
aintbroke_dontfixit
- "What a fucking surprise. Governments make noises about stepping in, possible windfall taxes in the billions and all of a sudden the markets decide that maybe fleecing the fuck out of the public and being the cause of a global recession might not be the best idea in the world."[ Szerkesztve ]
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
kiir
tag
Jelentem, én is megkaptam a számlát, és nem rezsiemelt. Vagyis jól jártam. Diktálós vagyok, augusztusra a havi 15 m3 időarányos részét diktáltam. Valószínűleg én a vegyes (fűtés+melegvíz) profilban vagyok -- ami tényszerűen helyes, de éppen emiatt a 15 m3-es határ nyáron igen karcsú nekem. Jó lenne ismerni az MVM-nél számomra kigondolt havonkénti keretet...
Az MVM Next Egyetemes földgázszolgáltatói üzletszabályzata szerint a felhasználás jellege lehet:
lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron
kismértékű egyenletes fogyasztás van)
Ugyaneszerint a szabályzat szerint különben nincsenek is fix havi keretek, hanem fűtési és vegyes profil esetén a mindenkori tényleges napi átlaghőmérsékletek alapján számolják a fűtési igényt (illetve az év hátralévő napjait a húszéves átlaggal becslik). Innen nézve nincs is számomra kigondolt havi keret, amíg nem tudjuk az időjárást... bonyolult dolog ez...[ Szerkesztve ]
-
RolEnD_
tag
válasz norbertoth #3266 üzenetére
Igen, tegnap linkeltem a számlám. Az is olyan volt, mint a többieké. Versenypiaci áron számoltak augusztusra. Most sztornózták...
-
Floyd80
addikt
Megjött az augusztusi számla, 3.694 Ft., diktáltam augusztus 5-én 24m3-t, azt számolták el július végi adatnak, azt hittem pár köbmétert drágábban számítanak arra a pár napra.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
norbertoth
senior tag
Én is remélem.
• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S
-
Degeczi
nagyúr
válasz norbertoth #3265 üzenetére
Már a korábbi jelleggörbe augusztusi értékeként is 15.3 m3-t közöltek, de amióta módosították az éves limitet fűtőérték alapúra, ez egy átlagos esetben 16 m3 körüli
Viszont bejött ez a hülye "fűtési profil", reméljük hamarosan kiderül, mi az igazság
-
norbertoth
senior tag
Szerintem tök mindegy, mert az is megkapja majd aki elszámolósban van szerintem, de már én se m értem, nem hogy egy idős nyugdíjas.
Viszont arra én is kivi lennék hogy most akkor wtf?! Látom van akinek 6m3 is piaci áron lett számlázva, de az hogy a viharba, amikor a jelleggörbe is 13m3?! Ha mindenki ilyen számlát kap, akkor ha ebből nem lesz balhé, semmiből sem. Én legutóbbi diktálásom alapján 4m3-t diktáltam, de ez Júli 25-től augusztus 25-ig tartó diktálási időszakban.
Padree, neked legyen igazad.
• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S
-
RolEnD_
tag
Én ebben a pillanatban kaptam egy mínuszos számlát a tegnapi katyvaszra, amit nem értettünk, egészen a mai megvilágosodásig (profilok). Hozzáteszem nem beszéltem velük (nem tudtam elérni őket). Csak úgy sztornózták. De miért? Passz.
-
Padree
senior tag
Ha nem fűtés lett kihirdetve a közlönyben hanem csak simán GÁZ akkor jogszerűtlen a szolgáltatók számlázása azon a módon.
Simán csak elmajomkodták, majd utólag korrigálnak. Vagy a szolgáltató vagy a kormány - ez utóbbi nem valószínű, h a nyakába venné a nép ezirányú elégedetlenségét. Inkább rászól a szolgira, h visszamenőleg ígymegúgy számlázzanak.
Még azt is el tudom képzelni, h a szolgáltató önszorgalomból összeturmixolta az új rezsicsökkentős szabályokat a régi fűtési profilos dolgokkal - amik egyébként nem kellene, hogy köze legyen egymáshoz. Valószínű a szolgik jogászai alaposan utánanéztek a dolognak, még az is lehet, h a átfedő rendelkezések és joghézagok sikátoraiban szándékosan dacolnak a kormány rendelkezéseivel.
Szerintem a dolog a számlakiadások után elég hamar fel lesz fújva. Lehozza pár szennylap, aztán a többi média. Odafent ránéznek: "Ajajj ez nem jó!" Kijön a módosítás, pontosítás. És mindenki megnyugszik. A szolgi a következő számlán visszautalja a zsét."I don't give a penny - FCK twenty twenty..."
-
AMD Power
titán
-
Alex91
félisten
Most aki eddig xopik a gazbszamlaval az mind diktalos? Vagy van homerseklettfuggo reszszamlas is?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Jadro
veterán
válasz Calogero #3258 üzenetére
Akkor még nem tudtam, hogy át akarok-e térni, nagy volt a katyvasz mi lenne a jó. (Nem mintha most olyan rettenetesen tiszta lenne minden. ) Egyébként ránéztem a portálon a módosításra. Nem volt aktív, írta is hogy csak az éves elszámolás utáni időszakban van rá lehetőségem.
Köszi mindenkinek az információkat, utánajárok MVM-nél még a továbbiaknak.
Samsung Galaxy S23 8/128 Green
-
e.vid
senior tag
Ott te mondod meg a havi mennyiséget hogy mennyire állítsák, vagy figyelembe veszik a tavalyit és azt dobják szét 12 részre?
Én évek óta egyenletes résszámla szerint fizetek. Nekem januárban van az előző év elszámolása és az éves fogyasztás alapján megállapítják, hogy mi az átlag. Ezt kellene utána fizetni de módosítható is. Tehát, ha akarod te mondod meg, vagyis állítod be az értéket.'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.'' - by Dali
-
Marcsello31
őstag
Hm. koszonom mindenkitol a valaszt, ha nem jelentkezem akkor eluszott a villanyoránk a dunába. _vicceltem_ De sosem szokott jo jel lenni. Magyarazkodni annak kene sztem aki ezt meg merte lepni. nalunk ket huto eszi a villanyt, pedig azok is energia takarekosak, na mindegy varunk. Koszi mindenkitol. joejt.
-
Jadro
veterán
válasz odipapa #3251 üzenetére
Ez a részszámlázás lenne a cél nekem is, de eddig az volt, hoyg csak évforduló után 30 napon belül lehetséges. Nekem az január...
Az se rossz, hoyg lehet változtatni a profilon, de eddig ugye az sem volt világos hoyg van ilyen.
Holnap futok egy kört akkor én is, mert a részszámla megfelelő lenne. Ott te mondod meg a havi mennyiséget hogy mennyire állítsák, vagy figyelembe veszik a tavalyit és azt dobják szét 12 részre?
-
odipapa
senior tag
Megerősítem a "profilos" baromságot. Mert közben nekem is megjött a számla.
Még jó hogy ezen pörgünk hetek óta, de senki sem hallott róla és nem kommunikálta sem a kormány sem az MVM.
Lényeg, hogy a fűtési profilba nyáron csak piaci áron számláznak neked diktálás esetén.
Hogy ezt a profilt ki és mikor állította be azt ne kérdezzétek, én nem emlékszem, hogy valaha is nyilatkoztam volna ebben a kérdésben.
Ami jó hír:
-a profilon változtathatsz (az ügyintéző szerint)
-engedtek átlépni egyenletes részszálázásra (júniusba volt az éves leolvasás)
-törölték a friss számlát
Amin meglepődtem: Az ügyintéző képbe volt mindennel. -
bigdady
nagyúr
válasz Marcsello31 #3243 üzenetére
Kaptam azt is semmi különöset nem
latok benne ahogy gáznál sem. Mondjuk mindkettő átalány -
carl18
addikt
válasz Marcsello31 #3248 üzenetére
Egyenlőre nagy a csend és ez nem jó előjel, a kérdés kinek mennyit emelkedik a számla. Szerintem sokan majd szeptember végén/oktober elején néznek nagyot mikor megkapják az új számlát.
Egy régi ismerös anyja azt mondta, nekik a Lehel hűtő ugyan annyit eszik mint 20-30 éve. Nekik magyarázd el mi az a Rezsicsökkentés ha tudod.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Marcsello31 #3243 üzenetére
Még nem de ha lesz majd szólok! Én is kíváncsi vagyok az új rendszerre. Mi lesz vele a cél, fizess többet havonta vagy egyszerre kiszámláznak majd egy nagyobb összeget.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
őstag
válasz NORB1337 #3239 üzenetére
valami félrement szerintem a kommunikációban
pl. 20 ampernél eleve csak a teljesítmény díj szűk 100k
ha kell szabványosított villanyóra szekrény ott megint van egy plusz költség, anyag, munka
plusz ugye bekábelezni a lakásba/házbatehát valószínűleg nem ugyanarra kaptál két külön embertől ajánlatot
cryptot minden termékemért elfogadom
-
Marcsello31
őstag
Amúgy ti már kaptatok villanyszámlát? Mi még nem és elvileg kéne. .
-
Alex91
félisten
válasz Frankie50 #3240 üzenetére
Azt gondoltam, hogy esetleg az aktuális évben eddig elfogyasztott mennyiseg jelenik meg. Nálam becsulnek ugye, de kb. most ott allunk fogyasztásban amit beirtak.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Frankie50
tag
Igen, augusztus végén diktáltam, de ahhoz az álláshoz képest is 400 m3 rel kevesebbel számolnak. Gondoltam, az óracsere zavarta meg őket, tavasszal volt, de az azóta elfogyasztott gáznak viszont a többszöröse jelenik meg náluk Szóval a héten kiderül, mert ilyenkor esedékes a számla.
-
Ármester
Itt is megjött az első számla, ugyanaz mint többeknek: 07.06-07.31-ig nincs gond.
08.01-08.07-ig 1 m^3 van diktálva, az viszont ki van számlázva 770-ért. (MVM Next, diktálósok vagyunk)Holnap valószínűleg megpróbálkozunk egy telefonnal, hogy akkor hogyan is van ez.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
Calogero
addikt
Én diktálós vagyok, nálam minden rendben: [kép]
-
bigdady
nagyúr
válasz Feketelaszlo #3220 üzenetére
-
szabog74
aktív tag
Tessék, itt egy ma jött havi 100m3-es átalányos: [kép]
-
NORB1337
csendes újonc
Huuuuh nem gondoltam volna ekkora ár különbségek vannak a szakik között…
H tarifa bevezetése klímához, bérházban.
2 szaki frankón megmondta nem foglalkozik bérházzal mert macerás..
1 szaki árajánlat: 700.000 huf
Másik szaki: 150.000 hufwtf?
-
Jadro
veterán
válasz Zozzant #3222 üzenetére
AZ még kérdés lett volna a hölgy felé ha nem teszi le, hogy ha mondjuk belövöm egyenletes fizetésre (144 m3-nek megfelelően) akkor az hogy működik? A nyári hónapokban kiszámlázzák versenypiaci áron a 144m3-t mert ott nem fűtök? (NEm boldogítana az a tudat sem, hogy majd visszakapom évfordulókor ami januárban van.) Emiatt én még nem rohannék az átalányba. Bazi nagy a káosz szerintem náluk is.
Az biztos, hogy mivel fűtési profilom van, 0 augusztusra a "támogatás". Ezt kihangsúlyozta. (+ az említett hónapokra.) Lehet, hogy van olyan profil, ahol jár a támogatás a nyári hónapokra is.
@Degeczi: Ott a számlám, ha az 5 m3 (179 MJ mert ugye ez számít igazából) 3800 huf, akkor a másik tétel ami 7 m3 (253 MJ) kb 5400 forint lenne. Így egy augusztusi számla kb 9200 forint és ebben nincs semmi fűtögetés. Ugyanez tavaly kb 2700 forintba került. Csökkentés mi?
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Mi a fene akar ez lenni, h vízmelegítésre, főzésre nem jár csöki?!
Semmilyen rendelet nem mond ki ilyet...Tényleg át kell menni átalányba, ha ez máshol is így van (most már nagyon kíváncsi vagyok a saját számlámra)
Igen, jövő nyáron vissza kell adják a különbözetet (pontosan azért, mert "profil"-tól függetlenül jár a kedvezményes ár az éves keret mértékéig) - de így súlyos tízezreket adsz oda fölöslegesen a szolgáltatónak.
A fogyasztási jelleggörbe nyári alacsonyabb értéke még vállalható, hiszen cserébe télen meg jóval magasabbal számolnak - de az teljesen nonszensz, h egyáltalán semmilyen keretet ne érvényesítsenek ezekre a hónapokra...[ Szerkesztve ]
-
-
Jadro
veterán
Na elértem őket. Mókás, mert nem csak augusztusra nem jár, hanem máj-jún-júl-aug hónapokra. Attól függ, milyen profilban vagy. Én fűtési profilcsoportban és az elképzelésük szerint a fenti hónapokban nem használom fűtésre a gázt, ezért nem adnak rá rezsicsökkentést. Mondjuk a május kivételével igazuk is lehet abban hogy nem fűtök. Szóval rezsicsökkentés csak fűtésre jár ezek szerint, vízmelegítésre nem.
Aztán a jelleggörbe nem volt teljesen világos, de mintha nem általános lenne, tehát fogyasztásonként változó. (Bocs, de elég össze-vissza mondtak mindent és azt hajtogatta az ügyintéző, hogy sok mindentől függ a csökkentett mennyiség.) Nekem 1340 volt a tavalyi éves fogyi, ehhez az alábbi határokat mondta az ügyintéző:
aug: 0 m3
szept: 22-25 m3
okt: 130-140 m3
nov: 200-230 m3
dec: 300-340 m3
jan: 300.340 m3
feb: 260-280 m3
márc: 200-240 m3
ápr: ezt nem értettem
máj: 0 m3A neten elterjedt mennyiségekhez képest ez elég érdekesen más adathalmaz. Pl ott a nyári hónapokra is számoltak menyniséget, pedig akkor nem hiszem hogy bárki is fűt gázzal.
Kérdeztem még, hogy az egyenletes fizetésre át lehet-e térni másképpen mint megvárva az évfordulót. Azt mondta át lehet most is térni, de itt még kérdezni akartam arról, azt hogy érinti ez a fűtés profil. Itt azonban letette/megszakadt. Rosszmájú leszek, szerintem előbbi. Pedig nem voltam indulatos, csak túl kíváncsi.
Lett volna még kérdésem a kedvezmény görgetéséről is pl, de ezekre az információkra is vártam fél órát mire sikerült elérni valakit. Next time maybe...
Egyelőre ennyi, ha majd lesz még nektek is plusz info, akkor hajrá, lehet halmozni a tudást. A lényeg, hogy bazira nem lesz ez olcsón, hiába vagyok benne az éves limitben. Még kérdés lesz majd az év végi elszámolás is. Volt olyanról is szó, hogy majd ott visszaadják a túlfizetést.
[ Szerkesztve ]
-
titán
Egyik ismerős érdeklődött napelemes cégnél. Állítólag olyan szinten hiánycikk lett az inverter, hogy idénre már nem is tudták neki ígérni.
-
Syl
nagyúr
válasz Degeczi #3209 üzenetére
Azt írja az MVM oldala:
A kedvezményes mennyiség elszámolásának módszere megegyezik a 2022. augusztus 1-jét megelőzően alkalmazott I. és II. árkategória elszámolásával.
Visszanéztem az előző éves számláimat (2021.08 - 2022.07) a következő m3 értékek jöttek ki I. (rezsicsökkentett) árkategóriára:
Vagyis júliusra-augusztusra nem jár rezsicsöki, csak a bráner!
Külön öröm, hogy 2022. augusztus 1-je előtt max 1200 m3 volt az I. árkategória.[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
nagyúr
Én is követem majd a sztoridat.
Megnéztem az mvm-es gázfiókot, és azt láttam, hogy az eddigi 3400 m3 éves becsült fogyasztást visszavették 1900 m3-re. Nekem ez fura... de majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
(amúgy meg a 3400 m3 nagyjából valós, ez miatt sem értem...)
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
bigdady
nagyúr
Üveggyapotra páraáteresztő fólia kell a tetejére gondolom.
Lépésálló eps-re is kell páraáteresztő? Pl ragasztható mastermax 3 top sa?
(födém)[ Szerkesztve ]
-
Jadro
veterán
válasz #73959936 #3208 üzenetére
Ennél már csak az augusztusi rész a jobb, mert ha megnézed 5m3 és bruttó 3800 HUF. Nincs benne semmi rezsicsökkentés, full piaci áron van. Úgyhogy baromira kíváncsi leszek ezt hogy akarják kezelni, mert télen ez marha szépen fog kinézni. Mindezt úgy, hogy kb 1350 m3 éves fogyival eléggé a rezsicsökkentési hatérérték alatt vagyok.
-
Degeczi
nagyúr
válasz #73959936 #3208 üzenetére
Nem a 12 a lényeg (hiszen abból 7 még a korábbi), hanem a 11 napnyi 5 m3 fogyasztást hogyan gondolnak piaci áron elszámolni, amikor az az egész hónapra arányosan fölszorozva is csak 13.6 m3 lenne, alatta a fogyasztási jellegörbe augusztusra közölt értékének (még a réginek is, nemhogy a fűtőérték alapján számolt újabbnak!), vagyis rezsicsökis áron kellene számolják?!
Valamit kurvára elcseszhettek a számlázó rendszerben, pl. hogy csak egy alapáras összeget tud számolni, és azt már elviszi az előző hónap, talán ezért rontja el a kevert augusztusi számlát
Szeptemberben már nincs ilyen, de ez még akkor is a fogyasztók megkárosítása, ha jövő nyáron visszafizetik a különbözetet[ Szerkesztve ]
-
Jadro
veterán
No hát nekem sem tűnik rezsicsökkentettnek az augusztus. [kép]
A jelleggörge körül fogyasztok, aszerint is diktáltam és ez azért jóval több mint szokott lenni.
Az augusztusi rész telibe versenypiaci áron van csak elszámolva, nincs semmi kettéosztás....[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz Degeczi #3202 üzenetére
Ja. Nekünk hőmérséklet alapú számlázás van, ami gondolom a jelleggorbe lesz?!
Amúgy nagyon bánom, hogy évekkel ezelőtt nem föld szondas hűtés fűtés lett a gáz helyett napelemmel megspekelve.... Úgy látszik az egy totálisan megérheto beruházás lett volna.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
nagyúr
Amúgy most miért is küld rezsiemeleses számlákat az mvm? Nem arról volt szó, hogy aki diktál, az augusztusig fogyasztása még "occson" megy?
[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett_2/hsz_1-50.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- Secretlab TITAN Evo "Classic" Regular méret Vadi új Bontatlan Számlával
- Liftor Active fekete, szövet + háló ÚJ BONTATLAN
- -60% ÚJ Soflow SO X elektromos roller, BONTATLAN
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest