Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alex91
félisten
válasz kisbalazs83 #950 üzenetére
Ha a sajatodat nezik, akkor ezt cseszheted…
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
asdf_
veterán
Engem csak az az eszméletlen sok fölösleges tizedesjegy zavar benne. Utolsó sor lefele kerekített tizedesjegy nélküli, fölötte levő 3 sor max 1 tizedesjegy, ami indokolt.
-
runner 125
nagyúr
válasz kisbalazs83 #1012 üzenetére
Akkor miért van?
Semmi értelme... falbelső szigetelésnél a szigetelés mögött garantáltan penészedni fog a fal és amit írsz, nincs hőtároló tömeg, az összes fal hideg lesz, nem tudnak átmelegedni.
Szigetelni kívülről kell."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Alex91
félisten
válasz kisbalazs83 #1016 üzenetére
Pont ezert kerdem… Nalam a kulso homlokzat kvazi ami nincs korbefutve. Jo, nem tul vastag, mondjuk 1 - 5 cm vastagsagu valamivel esetleg…? (Bar ahogy mondjatok, valoszinuleg alatta bepeneszesne az egesz. )
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
amargo
addikt
válasz kisbalazs83 #1018 üzenetére
A kiáramló pára harmatponton csapódik le a szigetelés mögötti külső fal pont ez lesz. <-ezért fontos a párazárás is, nagyon! De ennek a kivitelezése rengeteg idő és pénz.
Szerk: Most olvastam újra mit is írtál, hogy párazárást is megoldanád. Úgy már életképes.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
sajtos365
tag
Ez úgy néz ki, akkor augusztusban 35m3-t fogyasztok az 35-13=22m3-t 770 forinttal fizetek, vagy nem értem minek ez a táblázat.
-
sajtos365
tag
válasz kisbalazs83 #1025 üzenetére
Letöltöttem, köszönöm a táblázatot.
Igen az MVM írja is, hogy a kedvezményes mennyiség nem vész el, de amelyik hónapban túlléped a jelleggörbe szerinti kedvezményes mennyiséget a feletti részt piaci áron kell fizetni és azt nem írja, hogy év végén vagy valamikor vissza adná vagy elszámolna, ha egyébként éves szinten beleférsz a kvótába.
A diktálósok gondolom ezzel búcsút mondhatunk az 5 ezer forintos nyári gázszámláknak.
-
sajtos365
tag
válasz kisbalazs83 #1028 üzenetére
"Arra gondoltam, hogy augusztusban diktálok 1m3-el többet, mint amit a táblázat kiad és a számlán látni fogom, hogy így gondolták-e ők is. Kicsibe tesztelem"
Ez jó ötlet, de nem tudom ezt megjátszani mert melegvíz és főzés is gázos, télen nem lesz gond, de ez így nyáron gáz, mert 5e helyett 18e lesz a gázszámlám.
-
Top cat
addikt
válasz kisbalazs83 #1058 üzenetére
A jelleggörbéteket hogyan számoljátok ki?
Alex91
Elviekben. De nem tudjuk gyakorlatban mi lesz.[ Szerkesztve ]
-
MegaNorby
tag
válasz kisbalazs83 #1058 üzenetére
A számlák havi bontásban vannak. Ha ez úgy lenne ahogy te mondod, igen bonyolult lenne. Pl.: 10 napot az augusztusi kedvezménnyel napra lebontva, 21 napot meg a szeptemberi kedvezménnyel napra lebontva kell számolni? A jelleggörbét se értik sokan, akkor így mi lesz?
( mindig az adott hónap utolsó napján kell diktálni!?)Northlight music
-
MegaNorby
tag
válasz kisbalazs83 #1069 üzenetére
Megnéztem egy havi számlámat és igazad lehet csak ebbe nem gondoltam bele . Épp bonyolítom a táblázatom hogy napra lebontva is jó legyen!
Northlight music
-
Zozzant
addikt
válasz kisbalazs83 #1072 üzenetére
Nem jött be: "Közbenső leolvasás elszámolás nélkül" ... marad az októberi leolvasásra tartalékolás Ahol már 101 a jelleggörbe.
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Attila2011
aktív tag
válasz kisbalazs83 #1087 üzenetére
Mármint akkor lehet átállni diktálásra, ha unja magát? Mert nagyon-nagyon nem jó, befizettetnek velünk közel másfél millát és a fogyasztás fa+szigetelés miatt jóval kevesebb lesz.
-
Alex91
félisten
válasz kisbalazs83 #1095 üzenetére
Nem szokott diktalni, de azert ok sem hulyek a szolgaltatonal…
-
Attila2011
aktív tag
válasz kisbalazs83 #1095 üzenetére
Értem és átállni miként lehet jelenleg? A leolvasás utáni 30 nap közel egy hónapja letelt. Nem teljesen értem az MVM oldaláról idézett szöveget. Mert nem szeretnénk decemberre és januárra 400-450k-t fizetni úgy, hogy nem is lesz ennyi használva a leírtak miatt, viszont a korábbi fogyasztás alapján legalább annyit fognak megállapítani.
"Ha szerencséd van és unja magát az ügyintéző."
Nah hát most levágtunk két hízót és kisütöttük a zsírját.
De ezt inkább mellékes kérdésnek szántam. -
törölt tag
válasz kisbalazs83 #1016 üzenetére
Olvasmány a belső oldali hőszigetelésről: [link]
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150174967&t=9084059
---
A panel ház belső falán, mivel az beton=fagyálló és van benne belül némi hőszigetelés is.
Akad egy kis lehetőség...
- 3-4 cm XPS lábazati hab (kb. felezi a hőveszteséget a falon át)
- telibe ragasztva a falra
- hézag tömítve mindenhol párafékezően
- duplán hálózva, glettelve, festve/tapétázva, stb.
A telibe ragasztás:
A cél, hogy ne maradjon a fal és hab hátulja között sehol egy szemernyi üreg sem!
Mindenhol legyen ragasztó réteg.
A falat megkened teljesen fogas glettvassal csíkosra mondjuk kb. vízszintesen csíkozva
Az XPS lapok hátulját is teljesen csíkosra a faléra merőleges irányban és felrakod.
A rés tömítés:
A cél az, hogy, sehol ne juthasson be a szobai meleg-párás levegő a hab közé vagy mögé.
Erre jó pl. a Vapourseal nevű párafékező tömítő massza, ami erre való
De jó más párafékező szilikon cucc is.
Fontos a rés és üreg mentes XPS borítás, tehát gondos munkát kell végezni.
--------
Van pár panelkonya ill. kisszoba fal a látókörömben, amiben megcsináltuk.
A helyiség hőmérséklet cirka 2 fokkal lett magasabb, kissebbre vett fűtéssel.
A hideg sugárzás érzet megszűnt.
--------
Annak ellenére, hogy a belső oldali hőszigetelés nem javasolt, megkockázttatuk, mert bár
- az XPS hab mű=100 legalább, így a 3-4 cm az azért mégiscsak Sd>= 3-4 értéket ad >> párafékezés
- a házgyári panel pedig, valahol Sd=5....20 méter között lehet
és így nem igazán illene rá az XPS hab, mégis arra bazíroztunk, hogy
a házgyári panelben télen csak 30-35% körüli a páratartalom.
És így esélyes, hogy a 3-4 cm XPS hab mögött még harmatpont fölötti marad a hőmérséklet a legtöbb téli napon.
Azon a párnapon pedig, amikor mégse, remélem nem csapódik le annyi pára, hogy tartósan nedves maradjon a réteg.
Abban bízva, hogy a beton működik egy kicsit párapufferként is.
Szóval a kockázat tudatában kísérletezünk és kiderül mi lesz pár év alatt. -
MegaNorby
tag
válasz kisbalazs83 #1087 üzenetére
Alakítottam a táblázaton megnézed hogy szerinted jó-e? (de bárki megnézheti! )
Jelleggörbe szerinti gázfogyasztás
Azért off mert lehet hogy nem jó a táblázat[ Szerkesztve ]
Northlight music
-
leslieke
Jómunkásember
válasz kisbalazs83 #3734 üzenetére
Nekem megcsinálták ezt maguktól is. Július 24-31 közé beírták a 15 m3 diktálást, augusztusra meg 0 m3. 7 éve lakunk ott, minden hónapban van fogyasztás, mert a HMV gázzal készül.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz kisbalazs83 #4282 üzenetére
Inkább hőtükörfóliát tegyél a radiátor mögé.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Andraskiss6
csendes tag
válasz kisbalazs83 #4282 üzenetére
Kevés az a légrés! Ahogy javasolták, hőtükör fólia jobb megoldás. Viszont mivel nincs szigetelve a ház így halottnak a csók kb.
-
dobolan
senior tag
válasz kisbalazs83 #4288 üzenetére
Ha hozzászorítod az EPSt a radiátor hátuljához, azzal csak azt éred el, hogy rontod a radiátor (és ez által a fűtésed) hatásfokát. Nem fog többletet leadni elöl azért, mert a hátsó hőleadó felületet beszigeteled. Ha ez működne, azonnal kisebb radiátorokat gyártanának a radiátor gyárakban.
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
A hőtükrös fólia nem szigetel, hanem a hőt a lakás belseje felé közvetíti.
-
OPiiPO
veterán
Egy dolgot nem tud az EPS: a hőtükör fólia segíti az infrasugarak terjedését a megfelelő irányba (pongyolán fogalmazva).
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
dobolan
senior tag
válasz kisbalazs83 #4292 üzenetére
" A hátul el nem vont hővel melegebb lesz és ezáltal több hőt ad le a többi részen."
Ezt elég rosszul gondolod. Nem adja le a radiátorod a rá méretezett hőmennyiséget, a szivattyú kiszívja belőle a vizet (áramlási sebesség nem fog csökkenni, mert te leszigetelted), hamarabb megemelkedik a visszatérő hőmérséklet, ami rontja a kazán fűtési hatásfokát. Ennyi fog történni. Nem véletlenül méretezik a radiátor teljesítményt az adott helyiségre az előremenőd függvényében.
De próbáld ki nyugodtan. Nem értem, hogy kérdezel valamit, de feleslegesen, mert a többiek válaszát kb. figyelmen kívül hagyod.Hőtükör fólia a falra. Ez az egy életképes passzív megoldás van.
[ Szerkesztve ]
-
dobolan
senior tag
válasz kisbalazs83 #4294 üzenetére
Legalább 3 cm jó lenne. 65 fokon pont ugyanannyi káros anyag párolog ki belőle, mint szobahőmérsékleten. 80-90 fokig semmi gond vele, meg mivel nem ér hozzá a leírásod szerint, így még 63 fokos sem lesz a felülete sem.
Amúgy a cél sem egyértelmű számomra. Leszigetelsz belülről 1,5nm falfelületet a radiátor mögött. Ennek kb. semmi hatása nem lesz a szoba hőmérsékletére.
-
emre
veterán
Teljesen mindegy ha nincs is káros anyag felszabadulás a problémát nem oldja meg, sőt inkább ront rajta.
65 fokos radiátor egy modern fűtési rendszernél baromi magas, ha kicsi a hőleadás, nagyobb radiátor kell.A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
zoli03
őstag
Amúgy a 65 fok honnan jön? Ha annyi az előremenőd, a radiátor közel sem lesz annyi fokos, 50-55 fokra saccolnám a hőmérsékletet a felületén.
-
dobolan
senior tag
válasz kisbalazs83 #4298 üzenetére
Ezt szerintem csak 3 módon tudod korrigálni. 1. szigetelsz kívülről, 2. radiátort a szoba közepére teszed, 3. hőtükör a falra, de ez is csak félmegoldás.
Az első 2 kiesik, marad a 3. vagy semmit nem csinálsz. -
Andraskiss6
csendes tag
Mikor a megrendelő okosabbnak érzi magát és megmondja mit hogyan miért.
A mérnökök a legrosszabbak. -
Aprósólyom
addikt
A hő kétféleképpen terjed, konvektív és sugárzó formában. A hőtükörre van szükséged nem belső hőszigetelésre. A hősugárzást kell befelé irányítani. Ha a falat leszigeteled belső, fűtött oldala felől, akkor a fal a szigetelés mögött hidegebb lesz télen. A diffundáló pára a falszerkezeten belül lecsapódhat, ha kialakul egy harmatpont a hideg és meleg falszerkezet találkozásánál, ami rontja a fal állagát. Ez az elméleti törvényszerűség. Hogy a gyakorlatban nálad ez meg fog-e történni vagy nem, azt innen nem lehet megmondani. Csak figyelmeztetni téged, hogy ez van.
Az erre a célra kialakított hőtükrös szivacsok nem véletlenül vékonyak, hogy a ne szigetelje le belülről a falat jelentősen, viszont a hőtükör visszaverje a radiátor sugárzó hőjét.
Bár gyanítom, hogy nagy hőtechnikai jelentősége nincs, mert én nem éreztem radikális változást a pesti lakásban, mikor betettem a radiátorok mögé ilyen hőtükrös szivacsot kb. 10 évvel ezelőtt.
Spórolásnál többet ér, ha fél fokot csökkentitek az átlag hőmérsékletet... Persze az meg hőérzet, hőkomfort csökkenéssel jár. De ez a radiátor mögötti szigetelés...
Egy épületgépészt megkérdeznék kíváncsiságból.... Szerintem csak nevetne egy jót.
De hát én is csak próbálkoztam valamivel, mert a lakóközösséget esélytelen volt rávenni a erősebb spórolásra, hogy végül legyen külső homlokzati szigetelés....Jevons paradox
-
titán
válasz kisbalazs83 #8377 üzenetére
Ha kész a szigetelés, akkor keressem őket és a szigeteléshez képest kijjebb rakják 3cm-el valamennyi forintért.
Az úgy érdekes. Hogy készülne el a szigetelés, ha közben ott a gázcső? Nem kis pénzek amúgy. A gázszolgáltató kimegy leszedni a plombákat és a gázórát, ezután lehet a csöveket hegesztgetni, persze gázterv alapján. Amint ez kész, mehet a nyomáspróbázás, ha ez is rendben van, jöhet a gázszolgáltató órát és plombákat visszahelyezni. Ez még gázterv nélkül is 2 - 300 ezer forint. Más kérdés, hogy egy ház szigetelésénél pár száz ezer forint nem tétel és egy "életre szól", emiatt ha valaki normálisan szeretné megcsinálni, akkor érdemes rászánni az összeget. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Sz.L.
aktív tag
válasz kisbalazs83 #8377 üzenetére
Szép dolog tőled, hogy ezt az utat végigjártad.
A legfontosabb a gázcső elburkolásánál, a szabályosság, vagyis műszakilag legyen megfelelően kivitelezve a munka. Amennyiben a műszaki-biztonsági szempontok alapján meg tud történni a burkolás, akkor jön sorban az általad leírt "HA" nézőpont. (A műszaki-biztonsági szempontokat egy gázszerelővel ellenőriztetni kell!)
Valóságban a gázszolgáltató bejelentés nélkül nem megy ki ellenőrizni a mérőóra utáni szakaszt. Sőt az esetek zömében nem is foglalkozik vele (nincs rá kapacitása), csak a mérőóra előtti szakasszal foglalkozik. Ha a mérőóra előtti szakaszon szivárgás van és kimennek javítani, akkor alap esetben (ha nem kéred) nem foglalkoznak a mérő előtti szakasszal.
Régebbi ingatlanoknál, nem is biztos, hogy elérhető az ingatlan külső felén futó gázcső szerelésének a módja.
Azt gondolom, hogy mindenkinek saját döntése, hogy szigetelésnél hogyan kezeli ezt a helyzetet. Mondandómban, a hangsúlyt a műszaki-biztonsági szempontokra helyezem!
[ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Gaming notebook topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mozilla Firefox
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest