- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Asszociációs játék. :)
- Megoldások IBS/IBD-re
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Egy korszak vége
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 20 éve a PH!-n
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzsryl
nagyúr
Átalánynál azoknál volt ilyen hiba, akik átlag felettit kértek. Nekem is az összes ilyen ismerősöm megkapta a sok százezres számláját nyáron. Nálam eddig minden oké (kopp-kopp) a havi 144m3-es beállítással. Tavaly szeptemberben küldtek egy 67k-s számlát. Akkor bementem, hogy ezt töröljék, mert nem fizetem be. Törölték és kaptam helyette egy ~15k-sat.
[ Szerkesztve ]
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
válasz balojazz #9668 üzenetére
Nekem a villanyszerelő intézte az egészet. 16A-t kértünk a 3.5-ös Daikinhoz, aztán egy ugyanolyan típusú klímát is rádobtunk a H tarifás dobozra. Azt mondta a szerelő, hogy elég lesz, és így 1 év elteltével úgy tűnik igaza lett. A 4db 3.2-eshez a szerelőd szerintem megoldaná a 30A-t, de a szekrénycsere sokkal drágább lesz. Fél millió alatt nem úszod meg a H tarifát, legalábbis nem látok rá esélyt.
Amúgy a 48A bírja, de ha néhány nagy fogyasztó odadurrant egyszerre, meg a klímák is, akkor előfordulhat a relé kapcsolgatás.[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz balojazz #9659 üzenetére
Új szekrény kell neked. Tudomásom szerint régibe nem rakják bele az új órát. A H tarifára, illetve a hőszivattyúra külön kell igényelni az áramot. Nekem a nappalira van 3x20A, de attól még a H-ra kellett igényelni.
-
vzsryl
nagyúr
válasz balojazz #9656 üzenetére
Nálam mindenképp kellett új szekrény, és így csak 50+Áfa volt a plusz egy mérőhely. A klíma miatti kábelezés, amper vásárlás és szerelés volt még durván 200k. Így megérte, mert gázból most simán beférünk a kvótába, viszont az előző tulaj több száz köbméterrel kifutott. A klímák meg egy télen elfogyasztanak kb. 30-40k-t H tarifán (ezt szorozd meg 3-mal, ha nem H-n vannak).
Neked teljes kapufa, anyagi katasztrófa lenne.[ Szerkesztve ]
-
-
vzsryl
nagyúr
válasz balojazz #9644 üzenetére
Ha szabványos a szekrényed, akkor az óra ingyenes, aztán innentől csak költségek:
-vezeték a belső elosztóig, aztán a hőszivattyú(k)ig (nekem 5x15m 10-es, mert olyan messze van a szekrény a belső elosztótól, illetve 3 fázisos, szóval ez már majdnem 100k volt a klímákhoz vezető kábelekkel együtt)
-belső elosztó és relék 20-30k
-ha 32A felett vagy, akkor 4953Ft/A a szolgáltatónak, tehát ez is lehet százezres tétel
-szerelési díj (ez is lehet százezres tétel, sőt…)-ha szabványosítani kell a szekrényt, akkor átlagosan 300-500k. Nekem 3 mérőóra állásos szekrény, szereléssel együtt volt 508k ÁFA-val, de ez mocskos drága villanyos volt, mert csak neki volt szekrénye a környéken. A szekrény tavaly borzasztóan nagy hiánycikk volt.
-
vzsryl
nagyúr
válasz tzsolesz #9309 üzenetére
Ha éves viszonylatban beférsz az 1729m3-be, akkor rakd átalányra, és havi 144m3-re állítsd. Én így tettem, és nincsenek meglepetések. Minden hónapban fizetek ~15k-t, aztán a januári leolvasás után kapok vissza X összeget. Tippre 1200-1300m3 lesz az éves fogyasztásunk. Most január 25. óta ment el ~600m3. De ha lesz néhány fagyos hét, akkor a havi 300-400m3 eldurranhat.
-
vzsryl
nagyúr
válasz balojazz #9294 üzenetére
Lokációban pont középtartomány. Vidéki, jó adottságú kisváros kertvárosi része (puccos negyed, pár száz méteren belül van rengeteg százmilliónál jóval nagyobb értékű ingatlan). A bank 41,5M-ra becsülte tavaly, felújítás előtt. A telek üresen is kb 30M-t érne (1370m2). Errefele a legrosszabb állapotú kádárkockák hetek alatt elmennek 30M felett.
De eladni nincs kedvem, mert ahhoz túl sokat melóztam vele, meg túl jó helyen van. Max akkor adnám el, ha “saját” tervek alapján építhetnék újat, és ennek a háznak az ára kéne hozzá.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
-
vzsryl
nagyúr
Köszi!
Nagyjából ilyen elképzelésem volt.amargo: Biztos leírtad többször, de sajnos nem vagyok aktív tagja ennek a topiknak, így nem futottam bele még egyik ilyen írásodba sem. Továbbá sok ilyen ablakot nem láttam.
Értelemszerűen nem fogom újrarakni az ablakokat, főleg, hogy már egy 3. is bekerült az utcafrontra, mert gyorsan össze kellett rittyentsek még egy szobát az érkező porontynak. Ráadásul tegnap és ma vakoltam körbe kívülről az új ablakot.
A hőhídra majd rákérdezek valamelyik szaki ismerősnél (van vagy egy tucat).
A párkányok ideiglenesek. Majd valami csinos gránit fog bekerülni véglegesre. A középső ablaknál a gyártó, párezer ft-os műanyag párkánya van, de a régieknél megtartottuk a betont. Szigetelésnél cserélni fogunk.otapi: Nem a ma élő számokkal számolok. Nem vagyok másfél éves.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Rokonomék 15cm-est (grafitost) raktak fel a kádárkockájukra, és szerintem botrány ronda lett így. Az ablakok lőrésnek tűnnek. A szomszédom 8-ast rakott fel pár éve, ami szerintem nagyon esztétikusan néz ki. Ők is alig használnak energiát, nem is bánta meg a “vékony” szigetelést.
Csak rendszerárakat néztem, ahogy írtam is, szóval a táblák árát nem tudom és nem is érdekel. A felrakását magunk végezzük, tehát munkadíjat kapásból nem kell számolni.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Külső szigetelést tervezek a házon (1-2 éven belül). Kádárkockáról van szó, 38-as fal, kisméretű téglából. A födémen van 2x10 cm-es kőzetgyapot, és minden nyílászáró új.
Jelenleg a beltér 1/3-át fűtjük klímával, a maradékot egy pár éves kondenzációs gázkazán+radiátorok kombinációjával. A gáznál havi 144m3-re állítottam az átalányt, így havonta ~15k alatt megvan. A kvótába simán beleférünk, mert csak fűtésre használunk gázt, és arra is csak akkor megy el észrevehető mennyiség, ha fagy van kint. A klímák H tarifáról mennek, a legnagyobb H tarifás számlánk 12k volt az előző télen.
Tehát éves szinten 250k fölé nehezen megy a fűtés kiadásunk, max akkor ha visszaállnak a több évtizeddel ezelőtti telek.
Emiatt feleslegesnek tartom a 15cm-es szigetelést, ráadásul esztétikailag csúnyán is nézne ki a házon. 8, illetve 10cm-es grafitos rendszeren agyalok. A teljes házra kb 150k lenne a felára a 10-esnek a 8-ashoz képest. Ez szerintem évtizedek alatt vándorolna vissza a pénztárcámba, de addigra már meg is eszi az infláció.
Ti mit gondoltok?megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
Nekem a 3 mérőóraállás + legújabb típusú szekrény volt 400+ÁFA (508k). Állásonként 50k (nettó) a difi ennél a szerelőnél, de ő pár napon belül jön, és mindig van óraszekrénye (nem találtam más ilyen szakit).
Ezenkívül vettem még 16A-t (~80k), és még erre jött a két Daikin klíma + csövezés, konzol és szerelés (750k egy szinte ingyen dolgozó jó ismerőssel). (Nővéreméknek a két kínai klíma + szerelés volt 800k.)Így bőven 1M felett volt a költsége. A két klíma csak a ház egy részét fűti, tehát aki teljesen klímára akar váltani, az nyugodtan gondolkozhat 2M feletti költségben.[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Sikerült megoldani.
Ugye kiírta a sikertelen diktálást az idióta app, de arról nem szólt, hogy a H-tarifára sikeres volt. Böngészőben frissítettem, és ott szúrtam ki a dolgot. Az applikációból ki kellett jelentkezni, majd vissza. Úgy már az is az új állást írta ki.
Most nem csak a H-tarifás órám áll 339-en, hanem a vérnyomásom is...Köszönöm a segítséged! Valahogy csak sikerült megoldani.
-
vzsryl
nagyúr
Kipróbáltam, nagyon jó kis app, kicsit gördülékenyebb, mint a böngészős. Egy pici probléma van vele.
Itt csak egyben tudom az összes mérőórát rögzíteni (ha kihagyok egyet, akkor szürke a beküldés gomb). Egyben viszont nem lehetséges számomra a rögzítés, mert a H-tarifa minden hónap 12. munkanapja +5 nap, a nappali és a vezért minden hónap 15. munkanapja + 5 nap. Az ügyintéző is mondta, hogy nem es(het)nek egy időbe, és nem is esnek. Beírtam most azokat is, de erre sikertelen rögzítést dobott, viszont most azzal az indokkal, hogy nincs diktálási időszakom, mert az 12.21 és 12.26 között lesz. De a H-Tarifát addig valahogy be kell diktálnom, különben lejár az időm.
Erre mi a megoldás? Én már a szívlapáton gondolkodom.[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudom, hogy melyik topikban tudok segítséget kérni, de talán itt vannak tapasztalatok.
Szeretnék mérőóraállást diktálni, de nem sikerül.
EON-ról van szó, és szeptember óta van H tarifánk, de csak október végén kapcsoltunk be először klímákat. 12.07-én volt a feleségem a legközelebbi ügyfélszolgálatnál, ahol bediktálta az aktuális óraszámokat, és diktálósra kérte. Most kellene H tarifát diktálnunk. Két óraállást kér a rendszer, de csak egy óráról szó. A két mérőóraszám teljesen ugyanaz, de "/" jellel elválasztva az egyiknél 15.8.1-et ír, a másiknál 15.8.2-t. Az 1-esnél 212kWh-t diktált be a párom, ezért ott minimum 212-t kell beírnunk. Na ez most 339kWh. A 2-esnél 0kWh volt (értelemszerűen 04.15-10.15 között nem fogyasztatottunk még) , és annyi is maradt. A rendszer is engedi, hogy 0-t írjak be. Beírtam a 339-et és a 0-t is, rögzítettem, de a végén kidobja, hogy nem rögzítettem óraállást.
Mi lehet a baj?megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
válasz forumpista #4163 üzenetére
Itt a környéken a földszintes és 1. emeleti lakások a legdrágábbak.
-
vzsryl
nagyúr
válasz dobolan #3799 üzenetére
Akkor nem tudtak mást csinálni. De mindegy is, mert sztornózták a számlám, és kaptam egy 15.600-ast. Elvileg innentől mindig ennyi lesz. A jelleggörbét is néztük, de ott még jobban leszivatják a népet, ahogy a csajszika magyarázta.
-
vzsryl
nagyúr
&OPiiPO &Calogero:
Reggel már két nénivel együtt álltam a sorban nyitás előtt 5 perccel. Kicsit olyan Mátyás király és a parasztlány esete történt, tehát lett is válasz, meg nem is.
Azért kaptam így a számlát, mert egyrészt augusztus 12-én csak 07.31-től tudták beállítani az új tulajt (engem), mert 08.01-től indult az új szabály. Másrészt ők 20-19-ig számláznak, tehát most a következő számla 08.20-09.19-ig szóló időtartományra lesz kiküldve. És mivel tört hónapot számláztak, ezért ott részarányosan megtörték a kvótámat, amiről este beszéltük. Egyébként szerződést akkor nem kaptam, és elvileg nem is tudtak adni egész augusztusban. Most szeptemberben viszont már időszakokat is tudnak állítani, és szerződést is kaptam. Ez utóbbiból egy teljesen újat, mert leszabályoztam kvótáig, tehát 165m3 helyett inkább 144-et kértem. Legfeljebb nyáron ráfizetek, vagy télen még 1-2 klímát telepítek H tarifa növeléssel (most egy 3.5-ös lett berakva, 10A-t igényelve).
Legyetek résen, ne legyetek restek bemenni panaszt tenni, ha szükséges.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
válasz Floyd80 #3781 üzenetére
Értem, de erről nem tájékoztattak. Arról tájékoztattak az ügyfélszolgálaton, hogy 165m3-re havi 32-33k-t fogok fizetni, és ennyi. Nem fogok kifizetni majdnem dupla árat. Nem volt szó semmi ilyesmiről, mint amit Te most leírtál. Se meleg víz, se nyár kezdés, se semmi hasonló. Bizonyíték nincs, a szerződést aláírtam az E.ON részére, amit kb 2-3 héttel később kaptam, mert az MVM-től nem érkezett semmi. Itt az E.ON a gázhálózat tulajdonosa, de az MVM számláz.
Legfeljebb holnap kérni fogom a szolgáltatás megszüntetését, és a konyhabútorra meg gépekre szánt összegből veszek még klímákat. A H tarifát már megigényeltem 1db klímára, de akkor legfeljebb kérek még pár tucat A-t. Ez van. Ezzel a céggel (MVM) nem vagyok hajlandó üzletelni.[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz Floyd80 #3779 üzenetére
Akkor hiába megyek be az ügyfélszolgálatra?
Azt nem értem, hogy vettem egy házat, bementem a szolgáltatóhoz, kértem havi 165m3-t, benyögött a kiscsaj kb. 32-33k-t havi számla összegre, akkor ebből milyen fogyasztási szokás jött ki?
Ha most bemegyek, lemódosítom 144m3-re a havit, akkor is meggörbítenek, aztán kérnek mondjuk 35k-t az éves 1728m3-re? De ez így elvileg törvénytelen kéne legyen.
Csodálatos.
Szerintem ki se fizetem. Majd lekapcsolják, mi baj lehet?
A megmaradt pénzből veszek még pár klímát, és megvagyok.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Most vettünk egy családi házat, aminél 08.12-től az én nevemre került a mérőpont gázszolgáltatása. MVM a szolgáltató, és 165m3-t kértem minden hónapra átalányba, mert az előző tulajnál 162m3 jött ki a havi leosztásban a múlt év.
Ez eddig mind oké, kb. 32-33k kéne legyen a számlám, ezt mondta az ügyintéző is. De mégis jött egy 59k-s számla, ráadásul 07.31-re elszámoltak 9m3-t, majd 08.01-08.19-re még 165m3-t. Oda is van írva, hogy összesen 174m3. A 174m3 is 40k alatt meg kéne álljon a rezsifelcsökkentés óta, mégis 59k lett. A számlarészletezőn MJ-ban van megadva az ár.
Most valójában mi után kell fizetni? Köbméter vagy MJ? Mi történik itt? Holnap mindenképp bemegyek a helyi ügyfélszolgálatra, de ha esetleg tudtok valamit, akkor kérlek ne tartsátok magatokban.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
válasz AMD Power #2861 üzenetére
Mi 07.27-én online bejelentettünk tulajdonosváltást az eladott lakásra, de még mindig semmi, pedig 15 nap van feltüntetve feldolgozási időhöz.
08.12-én a megvásárolt házra is megtettük ugyanezt, de azt már személyesen, ügyfélszolgálaton. Annak a szerződése hétfőn jött meg. Múlt héten kértünk villanyszerelővel teljesítmény-bővítést, és arról már ma megkaptuk a szerződést, az online felületen pedig már múlt héten jelezte. Illetve ehhez a számla az előző címünkre jött, amit egyáltalán nem értünk. Az a szerencsénk, hogy az új tulajdonos nagyon aranyos, és azonnal szól mindenről, sőt be is hozta eddig a munkahelyemre a leveleket.Ja, és a hó eleji leolvasást direkt kihagytuk, viszont ők kalkuláltak egy óraállást, és kaptunk róla online számlát kb 3 hete.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz Feketelaszlo #2820 üzenetére
Szerződés is jött, amit 15 napon belül vissza kell küldenem aláírva.
De így már érthető. Érdekes megoldás.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Mivel nem vagyok túl jártas gázhasználatban, ezért most kicsit megzavarodtam.
MVM-nél volt az előző tulaj, amit átírattam a nevemre az MVM ügyfélszolgálatán, személyesen. De most az EON küldött levelet a gázóra leolvasásáról, és kaptam felhasználó azonosítót és PIN kódot. Elvileg az MVM-hez is kaptam ilyesmiket.
WTF?[ Szerkesztve ]
-
-
vzsryl
nagyúr
Én azért szeretném diktálni, mert tényleg nagyon mellé tudok lőni az átalánynak. Főleg azért is, mert valamikor ősszel derül ki, hogy marad-e pénz klímára. H tarifa + 3 fázist beköttetem, de pl. napelemre még biztos, hogy nem lesz pénz egy pár évig.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz UberMutant #1692 üzenetére
Tehát nincs erre még válasz. Sajnos ettől tartottam én is.
Top cat: Szerintem nem ugyanarra gondolsz, mint én.
-
vzsryl
nagyúr
Tehát visszautalják nyáron annak a 182m3-nek az árát, amit 747Ft-ért számláztak ki előtte télen?
tatoni: Most veszem a házat. Halvány ibolyántúli fingom sincs róla, hogy milyen átalányt kérjek. Kb egy 1 éves, 40nm-es lakásos, konvektoros tapasztalatom van gázzal, amit akkor a Főgáznak kellett diktálni. Egy új nyílászárós kádárkockáról van szó, ami kisméretű téglából épült és csak a födémen van szigetelés (kb 30cm-es). A lakórész kb 130nm, tehát tippre 400-500m3 el fog menni még enyhe télen is. De amúgy dunsztom sincs.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
válasz Top cat #1683 üzenetére
*144+94.
De valamit nem értek. (Csak fűtés lenne gázzal.)
Tegyük fel, hogy a következőképpen fogyasztok:
szeptember: 50 (marad 94)
október: 100 (marad 44)
Összesen 138 marad meg.Nov. dec. Jan. Feb. Már.: 200*5=1000
November 66, decemberben 66, majd januárban 6 köbméter íródna hozzá. Innentől minden hónapban a 144 feletti rész 747Ft.Április: 100
május: 50
nyár: 0Ebben az esetben az egész évben megállnék 1300-nál, ami bőven benne van az éves keretben. De mégis januártól ráfizetnék.
Ebben az esetben nyáron visszakapnám a 747ft és a rezsicsökkentett ár különbözetét? Hisz belefértem az 1729-be.(A számolás csak fikció, télen szerintem 500 alatt nem állunk meg, hacsak nem marad pénzünk klímákra.)
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Alapvetően én is így gondolkoztam a dolog működéséről, de a jelenlegi helyzetben elbizonytalanodtam.
Illetve a többi kérdésem válaszaira még kíváncsibb vagyok.#1531 Alex91: Még valami: Már a 3. ingatlant veszem 6 éven belül (egyik sem felelt meg 1-2 év után az asszonynak ) , szóval ezzel bőven van tapasztalatom. Csak az MVM és a "rezsifelcsökkentéssel" még nincs.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Félreértesz.
Nem tudom, hogy lehet-e havonta diktálni. (Az lényegtelen, hogy eddig lehetett-e ilyet, mivel most új szelek fújnak, és mindenfélét olvastam már.) Ha nem lehet, akkor nem tudom mi alapján számolnak.
Illetve már láttam olyan kérdést, amire még nem láttam választ.
Ha én augusztusra és szeptemberre bediktálok 0-t, és októberre is valószínűleg keveset, akkor a fennmaradót elhasználhatom majd olcsóbban a hidegebb hónapokban? Ha ez így van, akkor ha pl. december végéig elfogy a felhalmozott m3, akkor utána több százezres számlákra számítsak januárban és februárban a havi kvóta átlépése miatt? Aztán majd nyáron visszakapom, mert pl. áprilistól már nem nagyon fűtök?
Csak fűtésre fogom használni a gázt. Minden más elektromos, sőt ha marad a felújításnál pénz, akkor amennyi megmarad, annyi helyiségben váltom ki a radiátort klímával.Eddig életem során kb. fél évet használtam gázfűtést egy albérletben, konvektor formájában, és a Főgáznak kellett bediktálnom havonta az óraállást. Tehát tapasztalatom nem sok van.
[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Most veszek ingatlant és kb 2 hét múlva tudom a rezsit átíratni a nevemre. Görcsöljek-e azon, hogy az eladó nem diktálja be 08.05-ig az óraállást? Mi alapján fognak nekem számlázni? Lehetek diktálós? Stb…
MVM a szolgáltató.megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
Új hozzászólás Aktív témák
- Hecht GG 950 aggregátorok
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest