- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Egy korszak vége
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Megoldások IBS/IBD-re
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- 20 éve a PH!-n
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisbalazs83
aktív tag
Pár infót én is megosztanék ezzel a gázcső szigetelés témával kapcsolatban.
-Nemrég szigeteltem, és először én is elburkoltam a gázcsövet. Vettem kerek szellőzőket, hogy majd szépen beépítem a kanyarokhoz, toldásokhoz, mert láttam ilyen kulturált megoldást, és olvastam is több helyen, hogy ez így szabályos. Nálam a gázóráig megy 3cm-re a faltól, onnantól már 20cm-re. Szabályos lett volna a szellőzős megoldás, de ahhoz új gázterv kell, amin úgy szerepel a nyomvonal, hogy el van burkolva, és szellőzőkkel biztosítva az esetlegesen szivárgó gáz útja. Szóval új gázterv, és kivitelezés után a gázszolgáltató értesítése, akik kijönnek, ellenőrzik, hogy minden szabályos-e. Nem kockáztattam.
-Kivágtam a gázcső mentén a szigetelést 5cm szélesen, és keresztül lett hálózva. Megkerestem a gáztervem és azon úgy van feltüntetve, hogy nyitott falhoronyban megy a gázcső. Eszembe jutott, hogy amikor készíttettem, akkor már jeleztem a gáztervezőnek, hogy lesz szigetelés. Szóval ez most így szabályos, mert így van a gázterven.
-Megkérdeztem anno az Eon-t is a gázcső kijjebb rakásról. Azt válaszolták, hogy mivel a gázcsőnek van utcán, járdánál lévő szakasza, amit ha kijjebb raknának 20cm-re a faltól, akkor az balesetveszélyes lenne. Pl. este egy biciklis nem veszi észre és elakadhat benne. Ha kész a szigetelés, akkor keressem őket és a szigeteléshez képest kijjebb rakják 3cm-el valamennyi forintért.
-Mivel már ősz van, így biztos nem bolygatom a témát. Még az kellene, hogy elvigyék a gázórát.A lényeg, hogy akinél nem úgy van, ahogy a gázterven, azt lekapcsolhatják a hálózatról, megbüntethetik, és várhat, hogy visszakössék jó pénzért. Ha megy éves leolvasásra az emberke és látja, hogy itt valami nem szabályos, vagy szabályosnak tűnik, de tavaly nem így volt, és jelenti, akkor baj van. A másik, hogy a szomszéd jelenti. A harmadik pedig, hogy időszakosan járnak ellenőrizni gázszivárgást, ha valami változást látnak, és nem a gáztervnek megfelelő, akkor intézkednek. Persze lehet szerencséje valakinek, és 10+évig a kutya se foglalkozik ezzel, de ez egy időzített dolog.
65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
kisbalazs83
aktív tag
0,2 W/m2K*119m2*22fok (kinti-benti különbség) = 523,6Wh
0,13 W/m2K*119m2*22fok (kinti-benti különbség) = 340,34Wh
Kint 0fok és bent 22foknál 183,26Wh a különbség.
183,26W*24óra = 4398,24W/nap. 1m3 gáz kb. 9,5-10,5kW, legyen most 10kW.
Tehát ha jól számoltam, napi 0,44m3 lenne a különbség fogyasztásban egy december, januári hónapbanEzt át lehet számolni ez szerint, akkor az éves megtakarítás is kijön:
Havi külső levegő átlaghőmérsékleti adatok a FŐTÁV szolgáltatási területén
2022 Külső levegő átlaghőmérséklet °C
január 2,29
február 5,69
március 6,82
április 10,40
május 1-15. 18,58
szeptember 15-30. 13,36
október 13,27
november 6,92
december 2,77[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz dobolan #4295 üzenetére
"80-90 fokig semmi gond vele"
-Köszi, ezt szerettem volna tudni.Amúgy a cél sem egyértelmű számomra. Leszigetelsz belülről 1,5nm falfelületet a radiátor "mögött. Ennek kb. semmi hatása nem lesz a szoba hőmérsékletére."
-Igazából nem a szoba hőmérsékletére akartam pozitív hatást, hanem az elveszett energiára. Mivel a radiátor mögött sokkal melegebb a fal, így ott lényegesen több hő is távozik az utca irányába. Otthon volt az EPS, gondoltam bedugom mögé. Semmi komoly változást nem gondoltam bele. Utána jutott eszembe, hogy nem biztos, hogy jó dolog melegíteni és belélegezni ha valami káros anyag termelődhet ilyenkor.#4296emre:
"65 fokos radiátor egy modern fűtési rendszernél baromi magas"
Természetesen nem ennyivel megy, max felfűtéskor. Ennyire van lekorlátozva az előremenő. Az EPS melegítés és káros anyag kibocsátás miatt volt ez az érték a kérdésben.#4297 zoli03
Valószínű igazad van. A 65°C csak egy elméleti maximum szám volt az EPS melegítésre.[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz dobolan #4293 üzenetére
"Nem értem, hogy kérdezel valamit, de feleslegesen, mert a többiek válaszát kb. figyelmen kívül hagyod."
-Elfogadom a válaszokat, véleményeket. A kérdésem az volt, hogy az EPS-ből 65°C hőmérsékleten történik-e káros anyag felszabadulás.Amúgy van 1cm hely az EPS és radiátor között. Kíváncsi lennék hány százalék a hőleadás konvekciósan a fal és radiátor között, ha nincs ott semmi, tehát van 5cm hely a levegőnek áramlani.
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz dobolan #4289 üzenetére
"Ha hozzászorítod az EPSt a radiátor hátuljához, azzal csak azt éred el, hogy rontod a radiátor (és ez által a fűtésed) hatásfokát."
-Igen, kis mértékben."Nem fog többletet leadni elöl azért, mert a hátsó hőleadó felületet beszigeteled."
-De A hátul el nem vont hővel melegebb lesz és ezáltal több hőt ad le a többi részen.
#4291OPiiPO
Ebbe van valami, azt valóban nem veri vissza. Azért megnézném kívülről a falat hőkamerával a 4cm EPS és a hőtükrös fóliával mit mutatna. Csak hát nincs[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz Andraskiss6 #4287 üzenetére
Halottnak a csók persze, de enni nem kér. Mivel ott a szigeteletlen fal nem a 20-22°C fokos levegővel érintkezik, hanem az 50-60°C-os radiátor sugárzó hőjével, ezért gondoltam odatenni. Szerintem a 4cm EPS többet szigetel, mint a vékony hőtükrös fólia. Amit így nem ad le a fal felé a radiátor, azt leadja a szoba felé és középen. A lényeges kérdés, hogy az EPS-ből 65°C hőmérsékleten történik-e káros anyag felszabadulás.
-
kisbalazs83
aktív tag
Hálószobába a fal (B30) és a radiátor közé tettem egy 4cm-es ESP-t, hogy a fal felé sugárzó hőt megfogjam valamennyire, mivel nincs kívülről szigetelve a ház. Majd talán jövő tavasszal kerül rá sor. Kérdésem, hogy a 65°C-os radiátor melegétől szabadul-e ki belőle káros anyag? Ha igen, akkor inkább kiveszem. Próbáltam keresni ezzel kapcsolatban infót, de minden félét olvastam. Egészen a műanyag edények mikrózásáig. Ilyen hőmérsékleten történik-e valami, arról semmi konkrétumot. Köszi az infót!
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz TheMarci #4162 üzenetére
Ahol megszavazta a lakóközösség a kompenzációkat. Visszamenőleg nem kötelező szavazni róla. Lefutottam ezt a kört anyu 1.emeleti panellakásával. Ott 100%-ban az egyedi hőmennyiségmérő alapján számolnak el. Anyu fűt egész télen, valaki meg szinte semmit nem fizet és elzárt radiátorokkal elvan.
-
kisbalazs83
aktív tag
Nekem az jutott eszembe, hogy 0 plusz fogyasztást diktálok innentől minden hónapban. Ha már ennyire idióták és így megbonyolították. Arányosítsak a diktálás napjával, jelleggörbével, fogyasztási profillal? Hogyan gondolták ezt az átlag embereknél? Azt írják a kedvezmény nem vész el... Éves szinten 1729m3 kedvezményesen jár. Akkor legyen nálam a gáz hitelbe és figyelem a fogyasztásom ne lépje túl, azt be..hatják. Klímával, vegyes kazánnal alatta tudok lenni.
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz Attila2011 #1091 üzenetére
Kérdésed ez volt:
Ha holnap bediktálok 250-et, akkor azt még olcsósított áron számolják el teljes mennyiségben?
Válaszom:
Ha szerencséd van és unja magát az ügyintéző.Kérdésed:
Mármint akkor lehet átállni diktálásra, ha unja magát?Nem, akkor csinál úgy, hogy elhiszi a kamu 250m3-t amit diktáltál júliusra. Egy jól beállított program hozzá és nagy felkiáltójelekkel riasztja a számlázó kislányt, hogy itt furcsaság van, kérjen felülvizsgálást.
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz MegaNorby #1073 üzenetére
Aug tuti nem jó Ha 31-én diktálnál, akkor lenne 15m3 a diktálható kedvezményes. Ugye utolsó nap diktálva jár az adott hónapból a 100%. Nálad 15-én, azaz fél hónapnál ír 22,48 diktálható kedvezményes m3-t.
Használd az enyémet és alakítsd át kedvedre.
Attila2011:
Ha szerencséd van és unja magát az ügyintéző. Amúgy kis esélyt látok rá. A megszokottól magasabb 10-20m3 felett talán még szemet húnynak, de ilyen 50-100, vagy többnél tuti felülvizsgálják. Írja is az MVM a diktáláskor.[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz Zozzant #1071 üzenetére
Lehet egy kicsit csalni aug1 előtt (előre takarékoskodni), de a sokat felülvizsgálják, azt írja az MVM:
"Kérjük, ügyeljen rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatjuk, és módosíthatjuk a hálózati elosztó leolvasása alapján. Ha nem diktálja be mérőállását a diktálási időszakban, akkor becsült fogyasztás alapján készítjük el számláját. Ha az éves leolvasások között egymás után kétszer, vagy összesen háromszor nem diktál, az éves leolvasás után automatikusan átállítjuk számlázási módját hőmérsékletfüggő részszámlázásra."[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz MegaNorby #1068 üzenetére
"10 napot az augusztusi kedvezménnyel napra lebontva, 21 napot meg a szeptemberi kedvezménnyel napra lebontva kell számolni?"
Igen, így logikus, ha 21.-én diktálsz, mivel nem ugyanannyi jár kedvezményesen minden hónapban (a napok száma és a jelleggörbe határozza meg).Amikor nem volt különbség az árban, értsd kedvezményes/piaci, addig ennek nem volt jelentősége, csak az elfogyasztott (diktált) m3-nek. Így viszont van jelentősége, hogy hány nap van a diktálásban az aktuális hónapból és hány nap az előzőből. Ehhez jön hozzá, ha nem diktálod be amit lehetett maximum kedvezményesen és viszel tovább belőle. Ennél jobban nemigen lehetett volna megbonyolítani.
"A jelleggörbét se értik sokan, akkor így mi lesz?"
Nem céljuk, hogy értsék az emberek. Lehetett volna ezt egyszerűbben is, de a jelenlegi infók szerint így lesz."( mindig az adott hónap utolsó napján kell diktálni!?)"
Szerintem a diktálás napja marad ami eddig is (de ez majd kiderül), és pont ez bonyolítja meg a számolást. Mivel nem vagyok profi excel-ből, ezért vakaróztam is vele egy sort...[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz MegaNorby #1049 üzenetére
Nem jó, mert nem számolsz azzal, hogy a hónap hányadik napján diktálsz. Nézd meg az én kalkulátorom: Gázfogyasztás diktálás jelleggörbe szerint
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz sajtos365 #1030 üzenetére
Attól még diktálhatsz táblázat +1m3-t aug, a tényleges fogyasztásodat senki nem látja. Utána mész a kedvezményes határig a diktálással minden hónapban. Így kimaxoltad a kedvezményt. Persze a tényleges fogyasztást is nézd mellette, hogy lásd, hogy állsz valójában. A szolgáltatói leolvasás kavarhat be a matekba, hogy az mikor van.
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz sajtos365 #1027 üzenetére
Szívesen! Azért csináltam, mert én is diktálós vagyok, és elég nehéz volt kiigazodni az elszámoláson. A kedvezményt meg jó lenne kimaxolni. Nem vagyok egy excel guru és lehet nem is így fognak számolni. Arra gondoltam, hogy augusztusban diktálok 1m3-el többet, mint amit a táblázat kiad és a számlán látni fogom, hogy így gondolták-e ők is. Kicsibe tesztelem
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz sajtos365 #1022 üzenetére
Ez egy kalkulátor. Mindenki máskor diktál, aki diktálós. Ha letöltöd és beírod a diktálásod napját, akkor megkapod mennyit diktálhatsz, ami még kedvezményes. Az bonyolítja a dolgot, hogy minden hónapban más a felhasználható kedvezményes mennyiség, mert egy jelleggörbe szerint osztják el az évi 1729m3-t. Plusz még bonyolíthatja a dolgot az előző hónapról maradt kedvezményes mennyiség görgetése, mert ilyet is írtak az MVM oldalán, hogy nem vészel a fel nem használt.
[ Szerkesztve ]
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz runner 125 #1013 üzenetére
Nem megy el a meleg télen
Mondjuk egy panel lakás külső szigetelést elég nehéz lenne megoldani, ha az egész ház nem akarja. Akkor pár centis szigetelés is sok megtakarítást hozhat a falakon, mennyezeten.65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
kisbalazs83
aktív tag
Hibás.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest