- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
moonlight115 #147 üzenetére
Ismerős, tanár családból vagyok... Ha ki se rúgják, akkor is ezernyi módon megszívhatja, találó a fordított 50-es évek hasonlatod, "kémek" vannak mindenütt, meg klikkesedés. Ki mit kap, hová osztják be... -attól függ, melyik "oldalon" áll.
Az embereket egymás ellen fordítják, nekem is egyre nehezebb liberálisnak megmaradnom. Agnosztikus ateista, illetve panteista vagyok, a családomban viszont van keresztény, muszlim, zsidó is. Amíg nem akarnak megtéríteni, nincs is baj. Viszont ha az állam beáll az egyik oldalra (bármelyikre), és erővel ha mást nem is, de a látszatot megteremti és megköveteli valamilyen irányban, abból hatalmas feszültségek keletkeznek. Hogy legyen valaki liberális, ha azt látja, hogy mind az ő, mind a hozzá hasonlók jogait államilag tiporják el?!
A harag átterjed lassanként az összes keresztény irányába -és viszont: sok keresztény meg az összes hitetlent / nem az ő vallását gyakorlót gyalázza. Aki pedig éppen fölénybe kerül oldaltól függetlenül, nem kegyelmez a másiknak.
-
moonlight115
őstag
Ehhez jön még az, amit az egyik pedagógus ismerősöm mesélt:
Mióta átvette az egyház (mindegy, melyik) az iskolát, ahol tanít, eluralkodott a paranoia és a színlelés a tanárok életében. Mert vannak ugye a nem hívő tanárok, akiknek "illik" úgy tenni, mintha hinnének, muszáj megjátszani magukat, és figyelni, mit beszélnek és kinek a tanáriban, mert pontosan lehet tudni, kik a besúgók a tantestületben. Kicsit olyan "fordított" 50-es évekbeli a hangulat. És nincs más választása, ha meg akarja tartani az állását. -
válasz
potyautas #145 üzenetére
Kis műveltséggel biztosan érti, de az se baj, ha nem, mert k..ra nem fontos egy ilyen vicc értése, nem múlik rajta semmi.
Szerintem is felháborító a kötelező erkölcstan vagy hittan, ennek nem az iskolában van a helye, és annyi sokkal értékesebb alternatíva lehetne: tanulhatnának gazdasági ismereteket, pszichológiát, vagy simán többet más tárgyakból. De az is értékesebb lenne, ha lenne egy szabad órájuk, úgyis túl vannak terhelve általában. Nem ritka, hogy 7-kor kezdődik a 0. óra, és busszal megy a gyerek. Ha ez a nulladik óra mondjuk erkölcstan vagy hittan, nem jut más eszembe, csak az, hogy b@sszák meg, pedig művelt ember vagyok. Egészségtelen a fejlődő gyermek számára az ennyire korai kelés, ezt már számos tanulmány bizonyította; és azért keljen korán, hogy valami beteges ember beteges dolgokkal tömhesse a fejét...
A gyakorlatban ráadásul az egész úgy néz ki, hogy az önkormányzatok spórolni vagy megfelelni akarnak, és lepasszolják az intézményeket az egyházaknak, s így gyakorlatilag kötelező hitoktatást vezetnek be. Eleget téptem már a számat sok helyen, hogy ez mennyire káros, mennyire nincs rendjén, de sajnos ma Magyarországon ez az irány a támogatott. Sok helyen nézik, ki jár templomba, és ráb@szik, aki nem, mert bizony számít; sok vallásos rá is kérdez, a munkaadók is simán figyelembe vehetik, ha elvileg ilyesmit nem is nézhetnének.
A rossz szülő meg az, aki otthon más nevelést ad, és ez az iskolában kiderül. Miatta szívhat a saját gyereke. Ha nincs a közelben más, csak felekezeti iskola, mit lehet tenni?!
Az államot és az egyházat szét kéne választani, mégpedig a GYAKORLATBAN. Tudom, ez egyre nehezebb dolog, mert már egy ideje Alaptörvényileg is "Magyarország keresztény állam". Akinek meg nem tetszik, költözzön más országba.
Rá akarja erőszakolni a maximum fele arányú vallásos réteg a hitét a népesség másik felére, és sajnos most ez az uralkodó elit érdeke is, hogy ne lázadjanak annyira a szegények a kilátástalan sorsuk miatt, törődjenek bele... -erre jó eszköz a kereszténység, a túlvilági kárpótlás remek fogás azoknak, akik nem reménykedhetnek földi boldogulásban.
-
potyautas
tag
Vajon érti ezt akinek semmilyen bibliai ismerete nincs?
-
-
válasz
Cyberpunk #136 üzenetére
írtam egy hosszút a logikáról, de inkább ctrl+a és del lett belőle. Lényegtelen.
írtam másról is, hagyjuk. Az álláspontok nem közelednek, csak az indulatok (bennem, mert rengeteg más is eszembe jutott), de kiírtam magamból, csak nem küldtem el, ez így a legjobb.Szabályzat:
Különösen tiltott a Felhasználói Tartalomban:
11. Aktuálpolitika, faji, etnikai kérdések (a vallás téma pedig csak a Vallás topicban kaphat helyet).gondolom a politika meg a politika topicban, mert most olyan is van. De itt tényleg ne menjünk bele politika kérdésekbe, a vallásos téma is a kulturált hangnem miatt maradhatott szerintem.
szóval peace, már többször a beszélgetés végére értünk, csak mindig tud valaki valami olyat reagálni, amit nem tudok szó nélkül hagyni
-
Gergosz2
veterán
hogyha a szülőnek kötelező templomba járni meg gyónni azért, hogy a kölkét ne vágják ki az egyházi iskolából?
Melyik iskolában van ez így? Nem hinném hogy létezik ilyen.
ha nem erőltetnék rám a papok a saját vallásukat.
Ki és mikor és hogyan erőlteti rád? Talán futnak utánad és bibliákat dobálnak neked meg szentelt vízzel locsolnak? -
bambano
titán
válasz
Gergosz2 #132 üzenetére
például azért, mert vannak települések az országban, ahol az összes iskolát odaadták a felekezeteknek.
és ebben az esetben vagy másik iskolába kényszerül a gyerek, vagy felekezeti szabályok szerint kell iskolába járnia. például mennyiben felel meg a szabad vallásgyakorlatlak, hogyha a szülőnek kötelező templomba járni meg gyónni azért, hogy a kölkét ne vágják ki az egyházi iskolából? ahova nem önként ment?vagy milyen takarékosságot eredményez az, hogy visszaadják mind az egy iskolát a településen egy egyháznak, majd kénytelenek másikat építeni, mert a szülők felháborodnak azon, hogy milyen tanárok kezébe kerül a gyerek?
engem minimálisan se zavarna a te világnézeted, ha nem erőltetnék rám a papok a saját vallásukat.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
pető bá' #135 üzenetére
A világ változik, ma már egy nyílt világban élünk, az információ, tudás elég gyorsan eljuthat a világ bármelyik szegletébe. Persze ez veszélyeket is rejthet, hiszen rengeteg hülyeség is terjeng a világhálón. Meg kell tanítani a gyereket, hogy kitudja szűrni ezeket, ehhez meg logikus gondolkodás kell, ahhoz meg tudás, annak az alapjait meg megadja az iskola is. Egyszerűen nem szükséges, hogy ebbe egy vallásos óra, vagy egy erkölcstannak gúnyolt valami beleszóljon. Túl sokra értékelitek ezeket ez jól látszik. Ti meg én is elfogult vagyok egy irányban, így nem fog közeledni az álláspontunk. A vallást nem részletezném tovább, az én szememben ezotéria az egész, de elfogadom, hogy sokan hisznek valami természetfelettiben, ha ez ad egy lelki megnyugvást, hát legyen, ki miben találja azt meg ez változó lehet.
Ez után meg csak politikailag tudnék erről csevegni, az meg szabálytalan ezen az oldalon.
-
válasz
Cyberpunk #133 üzenetére
a topic elején az volt a téma, hogy az erkölcstan könyv milyen életszerűtlen (nem láttam, nem olvastam, csak itt a véleményeket); azt meg, hogy az, akinek éppen szüksége lenne ilyen ismeretekre, nem egy ilyen témájú könyvvel fogod lekötni (már ha bármilyennel le lehet), azt nagyon valószínűnek tartom.
Hittan nélkül is megismerhető, betartható.. arról beszéltünk, hogy a hittan erről is szól, nem 0-24-ben az egyház szabályairól.
Az eddig említettek közül egyedül a szülőt tartom életképesnek erre a feladatra (bocsánat: már amelyiket). A TV-ben nem hiszem, hogy bármi ilyen műsoron megakadna a gyerekek szeme (amúgy nem is hiszem, hogy van egyáltalán), a "zinternet" meg sok esetben kimerül a FB-ban. A szülőnek meg feladata a nevelés, nyilván. De mikor 24 órából 8-at alszik a gyerek, meg 8-at suliban van, akkor több időt tölt az iskola-tanárok környezetében, mint otthon. Hogy innen miért sajnáljuk azt a heti 45 percet, azt nem értem. -
Gergosz2
veterán
válasz
Cyberpunk #130 üzenetére
Amúgy még most sem értem miért van ez a hisztéria. Lehet választani, erkölcstan és hittan között. Aki ateista vagy úgy érzi , hogy semmiképp sem tudja befogadni a hittant az válassza az erkölcstant. Ennyi . És ne arról menjen a vita , hogy ki szerint mi felesleges , ki mire pazarolta az idejét.
-
válasz
Cyberpunk #125 üzenetére
utoljára írom le: hitoktatáson NEM csak és kizárólag Istenről, a X parancsolatról, a Bibliáról, a szentekről és egyháztörténetről van szó. Útmutatást ad jó és rossz között (alap dolgok: megbocsátás, szeretet, odafigyelés, alázat, bizalom, becsület), amiről az iskolai órákon nem esik szó. Igen, emellett megismerkedik a gyerek a Bibliával, az egyház szabályaival. De - ahogy írták - nem vasszigor kíséretében azt erőltetve, hogy ha nem így élsz, akkor a pokol tüzén fogsz égni az idők végezetéig.
A hit megismerésén kívül van egy nevelési eredménye is egy (jó) hitoktatásnak. Rengeteg gyerekre ráfér az ilyesfajta "nevelés", a keresztény szemlélet (nem a: járj misére, fizess egyházadót; hanem az imént részletezett "alap dolgok", erkölcsi dolgok). Tényleg nem annyira, mint a matek. Az összeadás fontosabb, mint hogy jó emberré váljon. (Nem összehasonlítható, ne köss bele, én is tudom!) Tudom, hogy egy hittan nem váltja meg a világot, ha valaki olyan környezetből-nevelésből jön. Csak annyira lebecsülitek az egésznek a mögöttes tartalmát. Nem egy szent szöveg az egész. Ezt talán ti is tudjátok.
-
zone
őstag
válasz
Mister_X #117 üzenetére
Nem alternatív szemszöget mutatnak be, hanem kizárólagosat. Egy vaskorban írt "tökéletes" könyvnek az adott egyház adott magyarázatát.
Ha a varázslók misztikus világáról szeretnél többet megtudni és csak a Harry Pottert olvastatják veled 12 éven keresztül, mint egyetlen valódi forrás, mennyire lesz tágabb a világszemléleted? -
Gergosz2
veterán
válasz
greenity #122 üzenetére
Nálunk sem az ment, hogy bejött egy pap hittanra reverendában és bibliával meg vaskereszttel ütött minket , hogy higgy Istenben mert pokolra kerülsz. A hittan tanárunk egy világi ember volt , így mint te vagy én, csak éppen a hittan volt az egyik szakiránya(nem tudom tanároknál, hogy mondják ezt pontosan.) Vele végigbeszéltük az egész bibliát, egyháztörténetet, meg az ,hogy mi is maga ez a katolikus vallás meg stb.
-
greenity
senior tag
Az, hogy a tankönyvben mi van, és hogy mit tanulnak nem csak az erkölcstan esetén esik néha egymástól messze, lássuk be, más tankönyvek esetén is.
Mindkét szülőm érintett a dologban, hiszen édesanyám tart ilyen órát alsóban, édesapám pedig most végezte el a tanfolyamot.
Lehet azt normálisan is csinálni.Annak idején, amikor még én jártam általánosba, volt ez cca. 10-15 éve, akkor volt egy metodista lelkész aki rendszeresen járt osztályfőnöki óra keretében hozzánk. Nem a vallást erőszakolta ránk, hanem beszélgettünk, és igen a javunkra vált.
Tényleg ezt lehet normálisan is csinálni.
proci985 erre lenne jó, ha lenne normális informatika oktatás, de amíg eddig 4-10. osztályig volt info oktatás, most 6-9., az egy más kérdés, hogy olyan szinten szét van szabdalva az egész, hogy az valami hihetetlen
-
Gergosz2
veterán
-
Gergosz2
veterán
Még jó , hogy úgy mondjátok ezt, hogy gondolom egyikőtök sem járt hittanra , és azt akarjátok mondani hogy ettől kevesebb lettem..
És gondolom sokkal jobban tudjátok annál aki 12 évig tanulta , hogy ez egy mínusz a plusz helyett...Bármikor ott hagyhattam volna de nem tettem.
-
Gergosz2
veterán
Juj juj jujjj!
Választható alternatívája a hit- és erkölcstan, amit kifejezetten aggályosnak és károsnak tartok. Miért kell az államilag fenntartott iskolákba több évtized után visszaengedni, visszakényszeríteni a vallási nézeteket?
Az első szavad magyaráz is mindent mivel választható.
Hogy engedhető, hogy vallási alapon tanítsanak fiatal gyerekeket az erkölcsre és etikára?
Római katolikus iskolába jártam 12 évig és 12 éven át tanultam hittan . Megbántam -e ? NEM! Nem lettem pap, vagy szerzetes , nem is ez a célja a katolikus iskoláknak , hogy azokat neveljenek belőlünk. Egyszerűen ez egy pluszt ad nekünk, amivel máshogy is szemlélhetjük a világot.Olyat, ahol a hívő bűnözőnek túlvilági jutalmat ígérnek, de más vallású átlagembernek örök szenvedést?
Ezt ki és hol állítja?
Azt kell mondjam az egész írásodról lerí , hogy te sem tanultál hittant.
-
zone
őstag
válasz
zotyesz66 #100 üzenetére
Ez nem logika, hanem félremagyarázás. Hit és hit között van különbség, de a magyar nyelvben nincs külön szó a vallásos hit és az elméleti hit megkülönböztetésére.
Egy keresztény vallásos hite azon a meggyőződésen alapul, hogy létezik egy isten és ezt erősíti a Biblia igazságába vetett bizalom. Egy ateista elméleti hite azon a feltételezésen alapul, hogy nincs vagy nincsenek istenek, és ez a következtetés racionalitás, logika és a tudományos világba vetett bizalom eredménye. A kettő között áll az agnosztikus, akit nem foglalkoztat a kérdés vagy határozatlan és nem hajlik egyik oldal felé sem.Az elméleti hit lehet vélemény, elmélet, következtetés, feltételezés vagy meggyőződés, de mindegyiknél fennáll a tévedés lehetősége. Ezzel ellentétben a vallásos hit esetén nem áll fenn a tévedés lehetősége.
Ez valóban egy érdekes és rendkívül sokrétű filozófia kérdés, de a kiinduló témához csak nagyon messziről kapcsolódik, tehát ha szabad kérnem, térjünk ahhoz vissza.
-
Cyberpunk
félisten
A szakemberek ezt már megmagyarázták. Isten van, teremtés is volt a la Nagy Bumm, és mindent előre kitervelt, a világ működését pedig természeti törvényekbe rejtette.
Csak hogy a Big Bang is egy elmélet, igaz jelenleg ez az elfogadott, és a mérések is ebbe az irányba mutatnak. Képtelenek elfogadni, hogy valami keletkezhet a semmiből, márpedig igen! Részecske szinten protonok. Mondjuk ebbe nem mennék itt bele, lévén ez már kő kemény fizika.
Ám az Isten az maga is egy paradoxon. Ha Isten van, akkor ki teremtette az Istent? Mert hát a hívők szerint semmiből nem lesz valami, noha ezt a fizika cáfolja ugyebár. Na de akkor van egy Isten-Isten, de az sem lehet a semmiből és így tovább... Nincs logikus értelme a dolognak. Ezek után döntse el mindenki miben hisz. Én is hiszek valamiben abban, hogy nincs teremtő.
-
egyébként nem. ennél mélyebben pedig nem mennék bele a tudományok és a vallás egyeztetésébe, mert nincs értelme. Beszéltem pappal, aki a sejtek felépítéséről beszélt olyan részletességgel, hogy csak néztem. Istenbe vetett hit <> tudományokban való "szelektálással". erről tényleg nem akarok beszélni, mert abszolút felesleges.
egyébként én/mi arról beszélünk, hogy Istenről bármilyen véleményt alkotni, vélekedni, csak hinni lehet. Hinni ezt vagy azt, feltételezni így vagy úgy. Ezt is túldumáltuk már szvsz.
-
bambano
titán
válasz
zotyesz66 #105 üzenetére
Szerintem elfogadhatjuk azt az állítást, hogy csak Istenben hinni nem lehet. Csomagban kapod, ha Istenben hiszel, akkor kénytelen vagy hinni a teremtésben is, és kénytelen vagy tagadni az evolúciót, és még sorolhatnám. Ezek szorosan összefüggnek, marhaság Istenben és az evolúcióban egyszerre hinni.
Viszont a pakk egyes részeire van cáfolat, tudományos bizonyíték. Következésképp ha a pakk nagy részét elveted, a hit szempontjából ekvivalens többi részét is el kell vetned, vagyis egyben az egészet. Másképp fogalmazva, ha úgy gondolod, hogy tudományos bizonyíték van az evolúcióra, akkor az a vele ekvivalens "nem létezik Isten" állítást is bizonyítja.
-
válasz
Cyberpunk #98 üzenetére
a könyv tartalma a szerkezete, felépítése miatt téma, meg ezek során 2 mondatban szóba kerül, hogy melyik rész miről szól. 10 percben nem sok mindenre van idő. Teszem azt ha egy regényről kell beszélni érettségin, ott sem a tartalma a lényeg, hogy mi a cselekménye, részletesen
Nagy vonalakban, szereplők, miről szól úgy általában - szerelmi történet, háborús, egy két cselekményszál megemlítése -, aztán ennyi.
szerk.: zone:
a 2011-es KSH-hoz: köszönöm, tudtam, hogy elérhető kell, hogy legyen! -
az ateizmusról (#100) zotyesz66 leírta a véleményem;
nem tudom ez a nem focizás honnan jött. Hinni vagy nem hinni Istenben. A nem hinni Istenben = hinni, hogy nincs Isten. Mert tudni nem lehet, tehát hiszi. Mint ahogy én azt hiszem, hogy 5 perc múlva végzek ennek a megírásával. Feltételez, gondol, hisz. Nem úgy hinni, mint vallásban. Feltételezni, elfogadni.
Sokkal nagyobb hit:
1) Van Isten, alkotott egy világot, minden apró részletével.
2) Nincs Isten, minden ami körülvesz, a véletlen műve, az evolúció meg a véletlenek sorozatának csodája (már maga a Föld meg a bolygók kialakulása, aztán a Föld sorsa, meg az emberé stb).nyilván, ennek a hasonlatnak annyi volt a lényege, hogy belegondoljunk, hogy mit hiszünk akkor, amikor Istent nem. ennyi volt az egész lényege.
-
XharX
aktív tag
Félreértettél. Én nem azt mondom, hogy akit nem ismerek és nem tudom róla, hogy kiérdemli a tiszteletet azzal egy utolsó bunkó lennék, sőt. Nyilvánvalóan a civilizált viselkedés része egy ismeretlennel való normális viselkedés, de az kortól függetlenül . Én ugyanúgy megadom a tiszteletet egy magamnál fiatalabbnak is ahogy egy jóval idősebbnek is, max "testi lehetőségeik" szerint kaphatnak minimálissal más bánásmódot. Azt meg nonszensznek tartom, hogy korom miatt nem kapom meg ezt egyes emberektől, főleg ha én megadom.
Ez a tanároknál se kell, hogy másként legyen. Nyilván tisztelni kell az összest, míg ennek ellenkezőjére nem szolgál rá, mert még én is azt mondom, hogy van az a szint ahol nem tudok jó pofát vágni egy egy tanárhoz. Erre lenne is pár sztorim, de ez más lap.
A tanároknál inkább a legnagyobb gond, hogy a fegyelmezést rosszul kezdik. Ebbe most nem akarok belemenni, de életem során a rengeteg tanárom közül ebben a témában a legtöbb dilettáns volt, ahogy a régi rendszert se lehet jónak tartani. Azt meg, hogy a diákok teljesen normálisan álljanak hozzá az olyan kérés minthogy a korrupció csak úgy tűnjön el.Toleranciához: Nyilván az élet egyik alapvető aspektusa, ahogy a fenti témában is alapnak kéne lenni. Persze ez 7 évesen nem könnyű, de alapnak kéne lennie egy ilyen órán. Persze ez ahogy már írtam tanár függő, ismerem aki tanítja nekik és ő tipikusan az, hogy aki nem hiszi az hülye. Ez elég sajnálatos, főleg, hogy az alapokat egy ilyen embertől kapják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Intel Core i5 12400 / 16GB DDR4 / GTX 1660 SUPER 6GB / 256GB NVME SSD / 1TB HDD /
- RAM --- SoDIMM --- SD-DDR1-2-3
- ÚJ DLSS4 Gamer PC 14Gen i5 14400 / 16GB DDR4 / RTX 5060 8GB / 512GB NVME SSD
- Steam Deck 512GB LCD
- HP 14 Elitebook 840 G10 FHD+ IPS i5-1335U 10mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3035, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest