Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• pető bá'

őstag

válasz zone #99 üzenetére

az ateizmusról (#100) zotyesz66 leírta a véleményem;

nem tudom ez a nem focizás honnan jött. Hinni vagy nem hinni Istenben. A nem hinni Istenben = hinni, hogy nincs Isten. Mert tudni nem lehet, tehát hiszi. Mint ahogy én azt hiszem, hogy 5 perc múlva végzek ennek a megírásával. Feltételez, gondol, hisz. Nem úgy hinni, mint vallásban. Feltételezni, elfogadni.

Sokkal nagyobb hit:
    1) Van Isten, alkotott egy világot, minden apró részletével.
    2) Nincs Isten, minden ami körülvesz, a véletlen műve, az evolúció meg a véletlenek sorozatának csodája (már maga a Föld meg a bolygók kialakulása, aztán a Föld sorsa, meg az emberé stb).

nyilván, ennek a hasonlatnak annyi volt a lényege, hogy belegondoljunk, hogy mit hiszünk akkor, amikor Istent nem. ennyi volt az egész lényege. :)

:R

• zotyesz66

őstag

válasz zone #99 üzenetére

Nem tudja, hogy nincs isten, tehát hiszi. A tudás és a hit bizony kizárja egymást. Ha valamiben nem hiszel, akkor a hiányában hiszel. Ez puszta logika.

• pető bá'

őstag

válasz zone #85 üzenetére

> szerinted ha valaki világi nevelést kap (és ebbe bele tartozik többféle vallás megismerése), annak garantáltan nem lesz igénye spiritualizmusra és ez rossz.

milyen vallásismeretre gondolunk itt? Hogy töri órákon történelmileg átfut a tanár az adott vallásokon. Nekem legalábbis ez ugrik be. Nem tudja meg, hogy ma hogy néz ki egy ilyen vallási közösség, hogy miért marad ez fenn. Lát egy hitet, meg lát híveket. De nem lát bele. Igen, valószínűnek tartom, hogy nem lesz igénye vallásra, legalább a családalapításig, vagy addig, amíg komoly változás állna be az életében.

> Nem jó? Miért nem? Ki kellene alakulnia? Miért kellene?

Mert tudás nélkül, ismeretek nélkül nem vallhat meg az ember semmit igazán.

> ostoba kijelentés, hogy az ateizmusban hinni kell, mivel az ateizmus nem vallás. Ahogyan a nem focizás sem sport.

wikipédia: Az ateizmus az isten, istenek vagy más természetfeletti lények létezését elutasító eszmei irányzatok csoportja.
    Az ateizmus nem vallás. Aki ateista, mégis abban hisz, hogy nincs Isten. Tehát hiszi, hogy nem igaz az Istenről alkotott keresztény vagy egyéb más kép.
    Abban hinni, hogy nincs Isten, és minden, ami körülvesz minket a véletlen műve, a természet csodája - sokkal nagyobb hit kell.

• pető bá'

őstag

válasz zone #73 üzenetére

Van választás: erkölcstan / a lehetséges vallások hittana. Ha a kívánt vallás nincs, akkor mehet erkölcstanra, és járhat külön hittan órára egy más vallási gyülekezetbe, NEM állami oktatásban. Ez ennyire érthetetlen? Hogy képzeled el a bármilyen vallás választását? Van 3 buddhista hittan tanár az országban, és 15 diák, az ország különböző pontjain. Taps.

A másodikra - nem tudom milyen arányú a felnőttek megtérése (és akkor most nem a szektákról beszélek, akit oda tévesztenek, az más téma), de nem gondolnám, hogy túl nagy. Milyen felfogás ez? Szerintem írtam róla részletesen. De akkor közelítsük máshonnan:
    gyermekkorától kezdve nem kap hitoktatást, semmilyen vallásról, ateizmusról sem. Semmiről. Tanul, tudományok megvannak, minden stimmel. Ezzel milyen világkép alakul ki abban a gyerekben, akit féltünk a vallásoktól? Nyilván, egy Isten nélküli kép, vagy a történelmi tanulmányai alapján lát hiteket, amik nem vonzóak, és hát miért hinne benne, nem ésszerű. Nem akarok megsérteni senkit, feltételezést írok!

Ha gyermekkorától kezdve minden vallásról kapna átfogó tanításokat - minden vallás lényeges elemét megismerné -, akkor tudna választani. De mi alapján? Szimpátia? Történelmi háttér? Alapítás módja?

Ha gyermekként egy vallást tanul, akkor az a vallás, és kész. Belenő, megtanulja, megszokja. Ez párszáz évig elég jól működött. Amikor egy különböző vallású pár kötött házasságot, döntöttek, hogy melyikük tér át (jellemzően katolikus-református), amelyik család vallása erősebb volt, az maradt (pont a hetekben beszélgettem egy idősebb bácsival, nagyszüleiről volt szó talán).

Mit akarok mondani az egésszel? Nem jó, ha valaki hit nélkül nő fel.. valamilyen Isten képnek ki kellene alakulnia. Ha utána ateista lesz, legalább tudja, hogy mit tagad. Az ateizmusban is hinni kell.

Cyberpunk - pedig.. :) Nem tudom, hol-hogyan oktatják, véleményem szerint rengeteg emberséget, empátiát, tiszteletet, alázatot, becsületet, tisztességet át lehet vele adni. Nyilván, van amikor a szigor segít, nem mindegy milyen korú gyermekekről van szó, milyen háttérrel. Azért egy kutyánál remélem értelmesebb a társadalom következő hulláma :)

• potyautas

tag

válasz zone #20 üzenetére

Az ateistáknak javaslom, hogy hittan helyett válasszák az erkölcstant!

• Mister_X

nagyúr

válasz zone #20 üzenetére

I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
    II. Isten nevét hiába ne vedd!
    III. Az Úr napját szenteld meg!
    IV. Tiszteld atyád és anyád!
    V. Ne ölj!
    VI. Ne paráználkodj!
    VII. Ne lopj!
    VIII. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!
    IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
    X. Mások tulajdonát ne kívánd!

Ami ebből valóban idejétmúlt, az az I., III. és talán a X. parancsolat. A II. az vehető egy szimpla etikai "útmutatásnak", mert a hétköznapi a k*rva Isten b*ssza meg nem éppen ízléses. A X. parancsolat konkrétan az irigységtől int óva, azt pedig nehezen lehet kikerülni.

Tudjátok, hogy nekem hogyan teltek a hittanórák? Beszélgetéssel. A tanár arra ment rá, hogy megismertesse a kereszténység történetét és ki is tárgyaltunk mindent. Kezdve attól, hogy miféle isten az, aki egy ember hülyesége miatt több ezer másiknak okoz fájdalmat járványokkal, elsőszülöttek meggyilkolásával, valamint miféle "hívők" azok, akik a Bibliában is tökéletesen bemutatják, hogy mit nem szabadna tenni, az Úr meg mégis pártolta őket. Aztán rátértünk az egyház fejlődésére, az erkölcstelen papokra, püspökökre, pápákra, a borszorkányégetésekre, eretneküldözésekre, keresztes háborúkra és a Szent földön elkövetett bűnökre. Bár én a Bibliából csak az Ószövetséget olvastam el, az Újszövetség túl nyers volt, az órákon azt is átvettük. Jézus élete, az ókori Palesztina, stb. Érdekes volt. Nálunk a hittan óra lényege pont az volt, hogy megismertesse a kereszténység minden oldalát, nem az, hogy hívőket faragjon belőlünk. Mit nyertem vele? Tágult a világnézetem.

Az meg hogy jössz, ma már 50% alatt van a keresztények aránya, megnevettet.

@kraftxld: ezekre ott volt a történelem óra. Több óra lett szentelve az Iszlámra, egybevéve Mohameddel és az arab birodalom terjedésével, valamint ugye a törökökkel való háború tananyaga is tele volt muzulmán vallási ismeretekkel, információkkal. Szintén nem egy óra volt a buddhizmus, a kínai univerzizmus (konfucianizmus, taoizmus) tananyaga, valamint átvettük a japán shintoizmust is. Meg a brahmanizmust, India kapcsán és az afrikai, valamint Dél-kelet Ázsiai és Óceániai törzsi vallásoknak is volt óra szentelve. Akkor érezném jogosnak a "lehessen hittanórán tanulni az indián törzsi vallást" kijelentést, hogyha egyáltalán 1%-ot meghaladná a népesség arányában a magát indián törzsi vallást követőnek valló ember, mert akkor lehetne mondani, hogy van igény az oktatására.

• potyautas

tag

válasz zone #16 üzenetére

A hazánkban leginkább elterjedt egyház képes volt finanszírozni magát, mielőtt államosították a vagyonát. Na, ezt nem kapta vissza, ezért kell az állami támogatás.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés