- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
#72042496 #196 üzenetére
Értem.
Csakhogy nagyon gyakran látom ezt az egyik legnyomósabb érvnek. Hogy nincs cad. Egyrészt van - persze nem fullextramegahiper, de van - másrészt a felhasználók nagy (meg merem kockáztatni, hogy 90%) nem használ cadot.A másik joker érv, hogy nincs játék. Itt már a falat kaparom. Azt szoktam erre mondani, hogy a Linux nem játékszer. Értsd: nem játékra kezdték el fejleszteni. Ez csak a 28. a prioritási listán. Ennek ellenére vannak játékok. Szabad projektek, fizetős portolt játékok, plusz programok, amikkel lehet futtatni a wines játékokat több kevesebb sikerrel.
Ez az érv is kifújt.De az figyelemre és elismerésre méltó, hogy beismered, a legfőbb az, hogy félsz tőle. Ezzel már lehet valamit kezdeni.
Szóval nem kell félni tőle, nem rontja el a géped. Lehet, hogy lesznek problémák, meg szokatlan a dolog, de ugyanakkor biztos, hogy lesznek akik segítenek.Ha van kedved és időd rá, bele kell fogni, meg kell ismerni. Veszíteni valód nincs. Max tanulsz pár dolgot, az meg mindig hasznodra van.
-
törölt tag
azért köszi a kifejtéseket mindenkinek
mondjuk ezt is figyelembe véve, még mindig az a véleményem, hogy a lapozófájl kikapcsolása nem feltétlenül rossz irányba befolyásolja a rendszer működését/sebességét. például ne nem nagyon szeretem, ha az 5400rpm-es laptopvinyómat lapozgatja a rendszer, mert sajna elég lassú, főleg a ramhoz képest.
-
sghc_toma
senior tag
moonman (#186): a Windows pedig kódot (programot) soha a büdös életben nem lapoz ki, csakis adatot
a 2006-os BlackHat US-en mutattak be egy módszert, amivel kódot injektáltak egy ring0 driverbe úgy, hogy allokáltak egy rakás memót, ezáltal a Vista éppen nem használt drivereket kirakott a pagefile.sys-be, majd abba belepiszkáltak, és rávették a kernelt, hogy futtassa a megpiszkált driver kódját.. itt nyilvánvalóan kód volt kirakva a pagefile.sys-be.. akkor most ez hogy is van?
-
törölt tag
-
zoltanz
nagyúr
Én tisztelem mindkét fél munkáját, és mért találtaki az embei faj a poénokat. Vannak akik értik vannak akik nem, itt most erről van szó csak. A másik nem mondom tudok programozni, de egy kicsit igen, tudom mi az "könyékig matatni a trutyiba a forráskódban" . Nem ma kezdtem.
-
moonman
titán
nem mondtál újat, rendszerint érvelés és tények helyett puffogtatják a hozzánemértők, most is ez történt. csak bassza a csőröm, én sose mondtam a Linuxra, hogy szarfos tákolmány, egyrészt, mert nem ismerem annyira, hogy ilyet merjek állítani (pontosabban ismerem annyira, hogy), másrészt tisztelem mások munkáját, még ha nem is szimpatizálok vele.
-
moonman
titán
válasz
#16820480 #180 üzenetére
a Windows lapozófájl és virtuális memória körül eszméletlen nagy a zűrzavar a fejekben és ebből jönnek a "van még ram, minek teker" féle nagyonhozzáértő megszólalások.
a virtuális memóriát nagy vonalakban korábban leírták, a lapozófájl kicsit más tészta. eleve hidegrázást kapok attól, amikor azt hallom, hogy ezt meg azt a programot "kiswappolja". eleve a page és a swap más elven működik, a Windows pedig kódot (programot) soha a büdös életben nem lapoz ki, csakis adatot. teszi mindezt attól függetlenül (persze nem függetlenül, de most így egyszerűbb elmagyarázni), hogy van-e szabad fizikai ram és mennyi. lényegében idővel mindent kilapoz, amit csak lehet, mert a Windows memóriamenedzsere úgy van megírva, hogy mindig a legrosszabbra készül, vagyis mindig a legtöbb szabad memóriát próbálja szabadon tartani, ha a user elindít valami erőforrásigényes programot, ne szakadjon össze a rendszer. ettől függetlenül természetesen folyamatosan ramból dolgozik, de nagyjából mindent kint van a lapozófájlban is.
vicces olvasni például, hogy a Vista bezabálta az összes memóriámat (asszem még logout írás is született, amiben az író padlót fogott, hogy 0 a szabad fizikai ram), és milyen érdekes, hogy atomstabilan és gyorsan működik szabad memória nélkül is.
(itt elkezdhetnénk boncolgatni a cache fogalmát, de ez most itt nem tanfolyam.)
szóval lehet, hogy szar az a memóriamenedzser, csak épp fingunk nincs róla, hogy hogyan is működik...
-
moonman
titán
nyilván, de ez nem minősíti egyik fájlrendszert sem, szóval marhára nem értem ezt az egészet.
az ilyen ál-tech dumáktól meg, hogy "lehet használni nem túl intenzív lemezhasználat esetén egyes nem professzionális területen" rosszul vagyok. a világ összes Windows-a NTFS-t használ, vicc ez az egész.
-
bambano
titán
válasz
#16820480 #171 üzenetére
A swap, helyesebben page, az egy részterület a virtuális memória megvalósításában. Akár van swap, akár nincs, virtuális memória mindig van, már csak architekturális okokból is. Ha van swap, akkor a virtuális memória mérete több lehet, mint a fizikai memóriáé, ha nincs, akkor értelemszerűen nem.
-
bambano
titán
válasz
fordfairlane #173 üzenetére
tőle kellene megkérdezni, nem én mondtam...
-
törölt tag
a wupdate-et nem sorolnám ide. de csak azért, mert eddig én azon még drivert sem találtam soha (ahoy írták már korábban mások), amikor felment netre keresni a win. nem beszélve olyasmiről, hogy nincs semmilyen kiegészítő szoftver, csak a MS sajátjai. mondhatni, hogy elég szegényes a kínálat.
nem akarok pálcát törni egyik rendszer felett sem, azokról tudok személyes véleményt mondani, amit próbáltam, és jelenleg ezek közül a linux (illetve azon belül is az ubuntu) felel meg leginkább az igényeimnek. nem mondom, hogy nincsenek benne gondjaim, de most leglaább egy ideig más miatt kell idegeskejek, mint win esetében (plusz, és ez sem utolsó szempont: eddig az online közösségnek köszönhetően szinte mindig sikerült megoldani pillanatok alatt a dolgokat, mert annyi fórum áll rendelkezésre)
tomtyi: már nagyon régóta az az első, hogy kikapcsolom a virtuális memóriát a gépemen. akár xp, akár vista, akár linux. mindezt azért, emrt 2GB fizikai memória mellett egyszerűen nem tudtam olyan felhasználási területet találni (a saját általam használt dolgok közt), ahol kevés lett volna a RAM. még vista + firefox, thunderbird, torrent, pár IM progi és Halo 2 együttes futtatása esetén is maradt olyan fél giga...
-
törölt tag
Azt nem vonom kétségbe, hogy elboldogulnak rajta, viszont egyszerű dolguk volt amiatt, hogy megspóroltad számukra a váltással járó "nyűgöket". Ráadásul gondolom supportot is kapnak, ha arról van szó.
bambano:
Igaz, kiragadtam azt a mondatot, mentségemre szóljon, hogy ki akartam írni magamból a fenti hozzászólást.
Úgy látom, nem csak rám érvényesek ezek, hanem - megkockáztatom - ilyen az általános hozzááállás.
A félremagyarázásra nem tudok különösebben mit mondani. Valami egyetemes pszichológiai dolog lehet, mert ez a feature Windows esetén ugyanígy megvan.
Egyébként elhiszem, hogy már elegetek van belőle. -
zoltanz
nagyúr
-
bambano
titán
válasz
#72042496 #147 üzenetére
Az egy tiszta, korrekt hozzáállás, ha azt mondod, hogy NEKED nem felel meg vagy azt, hogy TE most nem tudsz elég energiát fordítani rá és maradsz a windowsnál.
De nem erről beszélek, hanem arról, amikor olyan tényeket kezd el félremagyarázni valaki, amik nem igazak. Mert ezen második esetben objektíven ellenőrizhető dolgokról hirdet téves véleményt, míg az első esetben a saját berkein belül nyilatkozik. Mintha valaki azt kezdené magyarázni, hogy nekem nem felel meg a linux, tehát nem is létezik linux.
Olyan, mintha egyesek fudolni akarnának (de szép igét alkottam...), pedig csak saját hülyeségüket verik nagydobra. Ezt nem értem, erre várom a magyarázatot.
-
Ha csak ennyit mondtal volna, akkor valoszinuleg nem is kaptal volna a fejedre.
Ezzel szemben nyilatkoztal olyanokrol, hogy mi van es mi nincs egy default Ubi installban, hogy kik irjak az opensource software-eket meg hasonlokat: amik nem a szemelyes megitelesed, hanem az u.n. "tenyek" korebe esnek - vagy legalabbis oda esnenek, ha nem lennenek legbolkapott hulyesegek. -
sh4d0w
félisten
[OFF]Nem
A kritika azért ér Téged, mert úgy nyilatkozol valamiről, hogy hallottad, hogy a szomszéd gyerek kanadai unokaöccsének a kollégiumi szobatársa már látott ilyet, meg hallott olyat.
Javaslom, hogy tényleg fogadd meg Vladi tanácsát, és próbáld ki a Linuxot, akár virtuális gépben is.[/OFF]
Az opensource meg azért opensource, mert átnézheted a forráskódot, mielőtt úgy döntenél, hogy lefordítod Magadnak a programot, és ha valami mást találsz benne, mint amit ígértek, világgá kürtölheted a hírt a felfedezésedről.
-
Alchemist
addikt
"Egy dolog elvitathatatlan a Vistától: szép, kellemes látvány a szemnek."
Egy Vista desktop látvány ugyan eladhatóvá teszi a terméket, de órákon keresztül dolgozni vele sokkal fárasztóbb, mint egy ingerszegény felülettel.
-
törölt tag
"Tehát megkérdezem kedves windows fanoktól: ti féltek a linuxtól?"
Bár nem vagyok fan, csak Windows használó, de részemről igen, ez egy tényező.
Egy olyan, teljesen új rendszer lenne, amelyet meg kell ismerni, hozzászokni, utánajárni, hogy mi hogyan működik benne, hogy a CAD szoftverektől a játékokig minden fut-e rajta. Ez pedig sok energiát és időt elvenne - s ezekből van a legkevesebb.A másik oldalon pedig ott a megszokott Windows környezet, amely a mindennapok során már bizonyított. Persze, nyilván megvannak a maga hibái, de ezeket jócskán felnagyítják a felhasználói inkompetenciák és a máig élő sztereotípiák. (Utóbbira épp a hétvégén láttam remek példát.
)
Olvasgattam mostanában az ehhez hasonló Windows vs. Linux háborúvá fajult topicokat, ahol általánban a szakmai dolgok felé terelődik a téma. Érdekes dolgok ezek, csak sokszor az sikad el, hogy felhasználói minőségben ezek senkit sem érdekelnek. A felhasználó észrevétlen működést vár el, ill. azonnali rendelkezésre állást.
A Windows rendszerek mindezt az emberek döntő többége számára képesek olyan minőségben biztosítani, hogy ne vállalják be a Linuxra váltást.Az árat direkt nem hoztam fel, mert akkor előkerül az illegális használat kérdésköre, ebbe pedig a magam részéről itt most szeretnék nem belefolyni.
-
Sanyix
őstag
Mivan nemtudsz erre mit írni? És még én olvassak kis szakirodalmat? (egyébként olvastam) Én tényt mondtam, aki azt mondja nem így van, az HAZUDIK. Bármelyik vista előtti vindóz elé ülve megtapasztalhatja bárki.
Azt magyarázd már el, hogy az hogy fizikai ramból van x szabad hely, az mi mást jelenthet azon kívül, hogy egy része üres?
Vagy talán azt is próbálod elhitetni velem, hogy az ntfs alig töredezik?
-
zoltanz
nagyúr
-
törölt tag
"meg benne van a swap fájl">ez nem a pagefile.sys, amit ki is törölhetsz, és beállíthatsz úgy is, hogy kilépéskor ne mentse el, azaz 0 bit legyen?
"van egy oka annak, hogy olyan sokat foglal a vista: mindent bele kell tegyenek. ugyanis a MS nem dolgozik olyan repository-val, ami mondjuk egy Ubuntu mögött áll, hogy bármikor a szükséges csomagokat, drivereket lehúzza a netről, és amúgy meg minimális a telepítési méret.">szóval az összes driver (nem csak nyomtatók) benne van a Vista-ban? Az Office csomag?Swap a Linux-okban is (bár tudod) ram*1,5, de 2 GB fölött már feleslegesnek tartják.
(#20) Morden24: ezek közül melyik nincs a Linuxokban? -
oO7
őstag
basszus csak annyit montam, hogy ENGEM SZEMÉLY SZERINT nem zavar az hogy 2.5 vagy 10 giga az oprendszer meg hogy azért van a memória hogy ki legyen használva.
Jameg emondtam a véleményem erről az egész opensource dologról.
És most ezért választanom kéne a "nem" és a "mégsem" között ? -
oO7
őstag
ez azért érdemel annyi kiegészítést, hogy bár a játékok szerintem nem számítanak professzionális alkalmazás kategóriába de naggyon nagyon sokan használják őket. Szóval ha levonjuk azokat akik valóban valami csak win-re írott professzionális célalkalmazást használnak és azokat akik a gépüket (nem feltétlenül elsősorban) játékra használják akkor a potenciális linux használók száma jóval kevesebbre csökken.
-
bambano
titán
azt mondtad nemrég, ha jól emlékszem, hogy nem használsz linuxot, csak hallassz róla itt-ott. Akkor miért írsz ilyeneket? Valami megalapozottság, ilyesmi?
Ha nem te mondtad, akkor bocs.
#132: tudtad, hogy a debiannak pl. komoly bugtrack rendszere van? nemcsak azért komoly, mert sokat tud, hanem azért is, mert komolyan veszik. Nincs olyan, hogy valaki belepiszkol egy programot a rendszerbe, mert letépi a fejét a kiadás maintainere.
-
oO7
őstag
nem montam hogy MIND !!! csak hogy sokan vannak akik valódi tudás nélkül raknak ki így-úgy módosított programokat meg egyszerűnek tűnő kis pár 10 - pár 100 KB -s alkalmazásokat célfeladatra amik tele vannak bugokkal. Márpedig sok linuxos azért használ linuxot merthogy jajde jó hogy beleírhat a programba. Legalábbis ez egy elég gyakori érv szokott lenni.
-
-
A BAM-nek semmi koze a FAT-hez, sokkal inkabb hasonlit pl azt ext2 block bitmapjere (mar csak azert is, mert szinten bitmap). A BAM (a FAT-tel ellentetben) nem tartalmaz semmi infot magukrol a file-okrol. Az adott file directory entryjeben ott az elso blokk cime, utana pedig minden blokk elso ket byte-ja a kovetkezo blokkot cimzi (kiveve az utolsot, ott az van, hogy az adott blokk mennyi adatot tartalmaz). Szoval a BAM nem a filerendszer alapja, hanem egy alapvetoen redundans tablazat.
-
n0_gAboR
őstag
Egyebkent sztem meddo ez a vita, foleg ilyen reszletekbe menoen.
Sajna a Linux nagyon sok embernek, cegnek nem alternativa, mert a professional programok 95%-a windows only.
Remelem hogy ilyen teren fog javulni a linux tamogatottsaga a kozeljovoben - hogy igazi alternativa legyen. Ez mind a Windowsos, mind a linuxos felhasznaloknak javara valna, mert tenyleg versenyhelyzetet generalna.
(Mint ahogy meg lehet nezni hogy a Vista legjobban reklamozott ujdonsagait melyik masik oprendszer generalta (nem a "linuxra" gondolok)) -
zoltanz
nagyúr
Gizikenek sokkal jobb egy Linux mert elég sok disztribúció kering a neten szinte mindenki talál magának megfelelőt. (nem is kell telepíteni hozzá semmit). Egyszerűen berakja az adott disztribúció diszkjét aztán okézik.
Még hogy a Linux ugyanannyira stabil mint a Wifos ki hallott még ilyet? Ott programozók ülnek a székekben nem marketingesek.
-
bambano
titán
segítek a szövegértési problémádon: mondtál egy orbitális baromságot linuxról, erre dabadab mondott egy hasonló orbitálisat windowsról, csak hogy érzékeltesse veled, milyen szinten szóltál. És akkor meg kellett volna kérdeznie tőled:
"te ezeket a baromságokat most direkt hergelésből irogatod, vagy tényleg ekkora troll lettél?"Tekintsünk el attól, hogy valamikor a számítástechnika ködös hajnalán mindkét kijelentésnek volt valóságalapja.
Egyébként megkérdezem már, ha klavit ragadtam:
a kedves windows irányból linuxot fikázók olyan szintű tévedésekről tesznek tanúbizonyságot, hogy az már fáj és hiába próbál nekik az ember korrekten válaszolni, legközelebb megint előjön. Az összes ilyen erőfeszítés falrahányt borsó. Tehát megkérdezem kedves windows fanoktól: ti féltek a linuxtól? sok hsz kicsit olyan, mintha minden reggel elzsolozsmáznátok, hogy linuxhoz nincs driver, linuxot telepíteni rémálom, linux nem jó desktopra senkinek, linux piaci részesedése mérési hiba, linuxhoz nincsenek alkalmazások, és a mantrázás csúcsa: nem fut rajta photoshop, stb. stb. Szóval: féltek? Ha nem féltek, akkor hogyan lehet elferdíteni olyan objektív tényt, hogy a debianban pl. több, mint 18 ezer csomag van benne alapból, a windowsban meg csak a rendszer beindításához szükséges dolgok?Egyébként bocs, hogy a te hsz-edre válaszul írom, nem téged akartalak kipécézni.
-
-
oO7
őstag
mondjuk ha jóltudom akkor az NCQ-s vinyók ezen a töredezettségen próbálnak segíteni. Szóval nem mindenki éli meg olyan rettenetes kínszenvedésnek azt, hogy kicsit töredezett a vinyója. De erre most nemtudok konkrétumot mondani, hogy az új vinyók fel vannak e szerelve ncq támogatással. A chipsetek szerintem igen.
-
Sanyix
őstag
Mindenhez van ma már 64bites driver. Én lassan 3/4 éve 64biten vagyok, és semmi hátrányom nincs belőle, mindenhez van driver.
plugineknél meg általában csak annyi kell a 64bithez, hogy fordításkor azt választják...
és emellett még mindig lehet 64bites os-en 32bites programot hasnálni, amin mennek a 32bites pluginek. Alapnak kellene már venni 64bitet, és jönnének rá a programok. -
Sanyix
őstag
annak fölösleges aki szereti hallgatni a kerregést, meg a jó lassú betöltést nézni. Egyébként a beépített defrag tényleg fölösleges, mert szinte semmit sem csinál. Viszont a vinyón többezer helyen összevissza vannak a fájlok...
memóriakezelés, az olyan, hogy messze nem fogyott ki még a fizikai ramból, de a szerencsétlen xp már összevissza kerregteti a vinyót, töltöget a virtuális memóriába. Aztán meg a memóriahasználós program bezárása után 5 percig megint recsegteti a vinyót(közben többször be is áll), hogy visszatöltse a ramba, azt amit nagyrészt fölöslegesen töltött a virtuális memóriába.
-
moonman
titán
mielőtt hüjeségeket beszélsz, tájékozódj. előszöris már XP-n se lehetett FAT-ot választani bizonyos méret fölött, a Vista pedig már egyáltalán nem ajánlja fel.
a C64 CBMFS fájlrendszert használt.
"számtalan hátránya mellett van néhány hibája is (lassúú, nagyon töredezik, gyakorlatilag nincs hozzáférés-kezelés"
miaf...?
"Az ütemező rettenet gagyi, a mem.mgmt. pazarló és bonyolult"
ezmosthüjevagy?
"Ezek alapján valahogy egy közmondás jut eszembe:"
nekem is. ha csendben maradtál volna...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest