- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
agyarka
aktív tag
válasz
Quattro #2899 üzenetére
Az általad vásárolt Ctek savas ólom akkuk töltésére alkalmas, legyen az folyadékos, felitatott vagy AGM. A zselés akku alacsonyabb töltési végfeszültségű, ezért azok töltésére nem alkalmas. Mit értesz hibrid akku alatt?
Töltésnél a sarura is kötheted, ez már nem szikrázik. Üzemszerű hálózati áram és jó töltő nem tesz kárt a gk elektronikájában.
-
Quattro
tag
Sziasztok!
Előre leszegezem, hogy nem értek a villamos dolgokhoz, lehet tök alap dolgokat kérdezek, sőt biztos....
Ha így van akkor bocsánat de pár dolgot szeretnék megkérdezni, hogy ne tegyek kárt se az akkumulátorban, se az autóban. Tehát vásároltam egy Ctek MXS 5.0 Tester és töltőt, plusz egy Ctek intelligens akku őrt.Hogyan lehet tölteni vele az akkumulátort ha nem veszem ki a kocsiból az aksit?
Töltésnél az akkumulátor saruit le kell csatlakoztatni, hogy ne érje kár az autót? Ami videokat láttam a youtube-on ott egyszer sem kötötték le az akksit az autóról csak egyszerűen rákötötték a töltőt és már töltötték is az aksit. De vki azt mondta, hogy le kell töltésnél kötni az aksit az autóról. Hybrid aksi és normál aksinál kell különbséget tenni vagy ebből a szempontból ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk.Normál akksi esetén
A töltő pozitív pólusát az akksi pozitív pólusára, a töltő negatív pólusát az akksi negatív pólusára kell kötni?Hybrid akksi esetén
A töltő pozitív pólusát az akksi pozitív pólusára, a töltő negatív pólusát az autó kasznijára kell kötni? Miért nem lehet a töltő negatív pólusát az aksi negatív pólusára kötni?Az akkumulátorra rátettem a Ctek intelligens akku őrt. Töltésnél le kell venni az aksiról a töltés idejére vagy maradhat rajta? Nem okoz benne kárt a töltő?
A Hybrid aksit a normál személyautó üzemmódban kell tölteni vagy a "hópelyhes" módban?
Azt olvastam, hogy évente egyszer érdemes a RECOND üzemmódban az akksit feltölteni. Ezzel a móddal lehet a hybrid aksit is tölteni?
Ha az aksi fel lett töltve van jelentősége annak, hogy először a töltő pozitív vagy a negatív vezetékét kell levenni az akkumulátorról?
Ha az akkumulátort lekötöm az autóról, mi a sorrend? Először a testet kell lekötni, utána a pozitív sarut? Bekötésnél pedig először a pozitív majd a test kábel jön? Hybrid aksinál is ez a sorrend?
Köszönöm a válaszokat!
-
norrberth
addikt
válasz
torque12 #2893 üzenetére
Ctek mert zártabb a ház IP65 védelem, és ha veszel akkor csak a 5.0 vedd legyen valami az autónak is.
Továbbá XS 0.8 on nincs recond AGM akku töltés és hőmérséklet kompenzálás sem.
Én tutira nem venném meg.. egy 10 est rádobsz Fétisnél 21.756Ft az Mxs- 5.0 ha beregisztrálsz jársz -5% kedvezmény. Ingyenes házhoz szállítás.Vannak itt többen is akik sajnálnak egy normális töltőt az autótól.. Persze ha visszaolvastak volna tudnák hogy Lidl és Aldis baráti macskát hajigálni sem jó.
(#2897) torque12 Szerintem nem sokat ér a szulfátlanító üzemmód, főleg ha hanyagolva volt az akku. Az már dagad a szulfáttól! Tehetsz te arra bármilyen gépet.
Max 1 évet ráhúzhatsz jobb esetbe.Új akku és azt karbantartani.
-
torque12
csendes tag
válasz
tibcsiworld #2894 üzenetére
11 AH-s motorkerékpár akksi lenne legfőképpen töltve vele. Szerintem a rendes töltés is fontos lenne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
torque12 #2893 üzenetére
A dokumentációk alapján szinte mindegy, mindkettő 800 mA-es töltő, tartozékok a szemes és csipeszes kábel is.
Ez a Ctek ábrája:
Az Optimate 2 annyiban különbözik, hogy nincs szulfátlanító program, valamint hiányzik a 10 napos lebegtetés.
Ehelyett töltés után 30 percig 13,6 V tartófeszültség, 30 perc szünet, ezt váltogatja. Nekem ez valamiért szimpatikusabb, mint a 10 napos lebegtetés / tartás, de nem vonom kétségbe, hogy utóbbi is megfelelő.
Mindkettő vissza tud kapcsolni normál töltésre, ha esne a feszültség.
Az Optimate 2-nél írják is, hogy ha 200 mA nem elég a 13,6 V fenntartásához, akkor töltésre kapcsol. Valamint arra is utal a leírás, hogy külön készenléti tápköre van, tehát a szünetekben, illetve akku nélkül csak ez működik, a főtápegység leáll, nem fogyaszt áramot.
Amúgy belőlem nehéz kicsikarni állásfoglalást, nem szeretek senkit befolyásolni. Ez más témákban is így van. Leírom, amit tudok, de a döntés mindig egyéni kérdés, hogy kinek, mi a jó, mi tetszik jobban.
-
torque12
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan töltőt keresnék ami ha feltöltötte az akksit nem kapcsol le, hanem továbbra is tölti.
Eddigi kinézett töltőim az OPTIMATE 2 vagy 3, illetve a CTEK XS 0.8.
Kérdésem tehát az lenne, hogy melyiket ajánlanátok, de akár más töltő típust is szívesen meghallgatok ha ajánlotok.Köszönöm.
-
kaliber
aktív tag
Saját tapasztalat jó pár év és autó alatt, hogy ha már kell töltögetni egy akkut (autó) akkor annak annyi, (ha rendben van a generátor) töltögetheted azt akár milyen töltővel úgyis akksi csere lesz belőle.
k. norbi: Azért mert te nem értesz valamit az nem azt jelenti hogy az zagyvaság
Egyébként megvettem az ultimate speed-et idáig jól teszi a dolgát
-
Kernel
nagyúr
válasz
norrberth #2888 üzenetére
Neked láthatóan szövegértelmezési zavaraid vannak, de múltkor már ezt is elmagyaráztam, finoman célozva a képességeidre:
https://prohardver.hu/tema/re_brogyi_ctek_akkumlator_tolto_es_masolatai/hsz_2845-2845.html
-
norrberth
addikt
Tehát ilyen szempontból lehet ócska töltő, lehet Ctek, mindegy
Szerinted..Ha visszaolvasol a fórumon 10x ki lett tárgyalva a Ctek tovább tölti, jobban feltölti, és több kakaó is marad az akkuba napokkal később. Még a Lidl és baráti nem tudják úgy feltölteni.
Nem is igazán érdekel te mit zagyválsz itt össze. Megmondom őszintén.
-
Kernel
nagyúr
Igen, így értettem én is, meg arra próbáltam kilyukadni, az akku szempontjából mindegy, milyen egyenárammal húzzák fel adott feszültségre (sima DC, impulzusok, félhullámú szinusz stb.). Lényeg, hogy végül eljutott valamilyen szintre.
Tehát ilyen szempontból lehet ócska töltő, lehet Ctek, mindegy.
Megint más kérdés, hogy túl nagy árammal, túl hamar felszalad a feszültség, emiatt be kell fejezni, de az még nem jelenti, hogy fel is lett töltve.
Ehelyett jobb a kisebb áram, lassan emelkedő feszültség (illetve behatárolt feszültség), több töltést lehet így bevinni.
Csak itt még egy kis fizikai ellentmondás is bejött a képbe, amit már részleteztem, az is más dolog. De szerintem ki kell még várni, hogyan fog viselkedni az akku.
-
doso21
csendes tag
Egy nagyon fontos dolog, az 1 ampert a töltő mutatójáról olvastam le... lehet köze sincs semmihez csak mutat valamit. Csak a feszültséget mértem.
És az nem a CTEK töltő volt, hanem írtam, hogy a régi töltőm amit még 1 éve a Tesco-ban vettem!
De az arányokat értem.
ahogy levettem a sarukat már tettem is rá a Ctek töltőt. azért is mondtam hogy valami nem kerek nekem sem.
És még nem a Varta blue dynamic aksira vagy a Ctek töltőre gyanakszom.A Ctec töltőnél nem mértem meg mennyi amperral vagy feszültséggel tölt.
Egy a lényeg, ami tény... hogy azért a több árért több minőséget is kap az ember.
És ez tényleg feltöltötte. -
Kernel
nagyúr
válasz
norrberth #2882 üzenetére
Ez nem magyaráz meg semmit, az még mindig csak 15 V kerekítve, továbbá ott már a 4. szakaszban van (CV). De az előzményben nem erről volt szó:
Már a töltő áram 1A-ra lement (régi mutatós töltő) töltőfesz felment 16V fölé. Gondoltam kész de azért megpróbálom az új töltőmet. Háát az első 3 jelig jutott.
Ha 16 V-ról 1 A áramot vett fel, akkor 15 V-ról sem vehetne fel 5 A-t, fizikai képtelenség. Kivéve, ha nem rögtön rakta át, hanem volt közben valamennyi szünet is.
3 jel --> 5 A-es töltési szakasz (CC).
Egyébként, amikor azt írtam, hogy 14,4 V, de nem fűztem hozzá, hogy van még a hőkompenzálás is, az nem azért volt, mert nem tudok róla, hanem csak az adott probléma szempontjából lényegtelen szószaporítás lett volna.
-
Kernel
nagyúr
Azért ez nem egészen így működik, van itt pár ellentmondás.
Ha 16 V-ról 1A áramot vett fel az akku, akkor Ctek töltőről (ami 14,4 V fölé nem megy), hogyan vehet fel 5 A áramot (3. szakasz)? Valami itt nem kerek. Vagy volt közben valamennyi szünet is (önkisülés).
Azt még megérteném, ha rögtön a 4. szakaszba kapcsolna, mert 14,4 V-ról még mindig vehet fel annyi áramot, ami mondjuk kevés a leálláshoz:
Nem tudom, a Ctek mennyi áramküszöbnél vált csepptöltésre, csak a szemléltetés kedvéért jelöltem be 0,5 A-t. Egyébként 100 % töltést elvileg csak később, a csepptöltés során lehet elérni.
Másik hozzászólásod is tekintve, ha feltételezzük, hogy az akku azért (is) merül le túl hamar, mert az önkisülése megnövekedett (egy vagy több cella átvezetése miatt), akkor előállhat ilyen jelenség, hogy a 4. szakaszban sokáig tartózkodik, majd lassan készre vált. De attól még nem javul meg akku, a Ctek sem tud csodát tenni.
Akku szempontjából áram-áram, mintha azt mondanám, hogy egyik csapból is víz folyik, meg a másikból is. Csak egyiket processzor szabályozza, másikat meg nem.
-
-
HagaNRG
őstag
Hópihe ikonnal a kijelzőjén én is rajta hagytam most az autón a LIDL-ös töltőt. (és itt éjszaka nem -1-2 fok lesz tutira, hanem legalább -15) De nem hinném, hogy ne tudná így tölteni csepptöltéssel)
-
doso21
csendes tag
Nem akarom sztárolni a Ctec-et. De megéri az árát.
Régi aksit töltöttem több mint 14 ótán át. Már a töltő áram 1A-ra lement (régi mutatós töltő) töltőfesz felment 16V fölé. Gondoltam kész de azért megpróbálom az új töltőmet. Háát az első 3 jelig jutott. Azaz nem érte el a töltöttség a 80%ot. Hagytam rajta kb egy óra múlva se ment tovább. Reggelre végzett és valóban fel volt töltve. Nyugalmi fel a multiméter szerint 12.86.
A másik töltő ezek szerint hiába 6 A-es. Nem tudta 80%ig se feltölteni. Ezért kellett nekem heti szinten töltögetni.
Most kíbáncsi leszek hogy bírja. -
ddsteel
aktív tag
válasz
crissprivat #2873 üzenetére
Pedig nekem ez is tetszik... csak feltölti teljesen ez is....
-
xeo98
csendes tag
válasz
adamos0606 #2868 üzenetére
Nekem az Aldis olcsó van, az csak hópihe módban (hidegtöltés vagy mi a neve) tölt minuszokban. Most is megy
-
agyarka
aktív tag
-
adamos0606
tag
Sziasztok! Mínusz 1-2 fokban lehet a töltőt működtetni? Konkrétan a most is kapható Lild-s töltőt használnám ilyen hőmérsékleten.
-
ddsteel
aktív tag
válasz
Inhouse #2854 üzenetére
Én is vettem 2-t biztos, ami biztos
Jó, hogy mondod, hogy 0,2V-tal kevesebbet mutat, mert csodálkoztam, hogy csepptöltésen 12,7V-ot jelez ki, de akkor ezek szerint az 12,9 V, ami épp a fullra töltött akku feszültsége. Akkor most jó, hogy 12,9-cel tölt csepptöltésen vagy inkább kicsit afölött kéne lennie? A 12,7 kijelzést keveselltem.
-
sandró60
addikt
válasz
-Gabesz- #2864 üzenetére
Ahol vettem (Békásmegyer) a boltban a rendelési asztalnál kb 8-10 db volt előkészítve a pulton.Azt hitték,hogy én is a rendelésemért jöttem,de én mielőtt odamentem felhívtam őket,hogy van-e készleten és rendelés nélkül hoztam el.Az eladó megjegyezte nem győzik a beszerzést.
-
-Gabesz-
senior tag
-
DeFranco
nagyúr
nekem semmi tapasztalatom nincsen, teljesen tök vagyok az elektronikához, a multimétert sem tudnám használni, se ellenálláshoz se semmihez nem értek.
a feszültség-áramerősség-teljesítmény(?) kapcsolatot ismerem. ennyi.
idővel persze jó lenne megtanulni, de jelenleg ez a helyzet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeFranco #2857 üzenetére
Annyiban különbözik a multimétertől, hogy műterhelést is képez szerintem, ettől függetlenül én nem tudnám kihasználni, a tapasztalatok alapján, illetve nekem megfelel a terheletlen mérés. Abból is látom, amit kell.
De elképzelhető, hogy valakinek meg az a jó, akinek nincs multimétere és tapasztalata ilyen téren.
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok!
töltőm már van, de most a lidl kihozott egy ilyen tesztert is. jó ez valamire? érdemes ezért pénzt adni?
vagy inkább vegyek egy olcsó multimétert és tanuljam meg használni, többre megyek vele?
-
HagaNRG
őstag
Megvettem a LIDL-ös töltőt.
Egyetlen kérdés, tudom, nagyon balek, de akkor is: Most akkor már nem él az, hogy a negatívot a negatívra, pozitívot a pozitív sarura és kész?
A könyve szerint is a pozitívot az akkutól távol, a karosszériára rögzítsem... (de fényezett rész is lehet?) -
Kernel
nagyúr
válasz
DigitXT #2850 üzenetére
Természetesen a mintavétel okozhat ilyet, mindenesetre arra is rávilágít, hogy indítás után az akku töltöttségi állapotát követhetik a gerjesztés pillanatnyi lekapcsolgatásával, azt sem lehetne látni.
Abban sem látok kivetnivalót, hogy menet közben már nem kapcsol vissza az emelt feszültségű töltés. Amikor már megyünk az autóval, nem is szokás pluszban rátöltögetni.
Közvetlenül az indítás után van létjogosultsága, hiszen tapasztalhatják, akik rövid városi utakat mennek, sok indítás, kevés töltés, végül elfogy az akku.
Elképzelhető, hogy a kezdeti rátöltéssel épp ezt akarják kivédeni, hogy ilyen üzemmódban is minél hamarabb visszatöltsön, még mielőtt ismét leparkolna a sofőr.
Noha nem pont arra tervezték, hogy a taxis állóhelyzetben is folyton szipkázza lefelé az akkut, de a töltési rendszer még ezt az igényt is ki tudta elégíteni, lemerülés nélkül. De egy indítóakku nem épp ciklikus üzemre való, ezért túl hamar kinyíródott.
-
Inhouse
őstag
válasz
HagaNRG #2838 üzenetére
5490, inkább 5500Ft az.
Vettünk belőle, tetszik. A 3,8A-es töltőáram inkább 4,2, a 3A-es pedig olyan 3,3A. Első pár próbánál engem is megviccelt az itt már sokszor leírt "felszalad, majd vége", de aztán többet nem csinálta ugyanazon az akkun sem. Van próbálni való bőven, van egy több éves akkukat magába foglaló csere készletünk és egy leadott hibás akku adag is. 0V-os, szakadt akkunál el sem indul. Az LCD kijelző töltés közben 0.2V-al kevesebbet mutat, egyébként egész pontos. Valószínűleg a PWM miatt az átlagolás ezt hozza, de simán belefér. Ennyi pénzért ajándék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Összefoglaló, topiknyitó, updateEz egy blognak indult kis írás volt ami elég nagy látogatottságnak örved még most...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- 2db move konttroler 1 hónap garival!
- Apple MacBook Air 2020 13" Retina Ezüst 8GB Ram 256GB Új Állapot.Csere ON
- Xiaomi 14T Pro 5G 512GB 12GB RAM Dual Garancia Új. Csere ON
- Diablo IV Expansion bundle! Vessels of hatred is ! Spring Sale! AKCIO!
- Samsung Galaxy S23 Ultra Garancia 256 GB 8 GB Ram. Fix Ár!
- Apple iPad Mini 16GB / normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest