- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Döglött Róka #148 üzenetére
Budapesten thai helyre nem emlekszem, koreai volt sok egy idoben, azokat imadtuk. de nagyon regota nem elek ott.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
philoxenia #146 üzenetére
technikailag nincs "dunantuli" fozes
egy pecsi, egy koszegi / soproni es egy gyori teljesen mashogy fog fozni. a pecsieknel jellemzoen a sutemenyeken erezni a delszerb es valamennyire a torok konyhat (a sutemenyek egy resze atmegy majdnem baklavaba). a koszeg kornyekiek a roscheibli / schnitzel vonalon mennek es kb barmit is kirantanak, cserebe fuszerezesre konzervativabbak (ahogy a burgenlandi konyha is). a tosgyokeres gyor kornyekieknel szoras van, foleg a hatar mentiek odavannak a tradicionalis szlovak kajakert (es tobb turoert), mint a sztrapacska. Balaton es Veszprem amit lattam kozelebb van Budapesthez.
mostanaban en az indiaiban szoktam nagyon jo porkoltet enni. foleg a delindiai (ahol jobban atsutik a hust) hasonlit, bar a fuszerezese elegge punk lenne mondjuk az alfoldon.
wok annyira nem lesz mas Bangkokban mintha az autentikus thai csaladi etterem fozne itt svedeknel. viszont ha arra jarsz, a pad thai valami eszmeletlenul zsenialis. es kozben felfoghatatlan, mert konkretan a pad thaiba beletoljak a vagyu marhat (tudod, a spec zsirral ami pont az elkeszithetosege miatt speci) is, amin en egy hetig neztem, hogy ez igy most mi volt
. egyebkent tippre ahol van nagyobb thai community ott mennie kene, meg lennek lepve, ha mondjuk Rotterdamban nem lenne autentikus kajalda pl.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azért ne legyenek illúzióink. Valódi ázsiai ételt ugyanúgy nem tudunk itthon csinálni, mint ahogy külföldön nem tudnak igazi magyaros pörköltet.
Sőt. Egyszer ettem életemben jó pörköltet a Dunántúlon, (aafődi gyerek vagyok a Hortobágy széléről) megkérdeztem hová való a szakács, mondták, hogy karcagi.... Nekem a "dunántúlias" főzés már idegen kicsit, persze attól nem rossz. Ezért ott nemigen rendelek pörkölteket, inkább az ottani tájjellegű ételeket eszem.
Igazából ezek az általunk "wokozott" ételek kísérleti kaják, bár attól nyilván nagyon finomak lehetnek. Autentikusak viszont nemigen... -
A thai ételek alapvető alapanyagai.
Szószok.
Pad thai sauce és halszósz. Ez utóbbi kb azonos a japán változattal. A pad thai tamarind pasztából készül.
A szójaszó is előkerülhet.
Ezeket moderált mennyiségben használjuk.Vörös Curry paszta. Erős- csípés szósz. a jellegzetes ízéhez kókusztejjel kell hígítani. Ha van akkor kaffir lime levelet kell bele áztatni. Ha nincs akkor egy kis limette/lime héjat érdemes az ételbe reszelni.
Sárga Curry paszta. Nem erős.
Van még zöld színben is, az kevésbé erős.Ezek a mennyiségi szószok. Leginkább a rizzsel tálat ételek mellé adják, bőven mérve.
Azért sárga és piros, mert általában a piros, kisgyereknek tilos. Az érzékeny felnőtteknek is adni kell valami szószt Ha unják már, akkor kell további megoldásokat keresni. Én a vörössel nem tudok betelni.Tészták.
Rizstészta. Sokféleképpen vágják. A rizstésztát sohasem főzzük. Forró. de már lenyugodott vizet öntünk rá. A vastagságától függően 10-20 perc után tálalható. Hosszabban meleg vízben tartva romlik az állaga.
Sült tészta. Ez leginkább a kínai gyors tésztára hasonlít. először főni kezd, aztán sülni. A víz mennyiségére vigyázni kell.Zöldségek.
Az alap zöldség káposzta a szárazabb ételekhez. Ez adja a mennyiséget és nem a tészta. Felcsíkozva wokban kell előfőzni. aztán még egy kör a többi alapanyaggal.
Amúgy meg szezonzöldség. Ami van otthon.További alkatrészek. Hús, hal, tengergyümölcse, tojás. Tofu.
A halszósz nem kihagyható a thai ételekből. Nincs hal íze, de egy finom ízt visz az ételbe.
Egy kissé magyarosított Pad Thai.
Ha lehet, akkor nem füstöltjük az olajat. A káposztafélék adják a mennyiséget. A pak choi zöld részét külön adjuk az ételhez a készítés végén. Értelmetlen kifőzni az ízét. A rizstészta főzése magyar beidegződés. Csak az idő telik vele. A forró vízben áztatás, az előáztatás helyett megkímél egy felesleges főzéstől. Leöntöd forró vízzel és lefeded. A tamarinnal nem kell kínlódni, ha Pad thai saucet veszel.
A végén egy kis halszósszal érdemes beállítani az ízt.A rizses - szószos ételek szeparáltan készítik. A rizs fő. A zöldségek és hús/hal külön - külön készül, de egyszerre. Három - négy emberes egy ilyen kifőzde. egy süti a zöldséget és feltétet. Egy előkészít. egy kiszolgál és felveszi a rendelést. A negyedik rendet tart és kisegít.
-
cucka
addikt
válasz
Döglött Róka #140 üzenetére
Hát legutóbb majdnem üres hűtő, szóval egy kis maradék kolozsvári szalonnát sütöttem a sült rizsbe, meg került bele zöldborsó.
Hát
Nem mondom, hogy így kell csinálni, de végül is meg lehetett enni.
Azért az internetre nem raknám ki mint sült rizs recept, Uncle Roger kitérne a hitéből.Különben is, az autentikus sült rizs eléggé overrated kaja, szerintem nem egy nagy eresztés, ezért kár kezet-lábat törni, hogy megfőzd úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva.
-
cucka
addikt
válasz
Döglött Róka #136 üzenetére
Sült rizs az alap, bár amit én művelek, az inkább a Laci bácsi konyhája
.
Ha van itthon maradék rizs, akkor szokott előkerülni, és persze szívfájdalom nélkül belerakok bármit, amit a hűtőben találok. -
cucka
addikt
Ami a kínai konyhából megmozgatja a fantáziámat, az bármi, amit gyorsan egy serpenyőben (wok-ban) meg lehet csinálni, szóval inkább a kínai-thai vonal. Ha jól láttam, azért pár dolog még kell hozzá (rizsecet, pörkölt szezámolaj, 1-2 fűszer) és akkor egy kínai büfé repertoárjának 80%-át meg tudom itthon csinálni.
Amiket te említesz, inkább japán alapanyagok.Tésztából igazából megfelel a sima boltban kapható tojásos is, de még a durum tészta is. Tudom, hogy nem autentikus, de nem érdekel, nem fogok ázsiai boltba járni azért, hogy 5x áron vegyem azokat a szar rizstésztáikat
.
-
movax
őstag
Igazából két alapanyag van, amit érdemes szakboltból megvenni: egy jó minőségű szójaszósz és egy osztrigaszósz. Shiitake-gombát már Auchanban meg ilyen helyeken is meg lehet venni, a többi alapanyag már mindenhol van. Esetleg lehet ramen- és soba-tésztát is szakboltban venni, de teljesen rendben van bármilyen más tészta is, nekem pl. a Lidlben kapható sárga spatzle is nagyon bejött. Ha belemész a hoisin-szósz, teriyaki, mirin, algák és hasonlók világába, akkor nagyon el lehet veszni és persze, hogy sokba kerül meg csak szaküzletben tudsz vásárolni, de a wokos ázsiai konyha általában az egyszerűségről szól, nem kell túlbonyolítani.
-
Döglött Róka
veterán
na igen.
Amúgy én pont azt szeretem az ázsiai konyhában, hogy nagyon gyors. Sokáig én is albiban kerámia lapon csináltam mert nem volt más, megoldható.
Amúgy kezdjél nagyon alapokat, "sült lizs! (maga barom)", gyömbéres csirke (thai recept), alap thai curryk. ezek mind 15-20 perces kaják és nem nehezek -
cucka
addikt
válasz
Döglött Róka #134 üzenetére
Igen, sajnos albérletben ez nem járható út. Saját magamnak biztos, hogy valami hasonló tűzhelyet választanék, amin lehet wok-ot használni.
A könyvajánlót meg köszi, igazából ami meggátol abban, hogy több ázsiai kaját főzzek, az a lustaság - nálam a főzés inkább szükség, mint hobbi.
Szóval nehéz magamat rávenni, hogy felkutassam az ázsiai boltokban a megfelelő alapanyagokat, ráadásul minden heroin áron van, mert hát egzotikus cuccok.A receptnek meg az egésze nagyon vicces.
Például curry-t tenni a kínai kajába, hát egy kínainak kikerekedne a szeme tőle.
De ha általában paradicsomot látsz egy kínai receptben, az már gyanúra ad okot.
-
Döglött Róka
veterán
Én meg vettem egy ilyet:
Azóta nincs ezzel gond.
Könyvnek meg ez jó kiindulási alap (mind Thaiföldön, mind Malayziában ajánlották anno amikor ott jártam.):
1000 Indian, Chinese, Thai & Asian Recipes: Presenting All the Best-loved Dishes, from Irresistible Appetizers and Sizzling Hot Curries to Superb Stir-fries, Sambals and Desserts: Amazon.co.uk: Rafi Fernandez: 9781846813894: Books(Aki meg kecthup-ot önt ázsiai kajára és utána szakácskönyvet csinál belőle az menjen McDonaldsba "főzni")
-
-
movax
őstag
válasz
balazs1956 #127 üzenetére
Huh, ez valami Benke Laci bácsi féle szakácskönyv?
-
cucka
addikt
válasz
balazs1956 #127 üzenetére
Ez milyen szakácskönyv?
Csak hogy tudjam, hogy ha kínai receptet keresek, akkor ne ezt használjam.
(#121) balazs1956
Ha így megtömöd a wok-ot, ráadásul ha jól látom, villanytűzhelyen, akkor igazából már használhatnál sima magas oldalfalú serpenyőt is.
Az egész wok téma lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten sütöd-pirítod az ételt, ezért tesznek bele kevés cuccot, és ezért tartják folyamatosan mozgásban főzés közben. -
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem is....
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
balazs1956 #127 üzenetére
vegulis egy ebedre ez eleg.
nekem kb az a tapasztalatom, hogy ket fore ket napra kb 800g csirkefile + 800g wok + 250ml pad thai szosz szokott kelleni, ami mennyisegre ennek kb a ketharmada.
mondjuk ha sima ebedre kell ugy kb stimmel.
-
balazs1956
senior tag
válasz
balazs1956 #124 üzenetére
Persze, semmi gond, csak a fotón lévő kajamennyiség, és az ősi ikeás wok ismert mérete, kapacitása miatt jegyeztem meg a változtatásokat.
A wok kiégetéséhez, amit pár hozzászólás előtt írtak, hozzátartozik, hogy indukciós lapon ez szinte lehetetlen, legalábbis az ilyen egyes, kertbe/ nyaralóba való főzőlapon, mert a hővédelem állandóan letilt...
Ezzel szemben kb 20 éve megvan és szinte hibátlan! -
Raymond
titán
válasz
balazs1956 #124 üzenetére
Mester, nem arrol volt szo hogy nem hiszek neked, egy vicc akart lenni
[link]
-
balazs1956
senior tag
A recept 10 adagra vonatkozott, ha érdekel közzéteszem. Annyit módosítottam, hogy az ajánlott
1.4 kg helyett 1.2 kg hús van benne, és az 1 kg finommetélt helyett, csak 0.4 kg ment bele, illetve hozzátettem 330 gramm szójababcsírát is. Hatan bőségessen jóllaktunk, és maradt még egy fél adag -
Raymond
titán
válasz
balazs1956 #121 üzenetére
"10 adag..."
-
balazs1956
senior tag
Kiégetve
-
balazs1956
senior tag
Tegnap.
Szecsuáni, tésztás csirke, 10 adag... -
movax
őstag
Ilyen konstrukciójú wokot használok kb. 20 éve, szénacéllemezből préselt, kiválóan teszi a dolgát. Eredetileg volt rajta egy vékony teflonos bevonat, ezt kb. a második használat után teljesen leszedtem róla. Én agyf@szt kapok, ha bármilyen zsíros cucc rajta marad az edényeken, ezért minden használat után alaposan elmosom, ha kell, fémdörzsivel is, különben nem jön le róla a cucc. Elmosás után alaposan kiégetem, majd vékonyan bekenem étolajjal és azt rendesen ráégetem, amíg már nem füstöl és szép fényes fekete lesz. Utána el lehet tenni, nem rozsdázik a következő bevetésig. Átlagosan úgy kéthetente szoktam használni mindenféle kínai meg egyéb stir fry-jellegű kajákhoz. Ja, van wok-égő a tűzhelyen, a hozzávaló wok-foglalattal, ezt nem lehet eléggé megbecsülni, annnyira hasznos.
-
freelanced
addikt
válasz
Döglött Róka #110 üzenetére
Köszönöm a visszajelzést, észben tartom a jövőben
AxBattler
Köszi az érdeklődést, olvasást.
Nos én azon használom, tűzhely függő, nem állitom, hogy a legstabilabb, de használható, és a rácsoktól függően tud ez jobb is lenni.
Soká
Köszönöm a visszajelzést. Nos alapvetően, én azt mondom mindenki döntse el maga, hogy mire költi a pénzt, vagy, hogy megér-e neki ennyit egy termék. Csak példaképp, de egy-egy telefontokra is el lehet költeni már 10-15-20 ezret, és öt évnél tovább az nem tart, és akkor sokat mondok. Szóval számomra, egy termék ami kitart hosszú éveken keresztül ha vigyázok rá, nem annyira elrugaszkodott ennyiért, de nem állitom, érdemes megnézni az alternativákat. Illetve ha van olcsóbb, hasonló anyagokból, akkor rendben, de amiket én találtam vagy más anyagból voltak, vegy nem olyan volt a kialakitásuk. Nem célom eladni senkinek, nekem bevált, megtetszett, a cikk mintegy opcióként kinálja fel és hivja fel az ember figyelmét, ha netán elkerülte volna ez a modell. Egyébként ha jól rémlik a cikk kitér arra, hogy a kézzel kalapálás sem mindig azt jelenti, hogy valaki kis kalapáccsal odamegy, de ettől függetlenül ha géppel de felügyelet mellett csinálják, az is jobb, mintha egy kész lemezből lenne. Maga a kalapálás vs. egy sima egyszerű lemez itt a fontos elem szerintem.
Illetve nem konkrétan ezzel kapcsolatos, de van egy kicsit drágább, jobb minőségű acél lábasom, ami évek óta megbizhatóan üzemel, és azóta volt X darab gyengébb minőségű, olcsóbb modell is, melyek lassan de biztosan széthullottak ahogy telt az idő. Nyilván mivel a wok esetén nincs több év tapasztalatom a dologgal, nincs olyan régóta nálam, sok esetben némelyik alsó kategóriás terméket évente veheti újra az ember, azt pedig több szempontból sem tudom jó szivvel támogatni.
Ettől függetlenül köszönöm, hogy megosztod a véleményed és az ajánlásod, legalább ez is bőviti a rendelkezésre álló infókat. Számomra nem működne egy öntöttvas wok, főleg nem ilyen vastag, egyszerűen túl nehéz, órmótlan, nem lehetne kézzel mozgatni könnyen, dobálni benne az ételt. Pont az tetszik a szénacélban, ettől a serpenyőtől függetlenül, hogy vékonyabb, könnyebb mint az öntöttvas, de ennek ellenére jól tartja a hőt. Egyébként a wok esetén pont szempont az is, hogy az adott részek milyen gyorsan tudnak lehűlni.
Az IKEA sajnos már csak teflonos wokot kinál ahogy néztem, de elérhető egy két olcsóbb alternativa itthon, én örülök leginkább ha valaki kipróbálja ezeket és ir róla, szerintem az a legjobb ha vannak alternativák és meg lehet ismerni több terméket is, ártól függetlenül. Szóval én mindenképp biztatok mindenkit, ha vásárol, vagy épp van a birtokában olcsóbb, netán drágább modell, mindenképp irja meg a tapasztalatait, ezért van a fórum rész, tárgyaljuk ki, kinek mi vált be, szerintem a te öntöttvas serpenyőd, és a véleményed megfér az enyém mellett, nincs ebből gond
.
-
Soká
senior tag
válasz
Döglött Róka #116 üzenetére
Movax, Döglött Róka!
Fémipari gyártástechnológiai kérdésekben még úgy ahogy merek vitatkozni, de a főzéshez csak távolról konyítok. És teljesen igazatok van, én valamelyest félreértelmeztem ezt az edényt, aminek olyan prózai oka van, hogy amikor a feleségemmel megvettük anno az Ikeás wok-nak nevezett öntöttvas edényt, (akkor találkoztam először a kifejezéssel) akkor nálam az rögzült, hogy a wok egy öntöttvas edény. De ez tévedés.
És én elsősorban húsok sütéséhez használom, de most kedvet kaptam kisérletezgetni.
Rázogatni nyilván nem fogom, de szerintem az kicsit technika kérdése is, hogy az ember egy kézzel az edényt mozgatja vagy két kézzel a kaját lapátolgatja benne. -
"Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg."
??
Miért?
A lemezből készült termékek 99%-a sajtolással készül készül. A kivételt az alumínium termékek jelentik. Hideg folyatásnak nevezik azt a sajtolási módot.Ha nagy mennyiségre van szükség egy wok elkészítésének folyamata, a sajtolás és körbevágás, maximum 1 másodperc lehet. Egyszerre több darabot készítenek. Még a kézzel készített terméket is egyszerűbb ilyen alapanyagból kalapálni.
Aztán bemutatod a japán présgépet, ami ma már tradicionális előállításnak számít. Régi technikával történő présnyomás.
-
Döglött Róka
veterán
Nem vitattam hogy parasztvakítás. Maga a wok egy olcsó edénynek kell hogy legyen, vékony, könnyű, gyorsan melegedő. Én rendszeresen főzök ázsiai kaját amik általában úgy néznek ki fél órát aprítok, negyedórát főzök.
Öntöttvasban lassan főz az ember, kivétel ha serpenyőről beszélünk. Egy wok ételnek semmi keresnivalója vastag öntöttvas cuccban (pl fried rice).
-
movax
őstag
A woknak pont az az egyik lényege, hogy könnyen mozgatható, rázható, fél kézzel. Még az ázsiai utcai kajáldai nagy füles wokokat is rázogatják fél kézzel, mert könnyűek. Cserében ott van alattuk a rakétahajtómű, ami igen gyorsan ad nagy hőt. Meg aztán gyakran kell a wokban különböző hőmérséklet-zónákkal dolgozni, kitolni valamit a szélére stb., öntöttvasban ez nem lehetséges, mert minden egyenletesen forró. Az öntöttvas kiváló a hosszasabb főzésekhez, rotyogtatáshoz, pl. marhapörkölthöz, de fél kézzel elég nehezen rázogatható, még a kisebb méretű is.
-
Soká
senior tag
válasz
Döglött Róka #113 üzenetére
A tradíció addig tradíció, amig nem találnak fel egy gyorsabb, hatékonyabb megoldást. : )
Egy forgástestet nem fémnyomással vagy nem mélyhúzással (sajtolással) állítani elő az 99%-ban nem reális üzletileg. Még akkor sem, ha háromszor drágábban árulok valamit. Most tudnék arról okoskodni, hogy metallográfiai szempontból van előnye a kovácsoltvas anyagnak, de egy wok esetében a szilárdsági tényező eléggé elhanyagolható.
Szerintem a reklámozott wokunkban ennyi a "kalapálás". És a szegecselt nyelezés szerintem a legolcsóbb edények ismérve (meg esetleg a kézműves jellegre utazó legdrágábbaké...). A kovácsolt vagy hegesztett nyél más liga.
És így készül japán tömegtermeléssel.
Ezzel együtt van létjogosultsága a tradicionális készítésnek, de itt is arról van szó, hogy azért csinálják mert Kínában is egyre több a gazdag ember, aki hajlandó megfizetni a kézműves fílinget.
Ezek az amerikaik meg kimondottan erre a hatásra utaznak. Jó szerszámokkal és k. rondán dolgozva, mondván, minél kalapácsnyomosabb, annál "hitelesebb".Ilyen rondán szegecselni már művészet. : )
A lemez és az öntöttvas edény persze nem egymás helyettesítésére szolgál. Más-más előnyei vannak. Nyilvánvaló, hogy a könnyű woknak azért van nyele, hogy könnyen lehessen mozgatni (és mozgatni benne az ételt) az öntöttvas viszont megáll a helyén, ahová lerakták, szabad az ember két keze. Nekem az utóbbi és hogy ha felmelegedett az öntöttvas egyenletesebben tartja a hőt, talán fontosabb szempont. De én gázon főzök.
Viszont nem vagyok szakács csak egy fémes szaki, akit bosszantani tudnak a marketingszövegek.
Amin többször elgondolkoztam már, mi lenne, ha az öntöttvas wokot belülről megcsiszolnám? Hogy a homoköntéstől szemcsés felülete helyett olyan legyen mint a hengerelt lemezé. De lusta vagyok : ) -
Soká
senior tag
Bocsánat, hogy ezt mondom: számomra ez a cikk végtelenül bőbeszédűre sikeredett, ráadásul iszonyat reklámízű. 30.000Ft-ért vesztegetni egy natúr vaslemez edényt??
Azt legfeljebb a legnaivabbak hiszik el, hogy "kézzel kalapált", de igazából azért is hülyeség ilyet emlegetni, mert kézzel kalapálni egy ilyen edényt az egyszerűen értelmetlenség. Még ha szögletes lenne... Ez az edény fémnyomással készült és legfeljebb a nyelének a szegecselése történt "kézzel". Kézzel tartották a présgép alá...A wok szerintem öntöttvas formában az igazi. A lemezből készült változat inkább csak a szegények wokja, De mint ez a példa is bizonyítja, a bádogedényt is el lehet adni horror pénzért.
A családban két (öntöttvas) wok van, az egyik egy jó húszéves ikeá-s darab, a másik egy most is kapható Perfect Home fantázianevű wok. Utóbbi valamivel durvább felületű öntvény, (az ikeás finomabb) de teljesen jól használható. Ha az ember nem ejti el és nem töri el, az öntöttvas edény örök életű. (Persze, a lemez is sokáig bírja.) Kétségtelen, hogy az öntöttvas edény nehéz, körülményesebb a takarítása, de éppen a falvastagsága miatt jól tartja a hőt, egyenletesen meleg az edény.
Én biztos, hogy ennél többet nem költenék ilyen edényre.
Ha meg valakitől nem áll messze a lakatosmunka, akkor egy fémnyomónál vehet egy felhúzott edényszerűséget, megfúrja, megnyelezi és boldogan süt benne.Én teflonos serpenyőkben sütöm a palacsintát, de Anyám például esküszik a régi vaslemez serpenyőjére.
-
Köszi a cikket!
Szóval sima főzőlapra jó a lapos wok? -
Döglött Róka
veterán
Nagyon sok a bevezető, nagyon sok oldal, nagyon sok szöveg. Magazin cikknek is sok.
De a téma jó.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Donki Hóte #87 üzenetére
Szüleim nemrég cserélték le a szabadonálló gáztűzhelyet. Sima alul villany, felül gáz 4 rózsával. De az egyik rózsa önmagában 3-3,5 kW.
-
gamerbro
csendes tag
válasz
philoxenia #107 üzenetére
Elfelejtettem, de nekem is van egy Lodge, onnan tudom, hogy mi a különbség a sima és enyhén érdes felület között. A fene gondolna ilyesmire, nagyon meglepődtem, hogy mennyire morzsállott a papír, amikor először beolajoztam és megtörölgettem.
Legvégül még annyit, hogy jó a vasedény, de nem univerzális. Néhány dologra jó, de amire jó, arra nagyon.
-
gamerbro
csendes tag
Olajat wokban legtöbbször mogyoróolajat használnak, ami kiválóan alkalmas magas hőmérsékleten való sütéshez. Ugyanilyen jó a szőlőmagolaj, amit én a legjobbnak tartok a kiégetéshez-seasoninghez. Konkrétan az amerikai Smithey cég is szőlőmagolajjal kezeli a termékeit, ami mellesleg gyönyörű bronzos árnyalatot kölcsönöz az edénynek. Itt nem pár száz forintos olajakról van szó, ahogy a serpenyők is jóval drágábbak a közértek polcain álló bevonatos daraboknál, de ha az ember használja rendszeresen, akkor megtérül.
Az edények tisztítását most már csak és kizárólag sóval végzem, a sok használattól annyira jó tapadásmentes réteg alakult ki a serpenyőkön, hogy ha valami mégis rátapadna, azt is le tudom dörzsölni egy papírtörlővel és némi sóval. Persze vigyázok rájuk és betartok pl. olyan szabályokat, hogy savas ételeket nem készítek bennük, mondjuk egy paradicsomszószt, arra ott a rozsdamentes acél. Jelenleg egy De Buyer Outdoor Country Pan 28 centis mélyserpenyőt használok, illetve van egy félig komplett sorozatom a Mineral B Pro változatból 20, 24 és 28 centis méretekben, a 32-es már nem férne be a sütőbe. Kipróbáltam, kitapasztaltam, ráéreztem és megszerettem a vasserpenyőket. (Acél=vas, azon az 1%-nyi szénen ne vitatkozzunk.)
Végül annyit, hogy érdemes belevágni a dologba, de én nem a wokkal indítanék, hanem egy egyszerű acél vagy öntöttvas serpenyővel, ami szerintem amúgy is jobban illik egy átlagos háztartásba.
Öntöttvasból a kommentek közt már említett Lodge egy jó belépő szint lehet. Előnye, hogy vastag, masszív, ezért indukción is használható; rövid a nyele, tehát a nagyobb méret is befér a sütőbe; lehet hozzá fedőt kapni. Hátránya a súlya és a kissé érdes felülete. A Grilltársaság honlapján érdemes nézelődni.
Acélból a Matfer Borgeat Black Steel lehet az ár-érték arány bajnoka. Előnye, hogy nem túl vastag, tehát könnyen kezelhető; a nyele nem bevonatos, tehát ez is mehet a sütőbe; ideális formával rendelkezik, hogy a benne készülő ételt dobálni lehessen; sima a felülete. Hátránya egyedül az, hogy csak gázon használható (esetleg sparhelt és francia lap), indukciós lapra én nem merném rátenni a 2mm-es vastagságával. Ezt egyedül az Emagon láttam eddig, illetve egy dán webshopban. Európában inkább a vendéglátóiparnak szánják, nem nagyon látni sehol (ellentétben Amerikával, ahol minden tele van vele).
-
gamerbro
csendes tag
Wokot wok tűzhelyen lehet rendesen használni, máskülönben túl sok kompromisszummal jár a dolog, én lemondtam róla, maradt az acélserpenyő (karbonacél). Az öntöttvas mellett ez is rendkívül elterjedt. Egyik előnye az öntöttvassal szemben, hogy valamivel könnyebb. A másik nagy előnye, hogy nagyobb a választék belőle, formára, vastagságra. A legfontosabb viszont az, hogy a wok edényekhez hasonlóan a felülete teljesen sima, és ez jelentősen megkönnyíti a karbantartását, ugyanis minden használat után szárazra kell törölni, amit akár papírtörlővel, akár ronggyal csinál az ember, nem keletkezik szösz az edény belsején, míg az öntöttvas enyhén érdes felületére rengeteg szösz, papírcafat tapad, amit aztán kézzel kell lesimogatni.
Hogy valami konkrét típust írjak, a három nagy francia gyártó (Mauviel, Matfer, De Buyer) közül a De Buyer termékei a legkönnyebben beszerezhetőek. Nekik van egy country pan fantázianévre hallgató típusuk/formájuk, ami egy nyeles mély serpenyő és egészen hasonló a wokhoz, ráadásul a formájának köszönhetően normál gáztűzhelyen is tökéletesen használható. Ha jól emlékszem három sorozatukban is van ilyen: az Outdoor a legvékonyabb (2mm), a Mineral B 3mm, a Mineral B Pro ugyanaz, mint a sima Mineral B, csak rozsdamentes acél nyele van, amit akár órákra is be lehet tenni a sütőbe, az előbbi kettő bevonatos nyéllel van ellátva, amit max. 10 percig lehet sütőbe tenni. A Mineral B-ből van olyan változat, aminek nem nyele, hanem két rozsdamentes acél füle van, ezek is mehetnek bármeddig a sütőbe. 24, 28 és 32 centis méretben kapható mind, kivéve a pro, az csak 24 és 28.
Jó késő van, ha nem felejtem el, még írok a tisztításukról, olajtípusokról stb.
-
Flashback
addikt
How to season a new pan - short
-
balazs1956
senior tag
válasz
philoxenia #101 üzenetére
Újabb játékos,
-
balazs1956
senior tag
Köszönöm a linket, tényleg van választék...
Közben találtam egy képet az ősi ikeás wokról is.Van a háztartásban még öntöttvas, bevonatmentes irdatlan nehéz wok, + van jópár zománcozott (,) öntöttvas edény is.
A nyers öntvényt nem nagyon használom, mert borzalmas nehéz, macerás a szárítása, tisztítása, rozsdásodik.
Viszont a bevonatos öntvény típusúak nagyon beváltak, hőtartók, sütőben, indukcison, és ha nem sajnálod, szabadtűzön is hibátlan. Például.
vagy ez
Szóval mindenféle van, de nehezen tudok ellenállni az újnak jobbnak, bár szerintem egy jó szakács, egy lavórban is képes jobbat főzni mint én -
philoxenia
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
lo Megismerkedhettek a wokokkal általánosságban és egy ígéretes, itthon beszerezhető termék is bemutatásra kerül.
- Bluetooth hangszórók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Futás, futópályák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest