- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
movax
őstag
válasz
balazs1956 #99 üzenetére
Nézz körül a KitchenShopban, vannak jó cuccok.
A fedél nem annyira fontos a wokhoz, arra a pár másodpercre, amíg esetenként szükséges az a minimális párolás (vastagabbra vágott zöldségek, brokkoli, ilyesmi), bármilyen más fedő megteszi. Tapasztalatom szerint egyébként max 3 személyre lehet ilyen polgári konyhai wokban, otthoni tűzhelyen rendesen kínai kaját készíteni, mert a rotyogtatás nem opció. Én 15 éve egy eredetileg teflonos acélllemez nyeles wokot használok, de leszedtem róla a teflont és hagyományosan kezelem a felületét, olaj+égetés, remekül működik. -
balazs1956
senior tag
Nagy nehezen rátaláltam a német linkre. Az áfa miatt itt az ára 115,3 EUR + 31,2 EUR a szállítás.
Az összesen 146,5 EURx kb 400 = 58600 Ft
Elgondolkoztató, megér-e ennyit.
Éppen tegnap főztünk egy kínai kaját 0,5 kg csirke, és kb 1 kb zöldség, mindezt egy Tefal serpenyőben/wokban.
[link]Ízre tökéletes volt, nem tudom , mennyivel lett volna finomabb egy 150 ezer forintos edényben.
Amúgy van egy régi hatalmas ikeás lemez wokom is, lehetett anno vagy 1600 Ft.
Persze nem kézzel kovácsolták, de működik.
Mindezek ellenére csábít a fedeles, wok, meg még a cikk alapját képező kézzel kovácsolt, beavatott cucc is. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
balazs1956 #97 üzenetére
[link] ezt keresed. sajnos csak sved linket tudok adni
-
balazs1956
senior tag
Kaphatnék egy konkrét linket ahol meg lehet vásárolni a fedeles, rozsdamentes acélból készült Scanpan wokot, amit indukciós főzőlapon is lehet használni?
Előre is köszönöm szépen! -
Dzsano
tag
"35,5 cm-es átmérőjű, 57cm mély és 19cm magas..." ezt most hogy?
Ha vótmár, akkor bocsi.
-
freelanced
addikt
válasz
philoxenia #94 üzenetére
Nos ezt meg tudom érteni, érdemes ennek utánaolvasni, kipróbálni: link
Az angol wiki egyébként több infót tartalmaz, a lényeg, hogy ha elég meleg a serpenyő és úgy kerül be a tojás meg az olaj, akkor lényegében nem is ére a serpenyőhöz amit főzöl benne. Persze ha hideg tojás kerül bele akkor könnyen visszahűlhet a serpenyő mennyiségtől függően, a titok abban rejlik, hogy az ember tartani tudja az adott hőmérsékletet vagy sem.
Alapvetően én rántottát csináltam igy, és azért valamennyi olajat használtam, szóval teljesen natúran nem próbáltam, de elvben olyan ételnél, mint a tojás akár működhet is.
Illetve egyébként van egy-két másik tényező is ami segit ha elég meleg a serpenyő, abban, hogy ne tapadjon le.
De tény, ha tojást kell sütni, nem a nemesacélra esne a választásom feltétlenül nekem sem, csak azért küldöm, be, hogy aki nem tudná és csak ebben akar sütni vagy ez áll rendelkezésre, akkor igy sokat lehet javitani a végeredményen.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
freelanced #93 üzenetére
Sok zsírral nyilván, de a kedvencem a majdnem, vagy akár teljesen zsír nélküli rántotta, teljesen híg sárgájával.
-
freelanced
addikt
válasz
philoxenia #90 üzenetére
Egyébként lehet tojást sütni gond nélkül a rozsdamentesben megfelelő technikával, de az én álláspontom szerint túl macera egy jó elszivó nélkül. De próbáltam, megsült, nem tapadt le, nem volt gond.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #90 üzenetére
Ledörzsölöm a ráégett tojást. Ha lejött a bevonat, akkor olíva olaj és sütő egy órára max fokozaton.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
philoxenia #75 üzenetére
Tojáson kívül hirtelen nem jut eszembe más, amit ne tudtam volna megcsinálni benne. Igazából tojást is meg tudom, ha utána nem gond újra lekezelni.
-
válasz
macilaci78 #84 üzenetére
Meg arról nem is beszélve, hogy egy jobb gázégő nemcsak szélesebb felületen adja át a hőt a wok oldalának, hanem simán 4-5 kW teljesítménnyel működik, míg egy otthoni elektromos tűzhelyből egy 3 kW-os már nagynak számít.
-
la_cc
addikt
Ewokok?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
macilaci78 #84 üzenetére
Olyanra gondoltam ami körbe az egész falán kapja az ívet.
-
macilaci78
nagyúr
Van egy Tefal wok-om, már ha annak lehet nevezni. Gáztűzhelyen kezdtem vele, most indukciós van, azon is működik. De gyakorlatilag wok-ként használhatatlan, kicsi az a felület, ami nagy hőt ad át az ételnek, ugyanis az indukciós főzőlap, elektromos tűzhely csak a lapos alját melegíti, míg a gázláng az oldalát is jobban érte. Még a nálunk elterjedt kialakítással is. Egy arra való tűzhelyen a wok oldala is pirítja az ételt, ezért lehet benne nagyobb mennyiséget is hatékonyan és egységesen elkészíteni.
-
Szemjuel
tag
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából nem, a bevonatos edényeknek velük szemben is sok előnye van. Nálam elsősorban a súlyuk és a tapadásmentességük. A zománc kopásával a zománcozott edényekben is egyre jobban leragad minden. Mosogatni meg sokkal rosszabb az öntöttvasat.
Persze nem mindegy milyen az a bevonatos edény. Minőségi legyen a bevonat. Mostanában a gránit bevonat nekem a legjobb, a kerámia is kopik, pláne olcsóbb edények esetén, ahol vékonyabb az edény is és a bevonat is. Zománcos öntöttvas edényemet odaadtam a fiamnak inkább. Főzésnél sok okból a legjobban a rozsdamentes acéledények váltak be, sütésnél tűzhelyen a bevonatosak, sütőben a zománcosak+sütőpapír, időnként fólia.
De mikor rászánom magam főzök a natúr öntöttvasban is, szabad tűzön megvan a varázsa. Ha mondjuk nomád életet élnék, pásztorkodnék ilyesmi, akkor nyilván azt használnám csak. -
movax
őstag
válasz
philoxenia #75 üzenetére
Viszont a zománcozott öntöttvas könnyen tisztítható, nem rozsdázik és ugyanolyan jó.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Donki Hóte #69 üzenetére
Zöldséghámozáshoz és uborka reszeléséhez is kiváló lehet...
-
Gázzal főznek mindenhol a "harmadik világban", az "ázsiai piacon", meg úgy bárhol, ahol érdemi ételkészítés történik. Ez az indukciós főzőlap, különféle márkák és egyebek ilyen "fehér ember problémák", melyek egy végtelenül egyszerű folyamat túlgondolása nyomán születtek meg. (Meg, ahogy olvastam itt, sokaknál wok = thai.)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dyingsoul #70 üzenetére
a fedos wokostaljuk egyebkent akcioban megall 100 euro korul. ami elsore nagyon soknak tunik, de en ilyenkor be szoktam szamolni a sajat idomet is
teszteltuk pl ramenre is indiai kollegaval, tenyleg kb trivialis vele dolgozni.
egyebkent jo edennyel konnyebb es kiszamithatobb dolgozni, de az nem jelenti azt, hogy nem lehet elszurni.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
freelanced #66 üzenetére
Köszönöm a tippet, megnézem a nemesacél serpenyőket!
#67proci985 : Na ez jó tipp lehet mert a Scanpan-t bár már feljebb is láttam, hogy írtad de valahol máshol is hallottam már róla.
#68movax: Igen, eredetileg lehet 3-at mondott, nem tudom pontosan idézni mert bár próbáltam visszakeresni de valamelyik szintén hosszabb videója közepefelé mondhatta ezt és már nem találom melyik lehetett az.
#69Donki Hóte: Jó, most ezt én kezdtem azzal, hogy kiragadtam a sok videója közül az egyiknek a kontextusából ezt a megjegyzést, amit azért tett a készítője, mert valami olyat látott, hogy fancy cuccokat használtak talán a sütés/főzéshez, mégsem lett jó/szép/neki tetsző a végeredmény. Ez most az én saram, hogy csak így bedobtam, de ezt inkább úgy kell érteni, hogy ennyi eszközzel már lehet bármit csinálni a konyhában, de ez kellene legyen a minimum, ezeknél kellene kezdeni, aztán ha ezek megvannak és tovább akar bárki lépni a konyhai felszerelések terén, hajrá, de ezek alap felszereléseknek számítanak amikkel sokminden (szinte bármi) jól, ízletesen elkészíthető.
És csak azért dobtam be mert azért nálam is vannak edények, de pont ezek az alap dolgok (öntöttvas serpenyő, wok) nincsenek... Igaz, mostanában ritkábban főzök, de lassan helyreáll a rend a konyhában és ismét többet akarok főzni-sütni.
Nekem az nehezíti a dolgot, hogy 1 emberre főzök (saját magamra) viszont a kész ételek és azon minőségének együttese miatt inkább próbálok jobb alapanyagokat keresni és magamnak tisztán, frissen megcsinálom. -
-
freelanced
addikt
válasz
Dyingsoul #60 üzenetére
Egyébként csak fél szemmel volt időm ránézni, de ha szeretnél egy edényt ami jól haszálható több szempontból is, és időtálló, egy alap darabnak szerintem beszereznék egy jó minőségű nemesacél serpenyőt, megfelelő méretben. Ha megfelelőt veszel akkor időtálló (gyenge pontjai szoktak lenni ha az alja nem egy darabból van (nekem mindnél előbb utóbb elkezdett elengedni és bement a viz, csak a gond volt vele), illetve ha a nyél rögzitése nem megfelelő, nem cserélhető, javitható. Azt leszámitva szerintem jól használhatók több dologra is a nemesacél serpenyők, nincs mit lekaparni róla, nincs bevonat, bármivel moshatod kb. nem kényes, ha villával nyúlsz bele sincs semmi, ráadásul ki tudod használni, hogy nem tapadásmentes (viszont megfelelő hőfokon egész jó eredményeket produkál ilyen téren is). Szóval alapvetően én azt mondom, hogy amig öntöttvas és wok terén nem dőlt el mit is szeretnél, addig nemesacél területen érdemes lehet nézelődni. Régen lett volna az Ikeában is olyan amit ajánlottam volna, de valamiért megszűntették, szóval marad a keresgélés.
A másik ami hasznos lehet és kevesebb karbantartás igényel, az egy öntöttvas, de bevonatos lábas, szerintem az is kicsit olyan alap darab amivel rengeteg étel elkészithető, működik sütőben, kenyeret is készithetsz benne, szóval meglehetősen hasznos, és ha vigyázol rá azért időtálló, a bevonat miatt olajozni nem kell, szóval alapvetően szintén egy jó vétel tud lenni, komolyabb idő és energiabefektetés nélkül.
A teflon témát illetően meg úgy általánosságban, noha nekem sem a kedvencem feltétlenül azt gondolom meg tud lenni a maga helye, ahogy valaki irta is, amig nem sérült a bevonat és nem lépjük túl a maximális hőfokot, nem feltétlenül jelent gondot. Nekem is a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem időtálló, pár évente lejön a bevonat igy is, úgy is és újat kell venni. De cserébe ha olajmentesen akar valaki késziteni valamit, netán nagyon tapadós ételről van szó, nem egy rossz választás, meg lehet a haszna, de napi szinten, főleg a gyors elhasználódás miatt, nem feltétlenül erre támaszkodnék én sem.
Illetve a cikk kapcsán a visszajelzésedre reagálva, alapvetően egy bemutatót akartam a termékről, ez volt az eredeti ötlet, csak azt éreztem, hogy mindenféle kontextus nélkül bedobni nem biztos, hogy a legjobb ötlet, sokan kevésbé foglalkoznak a témával, de ettől függetlenül még lehetnek érdeklődők, szóval gondoltam jobb kicsit megalapozni. Tény, a tördelésen lehet javitani, alapvetően vagy az elejét kéne összébb húzni, vagy a wokról készült részt jobban darabolni. Szóval van igazság a meglátásodban, inkább a wok köré épült végül az informativ, általános rész, hogy ne csak egy sima, kissé száraz bemutató legyen egy termékről, illetve, hogy az érdeklődők számára is nyújtson valamit, akár hozzáértés, előzetes ismeret nélkül.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #61 üzenetére
Ezt a kidörzsölést ezt nem értem. Kerámia tálat dörzsi szivaccsal mosogatom. Gyakran lesül benne minden, mivel szeretem ropogósra sütni a húsokat. Nem tűnt fel, hogy a szivacs keményebb lenne a Mohs-féle keménységi skálán, mint a kerámia.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #61 üzenetére
Nekem olyan még nem volt. Csak olvastam, hogy lepattogzik az is idővel. Felteszem itt is különbséget kell tenni a bevonatok minősége között? Meg mire sütik rá? Alumíniumra? Az se tetszik nekem. Max csak vastag talpú hőtartó lábasnál játszik nálam, ahol acél-alu-acél szendvics szerkezet van esetleg.
-
Dyingsoul
veterán
Egyébként nekem mostanában onnan (is) jött ez a wok-öntöttvas serpenyő téma, hogy szórakozásból néztem Uncle Roger videóit, tök viccesek és valahol valamelyik videójában azt mondta, hogy az egész konyhába csak két dologra van szüksége az embernek: Wok-ra és öntöttvas serpenyőre.
Ez valahogy szöget ütött a fejembe aztán most ezért is kezdtem el a témában kutatni mert nekem egyik sincs. (kerámia és teflon serpenyők vannak nekem, de szüleim sem használnak wok-ot vagy öntöttvas serpenyőt, pedig ez alapján lehet nem lenne hülyeség)
-
-
Dyingsoul
veterán
Köszi a tippet, kicsit utánaolvasok ennek mert erre nem voltam eddig igényes sajnos...
Lehet kinézek majd egy kisebb öntöttvas serpenyőt és valami elérhető áruval csak megpróbálom a főzőcskézést!
#58Alusky: Ez olyan, mint hogy a high end VGA-kat egyesek downclockolják, hogy keveset fogyasszon, nem elég nekik még a gpu boost technológia sem. Én ezen csak mosolyogni tudok, el kell engedni.
-
Teasüti
nagyúr
Elektromos tűzhely van. Itt csak beállítok egy fokozatot és azon végigmegy a folyamat. Persze előmelegítés az kokszon megy, majd visszaveszem.
Az energiát ott valóban elektromos energiára értettem a saját időm és energiám mellett:
én sütőben szárítom mosogatás után. Valamint a bevonatot rásütni is a sütőben szoktam, ami egy órás kezelés általában. Ez azért szignifikáns "pazarlás" egy teflonhoz képest mind az idődet tekintve, mind a karbantartási költséget tekintve.Amúgy a harmadik világban tüzön főznek, nem? Ott senkit sem zavar a wok mellett elszálló hő. Ahogy a bográcsnál se zavar senkit, hogy a parázs hője hova száll el.
De lefogadom az ázsiai piacon is parázson főznek.Nem tudom a wok gáztűzhely mennyire elterjedt arrafelé, de el tudom képzelni, hogy max csak a legjobban felszerelt konyhákban van és inkább kereskedelmi használatban, nem otthoni környezetben. Aztán ki tudja...
Én ilyen gáztűzhelyet még nem is láttam itt Európai viszonylatban. Most azt a feljebb linkelt kemping gázrózsát azt hagyjuk... Beépített gáztűzhelyről van szó. -
Alusky
senior tag
Most kajak azon képes valaki rugózni, hogy mennyi hő megy el a wok mellett, azért bazdki nem Afrikában élünk hogy ez megterhelő legyen, főleg a lapcsaládon ahol pont nem a minimálbéresek gyülekeznek. Esküszöm mint amikor az öregasszonyok panaszkodnak egymásnak az udvaron, mert drágult a kifli, az ennyire cringe.
Teasüti
Több energia, de tovább is adja, ha kitapasztalja az ember mikor kell elvenni a gázt akkor nem sokkal több pazarlás a vastag öntöttvas se. Nekem is az van meg rozsdamentesek, nem szeretem a bevonatos dolgokat, mert arra vigyázni kell, ha meg sérül akkor kuka. Ezekbe meg simán turkálhatok a rozsdamentes eszközökkel is, nem kaparja fel, nem kell fa cucc hozzá stb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #56 üzenetére
A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka.
Na épp ezért.
Ki akar fél évente új serpenyőket venni? Egyszer szeretnék egy jót ami örökélet +1 nap. Vagy amíg konkrétan ketté nem törik.
Ezért lett öntött vas. Cserébe viszont sok idő és energia egy teflonhoz képest. -
válasz
Dyingsoul #54 üzenetére
"Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyből áztatni....."
Nem ennyire siralmas a helyzet.
A teflont én sem használom. A kerámia bevonat az jó. De arra is vigyázni kell egy kicsit. Azt nem szabad súrolni. Ha sikerül leégetni, csak mosogatószivacs és mosogató kefe jöhet szóba.A rozsdamentes acélból készült serpenyő jók. Az öntöttvas is jó, csak védeni kell a rozsdásodástól. Tulajdonképpen a legjobb. Van saját hőtartaléka a serpenyőnek. (Ezért is könnyű ráégetni az ételt.)
Az öntöttvas eszközöket figyelmesen kell használni. Ennyi.Azt azért érdemes tudni. A teflon serpenyőt csak addig szabad használni, amíg nincs bevonat sérülés rajta. A legkisebb hiba esetén is dobni kell a serpenyőt. Ha tovább használod már teflonnal lesz ízesítve az étel.
A kerámia bevonatok sokáig bírják. Ha sérül az is kuka. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dyingsoul #54 üzenetére
Nekem az egyetlen érv mellette, hogy semmi mérgező anyag nincs benne. Max csak amit készítek az lehet mérgező.
Teflon a házba se teheti be a lábát. Igaz már egy komplett generáció óta kimutatott a teljes táplálkozási láncban az embereket is beleértve, de én jobban alszok, ha nem teflonban sütök.
Se aluminium, se réz, se kerámia bevonat.
Vagy öntött vassal, vagy vmilyen bevonat nélküli acélötvözettel vagyok csak hajlandó főzni.
Meg ugye a rendes kerámia sütőtál, jénai tál, zománcozott tepsi ami még játszik.Amúgy igen. Öntöttvas az kényes, kényelmetlen és időigényes a karbantartása. Nem kezdőknek való. Egy nemesacél serpenyőt fogok még kipróbálni majd idővel.
-
Dyingsoul
veterán
Én is most készülök a konyha fejlesztéshez, terveztem wok és öntöttvas serpenyők vásárlását de amiket itt olvasok hűűűű... Én sajnos kissé hanyag vagyok a tisztítással, persze nincs is semmi drága konyhafelszerelésem, de a drága dolgokra mindig vigyázok. Viszont ha ilyen macerásak az öntöttvas serpenyők, hogy egyől áztatni, később dörzsölni utána pedig még a szárítás mikéntje sem mindegy azért átgondolom, hogy egyáltalán lépjek-e ki a régi és filléres konyhaeszközök világából...
Bár ahogy proci is írta: vannak drágább, minőségibb eszközök amiket könnyebb kezelni, ez a vonal szimpatikusabb számomra. Egyébként tök jók amiket írtatok, linkeltetek köszi értük!
A cikhez:
Számomra az volt a furcsa, hogy minden oldalon rövid volt a tartalom, de a Mammafong Wok-ról egy baromi hosszú oldal van.Mintha csak egy hirdetés lenne vagy csak egyszerűen örülsz annak, amit vásároltál és arról akartál írni viszont ki akartad egészíteni egy kis plusz infóval.
-
freelanced
addikt
Köszi a visszajelzést, meg a kedves szavakat, örülök ha tetszett. Alapvetően azt éreztem hogy sok az egybefüggő szöveg, de lehet, hogy pár kép feldobná, lehet, hogy bővitem a jövőben. Ezért is lett ennyi felé tördelve, de majd elgondolkodom egy kis módositáson, értékelem a véleményt
-
d@vee
őstag
Köszi az írást, végre valami üdítően friss
űViszont full feleslegesen törted ennyi oldalra, 2-5-ig lazán mehet egyre, aztán szintén van még pár azután is. Na meg képek is mehettek volna még oda is.
-
"Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül."
Gondolom nem wokban készítve láttad.
A vaj használatához moderált hőmérséklet szükséges. Vajban párolva nagyon finom húsokat lehet készíteni. 150 °C fok alatt kell tartani a sütési hőmérsékletet. Akkor maximális az íz és minimális az egészségkárosító hatás.Vajban rántást csinálni sem OK. A liszt 160-180 °C fok kezd el barnulni. A vaj 150 °C fok fölött füstölni. Ha vajas rántást akarsz, akkor csináld meg a legkevesebb olajjal, amivel még lehetséges. Amikor kezd lehűlni add hozzá a vajat.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
freelanced #48 üzenetére
nekem egy sima noname fazekam van ami kezeletlen, annal felmelegitettem es addig kenegettem belul olajjal, ameddig mar nem szivta be. sima repceolajat hasznaltam. elvileg sok hasznalattal ennyi eleg neki, de parhavonta ha nincs hasznalatban akkor ezt meg kell ismetelni.
mosni sima csapvizzel es spongyaval, adott esetben felmelegitve. az az edeny inkabb csak 150fokon slow cookolni van, mert 2.7es.
van itthon egy 6.3mas Staub, az kicsit univerzalisabb, viszont az cast iron viszonylatban a kiralykategoria. ertsd amikor azon agyalsz, hogy vilagos legyen az edeny belseje (konnyebb szemre tisztitani) vagy sotet (kevesbe hasznalodik), mert kb ennyi a fo kulonbseg a Creuset es a Staub kozott. viszont ez mar jellemzoen a 300+ euros kategoria.
serpenyovel tobbretegu teflonos cuccokat hasznalok inkabb.
steakezni jobban szeretek grillen
, bar a Staubot pont amiatt vettem, mert telen hianyoltam a lassan sutott husokat.
steakelni serpenyoben mondjuk en foleg olivaolajat hasznalok.
-
válasz
Donki Hóte #47 üzenetére
A padlizsán vége keserű, ha keserű. Azt levágva problem solved.
Ha sütve van, kevés sóval és olívaolajjal kezelve, csepegtetés nélkül is rendben van.
-
freelanced
addikt
Teasüti
Nekem van egyébként egy Lodge Cast Iron serpenyőm, nem volt vele ilyen gondom. Egyedül a savas dolgok kezdték ki, ott láthatóan lejött utána a bevonat ahol érte. Elvileg ha több éves réteg van rajta nem kellene hogy gond legyen bár alapvetően nem ajánlják. Húsoknál nem tapasztaltam ilyesmit amit irsz. Bevonatból alapból 3-4-et tettem rá, szóval lehet, hogy megéri leszedni az egészet és feltenni rá 2-3 réteget, utána nem kellene, hogy gond legyen vele. Ami még feltűnt, mint irtam, a magas hőfokra tud háklis lenni, ha üresen melegiti sokáig az ember és nem egyenletesen melegszik fel, ki tud mattulni egy ponton, de vélhetően ott elveszti a bevonatot. Ha jól rémlik egy adott hőfok után a polimerizált bevonat sem állja meg a helyét.
Én egyedül searingre használtam a cast iron serpenyőm egyébként, sok más dologra most nemesacél van, meglepően jól tud működni, még tojást is lehet benne sütni ha megfelelő a hőfok. (Ez nagyon fontos, különben letapad). De például egy sima darálthús vagy hasonló étel elkészitése egyáltalán nem problémás abban sem. Szóval alapvetően érdemes felhasználási területenként váltogatni, hogy melyikre milyen edényt használt az ember. Ha nagyon kényelmesek akarunk lenni, tojásra meg nagyon ragadós dolgokra, a teflon a legegyszerűbb. De hallani azokról a több éves öntöttvas serpenyőkről ahol olyan jó a bevonat, hogy a tojás is simán elkészül.
Alapvetően vajjal én is ritkán készitek bármit ebben a formában, szimplán azért amit a többiek is irtak. Alapvetően már ilyen 150-200 foknál simán megég a vaj, ezt könnyű elérni, főleg öntöttvas serpenyőnél. Emiatt már csak kényelemből is egyszerűbb valamilyen magas hőfokot toleráló olajban sütni és utólag adni hozzá a vajat, izében is vélhetően finomabb lesz úgy. Egyébként hasznos tud lenni egy hőmérő ilyen szempontból amivel mérhető a felületi hőmérséklet, ha más nem kiváncsiságból.
Ha jól rémlik a ghinek valahol 250 fok körül van az a pont ahol füstölni kezd, szóval elég magas hőmérsékletet tolerál. Egyébként a vaj iz szerintem nem szűnik meg teljesen, kicsit magvasabb jellege lesz, kicsit más, de nem egy teljesen neutrális izt kapunk, szóval szerintem jó kompromisszum lehet ilyenre, jó ajánlás a többiek részéről.
Ráadásul aki esetleg laktózérzékeny annak is segitség lehet, mert az elkészitési procedúra miatt lényegesen minimalizálódik.
-
Ez olyan, mint a padlizsán sózása és lecspegtetése, hogy ne legyen keserű.
Nálunk mindenki így csinálja, ezzel szemben a nagy padlizsánfogyasztó népek (törökök, görögök, olaszok) nem is hallottak erről az előkészítésről, sütik egyben héjában a padlizsánt ahogyan leszedték a bokorról, mégsem lesz keserű
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #45 üzenetére
Láttam hogy csinálja a steak-et. Csak simán vajjal, habostul mindenestül.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #41 üzenetére
-
proci985
MODERÁTOR
Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.
marmint beszivarog az edeny strukturajaba es onnantol amit csinalsz vele mergezo lesznem tudom mit csinalsz egyebkent azzal a szerencsetlen edennyel, de a bevonatnak olajnak kene lennie, ami utan gyakorlatilag egy coatingot kepez a feluleten. szoval nem szabadna raragadnia a cuccnak.
jo, serpenyonek nem vagyok hajlando cast iront hasznalni, viszont slow cookra tokeletes.
-
Raymond
titán
válasz
Hieronymus #41 üzenetére
Koszi, akkor ma is tanultam valamit
-
Nem vajban készül, hanem vajzsírban. (ghee, ghi, és hasonló neveken vásárolható ázsiai üzletekben.)
A videó elején látható hogy a tömbvajat melegítik wokban.
A tetején kicsapódó fehérjehabot leszedik. Azt süteményekhez szokták elhasználni. Magával viszi a tipikus vaj ízt. A vaj maradék zsír részét alaposan átszűrik. Nem maradhat a zsírrészben a vajból származón szennyező anyag.Ennek a zsírnak sokkal magasabb a füstölési pontja , mint a vajé. A tipikus vajíz is részben megmarad benne.
A kemény mag tejszínből is készítheti közvetlenül, vagy termelői, fölözetlen tejből.
Ha valaki neki áll ghit készíteni, vigyázzon. Ne olajjal vagy mással kevert hamisítást vegyen alapanyagnak. Mindegy, hogy mekkora akció van rajta. Csak tiszta vajból szabad csinálni.
-
"Zsiradékkal felforrósítom" - Forró edénybe kell adagolni az olajat, nem az edénnyel együtt melegíteni.
"Steak-et vajban készítik pedig" - Nem láttam még sehol, hogy 0-ról bárki is vajjal csinálná, max. a végén adnak hozzá egy keveset, hogy ízt adjon ugyan, de ne legyen ideje megégni. -
Teasüti
nagyúr
Öntöttvas serpenyőt.
#35Hieronymus
Steak-et vajban készítik pedig.
Nem használok rajta mosogatószert, vagy bármilyen oldószert. Még forrón beáztatom ahogy elkészült az ebéd, majd kaja után a szivacs dörzsi részével megtisztítom folyóvíz alatt, majd bevágom a sütőbe szárítani meg fertőtleníteni. Ennyi a tisztítási metódus. Az a baj, ha mosogatószert teszek rá, az pikk-pakk kikezdi a bevonatot.Dédszüleink hogy a bánatban főztek ezekkel úgy, hogy egy generációnyi vastag bevonat képződött rajtuk?
-
A vaj nem jó a wokba. Nagyon alacsony a füstölési hőmérséklete. Ha fűstöl akkor már keményedik a zsiradék. Fokozottan egészségkárosító anyag keletkezik.
Ugyanezért kiesnek a minőségi olajak is. A hidegen sajtolt olajok füstölési pontja is alacsony. Akkor már minden értékes összetevője károsodik. Mogyoró és szezámolaj az amit eredetileg használnak. Tökéletes még az avokádó olaj. A legmagasabb a füstölési pontja.
A kompromisszumos megoldás a fritőz olaj. Olcsó és viszonylag magas a füstölési pontja.
Ha az olaj íze is fontos összetevő, mint például az olíva olaj esetében, A tálalás előtti pillanatokban kell egy keveset bekeverni az ételbe. Teljes az aroma élmény és egészséges az étel.Ahogyan én látom. A gázos Wokot azért szeretik mert sütés közben nem csökken jelentősen a hőmérséklet, ha felemelik és forgatják a benne lévő ételt. Majdnem folyamatosan forgatják, rázva sütik.
Serpenyőben is el lehet játszani a rázva sütést. Gyorsan rángatod egy kicsit és közben rakod bele a húst. A mozgás miatt folyamatos az olajréteg alatta nem fog lesülni a hús. Ha már bezárodtak a hús szövetek nem fog ráégni a hús. Utána már kevesebbet kell mozgatni a serpenyőt vagy a wokot. (Ha kis adagot sütsz, ha nem akkor keverni kell az ételt.)Ha már leégett a serpenyő, nem érdemes kapargatni. A felület egyenletessége csökken, nagyobb eséllyel ég oda később az étel.
A bevonatos falú serpenyőknek sem kedvez, bevonat megsértése.
A teflon jellegű bevonat a sérüléseknél elkezdhet felválni.Kézi mosogatószeres vizet kell melegíteni a serpenyőben. Lassan melegítve, hogy oldja a ráégett anyagot, ne az égés alatti részt keményítse. Kefével a ráégés felső rétegét le lehet tolni, hogy könnyebben puhuljon a maradék.
Ha nagyon sikerült a ráégetni akkor vethető be a mosogatógép por vagy tab. De 60 fok fölé nem szabad melegíteni a vizet. Akkor már viszi a védőréteget is. -
Teasüti
nagyúr
válasz
freelanced #33 üzenetére
Ott mattul be/kormosodik be, ahol lesül a kaja. Mondjuk egy steak alatt. Azt olvastam, hogy steak-hez eleve nagy hőmérséklet kell és ott elvileg nem kéne probléma legyen, hogy odaragad eleinte. Fel kéne dobnia, amint megkérgesedett a hús. Ez így is történik, de mikor odakozmál, akkor ott foltot hagy a bevonaton. Ha elkezdem hidegen kapirgálni, akkor kb le is jön valamennyire a korom és alatta fényes. De csak durva súrolással, ami lekapja a bevonatot is. Szivaccsal esélytelen.
Előmelegítés semmi extra. Mint egy normál serpenyőnél. Zsiradékkal felforrósítom, majd megy bele a husi. Néha az olaj vagy a vaj már füstöl kicsit, mire elkezdem. Elvileg az úgy optimális, nem?
Savast nagyon-nagyon ritkán. Talán kétszer volt rá példa az elmúlt évben. De bolognai szósszal nem volt gond. Pedig egy napot benne volt lehűtve. Általában inkább csak olajban és zsírban sütök vele. Az se gagyi, tehát napraforgó olajat pl nem lát. Próbálok csak közepes és hosszú molekulaláncú zsírsavakkal dolgozni, mert állítólag csak ezek képeznek jó minőségű bevonatot.
De steak-en kívül igazából bármi más is ha odakozmál rajta, az foltot hagy. Azt nem értem, hogy hogyan kellene így extra rétegeknek lerakódnia, hogy közben elszennyeződik a bevonat? Ezekre a szennyeződésekre meg nem rakódik új réteg; próbáltam.
Ha meg véletlen tojást merészelnék sütni benne, akkor meg kb tönkre is tettem.
-
freelanced
addikt
Szoktál savas dolgokat csinálni benne? Ecet, paradicsomszósz és hasonlók?
Attól is függ gondolom mi mennyire ég le, meg mennyi olajat használsz, ha konkrétan rásül a kaja az akár viheti magával a bevont egy részét, vagy ha nem jön le rendesen a rásült étel az is gond lehet.
Alapból én kevésbé ajánlom az olivát, meg úgy a leirások se nagyon szokták, mindenkinek meg van a maga álláspontja, hogy miért nem, de ami leginkább szembetűnő az az ára, bár tény, hogy azért akkora mennyiségeket nem használsz el. Mindenesetre vannak azért olcsóbb alternativák, de nyilván ez oliva olaj függő is.
Egyébként ennek a matt résznek több oka is lehet. Az egész bemattul, vagy csak egy rész? Az sem elképzelhetetlen, hogy vagy leszeded valahogy a bevonatot, vagy egyszerűen túl nagy hőt kap és amiatt jön le. Hogyan szoktad előmelegiteni?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
adlersson #25 üzenetére
Egy darab nyers hússal kezelik!! Beszarok.
Akkor ez így ennyi? Bekeni a felhevített vasat és kész? Kihűl és menetkész a bevonat? Nem kell idő a polimerizációhoz?
Kíváncsi lennék mekkora hőmérsékleten kb. Felteszem a pörzsölővel magasabbra hevítik, mint amire egy konyhai sütő képes? Nálam olíva olaj van és sütő 240 fokon úgy egy óráig.
Ez kevés lenne? -
Teasüti
nagyúr
Ha már szóba került a seasoning (nem tudom magyarul hogy nevezik), ott elvileg ugye minden használatkor kellene rakódnia rá extra rétegeknek és idővel egyre erősebbnek kellene lennie. Az mitől lehet, hogy nálam ez inkább fordítva van? Használattól inkább gyengül a bevonat.
Nem wok, hanem öntöttvas serpenyő, de az elv ugyanaz.
Csinálok benne egy steak-et mondjuk vajon és úgy veszem észre, hogy bármi lesül benne, az mintha kormolná a bevonatot és onnantól a fényes fekete helyett kapok egy matt feketét - ami meg már nem lesz tapadásmentes és a fene megette az egészet...
Ilyenkor az se segít ha megint kiégetem olajjal. Vissza kell dörzsölni fémig szinte ilyenkor. Nagyon macerás...
Olajból és zsiradékból se teszek bele hamisítványt, mert az is inkább csak kárt okoz benne. Oliva olajjal szoktam kezelni. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
adlersson #25 üzenetére
ez a cucc azert kerul annyiba, mert mosogatogepezheto az anyaga miatt. Scanpan es pont amiatt vettem, mert egyszeruen tisztithato. es szemeztem vele fel evet az ara miatt.
a cast iron edenyeimet termeszetesen kezzel mosom, meg ha a Staub papiron birna is.
Donki Hóte: ha megnezed nekem egy uresen tobb, mint ket kilos (!) specialis kialakitasu edenyem van. tehat a trukk az, hogy kell lennie egy nagy hotehetetlensegu es jo hoatadasu, megfelelo formaju edenynek, es akkor az indukcioval is jol mukodik.
jo indukcios wok penzbe kerul, foleg, ha max 2 fore fozol es ugy a cast iron jarulekos macerajat nem feltetlenul hozza vissza, hogy mennyivel egyszerubb a fozes vele.
Flashback: ha tenyleg sokat csinal az ember akkor szerintem a Scanpan is megeri, de az tenyleg az akcioban 100+ euro kategoria.
IreN!CuS: thai szoszt egyebkent legegyszerubben a helyi thai boltbol tudsz venni. altalaban nagyobb boltoknal szokott lenni azsiai reszleg, en kiserleteztem indiai / koreai / thai szoszokkal is. dedikalt pad thai szosz pl tokeletes.
-
Flashback
addikt
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
Indukciós WOK támát körbe järtam kb egy hónapja. Több jó termék is van.
- HexClad -> Dräga cuccok, nagy most a hype. De allítólag a legjobb nonstick bevonattal
- Tefal indukciós WOKok. -> àr értékben szerintem ez a nyerö.
- Cast Iron induction wok -> Van ilyen is, de ezek jellemzöen 100€+ -
vadkörte
addikt
Egyszer tizensok évvel ezelőtt Budapestről hazafelé jövet beugrottunk a budaörsi IKEA-ba. Az akciós sor szélén hegyekben álltak a wok-ok. Tudtam, hogy mi az a wok, nagyjából a korabeli árakkal is tisztában voltam, de akkor és ott olyan összegért kínálták magukat, hogy szívem szerint vettem volna vagy tizet. Lehetett kb. 1.000 Ft. Formára, méretre, kialakításra pontosan olyan mint a cikkben írt Mammafong.
-
Na most akkor mi van
#5 hszben ezt írja Hieronymus:
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb.#17 hszben meg ezt irja proci985:
siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.
Akkor most elég hőt ad az elektromos/indukciós főzőlap a woknak, miközben a wok nagy részét nem fűti semmi, viszont a levegő hűti?
Azért vagyok szkeptikus, mert a wokban rázva szokták sütni az ételeket (erre utal a stir-fry kifejezés), csakhogy amíg a rázáshoz felemeled a wokot, azidő alatt a gáztűzhely továbbra is melegíti a wok alját, az elektromos tűzhely is melegíti egy icipicit, de pl. az indukciós főzőlap a felemelt wok aljában semmilyet hőt sem képez.
-
Tuti, hogy nem tennék wokot a mosogatógépbe, se öntöttvasat, se semmilyet. Használat után max. vízzel ki lehet öblíteni, áttörölni, esetleg célszerszámmal átmenni rajta egyszer-kétszer, ha valami nagyon leégett, de egyébként már egy szivaccsal is szét lehet barmolni nemcsak a bevonatot, hanem akár az edény alapanyagát is. Kapcsolódó néznivaló.
-
Reggie0
félisten
válasz
Komplikato #11 üzenetére
Karosszerialakatos kikalapalja neked laposra
-
GeryFlash
veterán
válasz
Hieronymus #19 üzenetére
Vilagos, de ez sincs sehol plussz egy szoba futesehez kepest.
-
proci985
MODERÁTOR
wokot siman meg lehet csinalni sima serpenyoben is (ameddig megfeleloen egyeltes). a baj az vele, hogy ha mondjuk 800g wokzoldseg + 500g csirkevel tolod megkuldve kb 250ml szosszal (kiados kaja ket fore), akkor a 28as Scanpanban mar alig fer el a cucc.
ahogy neztem a leiras joresze cast iron: ez ugye szuper, csak ha nincsen bevonva, akkor elegge macera. a bevonatosat meg ugy hivjak Creuset es Staub.
Scanpannak van nagyon jo cast iron 32es wokja, viszont azt munka es ido takaritani. az Impact ilyen szempontbol jobb: tud indukciot, baromi nehez, nagyon egyeletes, es kb masfel kilo cucc lazan elfer benne. es van teteje, szoval ha kell picit tul lehet tartani meleggel. Scanpanok normal esetben ilyen 150-200 euro korul mozognak, de sajnos tenyleg megerik az arukat. arra kell vigyazni, hogy a 32es hatalmas, nalam eppen fer be a mosogatogepbe. meg nehez, de ugye cast iron is az.
sajnos itt is igaz, hogy a draga edenyben reszben gyorsabban van kesz a cucc, reszben pedig sokkal egyszerubb vele dolgozni.
IreN!CuS: thai boltban neha arulnak masfel literes pad thai szoszt, de a sima edespaprika szosz is jo szokott lenni.
Sriracha es Sambal olek is jo (esetleg a masik kettobe belekeverve), de pl Srirachca + habanero kombo is szuper tud lenni. probaltam BBQszosszal is (pl Texas es Sweet Baby Ray). olivaolajjal is fel lehet dobni.
Hieronymus: egyebkent jo minosegu hagyomanyos falu serpenyoben az ize nem nagyon lesz mas, csak fizikailag macerasabb jol elkesziteni, meg tovabb tart.
Donki Hóte: siman es lazan eleg hot ad at az indukcio, mondjuk en egyszerre max ilyen 2 kilonyit csinaltam.
-
IreN!CuS
őstag
válasz
Donki Hóte #15 üzenetére
Mi próbáltuk és működött. Nem mondom, hogy ugyan olyan hamar történtek a dolgok, de működött.
Ami nekünk mindig is problémás volt a wok-ozásnál a megfelelő szósz megtalálása. Sok mindennel kísérleteztünk, de valahogy egyik sem vállt be sajnos így egyre ritkábban kerül elő a serpenyő.
-
Alapvetően bármilyen főzőlapunk is legyen, használható lesz rajta, működik gázzal, indukcióval és elektromos főzőlappal is, a lapos aljának köszönhetően pedig nem lesz szükségünk semmilyen egyéb eszközre, kiegészítőre, egyből használható.
Ezt próbáltad?
Nagyon-nagyon szkeptikus vagyok, hogy a wok alján lévő kb. 7-8 cm átmérőjű lapos részen az indukciós főzőlap elég hőt tudna átadni ahhoz, hogy rendesen átforrósítsa a serpenyőt
-
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
"Az étel alapvetően nem a woktól kapja a speciális ízét, hanem a recepttől." - Mondjuk szvsz pont a woktól lesz "speciális" az íze (jelentsen ez bármit is), ld. wok hay.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
freelanced #12 üzenetére
Biztos csak van wok tűzhely is, amibe csak bekötöd a gázt / villanyt, és mehet azon a főzőcske.
-
freelanced
addikt
válasz
Komplikato #11 üzenetére
A wok gyűrűkkel lehet azért kisérletezni, csak kérdéses, hogy a te főzőlapodon levő rácsokhoz, hogy illeszkedik.
Én nem próbáltam őket, de ahogy hallottam vegyes, hogy épp az adott embernek beválik vagy nem.
-
Komplikato
veterán
Lassan 15 éve várja egy kerek aljú wok nálam a beavatást, a fennakadás oka a "hogy a fenébe használjam a gázon?" kérdés meg nem oldása. Persze én voltam a hülye, mert vehettem volna ugyan ebből a márkából lapos aljút, de az meg nem eléggé autentikus.
-
motown5l
senior tag
válasz
Hieronymus #5 üzenetére
Lehet hozzá kapni olyan kiegészítő rozsat, amit rá kel tenni a rácsra. Már én is akartam ilyet venni. De rózsa nélkül nem az igazi.
-
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Hieronymus #5 üzenetére
A serpenyő mellett elszálló gázt igazán pénztárcabarát fizetni 7x áron...
-
Egyet azért tegyünk tisztába.
Ha megnéztek egy eredeti wokhoz kialakított gáztűzhelyet, látni fogjátok, hogy csak nyomokban hasonlít a nálunk kaphatóhoz.
Alulról jön az erősen égő gáz áramlata. A wok serpenyőt egyenletesen fűti fel. A pereménél sem sokkal hidegebb, mint az alja közepénél. Gyorsan lehet benne elkészíteni benne az ételt.
A legrosszabb termék, amit wok néven kapni lehet, az elektromos wok. középen egy kis területen fűti az elektromos áram. Az elektromos wok általában olcsó lemezből készül. A hűtőszállal takart része gyorsan melegszik. A szabadon lévő lemezt, meg hűti környező levegő. Egy fillért sem érnek. Rosszabbak, mint legrosszabb hagyományos serpenyő.
Az elektromos tűzhelyre rakott lapos aljú wok sem sokkal jobb. De legalább létezik vastagabb falú wok, amit azért előfűtéssel használhatóbbá lehet tenni.
De ezek a jobb minőségű wok serpenyők gáztűzhelyen használhatóak a legjobban. A wok körül felfelé áramló forró levegő biztosítja a nagyobb felületen történő sütést. A hőmérséklet csökkenése sokkal egyenletesebb és jelentéktelenebb a szélek felé, mint az elektromos tűzhelyeknél.
Szóval olcsóbb lemezen wokot ne vegyetek. Inkább használjátok a hagyományos serpenyőt
-
Raymond
titán
-
Dr. Akula
félisten
Nekem erről az jut eszembe vajon hány bűnözőt tudna vele Bud Spencer laposra verni.
-
Pár képet én hiányoltam az egyes oldalakon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Megismerkedhettek a wokokkal általánosságban és egy ígéretes, itthon beszerezhető termék is bemutatásra kerül.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Okos Otthon / Smart Home
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Huawei Watch GT 2 - épp ideje!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" / Intel Core i7-13650HX / 16GB / 1 TB SSD / NVIDIA
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest