Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
De sajnos ma már új LP-ből is van olyan, ami serceg, vagy egy-két lejátszás után elkezd. Anyagfüggő. Vannak olyan vacak anyagból készült LP-k, hogy a legnagyobb gondosság sem ér semmit. Persze vannak jók is még ma is. Ami az LP-nek viszont létjogosultságot ad a minőségi hangra vágyóknak, pláne ma, és ez tagadhatatlan: a loudness war. A CD-ket nagyon elcseszik vele. LP-nél nem lehet megcsinálni, és általában arra egy lényegesen jobb minőségű keverés jut ki.
Épp ma néztem meg egy '89-ben kiadott CD-met (amúgy AAD-s), meg egy valamikor 2000 után (2 cd-s példányban, afféle két album 1 áráért akció a kiadótól, én csak az egyik miatt vettem meg) kiadott, és sajnos remasterelt változatát. Utóbbi hangosabb persze, de jóval kopottabb, fedettebb, kevésbé élvezetes hang. A 89-es kiadás lényegesen tisztább, és hozzá képest valódi erővel szólal meg, nem csak erőfitogtatással. Bár hozzá kell tennem, hogy az a 89-es lemez úgy szólaljon meg, ahhoz kell a jobb erősítő + hangfal. Egy nem jó cuccon az újabb kiadás fog jobban hangzani, sajnos ezekre "optimalizálják".

-
törölt tag
válasz
üzenetére
"a digitális olyan, mint a laboratóriumban szintetizált bor: semmi hibát nem találsz benne, csak mégsem lesz tőle jó kedved."
Szerintem viszont nem kéne hitet gyártani hozzá. Le köll ülni, azt hallgatni a zenét. Igazából ennyire egyszerű.

Tény, hogy van sok szar CD-lejátszó/DAC (ahogy sok analóg lemezjátszó is), elsősorban a szűrő miatt, ezért preferálják sokan a nos dac-okat, aminek a működésére eddig egyetlen ép magyarázatát találtam: a fül maga működik interpoláló szűrőként.
-
törölt tag
Ha a cd-nek be lehet tudni azt járulékos problémának, hogy tíz évente tönkremegy, akkor az lp-nek be lehet tudni hibának, hogy a belső barázdákban nem annyira tökéletes.

Most ez komoly? Te komolyan gondolod ezeket?

Eleve CD-nél lehetőség van (ha tönkre megy egyáltalán 10 év alatt a gyári CD, nálam valahogy nem szokott, szerintem marhára nem általános; a belső barázdáknál ellenben az a nagyon nem általános, ha nem torzít, de relatíve igaziból mindig rosszabb lesz a külső barázdához képest) másolásra, és azzal kivéded. LP-nél hogy a túróba véded ki a belső barázda torzítását? Ha véletlen odakerülne Verdi Requiem Dies Irae tétele, mit csinálnál? Elmondom én: vernéd a fejed a falba, hogy a nagyszerű, torzításmentes analóg hang egy élvezhetetlen, műanyag zűrzavarrá változott. Csak az nem látja az LP nyilvánvaló (hangzásbelit) hátrányait is a CD-vel meg általában a digitálissal szembe, aki nem akarja látni... A fától az erdőt ugyebár.

-
törölt tag
Szerinted hány átlagvásárló van tisztában a beszerzési árakkal? Azt viszont ettől függetlenül még megtehetik, hogy a legolcsóbb helyen veszik meg, mert utánanéznek/járnak.
Na nekem van jobb dolgom is, mint ez az értelmetlen vita. Majd ha válaszolsz a belső barázdák ügyére, akkor visszatérek.

(#318) GerykO:
Mégis hol? Én ahogy olvastam, ő sem tud róla.

-
törölt tag
Azt is mondtad, de te azt álltál le bizonygatni az előbb, hogy ugyanazon árból is jobb az analóg, márpedig ez marhára nem igaz.
A következetesség nem az erősséged? Mi lenne, ha befejeznéd a nem túl magas szinten művelt személyeskedést, és inkább reagálnál például a belső barázdás felvetésre? -
törölt tag
Bocsásd meg nekem, hogy engem egyszerű felhasználóként jéghidegen hagy, minek mi a nettó beszerzési ára. Én azt nézem, hogy egy átlagos ember, akinek nincsenek kiterjedt kapcsolatai, teszem azt 50 ezer pénzből mit tud kihozni. CD-ből: ennyiért lazán veszel modifikált marantzot, philipset. Sőt még olcsóbban is. Vagy ha te magad értesz hozzá, akkor megcsinálod magadnak gyakorlatilag ingyen.
LP-ből: csak egy dual cs-505-3-as futómű 30, egy jobb thorens inkább 40-50. Ahhoz hangkar, szerinted mennyiből áll meg? Szerintem 80-100 alatt nem nagyon. És akkor jöhet bele az mc hangszedő, ami 50 alatt szintén nincs meg, aztán ahhoz még illesztőtrafó plusz korrektor. És akkor tartunk valamelyest előrébb (bizonyos tekintetben, hisz az LP sem kompromisszummentes, lásd belső barázdák), mint a modifikált marantz, philips.
Ennyit erről a témáról. Vagy gyere, hozz ide szummázva 30 ezerért (a moddolt philips 350-es CD-m ennyi volt) olyan analóg rendszert, ami jobban szól. Sok sikert hozzá!

-
törölt tag
Figyu, ennyi erővel mondhatnám én is: miért nem jobb a CD, na miért? Nem jó DAC-kal tetszett próbálni.

A 24 bit valóban jobb lehet, mint a 16, de ahogy már említette az egyik hozzászóló: azt össze is kell rakni, hogy valóban jobb legyen, máskülönben csak rosszabb lesz az eredmény, mint egy jól összerakott (és ezt egyszerűbb jól összerakni, ne legyenek kétségeid) 16 bitesnél. Akinek korlátozottak a pénzügyi lehetőségei, annál jobban fog szólni egy jól megválasztott CD, DAC szerény 16 bittel. És ugyanez áll LP-re is: lényegesen magasabb az az összeg, ahol az LP-ről már élvezetes zene jön le. Viszont akkor is lesz lemezzaj, lesz belső barázda torzítás, és te csak imádkozhatsz, hogy ne kerüljön oda valami hangoskodós rész.

-
törölt tag
Ha lenne 100 LP-d, és mindegyiket szeretnéd, elvégre azért adtál ki érte sok pénzt, akkor nem egyet hallgatnál sokszor... Vagy ez is logikátlan feltevés?
Ki mondta, hogy egyet hallgatnék sokszor? Mondom átlagban hetente egyszer egy-egy lemezt. Mert mondjuk egy hónapban van kétszer két napom, mikor egymás után meghallgatom. Ez annyira szélsőséges példa neked?
Amúgy minek írsz ennyit, ha nincs új mondanivalód? A belső barázdára meg elfelejtettél reagálni. Az nem torzít? Én hallom, te a denevér füleiddel?

-
törölt tag
Na ezt még csak most olvastam (vizsgák miatt nem volt időm eddig):
És zenehűség témában majd akkor leszek hajlandó bárkivel is vitába szállni, ha bárki egy hangvillához hangol egy trombitát, vagy csellót, úgy, hogy behangolja a hangszert, majd utána pengetik csak meg a hangvillát, és ugyanaz a hang szólal meg(súgok ez 440Hz).

Bocs, de ezzel a képességgel nem vagy egyedül itt a topicban, pedig én csak pár éve tanulok zenélni (elvileg az abszolút halláshoz kellene a gyerekkori zenetanulás). Viszont az abszolút hallás önmagában nem jelent semmit. Még csak komoly zenei képességeket sem feltétlenül!
Hanghűség észleléshez fűződő viszonyáról meg annyit, hogy nem egy jó zenészt ismerek, aki otthon minihifin hallgat zenét.
És tényleg jó zenészről beszélek, nem afféle kutyaütőről. -
törölt tag
Szerintem meg ez nem így megy. Igenis nagy szórás van LP-k hangminősége között. Ami zenét jobban szeretek, és jól is szól, az jó eséllyel előkerül átlagosan (!, mert mondjuk van egy időszakom, amikor egymás után többször) hetente egy alkalommal. Az 10 év alatt már 500 feletti szám. Egyébként pedig nem csak halkulás lesz, épp az a legmagasabb tartomány, aminél iszonyat finom tűkitérések kellenek, épp az fog laposodni. Márpedig ha a hullám laposodik, az "mélyül".
Az hogy te nem találkoztál még a jelenséggel, igen is létezik.
Ez nem a CD-nek mint technikának a hibája. Ettől még ugye nem kell tűzön elégetni az összes CD-t? Miután nem minden CD-re jellemző, ez elég bizonyíték, hogy lehet tartós CD-t készíteni.
Hanem az, hogy minőségi, lehetőleg torzulásmentes zenét akarok kapni.
Mivel én hallom a különbséget a sima CD és az LP közt, 
Ha jól sejtem, akkor te a belső barázdákat nem szoktad meghallgatni.

Amúgy én is hallom a difit most épp a cd javára. Persze ugye az ortofon vms nem csúcs hangszedő. De ha feljebb is lépek, akkor is mindig meglesz a maga hátránya az LP-nek is a CD-vel szemben: mégpedig az, hogy nem zajtalan. A belső barázdák pedig sokszor teljesen élvezhetetlenek, főleg ha jön egy dinamikus rész. És bizony ezen a tű különleges metszése sem segít sokat. -
törölt tag
És ebből vontam le azt a következtetést, hogy ez a magas hangok el nem tüntetése okozza, ezért fog jobban szólni a magasabb mintavételezésű hanganyag, mint az alacsonyabb.
Te miről beszélsz? Fizikai érintkezés van a tűvel, az nyomást fejt ki rá, már miért ne kopna?
Ja hogy te azt nem hallod?
Amúgy hány normális, nyomott (nem az olcsó kiadós vackokra gondolok) audio cd-dről tűnt el eddig az adat 10 év után, csak úgy érdekelne... Mert érdekes módon én könyvtárból hoztam már ki nem is egy 20 év körüli cd-t, és lazán lehetett olvasni, a rippelés is ment 100%-osan.

-
törölt tag
Bocs, de szerintem itt zenéről volt és kellene legyen szó, nem pedig adattárolásról (amire LP-t eleve nem igazán lehet felhasználni, nem is értem, akkor hogy jött oda, tetszik tudni ha fotókról van szó, hát marhára nem alternatíva
). Én a normális, gyári, nyomott zenei CD-kről beszéltem. Az pedig, hogy vannak gyér minőségű írható CD-k, az nem a CD technikát minősíti, hanem a felhasznált anyagot, szigorúan a "Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye!" szellemében.
Az LP minősége pedig mindenképp romlik, ha hallgatod is. Hogy mennyire, az függ a felhasználástól, de romlik. Nyilván a magasabb hangokat érinti a legérzékenyebben az idő vasfoga...
Amúgy én is LP-zem (is), de ez az elvakultság a részedről: inkább no comment.
-
törölt tag
Pontosan ugyanarról a kiadású lemezről van szó, hungaroton, illetve qualiton lemezről például. Ha van különbség, az vagy a nyomás miatt lehet (ugye nem mindegy, hogy amiről csinálják a lenyomatot, azt mikor cserélték, LP-nél bizony ez szokott hallatszani, de még sok olcsóbb CD-nél is), vagy mert egyik jobban "ki van már játszva".
-
törölt tag
Hát azért nem biztos, hogy a cd tartósságát illetően az írtakat kéne referenciának tekinteni. A nyomott, gyári cd-k (ezek között is van term. szórás) azért bírják sokáig.
Az biztos, hogy az LP mindig "olvasható" lesz (ha csak el nem törik valahogy), viszont a hangminőség ott mindenképp romlani fog kisebb-nagyobb mértékben.
Néhány LP-m megvan kétszer is, ezeket használtan vettem: hát azért nem pici a különbség az egyes példányok között. Nem csak a sercegésben. Nem tudom, hogy a lejátszás miatt, vagy eleve a nyomásnál voltak különbségek. Én a lejátszásra tippelek.
-
törölt tag
Zárt dobozú a te hangfalad is? Olvastam, hogy Sonus Faber, de van belőle pár, google-ben rákeresve én reflexeseket láttam azt hiszem.

Egyébként sajnálatos, hogy manapság a zárt doboz gyakorlatilag teljesen visszaszorult (néhány kivétellel, pl. Audio Note-nál látok, de embertelen áron), ismeretlen árucikk. Illetve a nagyobb méretű polcsugárzók. Dehát ma már ezeket úgy gyártják nyilván, hogy házimoziba hátsónak is (vagy elsősorban arra) eladható legyen méretügyileg, a hangszórók sem szoktak 165 mm-nél nagyobbak lenni...
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Nem, az nem jó rendszer volt akkor. Én már hallottam valóban jó rendszert. A jó rendszeren átjön az izzadtságszaguk is, a hajszálaik számát is meg lehet számolni, a gondolataikat is ki lehet olvasni, illetve az akkor aktuális világpolitika, gazdasági helyzet is nyitott könyv.

-
törölt tag
Igen a tű forgás közben ha jól tudom befelé igyekszik de ezt kompenzálja a mechanika vagy a lineáris hangkar.
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy az LP-nél a kerületi sebesség folyton változik, pontosabban állandóan csökken. Belül relatíve mindig rosszabb lesz ennek megfelelően.
-
törölt tag
Szerinted melyik forrásról fog szebbe szólni a zene?
No azért ez nem ilyen egyszerű. Az LP-nek is megvan a maga baja. Azon kívül, hogy serceg meg lemezzaj (ez ugye nem növeli a jelenlétérzetet különösen), a belső barázda sokkal gyatrábban szokott szólni, mint a külső, pláne ha oda kerül véletlen (szokott) egy dinamikusabb rész, na akkor nem örülök.

(#71) Blindmouse:
Próbálkoztál már szűrő nélküli DAC-kal?
-
törölt tag
válasz
Blindmouse
üzenetére
Azért leírhatnád azt is mellékesen, milyen rendszeren vagy ennyire háklis a "sosem elég jó" 16 bites hangra.
-
törölt tag
Őszintén szólva nem nagyon értem, miért ezen megy a vita mindig (meg az mp3 vs. flac). Tényleg egy huszadrangú dolog a hangfalhoz képest, az erősítőhöz képest... Arról meg sosincs cikk, még csak belépő audiofil szintűekről sem láttam soha...
Vannak kétségeim, hogy a PH tekintélyes része akár csak belépő audiofil szintű hangfalon, erősítőn hallgatna zenét (és nem, a ma elsősorban házi mozira gyártott, már drágább hangfalak egy jó része sem az sajnos).Másrészt meg egy jó külső DAC avagy cd-lejátszó, (16 bites, NonOverSampling DAC) is meg tud úgy szólalni, hogy vakteszten tuti rámondanák az eszement bitmániások (a valójában nála több bites dac-ot tartalmazó cuccokkal szemben is), hogy az 32, 48 ... franc tudja hány bites. Talán már az én (nincs túlmintavételezés benne, így ténylegesen) 14 bites (!) philipsem is megtévesztené őket.
Pláne ha jó rendszer van mögötte, mert a hangsúly ezen van.
Egyszerűen ez értelmetlen így, előbb a CD-ben rejlő potenciált kéne kiaknázni a megfelelő (sztereó) hanglánc kiépítésével, mielőtt panaszkodnánk...Ja és a koncertélményt meg nem hozza semmilyen formátum, se hangcucc, érdemes elmenni. Nem azért, mert "kell", csak puszta zeneszeretetből.

Új hozzászólás Aktív témák
- Uher UA-160 R
- Thinkpad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- MunkaGÉP HP STUDIO / i7-6700hq /16gb ram / 256gb NvMe SSD / NVIDIA 4gb dedikált / Világitó Bill
- Eladó egy remek állapotban lévő Samsung Galaxy Z Flip6 (512GB) okostelefon (garanciás)
- SAMSUNG GALAXY Z FOLD6 12G/256GB, MÉG TÖBB MINT 24 HÓ GAR, ( MM VÁSÁRLÁS ) ÜZLETBŐL
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3668, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Nincs több kérdésem. 

Mivel én hallom a különbséget a sima CD és az LP közt,