- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krechl
csendes tag
válasz
Mana86 #30263 üzenetére
Akkor lehet, hogy csak visszaáll alaphelyzetbe, de bármelyik plex kliensben be tudod állítani, hogy mi szerint rendezze sorba a filmeket. Vagy elvész a hozzáadás dátuma? Ez esetben fenntartom, hogy frissítéskor nem találja a mappát, és lenullázza az adatbázist, majd mikor sikerül újra felcsatolnia a filmeket tartalmazó mappát, minden filmet újonnan hozzáadottként lát.
-
llacee
őstag
válasz
Mana86 #30238 üzenetére
Sziasztok!
Újoncként szeretném kérni a segítségeteket.
Első körben egy wifi/vagy LAN-on keresztül mobilról elérhető kapcsolókat/mozgás szenzor email küldést szeretnék összehozni RASPIvel esetleg kamera funkció. Később lehet belevágok egy kazán termosztát összehozásába is.
Melyik alaplap a javasolt ezekre a projectekre Pi3B vagy Pi Zero WH?Köszönöm szépen!
-
Mana86
tag
válasz
Mana86 #28436 üzenetére
Na meglett a "megoldás" a formázhatatlan SD kártyára. Leírom, hátha valakit érdekel és megspórolok pár órát.
A jelenség ugye az volt, hogy semilyen programmal, sem diskpart-tal, egész egyszerűen semmivel sem lehetett leformázni a kártyát. Olyan volt mint ha bent lenne a read-only flag, de ez off állapotban volt. A syslog-ból kiderült, hogy November 8-án tudott utoljára írni rá az oprendszer. Ezért nem tudtam futtatni az upgrade parancsot sem. Formázásnál is látszólag megcsinált mindent, de amikor újra csatolta az eszközt látszott, hogy nem változott semmi. Teljesen furcsa mert olvasni és bootolni simán lehetett róla. Lényeg, hogy a kártya sajnos tönkre ment csak ilyen nagyon furcsa módon. -
zoli1962
csendes tag
válasz
Mana86 #24074 üzenetére
Én innen vettem egy könyvet. http://modi-j.webnode.hu/ Nem rossz könyv ,de mindenre nem ad választ. Angol nyelvűt sokat találhatsz.tudod ! a gugli a barátod !
-
robohw
aktív tag
válasz
Mana86 #23065 üzenetére
Azt hiszem talán instructables.com -on lenne érdemes körülnézned.
Két lehetőséged van.
Az egyik, hogy ha van műszaki affinitásod, akkor utána olvasgatsz és így állítod össze a rendszeredet. Ezzel időt spórolhatsz, még hozzá sokat, ha csak a cél a fontos.
A másik, hogy egy led ki-bekapcsolásától kezdve eljutsz a komplexebb vezérlések megvalósításáig.
Ez utóbbi persze időigényesebb.Azt hiszem az instructables.com on van egy project, aminél a szerző megvalósított egy kis modell házikót és azon illusztrálja a saját rendszerét, amely garázskapu nyitásból, villanyoltásból és hasonlókból áll. Van róla videó vagy anim gif is.
Egyébként, ahogy mások is írják, erre elég egy arduino is, az olcsóbb, és talán a megértése is könnyebb a Raspinál.
-
Celtis
veterán
válasz
Mana86 #23080 üzenetére
Először rendszerszinten kéne kitalálni az egészet, lebontani funkcionális blokkokra és azok együttműködésére. Amit leírtál az már első nekifutásra is túl komplex, hogy egyben átlásd és megvalósítsd, és csak bonyolódni fog.
Mindenképpen javaslom létező rendszerek felkutatását és megértését. Minek olyat kitalálni amit más már kitalált és főleg belemenni olyan zsákutcába, amit más már kiderített, hogy nem járható.
Én egyébkén úgy képzelném el, hogy egyszerű, autonóm, és megbízható eszközök látnak el részfeladatokat. Például a redőny kezelését vagy a fűtés vezérlését egy megadott hőmérsékletre. Ezek felett állna egy központi vezérlő, amelyik a részegységeket vezérli, illetve adatok gyűjt tőlük és intelligens döntéseket hoz, továbbá távoli beavatkozás lehetőségét kínálja és logol.
Abban is biztos vagyok, hogy ha egy létező megoldást (lehet az nyílt forrású) választasz, akkor tized annyi munkával egy sokkal megbízhatóbb, könnyebben kezelhető és leginkább bővíthető rendszer lesz a végeredmény, mintha magad rakod össze az egészet.
-
válasz
Mana86 #23080 üzenetére
Ha még vésés előtt állsz:
Teljesen esélytelen, hogy egyből jó legyen minden kábelkapcsolat. Mindez csak lakva fog kiderülni, ezért érdemes rajta előre okoskodni, de nem szabad abba a csapdába esni, hogy egyből tökéletes legyen.
Amit megtehetsz viszont az az, hogy utólag könnyen szerelhetővé teszed, azaz:
- gerinc/leágazások szerint strukturálod,
- számolj sok-sok, az elsőre jónak tűnőnél szélesebb csatornával, amibe utólag is tudsz vezetékeket húzni,
- nem kell minden csatlakozásnak a falba vésett kötődobozban lennie. Falon kívül, ízlésesen eltakarva (előre tervezve erre jó lehetőségek vannak) jóval nagyobb, igényesebb, jobban variálható kapcsolóegységeket tudsz kialakítani,
- Készíts térképet és jelölj minden vezetéket!
- A kapcsolókhoz is vezess nullát! Jól jön majd, ha vezérelt eszközt akarsz odatenni,
- Gondolkodj nagyfeszültség - kisfeszültség (5/12 V) - adathálózat hármasban! (És előre optimalizáld a wifi-forrás helyét!)Mindennek a lehetőségét megteremteni előre aprópénz ahhoz képest, amint amit utólag kéne pótolnod.
MaCS
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Mana86 #23065 üzenetére
Meglévő ház vagy újonnan épülő? Ha meglévő ház, akkor milyen módon lesz vezeték infrastruktúra a vezérléshez?
Pl. riasztónál mi lenne okos? Szinte az összes riasztót be lehet programozni, hogy időre ki be kapcsoljon, de mi az elvárás? Hogy tudja,hogy otthon vagy-e és bekapcsoljon-e vagy se? Vagy ha otthon vagy akkor héj védelmet állítson be, ha nem vagy otthon teljes védelmet? Honnan fog téged megkülönböztetni a betörőtől? Ehhez tudod-e,hogy miként működik egy mozgásérzékelő? Ha tudod, akkor azt is tudod, hogy a fenti dolgot sem fogja tudni.
Pl. a kamerás rendszernél mi legyen okos? Mind okos ha jól van beállítva. Ha van mozgás vesz, ha nincs mozgás nem vesz. Éjjel felkapcsolja az infrát, eltolja a szűrőt, átvált fekete- fehérre. Okos magában. Ezen kívül ha akarod, akkor megnézed az élőképet és felvételeket. Mit kéne ezen okosítani?
Klíma... Ha neked van rá keret bármit lehet. Pl. a riasztó pgm kimenetét meg lehet relézni, hogy akkor helyezze áram alá a klímát ha mondjuk ki van kapcsolva a riasztó. Ezt lehet kombinálni egy hőmérséklet érzékelős kapcsolóval, hogy "és" módban ha 26 fok felett van a hőmérséklet, akkor menjen...sorba kötéssel pl.
Mi lenne a Pi szerepe?
Szóval amíg nem tudod megfogalmazni, hogy mi az ami okosságot elvársz magadtól és a Pi-től, addig nem tudom, hogy segítsünk.
-
DeniL
tag
válasz
Mana86 #23057 üzenetére
Szia,
nem is tudom hol kezdjem. Először is a hozzászólásodból már látszik, hogy túl nagy fába vágtad a fejszédet és nem vagy elég tájékozott, de szerintem jó néhány fórumtársunk alátámasztja mindezt, hogy a jó pap is holtig tanul, mert sosincs vége. A világ, pláne az IT olyan rohamos ütemben fejlődik, hogy sosem lehetsz mindenből naprakész.
Persze Én is így kezdtem, mikor a youtube-n a raspberry után kutattam az egyik médialejátszónak használta ,a másik Iphone-al nyitotta ki a garázskapuját amit a raspberry vezérelt és a többi.
Aztán telt az idő, és az ember beletanul. Jelen esetedben a kitűzött célod egy okosotthon.
Először is fel kellene mérned, mi az ami feltétlen automatizálást igényel, mert ami nem, arra felesleges energiát és pénzt pazarolni (hacsaknak nem tanulás a célja mindennek), mert az ember oda sem figyel, és most csak 10 ezer, utána még kell 5 ezer, majd 3 ezer, majd újra 8 ezer és többe kerül a hús, mint a leve és mivel a te "tákolmányod", ha nincs elég kedv, motiváció, nem biztos, hogy megüti a kívánt szintet.Jómagam is sokszor adtam már a fejem hasonló ötletekre, de mivel sajnos legalább 25 éve épült házban lakok, így elég problémás automatizálni egy vegyestüzelésű kazánt (mert egy Pi sem fog helyettem betüzelni, dobni rá szenet és fát). Csak azért, hogy mágnesszáleppel lezárjak bizonyos köröket, majd egy Pi-vel kapcsolgassam, vagy kapcsolhatnám a keringetőszivattyút, de mivel nyitott a fűtési rendszerem ( a kiegyenlítő tartály a padláson), így keringetőszivattyú sem kell a vízforgatáshoz, mert a szimpla fizika megforgatja nekem.
Aztán lehetne a redőnyöket, de nálunk az is manuális, a szellőztetést is megoldom a régi módszerrel.Nálam maximum a világítást és a kamerákat lehetne vezérelni, de mivel mint írtam 25 éve épült, csak azért, megbontsam a falat a villanykapcsolónál, hogy bekötssek oda egy vezetéknélküli technológiával ellátott relét (wifi, bluetooth). Ennyire áldozatot nekem az utómunkák miatt nem ér.
Ha a fentebb leírt igényeid esetében minden adott nálad, akkor ideje nekifogni a tényleges "koncepciódnak".
Mikor úgyan úgy kezdtem mint Te, akkor azt hittem a raspberry mindenre jó, mindenféle vezérlésre, stb. Persze hamar elkezdtem számolgatni, hogy akkor kell 1 medialejátszónak, 1 kamerát kötözök rá és őrködik. Kezd kicsit sok lenni hirtelen venni 3 db Raspberry-t és az egyéb cuccokat.
Aztán megismertem az Arduinót, aztán bő 1 éve az ESP8266-t és a variánsait.
Raspberry-t vezérlésre semmiképp nem javaslom. Az igényeid mindegyikke kielégíthető valamennyi arduinóval. A raspberry egy miniszámítógép, operációs rendszer fut rajta, nem valós idejű, nem célhardver vezérlésre. Monitorozásra viszont kiváló, vagy az adatok feldolgozására (az arduinó + érzékelőid által küldött).
Nem beszélve a filléres áráról (arduino ~800-3000 Ft, Esp8266 (esp-01) 500-1500 Ft.
Nem ártana megismerkedni ezekkel. Sokat lehet spórolni, és tanulni is.
Mint írtam, nincs tapasztalatom okosotthon építésben (fűtés, szellőztetés, riasztó, redőny, kamera stb).
De hogy már érdemben is szóljak az ötletedhez. A villanykapcsolgatást én így oldanám meg:
1. eleve a villanyóránál már kiépíteném a vezérelhető reléket egy kapcsolószekrénybe és onnan kábelezném ki az egész házat.
2. minden egyes kapcsoló mellett kivésném a falat és egy ilyennel oldanám meg a kapcsolást wifin keresztül akár webszerről vagy telefonos alkalmazásból (blynk)
3. ha egyik se játszik, marad a csúnya megoldás, vezérelhető konnektor aljzat (általában 433.92MHz-en mennek) és egy arduinóval és rf vevővel kapcsolgatnám távolról. Hátránya, hogy nem fogod a mennyezeti csillárt kapcsolgatni vele, csak azokat az eszközöket, amiket utána kötsz rá a konnektorra.Ha világ életedben a windows-on nevelkedtél, akkor jó sokáig, csak ismerkedj a Linux világával, mert nem egyszerű jószág, így egyből bele a lecsóba egy ekkora projekttel ismeretlen operációs rendszerrel és eszközökkel, hamar a kedved fogja szegni. Nem biztos, hogy csak a Raspbianra lehet szükséged, hisz nem csak Debian alapú linux disztribúciók léteznek Pi alá sem.
Írtad, hogy még nem vettél semmit. Talán innen szép elindulni, mert nem vettél kárba semmit. Én a helyedben ezt az egész dolgot úgy kezdeném. Hogy veszel egy Nodemcu-t (egy Esp8266-n alapszik, rakás GPIO-val, egyszerű USB-re illeszthető, nem kell szórakozni egyéb áramforrásból való táplálásával), kell egy ellenállás és egy led. Csinálj egy webszervert, amin van 2 gomb. Majd IP cím alapján megnyílik a kis statikus weblapod, ahol böngészőből elérve tudod kapcsolgatni a ledet.
Na ha ez megvan, innen már csak egy lépés, hogy a ledet lecseréld egy Relére, amire rákötve a 230V-s fogyasztód megtedd ugyan ezt. (egy nodemcu 1300 ft, egy relé 300ft ). Egész olcsó befektetés kezdésnek.
"Ezek a Home Assistant software-k olyanok, hogy nagyrészt össze tudom kattintgatni amit szeretnék és csak ha extrát szeretnék, akkor kell programozni vagy tulajdonképpen végig Pythonban kell lekódolnom azt amit szeretnék?" Ezen modatodból pedig az látszik, hogy nagyon gyorsan eredményt akarsz elérni úgy, hogy nem fekteted bele a kellő energiát, a tudás megszerzéséhez. Kezd az alapoktól, mert jelen esetedben nem csak szoftveres (milyen operációs rendszerek, linux ismeretek, esetlegesen szükséges programozási nyelvek ismerete) téren kell felzárkóznod, hanem hardveres téren is (milyen eszközzel mit kapcsolgatsz, hogyan működik, hogyan kösd össze stb).
Nem hiszem hogy létezik olyan teszkörnyezet, amiben Te ki tudod kisérletezni ezt az egész projektet, de ha az arduinora adod a fejed, akkor létezik pár oldal, ezek közül én ezt próbáltam ki, és sajnos ennek is elég szegénye a hardverkészlete
.Remélem választ adtam pár kérdésedre, úgy hogy nem vettem kedved és bántottalak meg, nem állt szándékomban.
-
válasz
Mana86 #23067 üzenetére
Celtis forumtarsnak igaza van, nem lesz egy rovid ut, 1 egy éve fejlesztem.
elsőnek talan javasolnám hogy rajzolj. Rajzold le mit szeretnél mivel vezerelni minek a függvényeben. Tudd azt hogy mi kell az adot feltételhez. Pl legkezelés, ami magába foglalja a fűtést, hűtest, páramentesitést. Nálam elég osszetett a dolog. Minden függ a belső és külső paraméterektől (hőmérséklet, páratartalom), stb. Függ hogy melyik kazán megy, melyik szobákat akarok, stb.
Részben egyet értek azzal hogy attol okos hogy tudja mit akarsz, de ez nem lehet mindenre igaz. Pl a világitast nem tudod rendszerbe szedni. En pl teljesen hülye műszakbeosztásban dolgozom, igy a fűtést sem
de pl lehet eszköz detektalással is vezérelni.
Szoval előbb tervezz, aztán meglátod. Egy pi-t meg szerintem nem árt beszerezni mert barmit is választasz nem uszod meg kis programozás nelkül.
A vezetékes szenzor kapcsolatot pedig szerintem felejtsd el. Sokkal drágább és bonyolultabb mint a wifi-s -
Celtis
veterán
válasz
Mana86 #23065 üzenetére
Hát, baromi hosszú út előtt állsz, ha ezt a nulláról magad akarod összehozni.
Én először is gugliznék és olvasnék sokat, hogy milyen kész megoldások és nyílt projektek vannak. Mik ezeknek a tulajdonságai, hogyan lehet belőlük teljes rendszert kialakítani. Ne várd, hogy itt bárki megteszi ezt helyetted és leírja a szád ízének megfelelő receptet.
-
válasz
Mana86 #23057 üzenetére
Szia!
Én nem hiszek az ilyen félkész rendszerekben, mert sosem pont olyan amilyen kell, és mi van akkor ha megszűnik a támogatása?
Ennél tisztább ha Te csinálsz mindent. Nyilván sokkal lassabb is, de hosszú távon megéri szerintem.
Tesztkörnyezetnek magát a pi-t ajánlanám, kimeneteire néhány ledet és ellenállást kötve szépen tudod szimulálni amit szeretnél.a mi kell hozzá kérdés függ az igényektől. Pl a fűtés vezérlésnél mit kell vezérelni, hány helységben?
a redőnyöket, villanyt bekötheted párhuzamosan, vagy világítást minit egy alternatív világítás kapcsolás. Ezekhez csak relé kell a pi kimenetére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Linux Mint
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Robot fűnyírók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Google Pixel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Mini PC, tiny PC HP Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest