- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mana86
tag
válasz
krechl #30251 üzenetére
Nem véletlenszerűen adja a dátumokat, hanem szerintem ABC sorrendbe teszi a filmeket. NAS-on vannak a filmek, ami 07:00-23:59-ig megy. Éjfél és reggel 7 óra között a NAS automatikusan leáll, a Pi azonban 7/24 üzemel. Volt már rá példa, hogy nem érte el a NAS és újracsatlakoztatásnál még sem vágta felül a dátumokat. Nincs valami arra vonatkozó beállítás, hogy a film állományának a dátumát veszi figyelembe?
-
Mana86
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy RPi3, rajta egy Plex serverrel. Kb fél éve üzemel így és frissítéstől függetlenül eddig 2x fordult elő az alábbi hiba.
Minden előjel nélkül elveszti a filmek feldolgozásának dátumát, így a frissen "megvásárolt" filmek nem elől vannak, hanem össze-vissza bekerülnek a többi közé. Van valakinek ötlete mitől lehet ez? -
Mana86
tag
válasz
Mana86 #28436 üzenetére
Na meglett a "megoldás" a formázhatatlan SD kártyára. Leírom, hátha valakit érdekel és megspórolok pár órát.
A jelenség ugye az volt, hogy semilyen programmal, sem diskpart-tal, egész egyszerűen semmivel sem lehetett leformázni a kártyát. Olyan volt mint ha bent lenne a read-only flag, de ez off állapotban volt. A syslog-ból kiderült, hogy November 8-án tudott utoljára írni rá az oprendszer. Ezért nem tudtam futtatni az upgrade parancsot sem. Formázásnál is látszólag megcsinált mindent, de amikor újra csatolta az eszközt látszott, hogy nem változott semmi. Teljesen furcsa mert olvasni és bootolni simán lehetett róla. Lényeg, hogy a kártya sajnos tönkre ment csak ilyen nagyon furcsa módon. -
Mana86
tag
válasz
Yoshida #28435 üzenetére
Még nincs egy éves. Eddig tök jól ment róla a raspberry csak nem futott le alatta a sudo apt-get upgrade. Valami hibát írt és gondoltam amúgy is jót tenne ha újra húznám. Megpróbáltam az Ethcer-t. Az alábbi üzenetet írja.
You're not authorized to perform this operation. -
Mana86
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Raspbian Jessie van most a 16GB Samsung SDHC kártyán. Szerettem volna előlről kezdeni mindent és feltenni az új Raspbian Strech-t, DE nem tudom formázni az SD kártyát. Próbáltam neten utána nézni és láttam millió megoldást, de nekem valahogy egyik sem válik be. Kamera nem tudja formázni, SD Card Fromatter nem tudja formázni, Diskpart sem jó, Win32DiskImager látszólag felrakja rá az új image-t, de mégsem, Rufus ugyan ez. Sehogy sem tudom formázni az SD kártyát, ráadásul ha törlök róla fileokat és utána formázom(nyilván hibára fut...), akkor visszaáll az összes eredeti file a kártyán.
Valakinek ötlet?
-
Mana86
tag
Sziasztok!
Nemrégiben én is készhez kaptam végre a RPi 3-at és rendeltem mellé még egy arduinot is meg egy komplett csomagot amivel lehet tanulni meg gyakorolni (breadboard, szenzorok, kábelek, stb...). Odáig már eljutottam, hogy DHT11 adatokat ki tudok olvasni terminálba. EZ alapján csináltam meg Python-ban. Következő lépésként szeretném ez egy weboldalra kipublikálni grafikonban. Ehhez nyilván szükségem van egy webserverre és egy programra ami a szenzoroktól beérkező adatok alapján grafikont gyárt a weboldalra. Tippet szeretnék kérni, hogy szerintetek melyik a legmegfelelőbb webserver és melyik monitorozó programot ajánljátok.
Webservernek a lighttpd -t néztem, monitorozásra a monitorix -et. Fontos szempont az egyszerű configolás és telepítés. Ezzel a párossal jól járnék vagy lenne más javaslatotok?
A legjobb lenne ezt arduino -n keresztül megoldani mert okos otthon témában indultam el és többen is azt javasoltátok, hogy vezérlésre arduino -t, logolásra meg feldolgozásra RPi-t használjak. Tudtok ajánlani esetleg olyan weboldalt ahol kifejezetten ilyen irányú tutorialok, leckék vannak amiken keresztül némileg el lehet sajátítani az alapokat?
-
Mana86
tag
Sziasztok!
Lassan megjön a Rasperry Pi 3 és Arduino is. Tudtok esetleg ajánlani olyan könyveket amiből lehet tanulni? Megtaláltam Ruzsinszki Gábor: Programozható elektronikák c. könyvét ami sajnos csak e-book formában érhető el, továbbá Módi József: A Raspberry Pi számítógép a gyakorlati oktatásba c. könyvet ami nem tudom mennyire lenne jó. Van esetleg tippetek honnan lenne érdemes elkezdeni tanulni ezeket? Okos otthon a cél és annak a minél mélyebb ismerete. A rendszer tervezése, kiépítése, védelme, stb... Előre is köszönet a válaszokért!
-
Mana86
tag
válasz
.Farkas. #23076 üzenetére
Első körben mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat! Ismét lesz minek utána néznem. Arduinoval még nem nagyon találkoztam, de utána nézek pontosan mit is lehetne vele csinálni. A Pi azért kéne mert loggolni szeretném az adatokat, továbbá a mért adatok alapján függővé tenni a változtatásokat.
Kicsit tisztázom a dolgokat mert az az érzésem, hogy azt gondoljátok windowson is csak paintet használtam eddig.Nem ijedek meg egy kis programozástól, szóval találkoztam már vele, html, java, js, php, ps, stb... Egy ciklust vagy elágazást azért le tudok programozni, de Pythonnal még egy sort sem írtam és a nyelvet sem ismerem. Továbbá reléket sem vezéreltem még soha és fogalmam sincs hogyan kell az értékét változtatni. Gyanítom azért google ebben is tud segíteni, de eddig leginkább weblapokat írtam. Pontosabban jó ideje már azokat sem.
Linuxot is láttam már mikor "funplug-olni" kellett a régi nasomat. Egy netes leírás alapján kellett firmware-t cserélni rajta és plusz szolgáltatásokat installálni (pl. transmission). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy értek is hozzá, ráadásul gnome-ot jobban preferálom mint a terminálos megoldást. Ubuntuval 2x is megpróbáltam megbarátkozni, de engem nem szeret a linux. Az is világos számomra, hogy attól, hogy van otthon egy RPi plusz egy 20 éves redőny, attól még azt nem fogja felhúzni semmi hacsak át nem alakítom és rakok rá egy motort ami felhúzza, 2 db végállás kapcsolót és egy relét, majd ezt kell vezérelnem valahogy. Ez a valahogy a kérdéses.Sajnos a házról gyakorlatilag semmit nem tudok mondani, egyelőre csak elképzelés van. Olyan házat szeretnénk ahol azért van még mit tenni és nem baj ha beköltözés előtt még pár helyen ki kell vésni a falat. Pénz is valószínűleg csak ilyenre lesz, pedig jó lenne egy kacsalábon forgó palota. Mondjuk ott meg mindig szédülnék. Igazából ha szükséges szerintem az is megoldható, hogy a villanyórától kiépítem a kábelezésnek a csatornákat. Sajnos ez egy elég kardinális kérdés, de nem tudok még rá válaszolni, így egyelőre csak próbálok tájékozódni milyen technológiákat lenne érdemes használni. Így, hogy már több érv is szól a Z-wave mellett komolyabban utána olvasok ennek is, milyen titkosítást használ, hatótáv, energiaigény, stb...
Hogy miért kell a RPi ha a kamera és klíma amúgy is okos? Klíma attól még nem lesz okos, hogy programozható és 20 fokon tartja a lakást. Attól már okos lesz, hogy ha a telefonom csatlakozik az otthoni wifihez akkor a kinti hőmérséklet -7 fokra hűti a nappalit vagy ha a párom telefonja csatlakozik és az enyém nem, akkor kinti hőmérséklet -5 fokra hűti a nappalit és konyhát. Emellett ha ablaknyitást érzékel automatikusan lekapcsol és ha túl párás a levegő, de nincs túl meleg akkor csak ilyen párátlanító üzemmódban megy. Szerintem ezt klíma nem tudja vagy ha mégis, az nem olcsó, de leginkább baromi drága.
Kamera rendszernél annyi okosítást képzeltem el, hogy minden csengetésnél (ujjlenyomat olvasós gombon) képet készít az illetőről majd minden egyen zárnyitásnál is képet készít a belépő személyről majd a képeket elmenti egy adott mappába a NAS-on. Riasztót úgy képzeltem el, hogy távolról tudom élesíteni és deaktiválni a zónákat így ha pl. haverok beugranak valamiért akkor pl, csak a garázst deaktiválom vagy az előszobát.Ez egyelőre mind mind csak elképzelés, egy koncepció amit szeretnék később megvalósítani és egyelőre próbálom felmérni a terepet, tájékozódni a technológiákról és megvalósításról. Remélem mindenkinek választ adtam és még egyszer nagyon köszönöm a Ti válaszotokat! Számomra nagy segítség volt mert nagyjából tudom minek kell utána néznem és mire kell figyelnem. Tudnátok esetleg pár weblapot ajánlani?
Srácok, nagyon köszönöm mindenkinek!
-
Mana86
tag
válasz
Celtis #23066 üzenetére
Szó sincs róla, hogy mástól várom a megoldást. Akkor nekem nem marad öröm. Már néztem ilyen rendszereket. Raspbian + OpenHAB például egy ilyen config lenne. Olvastam már, de még az elején vagyok ennek az egésznek. Itt próbálok egy kicsit átfogóbb képet kapni erről az egészről. Némi iránymutatást, hogy merre induljak olyan emberektől, akiknek már vannak tapasztalataik az ilyen rendszerekről és tudnak segíteni mit használjak és mit kerüljek mind hardware, mind software tekintetében. Ha megoldást szeretnék, akkor spórolnék rá és hívnék egy szakértőt, de abban nincs kihívás és nem leszek tőle több.
Mindenkit meggyőztem? -
Mana86
tag
válasz
Pulsar #23059 üzenetére
Szia!
Teljesen jogos amit mondasz és megbízhatóbbnak is találom, de nem hiszem, hogy meg tudnám csinálni. Illetve egyelőre fogalmam sincs, hogy egyáltalán hogy kapcsolok fel egy led-et a pi egyik kimenetén. Lehet anélkül még csak megközelítőleg sem fogom átlátni ezt az egészet, hogy ne vennék egy RPi-t.
A fűtésről, sötétítésről, stb még igazából fogalmam sincs mert nincs még meg a ház. Jövőre szeretnénk költözni, de szeretném tudni addigra, hogy hol kell kivésni a falat beköltözés előtt ahhoz, hogy minden a helyére kerülhessen. Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy hiányzik egy vezeték a falból mert nem gondoltam valamire és festés után kell kivésni neki a helyet. A redőnyöket napszak, ablaknyitás, illetve fényszenzor függvényében szeretném vezérelni, a világítás mozgásérzékelő, multimédia, továbbá napszak függő lenne, stb... Lényegében egy adott akció több dolog függvénye lenne, továbbá azt szeretném, hogy minden mindentől függetlenül "manuálisan" is vezérelhető legyen. Például este "kézzel" is fel lehessen húzni a redőnyt ha a gyerek ki akar lógni csajoznivagy kézzel is lehessen villanyt kapcsolgatni, fűtést vezérelni, stb... Egy számomra nagyon összetett rendszeren gondolkodom ami jó lenne ha úgy működne, hogy nem kell vele foglalkozni. Nevetségesnek tartom a tabletről meg telefonról való villany kapcsolgatást. Szerintem az okos otthon az, ami anélkül avatkozik be, hogy bármit is állítgatnom kelljen. Visszatérve a realitások talajára valószínűleg annak is örülnék az elején ha egy sima két pólusú ledet fel tudnék kapcsolni.
Esetleg tudnátok ajánlani egy korrekt árú, megbízható boltot ahonnan érdemes lenne beszereznem egy "kezdőcsomagot" továbbá azt, hogy mire is lenne szükségem? Kezdetnek elég egy RPi 3 + táp?
Itt válaszolnék Spuri2000 hozzászólására is, miszerint Z-wave technológiát kéne használnom. Ha egy mód van rá a vezeték nélküli IoT eszközöket elvetném mert nem tartom annyira biztonságosnak mint a vezetékes adatátvitelt.
-
Mana86
tag
Sziasztok!
Ismerkedem ezzel a kütyüvel és próbálok tájékozódni a témában mert nem szeretném túl nagy fába vágni a fejszém. A koncepcióm egy okos otthon lenne, melynél a világítást, fűtést, szellőztetést, riasztót, kamerákat, multimédiás eszközöket, sötétítést és egyéb dolgokat is egy Raspberry Pi 3 vezérelne. A rendszert úgy szeretném megtervezni, hogy minden eszköz a vezérlőtől függetlenül, redundánsan is tudjon működni, így ha letérdel a RP akkor is tudjak villanyt kapcsolni, működjön a riasztó, stb... Világ életemben windowsos rendszereket használtam, így sajnos nincs túl nagy tapasztalatom Linuxban és Pythonban. Olvasgattam a témában és egyelőre úgy látom, hogy ehhez a hardware-n kívül Raspbian-ra és valamiféle home assistant software-re lenne szükségem, mint pl. OpenHAB vagy PiDome. Még semmit sem vettem meg, így sajnos nem tudok próbálkozni, pontosan azért mert nem szeretném félbe hagyni a projektet abból kifolyólag, hogy képtelen vagyok összerakni.
Két kérdésem merült fel egyelőre amire szeretnék választ kapni. Ezek a Home Assistant software-k olyanok, hogy nagyrészt össze tudom kattintgatni amit szeretnék és csak ha extrát szeretnék, akkor kell programozni vagy tulajdonképpen végig Pythonban kell lekódolnom azt amit szeretnék?
Másik kérdés, hogy létezik olyan tesztkörnyezet ahol hardware-k nélkül ki tudom próbálni hogyan működhetne ez az egész?Nagyon hálás lennék azért is ha valaki átfogóan le tudná írni, hogy mi kell ahhoz ha a fent említett ötletemet szeretném megvalósítani, továbbá a fontosabb lépéseket.
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
Üdv,
Mana
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Linux kezdőknek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- LEGO klub
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GAMER PC: Új RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060/3070/3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ
- ELADÓ TELJES GAMER SETUP!
- i3-8100 + ASUS H310M alaplap + 8GB RAM egyben (félkonfig)
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged