- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Gurulunk, WAZE?!
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
wassermann #42232 üzenetére
Igen az egy sávban (muxl küldött adasrol lenne szó. Olyan régen nincs már használatban a BOX, hogy ezt már el is felejtettem. Annak idején még ki is mutatta a egy sávban lévő csatikat. Mivel csak a Digi sport miatt van a 2. szolgáltatás, a boxot meg mivel csak 720p volt nyugdijaztam. Most csak USB-t használom pl most éjjel az USOpen felvételre.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #42224 üzenetére
Értem, köszi. PC-n nem akarok TV-zni, nekem csak arra kell, hogy gyereknek mesét fel tudjak venni, meglegyen a felvétel. Diginél ha minden igaz, HBO csatornákhoz, Digi FIlmhez, és a 18+-hoz kell a kártya, de ezekre nincs szükségem. Box bérlés is járható út (300Ft ha jól láttam a Digi honlapján), ha szintén tud rögzíteni gond nélkül HDD-re.
#42225 Kenderice:
egy sima Amiko STB nem felel meg? Rá dugott HDD-re gondolom tud rögzíteni, esetleg akár még hálózaton keresztül a NAS-ra is. Nagyobb tudás nekem ennél nem igen kell. -
bestpixel
tag
válasz
wassermann #42169 üzenetére
Köszönöm, de a linken csak egy márkanevet találok.
Néztem közben gyorsabb kártyákat, talán egy U3-ra váltok, habár most működik rendesen a rendszer (a kártyaolvasás problémát leszámítva). -
Beni2360
félisten
válasz
wassermann #42021 üzenetére
Nálam anno és most is (a mediabox) egy távos konektortba volt bedugva. Nem kell bóklászni a dugónál. De lehet okos konektort is használni.
-
cinemazealot
addikt
válasz
wassermann #42014 üzenetére
Azt nem tudom, hogy pontosan mi játszódik le ilyenkor a Pi-ben, de én azt tapasztalom, hogy a piros LED kivételével minden más fény kialszik. És amikor minden más elsötétült, elveszem a tápját.
-
válasz
wassermann #41965 üzenetére
Rendben, köszi. Írod az eredeti posztban, hogy mentsek imaget. Erre mi szükség van? Még ha balul sülne is el, berakom pc-be a kártyát és visszaírom, nem?
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #41850 üzenetére
Épp pár hete volt ilyen dilemmám, hogy rpi4, esetleg 8GB-os legyen-e. Hogy egy második kis gépem legyen, amin egy másik hálózatbeli dolgokat nézhetek, miközben a fő gépem másra van kötve. Aztán ahogy láttam, hogy sok helyen a készletek is bizonytalanok, árban is szépen felkúszik... néha jó lenne rendes win is...
A végső lökést az adta meg, amikor belebotlottam egy üzletnél használt Fujitsu Esprimo Q520 mini PC-be, kemény 35 eft-ért 4GB rammal, 2 mag 4 szálas i3-4160T és ssd. Szóval játszani továbbra is maradnak a pi2 és pi1 lapok, komolyabb dologra meg a minipc. -
weinmaker
őstag
válasz
wassermann #41850 üzenetére
Nem win10-re szántam.
Csak próba volt. Ahogy látom a pi4 és 400 szerintem egy nem annyira eltalált történet, mert a hobby cuccokhoz sok, a komolyabb dolgokhoz meg kevés.
-
Tyson5
tag
válasz
wassermann #41771 üzenetére
De egyszerűbb, viszont ha kint vagyok a telefonnal is gyenge a wifi. Vagy repeater kellene, vagy egy már meglévő, régi 2.4GHz-es router a megfelelő választás.
Mostanában sűrűn vagyok kint, de biztosan lesz időszak, amikor hetekig, hónapokig nem fogom használni a raspit. Ti hogy oldanátok meg a kikapcsolását? Nem szeretném, ha 2-3 héten keresztül, vagy télen 2 hónapig is feleslegesen bekapcsolva maradna. Egyenlőre csak kihúzom a tápot, de az elég barbár megoldás.
-
válasz
wassermann #41675 üzenetére
Ja hogy kifelé hanggal vezérelni... Én úgy értettem a Pi-t szeretné vezérelni a jack-en keresztül, mint a telefonos headszeteken a felvevő/léptető gomb.
-
válasz
wassermann #41673 üzenetére
A léptetést, a vezérlést és a hangerőt is "rá lehet keverni" a sztereo hangra,
Hogyan? -
cog777
őstag
válasz
wassermann #41624 üzenetére
Belefer egy RPi4 desktop teszt, amit ZeroZero-nak csinaltam?
Mivel VNC-vel vagy ssh-val kapcsolodok legtobbszor az RPi-hez, ezert a relevans reakcioidohoz fogtam egy monitort, billentyut, egeret es megneztem mit tud manapsag mint desktop. (igaz, ssd-vel)
Meglepodtem mennyire ropkodtek a weblapok Firefoxon meg a nehezebb fajtajuak is, egy kis ublocker-rel megtamogatva. Sot meg par fejlesztorendszert is kiprobaltam, hasznalok, Godot, VSCode. Remekul porogtek.
Ellenben a YT az nem volt valami fenyes.
Hogy valami nezhetot kapjak, a Chromiumban kellett megnyitnom a YT-t es enedelyezni nehany flag-et. Igy mar elfogadhato volt 720p@30Hz-en, 1080 egy picit docogosen, de 60HZ teljesen fejeltos volt.Ahogy olvastam, erdemes ezeket letolteni a youtube-dl-el es egy desktop lejatszoval lejatszani.
Szoval inkabb el tudnam kepzelni RPi-t desktopra hasznalva egy hozzabberto kezeben, (fejlesztesre, tesztelesre esetleg mint vesztartalek gep), de nem egy kezdonek.
-
madrac
senior tag
válasz
wassermann #41605 üzenetére
Hogy érted? Egyidejűleg 2 rögzítés is megy vele egyszerre 0 hibával a TS fájlban?
Korrigálom magam, utánanéztem, számoltam, és az jött ki, hogy egy HD adás felvétele kb. 1.7MB/sec ami nem olyan sok. SD kártyánál gondolom ez marad is, viszont külső HDD-nél x2 minimum, bár nem vennék mérget, hogy a tuner nem az egész muxot küldi át, igaz ennek jelét nem láttam.
Akkor nem tudom mi van nálam, pedig nincs nagy leterheltségű egyéb feladat. HDD persze EXT4 stb, már nagyon sok mindent végig néztem. Aztán lehet, hogy tényleg a TV jel vétele nem 100-as, én meg elcsesztem rá egy csomó időt, energiát.
Na mindegy ezt csak érdekességképp osztottam meg. Én TVHeadend-et használok konténerben. -
madrac
senior tag
válasz
wassermann #41589 üzenetére
Azért az 1db USB2 sebesség amin osztozik minden külvilági kapcsolat, a leggyengébb pontja a 3-asnak szerintem. Szerintem ennek is köszönhető, hogy szinte nem lehet úgy TV adást felvenni vele, hogy ne legyen tele hibával, nem hogy párhuzamosan több mindent csinálni ilyenkor vele. TV felvételkor egyszerre viszi a sávszélességet a tuner és a HDD is.
Adatmásolás hálózaton (LAN+HDD sávszél) max. 10-15MB/s -
Nabuka11
csendes tag
válasz
wassermann #41598 üzenetére
És ha elmagyarázom nekik mi az a Kodi addon, akkor érteni fogják?
-
válasz
wassermann #41589 üzenetére
Azért a valós gigabites portot és az USB3-at se felejtsük el
-
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #41587 üzenetére
Tudom, használom a 2 hdmi-jét
De ahogy olvasom nem is fogja tudni, kár rá várni.
Pi2-m is, van egyedül a Pi3-ról kevés az infóm.Pi-ből sosem elég
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #41555 üzenetére
A csík ott van, csak nincs rajta ikon.
-
Ayala22
újonc
válasz
wassermann #41536 üzenetére
Köszi a választ!
Ami számomra furcsa az egészben, hogyha Reminnát használok 2 külön csatlakozással akkor simán használom normál sebességgel. De az két csatlakozás és "bele kell nyúlni" manuálisan. Áthúzni egyik monitorról a másikra és stb.
-
törölt tag
válasz
wassermann #41532 üzenetére
Akkor felejtős....
-
pungora96
tag
válasz
wassermann #41446 üzenetére
Az valami pillanatnyi bug lehetett vagy nem tudom, hogy a pulseaudio sound server jelent meg. Az lett a megoldás, hogy a kodit átraktam nem root userre és a pulseaudiot is onnan futtattam. A pulseaudio nem szereti a root felhasználót annyira. A bluetoothctl-ben össze kell párosítani, aztán már nem fog semmiféle hibát dobálni csatlakozásnál sem. Be lehet állítani a pulseaudio config fájljában, ha egy trusted párosított eszközt érzékel akkor automatikusan csatlakozzon. A kodiban megjelenik 3 féle pulseaudio opció ebből az elsőt kell választani, a másik kettő hdmi-re, 3.5 csatlakozóra irányítja a hangot.
Ez az a kis cucc: [link] -
válasz
wassermann #41457 üzenetére
Érdekes lenne, ha ez tényleg így lenne.
-
durkonorbi
tag
válasz
wassermann #41433 üzenetére
Egy nem általam írt software fut rajta, a ""Ott valami szoftveres "túlsokírás-gubanc" lehet! stimmel, de megkerülhetetlen (spec. működéséből adódóan sokat ír/olvas a drive-on, ez - is- a dolga)... sajnos az ssd tényleg nem fér be jelenleg, "kész helye van" a rendszernek... de azért megnézem majd mégegyszer, hátha be lehetne valahogy gyömöszölni
...
Ami bevált neked micro SD az milyen márka/típus, ha lehet tudni (és még kapni
) ?
-
válasz
wassermann #41386 üzenetére
Ezt nagyon ne hangoztasd máshol.
-
válasz
wassermann #41386 üzenetére
-
válasz
wassermann #41272 üzenetére
Persze, világos.
-
válasz
wassermann #41261 üzenetére
Nem értem az összefüggést: attól, hogy nagyobb a mérete, miért fut jobban régebbi hardveren?
Elvileg pont a jobban kigyomlált rendszernek kellene jobban futni. De tény, hogy az osmc jobban fut pi2-n és ezek szerint zérón is. -
válasz
wassermann #41253 üzenetére
Kipróbálom! Köszi!
-
golya87
őstag
válasz
wassermann #41049 üzenetére
Igen, ez alatt a lassan tíz év alatt jött már március elején, 14-én, májusban is új termék.
-
buherton
őstag
válasz
wassermann #41028 üzenetére
Egy torrent kliens, egy samba és egy minidlna fut rajta. Se DE, se más nincs rajta. A DE egyébként is minek?
Ezzel egy HD filmet simán meg lehet nézni. Erre nem kell 4 szuper gyors mag, meg dedikált gigás Eth PHY.
Ettől függetlenül teljesen egyetértek, hogy alaposan eljárt felette az idő és igen kevés dologra használható már. Amire viszont nekem kell arra még tökéletes.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #41028 üzenetére
Múltkor kíváncsiságból feltettem egy friss raspi os lite-ot a régi 256MB-os pi1-esemre.
Huh... szegény nagyon gyötrelmesen futott csak. Ha a pi kamerát beaktiváltam, ahhoz meg minimum 128MB ram szükséges és úgy már gyakrolatilag fagyogatott a konzolos rendszer a maradék 128 mellett. De amúgy is nagyon lassú volt. Eljárt felette kicsit az idő. -
carr
őstag
válasz
wassermann #40968 üzenetére
Ha átrakom a sima 2.4A részbe ott van 5.24v. A QC részen van 4.9v. Plusz cseréltem kábelt, egy 30cm-est kapott. így most nem abajog .
-
carr
őstag
válasz
wassermann #40966 üzenetére
Anno nem votl sárga villlám.
A kábel és a táp i ua volt.edit:
visszajött update után. :/ -
lanszelot
addikt
válasz
wassermann #40835 üzenetére
Köszönöm, át mentem
-
betyarr
veterán
válasz
wassermann #40814 üzenetére
értem,de mi az ami kb. ezekre a célokra elegendő tárhely,amiből nem fogok könnyen kifutni?a 120 is bőven sok,vagy célszerűbb egy 240-es?
-
Plehboj
tag
válasz
wassermann #40758 üzenetére
És ez működhetne USB hub nélkül is ? Nekem csak egy USB3-as Y kábelem van + egy mobiltöltőm mint segédtáp.
+ a hozzávalók mennyibe kerülnének saccra és hol lehet beszerezni ezeket?
+ ismersz valakit aki ezt megtudná bütykölni vagy otthon akár én is megtudnám forrasztani, ha lenne kapcsolási rajzom? Utóbbit tudnál készíteni ? -
Plehboj
tag
válasz
wassermann #40739 üzenetére
Ez igy elég fapad megoldás. Nálam nincs szükség kikapcsolásra, mivel döntően torrent szerverként üzemel 0-24-ben. Kizárólag távolból SSH-n keresztül szeretnem néha újraindítani, de ez a +táp bekavar neki. Olyat is olvastam, hogy alapból külső tápos hdd házaknál is előjön ez a reboot nem működik többé hiba, de mindenki csak találgat mi lehet a gond.
-
emilll
tag
válasz
wassermann #40510 üzenetére
Nem gondolom, hogy 2méter túl messze lenne, pláne ha megtalálta, de eltávolítottam, fél méterre raktam a Pi-től, újra csatlakoztattam, újra csatlakozott, de az audio menüben továbbra sincs más csak Audio meg HDMI
-
syrus1006
tag
válasz
wassermann #40448 üzenetére
Nagyon köszönöm! Akkor érdeklődöm ott.
-
rosejbli
senior tag
válasz
wassermann #40042 üzenetére
Azért a koléégánál már lehet lenne értelme az aktív hűtésnek is, mivel alapjáraton is melegebb a pi4, ha meg még overclockolná is, akkor nem árthat, ha van rajta venti is.
(Nekem is ilyen házban van egy pi3b+ a ventit pedig rászereltem, de nem használom én sem) -
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #39919 üzenetére
Csodás. Akkor ajanljatok már légyszi egy külső 3.5" usb 3 rack-et, ami tutira működik, kompatibilis a Pi-vel, OMV-vel.
-
jerry311
nagyúr
válasz
wassermann #39874 üzenetére
GPIO-n nincs audio kimenet, az van amit aryes is írt.
Támogatom a régi okostelefonos ötletet.
-
válasz
wassermann #39874 üzenetére
PWM kimenet van rajta, amihez még építeni kell egy szűrőt, hogy erősítőre lehessen kötni, de akkor sem lesz túl minőségi hangja. Mondjuk rádiót hallgatni elég lehet. Nem nagy dolog egyébként, pár ellenállás és kondi kell hozzá.
De a régi androidos telefon a legjobb ötlet, szinte bármilyen jó a feladatra. -
draco31
veterán
válasz
wassermann #39750 üzenetére
20-al kicsi, kb VGA felbontást kaptam, 16-al jó.
-
0519
senior tag
válasz
wassermann #39638 üzenetére
én támogatom a fenti off-topic bejegyzések törlését.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #39615 üzenetére
A weblapon lévő leírásokban vannak érdekes dolgok. Mármint, ez a mostani tényleg eléggé rétegigény. A v1-es tán 190 dolcsi körül volt, ez is valami hasonló talán.
Mondanám, hogy a 4 modul kevés, de igazából, mivel hálózaton át kommunikálnak, így akár többet is felfűzhetnek.Ami érdekes volt a bejelentős hosszú leírásban, hogy pcie eszközök megosztott használatáról is szó esik. Csak túl drága lett volna a chip hozzá, így most nem erőltették.
A jelenlegi felállásban azt hiszem legfeljebb méreten spórolnak, bár ebben sem vagyok biztos. Végülis 4 alapítványos io boardot is lehetne stackelni és a pcie slotot fektető adapterrel használni. Bár, ha pont azok a bővítőkártyák kellenének, ami itt integrálva van (sata, gigabit hub), akkor árban kb ugyanott van.
Bár most, hogy terjed az arm alapú pc is, lehet felértékelődik egy olcsóbb teszt platform, ahol igazi magokon próbálgathatják a fordítás optimalizációt. Az gondolom emulálva nem játszik
Meg a fedora az armos kiadását szép, dobozos eszközön buildelheti - azt hiszem ők ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi vason fordítsák.
-
2thletme2day
őstag
válasz
wassermann #39506 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Így fogom akkor használni. Csak szerettem volna megúszni a kábelezést ha egy mód van rá.
-
draco31
veterán
válasz
wassermann #39522 üzenetére
Épp azt akarom, hogy ne aludjon, akkor rendben
-
draco31
veterán
válasz
wassermann #39519 üzenetére
Köszi!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
wassermann #39487 üzenetére
Köszi, felélesztem-felpörgetem
Az van, hogy node.JS-el ismerkedek, backend ugye. De az gyönyörűen megy a Pi-n is, nem tudom, mivel nyújt többet egy x86. Ubuntu is van Pi-re, a saját Raspbian-ja is pláne tökjó, szóval .. igazából .. nem is tudom. A HDMI sem olyan fejlett, mint egy P4-nél, meg .. hmm. Na mindegy, ellamentáltam kicsit rajta.
Köszi, ne is folytassuk itt, átmentem vele oda.
-
oroszlan12
tag
válasz
wassermann #39388 üzenetére
Azt tudom de nekem http-s linkem van betallózva és úgy nincs EPG.Letöltöttem 1 grab file-t amit ssh-n létre is tudtam hozni de utána elakadtam.A Linuxos tudásom a gát szerintem.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
wassermann #39377 üzenetére
Egyik házból a másikba szereltem át. Borda nincs, csak a passzív hűtésű ház. Azért nem értem, mert van egy 3-as PI-m is, amit szintén szereltem hasonló módon egyik házból a másikba és jól működik. Sem leejtve, sem erőltetve nem volt semmi. CEC funkción kívül minden tökéletesen működik.
-
válasz
Ezek után szinte biztos, hogy fizikai sérülés.
-
válasz
Egy okkal több, hogy ne legyen rajt hűtőborda.
-
vtomi2
őstag
válasz
wassermann #39351 üzenetére
Van háttőborda mind a kettőn, és ha ventilátort is irányítok rá, akkor szépen lemegy 30 fok köré, de előző rendszerrel nem volt ilyen probléma (év elején raktam újra), a legfrissebbel meg ezt csinálja.
(#39353) cog777: rasbian lite-ot használok, szóval szinte semmi nem fut. [Htop kép] [S-tui kép] látszik rajtuk, hogy nincs szinte terhelés rajta, és mégis 51 fokos, utána elindítottam a ventilátort, és csökkent a hőmérséklet. ház nélkül használom, úgyhogy az se lehetséges, hogy megrekedne a levegő benne.
Tudom, hogy ez meg se kottyanik neki, de feleslegesen van terhelve, fogyasztása is nagyobb gondolom, szóval jobb lenne megoldani.
-
válasz
wassermann #39314 üzenetére
Köszi közben megoldódott.
Libereelec alatt a beállításokban aLimit GUI size: No limit
beállítással. -
válasz
wassermann #39290 üzenetére
Megérkezett a Pi4.
Telepítette a MindigTv-hez a TVHeadend-et.
El is indulnak az adások, de mintha szaggatna a kép és mintha csúszna a hang.
Különösen a HD csatornák esetében.
Mi lehet a gond?
Mintha a Pi beállításaival lenne probléma szerintem, nem a TVHeadend-el.
A kódolt csatornák most már mennek. -
válasz
wassermann #39292 üzenetére
Köszönöm!
Akkor le fogom cserélni a Pi3-at.
Most is kipróbáltam, a TV-re kötött Pi-vel lefagy pl. a Film+ adása, de a laptopon VLC-vel viszont szépen megy.
Úgyhogy cigam-nak lesz igaza, minden fizetős csatornát valószínű át tettek H265-re.Ugye a 3-as tápegysége nem kompatibilis a 4-es Pi-vel?
-
válasz
wassermann #39284 üzenetére
Ha csak a szabadon fogható csatornákat nézed, akkor mire kell a OSMC?
Az nem az előfizetői kártya kezelésére szolgál? -
válasz
wassermann #39284 üzenetére
Mert az ingyenes csatornák maradtak "hagyományos" kódolásúak(A és B multiplex), viszont a fizetősek (C,D,E multiplex)már h.265-el kódolják. Pont pár napja, 6-án lett vége ennek a DVB-T2 átállásnak.
-
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Feltettem egy OSMCt és ott nincs ilyen bug HDMI & Analogue output választása és Sync Playback bekapcsolása esetén sem.
Magyarul ez egy Libreelec hiba.
Probléma megoldva, a segítséget köszönöm.
-
PpenoO
őstag
válasz
wassermann #39275 üzenetére
Annyival előrébb vagyok, hogy ez a nyávogás csak filmlejátszásnál jön elő. Beizzítottam a Kodi zenelejátszóját és azzal nyávogás mentesen szólnak a zenék.
Köszi szépen a tippet, benézek abba illetve a Kodi topikjába is, hátha tudja valaki a megoldást. Persze ha itt is tudja valaki, ne tartsa magába
-
válasz
wassermann #39246 üzenetére
Ez így van, de ha headless módban használják a gépet, nem könnyű észrevenni az ikonokat, mivel nincs rá kötve megjelenítő.
-
válasz
wassermann #39240 üzenetére
Az csak akkor jelenik meg, amikor épp leesik a feszültség, például nagyobb prociterhelésnél. Előfordulhat, hogy volt ilyen, de csak egy rövid ideig, ami pont elég volt ahhoz, hogy íráshiba keletkezzen, csak épp akkor nem volt ott és nem látta a villámot.
-
Årpi
őstag
válasz
wassermann #39211 üzenetére
Tévén is ki van kapcsolva a CEC funkció, illetve próbáltam a teljes CEC letiltást (az init-es után) a config.txt-ben.
Ez volt az:
"hdmi_ignore_cec=1" -
válasz
wassermann #39151 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, én is csak ötletelek.
-
válasz
wassermann #39127 üzenetére
Inkább a
hdmi_ignore_cec_init=1
kellene, mert ez nem az egész CEC-t tiltja le, csak azt, amit kell. -
_q
addikt
válasz
wassermann #39140 üzenetére
Köszi, nem ismertem eddig ezt a működési lehetőséget.
-
vtechun
veterán
válasz
wassermann #39127 üzenetére
nah, lehet akkor is én hoztam fel a témát, de akkor nem ez volt a gond. Viszont, nekem kell a CEC támogatottság. Ha ezt az opciót 1-re rakom, akkor az sem lesz, nem? Anélkül meg meg vagyok lőve.
Itt nézelődöm: hdmi_ignore_cec -
ptoma
tag
válasz
wassermann #39057 üzenetére
Ez jól hangzik! Köszönöm!
-
válasz
wassermann #38972 üzenetére
, holnap jelentkezek az eredményekkel.
-
válasz
wassermann #38929 üzenetére
Könnyen lehet, bár tudtommal a tévén nincs CEC.
Köszönettel: MaCS
-
AXisBOLD
addikt
válasz
wassermann #38900 üzenetére
rendben, köszönöm szépen!
-
vtechun
veterán
válasz
wassermann #38827 üzenetére
elvileg a jó videolejátszáshoz le kell a videónak foglalni 256 mega ramot, azzal együtt meg túl sok nem marad
de kipróbálom majd, csak most 400 mega csak(8 gigás SD volt winyó előtt a rendszernek) a swap és ez kevésnek bizonyult. Megpróbálom majd a swapet megnövelni, hátha szükséges. Mennyire érdemes?
-
válasz
wassermann #38773 üzenetére
Közben beazonosítottam a galádot, nem a kábel (ennek tegnapi próbálgatás során fel kellett volna tűnnie), hanem a kínai USB-s mérőkütyü eszközoldali csatija laza, hálistennek nem kell dobni a kábelt.
Viszont ebből is tanultam, rizikós extra csatikat tenni az 5V-os rendszerbe. Tervbe volt, hogy csinálok egy saját 5V/3A-es forrást egy csavarozható USB-A csatival és egy 12->5V DC konverterből, de sztem jegelem a projektet / direkt C csatira tolom a konverter 5V-ját.
-
válasz
wassermann #38755 üzenetére
Nem igaz, hogy nem lehet.
Legalábbis a Pi3 egyik gpio-ja alkalmas rá, hogy rebootolja halt állapotból (a retropie emulátoromnál ezt ki is használtam egy reset/boot kapcsolóval).Szerintem a Pi4 is rendelkezik ilyen feature-rel.
Tévedtem, mégsem. -
Keem1
veterán
válasz
wassermann #38753 üzenetére
Ha már itt tartunk... a "lekapcsolt" állapotából vissza lehet hozni? Vagy csak áramtalanítással?
-
válasz
wassermann #38746 üzenetére
Egyébként mi megy ilyenkor? Lehet pl neten ébreszteni? Ennyiből még wifi is kitellne...
-
válasz
wassermann #38746 üzenetére
+#38745: wow, köszi, ez fura. A képernyő elsötétül, és "shutdown"-nak hívják a logout menüben, nem gondoltam, h még majd' 2W-ból aprítja a fát...
#38747: van, h powerbankról menne, annak nem mind1, hogy nagyobb kell alá vagy állandóan töltögetni kell.
-
vtechun
veterán
válasz
wassermann #38726 üzenetére
Megcsináltam ezzel a leírással végül. 2,5 rackhez nem elég a timeout bekapcsoláskor, így beraktam egy külső tápos 3,5 rackbe. Így működik tökéletesen.
-
válasz
wassermann #38736 üzenetére
Közben azt is elolvastam
. Lehet az a xeon egymagában combosabb, mint a sok pi együtt
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #38710 üzenetére
Egy kicsit bonyolultabb ez az sd kártya sebesség kérdés. A specifikáció szerinti sebességgel tolják valószínűleg. Az órajel emelés meg lehet tényleg túlhajtás.
Az órajel csak egy része a képletnek. A gyorsabb üzemmódoknál már más feszültséget használnak a kompatibilis olvasók. Szóval uhs módokhoz 1.8V-ot kéne tudnia adni. pdf
Lehet a régi pi-nél nem volt erre külön okos elektronika és azért nem implementálták jobbra, az egyszerűség és olcsóság jegyében. Az újabb pi-knél, ahol már külön chippel generálják a feszültségeket, már lehet kissé idokolatlan az, hogy még mindig nem támogatják a gyorsabb módokat. Ahogy látom a 3B+ -on megjelent chip már készít 1.8V-ot [link]
Bár a weblapon elérhető eredeti raspi b estén is van 1.8v feltüntetve. Akkor talán a broadcom chipbe nem tettek újabb vezérlő modult. A legutóbbi információim szerint a pi sd slotja nem 1.8V-os.
Az sd kártyák általában visszafelé kompatibilisek. Néha az fordul elő, hogy normál sd protokollon kívül nem tudnak i2c protokollt. Ez mikrokontrollereknél szokott kellemetlen lenni, mert ott sokszor azt használják. Néha előfordul az a blama, hogy pl 3d nyomtatóhoz olyan sd kártyát adnak ajándékba, ami nem tudja ezt és nem működik a nyomtatóval
Esetleg az is előfordulhat, hogy a broadcom soc-ban a videocore nem hardveresen kezeli az sd protokolt, hanem a belső zárt rendszerében szoftveresen van implementálva, ahogy valószínűleg sok más dolog is. Az io pedig 3.3V-os a socban.
És ezért van az, hogy új vas megjelenés után még hónapokig hangolgatják és stabilizálják. Az új oprendszerrel új firmware is jön, amit betölt a videocore-ra a kártyáról a régi pi is (az újnál meg flash update). Ha behúzta az új bootcode bin-t lehet aztán már a kompatibilisebb kód fut a régi piken is. Ezért volt könnyebb nekik kompatibilis lenni a frisebb kernelekkel, mert hozzá tudták igazítani az io-t a videocore-ban szoftverből. -
válasz
wassermann #38711 üzenetére
Kis tuning 90-es értékkel:
temp=40.6'C
arm_freq=900
sdram_freq=450
sd_clock=83.333 MHzÉs már 35-el olvas (az írás maradt 18 körül)
A core freq gondolnám az arm_freq lenne (900)
A kártya: Sandisk Extreme 32GB (SDHC Class 10) UHS-I V30, bírnia kellszerk.: jah, teszt közben futott 2 apró szolgáltatás: a home assistant és az adguard home
-
válasz
wassermann #38710 üzenetére
+#38711:
.
+sd tartóssági kérdés, bocsi, ha nagyon noob
: egy 16gigás sandisk ultrára menne a rendszer, amin azért van fölös hely. A 2016-os keltezésű instrukciók mellé még esetleg valami a pi4-re? Ha nagyon muszáj a swap, van rá mód, hogy pl x óránként más fizikai helyre pakolja? Vagy ha pl extranagy swap-et csinálok, mondjuk 10gigát, akkor a swap területen belül intelligensen gazdálkodik cellakifáradás szempontjából?
+Jó sokáig nem Pi-ztem, a NOOB-ot vagy a sima Pi OS-t érdemes felrakni normál üzemben
?
-
válasz
wassermann #38706 üzenetére
Wow, ez szuperhasznos infó
Van vajon bármi gyakorlati oka az alap lassúságnak, pl esetleg így tartósabbak a karik
?
Amikor a 3b+-t vettem, már felmerült a RAID ötlete, de végül nem lőttem be.
-
válasz
wassermann #38706 üzenetére
A kis pi2-m nagyon hasít:
temp=44.4'C
arm_freq=900
sdram_freq=450
sd_clock=50.000 MHzEgyébként 22 / 18 MB/s az olvasás / írás
Mit írjak a config.txt-be? Nem igazán értem, h jön ki nálad az 1/4...
-
Fisha
őstag
válasz
wassermann #38646 üzenetére
Köszi mindenkinek a választ. Akkor ezek alapján nem vetem el ezt az opciót sem. Mérlegelem a helyzetet.
-
y@g4n
tag
válasz
wassermann #38599 üzenetére
Elég szomorú, köszönöm!
Egy jóféle ilyen védőáramkört tudsz mondani esetleg? A jövőben nem szeretnék ilyenbe belefutni. -
BalanceR
addikt
válasz
wassermann #38570 üzenetére
Igazából az érdekelne, hogy olcsó, de biztosan kompatibilis tunert tud-e valaki ajánlani?
Sok a kamu a neten, alin a top 10 termék értékelésénél írják, hogy nem az a chipset, mint ami a leírásban... -
Marcsello31
őstag
válasz
wassermann #38280 üzenetére
HM. Köszi a választ! Így már èrthető, akkor nem egèszen hètköznapi kategória.
-
BalanceR
addikt
válasz
wassermann #38255 üzenetére
Jogos, pont ezért vetem, Armort...
Amit az Armor Casehez kaptam szilikon hűtőpadot nem a procira, ramra ragasztottam, hanem a bordára, a megfelelő helyen. A kontakt így is tökéletes, viszint nem hagy nyomot a PI-n... mondjuk különálló bordánál ez nehezen megvalósÍtható... -
válasz
wassermann #38071 üzenetére
Ehhez dobnál egy linket? Rákerestem, de nem biztos, hogy azt találtam meg, amire gondoltál. Plusz a többiek által felvetett kérdéseket is megválaszolná egy forrás
-
pube111
senior tag
válasz
Így a ramból fut a rendszer? Hova naplóz, hova menti a változásokat? Ha a ramba, akkor újraindításnál minden elvész?
-
válasz
wassermann #38074 üzenetére
A pi zero-nak 512 M ramja van...
-
BalanceR
addikt
válasz
Az említett progi csak 8GB-os PI-re van optimalizálva, vagy univerzális, és RAM-kapacitástól függően skálázza magát?
BTW váratlan leállás ( áramszünet / táphiba) esetén gondolom, minden nem mentett file bukik, vagy be lehet állítani, hogy gova, milyen időközönként mentsen? -
cog777
őstag
válasz
wassermann #38067 üzenetére
Hat, errol egy orult otlet jutott eszembe: zram-rol futtatni a docker-t ugy hogy GUI is benne van (bongeszo etc) csupan lenne egy megosztott folder az sd kartyara oda menteni.
Hat, lehet h erik a 8GB-os verzio megvetele. -
atesss
addikt
válasz
wassermann #38051 üzenetére
Ez nem növelheti az instabilitás kockázatát ?
Van amúgy teszt erről, hogy a gyakorlatban mennyit gyorsít (megfelelő kártya esetén) ?
És melyik PI-k esetében működik ? 3B, 3B+, vagy a 4-es is ?
-
válasz
wassermann #37835 üzenetére
Sajnos továbbra sem ad képet a Kodi. Használsz hozzá Xorg-ot?
-
pvt.peter
őstag
válasz
wassermann #37836 üzenetére
A LogiLinkes tápellátás átrakva külön hálózati adapterre, kíváncsi vagyok, hogy dobni fogja-e még a az under voltage hibaüzenetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen autót vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- Apple MacBook
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gyúrósok ide!
- Kés topik
- További aktív témák...
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest