Új hozzászólás Aktív témák

• vadkörte

addikt

válasz Egy-két #29275 üzenetére

10/100-as hálózat RPi2 + OMV v3 + 1TB Seagate 2,5" HDD USB2.0 házban, Samba megosztással. Az egyetlen eltérés az a jelenlegi felálláshoz képest, hogy akkor a vinyó még NTFS-re volt formázva. Egyszerűbb volt csatlakoztatni a PC-hez a másolásokhoz. A másolási sebesség ~3MB/s-nél nem volt gyorsabb

Ugyanazon a hálózaton egy DELL OptiPlex 160 van beállítva NAS-nak, SSD+HDD kombóval, a HDD-ről (ugyanaz a Seagate 2,5"-os) 10-13 MB/s-t produkál.

7.200 Ft-ból ha fejre állsz és ketyegsz, akkor sem fogsz kihozni Pi-vel NAS-t.
    Egy 2,5"-es 1TB-os lemez HA-n is legalább 8-10.000 Ft. Hozzá egy USB-s ház 1.500-3.000 Ft. Ide már kevés a mobiltöltő, tehát vagy normális tápot teszel a Pi elé, vagy akítv HUB-ot használsz. Ha nincs azt is meg kell venned, ismét néhány ezez Ft kiadás. A hideg kiráz attól, hogy kábelek végein lógnak érzékeny eszközök, így kell valami házféle is. Egy megfelelő méretű műszerdoboz elegendő lehet, el is fér benne minden, de ez sincs ingyen (hacsak nem fekszik el épp egy otthon a sufniban) de akkor meg barkácsolnod kell.
    Egy nagyobb négyszög profilos bekötődobozzal spórolhatsz nem kevés pénzt, de ismét csak barkácsolhatsz.

Mellesleg nem sírok gigás NAS-ért és nem is volt 30-40E a "NAS"-om. Az alapgép Jófogásról postával együtt ~5.000 Ft volt (gép házban, 50W-os passzív táppal, HDD/RAM nélkül) SSD-t a HA-ról vettem, ~6.000 Ft-ért (60GB A-DATA) 1TB-os HDD-t szintén HA-ról, 10.000 Ft-ért. RAM-ot (2x2GB DDR2/800) meg VESA tartót havertól "kukáztam" két zacskó dohányért (szó szerint).
    Tudtam, hogy "építek" valamit, a Pi-s NAS eleve ideiglenes volt és leginkább tapasztalatszerzésre használtam.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés