- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Austin F.: Intel Iris Xe driver frissítés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- tildy: Új élet kezdődik
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
s3toraph
senior tag
Hogyan tudok netbeans-ben rrdtool-t használni? (Raspi2-n fut raspbian, ezen programozok).
Már az összes létező package-t próbáltam feltenni amit googlizva találtam, többnyire mindnél függőségi hibákat írt ki de többet "elvileg" felrakott, legalábbis asudo apt-get policy
paranccsal ha ránézek, telepítve állapotokat látok.A netbeans továbbra sem ismeri, hiába adom meg hogy import rrdtool.
Ezt írja ki: ImportError: no module named 'rrdtool'
Próbáltam így is megadni, ugyanaz a hibaüzenet: import RRDtool
Próbáltam hogy az import sys alá beírom:sys.path.append('/usr/bin/rrdtool')
vagysys.path.append('/usr/bin/rrdtool.bin')
Így sem jó.
Nálam rrdtool-t az /usr/bin mappában találtam, itt ezek vannak:
rrdtool, rrdinfo, rrdcreate, rrdupdate. Ezek futtatható fájlok. Nem találtam külön rrdtool mappát.A gondom az, hogy mérek 6 hőmérővel, amivel az egyik kültéren van, erkélyen, és az erkélyen lévő rossz értékeket rajzol a grafikonra. A kiolvasás jól működik, a szenzorok jól mérnek,mivel van egy külön kódom netbeansben megírva, ami phpmyadminba tölti be percenként a 6 db mért hőmérsékletet (.py kiterjesztés),, és visszakeresve az erkély szenzort, mindig van érték, ami reális érték. Valahol a mérés után csúszik el a dolog, vagy ott ahogy bekerül az RRD adatbázisba az érték (bár nem értem ha jó a kiolvasás, miért kerül be rossz érték + a többi 5 szenzornál miért nincs baj), vagy a grafikon rajzolásnál amikor kiolvassa az adott temp változóból az értéket (ezt sem értem, mert ha jól került be az érték, és itt csúszik el, akkor a másik 5 db szenzornál miért működik jól).
A szenzorok vegyesen DS18B20 és DS18B20+ típusúak. Erkély szenzort kicseréltem egy újra, helyzet ugyanaz.
Ami fura azt vettem észre hogy azóta van gond mióta a külső hőmérséket lemegy 8-10 fok alá, előtte rendesen mért. Ami érthetetlen mert jó nagy a mérési tartománya szenzornak, mínuszban is.
Próbáltam azt is hogy átrakom a mérési tartományt meghatározatlanról
DS:temp1:GAUGE:120:U:U \
kézzel beállítottra,DS:temp1:GAUGE:120:-40:60 \
az RRD adatbázisban, de semmit nem jelent.Képek hogy hogyan is mért hibásan, a zöld az erkély.
Most egy ideje meg egyáltalán nem mér, az előbbiek korábbi képek, ott volt olyan hogy egy-egy időre magára talált de teljesen random, ha beragadt a grafikon rajzolás és nullát rajzolt az sem segített ha újraindítottam a pi-t vagy ki-be kapcsoltam.
sudo crontab -e
: beraktam az adatbeolvasásos, a grafikon rajzolós scripteket, ill. a netbeans progimat is. Futnak is szépen ahogy kell.Gondoltam, kiolvasom a biztosan jó értékeket a phpmyadmin adatbázisomból a netbeansben megírt programmal, és belerakom az RRD-be, így megkerülve a problémát. (A kiolvasás működik is szépen.)
Vagy, kiolvasom, és ezt kapásból megadom az rrd graphnak hogy ezekböl az értékekböl rajzoljon.
Csak hát, a netbeans-ben ugye nem tudom használni az rrd parancsokat, így megakadtam.Akkor mondom, oldjuk meg a scriptekkel. Az adatfeltöltős scriptben próbáltam kiolvasni az adatbázisból az értékeket, de itt meg a parancs ami működik, az nekem a kiolvasott értékből "generál" egy mysql mini adatbázis. Szóval ha berakom a kiolvasott értéket ami mondjuk az egylő szenzor hőmérséklete, azt is beleírja hogy az adatbázis melyik oszlopában van ez az érték, két sorban.
Pl.:
hőmérsékletek
20.375Lehet nem jó a kiolvasó parancsom.
Maguk a kódok:
Van egy sh kiterjesztésű egyszerű scriptem, hasonló mint a netes példákban találni, ami létrehozza az RRD adatbázist (rrdtool create).
Egy újabb script betölti az olvasott adatokat, közvetlenül a szenzorokból kiolvasva (rrdtool update).
A harmadik script rajzolja grafikont, ebböl van több is külön külön, óránként, napi, stb. (rrdtool graph).Googlizok napok óta de értelmes, használható, működő megoldást nem találtam a problémámra. Vagy nem találok sciptes kiovasásra adatbázisból működő kódot, vagy a netbanes-es verzióra olyanok találok ahol működik az import rrdtool, de arról nem írnak részletesen hogy hogyan is hozták össze hogy működjön.
Valakinek ötlet?
Most ott tartok hogy lassan másik grafikon rajzoló után kell nézzek, mondjuk munin.
Vagy, kikötöm a külső szenzort és kalap-kabát, megszűnnek a gondok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Robotporszívók
- Háztartási gépek
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen videókártyát?
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- Gamer gép - komphone -tól vásárolt R7 5800X - 3070Ti - 32GB RAM - 512GB NVMe - 2x 1TB HDD - B550M -
- Asztali PC , R5 4500 , 1080 8GB , 16GB RAM , 256GB m.2 , 750GB HDD
- Asztali PC , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1.5 TB HDD
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT 12GB / B550M WIFI / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- Apple iPhone 8 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ 4060Ti 5060Ti 16GB 4070 Super 5070 videokártya 3 év garancia 27% áfa akár részletre
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest