Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#5031) Carsee válasza radi8tor (#5030) üzenetére


Carsee
tag

Inkább úgy mondanám, hogy a legtöbb helyen (a SAS lemezek elterjedése óta) RAID6-ot kérnek és használunk.

Nyilván a szerverek funkciója alapján változik, de az alapok azonosak. Gyakorta csak a rendszerkötet van fizikailag a gépben, a többi pedig vagy egy SCSI-n csatolt külső eszköz (pl PowerVault) vagy egy iSCSI-n(UTP vagy Optikai szálon) kapcsolt SAN hálózaton van.

A rendszerkötet mindig tükrözött két lemezzel. Ha apróbb Exchange/SQL szerver a cél akkor mellé akár a RAID 10 a programok/adatok részére.

Én személy szerint nem értem a RAID 6-ban a poént. Annak esélye, hogy egyszerre két lemez megy tönkre, nagyon pici az esélye. Ha a kontroller száll el arra sokkal nagyobb, akkor meg úgyis ott a kiesés és bár az adat nem veszik el, mégsem nyújtja azt amit vár az ember a sok pénzért. Mentésre mindig szükség van, mert a RAID bár ad némi tűrést, semmi sem megbízható és a user error ellen csak az adhat némi fegyvert :D (A tökéletes rendszerben nincsenek felhasználók :DDD ) Elég sok fájlszerver azonban mégis RAID6-on van, de ez inkább csak az ügyfél paranoiája, illetve ugye a nagyobb szám mindig jobb tételből adódhat.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.